Restaurant: 金飯碗美食
Info:

2015-09-30 157 views
煙腸焗肉醬尖通粉 $30長通粉比意粉好 肉醬能夠掛在通粉中空位 食通粉時每口都是稠稠的肉醬味 濃香啖啖鹹肉碎肉醬跟長通粉完全融合在一起 加上芝士口感更厚食悶隻味時就可以食腸 係脆皮腸雞扒拼豬扒拉麪 $27雞扒煎出雞油 同時肉質唔鞋 內裡肉留有雞油 食落滑口多汁炸豬扒皮脆 內裡脂肪口感強烈 橫切面望到有脂肪層軟腍多油 肥就肥d 但係鹹香脆口得黎又多脂肪肉汁蒜泥白肉配小棠菜 $33蒜泥蒜味刺激性強 食完個口好勁蒜味雖然未必個個人都接受到 但個人OK 只係可能要食番香口膠 或者飲多d水蒜泥跟小棠菜惹味油口 五花腩切得十分薄 大概只有約3mm雖然五花腩多脂肪 薄薄地配埋蒜泥唔易膩黑椒汁雞扒腸仔意粉 $27雞扒腸仔十分正常黑椒汁黑椒辛味特別強 喉嚨會有剌激性可說是微辣 而且偏鹹彈性足意粉頹頹的撈入黑椒汁 頹得有味道
煙腸焗肉醬尖通粉

可說是微辣 而且偏鹹
彈性足意粉頹頹的撈入黑椒汁 頹得有味道
2015-09-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Dinner)
煙腸焗肉醬尖通粉
雞扒拼豬扒拉麪
2015-09-28 164 views
紅燒牛腩湯麪 $26牛腩燜得軟林 夠入味 肉質都燜到變做有纖維感 順住d肉紋撕開食得唔辛苦麪有雞蛋味 腍身但唔會一夾就散湯都好夠醬油滷水味 鹹香同甘甜味道令人一啖接一啖避風塘炒鮮魷配油菜 $38椒鹽辛口鹹香 香口惹味攞黎撈飯 飯甜甜地 加上鹹香脆口魷魚同埋椒鹽一齊炒 每舊魷魚都包住左d椒鹽 外面煙韌彈牙 內裡都可有辛口滋味每啖都係椒鹽加另一種食物 食到喉嚨乾都不能自拔印度燒雞扒配小棠菜 $33印度燒雞跟隔離milano的很大分別汁唔係辣味 味道上甜甜地加少少酸味 有d似麪豉汁燒雞扒烤至皮硬 有bbq既感覺 但略嫌厚切肉質乾同鞋 配上甜甜酸酸既汁 可增加濕潤感附帶一提係d汁配小棠菜增味 濕潤可口
紅燒牛腩湯麪

燒雞扒烤至皮硬 有bbq既感覺 但略嫌厚切肉質乾同鞋

配上甜甜酸酸既汁 可增加濕潤感

附帶一提係d汁配小棠菜增味 濕潤可口
2015-09-21
$33 (Dinner)
避風塘炒鮮魷配油菜
2015-09-25 232 views
燒汁牛柳粒配薯角 $33燒汁主導味道 甜甜的 用黎撈飯就一流牛柳粒腍腍地 容易咬開 唔鞋唔韌燒汁滲入牛柳 外層食到燒汁時 嚼出肉汁可以保持住甜甜juicy感唔明點解叫佢做薯角... 薯仔粒唔算粉帶微爽口原本以為薯仔唔粉 冇澱粉感覺口感唔好但這菜式中 跟汁多少少野嚼送飯 又唔錯喎川辣口水肥牛 $33上次食過好辣多油 今次係fd叫的如果一個人食哂對自己黎講真係冇可能但幾個人一齊share 就可以有多種類味道食到都係好辣同重口味 要隔走d油食少少 再食啖飯 種辣又接受到 訓練翻黎既成果!?三餸飯(咖哩雞,蘿蔔牛腩,火腿蒸水蛋) $27咖哩雞 咖哩汁少辣正常鹹 只有色水 冇咩辛料味道 (港式咖哩雞用左雞槌雞脾併置 燜得腍滑口 咖哩汁鹹味入味配菜有洋蔥 燜得腍身有甜味蘿蔔牛腩牛腩唔似上面隻牛柳粒 偏韌同有d乾 汁都燜唔入肉裡蘿蔔就夠腍啦 本身甜甜鮮味加上蠔油鹹甜交錯火腿蒸水蛋蒸水蛋拎到時似啫喱一大舊 震騰騰蒸得滑身得黎 唔會好水一夾就散鹹鹹地再加埋火腿絲 增味增強口感真心不錯 金兜有用到蛋做元素既 都能夠取得我歡心
燒汁牛柳粒配薯角

