2022-07-13 123 views
食食下飯,有個曱甴係飯度😱🤮食食下飯,有個曱甴係飯度😱🤮食食下飯,有個曱甴係飯度😱🤮食食下飯,有個曱甴係飯度😱🤮食食下飯,有個曱甴係飯度😱🤮
焗豬扒飯
2022-07-13
Type of Meal
Dinner
2022-07-10 117 views
小妹今日經開長沙灣,碰巧見到呢間餐廳係老字號,見到餐牌有唔少創新野食物,如最傳統既西多士、紅豆冰等都以創新口味去呈現🥳最重要係價錢貼地,款式又多,仲免收加一,所以就入咗去試🙈🦞🍜波士頓龍蝦叻沙摻摻唔洗$100就食到波士頓龍蝦🦞以呢個價錢有半隻波士頓龍蝦,真心唔知係邊到搵🤭摻摻即係「兩溝」,餐廳用咗米粉同油麵,增加成碗麵既層次感,叻沙湯底真材實料,兼夠香,第1啖已經食到叻沙湯汁的摻摻,味道一流👏🏻 重點係飲完唔會覺得口渴,加上配埋大大隻波士頓龍蝦,齋睇賣相🧐點都羸曬啦🤗🍞🍟榛子醬西多+ 海苔薯條西多士炸到金黃色,小妹望落已經好開胃,上面仲有嚿牛油被熱度融化咗,明顯見到新鮮炸出來keep到熱辣辣😍 出面餐廳既西多士,普遍都係用花生醬,但小妹算係朱古力控表示好滿足,職員仲貼心比糖漿我地,絕對比甜蜜包圍🥰 小妹另外+$8叫埋海苔薯條🍟點知都好有驚喜🤩 薯份份量不錯😌 每條薯條都散咗少少海苔,連埋茄汁食,完全比2種口味包圍住😎🐮🥚🥪爆餡牛蛋治呢個蛋牛治有2件,超厚爆餡,明顯睇到好多料😮蛋漿包住啲碎牛肉,煎到好香,牛肉味道好濃,而蛋既份量又超多,碎牛+厚蛋+多士烘得岩岩好😍食完好想再食😋🥤港式茶走

🦞🍜波士頓龍蝦叻沙摻摻

🍞🍟榛子醬西多+ 海苔薯條

🐮🥚🥪爆餡牛蛋治

🥤港式茶走紅豆冰
呢杯創新既茶走紅豆冰,相對茶味較濃,飲落唔會覺得太甜😚仲要好多紅豆係入面,睇相已經見到比例剛正~正😄

🥤凍柯力
味道不過不失,同普通茶餐廳🍴味道差唔多🙈

小妹欣賞呢間餐廳🍴既食物,全部都係即叫即做,上到枱都係熱辣辣🤩 明白到點解呢間係屹立多年嘅茶記😍 總括來講呢間餐廳係性價比高既港式茶餐廳~環境乾淨企理,食物質素有水準,職員亦貼心提供糖漿及茄汁😚👍🏻
📌 雪山冰廳📍 長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖☎️ 52263468☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️長沙灣人實記得寶血醫院對面一間好舊嘅茶餐廳—— 雪山茶餐廳。幾年前轉型成依家嘅新派港式冰室—— 雪山冰廳,仲喺青山道近明愛果邊開咗分店添。打風收埋咗自己成日,靜唔落黎嘅我一落波即刻出動去食咗個Tea。💫香辣馬來炒鴛鴦米粉($45)配料有臘腸同蝦,炒得非常乾身,食完碟底都無油。有鑊氣同好香口,鴛鴦米軟硬適中,入口有韌性帶爽口,味道辣辣地好惹味。⭐️榛子醬西多士( $35 )一大磚牛油🧈放喺多士上面,加上餐廳好大方,奉上成支糖漿🍯。落幾多糖漿完全係靠自己自制能力😂,切開不是平時食開嘅花生醬而係榛子醬🌰夾心。榛子醬搽得好均勻,四隻角同中間都有醬,食落唔會好甜或太膩,值得推介。💫大阪燒熱狗皇($35)我對沙律菜🥗要求都幾高,平時茶記啲沙律菜未必係我杯茶,所以我好少喺茶餐廳嗌熱狗。 今次個大阪燒熱狗🌭️都幾特別,簡簡單單嘅沙律醬同木魚絲,麵包烘咗微溫,質地軟熟,香腸脆皮,口感不錯。💫紅豆冰(跟餐+$9)紅豆🫘分量極多,粒粒分明又飽滿,豆質夠淋,入口唔會太甜。💫華田曲奇妙趣(跟餐+$9)成大
📌 雪山冰廳
📍 長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
☎️ 52263468

