🎀長沙灣。回訪第二分店.懷舊特色寬敞港式裝修😇🎀🪄店名* #雪山冰廳🔮地址* 長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖🔮🗾分店地區🗾 深水埗,長沙灣💰價錢$297 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_長沙灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵呢排成日回訪舊餐廳🤣今次去另一間分店 長沙灣分店裝修同空間都比深水埗分店特別好多~由燈飾地板都好多花紋元素 八點時間黎到爆場 睇得出好受歡迎~雖然多人 但呢度侍應姐姐都好熱情 見到都有好多熟客光顧~🍽️食物質素🍽️餐牌同普通茶餐廳一樣 種類選擇都好豐富 除左有不同碟頭飯外 仲有小菜套餐 港式小食等 而臨近秋冬 佢地都推出左羊腩煲, 椰子雞鍋,沙爹牛煲選擇 想令身體暖啲都可以試下 性價比幾高👍👀評分💖💖💖💖🪄迷你秘製雙羊腩煲$168加出錢一丁$10 & 黑魚片$40今次黎到就係突登試下佢地個羊腩煲 秋冬必食 佢地呢款系迷你煲 岩岩好夠曬兩個人食 羊肉肥瘦均勻 唔會過份邪惡~我最中意系佢地羊肉食落夠騷 帶羊奶香味 而且佢地湯底好濃郁 有好微微辣味 配有大量
🎀長沙灣。回訪第二分店.懷舊特色寬敞港式裝修😇🎀

🪄店名* #雪山冰廳
🔮地址* 長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖🔮
🗾分店地區🗾 深水埗,長沙灣
💰價錢$297 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄迷你秘製雙羊腩煲$168
加出錢一丁$10 & 黑魚片$40
今次黎到就係突登試下佢地個羊腩煲 秋冬必食 佢地呢款系迷你煲 岩岩好夠曬兩個人食 羊肉肥瘦均勻 唔會過份邪惡~我最中意系佢地羊肉食落夠騷 帶羊奶香味 而且佢地湯底好濃郁 有好微微辣味 配有大量枝竹,冬菇配料 我地仲加左出錢一丁 簡直系絕配 完美索曬湯汁精華😍fat fat!黑魚片都幾滑嫩 份量多 $40蚊都抵食

🪄芝士煎蛋牛肉漢堡包$35
身為大事怪既我都係要叫多個包試下😂佢地個包偏薄身 牛肉漢堡煎到五成熟甘 所以好嫩 不過如果有多睇芝士同煎蛋流心啲就更加perfect拉

🪄飲品-樽仔奶茶$15 &樽仔咖啡$25
餐廳代表樽仔奶茶咖啡 細細支幾得意~無得簡甜度 但奶味幾出 唔錯~

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌

#雪山冰廳 #香港茶餐厅 #香港冰室 #深水埗茶餐厅 #茶餐厅 #冰室 #炸鸡髀 #红豆冰室香港 #香港椒盐猪扒饭 #西多士 #港式西多士#樽仔奶茶 #港式奶茶 #香港餐廳介紹
  • 迷你秘製雙羊腩煲
  • 樽仔奶茶
🇭🇰老字號港式茶餐廳 <雪山冰廳>咁啱去開長沙灣,想搵餐廳食dinner,行下呢間茶餐廳,勁多人,於是就入去try try⭐️🤪🫶🏻#mochicouple_hk長沙灣搵食團———————————————1️⃣椒鹽豬扒飯(炒飯底)($70)+港式茶走紅豆冰($15)必點🫶🏻好有鑊氣🍳一上枱🍴勁香椒鹽味🤭見到係炒飯底🥸即刻心心眼😍 炒飯底粒粒分明🍚吸收了豬扒的油脂和調味🧂超香口同炒得幾乾身🤪份量好夠 🤗夠兩個人share👯‍♀️椒鹽的調味令豬扒外酥內嫩🐖帶點微辣🌶️好惹味😋黎到茶餐廳☕️點茶走係必須🧋紅豆冰係用茶走去整🫖非常特別😍唔會似平時紅豆冰個種死甜😇茶味香濃😘紅豆煮得啱啱好😊好有香港風味😙好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡2️⃣常餐-經典芝蛋牛肉漢堡配迷你肉醬意粉($62)+樽仔奶茶($15)用咗舊時漢堡包嘅麵包🍞上面有啲白芝麻加埋有烘底🥪表面少少脆麵包就相當軟熟☺️漢堡入面有煎蛋🍳免治牛肉🍔芝士🧀同醬汁😗牛肉煎到好香🥩又多肉汁🤤🤤 仲要夠熱令到啲芝士半溶狀態🪤好好食😍 迷你肉醬意粉都幾大碗🥣肉醬味道都夠濃郁🤪有啲似紅酒燴牛尾嘅汁咁😎意粉偏腍身😋😋樽仔奶茶設計充滿香港特色🇭🇰奶茶以濃郁的紅茶為基底
🇭🇰老字號港式茶餐廳 <雪山冰廳>

