2022-11-20 39 views
今日行過元朗,見到有間新開嘅居酒屋,於是就試一試佢場內裝修都幾靚㗎,好友日本風情嘅氣氛👩‍🍳廚師發板-🐟時令刺身魚半條 -呢條等同斑仔級數嘅廚師發板刺身魚為白身魚-肉質有彈性 魚甜味道好重 -配上辣蘿蔔蓉及醋會增加魚甜味-而配海鹽就可以提鮮 相當好食🐠唐揚炸池魚 $58-炸池魚仔感覺似多春魚 外酥內軟-入口先是香口再是甘甘地嘅味道 唔錯🥗分子芒果蟹肉蟹籽沙律 $88-呢個沙律唔錯 青瓜爽嫩 蟹籽增加咬口 芒果爆珠及蟹肉甜味充當🐟碎吞拿魚腩小卷 $128-吞拿魚腩好滑 碎上好綿密-味道剛好 魚肉夠香🐖五花腩串 $42-上枱嘅時候有D驚訝 個串五花腩勁大串 至少係平時串燒嘅3倍大細-豬肉油份唔錯 調得幾惹味🍗免治雞肉棒 $48-啊波尾雞雞肉+雞軟骨製成-再配蔥花及月見 口感及味道都好好🦑原條燒魷魚筒 $138 -原條魷魚配上燒汁 魷魚有炭燒香 配上甜蜜味道燒汁實在不錯🍶自家釀製楊梅酒 $68-自家製味道強烈 香醇又夠濃烈總括而言,味道同環境都確實唔錯,服務又好,值得一試
今日行過元朗,見到有間新開嘅居酒屋,於是就試一試佢
場內裝修都幾靚㗎,好友日本風情嘅氣氛
👩‍🍳廚師發板-🐟時令刺身魚半條

🦑原條燒魷魚筒 $138
-原條魷魚配上燒汁 魷魚有炭燒香 配上甜蜜味道燒汁實在不錯

🍶自家釀製楊梅酒 $68
-自家製味道強烈 香醇又夠濃烈

總括而言,味道同環境都確實唔錯,服務又好,值得一試
2022-11-17 62 views
今日專登去咗元朗試呢一間日本餐廳,入到去好有日本感覺,裝修得好日本風,好似去咗日本咁😆,我哋叫咗No 1 酩鬼十貫壽司$198 同 No 5酩鬼六點刺身盛合$248 ,再加一些小食,唔逐件壽司講啦,因為食魚生壽司係最緊要新鮮,總括嚟講所有壽司超級新鮮,好大件,好好味,服務好細心👍🏻👍🏻👍🏻
【元朗隱世高質日本菜🇯🇵酩鬼居酒屋】-平時成日都經過🏮酩鬼居酒屋🏮不過一直都冇試過😝咁啱今日想食日本野一於try try佢先🤩~-深木色嘅趟門🚪仲有個圓形嘅玻璃窗門口擺放咗個太鼓做裝飾🪘入到餐廳裏面嘅佈置更加精美🥰天花吊住色彩斑斕的油紙傘☂️牆壁有一幅錦鯉嘅壁畫🎏仲有櫻花樹做裝飾🌸充滿日本風情除咗餐廳環境唔錯😌服務態度都相當好店主非常好客而且好健談😜同客人嘅關係好好😝有講有笑😙儲落唔少熟客仔~見我哋揀唔到食咩仲好仔細咁同我哋介紹餐牌😆食物方面,有刺身、壽司🍣、串燒、沙律🥗、卷物同主食等等😜選擇都幾豐富~小編睇咗佢嘅午市套餐嘅menu😗有刺身丼飯、壽喜燒🍱價錢由$100-$200不等,仲會附送茶碗蒸蛋、味噌湯同雪糕🍦好似都幾吸引😝-😋帆立貝南瓜蓉🎃呢個係帆立貝加粒南瓜蓉南瓜好甜😝亦都帶出咗帆立貝嘅鮮味喺個唔錯嘅前菜~-😋牛肉野菜沙律和風蒜香汁🥗 $108+1店主同我哋介紹呢一個係佢餐廳嘅新菜式沙律酸酸地好開胃😌沙律菜爽脆最特別嘅係佢嘅和風蒜香汁🧄有提鮮嘅作用不錯不錯👍🏻好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋三文魚子海膽蟹膏甲羅燒🦀 $138+1呢個係餐廳嘅人氣菜式😚把蟹膏和蟹肉放在蟹蓋,旁邊鋪滿葱花🌱中
【元朗隱世高質日本菜🇯🇵酩鬼居酒屋】

平時成日都經過🏮酩鬼居酒屋🏮
不過一直都冇試過😝咁啱今日想食日本野
一於try try佢先🤩~

深木色嘅趟門🚪仲有個圓形嘅玻璃窗
門口擺放咗個太鼓做裝飾🪘
入到餐廳裏面嘅佈置更加精美🥰

天花吊住色彩斑斕的油紙傘☂️
牆壁有一幅錦鯉嘅壁畫🎏
仲有櫻花樹做裝飾🌸充滿日本風情

除咗餐廳環境唔錯😌服務態度都相當好
見我哋揀唔到食咩仲好仔細咁同我哋介紹餐牌😆

食物方面,有刺身壽司🍣、串燒、沙律🥗、卷物同主食等等😜選擇都幾豐富~
小編睇咗佢嘅午市套餐嘅menu😗有刺身丼飯、壽喜燒🍱

前菜

😋帆立貝南瓜蓉🎃
呢個係帆立貝加粒南瓜蓉
南瓜好甜😝亦都帶出咗帆立貝嘅鮮味
喺個唔錯嘅前菜~

牛肉野菜沙律和風蒜香汁

不錯不錯👍🏻

三文魚子海膽蟹膏甲羅燒

😋三文魚子海膽蟹膏甲羅燒🦀 $138+1
呢個係餐廳嘅人氣菜式😚
把蟹膏和蟹肉放在蟹蓋,旁邊鋪滿葱花🌱
中間加一隻鵪鶉蛋🍳面頭再加上馬糞海膽同三文魚子
將所有材料放上脆卜卜嘅蒜香多士
蟹嘅香味大爆發😝海膽嘅鮮甜加埋三文魚籽嘅海水味🌊超正!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

