2017-05-05 418 views
難得今日放假就梗係去聯和墟睇吓有咩好嘢食!今日就去試下聯和墟-陳黃記去到陳黃記一定要試下佢嘅天麻川芎白芷魚頭湯我就選擇咗食米粉!(唔食米粉可以選擇食米線或者飯)個湯真係好好飲,魚頭又好滑同行友人就選擇食家鄉雞湯米去到梗係唔少得要試吓自家製嘅雪梨山楂水都係90元,抵食
難得今日放假就梗係去聯和墟睇吓有咩好嘢食!
今日就去試下聯和墟-陳黃記

去到陳黃記一定要試下佢嘅天麻川芎白芷魚頭湯
我就選擇咗食米粉!(唔食米粉可以選擇食米線或者飯)

個湯真係好好飲,魚頭又好滑

同行友人就選擇食家鄉雞湯米

去到梗係唔少得要試吓自家製嘅雪梨山楂水

都係90元,抵食
  • 天麻川芎白芷魚頭湯
  • 雪梨山楂水
天麻川芎白芷魚頁頭湯👍👍👍好好飲嘅湯底不過。。。。魚頭有少少腥湯底俾我飲晒 間鋪係聯和壚,唔難搵。下午茶時間,客人唔多。每次經過哩間鋪,都聞都好香天麻川芎白芷香味今日一試,湯底果然真料材寶料
天麻川芎白芷魚頁頭湯👍👍👍

好好飲嘅湯底

不過。。。。魚頭有少少腥

湯底俾我飲晒

間鋪係聯和壚,唔難搵。下午茶時間,客人唔多。
每次經過哩間鋪,都聞都好香天麻川芎白芷香味

今日一試,湯底果然真料材寶料
2017-04-26
Type of Meal
Tea
2017-04-13 371 views
聯和墟出名食豬手/腸粉,但始終會食到悶,所以都要發掘新餐廳。近日就發現有一間新鋪專賣雞湯和魚雲湯,所以趁weekend入去試,分別叫左家鄉雞湯跟飯+醉雞跟米粉。一碗家鄉雞湯大概有八件雞加幾塊冬瓜和木耳,d雞夠嫩滑,有雞味,但估計成本問題應該係冰鮮雞。醉雞夠入味,有酒嘅香味而唔苦,分量都合理。呢間鋪會入我嘅長期飯堂list。

醉雞夠入味,有酒嘅香味而唔苦,分量都合理。

呢間鋪會入我嘅長期飯堂list。
20170222--接近晩上六時,因為晩上有重要事情要辦,只限半小時用餐,唔想食粥、快餐,昨天中午又吃了水上人魚蛋粉,本想到新店可寫新的食評,但想到陳黃記,我很想吃天麻川芎白芷魚頭湯米線,想不到一星期後就再次到訪。未到晩飯時間,店內約有4-5枱客人,心想應該夠時間,點了天麻川芎白芷魚頭湯米線($30):上桌時,香噴噴的天麻川芎白芷的味道撲鼻而來,食慾大增。米線很多、質感煙煙刃刃,唔會烚得過淋或者碎濕濕夾不起,好吃,湯底充滿了天麻川芎白芷的味道,忍不住先喝了幾口,米線吸收了湯的味道,好味道。那幾顆杞子,乾身,好像是即灑上面似的,我覺得稍為浸發一下會更好。說到魚頭,魚頭斬至細細件,適合不大會吃骨的食客慢慢吃,不錯。本人算是貓族,不怕腥也不怕吃魚骨,所以當然不會覺得腥,但是吃魚頭,我會特別留意魚頭內近魚云的部份,如果魚本身不潔,加上洗得不夠乾淨,會有很多泥在裏面,如果看到有泥,我就會馬上全部放棄不吃,所以我現在到酒樓,已很少吃魚頭,因為大多不乾淨。這裏的魚頭洗得非常乾淨,沒有泥,也不會有泥味,我好放心把整碗吃掉。中段我放了辣椒油,後來不吃了,因為會搶了湯底的味道。埋單:我覺得物有所值,到市場

埋單:我覺得物有所值,到市場買一個魚頭,加上要自己做一個天麻川芎白芷的湯底,要付出的時間心思和價錢,成本$38應該未必夠,$38能吃到貨真價實、又有養生作用的用心製作,非常值得。這裏將會是我間中心思思又會想吃的食店之一。

