呢間冰室兵仔係因為佢嘅樽仔奶茶慕名而來,之前都聽過呢度嘅奶茶好出名,作為冰室來講其實佢個裝修都幾靚😆!而且嘢食仲令兵仔同娘娘好驚喜添!💂🏻‍♀️《蔥油土魷肉餅大碗飯》$60真係大大碗飯而且土魷肉餅亦都煎到好香,出面有少少脆邊,入面嘅肉肥瘦夾雜又彈牙。蔥油撈埋落啲飯度再加一啖肉餅🥹,超級滿足超好食!評分: 95/100💂🏻‍♀️《魚香茄子花膠煲》$80呢啲咁多汁嘅餸撈飯絕對一流!呢個魚香茄子有佢獨特嘅香味,唔算好有鑊氣但係個汁調得好好送飯🍚,而且花膠大大舊,娘娘食完都即刻又靚咗!評分: 90/100💂🏻‍♀️《避風塘生炸髀》$35聽到避風塘口味就知道佢有幾香,隻雞髀大過兵仔塊面呀!!超抵食😍果皮係非常脆不過硬咗啲啲咁多~但入面嘅肉都係又入味又多汁,唔使驚得出面有味道😚評分: 88/100💂🏻‍♀️《榛子醬西多士》$32兵仔淋左大量楓糖漿上去,西多士厚度啱啱好,加埋入面滿滿嘅榛子醬,鍾意食甜品嘅一定唔可以錯過!!評分: 90/100💂🏻‍♀️《喇沙海南雞米線》$58呢個喇沙湯配上米線🍜,完全食到停唔到口,尸第一樣食晒嘅就係佢!個湯有鮮味亦有椰香味,加上海南雞再提升左個濃郁度,碗湯真係會令人想係咁飲🤤

💂🏻‍♀️《蔥油土魷肉餅大碗飯》$60

評分: 88/100

💂🏻‍♀️《榛子醬西多士》$32
評分: 90/100

💂🏻‍♀️《喇沙海南雞米線》$58
呢個喇沙湯配上米線🍜,完全食到停唔到口,尸第一樣食晒嘅就係佢!個湯有鮮味亦有椰香味,加上海南雞再提升左個濃郁度,碗湯真係會令人想係咁飲🤤~

💂🏻‍♀️《阿華田曲奇》+$9
成個造型完全冇諗過$9就可以飲到,大大嚿嘅cream再加埋下面嘅阿華田,然後篤爛塊Oreo撈埋一齊飲,超超超邪惡!

💂🏻‍♀️《樽仔奶茶》+$15
呢個奶茶飲落去唔係得個甜字,佢反而甜味唔係好出,而係茶香味濃!通常呢啲我都會叫做高質嘅香港正宗奶茶~

總結:
太多嘢食相想叫真係咩都食唔曬!下次一定會再嚟試其他,樣樣都無伏更有驚喜,價錢完全係大件夾抵食!環境好服務態度亦都超級好,冇嘢可以挑剔😂😂

頒發軍階:元帥🎖🎖🎖🎖🎖
避風塘生炸髀
蔥油土魷肉餅大碗飯
魚香茄子花膠煲
喇沙海南雞米線
2022-05-13
$150 (Dinner)
避風塘生炸髀
蔥油土魷肉餅大碗飯
魚香茄子花膠煲
喇沙海南雞米線
  • 避風塘生炸脾
2022-05-16 57 views
冰廳都可以咁好食,難怪1956開到今日👍🏻1️⃣避風塘生炸脾唔係度度有,避風塘味好夠,大大隻,外皮好脆,肉好滑又易咬,嫩口,一上菜已經好香🤩😆💰HKD$352️⃣榛子醬西多士即炸出來,熱辣辣,配埋榛子醬真係好邪惡呀,我仲落埋糖漿.不過食落唔會好甜,都幾好,榛子醬夾西多士,又幾襯😘💰HKD$323️⃣始祖椒鹽豬扒飯真係超香,個豬好惹味😆😋個飯係抄飯辣辣地的,唔食得辣要注意.真係好香,不過個飯可以再鹹多小小💰HKD$654️⃣霸王雞飯個汁真係冇得彈,成日食海南雞有d悶?咁就食下霸王雞啦!肉滑嫩,都好多好大舊,飯又好多,真係大男人都食得飽呀,依家好多餐廳份量都縮哂水. 佢真係好有良心💰HKD$685️⃣西洋菜例湯正,多料,冇咩味精,飲完唔會口乾💰HKD$106️⃣華田曲奇咪睇佢街坊生意,冰廳都有特飲,仲要整得咁靚,真係一改我印象.重華田味,但曲奇就得一塊餅,飲落就冇曲奇味💰HKD$9 跟餐7️⃣樽仔奶茶幾可愛,印住餐廳名,飲落幾濃味,唔洗比冰溝淡哂💰HKD$15
冰廳都可以咁好食,難怪1956開到今日👍🏻

