2021-03-17 49 views
一直唔知北角一田入邊有好嘢食,今次俾我發現一間好好食嘅鋸扒。座位唔多,可能只有十個位。原來做緊星期一至四蒸籠或石燒套餐就有85折,所以同朋友嗌咗個貴d嘅石燒美國精選肉眼200g同美國牛小排+豬腩片蒸籠定食。餐廳只有一個職員,所以都等咗幾耐先上倒餐,但完全明白,因為姐姐真係一個人負責煮菜上菜,好厲害。之前喺出邊都食過類似的石燒牛扒餐,以為差唔多。但係我覺得呢間肉眼非常之好食,個美國精選肉眼要比十個讚!熱辣辣嘅鐵板,嚟到可以自己再燒熟啲肉,但係我就覺得原本已經燒得啱啱好,肉質好淋,仲好重牛味。朋友嗌嘅美國牛小排配豬腩片都唔錯,蒸籠入邊有水,透過電磁爐,蒸熱上面的牛小排同豬腩片。雖然其實只係蒸鍋,但呢個配置又幾新穎,仲蒸得牛小排好嫩滑。因為平時好少試超市入面嘅餐廳,覺得坐得無餐廳咁舒服,但估唔到食物質素又幾ok,肉質新鮮,我覺得比很多專門食石燒嘅餐廳優質,我一定會再嚟,試下其他石燒套餐。

• 石燒美國精選肉眼
2021-03-13 40 views
今日放半日,收工已經好肚餓!朋友約左我去北角食個飯,聽聞北角有個新商場,環境好大好靚,我哋食完飯順便去行個圈餐廳位於一田超級市場入面,空間感都幾足夠,主打蒸籠食物和石板燒,日式風味重!食物選擇多,我叫左美國牛小排蒸籠定食!Short Ribs牛味濃厚,即使切薄片蒸熟仍然肉味濃香,肉汁豐富180g牛肉份量好足!入面仲有椰菜、娃娃菜、菌類和紅蘿蔔等等!食物味道主要來自醬汁,可以自己配唔同醬汁享用我仲叫左芝士和牛漢堡扒肉汁超豐富!牛味好濃!熱辣辣超吸引
我仲叫左芝士和牛漢堡扒
肉汁超豐富!牛味好濃!熱辣辣超吸引
2021-03-10 31 views
近㕑得食,而且今次食在超級市場,咁一定係食到最新鮮嘅食材了✌🏻重要係Open kitchen,睇住㕑市一路烹調,真係令人食指大動喔蒸籠定食美國牛小排+豚腩片食材一流好重要,牛小排好嫩,豚肉好香重點係下面有好多不同嘅菜蔬,吸收曬肉汁,真係好索呀。蒸籠下層原來放咗湯頭,唔係一般用清水做蒸氣,怪不得會特別鮮味啦,真細心!配上三款醒胃前菜真係好開胃呀!石燒套餐紐西蘭羊架(3枝骨)羊味十足,配上石燒,想要幾多成熟可以自己控制👍🏻日本產豚肉芝士腸,芝士味濃薯蓉,我形容佢好似熱嘅雪糕,入口好滑P.s.點套餐的話白飯,味噌湯,津律係放題架而家星期一至四選擇套餐重有85折優惠,好抵呀

美國牛小排+豚腩片
食材一流好重要,牛小排好嫩,豚肉好香
配上三款醒胃前菜真係好開胃呀!