時令刺身

😋時令刺身盛🍣 時價
呢碟嘅擺盤非常精美😍菊花🌼同楓葉🍁
就連魚骨同魚頭都放埋落做做裝飾😝
呢碟嘅主角係時令秋刀魚🐟真係特別肥美爽嫩😗
另外仲有甜蝦、油甘魚同三文魚😌都幾新鮮
酸汁

值得一提嘅係餐廳提供嘅酸汁😙非常提鮮~
刺身味道更佳😚

酩鬼8件特上壽司盛合

😋酩鬼8件特上壽司盛合🍱$338+1
盛合包括:
大拖羅|醬油拖羅|三文魚腩|深海池魚
血鯛|鰈魚|象拔蚌|帶子|牡丹蝦|海膽
壽司飯捏得緊緻😆唔會好鬆散,仲用咗赤醋壽司飯😜比平時白醋酸少少🤏🏻更能帶出魚材的甘甜!
小編試咗幾款好新鮮😍特別係海膽好鮮甜😛牡丹蝦口感脆嫩甜美🥳象拔蚌都非常爽口

梅子酒

因為男朋友要揸車🚗唔飲得酒🍷
所以就叫咗杯梳打😚
呢杯係季節限定架!味道OK唔係死甜嘅藥水味🤣

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

📍酩鬼居酒屋 (元朗)
元朗馬田路14-18號京華閣地下16B號舖
酩鬼8件特上壽司盛合
梅子酒
巨峰乳酸梳打
2022-11-15 40 views
><點完菜式之後 店員送上南瓜帶子蒜頭漬綿密軟糯南瓜混入鮮美帶子 很有誠意嘅前菜芒果爆珠蟹籽沙律($88)果汁球輕咬即破 用爆珠嚟形容真係好貼切亦令蟹籽沙律增加玩味同風味 更具特色蓮子鯛($380)原條鯛魚刺身薄切上😍😍魚肉雪白剔透 細緻鮮甜 肉質較清爽 油份唔太豐厚可以輕沾酸汁或岩鹽提鮮黑松露象拔蚌 /左口魚/ 深海池魚 /炙燒醬油漬吞拿魚腩個人幾鍾意貝類壽司 爽口鮮甜左口魚肥美甘腴深海池魚 令人齒頰留香炙燒完吞拿魚腩 焦香得很原隻燒魷魚筒($138)魷魚鬚部分特別有嚼口鍾意爽腍就食魷魚圈配上味噌木魚蒜頭漬同芥末燒薩摩雞皮($28)脆脆地而帶煙韌爽彈 唔太油膩免治雞肉棒($48)自家製雞肉棒 厚實足料撈勻蛋黃蔥花醬汁 再蘸嚟食芒果乳酸梳打/巨峰乳酸梳打($48)可惜第二日要返工如果唔係會試店員推介嘅酒><><><><><><><><><酩鬼居酒屋 元朗馬田路14-18號京華閣地下16B號舖
點完菜式之後 店員送上南瓜帶子蒜頭漬
綿密軟糯南瓜混入鮮美帶子 很有誠意嘅前菜
芒果爆珠蟹籽沙律($88)
果汁球輕咬即破
用爆珠嚟形容真係好貼切
亦令蟹籽沙律增加玩味同風味 更具特色
蓮子鯛($380)
原條鯛魚刺身薄切上😍😍
個人幾鍾意貝類壽司 爽口鮮甜
左口魚肥美甘腴
深海池魚 令人齒頰留香
炙燒完吞拿魚腩 焦香得很
原隻燒魷魚筒($138)
魷魚鬚部分特別有嚼口
鍾意爽腍就食魷魚圈
配上味噌木魚蒜頭漬同芥末
燒薩摩雞皮($28)
脆脆地而帶煙韌爽彈 唔太油膩
免治雞肉棒($48)
自家製雞肉棒 厚實足料
撈勻蛋黃蔥花醬汁 再蘸嚟食
芒果乳酸梳打/巨峰乳酸梳打($48)
可惜第二日要返工
如果唔係會試店員推介嘅酒
><><><><><><><><><
酩鬼居酒屋
元朗馬田路14-18號京華閣地下16B號舖
我唔係第一次食酩鬼,因為本身都好仲意呢間日本野,所以間唔中都會食下,但今次會係最後一次.......因為我未試過有食店可以差到令我想起身走人.......差到成為我第一篇劣評☹️係門口睇緊今日個lunch menu既時候,已經有個客人好嬲咁自言自語話 「咁離譜都有既,問一句野,個男人既態度都差到咁....我真係唔食」(之後佢就打比佢個friend 話轉食千之壽,唔食呢一間,唔想受氣....)我估佢係未坐低食,只係係門口問下野就己經覺得個服務態度好有問題.......😱但我同我個friend都冇受到呢位客人影響,入左去,因為真係好想食,不過全程真係好受氣........終於明白到個女人既意思🥲以前好仲意呢度既環境同佢地燒物,但...轉左手之後,整體食物明顯差左,尤其個茶碗蒸,完全唔知自己食緊咩,貌相差,味道差,口感差🙈 鍋品同湯就淨係得個死咸味,烏冬 overcooked,質感變糊......🤮😵加左價既同時,份量都少埋,明明冇咩客人都等左好耐先至上到食物..............................但最差既...就真係服務態度😨 如果OpenRice系統可以比負星星,我會

