坐擁無敵海景嘅采悅軒,裝修典雅又有氣派,落地玻璃設計更顯環境開揚,舒適又寫意❤️ 主打精緻手工粵菜,結合現代創新元素,菜式盡顯心思😍✨ 悅品套餐(於網上商店預訂享有買一送一優惠: $1,056/ 兩位)❀ 采悅小碟冰鎮話梅汁車厘茄|牛肝菌素鵝|蜜餞西班牙黑毛豬叉燒冰鎮車厘茄酸甜爆汁,特別開胃🥰 素鵝外皮酥脆,夾滿蘿蔔、冬菇及木耳等,層次感好豐富👍🏻 半肥瘦叉燒燒至焦香,肉質柔嫩又帶陣陣油脂香😍❀ 天白花菇竹笙燉菜膽燉湯湯頭濃厚鮮香,花菇肉厚彈牙,竹笙口感好爽脆,配料吸收湯汁精華,鮮味十足☺️❀ 招牌妙齡乳鴿烤乳鴿外皮金黃香脆,質感保持鮮嫩多汁,搭配喼汁食平衡膩感,亦能更提升風味,非常香口惹味😍❀ 黑蒜蜂蜜炆牛肉牛肉充分吸收黑蒜及蜂蜜香氣,味道濃郁又帶自然甜香✨ 經慢炆後口感更加軟嫩,整得好入味呢👍🏻❀ 蔥油拌稻庭麵麵條煙韌又掛汁,食落充滿蔥油香氣,味道清爽又香口😊❀ 楊枝甘露最後有經典嘅港式甜品作結✨ 將芒果加入椰漿、西米及西柚果肉製成,香甜幼滑又帶清新感覺😋

✨ 悅品套餐
(於網上商店預訂享有買一送一優惠: $1,056/ 兩位)

❀ 采悅小碟
冰鎮話梅汁車厘茄|牛肝菌素鵝|蜜餞西班牙黑毛豬叉燒

❀ 天白花菇竹笙燉菜膽

❀ 招牌妙齡乳鴿

❀ 黑蒜蜂蜜炆牛肉

❀ 蔥油拌稻庭麵
麵條煙韌又掛汁,食落充滿蔥油香氣,味道清爽又香口😊

❀ 楊枝甘露
Dinner
位於東涌世茂喜來登酒店「采悅軒 YUE」的中菜行政總廚鍾志強師傅一向支持及選用本地生產和種植的優質食材。今次可謂一拍即合,邀來「冠珍醬園」隆重呈獻限定「珍味香港」嚐味餐單,以富有本地特色、家傳戶曉的優質老字號醬油鮮香昇華至獨具特色的精緻粵菜,推廣至世界各地鍾情粵菜的食客。環境:✨餐廳寬敞舒適,裝潢設計以湖水藍及紅木為主調,融入中國傳統及現代奢華色彩,配合清代藝術畫作、落地玻璃設計更顯高雅,適合商務酬酢或親友相聚。服務:✨整個用餐體驗十分良好,所有職員皆有禮友善,態度誠懇。上菜速度亦見貼心,會照顧食客的用餐速度,用餐時間很足夠。筆者是日晚上享用了限定「珍味香港」嚐味菜單,每位$680。順帶一提,筆者是首次看見以豉油手寫的菜單,驚為天人😱。食物:🫖 悅茶✨以來自浙江的優質綠茶為基調,將薑的微辛溫暖與蜜桃的香甜形成巧妙對比,創造出獨特的果味和抗氧化性,細膩悠長。🥢 前菜✨夾脆三絲✨醬油白鴿蛋:用上冠珍的蠔油和生抽烹製的矜貴醬油醃製,質感綿密濕口,有流心效果,叫人驚喜。✨蜜餞黑毛豬叉燒:用上冠珍的柱侯醬、海鮮醬和磨原豉製作,飽滿有光澤,散發着蜜香味,外表是帶焦香的微「燶邊」,入口香甜鬆軟,卻又

環境:

服務:

食物:
🫖 悅茶

🥢 前菜
✨夾脆三絲

✨醬油白鴿蛋:
✨蜜餞黑毛豬叉燒:
用上冠珍的柱侯醬、海鮮醬和磨原豉製作,飽滿有光澤,散發着蜜香味,外表是帶焦香的微「燶邊」,入口香甜鬆軟,卻又有着爽口而不油膩的平衡感,很好吃!