店內有數位服務員,我到訪時人流不多,所以尚算做到有求必應。有個小細節,就是叫一碗粉,店員會多給一隻小碟,用意應該是放剩骨頭吧,我覺得這做法很好,不用將骨放到桌上,弄污桌子,對客人來說方便衛生,因為我就是不喜歡將骨頭到處放的人,正合我意,看得出這店的老闆應該是心思細密之人。
我下次想吃家鄉雞湯米線,我會帶家人一起來,可以試試其他小吃食物。
2017-02-22
$38 (Dinner)
  • 天麻川芎白芷米線
20170216--下午三時半,想到較為新開業的陳黃記,記得好像是吃醉雞的店。地址在聯昌街,有名的豬手行到街尾,過對面馬路就到。新裝修的店,光猛整潔,地方寬敞,感覺舒適。店內大約有14張桌子,平日下午茶時間,計算我在內有5位客人。看見牆上三張大相片,就知是這店的主打食物。天麻川芎白芷魚頭湯米粉、家鄉雞湯米線、古法醉雞米粉。點了:沒有叫飲料,侍應主動給我一杯清水。醉雞米粉($42)--米粉和醉雞是分開碟上桌,米粉份量多,質感有點偏向像台灣新竹米粉的粗幼度,有冬瓜、雲耳、杞子和蔥花,用心製作,賣相討好,米粉爽口好吃,湯底有淡淡的醉酒雞味,不錯。醉雞份量有七至八件,有趣的是,每個部位也有一至兩件,當中有雞中翼、雞翼尖、雞胸、雞背,當然沒有雞腿,因我看到餐牌指定要雞腿要加$10。我個人非常開心,因為除了雞胸,我每個部位也喜歡吃,不知是老闆的細心安排,還是當天運氣不錯呢。說到味道,不是雪雞,應該是鮮雞吧,但又唔算有頂級的鮮雞味。難雞皮爽脆,肉質細嫩,酒味相當濃郁。埋單:$42,我愛到這類食店用餐,好吃的食物,真的一款就夠了。吃得到出品有用心烹調的,希望店家能堅持用心製作,也能登上聯和墟名氣店的排
地址在聯昌街,有名的豬手行到街尾,過對面馬路就到。

點了:
沒有叫飲料,侍應主動給我一杯清水。

埋單:$42,我愛到這類食店用餐,好吃的食物,真的一款就夠了。吃得到出品有用心烹調的,希望店家能堅持用心製作,也能登上聯和墟名氣店的排行榜上。聯和墟除了豬手,還有陳黃記的醉雞和魚頭米。我已想好下次到訪要吃天麻川芎白芷魚頭湯米粉。
2017-02-16
$42 (Tea)
  • 醉雞米粉
2016-12-28 903 views
新開了這間米線一直想來試,其實款式就只有幾樣,就是想來試天麻川芎白芷魚頭湯米線!~另一碗叫了古法醉雞米線和招牌三寶小食~天麻魚湯一上枱好大陣藥膳味,但食落就有小小腥,枱上有提供胡椒粉,但我冇落想食返原本隻味。醉雞都好夠酒香味,不錯。還有這個招牌三寶小食,分別是雞膶、雞腎及雞腳~好少有雞膶小食所以一定試下,落單時店員有詢問雞膶可以選清蒸或脆炸的,未試過炸的就試下吧!炸左既雞膶好得意,雞腎亦很爽,不錯👍但雞腳就較遜色,下次我會再叫雞膶及腎~加$7有菊花茶或雪梨山楂水,二人各叫了一杯來試,個人較喜歡雪梨山楂水,小小酸好開胃裝修簡單得黎又有點點心思,整體感覺不錯,會再來的~
另一碗叫了古法醉雞米線和招牌三寶小食~
天麻川芎白芷魚頭湯米粉
古法醉雞米線
醉雞都好夠酒香味,不錯。
招牌三寶
裝修簡單得黎又有點點心思,整體感覺不錯,會再來的~
2016-12-11
$63 (Dinner)
天麻川芎白芷魚頭湯米粉
古法醉雞米線
招牌三寶
2016-12-14 644 views
經過聯和墟發現新店,入去老公第一時間揀左醉雞米線我就揀天麻川芎魚頭米線,依餐真係食出驚喜,個魚湯同雞湯都飲得出老闆既心機,老闆同老闆娘都好好仲走黎問我地意見,一路傾發現老闆為左依個夢想不眠不休咁準備每一日既料,個湯底仲係每晚收舖前處理好第二日用,所有食材都係新鮮處理!談話中知道原來佢地都好鐘意食好西所以先開舖,想人人都食到好東西!😂先講一講個醉雞啦,對於飲開酒既人黎講唔算太濃但好香、而且雞味好重👍🏻兩樣野岩岩恰到好處之後就係我食既魚頭米線,一上到枱濃濃既天麻川芎味道湧過黎,令人食指大動,魚頭非常新鮮同滑溜鐘意食魚雲既要必試👏🏻另外小食叫左三寶入面個沙薑雞膶令唔食潤既我再encore個'好膶脆'試食!一試難忘~加埋跟餐既雪梨山渣水同菊花茶 真係無得頂!唯一美中不足係米線比較林 我個人喜歡食硬少少!總結黎講我會列入常食店 因為個魚頭同雞潤都會令我上癮架😂😂😂

加埋跟餐既雪梨山渣水同菊花茶 真係無得頂!