上次食過好辣多油 今次係fd叫的

如果一個人食哂對自己黎講真係冇可能
但幾個人一齊share 就可以有多種類味道食到
都係好辣同重口味 要隔走d油
食少少 再食啖飯 種辣又接受到 訓練翻黎既成果!?
三餸飯

鹹鹹地再加埋火腿絲 增味增強口感
真心不錯

金兜有用到蛋做元素既 都能夠取得我歡心
2015-09-22
$30 (Dinner)
燒汁牛柳粒配薯角
三餸飯
  • 火腿蒸水蛋
2015-09-25 136 views
又到午飯時間上完堂break一break鎮江骨米線 $26自上次食過鎮江骨後就愛上了靈魂在於甜醋,甜醋甘甜帶少鹹,甚為我喜歡我會用先拿一勻甜醋再放入一束米線才放入口中,像吃撈米線般鎮江骨燜至熟透,肉質離骨,不難齒開排骨甜醋味道亦滲透肉中,每嚼一口均有甜醋甜味兩餸飯(洋蔥豬扒,五香肉丁豆腐) $22有點頹似的,其實味道不差,洋蔥豬扒餸汁主要由洋蔥提供甜味,不過有加入黑胡椒,故會有點辛口,但是黑胡椒配合重蛋白肉味的豬扒令重豬扒味得以平衡,可惜豬扒比較乾身欠肉汁,原先看五香肉丁豆腐餸汁如似紅還以為是辣的,不過原來是偏鹹的味,肉丁佔量少,雖鹹香但肉質硬身,畢竟是罐頭肉吧!?但豆腐出奇好吃,既嫩滑又甜,淡淡黃豆香調低五香肉丁汁的鹹味,平衡整道菜拌飯或直接吃一樣好吃水煮魚片湯麪 $26從來未吃過水煮魚,原來水煮魚是炸魚柳!?不過我喜歡炸魚柳的炸粉夠多,浸過湯的炸粉吸收了很多濃味湯汁,而且煙韌的很特別但係真係真係好辣 而且係十分辛同麻食左兩三啖紅都已經面哂 之後其他食物d味都食得唔係咁出幸好係朋友叫既 真想像唔到佢點清得哂
又到午飯時間
上完堂break一break
鎮江骨米線
鎮江骨米線 $26

自上次食過鎮江骨後就愛上了

靈魂在於甜醋,甜醋甘甜帶少鹹,甚為我喜歡

我會用先拿一勻甜醋再放入一束米線才放入口中,像吃撈米線般
鎮江骨燜至熟透,肉質離骨,不難齒開排骨

甜醋味道亦滲透肉中,每嚼一口均有甜醋甜味
兩餸飯(洋蔥豬扒,五香肉丁豆腐)
兩餸飯(洋蔥豬扒,五香肉丁豆腐) $22
有點頹似的,其實味道不差,

洋蔥豬扒餸汁主要由洋蔥提供甜味,
不過有加入黑胡椒,故會有點辛口,
但是黑胡椒配合重蛋白肉味的豬扒令重豬扒味得以平衡,

可惜豬扒比較乾身欠肉汁,

原先看五香肉丁豆腐餸汁如似紅還以為是辣的,
不過原來是偏鹹的味,

肉丁佔量少,雖鹹香但肉質硬身,畢竟是罐頭肉吧!?