🥣 花膠酸辣羹

✨因筆者不吃辣,未有嚐味🥲。

🐟 頭抽香煎東星斑球

✨用上冠珍的頭抽王,熱騰的靚魚肉質細嫩潤滑,蘸上百分百生曬頭抽 (歷時3個月),味道很搭,進一步襯托出魚的鮮香,配飯一流。

🦋 蝦醬香酥肉配蝴蝶包
💗筆者推介!

✨賣相精美,被放在鳥寵當中。就是熱烘鬆軟的刈包,配上香濃惹味又軟腍的香酥肉,拌以冠珍的蝦醬,齒頰留香。

🦐 翠綠江南百花雞

✨乃傳統廣東四大名菜之一,一味雞饌卻知雞肉,至今吸引無數老饕。師傅用上原隻雞皮讓入蝦膠蒸煮,熟後再斬件還原原隻雞的模樣奉客,絕對是慢工出細貨的手工菜。蘸上冠珍的大紅浙醋同吃,有助開胃增鮮之用。

🍚 大澳風味秘製醬油撈飯

✨用上兩款冠珍的豉油調配出恰到好處的鮮味醬油,配以大澳蝦乾,還原簡單純樸的原始海鮮美味。

🍓 鹹檸雪葩配甜醋草莓果凍

✨特意注入煙霧,營造仙氣飄飄的「打卡moment」。
✨集酸、甜、鹹於一身,很能解膩!

⏰ 供應期為2024年9月1日至10月31日。凡惠顧此嚐味菜單,即可報名參與11月2日或11月23日冠珍醬園導賞團,名額有限,先到先得。
Dinner
2024-09-12 1126 views
exquisite Cantonese fine dining @yue.sheraton located in Sheraton Hong Kong Tung Chung Hotel @sheratonhongkongtungchung 🫖 savour traditional flavours meticulously crafted with a contemporary twist 🥢 perfect blend of modern luxury 🕊️ and Chinese classical elegance 🪭香港高級優雅粵菜 @yue.sheraton 采悅軒 位於香港東涌世茂喜來登酒店 @sheratonhongkongtungchung 🫖 精心製作 創新而傳統的粵菜 🥢 完美融合現代奢華 🕊️ 和中國古典優雅 🪭🦆 太子琵琶鴨 HKD$288roasted baby duck (whole)皮薄香脆 肉質鮮嫩 鹹香入味烤製過程 煙薰香氣 保持肉汁 🍖 燒味雙拼盤 (蜜餞西班牙黑毛豬叉燒+脆皮燒腩肉) HKD$328barbecue meat combination (

🦆 太子琵琶鴨 HKD$288
roasted baby duck (whole)
皮薄香脆 肉質鮮嫩 鹹香入味
烤製過程 煙薰香氣 保持肉汁

barbecue meat combination (barbecue iberian pork glazed with honey and crispy roasted pork belly)
叉燒六件 蜜汁焦脆 肥瘦均匀 軟嫩多汁
燒腩八件 外皮酥脆 肥瘦相間 肉質嫩滑

🥩 蘆筍蒜片牛柳粒 HKD$368
stir-fried diced beef with asparagus and garlic
牛柳鮮嫩 柔軟多汁 蘆筍脆嫩
配炸蒜片 金黃香脆 色香味美

🐖 京式回鍋西班牙黑豚腩片 HKD$228
stir-fried sliced iberian pork belly with bamboo shoots and garlic sprouts in chili sauce
肉質細膩 脂肪均勻 嫩滑多汁
搭配椰菜 香辣濃郁 醬香四溢