💫香辣馬來炒鴛鴦米粉($45)

香辣馬來炒鴛鴦米粉

⭐️榛子醬西多士( $35 )

💫大阪燒熱狗皇($35)

大阪燒熱狗皇

💫紅豆冰(跟餐+$9)
紅豆🫘分量極多,粒粒分明又飽滿,豆質夠淋,入口唔會太甜。

💫華田曲奇妙趣(跟餐+$9)
成大pat cream唧起上面,下面華田底夠濃,唔係慳皮嘅華田水。浸埋件曲奇落去篤碎佢,混埋華田一齊飲,好rich 好creamy,又邪惡又滿足。

2022-07-03
Type of Meal
Tea
香辣馬來炒鴛鴦米粉
大阪燒熱狗皇
  • 榛子醬西多士
2022-07-01 74 views
⋆⸜ #yuzi長沙灣 ⸝⋆📍 雪山冰廳 長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖 🦔⸒⸒咸魚豆腐班腩煲 $85呢個食落好野味 班腩咬落去外脆內軟 食落去鹹鹹地 小編鍾意食呢個嘅豆腐 口感好滑芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 $128呢一個海鮮焗飯要等一陣 一上枱就見到波士頓龍蝦🦞龍蝦肉食落去清甜 上面嘅芝士都有少少拉絲狀態飯量都唔少 一個人食一定夠飽紅豆冰 +$15小編覺得呢個幾好飲!好鍾意佢有好多紅豆係底🤣 飲落去奶味濃郁華田曲奇 +$15鍾意食朱古力可以試下飲呢個!飲落去朱古力味濃郁 甜甜地咁榛子醬西多 $32呢個西多士係佢哋嘅招牌之一 小編叫咗走牛油中間西多士入邊夾住榛子醬 食落去甜甜地 配蜜糖或者糖漿一流咸旦黃蝦球拼四季豆 $85因為係鹹蛋黃味 所以就咁食會偏鹹 建議撈飯四季豆同蝦球都係炸嘅 所以食落去都脆脆地
⋆⸜ #yuzi長沙灣 ⸝⋆

咸旦黃蝦球拼四季豆 $85
因為係鹹蛋黃味 所以就咁食會偏鹹 建議撈飯
四季豆同蝦球都係炸嘅 所以食落去都脆脆地
2022-07-01 73 views
📍 雪山冰廳椒鹽鮮魷拼金磗豆腐 $88兩款餸食落去外脆內軟 鮮魷食落去彈牙有咬口豆腐配醬汁食落去唔會冇味 係邪惡又大路嘅餸😋原隻鮑魚福建炒飯 $68炒飯都幾大兜 而且有唔同嘅配料增添左口感當然唔少得佢哋仲有原隻細細地嘅鮑魚喺入邊🥰炒飯撈埋啲汁食落去會比較濕潤 鍾意食濕飯嘅可以試吓紅豆冰 $20紅豆粒粒粒分明 同牛奶飲落去好重奶味😗燉湯 +$9套餐加$9可以配湯 而且湯底都非常足料🥰鍾意飲湯養生嘅 可以叫一叫黎飲
📍 雪山冰廳