但豆腐出奇好吃,

既嫩滑又甜,淡淡黃豆香調低五香肉丁汁的鹹味,平衡整道菜

拌飯或直接吃一樣好吃
水煮魚片湯麪
水煮魚片湯麪 $26
從來未吃過水煮魚,
原來水煮魚是炸魚柳!?

不過我喜歡炸魚柳的炸粉夠多,
浸過湯的炸粉吸收了很多濃味湯汁,而且煙韌的很特別

但係真係真係好辣
 而且係十分辛同麻

食左兩三啖紅都已經面哂
 之後其他食物d味都食得唔係咁出
幸好係朋友叫既 真想像唔到佢點清得哂
2015-09-21
$24 (Lunch)
鎮江骨米線
兩餸飯(洋蔥豬扒,五香肉丁豆腐)
  • 五香肉丁豆腐
2015-09-24 127 views
今日......冇落雨, 食炒蛋雜錦海鮮炒蛋 $33炒蛋份量真係好大, 至少有兩飯碗, 所謂'雜錦海鮮'即魚蛋,鳴門卷,魷魚,可能為附起海鮮,蛋炒得成形而唔係滑蛋,不過蛋入口時內層仍然滑口有蛋汁 , 唔會話炒到老哂,本預料味鹹, 原來炒蛋加入味冧, 令味道甘甜 , 岀乎意料地令人食上癮 其實一宜以黎都好鍾意金兜嘅炒蛋,又滑口又難得唔係鹹嘅菜式,零舍引起我嘅目光 日式部食物真係較少'陷阱'(伏)黑松露海鮮炒飯 $40一提到埋枱, 黑松露嘅酒精香馬上沖入鼻腔,呢種刺激十分罕有同有新鮮感, 不自覺令人再大大力吸多下佢嘅氣味~ 魷魚蝦仁爽滑有彈性, 蜆肉大粒有海水鹽味,椰菜為炒飯中帶來爽脆嚼感,飯粒炒得鬆散, 滿滿油香, 鹹香味由海鮮支撐,唯油量嫌過多, 但幸無影響味道以上兩道食物都可以話係我覺得金兜好味道菜式
今日......
冇落雨, 食炒蛋
雜錦海鮮炒飯
雜錦海鮮炒蛋 $33
炒蛋份量真係好大, 至少有兩飯碗,

所謂'雜錦海鮮'即魚蛋,鳴門卷,魷魚,
可能為附起海鮮,
蛋炒得成形而唔係滑蛋,
不過蛋入口時內層仍然滑口有蛋汁
, 唔會話炒到老哂,
本預料味鹹,
原來炒蛋加入味冧, 令味道甘甜