但最差既...就真係服務態度😨
如果OpenRice系統可以比負星星,我會比佢負5😑

唔 會 有 下 次 !!!!!👎🏻👎🏻👎🏻

好地地一間咁好既屋酒居都可以比你地攪成咁🥲

不過都唔值得可惜,而家出面有咁多選擇👀
又可以試下新野lu~

2022-11-13
$200 (Lunch)
Celebration
Birthday
餐廳大門位置放了一個日本鼓,旁邊是一個圓形的玻璃窗,我望入餐廳裏,被裝潢深深吸引了😍走進餐廳,剛坐下抬高頭望了一下,頭上有很多把不同顏色的日本傘,顏色和傘上的圖案都好美啊😍再四周張望一下,看見牆上有一幅用上漸變顏色的金魚畫,顏色特別,充滿藝術感呢!畫下的座位是改良板的tatami🎎 ,十分方便,不用脱鞋就可以好像坐在tatami上,別出心裁的設計啊!適合不習慣跪坐的香港人。旁邊的屏風同樣很有意境,畫像的女人穿著和服拿着傘,背面飄落着花瓣🥀而我坐在粉紅色櫻花樹下的座位,背面擺滿日本酒瓶和日本公仔,好像身在日本似的⛩️很喜歡這裏的裝潢,充滿特色和日式味道🎏雖然餐廳位置不是很大,但可以看到餐廳下了不少心思裝潢佈置呢!服務方面,職員親切友善,詳盡介紹所用的食材和詢問我們對食物的感覺,感受到他們很有心經營餐廳啊!💕食物賣相精美又好吃,味覺視覺都能兼顧得到,這個質素和價錢,值得再來呢~入座後,職員先送上前菜,是由美美的櫻花碗放着的帶子裙邊配蟹肉,已經很期待之後的食物了😁♡稚油甘魚刺身 時價 🥢必點🥢上菜時我們不禁都驚嘆一聲!因為真的十分精美啊😍原條的稚油甘魚起骨,魚片有些還砌成玫瑰花,真的很考刀工。
餐廳大門位置放了一個日本鼓,
旁邊是一個圓形的玻璃窗,
我望入餐廳裏,被裝潢深深吸引了😍

走進餐廳,剛坐下抬高頭望了一下,
頭上有很多把不同顏色的日本傘,
顏色和傘上的圖案都好美啊😍

再四周張望一下,
看見牆上有一幅用上漸變顏色的金魚畫,
顏色特別,充滿藝術感呢!
畫下的座位是改良板的tatami🎎 ,
十分方便,不用脱鞋就可以好像坐在tatami上,
別出心裁的設計啊!適合不習慣跪坐的香港人。

旁邊的屏風同樣很有意境,
畫像的女人穿著和服拿着傘,
背面飄落着花瓣🥀

而我坐在粉紅色櫻花樹下的座位,
背面擺滿日本酒瓶和日本公仔,
好像身在日本似的⛩️
很喜歡這裏的裝潢,充滿特色和日式味道🎏
雖然餐廳位置不是很大,
但可以看到餐廳下了不少心思裝潢佈置呢!

服務方面,職員親切友善,
詳盡介紹所用的食材和詢問我們對食物的感覺,
感受到他們很有心經營餐廳啊!💕

食物賣相精美又好吃,
味覺視覺都能兼顧得到,
這個質素和價錢,值得再來呢~

入座後,職員先送上前菜,
是由美美的櫻花碗放着的帶子裙邊配蟹肉,
已經很期待之後的食物了😁

♡稚油甘魚刺身 時價 🥢必點🥢
上菜時我們不禁都驚嘆一聲!
因為真的十分精美啊😍原條的稚油甘魚起骨,
魚片有些還砌成玫瑰花,真的很考刀工。
旁邊有三文魚籽和香葱,更增添口感。
這個其實是油甘魚bb,肉質幼嫩,
色澤紋路分布均勻,帶清爽味道和口感。
餐廳附上自家調製的蒜泥木魚汁、可以提升鮮味的粉紅色的喜馬拉馬山鹽,和一款可以去油膩感的醬汁。
我們倆一致喜歡蒜泥木魚汁,
味道很特別,還很惹味啊~

唐揚炸池魚

♡唐揚炸池魚🐟$58 🥢必點🥢
很少見這樣大條的炸魚小吃,
吃下很有口感,魚香味濃郁,
加上是連內臟炸的,所以很甘香~
配上沙律醬一流啊!

串燒方面,除了附上檸檬作調味外,
還有鰹魚醬汁調味的蒜頭,
和生雞蛋加香葱等調製而成的醬汁。
蛋液充滿香濃蛋香味,
配串燒吃味道更豐富啊!

♡免治雞肉棒$48
用上日本德島縣的特產阿波雞,
雞肉表面灑有芝麻~
低脂但肉味香濃,肉質富彈性,
用來做串燒一流啊!