燉湯 +$9
套餐加$9可以配湯 而且湯底都非常足料🥰
鍾意飲湯養生嘅 可以叫一叫黎飲
2022-06-19 92 views
今日同朋友黎到長沙灣緊係要帶佢食地標之一既雪山冰廳呢間歷史悠久,水準仍然保持到好難得晚巿有好多小菜選擇,全部都好吸引亦可跟套餐,經濟實惠燉湯呢個老火湯好入味經過長時間咁燉d精神就係個湯到飲完好醒神開胃椒鹽豬扒配炒飯底椒鹽豬扒好有風味,肉質鬆軟配上炒飯底,鑊氣好足好惹味焗豬扒飯豬扒好厚實,有咬牙唔會死鬆茄汁惹味自然配上炒飯底完全無可挑剔芝士蛋牛肉漢堡呢個平民漢堡有驚喜!咬落去牛肉爆汁蛋漿都跟住流出黎成個口感好豐富推薦!清蒸多寶第一次食多寶魚原來咁鮮甜清蒸係最好既方式去試到佢既鮮味感激店員推薦
今日同朋友黎到長沙灣
緊係要帶佢食地標之一既雪山冰廳
呢間歷史悠久,水準仍然保持到
好難得

晚巿有好多小菜選擇,全部都好吸引
亦可跟套餐,經濟實惠

燉湯

呢個老火湯好入味
經過長時間咁燉
d精神就係個湯到
飲完好醒神開胃

椒鹽豬扒配炒飯底

椒鹽豬扒好有風味,肉質鬆軟
配上炒飯底,鑊氣好足
好惹味

焗豬扒飯

豬扒好厚實,有咬牙唔會死鬆
茄汁惹味自然
配上炒飯底完全無可挑剔

芝士蛋牛肉漢堡

呢個平民漢堡有驚喜!
咬落去牛肉爆汁

原來咁鮮甜
清蒸係最好既方式去試到佢既鮮味
感激店員推薦

2022-06-16 84 views
作為我心目中世一既冰室,絕對須要隔一段時間就黎朝聖一下🥰——————🐽 始祖椒鹽豬扒飯(炒底)炸豬扒外脆內軟,最出色係個椒鹽汁,佢同炒左底既炒飯撈埋一齊,創新得黎啖啖都好滿足🐽 XO醬海中寶西蘭花有帶子、班塊、魷魚等等唔同既海鮮炒埋西蘭花,鑊氣好夠,送飯一流🐽 清蒸左口魚好小地方食到左口魚,學呀姐甘講新鮮魚緊係要清蒸先保留到佢既鮮味同魚汁!肉質亦都特別肥美😋🐽 雪山焗特厚豬扒飯茶餐廳特色焗豬,豬扒厚厚一塊加埋脆漿炸到脆身再吸曬d蕃茄汁😍撈埋炒飯一齊食好正🐽 榛子醬西多士,經典芝蛋牛肉漢堡飽西多士好脆,中間夾住榛子醬邪惡得黎停唔到口🤣芝牛飽亦都好出色,好有港式風味
作為我心目中世一既冰室,絕對須要隔一段時間就黎朝聖一下🥰

——————

🐽 始祖椒鹽豬扒飯(炒底)