岀乎意料地令人食上癮

其實一宜以黎都好鍾意金兜嘅炒蛋,
又滑口又難得唔係鹹嘅菜式,
零舍引起我嘅目光

日式部食物真係較少'陷阱'(伏)
黑松露海鮮炒飯 $40
一提到埋枱, 黑松露嘅酒精香馬上沖入鼻腔,

魷魚蝦仁爽滑有彈性, 蜆肉大粒有海水鹽味,
椰菜為炒飯中帶來爽脆嚼感,
飯粒炒得鬆散, 滿滿油香, 鹹香味由海鮮支撐,
唯油量嫌過多, 但幸無影響味道

以上兩道食物都可以話係我覺得金兜好味道菜式
2015-09-17
$36 (Dinner)
  • 雜錦海鮮炒蛋
  • 黑松露海鮮炒飯
2015-09-18 140 views
滑蛋軟殼蟹飯 $40金兜滑蛋一向令小弟著迷 滑蛋以味醂烹煮味道清甜 配上金菇增加口感 滑溜甜美軟殼蟹少少脆 味道質感似蟹片類型零食 什麼避風塘炒蟹那種味軟殼蟹殼味鮮濃 蟹味融入滑蛋中 滲透落底下既珍珠米中 味道豐富紅燒牛腩配菜飯 $28飯份量又係有兩碗飯量 肉份量有飯一半菜飯沒什麼特別 當白飯就是了 紅燒牛腩肉質有d韌 肥膏有唔少 少食肥膩人注意同紅燒牛腩麪既牛腩有分別 可能因為一個有湯一個冇 味道上豉油燜到入肉入骨~ 但此終肉質影響得口感唔好勝在份量大三餸飯(洋蔥豬扒,小棠菜肉片,雞翼) $27飯比左好多 應該有兩碗飯 一人清掉會好飽豬扒同肉片林身 一d都唔鞋洋蔥味正常 但不解豬扒會有舊炸粉? 可能係生粉調味唔均勻3隻雞翼被豬扒活埋 雞翼林身多汁 同豬扒一樣都離骨味道沾上了洋蔥味 正常 肉質幾滑和風漢堡扒拉麪 $25見到和風二字抱有期望 但端上來則平平無奇幾塊煎好的漢堡扒 放上熱騰騰的豬骨湯拉麪上拉麪慣常彈牙 鹹味足漢堡扒多汁但平凡可卻比酥炸多春魚拉麪貴...
滑蛋軟殼蟹飯 $40
飯份量又係有兩碗飯量 肉份量有飯一半

菜飯沒什麼特別 當白飯就是了

紅燒牛腩肉質有d韌 肥膏有唔少 少食肥膩人注意

同紅燒牛腩麪既牛腩有分別 可能因為一個有湯一個冇

味道上豉油燜到入肉入骨~
但此終肉質影響得口感唔好

勝在份量大
三餸飯(洋蔥豬扒,小棠菜肉片,雞翼) $27
飯比左好多 應該有兩碗飯 一人清掉會好飽
豬扒同肉片林身 一d都唔鞋
洋蔥味正常 但不解豬扒會有舊炸粉?
可能係生粉調味唔均勻
見到和風二字抱有期望 但端上來則平平無奇
幾塊煎好的漢堡扒 放上熱騰騰的豬骨湯拉麪上
拉麪慣常彈牙 鹹味足
漢堡扒多汁但平凡
可卻比酥炸多春魚拉麪貴...
2015-09-15
5 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
2015-09-16 155 views
上完堂食飯 晚餐有附加餐牌菜式名挺吸引的川味口水肥牛(菜底) $33四川風味十分足 見到餐牌未知咁犀利雖然鹹味辛香惹味 但辛辣味道多食幾口真的受不了加上鹹味越食越重 油份都好多食菜時擺上飯度先隔少少汁先好d 一個人食應該撐不下去 幸好有得同fd share紅酒燴牛肋肉配小棠菜 $33牛肋肉燜得唔鞋 質感有d似紅燒牛肉 味道正常牛肉味 配汁甜甜地汁似羅宋湯 主要甜甜番茄味都幾鮮味 放心地用左近成碟汁拌飯法式油鴨脾忌廉意粉 $40芝士香氣味濃 令人即刻試啖creamy忌廉滑溜 雞湯味道唔明顯 忌廉味出鴨脾質地似鴨胸 主要都係鴨鹹味 油少少都接受到意粉配上鹹香鴨脾 滑溜忌廉香有些少鹹香點綴為意粉帶來濃香滋味番茄煮蛋飯 $28家常便飯既味道 油份睇落係眾菜式最少鮮甜番茄 滑嫩炒蛋 爽口洋蔥就是跟預期的味道一樣 但汁偏甜 油份運用好重要 唔係樣樣菜式都用好多油為滑口有時清新蔬菜fresh水份感覺亦不差
上完堂食飯 晚餐有附加餐牌
菜式名挺吸引的
川味口水肥牛(菜底)
川味口水肥牛(菜底) $33