石燒套餐
紐西蘭羊架(3枝骨)
羊味十足,配上石燒,想要幾多成熟可以自己控制👍🏻

日本產豚肉芝士腸,芝士味濃

薯蓉,我形容佢好似熱嘅雪糕,入口好滑

P.s.點套餐的話白飯,味噌湯,津律係放題
而家星期一至四選擇套餐重有85折優惠,好抵呀
2021-02-25 34 views
聽朋友介紹知道這間吃石板燒的野郎蒸,今晚終於有時間來試試。餐廳在一田超市裹的,座位是圍着坐的,挺像日本餐廳的風格。這坐法的好處是店員容易留意到食客的需求及可以跟店員談天。餐單上牛肉的選擇都挺多,價錢不算貴,加$30跟餐便可以任添白飯,沙律,及麵豉湯,及汽水一罐。店員服務很好,添加時不會對食客擺面色。 白飯黏黏的,像糯米飯的質感,上面有點調味粉,鹹鹹香香送飯好吃。雖然沙律只有一種蔬菜,但配芝麻醬好滋味。味增湯濃郁又好喝,忍不住多添了幾碗。我點了翼板150g,分量適中,女生吃剛好。一上枱馬上傳來非常香的牛肉味。我煎到差不多全熟,外皮煎得香口的,肉質煙韌,配飯很好吃。美國精選肉眼 200g相比之下較好吃,牛肉味較濃,油脂香,也是不小心放得太久,煎到8-9成熟,但肉質依然嫩,容易咬開。我們之後才發現餐點到後,20-30秒便要切開反轉,不然便會燒得太熟,所以下次來食不會影相影太久了。

美國精選肉眼 200g

2021-02-23 656 views
今天到北角一田買東西,晚飯時間順便在附近搵食,發現這家野郎蒸有特別的蒸籠定食,就來試試。餐廳主打蒸籠定食以及石燒牛扒,多達10種不同部位的雞牛豬羊可供選擇,加$30可以升級套餐。餐廳以吧枱形式,可以看到師傅工作情況,食得安心又放心。星期一至四更有85折優惠,十分抵食。美國牛肉片+雞肉蒸籠定食蒸籠定食已包括前菜、白飯及味增湯,經濟實惠。點了美國牛肉片+雞肉的配撘,美國牛肉片油脂分佈均勻,肉質本身鮮嫩,牛味濃郁,而雞肉先煎香,增添惹味。上層蒸籠以下層內的上湯加熱,加上牛肉和雞肉滲入的肉香,所以肉類下面的雜菜格外鮮味。石燒翼板套餐翼板牛扒上枱時僅僅熟,可以切開在事先燒熱的石板上煎烤,自行控制生熟程度。選了翼板,肉質軟嫩細緻,但同時牛肉味卻濃郁可口,入口肉汁豐腴,記得必需across grain地切方可以品味到軟腍的口感,十分滋味。加了$30轉了套餐,薯蓉、白飯、味增湯及沙律均可無限添加,特別一提椰菜配上特製的沙律醬汁,輕怡開胃,正好中和一下油膩感。
餐廳以吧枱形式,可以看到師傅工作情況,食得安心又放心。
星期一至四更有85折優惠,十分抵食。
2021-02-23
Dinner
2021-02-08 31 views
前幾日行一田行到有啲肚餓,就決定係入面餐廳買個外賣。見到呢間嘅牛肉好吸引,而且外賣仲有折,於是就買黎試下啦。生薑豚肉飯($44)一打開見到個份量都唔算少,幾多肉同洋蔥,而且仲有飯素都幾驚喜。生薑燒好多汁,不過食落覺得好濃味,係會越食越鹹嘅,所以如果食開淡口味嘅可能會麻麻地。咖喱牛舌飯($38)咖喱牛舌飯價錢幾平,而且份量都幾多,有好多塊牛舌同蔬菜配料。啲牛舌煮得好軟好好味。以日式咖喱黎講呢款算係辣咖喱,同埋入面嘅洋蔥係生洋蔥,所以會越食越辣。芝士和牛漢堡扒(免費!!)其實本來想叫芝士和牛漢堡扒飯,但咁啱見到隔黎貼住張poster話下載個app會送一塊和牛漢堡扒,即刻用app黎試下。本來以為免費送嘅漢堡扒會好細塊,點知一見到個size嚇親,真係好大塊,有成隻手掌咁大,而且仲好厚!入面有啲洋蔥,食落口感同味道都幾香。不過可能因為太大塊,入面唔係好熟、生生地,食落仲有少少凍,要自己再煎下先好啲。整體黎講三個外賣都偏重口味,但以呢個價錢黎講算幾好。買嘅時候店員有講返大概需要15分鐘左右,係一田行一陣再返黎拎就啱啱好啦。
前幾日行一田行到有啲肚餓,就決定係入面餐廳買個外賣。
見到呢間嘅牛肉好吸引,而且外賣仲有折,於是就買黎試下啦。

生薑豚肉飯($44)

咖喱牛舌飯($38)

啲牛舌煮得好軟好好味。

芝士和牛漢堡扒(免費!!)