♡五花腩$38
用上黑毛豚肉,肉質軟腍,
肥瘦各半,油香味重,
咬下去有juicy的肉汁~

♡雞皮$28 🥢必點🥢
味道有驚喜👍
沒有平常吃的雞皮所帶有的肥膩感,
這裏的雞皮有雞的香味,但沒有油膩感。
非常很出色啊!十分香脆~
想不到雞皮可以那麼美味呢😋

♡三文魚籽蟹膏甲羅燒$138
賣相已經很吸引了😍
蟹蓋內有生雞蛋、三文魚籽、蟹肉和蟹膏。
原來禾稈冚珍珠呢!蟹膏份量都不少啊~
把它們拌勻後,配上香脆的蒜蓉包,
口腔裏全是滿滿濃郁的蟹味🦀

♡第四代黃金軟殼蟹五重芝士焗卷$118 🥢必點🥢
一大片金黃色,😈邪惡拉絲芝士,
芝士味香濃撲鼻,
飯卷包着香脆的軟殼蟹。
咸香惹味,味道絕不單調,
皆因菜式用上五種芝士🧀,
難怪芝士味這樣濃郁和充滿口感層次呢!

🍸自家釀果實酒
職員說是用自家製五年多的燒酎加梳打調製而成的。

兩杯飲品都很適合配小吃飲用,
味道感覺清新,可以去油膩感。
大家可以搞拌一下再喝,味道會均勻一點呢~

♡菠蘿🍍$68
職員說比較適合女性飲用,
所以這杯非我莫屬了~
味道容易入口,帶有菠蘿的香味。

♡梅 $68
這杯味道相比菠蘿的比較濃烈一點,
但也是可以接受的。
喜歡較為濃厚味道的可以嚐這杯啊~

✔️餐廳設加一服務費
Type of Meal
Dinner
唐揚炸池魚
  • 雞皮
生日想食日本野而且要吃好一點,之前聽元朗街坊朋友高度推介屋企附近這間酩鬼居酒屋,一於試一試餐廳放了不少心思在裝修上,無論係天花上掛著的彩傘,或是牆身的壁畫,以後餐枱設計同杯碟都彷效日系,滿滿的日本風,甚有日式居酒屋的氣氛 自家製果酒:梅酒 & 菠蘿果酒在等待食物的時間先來前菜,果酒及小吃,店員介紹他們的果酒是自家製,我們點了一杯梅酒及菠蘿果酒梅酒的梅味甚出,酒的口感比較濃烈;菠蘿果酒口感相對比較甜,比較適合女生前菜前菜是醃製蓮藕片,爽口而且酸酸甜甜令人開胃炸河蝦仔炸河蝦仔送酒絕對是一流,炸至酥脆,全隻都食得,好似食緊薯片,有沙律醬伴碟,份量雖然大,但飲住酒傾下計食下食下好快就食晒帥傅發板:是日的帥傅發板是伊左木刺身伊左木是來自本州中部三重縣,盛產期為6月至9月,味道鮮甜彈牙,脂肪豐盈、肉質白裡透紅,薄切口感爽口而不油膩,最適合作刺身餐廳提供了鹽及酸醋汁,鹽可吊出鮮味,我就比較喜歡酸醋汁,口感更爽第四代黃金軟蟹卷芝士控必點!係勁勁勁多芝士!份量超足!叫得第四代,即係之前有一二三代,看得出師傅下了不少心機去鑽研這款菜式,店員介紹入面放了四款不同的芝士,表面再灑上了mozzarella及蟹粉

自家製果酒:梅酒 & 菠蘿果酒

前菜
前菜是醃製蓮藕片,爽口而且酸酸甜甜令人開胃

炸河蝦仔

帥傅發板:
是日的帥傅發板是伊左木刺身

第四代黃金軟蟹卷
芝士控必點!係勁勁勁多芝士!份量超足!
叫得第四代,即係之前有一二三代,看得出師傅下了不少心機去鑽研這款菜式,店員介紹入面放了四款不同的芝士,表面再灑上了mozzarella及蟹粉去焗,芝味十足,夾起每一舊都可以拉絲!

免治雞肉棒
自家制雞肉棒勁厚肉而且肉質彈牙,再配上晶瑩通透的日本蛋,點上蛋汁,食落每一口都啖啖肉 而且滿有蛋槳,是置身日本的口感!

五花腩串
日本優質豚肉,肥瘦比例啱啱好,烤至金黃色,豚肉的油香味濃,食落肉味濃郁爽口不黐牙

燒茄子
食完肥膩的串燒同芝士卷,最後以燒茄子作結就是完美,茄子很長很大條,灑了些蒜蓉去燒令味道更香,可以沖洗了口中的肥膩感
  • 伊左木刺身
  • 免治雞肉棒
成日都經過元朗大渠坑B仔.・.・♪*゚(❁ᴗ͈ˬᴗ͈)♪̊̈♪̆̈¨̮⃝都知附近好多好野食朋友今日搵左呢間日本野同我一齊食又靚又有驚喜一入門口已經見到一個圓形窗(о´∀`о)岩哂我地女仔坐係度望出去打下卡 哈哈‎‎⋆‎。˚☆✩˚。⋆座位行入去要上一級仔樓梯店員好細心扶一扶我入去坐低仲問我同朋友想坐對面定係坐旁邊 佢就幫我地再Adjust位置餐具係貼心既 !〰️- ̗̀ ♡ ̖́--成個環境好日系 裝潢我都好中意 o̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤好多公仔 應該係店主去日本不同地方個陣收集回來每一隻日本地方吉祥物都有一個旅行故事-前菜先來一碟蓮藕ᐠ( ᑒ )ᐟ甜甜地 切成厚厚既薄片 都不影響佢既爽脆口感自家釀荔枝酒梳打, 自家釀梅酒梳打(☆ω☆*)店員話如果飲酒 都介紹佢地自家釀的給我們果然 無介紹錯 飲入口好清爽好refreshing 果味重 酒味輕我仲食埋佢比我的酒釀荔枝 好好味 ʕ•̫͡•ʔ♡*:.✧後尾仲飲多杯自家釀菠蘿酒梳打 呢杯都係超正我個人最中意就係荔枝 ! ! ! 燒雞泡魚干係我all time favourite入口甜甜的 加埋沙律醬係最好既送酒小食朋友和我都中意吃白身魚 所以叫了鰽魚sashimi我同朋友當然唔知咩魚
都知附近好多好野食
朋友今日搵左呢間日本野同我一齊食
又靚又有驚喜