1911 views

#mochicouple_hk長沙灣搵食團

———————————————

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

椒鹽豬扒飯(炒飯底)

樽仔奶茶設計充滿香港特色🇭🇰奶茶以濃郁的紅茶為基底🧋搭配順滑的奶香🥛口感醇厚😚茶味與奶香的平衡做得好好😋唔會因為冰溶😞整淡晒杯奶茶😝

常餐-經典芝蛋牛肉漢堡配迷你肉醬意粉
常餐-經典芝蛋牛肉漢堡
常餐-迷你肉醬意粉

3️⃣榛子西多士($32)
西多士本身已經好好食🥪當入面仲要搽埋榛子醬🌰就更加好食🤤🤤 西多士上面有好大片牛油🧈加埋啲糖漿🫶🏻每啖都超級滿足😝仲有埋榛子嘅香味🤪果然係邪惡美食之選😍😍

————————————————

🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸

📍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
🚇 港鐵長沙灣站C2出口,步行約7分鐘
椒鹽豬扒飯(炒飯底)
常餐-經典芝蛋牛肉漢堡配迷你肉醬意粉
常餐-經典芝蛋牛肉漢堡
  • 榛子醬西多士
  • 始祖椒鹽豬扒飯(炒底)
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包
  • 樽仔奶茶
一向食開深水埗分店,原來長沙灣都開咗一間分店,地方更加寬敞,坐底食嘢都更舒服,呢間餐廳嘅食物比普通茶餐廳更加好食:🍗生炸雞脾(加)薯皇/沙律$53雞髀最緊要外脆內多汁,仲加咗大量炸蒜美,味道完全提升,呢款炸髀都有手掌咁大隻,酥脆外皮再加嫩滑雞肉,一啖咬落去勁有滿足感!🌰榛子醬西多士$39平時西多士就食得多,今次食榛子醬做餡料,四邊金黃滿蛋香,入面多咗甜蜜嘅榛子醬,帶來另一種風味,減肥千祈唔好嚟食!🍔芝旦牛肉漢堡(加)薯皇$48經過香烤嘅漢堡包,入面加咗濃郁嘅芝士同漢堡扒,呢個配搭好難出事?牛肉漢堡經過醃製,味道超濃郁,唔會煮得太熟,入面仲帶少少嫩粉紅,薯皇香脆,呢個配搭食完大滿足!🐷豬頸肉$38份量都幾多,外皮都有燒香,肉質有口感又唔會太煙靭,點埋個醬汁食都唔錯!🌶️🔥香辣馬來炒米粉$68首先炒米粉炒得有鑊氣,微辣大部份人都食到,估唔到入面會加咗臘腸,仲有其他配料,真係有馬來西亞嘅風格,米粉唔會炒得太乾身,味道幾好!飲品🥤茶餐廳飲品眾多,呢間餐廳有幾款飲品特別出色,大家可以一試:❤️推介紅豆冰🤎樽仔奶茶 $9💚忌廉薄荷朱古力 $9✨作為呢間冰廳嘅捧場客,希望可以保持水準越做越好!⛄️雪山冰廳