入面有啲洋蔥,食落口感同味道都幾香。

整體黎講三個外賣都偏重口味,但以呢個價錢黎講算幾好
TakeAway
2021-01-25 40 views
北角一田有好多嘢食揀,我比呢間舖頭吸引咗,呢度有石燒牛扒豬扒羊扒,都有好似Pepper Lunch嗰啲鐵板燒飯,我最想試嘅就係佢哋嗰個蒸籠定食。因為好少見其他地方有得食,我都係第一次見。如果係蒸籠定食,佢會有三個韓式前菜,泡菜酸蘿蔔同埋一個我都唔係好知係未嘅酸酸地嘅嘢。一碗麵豉湯同一款汽水/玄米茶。飯就係另上嘅。本身以為蒸籠嘅食物係預先準備好,點知唔係,所以落完單等咗半個幾鐘,先有得食。見到其他枱叫石燒牛扒好快就有得食,人哋食完走埋我哋啲嘢食都仲未上到,如果趕時間嘅話,可能叫其他嘢食會比較好。見到佢嘅鐵板燒飯都好似好吸引咁, 40幾蚊就有一個。蒸籠定食美國牛肉片+雞肉 $88牛肉片係肥牛果一種,肥瘦適中,都食到有牛味,雞肉係蒸之前,應該係有燒過,因為食到有啲朝香味,我就幾鍾意呢種香香地嘅味。美國牛小排+豚腩片 $158牛小排比起牛肉片瘦好多,肉眼都見有分別嘅,牛再重啲,但係就冇牛肉片咁淋,所以就睇你自己喜好。而個豚腩片係五花腩咁一半肥一半瘦,食落好爽口,唔會韌。值得一提嘅係佢真係用蒸籠蒸熱佢㗎,仲會用電子爐全程加熱,所以唔會凍冰冰。同埋係啲肉下面會有蘿蔔片同娃娃菜,蒸完之後保留到蔬菜自

美國牛肉片+雞肉 $88

美國牛小排+豚腩片 $158

值得一提嘅係佢真係用蒸籠蒸熱佢㗎,仲會用電子爐全程加熱,所以唔會凍冰冰。同埋係啲肉下面會有蘿蔔片同娃娃菜,蒸完之後保留到蔬菜自己嘅甜味,係街食飯都有咁大份嘅蔬菜真係好難得。

2021-01-23
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2021-01-24 33 views
今天和師奶朋友來了北角的一田濕平,行過見到野郎蒸,被他們的套餐吸引著,一於就在這裏開餐醫肚啦我們叫了美國牛肉片加雞肉蒸籠定食,及石燒西班牙產黑豚200g。蒸籠定食跟餐有三款前菜、白飯及味噌湯;而石燒方面,我們加了三十元轉了套餐,跟餐有沙律、白飯、味噌湯及汽水。落了order 後,便混下醬等食先石燒西班牙產黑豚200g 套餐黑豚肉上枱後,已聞到濃濃肉香,肉質果然鮮嫩,而且十分juicy,不用落醬汁,已經很夠味跟餐的白飯、沙律及味噌湯份量十足美國牛肉片+雞肉蒸籠定食也很不錯牛肉片鮮味,雞肉亦嫩滑,用蒸肉的方式不會熱氣,吃時非常清新,確有另一番風味肉類的底部原來還有菜、菇菌及翠肉瓜,由於吸收了肉質的精華後,特別鮮味,現在也回味無窮啊跟餐的前菜、白飯及味噌湯也食到舔舔脷