一入門口已經見到一個圓形窗(о´∀`о)
岩哂我地女仔坐係度望出去打下卡 哈哈‎‎⋆‎。˚☆✩˚。⋆
座位行入去要上一級仔樓梯
好多公仔 應該係店主去日本不同地方個陣收集回來
每一隻日本地方吉祥物都有一個旅行故事
前菜先來一碟蓮藕ᐠ( ᑒ )ᐟ
甜甜地 切成厚厚既薄片 都不影響佢既爽脆口感

自家釀荔枝酒梳打, 自家釀梅酒梳打(☆ω☆*)
店員話如果飲酒 都介紹佢地自家釀的給我們
我仲食埋佢比我的酒釀荔枝 好好味 ʕ•̫͡•ʔ♡*:.✧

後尾仲飲多杯自家釀菠蘿酒梳打 呢杯都係超正
我個人最中意就係荔枝 ! ! !

燒雞泡魚干係我all time favourite
入口甜甜的 加埋沙律醬
係最好既送酒小食

朋友和我都中意吃白身魚 所以叫了鰽魚sashimi
我同朋友當然唔知咩魚係咩科咩科啦
哈哈 店員上菜個陣都有解釋比我地知 鰽魚原來係鯛魚科(☆´∀`人´∀`☆)
都係個d朋友子

配上佢地比既小小岩鹽 同埋點個酸酸甜甜既醋汁
更加襯扥出佢既清甜同埋爽口
上高有三文魚籽 夾埋片魚一起吃 又增添口感同埋鮮味~
呢個必點 ! ! !♡(´˘`๑)
(店員說佢地只賣當天新鮮的魚做Sashimi, 好似我地不太識魚類的, 可以問問店員, 叫佢幫忙推薦一下)

上網睇到D圖 覺得好好味(♡˙³˙)
所以叫左一個佢地signature 既芝士軟殼蟹卷
(店員話呢個係第4代, 慢慢進化成更好味的version, Respect)

上菜個陣真係 WA 左一聲 同埋即刻聞到極香芝士味
芝士粉, mozzarella, 水牛芝士, 蟹籽 好邪惡
軟殼蟹都好足料係中心有一大舊
雖然佢比甘多野蓋住但仍然脆脆的
我想講佢碟邊D芝士焗到啡啡地 我係連碟邊D芝士都食埋
哈哈 極推介!!!(ᐥᐜᐥ)♡ᐝ

日式燒黃花魚(•ө•)♡
魚燒得岩岩好 肉質鮮嫩 厚實 仲可以一片片甘夾佢D肉

夾開仲有肉汁 加埋醋汁 好開胃
佢魚皮上的係好似BBQ口味的粉
(真心有小小似LAYS BBQ味薯片個隻味 小小香辣 好惹味)
連皮食 就岩送酒 就咁食肉 就享受魚既鮮美

最後食左免治雞肉棒(✿´ ꒳ ` )♡
我係蛋黃達人 好中意食生蛋黃
見到佢有得比我自己整爆個蛋黃 我就好high haha
佢個sauce係燒汁加蛋黃再加蔥
一咬開 雞汁就會爆出來(。•᎑•。)♡♬
入面有D軟骨 增加口感 食個陣爽脆
整個雞肉棒口感係有彈性既 加分加分
(我好怕食免治 會口感鬆散個D)
食一口 就淋一次蛋汁 上去 (有匙更仔)
好正好正 <- 呢個配啤酒食 好似好出色 ʕ。◉ᴥ◉。ʔ~🎶✨゚

超滿足既晚餐真係捧住肚仔走
這一家必須要再訪
我要吃哂佢地D魚 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!✧*。٩(´ヮ`*)و✧*。
跟街坊閒聊,談及酩鬼,才發現在區經營多年,口碑甚好。小妹竟然毫不知情,今晚特意光顧,免得下次又搭不上嘴 😂😂😂 裝修有心思,天花懸掛的彩傘、牆身錦鯉壁畫、燈光氣氛、以至座位設計,營造出居酒屋🏮的氣氛,滿載日本風情🎏🎊!先來小食一客,松露支豆,用了松露、牛油、蒜蓉炒香,入口滿滿蒜香,份量超多,可以慢慢嘆足一個晚上 😂😂😂,抵食!原條刺身金線鯛,擺盆精美,顏色鮮艷!魚生片整齊排開,厚薄適中。還有三文魚籽,吊味裝飾兩相宜,真正好睇又好食!鯛魚片刺身,晶瑩剔透,金線鯛屬白身魚,魚味較為淡口。加點鹽花可吊出鮮味,或者跟酸醋汁一起食,口感更為爽嫩。炸池魚,基本上可以原條吃掉,肉質較秋刀魚細嫩,但小妹還是選擇飛頭飛尾,口感更佳。阿波尾雞雞臀,質感爽軟,就是連旁邊的牛蒡漬物,味道都十分好,秒速一拼吃光 😂😂😂日本豚肉串,故名思義,用了日本豚肉,肉香不帶無豬羶味,肉質亦較一般豬肉更為嫩身,高質素!天婦羅盛合,炸漿夠脆不油膩。大蝦三件、蔬菜四款;有南瓜、甜薯、茄子及秋葵。炸過的秋葵,沒了滑潺潺的口感,最是正斗 🤭🤭另外天婦羅炸蝦也很出色,除蝦身巨型外,還加上蝦子,令蝦味更上一層樓,高成本製作!抵讚!👍👍👍

月見雞肉棒,居酒屋常見菜式。酩鬼採用日本的阿波尾雞,以低脂肉味濃見稱。雞肉棒由雞肉及雞軟骨一拼免治,做成雞肉棒,令口感層次更豐富,配上特製醬汁及雞蛋黃汁,有益好味!