🍗生炸雞脾(加)薯皇/沙律$53

🌰榛子醬西多士$39

🍔芝旦牛肉漢堡(加)薯皇$48

🐷豬頸肉$38

🌶️🔥香辣馬來炒米粉$68

飲品🥤
茶餐廳飲品眾多,呢間餐廳有幾款飲品特別出色,大家可以一試:
❤️推介紅豆冰
🤎樽仔奶茶 $9
💚忌廉薄荷朱古力 $9

✨作為呢間冰廳嘅捧場客,希望可以保持水準越做越好!

⛄️雪山冰廳 (長沙灣)
📍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
  • 榛子醬西多士
  • 避風塘生炸肶
2025-01-23 99 views
雪山冰廳原汁原味發揚香港茶餐廳的文化,甚麼美食均可以在雪山冰廳吃到,雪山冰廳是歷史的老字號,長沙灣店是其分店,但其水準一如深水埗總店出品穩定,所以用餐時也幾乎整間店客滿,生意甚佳。波士頓龍蝦叻沙摻摻湯頭加入多種香料熬製,搭配上參巴醬,濃郁又帶點椰奶風味,朋友很喜歡,特別是在秋冬季節,來上一碗叻沙湯麵,真的暖胃又滿足。摻摻可以一次過品嚐米粉及油麵兩種不同嚼感,吸附著叻沙湯底的精華,給人雙重享受。波士頓龍蝦叻沙摻摻用料不少,除了波士頓龍蝦外,還有魚片、豆卜、雞蛋、參巴醬、乾蔥,隨便一夾都是料,吃到朋友欲罷不能。豆卜吸飽湯汁挺濃香,魚片意外彈口頗不賴,波士頓龍蝦肥美肉厚,蝦膏豐沛,龍蝦肉彈嫩鮮甜,盡是肉汁。不容錯過雪山冰廳的避風塘生炸髀,避風塘生炸髀嚴選雞髀生炸,油炸好的生炸髀呈現美麗的金黃色,再撒上避風塘炸蒜,避風塘生炸髀雞皮酥脆,雞肉鮮嫩多汁,生炸髀香鹹帶點辣勁,涮嘴又開胃,令人難忘。每次到港式茶餐廳,我都必點椒鹽豬扒飯,椒鹽豬扒飯最能看出茶餐廳的功力跟道地程度。始祖椒鹽豬扒飯(炒底)是雪山冰廳的招牌料理,深受食客喜愛,椒鹽豬扒的入味和香嫩的嚼感令每一口都成為味蕾的享受,鹹香滋味使炒飯更

每次到港式茶餐廳,我都必點椒鹽豬扒飯,椒鹽豬扒飯最能看出茶餐廳的功力跟道地程度。始祖椒鹽豬扒飯(炒底)是雪山冰廳的招牌料理,深受食客喜愛,椒鹽豬扒的入味和香嫩的嚼感令每一口都成為味蕾的享受,鹹香滋味使炒飯更加引人入勝。

始祖椒鹽豬扒飯(炒底)一上桌,還沒吃就聞到陣陣香氣傳來,非常誘人。炒飯展現了大廚高超的廚藝,每一粒飯都經過大廚細緻的熱炒,呈現出粒粒分明的完美狀態,令人驚艷的是炒飯吃起來一點也不覺得油膩,保留了炒飯的口感,鑊氣十足。

我們加了五元加配例湯,是晚例湯是五指毛桃燉湯,五指毛桃燉湯處處充滿驚喜,清徹的燉湯裡有鮮嫩的豬肉,膠質豐沛的雞腳,及主角滋潤生津的五指毛桃,精華均燉進湯中,五指毛桃燉湯值得細細品味的一道湯品。