🐽 XO醬海中寶西蘭花

🐽 清蒸左口魚

🐽 雪山焗特厚豬扒飯

🐽 榛子醬西多士,經典芝蛋牛肉漢堡飽
西多士好脆,中間夾住榛子醬邪惡得黎停唔到口🤣
芝牛飽亦都好出色,好有港式風味
2022-06-14 62 views
晏晝4點有d餓,想搵間茶記食個港式tea,於是就行到黎呢間人氣冰廳。呢個冰廳裝修都幾新淨,感覺乾淨企理。我地叫左個炸雞髀,乾炒牛河,紅豆冰。生炸雞髀賣相好吸引,炸皮上面仲加上避風塘粉,十分惹味,雞肉肉質鮮嫩,皮都算香口,只係略嫌有d地方唔夠脆。乾炒牛河色澤偏淺色,味道足夠唔會太重口味,炒得乾身,河粉唔會癡埋,牛肉都正正常常,辣椒醬要另外叫侍應提,整體都幾好食。紅豆冰食到粒粒紅豆,都ok, 只不過本人本身不太好。
2022-06-12 58 views
第一次嚟老牌冰室雪山冰廳,同往常一樣,叫個我最愛嘅沙嗲牛肉麵常餐,包鮮奶牛油多士同餐肉炒蛋。呢度嘅沙爹汁係唔錯嘅,夠濃,偏甜,有少許花生味;牛肉夠腍之餘鬆肉粉唔算重手,不過麵底就煮得太腍,口感麻麻。另外,想讚下塊多士,香香甜甜,味道似丹麥多士,好食😋;至於炒蛋就有啲 hea,齋睇顏色就知冇咩味道。最後係杯凍檸茶,由於我叫咗少甜,呢杯就好似就咁用水溝淡咗,所以的確係少甜,但同時亦都比較淡,唔合格😐。
2022-06-05 90 views
是晚要去聽個講座,首要當然係醫飽個肚先有力去聽講座學野,好耐冇黎雪山食,開始有D掛住個椒鹽豬扒炒底,適逢友人喺荔枝角附近放工,就重臨雪山,目標正正就係招牌椒鹽豬扒炒底2個人食一個飯當然唔夠,但叫多個主食又怕太飽,睇睇下食評就決定試下避風塘炸睥薯條,由於太多食評對依個炸脾大加讚賞,所以expectation係非常好食嘅一坐低就落定order等朋友黎到,友人黎到冇耐就先上椒鹽豬扒飯印象中第一次食嘅時候係驚為天人,因而念念不忘可能係expectation太高嘅關係,今次食嘅時候有點兒失望椒鹽豬扒味道夠香濃,但覺得肉質較老炒底就太咸,而且唔夠乾身當食到一半嘅時候就上埋個炸脾薯條炸脾新鮮炸出黎夠晒熱辣,本身醃得入味,底味足夠,加上有少少避風塘香料,整體味道非常好,炸脾炸得香脆但內裹雞肉仍然嫰滑,值得一讚唯一美中不足係隻炸脾冇想像中咁大隻,如果大隻D再俾我食多D就好喇至於薯條就唔多講喇,茶記普通貨色
印象中第一次食嘅時候係驚為天人,因而念念不忘
椒鹽豬扒味道夠香濃,但覺得肉質較老
炒底就太咸,而且唔夠乾身

當食到一半嘅時候就上埋個炸脾薯條
至於薯條就唔多講喇,茶記普通貨色
2022-05-25
$60 (Dinner)
2022-05-31 114 views
在長沙灣算是一間著名既茶餐廳,一場來到呢度一於試一試什麼料子,一點半左右入座冇乜人,裝修像普通餐廳,點了2個人氣碟頭飯:海南雞飯,椒鹽豬扒飯。加2杯飲品:樽仔奶茶同凍檸茶。海南雞飯:油飯冇乜味,雞件比較少,汁正常,雞看似切雞,以$68呢個價錢,不推薦椒鹽豬扒飯:個炒飯底,好夠誠意,夠獲氣,豬扒都好食樽仔奶茶:味道麻麻,加錢太貴凍檸茶:冇乜味,加錢太貴個人感覺評分:食物味道 - 食物賣相 - 餐廳環境 - 店員服務 - 性價比 -

