2021-03-19 554 views
喺香港米線除咗譚仔比較出名之外其實仲有好多米線都好好食好出名之前都聽朋友介紹你到新蒲崗見到雲南人家嘅豆花撈米線,人流唔多,唔需要排隊。米線份量都好多 我覺得好好味,不過味道淡左小小,如果去啲湯味濃啲就會好啲❤️❤️❤️另外帶咗兩款小食 賣相我就覺得一般般😀😀食落去都係普通貨色 如果女仔其實叫一碗米線都夠 我就覺得唔需要嗌另外兩款嘢食小店嘅服務態度非常好!親切有禮好有屋企人嘅感覺❤️❤️❤️總括嚟講我得呢款米線都幾特別下次都會再幫襯
喺香港米線除咗譚仔比較出名之外
其實仲有好多米線都好好食好出名
另外帶咗兩款小食 賣相我就覺得一般般😀😀
小店嘅服務態度非常好!親切有禮
好有屋企人嘅感覺❤️❤️❤️
總括嚟講我得呢款米線都幾特別
下次都會再幫襯
2021-02-18
$60 (Lunch)
2020-11-02 1389 views
以前0係新蒲江番工時間中都會黎呢間食米線佢個酸辣湯底同出面食既唔同湯底無好多油飲落仲要唔係好味精果D今日自選了生菜, 金菇同紅腸湯底本身有肉碎,蔥花米線的質感我好鍾意唔會太淋亦唔會太硬好似未熟咁餸的份量亦算正常食到好飽好滿足而家好少呢D小店了繼續支持
以前0係新蒲江番工時
間中都會黎呢間食米線
佢個酸辣湯底同出面食既唔同
湯底無好多油
飲落仲要唔係好味精果D

今日自選了生菜, 金菇同紅腸
湯底本身有肉碎,蔥花
米線的質感我好鍾意
唔會太淋
亦唔會太硬好似未熟咁
餸的份量亦算正常
食到好飽好滿足

而家好少呢D小店了
繼續支持
2020-10-30
$50 (Lunch)
  • 酸辣湯底米線
我好鍾意食雲南菜可惜係香港無咩正宗雲南餐館基本全部係米線米線同米線😂難得搵到一間有餌塊同乳餅呢d地道雲南小食我興奮到前一晚失眠!豆花好滑 小辣惹味 $32幾抵食我唔鍾意食米線 就將米線轉做餌絲 形狀同味道都好似金邊粉 個乳餅超好食啊😭好感動啊⋯⋯我朋友都超不絕口~yummy仲有杯木瓜冰,好似愛玉冰咁~其實雲南菜有好多種類 蔬菜水果都好新鮮清甜 好多我地都未聽過未見過 煮法又特別 希望將來可以見到香港有雲南菜館啦!
我好鍾意食雲南菜
可惜係香港無咩正宗雲南餐館
基本全部係米線米線同米線😂
難得搵到一間有餌塊同乳餅呢d地道雲南小食
我興奮到前一晚失眠!
餌塊  同  烤乳餅
豆花餌絲

豆花好滑 小辣惹味 $32幾抵食
我唔鍾意食米線 就將米線轉做餌絲
形狀同味道都好似金邊粉
個乳餅超好食啊😭好感動啊⋯⋯
我朋友都超不絕口~yummy
仲有杯木瓜冰,好似愛玉冰咁~

其實雲南菜有好多種類
蔬菜水果都好新鮮清甜
好多我地都未聽過未見過 煮法又特別
希望將來可以見到香港有雲南菜館啦!
2020-08-07
$87 (Tea)
餌塊  同  烤乳餅
豆花餌絲
  • 雲南乳餅
2020-07-06 1066 views
因為係新蒲岡返工會周圍搵野食,依間係比較驚喜而令我唯一一間為佢去寫食評既餐廳,之前一段時間亦比較多人排隊。依邊食野價錢都不會太貴,50蚊左右已經可以好豐富,但餐廳座位好逼好細,門面亦感覺比較差,令人感覺不太衛生。但食物質素是不錯的,尤其是他的招牌菜豆花米線系列-我就試了豆花雞扒米線。米線上面鋪滿肉燥肉粒增加不少風味,豆腐表面亦淋了特制醬油,將它們和米線撈埋一齊味道很好,加上雞扒整得不錯,雞皮比較脆,份量亦不少,絕對夠飽。