日本巨峰乳酸梳打,喜歡它漂亮的粉紅色,少女感重!巨峰、乳酸及梳打的汽水感俱全,甜甜酸酸的,合口味!

2022-10-29 66 views
今晚同朋友去左一間係元朗高質既居酒屋食飯!一入到去店員就好有禮貌咁帶我哋坐低,店內環境寬敞,係日本風嘅裝修,坐得幾舒服,啱同朋友坐低慢慢食😀我地就叫左以下既野食😋自家制荔枝果酒 & 前菜👍🏻 必試 老闆親自釀製既果酒👍🏻 荔枝香味濃郁 味道好清新👍🏻 酒精濃度唔會太高 啱晒唔太飲得嘅朋友👍🏻 前菜有帆立貝、海帶等配料 味道好豐富同特別黑松露蒜蓉牛油枝豆👍🏻 攞嚟送酒嘅小食👍🏻 好特別嘅配搭 食落去有好香嘅牛油味同黑松露味五花腩串👍🏻 日本優質豚肉 比西班牙豬香味更濃郁👍🏻 肥瘦比例均勻 恰到好處 👍🏻 可以沈啲梅粉食 食落去味道都好夾 仲可以解油膩添燒豆腐👍🏻 由香港著名豆腐商供應👍🏻 微辣 配有柴魚片同牛蒡點綴👍🏻 有味得黎又唔會太濃 可以食到豆腐嘅豆香味免治雞肉棒👍🏻 日本德島縣名物 阿波酢橘雞👍🏻 比一般雞肉豐富蛋白質 較少卡脂肪同卡路里👍🏻 咬落去有少少軟骨 令口感更豐富👍🏻 附有日本無菌蛋黃醬油 味道一流燒手羽👍🏻 蜜糖燒雞翼 都係阿波酢橘雞👍🏻 雞皮爽脆 雞肉好嫩滑👍🏻 有咬口 有油香得嚟唔油膩天婦羅盛合👍🏻 有大蝦、南瓜、茄子、秋葵、冬菇 👍🏻 廚師仲特登整咗麵扇 十分少

我地就叫左以下既野食😋

自家制荔枝果酒 & 前菜
👍🏻 必試 老闆親自釀製既果酒
👍🏻 荔枝香味濃郁 味道好清新
👍🏻 酒精濃度唔會太高 啱晒唔太飲得嘅朋友
👍🏻 前菜有帆立貝、海帶等配料 味道好豐富同特別

黑松露蒜蓉牛油枝豆

👍🏻 蜜糖燒雞翼 都係阿波酢橘雞
👍🏻 雞皮爽脆 雞肉好嫩滑
👍🏻 有咬口 有油香得嚟唔油膩

天婦羅盛合
👍🏻 有大蝦、南瓜、茄子、秋葵、冬菇
👍🏻 廚師仲特登整咗麵扇 十分少見同特別
👍🏻 原隻天婦羅炸蝦配蝦籽 炸得外脆內軟
👍🏻 攞黎做小食完全fit曬

師傅發板-刺身
👍🏻 日本空運既白羽太刺身
👍🏻 擺盤好靚 打卡一流
👍🏻 刺身好新鮮 厚薄恰到好處
👍🏻 配有岩鹽同醬汁 送刺身更有風味
👍🏻 有玫瑰花、菊花同紫蘇花點綴 仲可以同刺身一齊食添

飯後甜品
👍🏻 係加咗少少蜜糖嘅綠茶
👍🏻 可以解酒或者消滯
2022-10-29 46 views
估唔到隨心入一間餐廳都可以咁有驚喜!係門外睇個裝修以為都係普通日本野,入到去先知d野食咁高質入到去個感覺已經好有日式居酒屋既感覺,諗住咩都叫下睇下咩料~前菜每人一小碟,幾refreshing,仲有個雪魚燒,幾香口。。搞到我好懷念日本呀!小食方面叫左天婦羅拼盤同埋月見雞肉棒。個天婦羅炸得幾好,脆得黎幾乾身。同埋我見佢嬸左d蝦子上去,個feel好似高級左😂但個人覺得唔落都夠好食。至於個雞肉捧內混合左雞軟骨,有雙重口感,佢提供埋雞蛋漿比你點,食落好香滑,幾有趣,呢個我朋友大讚,勁想叫多條😂😂跟住就叫左個小炒王,好有fusion feel😂店員話係選用左日本食材。入面有蒜心,櫻花蝦,魷魚,蟹王等等~食落都唔算好油,同埋海鮮份量唔少,唔會成碟野得幾粒咁。咁岩店員推介今日有愛汝魚提供,問我地要唔要試下。真心第一次聽呢個魚種,抱住咩都試下既心態。一上碟個下真係嚇親,個擺盤超Fancy!!好有心思好靚。味道方面非常鮮甜,好好食!!建議大家黎到都要叫來試試。呢度仲有好多串串可以點黎食~我地叫左個日本阿波雞腎,超爽口。另外個日本五花腩都燒得好好食,食得出個熟度係岩岩好,因為食落d肉係好滑同埋好林,同埋都有
估唔到隨心入一間餐廳都可以咁有驚喜!
係門外睇個裝修以為都係普通日本野,入到去先知d野食咁高質