油份運用好重要 唔係樣樣菜式都用好多油為滑口
有時清新蔬菜fresh水份感覺亦不差
2015-09-15
5 Minutes (Dine In)
$34 (Dinner)
紅酒燴牛肋肉配小棠菜
法式油鴨脾忌廉意粉
2015-09-16 155 views
兩餸飯(生炒骨+魚香茄子) $22頹飯也要懂頹得好,生炒骨,魚香茄子皆金兜好評餸菜 ,生炒骨汁酸,無碎骨,味道雖好, 不過肉不離骨, 吃得較辛苦 ,魚香茄子鹹香, 肉碎茄子已吸取到汁味,茄子亦炆至軟身,雖然有人嫌油膩, 但這油感拌飯一流 吉列豬扒飯 $24炸豬扒皮脆肉嫰, 鹹度重而足,珍珠米配上照燒汁甜得令人上癮 ,加上伴豬扒的沙律醬, 入口再增添一種滑口層次 ,不禁叫人一口接一口不停吃蒜泥白肉配小棠菜 $33白肉即五花腩肉, 切得薄薄的, 味淡, 要配合蒜泥吃,主要吃的是蒜泥的重蒜帶鹹的味 ,少量醋稍減輕蒜味, 平衡味道加入的油令蒜泥,肉和菜入口更滑溜 ,整個進食過程均不覺口腔粗糙
兩餸飯(生炒骨+魚香茄子)
兩餸飯(生炒骨+魚香茄子) $22
頹飯也要懂頹得好,
生炒骨,魚香茄子皆金兜好評餸菜
生炒骨汁酸,無碎骨,
味道雖好, 不過肉不離骨, 吃得較辛苦
魚香茄子鹹香, 肉碎茄子已吸取到汁味,
茄子亦炆至軟身,
雖然有人嫌油膩, 但這油感拌飯一流
吉列豬扒飯
吉列豬扒飯 $24
炸豬扒皮脆肉嫰, 鹹度重而足,
珍珠米配上照燒汁甜得令人上癮
加上伴豬扒的沙律醬, 入口再增添一種滑口層次
不禁叫人一口接一口不停吃
蒜泥白肉配小棠菜 $33
白肉即五花腩肉, 切得薄薄的,
味淡, 要配合蒜泥吃,
主要吃的是蒜泥的重蒜帶鹹的味
少量醋稍減輕蒜味, 平衡味道
加入的油令蒜泥,肉和菜入口更滑溜
整個進食過程均不覺口腔粗糙
2015-09-09
$26 (Dinner)
兩餸飯(生炒骨+魚香茄子)
吉列豬扒飯
2015-09-11 106 views
今晚約班師弟一齊食飯大家都好識點d唔中伏既野夏威夷焗豬扒飯 $30金兜一向焗飯贏飯量,味道亦唔差,番茄汁似茄汁焗豆嗰種, 唔算鹹, 配合佢用偏甜嘅珍珠米, 而鹹味由炒飯底提供,豬扒鬆軟唔韌, 幾好啱鍾意食甜飯嘅人紅咖哩肥牛焗飯 $30呢個新出品認真,雖然肥牛脂肪分佈唔太平均,不過夠多夠大夠肥同唔韌,紅咖哩汁少量辛口已足夠, 惹味珍珠米亦減少個飯嘅辛口度,而且珍珠米粘身, 加埋焗飯汁有d似意大利飯~山西肥牛刀削麪配油菜 $33湯汁似加入辣椒醬,南乳同七味粉, 鹹同辣交合出齒頰留香嘅味道肥牛量多唔韌, 附上湯汁好夠香辣惹味,其實唔止得肥牛, 仲有牛尾, d肉吸取湯汁, 唔乾身又食到湯汁味,刀削麪唔算煙韌, 不過都爽口彈牙食到中途如覺味蕾麻木, 可以食啖油菜清一清口腔, 之後繼續食~好大份,又抵又好食
今晚約班師弟一齊食飯
大家都好識點d唔中伏既野
夏威夷焗豬扒飯
夏威夷焗豬扒飯 $30
金兜一向焗飯贏飯量,
味道亦唔差,
番茄汁似茄汁焗豆嗰種, 唔算鹹, 配合佢用偏甜嘅珍珠米,
而鹹味由炒飯底提供,
豬扒鬆軟唔韌, 幾好
啱鍾意食甜飯嘅人
紅咖哩肥牛焗飯 $30