💰HKD$65

4️⃣霸王雞飯
💰HKD$68

5️⃣西洋菜例湯
正,多料,冇咩味精,飲完唔會口乾
💰HKD$10

6️⃣華田曲奇
💰HKD$9 跟餐

7️⃣樽仔奶茶
幾可愛,印住餐廳名,飲落幾濃味,唔洗比冰溝淡哂
💰HKD$15

2022-05-14 62 views
🐝 雪山冰廳 (長沙灣)🐝…✨招牌海南雞油飯 $68海南雞嘅色澤唔錯,😋食起黎口感都幾好,加上啲飯粒都幾分明,係唔錯嘅油飯!啲份量都好多!實夠飽😆😆…✨檳城叻沙海南雞米線 $48食落口感豐富,😍湯底好夠香,食完唔會覺得好口渴,啲料都好多,好大碗,好抵食!😚😚😚…✨樽仔奶茶 +$9奶茶一早整好,🤩之後再將原支放入雪櫃,唔太甜,但又好香濃,😙幾滑幾有特色!唔錯呢!唔怪之得咁出名😍😍…✨華田曲奇 +$9喺茶記嚟講好有特色嘅飲料,上面啲cream啱啱好,唔會好漏。😋😋…✨榛子醬西多 $32西多比較薄身,🥰但食落冇咩油膩感,唔會覺得肥,榛子醬可以再多啲,但都好夠甜,絕對係必嗌!一定要試下🤣🤣…整體評分食物:🤍🤍🤍🤍服務:🤍🤍🤍🤍環境:🤍🤍🤍🤍價錢:🤍🤍🤍🤍🤍…📍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

🐝 雪山冰廳 (長沙灣)🐝

服務:🤍🤍🤍🤍
環境:🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍🤍🤍

📍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
行行下長沙灣諗緊食咩好,見到依間冰室就求其入去食個晏,點知勁驚喜😂😳上網睇番先知原來佢位於深水埗既總店有60年幾年歷史,冰室之中都幾有人氣😳❗️而且坊間流傳仲有必食推介list🤤包括芝蛋牛肉漢堡🍔、避風塘生炸髀🍗、榛子醬西多士🍞、椒鹽豬扒飯(炒底)🍚。除左港式口味之外,餐廳仲提供海南雞飯、南洋咖喱等菜式,都好抵食🤤。-💕 椒鹽豬扒飯(炒底)$65👅好味指數:9/10不愧係必食之選‼️ 椒鹽豬扒大概有5大件,每件都啖啖肉冇乜骨,炸得唔乾有輕脆感覺,肉質鬆軟多汁😍椒鹽味重。炒飯底偏濕潤,微辣惹味🥰。-💕 爆餡蛋牛治(烘底) $28👅好味指數:8/10果然爆餡☺️❗️蛋屬於炒蛋與滑蛋之間,對我黎講炒得剛好🤣質感實在又香滑。麵包烘底真係好正,超香脆😍-💕 樽仔咖啡 +$9 👅好味指數:8/10香濃咖啡味,飲後留係口腔中既餘韻好正😚-💕 樽仔奶茶 +$15 👅好味指數:8/10茶味香濃 口感順滑☺️甜度適中,奶茶味均勻-環境:7/10服務:9/10整體味道:8.5/10回頭率:8.5/10