🍲 砂鍋蝦醬蘭度桂花蚌 HKD$368
braised sea cucumber meat with kale in shrimp paste served in casserole
芥蘭莖 清甜幼嫩 桂花蚌 爽口彈牙
蝦醬鹹香 口感豐富 獨特風味

🥭 楊枝甘露 HKD$88
chilled mango cream with sago and pomelo
芒果柚子 濃郁椰奶
粒粒西米 酸甜清爽

🌰 生磨杏仁茶 HKD$88
sweetened almond cream
杏仁香濃 絲絲甜味
幼溫細膩 溫潤養顏

⭐️ tea charge $25 per person (茶位 $25/位)

📍東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店2樓 🇭🇰
  • 京式回鍋西班牙黑豚腩片
  • 楊枝甘露
  • 生磨杏仁茶
2024-08-09 1757 views
家人生日訂咗呢一間餐廳,本人都非常鍾意食中菜,所以特別揀咗呢一間,第一次試,我想講話餐廳非常之整潔開陽,服務人員非常之好! 同埋好有禮貌! 每一碟菜式,我哋都好鍾意好好味!會再去!
訂台時已打電話去問有無食物要預早order, 除左壽包之外, 當時話無乜野要特別預早訂, 我地7:15 去到叫餐, 連叫三樣餸都話賣晒. 甚至乎紅燒雞, 乳鴿普通食物7:30 都未到就話賣晒,都唔知佢點做生意, 重有係人手不足, 想揾服務員舉晒手幾分鍾都無人理. 最後一道菜上埋, 又唔會主動問你上唔上埋個壽包,要個客主動同職員講, 先拎去蒸,又要等陣先有. 如果係普通中菜館就唔寄望有呢種服務但話晒酒店中餐, 收費絶對唔平,  咁既服務質素絶對唔值.雖然有半價, 都要過千蚊. 食材係好, 但味道又係麻麻地叉燒肉太淋,好似食煲完湯既肉, 無晒叉燒質感 琵琶鴿見佢細細隻,以為會好嫩滑, 點知好韌, 又無乜味. 到古醋骨, 斬得好大舊肉, 味到又調得談, 完全唔入味, 又唔酸又唔甜, 未食過咁難食重有泊車記得叫代泊泊去地下, 地面收$50/hr, 地下 $28/hr.我地走果時問佢先講, 一開始又唔講清楚泊地下會平 d由Book 枱, 代泊, 到餐廳服務員, 係我見過酒店餐裡面最差既一間. 呢餐生日飯真係食到一肚氣. 唔怪得個個北上消費.
訂台時已打電話去問有無食物要預早order,
除左壽包之外, 當時話無乜野要特別預早訂,
我地7:15 去到叫餐, 連叫三樣餸都話賣晒.
甚至乎紅燒雞, 乳鴿普通食物7:30 都未到就話賣晒,
都唔知佢點做生意,
重有係人手不足, 想揾服務員舉晒手幾分鍾都無人理.
最後一道菜上埋, 又唔會主動問你上唔上埋個壽包,
要個客主動同職員講, 先拎去蒸,又要等陣先有.
如果係普通中菜館就唔寄望有呢種服務
但話晒酒店中餐, 收費絶對唔平,
咁既服務質素絶對唔值.
雖然有半價, 都要過千蚊.
食材係好, 但味道又係麻麻地
叉燒肉太淋,好似食煲完湯既肉, 無晒叉燒質感
琵琶鴿見佢細細隻,以為會好嫩滑, 點知好韌, 又無乜味.
到古醋骨, 斬得好大舊肉, 味到又調得談,
完全唔入味, 又唔酸又唔甜, 未食過咁難食

重有泊車記得叫代泊泊去地下,
地面收$50/hr, 地下 $28/hr.
我地走果時問佢先講, 一開始又唔講清楚泊地下會平 d
由Book 枱, 代泊, 到餐廳服務員
係我見過酒店餐裡面最差既一間.