呢個新出品認真
雖然肥牛脂肪分佈唔太平均,
不過夠多夠大夠肥同唔韌,
紅咖哩汁少量辛口已足夠, 惹味

珍珠米亦減少個飯嘅辛口度,
而且珍珠米粘身, 加埋焗飯汁有d似意大利飯~
山西肥牛刀削麪配油菜
山西肥牛刀削麪配油菜 $33

肥牛量多唔韌, 附上湯汁好夠香辣惹味,
刀削麪唔算煙韌, 不過都爽口彈牙
好大份,又抵又好食
2015-09-10
$31 (Dinner)
  • 紅咖哩肥牛焗飯
  • 山西肥牛刀削麪配油菜
2015-09-11 357 views
開學一星期就疲態盡露,一於化疲倦為食量紅燒肉配菜飯 $28菜飯係就係大, 但菜量略嫌不足豉油滷水汁鹹中帶甜,唔錯,豬腩肉炆得夠淋, 亦夠入味, 滷水汁滲透肉中, 食落唔乾身鎮江骨配菜飯 $28 原本睇隻汁諗: 咪又係百搭豉油滷水汁加排骨咁配~到入口一刻先,原來係甜醋煮出嘅汁,味道甘甜帶鹹, 同排骨好襯大大超乎我所期望
開學一星期就疲態盡露,
一於化疲倦為食量
紅燒肉配菜飯
紅燒肉配菜飯 $28
菜飯係就係大, 但菜量略嫌不足
豉油滷水汁鹹中帶甜,唔錯,
豬腩肉炆得夠淋, 亦夠入味,
滷水汁滲透肉中, 食落唔乾身
鎮江骨配菜飯
鎮江骨配菜飯 $28

原本睇隻汁諗: 咪又係百搭豉油滷水汁加排骨咁配~
到入口一刻先,原來係甜醋煮出嘅汁,
味道甘甜帶鹹, 同排骨好襯
大大超乎我所期望
2015-09-10
$28 (Lunch)
  • 鎮江骨配菜飯
2015-09-09 280 views
上完成日堂 仲要柱住黎上晚餐對自己好d 當然熱量都高唔只d煎三文魚扒忌廉意粉 $55平民飯堂竟然會有三文魚扒 雖然三文魚扒超市特價都$2X 不過係咁耐以黎見過最貴菜式三文魚扒多汁 肉唔實仲可以輕鬆分開小塊食油脂滲透肉纖維之間 加上忌廉汁唔膩帶點清新意粉忌廉清香 意粉軟身但有d碎酥炸多春魚拉麪 $23幾日後再encore系列多春魚鬆脆香口 脆皮內有唔少魚春粒粒質感 口感豐富有沙律醬減低油膩感 但沙律醬太多都會膩拉麪彈牙 蛋香味亦足湯底豬骨味濃 如果可以creamy d咁就prefect番茄煮蛋飯 $26番茄煮蛋家常便飯菜式番茄唔算濃 d汁稀既冇用茄膏健康洋蔥增甜增口感 蛋炒得滑附上洋蔥更滑溜簡單黃金組合 清新素食之選
上完成日堂 仲要柱住黎上