2025-01-18 0 views
長沙灣這間雪山冰廳比深水埗店為大,環境比較闊落舒服。餐牌選擇頗多,加入不少新派創意菜式,價錢親民。椒鹽豬扒飯,份量足料,豬扒肉質鬆軟,加上椒鹽,好惹味。最鍾意炒飯底,有蛋絲、蔥粒,甜椒、炸蒜,飯身粒粒分明,只係炒飯都已經好好味。檳城叻沙海南雞米線,喇沙湯底濃郁惹味,帶有椰汁香,米線滑身彈牙,海南雞份量都頗多,肉質頗滑,這個配撘很不錯。奶醬多,烘底脆口,內邊既奶醬多得滿瀉。飲品推介樽仔奶茶,茶香滑身。

奶醬多,烘底脆口,內邊既奶醬多得滿瀉。

飲品推介樽仔奶茶,茶香滑身。
2025-01-18
$80 (Lunch)
2025-01-18 0 views
呢間雪山冰廳一直以黎都係心目中好地道又抵食既茶記,而且仲有好傳統既手寫餐牌,阿姐既服務亦都好好,真係會轉登黎食佢既椒鹽豬排飯。大阪燒熱狗呢個真係未見過而且係有驚喜! 熱狗腸熱辣辣再加埋大阪燒既醬汁,估唔到係咁夾而且價錢亦都唔貴,真係要試!鮮茄焗豬排飯另一個招牌菜式,豬排肉質夠淋而且好入味又有肉既質感,加埋炒飯底係粒粒分明,茄醬調味亦都幾好,甜酸比例都岩岩好,真係幾好食而且新鮮焗起又夠芝士,整體都係一個好食既焗飯!椒鹽豬排飯呢個真係每次黎雪山冰廳都必食既菜式,豬排係比起焗豬既更加厚而且超入味,加埋佢又炸過同埋大量蒜蓉既調味,食落真係好惹味! 另外炒飯底亦都好出色,粒粒分明熱辣辣而且仲有少少辣椒吊味,極力推薦一定要食!

大阪燒熱狗

鮮茄焗豬排飯

椒鹽豬排飯

2025-01-11 108 views
和朋友經過長沙灣,見網上推介便來試試了。花旗參麥冬燉赤肉 燉湯套餐轉燉湯+$15,見到幾乎枱枱都叫,當日天氣有點冷,便叫來試試,入口時好香花旗參味,有一隻雞腳食,好足料的燉湯,每日轉不同的湯料,要睇當日餐牌,非常值得一試!自選香鍋 每餸$25-35 三餸起自選餸好處係有好多不同肉類同蔬菜配菜選擇,選好餸加香辣醬同香料花生芫荽爆炒,香氣十足!一鍋送一碗白飯,抵食!椒鹽豬扒飯(炒底)見到其他blogger 推薦必食,所以我哋都叫嚟試吓。一試,哇,炒飯好有鑊氣,唔淨係蛋炒仲有好多配料如豆角三色椒,口感豐富,豬扒厚身嫩滑,都好惹味香口,棒子西多士西多士就食得多,棒子真係首創,啱哂愛朱古力的食家,味道都幾夾西多士,推薦!
和朋友經過長沙灣,見網上推介便來試試了。

花旗參麥冬燉赤肉 燉湯

自選香鍋 每餸$25-35 三餸起

椒鹽豬扒飯(炒底)

棒子西多士

2025-01-11 95 views
今日放工,又近近地去咗長沙灣食飯雪山冰室都算係老字號性價比相當高今日老公點咗一個招牌焗豬扒飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豬扒超級厚切蕃茄又夠多加上係炒飯底好食又出色我自己就點左個霸王雞飯套餐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻再加咗一個燉湯姬松茸燉赤肉好香好香姬松茸香味燉湯味道好夠霸王雞好滑仲要係配菜飯再加多個小食避風塘炸雞髀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻即整即炸香口又脆又夠辣超級惹味
今日放工,又近近地去咗長沙灣食飯
雪山冰室都算係老字號