💕 椒鹽豬扒飯(炒底)$65
👅好味指數:9/10

💕 爆餡蛋牛治(烘底) $28

💕 樽仔咖啡 +$9
👅好味指數:8/10
香濃咖啡味,飲後留係口腔中既餘韻好正😚

💕 樽仔奶茶 +$15
👅好味指數:8/10
茶味香濃 口感順滑☺️甜度適中,奶茶味均勻

環境:7/10
服務:9/10
整體味道:8.5/10
回頭率:8.5/10
椒鹽豬扒飯(炒底)
爆餡蛋牛治(烘底)
2022-05-10
$60 (Lunch)
椒鹽豬扒飯(炒底)
爆餡蛋牛治(烘底)
樽仔奶茶
❣️始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $65同我地平時食開嘅椒鹽豬扒飯係有出入的🐖相信平時食開嘅都係白飯底 好少會出現有炒飯底🍚好特別 成件事好新奇下🤩用原始做法 因為炒飯底係會令到椒鹽豬扒香味大大提升而炒飯底更加入左彩椒粒 蔥花 蛋花所以會帶點微辣 食落嘅每一口都有辣感🔥🔥想講嘅係啲飯好多下 總係覺得有兩碗飯嘅感覺*❣️招牌海南雞飯 $68係真係好油飯嘅油飯!!有啲食落係好白飯嘅油飯 而呢到真係油飯嘅感覺啲雞嘅口感都唔差唔差🐔*❣️招牌炸髀 $42其實佢係一隻避風塘生炸髀🍗黎到真係wow一聲 係大大隻炸髀即叫即做 炸到成隻炸髀好香脆炸髀上再撒上炸蒜 好嘢未🤤🤤🤤*❣️榛子醬西多士 $35平時食西多士就真係食得多啦榛子醬味嘅西多士你又食過未呢😏雖然比較薄身 但食落油膩感一啲都沒有如果榛子醬再多啲就好了 會再更好食👻*❣️紅豆冰 (跟餐)紅豆冰一到就感覺到紅豆嘅溫暖食落完全唔似係出面嘅罐頭紅豆係餐廳自己整嘅紅豆味道🫘口感係唔同的 會感受到的🙈🙈*❣️忌廉薄荷朱古力 +$9(跟餐)好少茶餐廳會有呢個野飲🎉🎉🎉難得有 我仲唔叫咩😤對於我呢個怕朱古力苦澀味嘅人 呢杯就不怕了仲有一大舊cream 正呀!!!!!勁香薄
❣️始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $65
而炒飯底更加入左彩椒粒 蔥花 蛋花
所以會帶點微辣 食落嘅每一口都有辣感🔥🔥
想講嘅係啲飯好多下 總係覺得有兩碗飯嘅感覺
❣️招牌海南雞飯 $68
係真係好油飯嘅油飯!!
有啲食落係好白飯嘅油飯 而呢到真係油飯嘅感覺
平時食西多士就真係食得多啦
榛子醬味嘅西多士你又食過未呢😏
雖然比較薄身 但食落油膩感一啲都沒有
如果榛子醬再多啲就好了 會再更好食👻
❣️紅豆冰 (跟餐)
紅豆冰一到就感覺到紅豆嘅溫暖
食落完全唔似係出面嘅罐頭紅豆
係餐廳自己整嘅紅豆味道🫘
口感係唔同的 會感受到的🙈🙈
❣️忌廉薄荷朱古力 +$9(跟餐)
好少茶餐廳會有呢個野飲🎉🎉🎉
難得有 我仲唔叫咩😤
對於我呢個怕朱古力苦澀味嘅人 呢杯就不怕了
仲有一大舊cream 正呀!!!!!
勁香薄荷味 mix埋朱古力真心正🍫
❣️樽仔奶茶 +$9(跟餐)
奶茶就一早調教好味道之後再將原支放進雪櫃🧊
甜度適中 又唔太甜 但又好香濃
始祖椒鹽豬扒飯(炒底)
招牌海南雞飯
招牌炸髀
樽仔奶茶
始祖椒鹽豬扒飯(炒底)
招牌海南雞飯
招牌炸髀
2022-05-10 69 views
🌻#e_不專業食評 🌻買完母親節禮物行開長沙灣,咁岩見到間雪山冰室,見人流都唔少,諗住應該都唔會好差入去試下,發覺原來都幾有驚喜!🟠波士頓龍蝦叻沙摻摻🦞 $88成個MENU最特別竟然有龍蝦叻沙摻摻🦞,因為出面冰室都好少見有龍蝦食,所以就叫左個試下。大大碗入面大大隻龍蝦唔少得✨配料有魚片頭、豆卜、雞蛋,仲有有一半米粉一半油麵,睇落超級豐富!✨龍蝦肉都算幾入味, 叻沙口味就偏少辣 ,椰味就唔算太出,但整體都好味好岩香港人口味!88蚊咁大碗CP值都好高👍🏻!肚餓一碗都夠曬!🤤🟠田園板燒雞扒潛艇 $37因為係LUNCH時間,就叫見左個下午茶,加左牛油既麵包焗到岩岩好🤤,夾住大大塊雞扒,雞扒完全唔會煎過頭,多汁嫩滑!🟠上湯香菇浸時蔬 $35好意外時蔬可以比客人簡,有西蘭花🥦,菜心,通菜!養生既朋友唔怕冇菜食🥗~🟠華田曲奇妙趣 跟餐$9華田上加左層忌廉,飲落非常軟綿細滑,仲有朱古力片,口感更出!⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ 雪山冰廳(長沙灣分店)長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐🌻#e_不專業評分(7/🌻為滿分)味道: 🌻🌻🌻🌻🌻🌻價錢:🌻🌻🌻🌻🌻🌻服務:🌻🌻🌻🌻🌻🌻座位舒適度
🌻#e_不專業食評 🌻