落了order 後,便混下醬等食先
石燒西班牙產黑豚200g 套餐
跟餐的白飯、沙律及味噌湯份量十足
美國牛肉片+雞肉蒸籠定食也很不錯
跟餐的前菜、白飯及味噌湯也食到舔舔脷
2021-01-22
Lunch
  • 西班牙產黑豚
  • 蒸籠定食
2021-01-22 42 views
環境4分:超市餐廳隔局一目了然,簡單通爽,全部都係D吧位包圍住個開放式廚房,可以畀四分。衛生4分:吧枱同櫈好整齊,電子爐同D調味品唔會話黐立立,每兩個位就有塊膠板隔開,而且一D油煙味都冇,可以畀四分。服務5分: 廚房入面有兩個服務員,一男一女,上菜果陣時教路點食先最好,好有心,所以要畀滿分!味道5分:叫咗個蒸籠定食,包含前菜三點,白飯,味噌湯。前菜三點係醃菜,沙律,泡菜,有酸有辣,好開胃。味噌湯夠熱。大碗白飯可以免費添,灑左D紫菜飯素响面好香口。180g美國牛小排全部舖响蒸籠上格,邊蒸邊食,靚牛肉肥瘦比例好,又夠薄,唔使全熟,七八成D肉最軟熟,夾住牛肉底D菜同菇一齊食,點埋個燒烤汁,芝麻醬,同蒜蓉真係非常之嘢味。抵食4分:原價$178蒸籠定食星期一至四有八五折,美國靚牛絕對係高級貨,份量足,蒸黎食好健康,畀佢四分。
環境4分:
衛生4分:
服務5分:

味道5分:
前菜三點
白飯,味噌湯
抵食4分:
2021-01-20
$151 (Lunch)
前菜三點
白飯,味噌湯
2021-01-09 22 views
一間低調的餐廳,北角這間一田超市超大, 有幾間餐廳,有點像food court。見到野郎蒸午餐都挺不錯的,所以就試一下。我叫了一個蒸籠定食$88:美國牛肉片+雞肉,包了前菜、白飯、味增湯。蒸牛肉片不會過熟,雞肉有炒過,味道不錯。肉下面有超多蔬菜, 翠玉瓜、甘筍、菇,清清地幾好。午餐有些便宜的選擇,壽喜燒牛肉飯$58價格便宜,味道甜甜的,牛肉和飯量也足夠,好吃!另外店員推介必試石燒,所以點了西冷150g ,才$98。石板非常熱,西冷加蒜片賣相吸引,切一塊燒一塊,肉質很嫩,牛肉味濃。再點上少許蓉和醬油,配白飯簡直一流。