番茄唔算濃 d汁稀既冇用茄膏健康

洋蔥增甜增口感 蛋炒得滑附上洋蔥更滑溜
簡單黃金組合 清新素食之選
2015-09-08
$35 (Dinner)
煎三文魚扒忌廉意粉
2015-09-04 203 views
晚飯時間有另一個餐牌 價錢比午飯推介貴少少但會有老火湯或糖水跟餐 有幾款會有多碟蠔油生菜韭黃蝦仁炒滑蛋配油菜 $38滑蛋唔老好滑 一向自己都係佢炒蛋滑蛋fans蛋份量足 應該有至少3隻蛋份量滑蛋配韭黃同蝦仁增加滑蛋口感 韭黃更滑口 蝦仁微爽口黑椒肥牛炒河 $28似乎好油膩 黑椒味好重偏辣同搶味令牛肉同河粉都食唔出其他味黑椒味本來係可接受 但整碟都只係得黑椒味同油膩感真係會寡 最多有兩塊辣椒 但係都係辣酥炸多春魚拉麪 $23酥炸多春魚有好多條脆身香口 就算擺耐左都脆味道就唔算多 都係魚仔味 主要係不斷點d沙律醬香口食物點沙律醬 此終冇得輸照燒雞扒拉麪 $24雞扒滑 而且唔細塊 每塊都仲保持少量肉汁照燒帶起雞扒味 増味甜甜地配拉麪一啖濃一啖淡少少 不斷刺激味覺拉麪豬骨湯味冇日式食店個d咁濃 多小小鹼味 可能唔係個個人接受到但彈牙水準高 其實覺得比頹飯抵食同好食得多整體日式部水準其實高 比其他菜式質素穩定又抵食
晚飯時間有另一個餐牌 價錢比午飯推介貴少少

但彈牙水準高 其實覺得比頹飯抵食同好食得多

整體日式部水準其實高 比其他菜式質素穩定又抵食

2015-09-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$26 (Dinner)
韭黃蝦仁炒滑蛋配油菜
照燒雞扒拉麪
2015-09-02 122 views
同學各位找個位 這是你的開學禮~開學日黎到科大 就算毒到冇朋友都要對自己好d(食左一大半先記得影相 每樣原本都好大既 請見諒 )紅燒牛腩配菜飯 $28菜飯味道無咩特別 菜唔多 同白飯冇分別紅燒牛腩正 汁夠濃(雖然係豉油汁感覺牛腩雖然偏韌 但勝在大大舊 抵食紅燒牛肉麪 $26紅燒牛肉同樣都係大大舊 抵食湯濃度適合 如果係上面隻汁做湯就太鹹(金兜出名鹹麪林林地彈彈地 似彈身上海麪 又似林身意粉水準不俗 最抵食係佢黑松露海鮮炒飯 $40一攞到就聞到黑松露既菇菌味 只計嗅覺嬴哂有蝦少少椰菜 但唔滿意係咁大碟炒飯得一粒炸仿帶子 黑松露放入口冇即時味道 但回甘感覺強烈黑松露領導成碟炒飯味道 再靠椰菜跟其他配料增加口感炒飯黎講十分高質黑椒汁牛扒拼火腿意粉 $30同行一人此終叫左頹意...黑椒汁偏辣 但程度可接受牛扒感覺到落左好多泡打粉 鬆得有少少唔自然 味道正常火腿一樣正常得有點頹
同學各位找個位 這是你的開學禮~
開學日黎到科大 就算毒到冇朋友都要對自己好d

(食左一大半先記得影相 每樣原本都好大既 請見諒
紅燒牛腩配菜飯(紅燒牛腩)
紅燒牛腩配菜飯 $28

黑松露領導成碟炒飯味道 再靠椰菜跟其他配料增加口感
炒飯黎講十分高質
黑椒汁牛扒拼火腿意粉
黑椒汁牛扒拼火腿意粉 $30

同行一人此終叫左頹意...