呢餐生日飯真係食到一肚氣.
唔怪得個個北上消費.
2024-08-02
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
2024-05-30 2793 views
傳統的點心食到悶悶地~ 想搵d新意思,不妨一試,令人賞心悅目的手工點心,可愛又超出想像 💗柚子蝦餃:外型就係迷你版小柚子,為酒店開幕時設計的點心,食完一定大吉大利🍊餃皮加咗橘子、柚子,同青檸蝦的感覺有少少相似貴妃香 :荔枝外型為脆米,咬開係流心奶黃,配搭淡淡荔枝香 😚🙌🏼 最鐘意呢個天鵝酥:入面係芋泥蓉同少量咸肉碎,配酥脆的外層,🦢但脖子就係無味的餅乾其他點心分別為:蜜汁西班牙黑毛豬叉燒包、二十年陳皮山竹牛肉球、帶子翠玉瓜腸粉、乾清棗皇糕MEE🌟🌟🌟 采悅軒 YUE (東涌) 🌟🌟🌟📍 東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店2樓LAA#hkig #hk #hongkong #美食 #美食推薦 #美食推介 #香港 #香港生活 #飲茶 #酒樓 #美食日記 #早茶 #點心 #手工點心 #東涌 #茶樓 #酒店 #蝦餃 #荔枝 #喜來登酒店 #米之蓮 #腸粉 #叉燒包 #柚子蝦餃 #貴妃香 #天鵝酥

M
A
A
2024-05-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tea
2024-05-19 2602 views
正常餐牌嘅價錢有點偏貴, 但用上openrice嘅6折,五個人食咗$1,456, 老實說,以這個質素及環境,真係極度超值。基本上一諗起想食吓啲優質中餐就會諗起采悅軒,佢嘅松露手撕雞(一定要預訂), 同埋叉燒真係非常一絕。另外主食方面,佢嘅鮑魚燴飯,做得非常出色,有四隻鮑魚,一家大細都啱食。以這麼偏遠嘅地方,亦有八九成嘅入座率,質素一定有返咁上下保證。酒店環境優雅,算是非常寧靜。而且服務員態度好好,絕對值得推薦。!
正常餐牌嘅價錢有點偏貴, 但用上openrice嘅
2024-05-18
$292 (Dinner)
  • 叉燒,松露手撕雞
2024-05-12 1953 views
東涌世茂喜來登酒店中菜館「采悅軒Yue」試試 鍾志強 師傅掌廚既新派中菜呢度仲有TEA CHATEAU 既茶真係有taste🥳 環境裝修高貴而低調,建議坐最入靠窗享受住機場靚景食!點心相當精緻,頭盤花膠凍,當中少不了經典的精巧手工點心,亮點包括天鵝酥、柚子蝦餃及石鍋和牛生煎包係我最愛!蜜餞黑毛豬叉燒真係食唔停口💓 今餐飯食得好滿意,如果下次要試埋頂樓Sunset Grill 扒房Dried age beef 🥩 個view 超正!!
蜜餞黑毛豬叉燒真係食唔停口💓
2024-05-10
Lunch
อาหารจีนในโรงแรม Sheraton Hongkong Tingchung อยู่ชั้น 2 ไก่ย่างหนังกรอบอร่อยมากๆ แต่ว่า บรรยากาศดี ใครมาแนะนำเลย บอกเลยว่าต้องลองซักครั้งนึง พนักงานก็บริการดี เสียดายอย่างเดียว พูดภาษาอังกฤษไม่ค่อยได้ เลยต้องสื่อสารกันแบบงงๆ นิดนึง แนะนำเลยน้าา
แบบงงๆ นิดนึง แนะนำเลยน้าา