椒鹽豬扒飯:個炒飯底,好夠誠意,夠獲氣,豬扒都好食

樽仔奶茶:味道麻麻,加錢太貴
凍檸茶:冇乜味,加錢太貴
海南雞飯

餐廳環境 -

店員服務 -

性價比 -
2022-05-30
$75 (Lunch)
椒鹽豬扒飯
  • 椒鹽豬扒飯(炒底)
呢排見好多人介紹抵食既冰室 先知原來長沙灣有間60幾年歷史既冰室😍仲有好多好傳統香港茶餐廳既菜式添🤤趁放假就帶埋媽媽去試下 估唔到2點幾去到都好旺場🤣💕始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $65黎到嗰陣超大份🤩平時都好少會見到有炒底叫 通常都係配白飯🙈又見佢啲椒鹽豬扒整得好好食咁🤤就嗌左個試下 椒鹽豬扒份量都好多😍而且全部都大大舊 炸得好香好惹味😋雖然有少少乾 夾埋炒飯底一齊食又啱啱好😚個飯炒得粒粒分明 唔會太濕又唔會大講 食落仲辣辣地咁 唔錯🥳💕榛子醬西多士 $35西多士係tea time邪惡既代表😈平時食親既西多士未食個碟已經好多油 食完罪惡感大增🥶呢個西多士完全唔會😍睇得出佢係即叫即整 熱辣辣🔥出奇地食落去唔覺好油膩既感覺 榛子醬連埋一齊食都好夾 又唔會好甜 好正❤️💕波士頓龍蝦叻沙摻摻 $88係冰室竟然可以食到高質既龍蝦🦞絕對係物超所值 啲肉都好易起到出黎 食落去好爽口 唔係好霉嗰啲🤤好有驚喜 然後個湯好濃 夠多 啲麵唔會吸曬啲湯 唔會太多椰奶 啱啱好💕摻摻姐係油麵加米粉 呢個配搭唔錯😋除左龍蝦之外啲配料都好正好足料😍魚片頭 豆卜 芽菜索曬啲湯好正🤤🤤💕港式茶走紅豆冰 $9媽媽最愛既紅豆冰

💕始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $65

💕榛子醬西多士 $35

💕波士頓龍蝦叻沙摻摻 $88

💕港式茶走紅豆冰 $9
媽媽最愛既紅豆冰 奶茶既茶香味配上滿滿既紅豆🫘完美配搭 仲話好多紅豆好正添🤤

💕樽仔奶茶 $9
我就鍾意呢個樽仔奶茶❤️唔會好甜 茶味又好香濃🥳
  • 樽仔奶茶
  • 榛子醬西多士
  • 波士頓龍蝦叻沙摻摻
  • 港式茶走紅豆冰
2022-05-27 65 views
最近係長沙灣搵食,見到呢間雪山冰廳都幾出名,雖然位置偏左少少,但繁忙時間都坐爆人!見到佢地Menu幾特別就入左去試下🤤榛子醬西多士 $35平時我就好中意食花生醬西多士,今次見到榛子醬!不得了!立即叫左個試下。西多士熱辣辣上枱,牛油溶化配榛子醬無得輸,食落榛子味好出,邪惡到爆!🥺田園板燒雞扒潛艇 $37雞扒煎到脆脆地,單食雞扒會有少少咸,但加埋酸甜嘅沙律,連埋麵包就岩岩好👍🏻上湯香菇浸時蔬 $35成日出街都好少食菜,懶下健康叫咗個菜🥬,蔬菜入左湯底咸香,香菇都有好多,正係食個菜都好飽肚。椒鹽豬扒飯炒底$65見到隔離枱都叫左,陣香味搞到我同朋友都忍唔住叫埋🔥,一上菜就覺得賣相好吸引!色澤深邃以為會好咸,但味道岩岩好!豬扒件數都好多,面頭再鋪滿青蔥辣椒香蒜🧄🌶️🫑,加埋D椒鹽一齊食好香口又好味!🤤樽仔奶茶必試奶茶,樽仔上原汁原味,唔會比冰底溝淡,茶濃奶滑!⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

榛子醬西多士 $35

田園板燒雞扒潛艇 $37

上湯香菇浸時蔬 $35

椒鹽豬扒飯炒底$65

樽仔奶茶

必試奶茶,樽仔上原汁原味,唔會比冰底溝淡,茶濃奶滑!