🟠波士頓龍蝦叻沙摻摻🦞 $88

🟠田園板燒雞扒潛艇 $37

🟠上湯香菇浸時蔬 $35

🟠華田曲奇妙趣 跟餐$9

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

雪山冰廳(長沙灣分店)

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

🌻#e_不專業評分(7/🌻為滿分)

味道: 🌻🌻🌻🌻🌻🌻
價錢:🌻🌻🌻🌻🌻🌻
服務:🌻🌻🌻🌻🌻🌻
座位舒適度:🌻🌻🌻🌻🌻
放工就去長沙灣嘆返個下午茶🤭🥢招牌海南雞飯 $68 我地諗住2個人食得唔多就唔好浪費, 叫左店員幫忙少飯… 不過個份量都好足🤣海南雞既色澤已經覺得唔差, 雞件適宜食起黎口感都唔錯, 加上配飯粒分明既油飯係必須加添我食飯既量🤣😋: 🌟🌟🌟🌟/5🥢避風塘生炸雞髀 配紅豆冰 $42雞髀切開時見都大隻厚肉, 我比較鍾意食起黎啖啖肉所以就咁切黎食🫢加上椒鹽炸蒜食落好惹味, 而且炸得幾香脆。呢個下午茶餐配埋紅豆冰直頭係絕配, 紅豆冰唔會過甜😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢榛子醬西多士 $35金黃色西多士無用傳統花生醬黎整又幾特別幾夾, 有啲似豆沙混朱古力醬。而且糖漿由自己落, 自己甜度自己控制就唔會太甜🫢😋: 🌟🌟🌟🌟/5☕️忌廉咖啡 (熱) $16忌廉咖啡要點熱, 香濃得黎提提神…😋: 🌟🌟🌟🌟/5
放工就去長沙灣嘆返個下午茶🤭