唯一美中不足係米線比較林 我個人喜歡食硬少少!
總結黎講我會列入常食店
因為個魚頭同雞潤都會令我上癮架😂😂😂

好膶脆、醉雞、魚頭米線、雪梨山渣水
好膶脆、醉雞、魚頭米線、雪梨山渣水
  • 好膶脆
  • 天麻川芎魚頭米線
  • 醉雞米線
  • 雪梨山渣水
而家Weekend 都多數會番外家,比下阿b 媽咪望下所以好多時侯番去當放下自已假早前同媽咪去左聯和墟買下餸行行下肚餓想搵個地方食下Tea其實聯和墟小妹我都係幾熟下架,話曬都係呢頭做左兩年野啦近年聯和墟多左不少既新樓,食市都轉型左不少今次同媽咪黎左呢一家新開既粉麵店名為陳黃記陳黃記門市睇落普普通通,餐牌主食仲要得三款者媽咪就話朋友介紹過好似唔錯,咁就入去試下啦 開頭媽咪就話叫我試下天麻川芎白芷魚頭湯米線 但係我唔介意飲天麻川芎白芷,但係我唔食魚頭架嗎 所以就揀左另外兩款既雞米線啦 佢地既主食主要係由$38-42蚊不等,唔包飲品 要飲汽水/自家制菊花茶同雪梨山(木查)水就另加7蚊杯/罐 首先出場既當然有古法醉雞米線$42/碗 醉雞先先送上,然後米線隨後 米線中有雲耳,冬瓜同杞子,湯底就有點點淡淡既雞湯 米線暫睇就冇咩特別,亦冇特別淋咁 醉雞方面大約有7-8件左右,不過小妹我略覺得佢d 雞唔太入味 反而d 酒汁就好苦,但係雞件媽咪就吃得是新鮮雞來的 所以它家的賣點也許是這樣啦 另外就是家鄉濃雞湯米線,湯底睇落是一樣的 同樣配料上有冬瓜,雲耳杞子,當然少不了雞件啦 呢個家鄉濃雞湯米線既
而家Weekend 都多數會番外家,比下阿b 媽咪望下

所以好多時侯番去當放下自已假

早前同媽咪去左聯和墟買下餸

行行下肚餓想搵個地方食下Tea

其實聯和墟小妹我都係幾熟下架,

話曬都係呢頭做左兩年野啦

近年聯和墟多左不少既新樓,食市都轉型左不少

今次同媽咪黎左呢一家新開既粉麵店

名為陳黃記

陳黃記門市睇落普普通通,餐牌主食仲要得三款者

媽咪就話朋友介紹過好似唔錯,咁就入去試下啦

開頭媽咪就話叫我試下天麻川芎白芷魚頭湯米線

但係我唔介意飲天麻川芎白芷,但係我唔食魚頭架嗎

所以就揀左另外兩款既雞米線啦

佢地既主食主要係由$38-42蚊不等,唔包飲品

要飲汽水/自家制菊花茶同雪梨山(木查)水就另加7蚊杯/罐

首先出場既當然有古法醉雞米線$42/碗

醉雞先先送上,然後米線隨後

米線中有雲耳,冬瓜同杞子,湯底就有點點淡淡既雞湯

米線暫睇就冇咩特別,亦冇特別淋咁

反而d 酒汁就好苦,但係雞件媽咪就吃得是新鮮雞來的

所以它家的賣點也許是這樣啦

另外就是家鄉濃雞湯米線,湯底睇落是一樣的

同樣配料上有冬瓜,雲耳杞子,當然少不了雞件啦

呢個家鄉濃雞湯米線既雞件比起醉雞就滑d 嫩口d

但係都係比較偏淡口啦,整體就OK啦

簡單地介紹左陳黃記,對於呢間既餐廳評價就OK啦

係雞件同湯底上它的確比起其他既店鋪有優勝之處

但係對比價錢同服務上,完全唔合比例

以$38-42/碗米線黎講,好好味既我覺得值

但係味道一般就唔值啦,重點我覺得有落到味精/雞粉

因為當日食個時我有叫到水飲,但係番到屋企依然口乾

未必是天氣影響還是有"師父" 在啦

另外要說服務就唔知當天那個人是否心情唔好

落單黑口黑面,問佢要杯水三個人比一杯

問佢拎多兩杯就念念有詞~

明既,飲品係收入來源之一,但係唔想飲都唔洗比既態度既

呢度對我黎講一次就夠,有興趣可以去試下
2016-11-12
$50 (Tea)