即整即炸
香口又脆又夠辣
超級惹味
2025-01-03 108 views
位於長沙灣嘅雪山冰廳,店舖都算幾大,幾多人食,夜晚九點後去到坐滿咗六七成,餐廳餐牌都有幾多唔同嘅食物款式,我哋去到嘅時候啱啱好係貓頭鷹時段,可以叫貓頭鷹餐牌的優惠套餐,大約$60左右,包一杯熱飲。最推介係菠蘿油,送到上枱既時候仲係暖笠笠,而且餐廳幾貼心,牛油會用冰塊保持佢嘅溫度,避免牛油溶化,擺落菠蘿包就可以有冰火嘅感覺,呢個位勁讚,而且個菠蘿包皮超脆,性價比高!普通夜晚時段價錢會高少少,其他食物味道都幾好,係一間嘅推介嘅茶餐廳!
菠蘿油
溫泉蛋肉醬意粉
大板燒熱狗
乾炒牛河
2024-12-26 147 views
雪山生意經常好旺,質素有保證,經常過嚟食早餐。我鍾意佢沙嗲牛可以跟米線,沙嗲牛好食,肉質嫩無筋,加錢可以跟丹麥多士配炒蛋,雖然牛油邪惡,不過丹麥多士真係好香脆。裝修新淨,係難得乾淨嘅茶記,卡位闊落坐得舒服。店員態度都幾好,食得開心
2024-12-06 285 views
平時都係去開百分百。見佢新裝修幫襯吓。今次就直程叫外賣返屋企 佢呢個漢堡包,會唔會太有誠意🤣🤣 靚到咁樣。好少何外賣有咁嘅質素。根本上香港人唔介意食嘢貴,但係你要有返咁上下質素,我就唔介意俾錢你賺
平時都係去開百分百。見佢新裝修幫襯吓。
Delivery
2024-11-27 448 views
長沙灣雪山冰廳,六十多年歷史的茶餐廳,食物質素有一定的水準,而且隨著時代的變遷,更加入多種有特色的新菜式!👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻近日天氣開始轉涼,餐廳更推出了三款砂煲火鍋暖意的新菜式,包括迷你秘製雙冬羊腩煲、椰子文昌走地雞窩和特級牛肩胛香濃沙嗲鍋,真的風味十足!必叫!必叫!今次點了椰子文昌走地雞窩,白皮雞皮白雪雪,皮爽又有彈性,肉質較為實淨,配搭椰子清湯,暖意爆分!👏🏻👏🏻火鍋更配搭雜菜、雜菇、走地雞、蟹棒、獅子狗、雙丸,價錢只需$108!👏🏻👏🏻👏🏻另外點了滋潤燉湯二人套餐!只需$188👏🏻👏🏻先來燉湯兩盅,足料入味香噴噴!是日燉湯是五指毛桃赤肉湯。餸菜揀了是日海上鮮,即是新鮮的蒸魚,每天也有不同的魚,都會寫在黑板上,清楚列出來,今次點了豉汁蒸盲糟,很新鮮,蒸得好嫩滑!正!另外包一款季節小菜,而我點了菊花蜜糖焗一字骨,蜜糖很豐富!非常惹味!肉易離骨!👍🏻👍🏻