2024-05-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
Dining Offer
Tasting Event
  • ไก่ย่างหนังกรอบ
2024-04-28 1527 views
聽講過呢間中菜幾正,今日醒起就訂枱同屋企人試試結果係。。。失!望!訂枱時話想坐窗邊,睇到飛機升降的位置但後來被告知呢類座位有最低消費,所以我哋放棄咗最後被安排的位置都望到少少海的第一道上的菜竟然不是前菜,而是蜜餞西班牙黑毛豬叉燒。服務生一擺低隻碟,我即刻摸一摸碟邊,發現係凍嘅☹️ 味道算中上,食完成餐飯發現呢一味餸已經係四者最好😓第二道菜係燈影藕片:第一次見呢道菜,蓮藕片切得好薄,淋上去嘅汁又甜又辣,幾特別。當紅脆皮雞:同普通酒樓擺酒嘅炸子雞差唔多😥個皮係脆嘅,但冇乜雞味,雞肉亦唔夠滑落單後最期待的鵝肝牛柳粒炒飯,亦係令我哋最失望的!聞落去唔夠香,食落去亦好淡味。。。最後要加辣椒油先勉強食到。。。今次餐飯係OpenRice訂枱,係有6折的。如果要正價食,真係心痛死。
聽講過呢間中菜幾正,今日醒起就訂枱同屋企人試試
結果係。。。失!望!

訂枱時話想坐窗邊,睇到飛機升降的位置
但後來被告知呢類座位有最低消費,所以我哋放棄咗
最後被安排的位置都望到少少海的

第一道上的菜竟然不是前菜,而是蜜餞西班牙黑毛豬叉燒。

2024-04-28
$450 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
我同男朋友決定去品嘗下每次經過都心思思嘅中菜。起初心諗,高級酒店嘅中菜,會唔會太過花巧、味道平平?但食過之後,我才知道自己大錯特錯!啱啱落座,先點咗幾款推薦嘅小吃。招牌鵝肝牛柳粒,真心冇得輸,牛柳粒香軟得嚟未失牛肉嘅原始味,鵝肝加咗層次,令整個口感豐富。再加上旁邊嘅菜,每一款都精心製作,令人印象深刻。講到佢嘅小籠包吧,真係幾好食🤩,皮薄餡美,咬開之後湯汁四溢,簡直完美。而且啲點心外觀都整得好精緻,食物唔單止好食,連睇都賞心樂事。特別讚嘅係哩間酒店對食材嘅選擇好講究,每樣料理都能吃出食材嘅新鮮,配搭得恰到好處,真係令人垂涎三尺。無錯,佢哋嘅廚師絕對有兩把刷子!仲有,服務員嘅態度都非常好,環境舒適優雅,就算係喺熙來攘往嘅地方,坐低食餐飯都能感受到一種寧靜嘅享受,真係加分好多。最後,唔得唔提嘅係佢嗰款特色茶🍵,啱啱好嘅甜度,完美咁結束呢次美食之旅。如果你足夠幸運,揀到個靠窗嘅位,邊食邊欣賞窗外嘅景色,絕對係一種小確幸。呢次食飯經歷真係幾正,食物味道、服務質量、環境氛圍,三者兼備,對於想享受一頓美味中菜嘅朋友,我毫不猶豫推薦👍。
我同男朋友決定去品嘗下每次經過都心思思嘅中菜。
起初心諗,高級酒店嘅中菜,會唔會太過花巧、味道平平?
但食過之後,我才知道自己大錯特錯!

2024-04-01 974 views
環境食物方便水準都唔錯尤其我個人比較喜愛蝦子柚皮,新竹炒米粉,乳豬拼盤,焗蟹蓋十分美味,員工好有禮貌款待客人,當見到客人茶杯沒有茶都即時斟茶給客人,餐廳環境十分優雅同好舒適係一個食晚餐嘅好地方
2024-03-23 994 views
上菜快, 食物有酒店級數, 不過份量不太夠, 6個大人食就不太飽。 價錢偏貴, 如果有酒店會員就比較抵, 不過我無😅。 價錢係買服務和環境。 食物比較好食就是那個鮑魚飯。其次比較喜歡就是叉燒和 特別少少的柚子蝦餃
2024-03-11 1058 views
采悅軒位於東涌喜來登內,入住當日先行醫飽個肚先,經過訂座,好快就安排入座,店內座位寬敞,裝潢雅致乾淨,環境清優,員工專業積極,係家人聚餐既好地方。品嚐左佢地既小籠包、黑毛豬叉燒、蘿蔔糕、鳳爪同如意餃,每一道菜都好出色。小籠包皮薄肉馅鮮嫩多汁,一口咬下去,熱湯立刻在口中爆開。黑毛豬叉燒肉質細嫩,搭配獨特的調味醬汁,入口即化,令人回味。蘿蔔糕保留左蘿蔔的原汁原味,食到一條條蘿蔔絲,清甜可口。鳳爪煮得好淋,係我喜歡既口感。醬汁少辣微甜,但賣相就麻麻地。如意餃細細粒,皮薄餡豐滿,味道好好。采悅軒經OPENRICE訂座經常有優惠,有興趣光臨前,不妨上OPENRICE望望。