呢度仲有好多串串可以點黎食~我地叫左個日本阿波雞腎,超爽口。另外個日本五花腩都燒得好好食,食得出個熟度係岩岩好,因為食落d肉係好滑同埋好林,同埋都有豬油既香味😂
2022-10-28 53 views
之前行過門口已經好吸睛🤩因為佢啲裝修好有日本feel,入左黎更加似置身係日本嘅居酒屋🎐自家釀果實酒 - 荔枝 $68呢到有店主由開業釀到而家嘅果酒😍超有心。今次試左荔枝味,果汁味較重,帶輕酒味,仲有一粒荔枝肉係入面,幾啱女仔飲🎐七味燒魚翅$68微焦香脆,唔會燒到乾晒,味道帶甜辣味,佐酒小食一流🤩🎐刺身Set A $788刺身set都有幾款,Set A就係最受歡迎嘅1set,特別有秋季嘅時令魚- 秋刀魚,入口爽而甘香。成個set包左時令秋刀魚、和歌山天然本鮪、深海池魚、牡丹蝦、帆立貝同三文魚。魚生都係由日本新鮮運過黎🤤擺盤精美,而且夠肥美,味道都好鮮甜。本鮪亦即係藍鰭吞拿魚,屬於吞拿魚最高級別,所以呢個set都幾豐盛😋🎐第四代黃金軟殼蟹焗卷 $118出到第四代,好想試埋其他三代🤣好好奇係咩味道,焗卷成個份量都超足料,入面放左四種芝士,中間啲芝士好大舊,勁重本,有啲懷疑老闆有冇賺🤣芝士差唔多多過飯。加左mozzarella 芝士仲可以拉絲😈芝味濃郁,極邪惡🎐免治雞肉棒$48店長話雞蛋選用無菌蛋,可以安心食用😁雞肉棒睇得出係自家製,因為個size同出面果啲好唔同,勁大件,又厚肉,肉質彈牙,鍾

🎐自家釀果實酒 - 荔枝 $68

🎐七味燒魚翅$68
微焦香脆,唔會燒到乾晒,味道帶甜辣味,佐酒小食一流🤩

🎐刺身Set A $788

🎐第四代黃金軟殼蟹焗卷 $118

🎐免治雞肉棒$48
店長話雞蛋選用無菌蛋,可以安心食用😁雞肉棒睇得出係自家製,因為個size同出面果啲好唔同,勁大件,又厚肉,肉質彈牙,鍾意啖啖肉嘅人應該大愛💓

🪅雞腎 $38
上面灑左好多辣椒粉,辣味重,雞腎口感爽脆

🎐天婦羅盛合 $128
有齊炸蝦、秋葵、南瓜等等,又係超大份😆最有心思係用粉紅色嘅麵條炸成嘅天婦羅,好似一棵櫻花樹咁,睇得又食得。炸蝦上面加左蝦籽黎炸,所以帶少少深啡色,熱辣辣脆卜卜

🎐酩鬼小炒皇 $98
小炒皇有少少港日式嘅感覺,入面有蒜芯炒魷魚,仲加左腰果芝麻等等,好有鑊氣,又香又辣好惹味

2022-10-16 75 views
中咗omicron, 居家隔離被困七日,終於放監諗住好好地食返餐調整下心情,諗住近近地又打算食日本嘢,先發現元朗原來而家都好多日本店,揀揀下就諗住試吓呢一間酩鬼居酒屋,坦白講餐廳門口唔算太靚,但入到去感覺幾乾淨內裏裝修都唔錯幾舒服未嗌嘢食就嗌咗杯綠茶啤酒飲住先,chill 一 chill,其實一路覺得綠茶啤酒都係普普通通,但就係鍾意望住呢隻色嘅啤酒感覺幾開心首先嗌咗個壽司拼盤,啲魚生質地唔錯味道都夠,用料幾新鮮之後嗌咗一啲串燒,牛粒串呀豬腩肉呀一啲蔬菜咁,啲串燒燒得有質素,幾滿意老婆鍾意清酒煮蜆基本上我去到日本店有都會嗌,而呢一間嘢嘅清酒煮蜆最有驚喜,嗰汁做到好香好惹味,唔知落咗啲咩有少少辣,呢個真係食唔停口~再嗌咗啲天婦羅,天婦羅老實就真係唔得啦,d粉太厚令到亦唔係炸得零舍香,都唔識分入面嘅料好唔好食la,再嚟嘅話未必會嗌天婦羅la甜品係一件蜜瓜同一碗抹茶,蜜瓜幾清甜,抹茶就偏苦澀啱我口味,但老婆就唔鍾意啦,個甜品presentation幾好,招乎到我眼球先呢間居酒屋招呼友善會同你傾吓計,初時我見有粟米刺身想嗌(因為我知夠膽做刺身代表對佢去啲粟米好有信心),但個店員同我講叫我唔好食啦

首先嗌咗個壽司拼盤,啲魚生質地唔錯味道都夠,用料幾新鮮

呢間居酒屋招呼友善會同你傾吓計,初時我見有粟米刺身想嗌(因為我知夠膽做刺身代表對佢去啲粟米好有信心),但個店員同我講叫我唔好食啦因為佢哋嗰日啲粟米唔夠新鮮唔夠好拎黎做刺身,要夠好先拎出嚟,好鍾意佢哋呢種態度👍🏼