另外點了滋潤燉湯二人套餐!只需$188👏🏻👏🏻
先來燉湯兩盅,足料入味香噴噴!是日燉湯是五指毛桃赤肉湯。

2024-11-27 345 views
老字號1956年的雪山冰廳想知道點解可以屹立咁多年?馬上入嚟幫襯所有答案就可以搵得到。因為實在太完美椰子文昌走地雞鍋夠晒風味的砂煲,用沙子現場煮熟 夠晒風味雞肉融入椰子味道 清新 清潤 啱晒冬天感覺配上不同配料生菜金菇,獅子狗魚蛋,蟹柳等等夠晒風味的味道 又可以打邊爐,又可以食雞五指毛桃燉赤肉湯兩盅原盅燉湯非常鮮味,打開蓋香氣四溢美味瘦肉雞腳 煲出來的燉湯絕對係色香味俱全 啱晒就快進入冬天飲過全身都溫暖菊花蜜糖焗一字骨賣相一百分 味道都係一百分鬆軟一字骨 配上美味醬汁 甜味口感豬肉嘅濃味 配搭得一流美麗菊花瓣配襯 更顯冬日嘅味道 夠晒甜蜜蜜豉汁蒸盲糟廣東人蒸魚,絕對係最重要 原條 大大條的盲糟 肉厚順滑啱啱好 當然這裏還有其他海魚選擇豉汁撈飯 更加係重要之處 這個重點識識嘅香港人一定唔可以錯過香港的秋冬配上美味的佳餚這就是香港人一直追求的味道環境由美麗服務又周到簡直係香港人之福
老字號1956年的雪山冰廳
想知道點解可以屹立咁多年?
馬上入嚟幫襯所有答案就可以搵得到。
因為實在太完美

椰子文昌走地雞鍋
夠晒風味的砂煲,用沙子現場煮熟 夠晒風味
雞肉融入椰子味道 清新 清潤 啱晒冬天感覺
配上不同配料生菜金菇,獅子狗魚蛋,蟹柳等等
夠晒風味的味道 又可以打邊爐,又可以食雞

五指毛桃燉赤肉湯兩盅
原盅燉湯非常鮮味,打開蓋香氣四溢
飲過全身都溫暖

菊花蜜糖焗一字骨
賣相一百分 味道都係一百分
鬆軟一字骨 配上美味醬汁 甜味口感豬肉嘅濃味 配搭得一流
美麗菊花瓣配襯 更顯冬日嘅味道 夠晒甜蜜蜜

豉汁蒸盲糟
廣東人蒸魚,絕對係最重要

香港的秋冬配上美味的佳餚
這就是香港人一直追求的味道
環境由美麗服務又周到
簡直係香港人之福

2024-11-14 535 views
唔好以為冰廳只有港式茶餐,宜家既冰廳美食多元化,有埋好多家常便飯同拿手菜式,今次來冰廳食羊腩煲🍲都係第一次,想食羊腩煲,就試下呢間長沙灣老字號冰廳———雪山冰廳❄️呢排新出既迷李秘製雙冬羊腩煲,剛好滿足我想食羊腩煲的慾望,細細煲一個人可以品嚐又不浪費。煲仔雖細🍲,但該有的儀式咁都會有,首先上煲開火,煲到熱辣辣滾既時候,就可以放生菜🥬,羊腩大大舊彈牙,仲有D冬菇真係食得出靚貨,炆耐d撈羊腩湯送飯一流阿。食完羊腩煲成個人暖笠笠,冰廳最正可以中西合璧,唔夠侯再食多個鮮油多做甜品,歎埋北熱咖啡☕️就正到爆啦。
2024-11-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-11-10 488 views
📍 雪山冰廳🌍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖 Shop 4-5, G/F, Tone King Building, 413 Castle Peak Road, Cheung Sha Wan📝整體評分:9/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝雪山冰廳1956年開業,有60多年歷史,自從搬黎長沙灣先認識,每次爸爸黎探我都話要食佢~▸椰子文昌走地雞鍋 ◂$108✿  雞件逐件放入砂煲,煮沸就可以食,椰子湯底清甜又暖胃。雞件保持鮮嫩口感。在雞件使用文昌雞,雞味澎湃,經椰子水吊出鮮味後,變得更加甜美爽口,透著淡淡椰香,配搭秘製醬油和沙薑,食落多汁嫩滑,一點都不會柴。另加長豆卜$15同白飯$10 ▸ 乾炒馬拉盞芥蘭牛肉河◂$70✿ 同我平時食嘅馬拉盞味不同,無咁死咸,有蝦米同瑤柱絲香味十足,勁惹味,尤其是雞蛋,加入醬油大火猛炒,鑊氣!
📍 雪山冰廳

🌍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