小籠包皮薄肉馅鮮嫩多汁,一口咬下去,熱湯立刻在口中爆開。
蘿蔔糕保留左蘿蔔的原汁原味,食到一條條蘿蔔絲,清甜可口。
如意餃細細粒,皮薄餡豐滿,味道好好。

鐵觀音
黑毛豬叉燒
如意餃
鳳爪
蘿蔔糕
小籠包
2024-03-01
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
鐵觀音
黑毛豬叉燒
如意餃
鳳爪
蘿蔔糕
小籠包
同家人慶祝生日🎂當然要簡番間fancy高級嘅餐廳🍴,決意再戰位於東涌喜萊登酒店二樓的中菜廳「采悅軒」,白天可睇到飛機✈️升降,晚上就遜色一點因為玻璃窗反光。一場黎到,當然請屋企人食餐好,決意品嚐其價位最高的套餐:盛惠HKD 1088 一位。前菜:話梅汁有機車厘茄:酸到全身都震動,話梅汁帶酸甜,同時品嘗到車厘茄清甜。晶凝花膠凍:用玫瑰花造型造成花膠凍,用上麻辣醬點綴,好特別,雞湯做湯底,花膠增加口感,食到一條條咬口花膠,補補骨膠原。秘製滷水蛋:加上魚子醬,升價十倍。滷蛋做到糖心流心效果,食落吾會膩。招牌妙齡鴿:呈上時熱辣辣,調味充足,不用蘸淮鹽都很夠味,一打開肉汁鮮嫩可口,仲保持到水份同油脂,一啖咬落,外表香脆帶焦,肉質嫩滑。很驚艷,好想嗌多隻。杏汁花膠燉菜膽:奶白色杏汁湯做間場清一清口腔,原片花膠長過我手臂,食起黎有膠質,骨膠原滿滿。湯頭呈奶白,杏汁夠曬杏仁味,吾講以為甜食😂。都幾得意。鮑魚扣鵝掌:鮑汁香濃,用上浸發起的六頭鮑,不是罐頭鮑魚,十分矜貴。處理恰當好處。不會太硬咬吾入,而是有咬口的嫩。鵝掌炆到好焾,一入口已骨肉分離。竹笙扒菜心:略嫌竹笙有陣UP味,菜心爽甜。黃豆酥白鱈魚🐟:白

前菜:

杏汁花膠燉菜膽:

鮑魚扣鵝掌:

竹笙扒菜心:
略嫌竹笙有陣UP味,菜心爽甜。

黃豆酥白鱈魚🐟:
白鱈魚呈一梳梳狀態,質感好實淨,一咬即脫,黃豆酥食落似炸蒜蓉,但又又無咁重口味。不錯。

瑤柱蝦粒西班牙黑毛豬叉燒炒飯:
飯粒粒粒分明,叉燒好有咬口,蝦粒爽彈,出色!炒得好干身有鑊氣,好味。

楊枝甘露:
傳統楊枝甘露組合,一定要有西柚紅柚的果肉帶酸,同時有芒果🥭粒的甜,整體甜度適中。

壽包(提早預訂🈯️)
最鐘意用傳統造法,有曬一整個蛋黃同幼滑白蓮蓉,包夠鬆軟。

總結:
貴得有價值 服務態度好