2020-12-29
2020-12-28 668 views
好耐無去鰂魚涌公園,見今日天氣唔錯,提議過去逛逛,順便舒展下筋骨。做完運動,有人話要帶我去北角匯試新嘢,咁有驚喜?原來睇中咗超市入面嗰間「野郎蒸」。餐廳主打蒸籠料理和石燒,所謂蒸籠料理,顧名思義就是以「蒸」這個烹調方式作為賣點,以高溫蒸熟籠內嘅肉類和蔬菜,夠晒原汁原味!既然食店主打蒸籠料理,一於來個美國牛肉片蒸籠定食 ($98),定食包前菜三點、白飯及味噌湯。牛肉同蔬菜以一個特大嘅方形木蒸籠盛上,店員教路,先用大火蒸  5 分鐘,然後轉細火,再按自己嘅喜好,調校牛肉嘅生熟度。嘩!一打開蓋,濃濃的肉香混合木香即時湧出。牛肉肉質好嫩滑,入口又薄又軟腍,而且由於以蒸的方法處理,令到肉片保留足夠嘅水份,加上底部鋪上大量嘅瓜菜同雞髀菇,感覺十分清新健康。食嘅時候可以將牛肉捲住蔬菜蘸點醬汁同吃,口感會更加 Juicy 和惹味!之後試埋佢哋嘅石燒,點了 200g 西班牙產黑豚 ($118),只需 +$30 就可以轉套餐,套餐包薯蓉/飯/湯及沙律,全部都可以無限添加,另外仲有汽水一罐,非常抵食。沙律的椰菜絲切得夠幼細,食落新鮮爽脆;而麵豉湯入口亦暖笠笠,可見誠意。豚肉以熱石盛上,塊塊都好厚身,入口肉味
豚肉以熱石盛上,塊塊都好厚身,入口肉味頗濃郁,肉質軟腍不韌,完全不嚡,食到一絲絲肉的纖維質感,而且肉汁仲好豐富,配埋軟熟嘅白飯食,夠晒飽肚。
另外再加點咗個薯蓉,店員話要稍等一會,原來薯蓉要即製,送上桌時熱辣辣,入口香濃幼滑,食完飲埋罐汽水,超滿足!
2020-12-28 28 views
一向喜歡逛大型超市,不但貨品琳琅滿目,而且有很多新穎的貨品推陳出新,令你唔會同呢個時代脫節。今日我哋去到北角滙逛逛。在一田竟找到一間不起眼,但食物不錯的野郞蒸吃東西。經廚師兼侍應親切招呼後便坐下,想不到座位超舒服,櫈下還有位置給你擺放東西,真是麻雀雖小,五臟俱全。我們點叫了他們的招牌菜蒸籠定食——美國牛小排及美國精選肉眼石燒(加了$30轉成了套餐)。定食包含了前菜三點,白飯及味噌湯。蒸籠定食-美國牛小排定食包括一碗又熱又煙韌上面放了少許黑芝麻的白飯,三小碟不同的前菜(醒胃的醋煮甜菜頭丶爽爽小黃瓜和Kimchi)和一份以木盒(蒸籠)盛載的牛排和雜菜食材。一邊用電爐加熱保持溫度,一邊吃。在這寒冷的日子,真的好的不過!打開木蓋,香噴噴的菜和牛肉香湧出來,牛肉面層剛熟,其他的因著加熱中慢慢熟,把肉蘸上不同醬油,感覺一流,肉汁滲到已切絲的雜菜和菰上,吃了真的很滿足。美國精選肉眼石燒(加了$30轉成了套餐)廚師很細心的——把一張隔油紙蓋在熱辣辣的石燒牛肉上(當然沒有觸及牛扒),使牛肉的汁不至於噴到客人身上或因燙受傷。沒有調味的牛肉上放上蒜片,燒得邊脆而肉潤,新鮮牛排即使沒有醬汁一起吃,也是美味可口

廚師侍應親切招呼後便坐下,想不到座位超舒服,櫈下還有位置給你擺放東西,真是麻雀雖小,五臟俱全。我們點叫了他們的招牌菜蒸籠定食——美國牛小排及美國精選肉眼石燒(加了$30轉成了套餐)。定食包含了前菜三點,白飯及味噌湯。

石燒-美國精選肉眼

美國精選肉眼石燒(加了$30轉成了套餐)
廚師很細心的——把一張隔油紙蓋在熱辣辣的石燒牛肉上(當然沒有觸及牛扒),使牛肉的汁不至於噴到客人身上或因燙受傷。沒有調味的牛肉上放上蒜片,燒得邊脆而肉潤,新鮮牛排即使沒有醬汁一起吃,也是美味可口!至於幾多成熟就由我去決定,感覺真棒!

石燒-美國精選肉眼
2020-12-21 425 views
中式蒸飯吃得多,今日首次嘗試兩款日式蒸飯,美國牛肉片&雞肉與牛小排&豚腩肉蒸籠定食。蒸飯定食先來前菜三味、飯、味噌湯。牛小排&豚腩肉定食有牛小排肉100克和豚腩肉80克,採用沖繩蒸籠烹調,烹調後送上給客人,放在枱上的電磁爐上繼續保温,在此天氣寒冷,享受暖呼呼的蒸飯,十分愜意。看看蒸籠的菜餚:牛小排&豚腩肉整齊排列,墊著蒸肉是多款蔬菜,包括:紅蘿蔔、菇、紹菜、翠肉瓜、與椰菜絲。美國牛肉片雞肉定食,有美國牛肉片100克和雞肉80克,廚師會先將雞件肉兩面煎香後,再放入切件雞肉與牛肉片同蒸,雞肉外香內滑。蒸飯送上,服務員温馨提示:可以將肉片捲着雜菜吃;的確是好推介,肉鮮與菜甜融合,味道層次更豐富,用蒸的烹調方式,肉質鮮嫩肉味香濃,牛肉片、牛小排、豚腩的肉汁滲入蔬菜,原汁原味且味道清新香甜,是我喜歡。如果喜歡味道濃郁些,可以佐wasabi麵豉、柚子汁、鮮磨蒜蓉、鹽、芝麻醬。在此天氣寒冷,暖呼呼的享受蒸飯,其樂無窮。