🥢招牌海南雞飯 $68

🥢避風塘生炸雞髀 配紅豆冰 $42
😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5

🥢榛子醬西多士 $35

☕️忌廉咖啡 (熱) $16
忌廉咖啡要點熱, 香濃得黎提提神…
2022-04-21
Type of Meal
Tea
2022-04-25 798 views
今日經過長沙灣雪山冰廳當然要入去朝聖,食返個靚下午茶。三人行叫咗3個茶餐,仲叫咗碟豬扒飯同浸菜share。始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $65豬扒飯一定要食,椒鹽豬扒腍嫩惹味,而且份量都唔少,大大塊。重點當然係個炒飯底,炒飯粒粒分明食落有口感,鑊氣十足又夠香口。避風塘生炸髀 (茶餐) $42生炸雞脾大大隻,外皮炸到香脆,入面肉嫩juicy,一d都唔乾。另外加咗$8配埋海苔薯條,炸到金黃香脆,絕對係超邪惡組合。榛子醬西多士(茶餐) $35西多士唔算好厚身,但已經內藏玄機。見到金黃嘅顏色已經流哂口水,香甜榛子醬做餡,加少少糖漿,岩哂鍾意食甜嘅朋友。經典芝蛋牛肉漢堡(茶餐) $38 漢堡入面夾咗芝士、煎蛋同牛肉漢堡扒,加埋個芝麻醬,係懷舊經典滋味。上湯香菇浸白菜 $35食咗咁多邪惡嘢,叫返個清清哋嘅上湯浸菜,除咗有菜之外仲有菇菌。港式茶走紅豆冰(跟餐+$9)紅豆冰不過係用茶走去整,非常特別,嘅可以飲到香滑奶茶又食到粒粒紅豆,雙重享受。樽仔奶茶(跟餐+$9)奶茶嘅茶奶比例岩岩好,入口順喉幼滑,茶味香濃,唔會太甜。。。雪山冰廳 (長沙灣)長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖。。

始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $65

避風塘生炸髀 (茶餐) $42

榛子醬西多士(茶餐) $35

經典芝蛋牛肉漢堡(茶餐) $38

上湯香菇浸白菜 $35

港式茶走紅豆冰(跟餐+$9)

樽仔奶茶(跟餐+$9)
奶茶嘅茶奶比例岩岩好,入口順喉幼滑,茶味香濃,唔會太甜。

雪山冰廳 (長沙灣)
長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

下巴仔評分(5星為最高)環境:🌟🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟抵食:🌟🌟🌟🌟重點推介🤤👍 避風塘生炸髀🍗跟紅豆冰(下午茶餐)雞髀即叫即整 上檯時感受到雞髀嘅熱力 生炸雞髀能夠成功鎖住雞髀內嘅肉汁 而且雞皮脆口唔油膩 皮脆肉嫩 而且雞皮上加了重口味嘅避風塘炸蒜 食落口更加惹味 令人驚艷😍👍 始祖椒鹽豬扒飯(炒底)叫得始祖果然無令人失望 椒鹽豬扒非常入味 而且非常鬆軟 一啲都唔硬🤗配上一點點辣嘅炒飯底 十分好味 份量頗大 男仔🧍‍♂️食都夠晒👍 波士頓龍蝦叻沙摻摻🦞估唔到港式茶餐廳都有龍蝦菜式 原半隻龍蝦連龍蝦箝放係大大碗叻沙上面 賣相非常吸引 食落口龍蝦都唔錯 爽口彈牙!而叻沙湯底有少少辣再配上椰奶🥥中和 好適合配合摻摻(油麵加米粉)嘅食法 👍🏻 樽仔奶茶樽仔表面印上了餐廳嘅名字 打卡一流 奶茶唔會太甜 飲到經典嘅港式奶茶味道 茶底嘅香濃再配上奶香 路過都值得買枝一試👍🏻 榛子醬西多士🍞西多上檯時熱辣辣 睇住一大片牛油係西多士慢慢融化 好療癒 之後就可以加上糖漿 一件十分邪邪惡既西多士就係你面前 入面用左榛子醬取代花生醬 會比較甜 但再飲一口樽仔奶茶 又幾夾喎👻注意事項⚠️- 每日下午1
下巴仔評分(5星為最高)
環境:🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
抵食:🌟🌟🌟🌟