呢間小店令我感覺良好,唔係行最高級路線,但以佢哋嘅價錢嚟講真係做到一個唔錯嘅程度,行開呢頭會再翻食,總結天婦羅就免啦,壽司串燒都唔錯,清酒煮蜆直頭一流,可以再黎~
2022-09-04
  • 清酒煮蜆
2022-09-13 160 views
戴返個頭盔先🪖 口味呢樣野因人而異既🥴 而且我已經係8月中個時食,記憶都開始模糊,只係記得一定要上黎寫生平既第一次食評,因為真係好想有多啲人認識/知道元朗原來都有一間咁高汁既餐廳!好 入正題:環境:👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽食物質素:👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽性價比:👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽服務態度:👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽起初見到坐墊以為要塔塔米咁除鞋盤腳坐 後期發現係設計成好有日式風味既枱櫈 但我詞窮唔識形容😂 大家去過就知 總之就係可以唔洗除鞋 又可以好似平時咁舒服坐坐低之後 乜都未叫 就上咗碟小前菜🍽冷盤蜆肉 小小辣 但食落口係好清新 叫咗個串燒拼盤🍽先黎一個 全餐我最愛既 免治雞肉棒😋配以生蛋黃同蔥花奉上 仲有一啲燒汁(?)唔知正宗食法係點 但本人將所有野搞埋一齊當成汁醬 再用肉棒點來吃 雞肉又嫩又熱 蛋黃香配埋好似有少少甜既汁同香蔥 多重口感 一級棒🤤🍽跟住有年糕年糕外面每一寸位置都烤熱咗 外脆內軟 煙煙韌韌 點上甜甜既醬 為年糕加甜味道🍽原條魷魚🦑魷魚鬚爽口 魷魚筒煙韌 魷魚頭香脆🍽喜知次一夜干❗️長知識 原來喜知次 係魚🐟 仲要被日本人喻為夢幻之魚 好榮幸食到你🙈 而一夜干係一個做法 即係將魚醃完一夜風

環境:👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
食物質素:👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
性價比:👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
服務態度:👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽

坐低之後 乜都未叫 就上咗碟小前菜
🍽冷盤蜆肉 小小辣 但食落口係好清新

叫咗個串燒拼盤
🍽先黎一個 全餐我最愛既 免治雞肉棒😋
配以生蛋黃同蔥花奉上 仲有一啲燒汁(?)

🍽跟住有年糕

🍽原條魷魚🦑
魷魚鬚爽口 魷魚筒煙韌 魷魚頭香脆

🍽喜知次一夜干❗️
長知識 原來喜知次 係魚🐟 仲要被日本人喻為夢幻之魚 好榮幸食到你🙈 而一夜干係一個做法 即係將魚醃完一夜風乾 詳細自己上網睇啦下😂 又幾好食 又係燒到好香脆 唔洗啲咩特別調味 食落去覺得條魚本身就好新鮮 好夠味

好似仲有食其他串燒?但冇影相 唔記得lu

🍽散叫咗個芝士軟殼蟹壽司
雖然有大量芝士 係有啲膩 但本人很喜😚 熱辣辣上枱 毫不吝嗇既半融芝士加芝士粉配埋軟殼蟹 好邪惡!好好食!

熟食黎講 不能不提起佢既炒野!
痴線!唔知以為去咗大排檔 有鑊氣到呢!

🍽小炒皇
好嫩口 冇乜渣滓 又有脆卜卜既腰果 估唔到配合大量櫻花蝦 又幾岩味 仲有唔少大大條既爽口魷魚 足料 完全唔會同你慳

🍽唔記得係海膽蟹肉炒飯 定係蟹黃蟹肉炒飯
又係足料到痴晒線 食到呢度開始擔心餐廳維唔維到皮😂 超多海膽定唔知蟹黃🫣 塔塔都係蟹肉 粒粒飯都feel到鑊氣

一定要叫小炒試!

日本餐廳點可以唔食壽司 散叫咗
🍽蟹膏蟹肉壽司
其實本人就麻麻地蟹膏 特別見到佢隻色就更加...不過食過呢個之後 我從此改觀 以後會懷住一絲希望 原來蟹膏係可以咁好食 香氣四溢 鮮👍🏽 蟹膏同蟹肉多到就黎跌出黎!

🍽火焰三文魚壽司
其實我諗呢樣都冇死 都幾難唔好食 但點解你可以整得咁好食😭 三文魚好似係入口即融 燒到岩岩好外層熟熟地 入面又未完全熟 滑到放入口 就自己滑咗落個食道 個啲魚油香係個口到揮之不去 癲咗

🍽蟹柳壽司
好大件蟹柳🙊 飯都差啲見唔到

最後老闆娘仲送咗個黑松露枝豆😚😚
畫上完美既句號。

好耐冇一家人出去食飯,好幸運食到一間各方面都咁出色既餐廳。起初睇menus 仲以為會係貴價食唔飽,不過我地食到一半已經都覺得咁高汁又足料,又大份,呢個價錢都值既。
意外驚喜既係,4個人,個個捧住肚仔走,埋單都唔洗$1000。

希望餐廳可以keep住呢個質素做落去!讓多啲人食到咁高質素既食物與服務👍🏽
2022-08-21
$250 (Dinner)
  • 免治雞肉棒
  • 炙燒三文魚壽司
  • 蟹膏蟹肉壽司
  • 小炒皇
  • 海膽蟹肉炒飯
2022-09-12 105 views
食物質素一般冇嘩的感覺…魚生係常温度,冇乜魚味, 牛肉鍋過甜但配菜多幾好, 茶碗蒸好味但不夠熱, 甜品係花左心思的, 服務好好,親切有禮貌,冷氣不夠凍比較熱成身汗要改善.