蒸飯定食先來前菜三味、飯、味噌湯。

看看蒸籠的菜餚:

美國牛肉片&雞肉

在此天氣寒冷,暖呼呼的享受蒸飯,其樂無窮。
2020-12-21
$124 (Lunch)
2020-12-12 292 views
早前一田減價,黎左北角一田超市購物,一落電梯,一陣超香燒肉味撲鼻而來,非常誘人,就發現左這間野郎蒸但果日人太多就無試到今日趁一田做完減價,中午三點人流較少,就返黎試一下呢個牛扒開放色設計,環境一目了然,乾淨衛生食物主要以牛為主,但都有雞同黑豚選擇!有日式蒸籠蒸既,亦有高溫石板煎既;牛肉也有多款選擇,份量也可以按食量自選,非常彈性先付款,然後安心等食等食過程就睇下要點食先姐姐服務很好,主動又親切上枱時肉大約2-3成熟,然後按自己喜歡食既口感去加時煎!完全唔洗怕會過熟或過生一上枱陣肉香味非常吸引,真係方圓一帶既人都望曬過黎🤭🤭🤭我揀既係美國精選肉眼,300g,加$30還可配套餐,有飯/薯蓉,汽水及沙律,非常豐富飯沙律湯重可以無限添加300g既肉眼非常足秤,厚度及份量亦十足,肉質嫩滑肉味十分濃郁,入口充滿油脂香,配埋蒜片,真係不得了值得一試,色香味俱備
但果日人太多就無試到

今日趁一田做完減價,中午三點人流較少,就返黎試一下呢個牛扒

開放色設計,環境一目了然,乾淨衛生

食物主要以牛為主,但都有雞同黑豚選擇!

先付款,然後安心等食

等食過程就睇下要點食先

姐姐服務很好,主動又親切

一上枱陣肉香味非常吸引
,真係方圓一帶既人都望曬過黎🤭🤭🤭

飯沙律湯重可以無限添加

300g既肉眼非常足秤
,厚度及份量亦十足
,肉質嫩滑肉味十分濃郁
,入口充滿油脂香,配埋蒜片,真係不得了

值得一試,色香味俱備
2020-12-10
Lunch
2020-12-11 183 views
好食嘅嘢,好多時都喺一啲你估唔到嘅地方出現。原先諗住去一田買嘢,點知俾我見到有石燒食!估唔到喺超市裡面竟然有石燒食,反正未開飯,坐低食埋先啦!呢度有唔嘅石燒set可以選擇,當中白飯、湯、沙律仲可以無限添加喎!咁正?咁睇吓主菜有乜好嘢食先?豬牛羊雞乜都有,最後㨂咗紐西蘭羊架,5支都係168!勁抵!等咗一陣,熱辣辣嘅石燒就送上。羊架肉質嫩滑,完全唔hea,直頭有大餐廳風範!驚喜!朋友就話驚熱氣,所以叫咗蒸籠定食。同樣地可以配搭唔同嘅肉。由於朋友唔食牛,所以店長好好人咁為佢特別做咗個豬肉配搭雞肉嘅combo。店長先奉上前菜同湯,好細心地話會等到啲食物蒸得夠熱先𢳂飯俾我哋,勁貼心!呢個感覺好架勢嘅蒸籠,放喺自己位個私家爐度蒸咗一陣就食得,一打開啲餸係多到爆,蔬菜面頭鋪滿豚腩片同雞肉,成件事一啲都唔馬虎。食嗰時仲可以配埋餐廳提供嘅各種醬料,好似wasabi麵豉、柚子汁、鮮磨蒜蓉等等嚟食,熱辣辣又好味!兩款唔同嘅定食可以話各有特色,但食完同樣令人覺得大滿足,加埋親切嘅店長,雖然位處一田裡面嘅一角,感覺都好正。我見佢其實仲有鐵板飯食,即係好似pxxper lxxch嗰啲,下次要試埋先得!

$170 (Dinner)
  • 羊架