重點推介🤤
👍 避風塘生炸髀🍗跟紅豆冰(下午茶餐)

👍 始祖椒鹽豬扒飯(炒底)

👍 波士頓龍蝦叻沙摻摻🦞

👍🏻 樽仔奶茶

👍🏻 榛子醬西多士🍞

注意事項⚠️
- 每日下午1400-1800係下午茶時段 下午茶餐性價比更高 真正大件夾抵食💰
- 餐廳座位比較寬闊 比一般茶餐廳坐得舒服 見到好多一家人/朋友來聚餐 氣氛歡快🥳🎊

2022-04-24 96 views
經開長沙灣探個就離開香港既朋友,順手搵個位同佢慢慢吹,最後去左雪山。 食物叫左以下幾樣: 招牌避風塘生炸脾配薯條﹑榛子醬西多士同樽仔奶荼A) 環境  (4/5)餐廳環境寛闊,雖然座位較多,但無因此而產生擠迫感,而裝修方面亦花左唔少心思去報置,有整幅壁畫名特色牆等等,而餐具及配料擺放整齊。B) 食物質素  (4/5)雖然餐廳做既都係街坊生意,但相對傳統茶記黎講一D都唔平凡。對於食開炸脾既我黎講最怕既係唔熟同Overcook引致肉質死實,而呢到既招牌避風塘炸脾有成隻手掌咁大隻,而且切開時仲非常多肉汁流出,而且口味比較特別,相當扺贊而薯條係粗薯條,食落口感當然比鏈鎖店好好多啦。 另一個主食叫左榛子醬西多士,熱焫焫既榛子醬夾係外脆內軟既西多內面再加牛油香同糖漿,非常好食。  而飲品大家都叫左樽仔奶荼,有茶味而唔太甜。C) 店員服務  (5/5)茶記黎講,我覺得姐姐既服務好好,笑容滿面而且親切友善,可能因為我地食下午茶時段,所以人流唔算多,店員服務都相當細心,仲驚我地位置係風口位,主動提出需唔需要較細冷氣,今時今日既服務態度真係相當細心。D) 性價比  (4/5)冰室黎講,有格局整齊,坐極唔會吹
A) 環境

B) 食物質素

C) 店員服務
 (5/5)

D) 性價比
 (4/5)
冰室黎講,有格局整齊,坐極唔會吹你走,而且食物水準唔錯既,我覺得性價比已經相當唔錯。
2022-04-23
$50 (Tea)
  • 招牌避風塘生炸脾配薯條
2022-04-15 88 views
早前朋友話長沙灣有間長期要排隊既冰室好似好好食,就同朋友去試下。又估唔到真係大件夾抵食,$88就有龍蝦喇沙,而且都大碗。另外叫左份西多士,都幾大份仲有榛子醬做夾心,感覺幾好。奶茶都好皇茶味同奶味,會回購!
假期開始 當然要食好啲今日去長沙灣因為想買朱古力諗下有咩好食 發現呢間冰室都好出名一睇menu.... 點算呀!太多野想食 最後決定叫一個經典芝士蛋漢堡同埋檳城喇沙摻摻 首先個漢堡包餐仲要配一個迷你肉醬意粉過意粉其實都唔算太迷你漢堡包蛋黃有流心 漢堡扒夠熱 芝士熱溶咗好夾肉醬意粉唯一覺得如果加芝士會更好喇沙摻摻特餐配日本櫻花炒蛋 &丹麥多士摻摻椰汁味濃郁非常足料 湯底夠濃炒蛋好多櫻花蝦好香濃 仲有蔥伴樽仔奶茶 唔"鞋" 甜度適中下次一定要過來試下榛子西多士爆餡蛋牛治避風塘三炸雞髀
假期開始 當然要食好啲
今日去長沙灣因為想買朱古力
諗下有咩好食 發現呢間冰室都好出名