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
2022-05-23 75 views
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 深水埗 - 雪山冰廳 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 創新老志號未食過都一定聽過雪山冰廳喺香港屹立超多年 見證住變遷今日嚟到長沙灣附近呢間雪山雖然餐廳已換上新裝修 變得現代化但係仍然感受到係有經驗嘅茶餐廳🔹椒鹽豬扒飯 $65豬扒超大塊 煎炸得香口 入面肉質亦唔韌最欣賞係個炒飯底 加咗洋蔥粒 爽口又有營養🔹避風塘生炸脾 $35選用避風塘又香脆又有少少辣 份量又係超級大隻雞肉好嫩 仲要多雞肉汁 炸嘅時間拿捏得啱啱好🔹海鮮:炒花螺 $118香味撲鼻螺肉都有辣酒嘅味 但唔會摭咗螺肉本身嘅鮮🔹咸蛋黃蝦球拼四季豆 $85絕對係創新之作 本身以為係鹹蛋黃炒埋啲蝦球同四季豆點知原來係鹹蛋黃炸將包住啲餸好特別 每一舊都好似泡泡咁 比一個黃色大泡沫包圍着愛鹹蛋黃嘅你千祈唔好錯過啦૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評其實除咗以上嘅菜式之外 呢度仲有好多好有創意嘅餸菜例如火龍果咕嚕肉 黑松露沙拉一字骨特登將本身平平無奇嘅小菜加入咗一啲意想不到嘅配搭就算老志號都咁有心機 抵讚啊💜◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍雪山冰廳 (長沙灣)長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖喜歡

創新老志號

其實除咗以上嘅菜式之外 呢度仲有好多好有創意嘅餸菜
例如火龍果咕嚕肉 黑松露沙拉一字骨
特登將本身平平無奇嘅小菜加入咗一啲意想不到嘅配搭
就算老志號都咁有心機 抵讚啊💜

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍雪山冰廳 (長沙灣)
長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee長沙灣
🔎發掘同類美食:#ee港式

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger
2022-05-19 60 views
冰室原來已經開咗60年😮冰室嘅坐位都好多🙌🏻見網上評論呢間有好多推薦嘅食物但個日唔係好餓所以淨係叫咗兩個下午茶餐💫🔺經典芝蛋牛肉漢堡包🍔$38呢個漢堡見好多人推介所以就試吓🙌🏻牛肉感覺係手工整嘅🐮份量都好足😙而蛋係太陽蛋會流心🍳芝士係半溶🧀醬汁係胡麻醬, 整體來講都唔錯好飽肚😝🔺榛子醬西多士🍫$35西多士上面有一大片牛油🧈多士中間係榛子醬,幾特別🤍但覺人覺得牛油太多蓋過咗榛子味🫢而大家覺得唔夠甜可以加糖漿👐🏻🔺樽仔奶茶🧋$9(下午茶加購價錢)奶茶茶味好重😙奶味相對冇咁重💦而奶茶都偏滑🤍🔺華田曲奇妙趣🍪$9 (下午茶加購價錢)本身以為係阿華田加曲奇,點知係下面係華田上面係cream加一塊Oreo😶有d失望🤧阿華田同平時嘅茶餐廳都係偏甜🤓

🔺經典芝蛋牛肉漢堡包🍔$38

🔺榛子醬西多士🍫$35

🔺樽仔奶茶🧋$9(下午茶加購價錢)
奶茶茶味好重😙奶味相對冇咁重💦而奶茶都偏滑🤍

🔺華田曲奇妙趣🍪$9 (下午茶加購價錢)