黑椒汁偏辣 但程度可接受
牛扒感覺到落左好多泡打粉 鬆得有少少唔自然 味道正常
火腿一樣正常得有點頹
2015-09-01
5 Minutes (Dine In)
$31 (Lunch)
紅燒牛肉麪
2015-09-02 133 views
開學後金兜換餐牌兼加價, 原本都有d不滿, 不過唯有化悲憤為食量煙腸焗肉醬意粉 $30一直以黎份量冇得輸,而且味道濃烈, 一般人都因重口味/想刺激味蕾而食佢,肉醬有濃烈豬肉味, 鹹度足, 唯欠茄味,個人平時會攞兩包茄汁撈黎食, 酸d冇咁寡紅咖哩肥牛焗飯 $30改餐牌後新品,紅咖哩惹味, 唔太辣, 反而帶酸甜, 出奇地吸引,肥牛就質素一般, 肥瘦分佈絕對不均, 少少韌,不過紅咖哩汁成著眼點, 食悶焗肉醬意粉可以食佢(新歡:yummy 滑蛋軟殼蟹飯 $40日式部新品, 今日午市好早就售罄軟殼蟹一開始好脆好香口, 可惜食耐左d滑蛋汁接觸軟殼蟹令佢淋左...建議一開始就分開放置,滑蛋特別用牛肉丼飯汁煮成, 比一般街外用雞湯煮嘅香醇, 味醂味好夠牛肉丼飯汁亦滲入飯粒中, 食飯時又香又唔乾身, 易入口不過$40有d貴, 唯有同friend夾錢share一份叉燒拼豬扒飯 $26好大碗食左好耐~照燒汁除甜酸味外仲有奇異外帶嘅芝麻醇甘香, 有D似芝麻沙津醬, 汁撈飯係好食嘅叉燒偏韌同乾, 似中式瘦叉, 唔似日式叉燒, 下次都係唔要叉燒炸豬扒外皮脆, 鹹味盡在每口肉雖然食得出用左好多梳打粉, 肉質鬆得黎
煙腸焗肉醬意粉
煙腸焗肉醬意粉 $30
一直以黎份量冇得輸,
而且味道濃烈, 一般人都因重口味/想刺激味蕾而食佢,
肉醬有濃烈豬肉味, 鹹度足, 唯欠茄味,
個人平時會攞兩包茄汁撈黎食, 酸d冇咁寡
紅咖哩肥牛焗飯 $30
改餐牌後新品,
紅咖哩肥牛焗飯
紅咖哩惹味, 唔太辣, 反而帶酸甜, 出奇地吸引,
肥牛就質素一般, 肥瘦分佈絕對不均, 少少韌,
滑蛋軟殼蟹飯 $40
日式部新品, 今日午市好早就售罄
建議一開始就分開放置,
牛肉丼飯汁亦滲入飯粒中, 食飯時又香又唔乾身, 易入口
不過$40有d貴, 唯有同friend夾錢share一份
叉燒拼豬扒飯
叉燒拼豬扒飯 $26
好大碗食左好耐~
炸豬扒外皮脆, 鹹味盡在每口肉
雖然食得出用左好多梳打粉, 肉質鬆得黎又仍保持到肉絲嘅感覺, 唔'霉'

整體黎講金兜雖然加價, 舊食物貿基本質素保持到, 而且新出品亦有新意同幾好食
Other Info. : 丼飯飯量大,通常唔夠汁,攞餐時可以叫佢加多d汁
2015-09-02
Type of Meal
Lunch
2014-10-14 685 views
識食一定食金飯碗因為識食先唔會揀中啲伏而識叫啲好野食作為大家口中既伏其實佢都好唔少好食既野既首先就係拉麵類因為快得黎都有好多選擇我個人比較中意食牛肉拉麵因為可以食到打邊爐質素既肥牛真係算係咁其次佢既焗飯系列都幾好碟頭大得黎又足料係咸左少少不過性價比算係幾高係科大入面一個唔錯既選擇
識食一定食金飯碗
因為識食先唔會揀中啲伏而識叫啲好野食