一睇menu.... 點算呀!
太多野想食

爆餡蛋牛治
避風塘三炸雞

• 樽仔奶茶
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包
唔講唔知原來佢地已經屹立左喺香港60幾年🧐味道應該有返咁上下水準😏所以前幾日同屋企人來左試下下午茶😛味道有驚喜:🍴椒鹽豬扒飯(炒底)🐷 $65推薦🌟豬扒份量超多而且好淋好惹味😍味道又唔算好辣🌶炒飯既配料有青紅椒🫑蛋🥚洋蔥🧅炒到粒粒分明好有鑊氣🥰🍴波士頓龍蝦喇沙摻摻🦞 $88材料超級豐富👀除咗龍蝦仲有魚片豆卜同埋蛋😋大家知唔知「摻摻」係咩🤣其實係米粉同油麵兩溝😌口感特別!麵質爽彈唔會太淋而且掛湯!龍蝦雖然唔算好爽彈不過咁既價錢可以食到龍蝦已經好抵食啦😙🍴避風塘生炸髀配紅豆冰🍗 $42外皮炸到脹卜卜🤤隻脾都有手掌咁大架啖啖肉😎不過肉質未係最鮮嫩同埋唔夠juicy😅可能過左少少火🔥紅豆冰就值得一讚啦🥳大杯之餘紅豆份量超多🤪超過三分一!紅豆淋得來仲食到一粒粒既口感🫘🍴榛子醬西多士🍞 $35鍾意食甜野既人一定要試🤣平時西多士夾煉奶花生醬就食得多🥜榛子醬又試過未呢?幾特別架🤩麵包都keep到鬆軟不過個人認為唔使加糖漿都得因為本身已經夠甜夠邪惡😜🍴樽仔咖啡☕️ ( + $9)有咖啡味但略甜🍴樽仔奶茶🧋 ( + $15) 茶味好香😀入口細滑而且甜度適中👌必飲!整體來講,呢到既食物質素唔錯而且性價比好高🤪

🍴椒鹽豬扒飯(炒底)🐷 $65

🍴波士頓龍蝦喇沙摻摻🦞 $88

🍴避風塘生炸髀配紅豆冰🍗 $42

🍴榛子醬西多士🍞 $35

🍴樽仔咖啡☕️ ( + $9)
有咖啡味但略甜

🍴樽仔奶茶🧋 ( + $15)
茶味好香😀入口細滑而且甜度適中👌必飲!

整體來講,呢到既食物質素唔錯而且性價比好高🤪餐牌上嘅選擇好多來多幾次都唔會叫到重複🤣環境都夠乾淨!雖然係繁忙時間但係服務態度都好好Weekend下午茶時段超多人呀😝我前日2:30pm來到岩岩好唔使排隊不過入邊都full哂!成日來長沙灣深水埗食cafe食到厭既你地不妨試下呢一間懷舊冰室🤩

📍雪山冰廳
2022-04-10
$100 (Tea)
  • 始祖椒鹽豬扒飯
上次去長沙灣Cafe個陣發現有間冰室係下午茶時段都坐滿曬😳,仲有人係出面排隊,就Bookmark左要搵日黎試下佢既下午茶‼️原來雪山冰廳早係1956年就開業,食物款式充滿經典港式情懷,而且價錢親民,唔怪得下午茶時段都坐滿晒❤️◦ 波士頓龍蝦叻沙摻摻 ($88)勁勁勁大碗🤩估唔到呢個價錢半隻波士頓龍蝦🦞,再加埋魚片、雞蛋、豆卜等,配埋大大份既麵底,口感豐富,湯底好夠香,食完唔會覺得好口渴😋◦ 避風塘生炸肶 ($35)好少食到咁高質雞髀🍗賣相好吸引,雞髀皮上滿佈炸蒜超香口,而且炸到好脆而唔會好油膩/厚粉,同時雞肉都好嫩滑,大大力推薦佢‼️◦ 榛子醬西多士 ($32)一場黎到傳統冰室當然要試下超邪惡既西多士,平時怕肥都唔敢食🤣睇住大塊牛油慢慢溶化,再倒埋糖漿,好治癒😝平時西多士都係配花生醬,呢到反而係配榛子醬,都幾特別😙◦ 始祖椒鹽豬扒飯 (炒飯底) ($65)椒鹽豬扒味好香,味道偏辣,而且好多塊豬扒😆炒飯炒得幾乾身,辣辣地食落好滋味😋◦ 上湯香菇浸時蔬 ($35)平時出街都中意叫碟菜,可以清下味又健康D🤣時蔬可以揀菜心或者白菜,我地就揀左白菜,大大碟又新鮮,推薦😝◦ 樽仔奶茶 ($25, 跟餐+

◦ 波士頓龍蝦叻沙摻摻 ($88)

◦ 避風塘生炸肶 ($35)

◦ 榛子醬西多士 ($32)

◦ 始祖椒鹽豬扒飯 (炒飯底) ($65)

◦ 上湯香菇浸時蔬 ($35)

◦ 樽仔奶茶 ($25, 跟餐+$9)
高質港式奶茶👏🏻首先好夠凍😍而且奶茶口感好滑,茶味好香無澀味,同時奶味都重,甜度適中,好高質😘

◦ 華田曲奇妙趣 ($25, 跟餐+$9)
華田加Oreo真係令我童年回憶番晒黎❤️味道都唔錯,上面既cream唔會好漏,整體亦唔會好甜,可以中和熱辣辣既摻摻同埋炒飯😋

總體而言雪山冰廳既食物係大件夾抵食,值得一試👍🏻
2022-04-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
今日去開長沙灣做嘢,但係太遲起身冇食早餐,一於連埋午餐去茶記食個brunch🤑 估唔到weekend下午茶時間呢到嘅人流都絡繹不絕要等位🤯返屋企同屋企人講我食咗呢間,係個區生活過嘅屋企人話原來呢間嘢係老字號,出咗名要排隊先有得食🙌🏻波士頓龍蝦叻沙摻摻($88) 呢個價錢有半隻波龍真心唔知係邊到搵🤪 叻沙湯底真材實料夠香唔會飲完口渴🤤麵底夠大份包晒飽肚👍🏻椒鹽豬扒飯(炒飯底)($65)炒飯粒粒分明夠晒乾身又唔會啖啖都係油🥰仲要有成八九件豬扒😱真係抵食夾大份✨而且兩樣都炒過有種避風塘嘅風味~見到佢呢度都有好多小菜,懶健康嗌咗上湯香菇浸白菜 ($35)就正正常常不過不失😂茶餐嗌咗一個真避風塘生炸雞髀 ($42) 一擺低已經勁香🍗隻雞髀仲大過我塊面😳一切落去個雞髀好似ASMR咁聽到啲聲都流晒口水🤤超juicy嘅雞肉加埋啲炸蒜真心一流😋榛子醬西多 ($35)新鮮炸出來特別熱辣辣🤩幾特別,因為出面通常都係用花生醬,作為朱古力控表示非常滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 不過我覺得可以唔使加糖漿,因為本身榛子醬都係甜🤣跟餐餐飲嗌咗佢哋嘅樽仔奶茶 (+$9)真心茶底好夠香,飲落去夠順口👍🏻唔怪得知係招牌🤣華田曲奇妙趣

叻沙湯底真材實料夠香唔會飲完口渴🤤麵底夠大份包晒飽肚👍🏻

椒鹽豬扒飯(炒飯底)($65)

茶餐嗌咗一個真避風塘生炸雞髀 ($42)

跟餐餐飲嗌咗佢哋嘅樽仔奶茶 (+$9)真心茶底好夠香,飲落去夠順口👍🏻唔怪得知係招牌🤣華田曲奇妙趣 (+$9)其實係阿華田底再加Cream同oreo,小朋友應該好鍾意👶🏻

好欣賞呢度嘅食物全部都係即叫即做,所以全部都熱辣辣,完全明白點解呢一間係屹立多年嘅茶記🤪總括來講呢度係性價比高嘅港式茶餐廳🪩環境夠晒乾淨企理🥰食物質素都好有水準🥳