Type of Meal
Lunch
2020-02-22 2164 views
原來豆腐花同撈米線一齊食係咁夾㗎!呢間雲南小店似係家庭式經營,牆上貼有唔少報道介紹呢度嘅特色食物。我叫咗德勝豆花米線小辣,加麻辣羊肉。豆腐花充滿豆香,而且好滑溜,夾埋滑脫脫嘅米線一齊食,滑上加滑。羊肉、肉碎末同酸菜充滿辣勁,見到用左唔少辣油,食啲豆腐花可以有助解辣。木瓜冰好似食緊蒟蒻啫喱咁,好味好特別。外賣米線嘅份量同堂食嘅差不多,加咗娃娃菜同豬潤,令到米線整體冇咁辣。另外我叫咗個小食:手拍青瓜,走辣。廚師落咗好多蒜頭粒粒,可以落啲去米線度一齊食,又係另一個風味,青瓜清新爽脆,一解米線嘅熱勁。
豆花米粉
手拍青瓜
2020-02-19
豆花米粉
手拍青瓜
2020-02-16 1001 views
得勝豆花米線🍜豆花夾米線原來都幾好食,入口順滑,口感一流🤣肉醬都幾多,而且感覺幾有趣同新鮮👍難怪成日午飯行過見到,都咁多人排隊食😂可惜店內環境一般,坐位比較窄😂雲南人家風味餐廳 (新蒲崗)新蒲崗康強街32-34地下8號
得勝豆花米線🍜
豆花夾米線原來都幾好食,入口順滑,口感一流🤣
肉醬都幾多,而且感覺幾有趣同新鮮👍
難怪成日午飯行過見到,都咁多人排隊食😂
可惜店內環境一般,坐位比較窄😂

雲南人家風味餐廳 (新蒲崗)
新蒲崗康強街32-34地下8號
2020-01-07 951 views
中午與同事黎呢度食野,剛剛食完野唔夠一兩分鐘,已經被收走野。然後帶位阿姐帶左5個人黎,問都唔問我地一聲,就指人過黎坐,極冇禮貌。但當時見到另一張台係吉既,感覺極度不佳。正常都明白要砌台,但基本禮貌都冇,又趕住要客人走,其實咁樣真係趕客。到埋單果陣,我地兩個人想分開比錢。收銀果邊另一個阿姐話好忙唔得閒找錢,態度又係好差,都唔見佢真係好忙。之前有幫襯開,味道唔差,不過佢呢個態度的話,真心冇下次,唔會再幫襯

2019-12-22 809 views
尼間雲南米線我真係細細個就開始食😂不過自從搬離九龍區後就好少過來食了最近公司搬出九龍,約朋友放工到新蒲崗食飯,一下就唸起雲南人家米線軟硬適中,酸辣湯底依然咁惹味加埋佢哋特有嘅木瓜冰,好似啫喱咁嘅飲品,其他地方好似唔見有㗎好特別成餐飯真係食得好開心,童年回憶返晒來😂😂其實佢哋獨有嘅豆花米線都好好味,朋友係雲南人都話好正宗而點解咁記得尼間餐廳其實係因為人情味老闆娘係好好人好nice,同佢傾計都好開心
尼間雲南米線我真係細細個就開始食😂
不過自從搬離九龍區後就好少過來食了

米線軟硬適中,酸辣湯底依然咁惹味
成餐飯真係食得好開心,童年回憶返晒來😂😂

其實佢哋獨有嘅豆花米線都好好味,朋友係雲南人都話好正宗
而點解咁記得尼間餐廳
其實係因為人情味
老闆娘係好好人好nice,同佢傾計都好開心

2019-12-05 781 views
上網見新蒲崗推薦呢一間雲南米線,今日放工嗰陣就想食啲酸酸辣辣嘅東西,所以就過咗嚟食。大概八點到,一入到去就已經有位。大概坐咗四五台客左右。樓面主要兩位職員,但係只有一位職員落單,加上又多人叫外賣,所以等落單都等左6、7分鐘左右,見到職員態度都幾好,加上見有時間就等下啦🤣🤣🤣三人選咗兩碗面。👅豆花撈米線之前未試過豆花撈米線,見到係呢間鋪頭嘅招牌同埋有好多人推薦,所以就點嚟試吓啦一試咗就覺得好驚艷豆花米線味道岩岩好,豆花撈埋米線原來幾夾,令到米線更滑身,而肉碎汁好香,所以幾好味。一開始都驚佢會太鹹,但係食落就啱啱好。其他配料都好好食,特別係炸蝦卷同韭菜餃子,味道都唔錯。👅小鍋酸辣米線另一個選咗酸辣湯底,配料揀咗大腸、雞扒、肥牛(我係食肉獸haha) 揀咗三款全肉嘅配料都只係$42,幾抵食呀!食米線最重要都係個湯底,酸酸辣辣好開胃,好酸爽總括而言,呢間小店值得推薦

三人選咗兩碗面。

德勝豆花撈米線

👅豆花撈米線

小鍋酸辣米線

👅小鍋酸辣米線

食米線最重要都係個湯底,酸酸辣辣好開胃,好酸爽

總括而言,呢間小店值得推薦

2019-12-05
德勝豆花撈米線
小鍋酸辣米線
2019-12-01 498 views
晚餐本身返屋企食,到左屋企先發現媽唔係屋企,打俾佢先話唔煮飯💔咁就出去食啦,建中早就行遠少少去新蒲崗,晚餐時段人唔算多,坐得幾舒服,重點係毒食都不太尷尬🤭📎德勝豆花米線($32)加大腸(+$10)🍜豆花米線是熱撈沒有湯的,配料不少有豆腐花、酸菜、炸醬和韮菜,就算不加配料也覺得夠豐富,可還是貪心加了大腸。聽老闆娘說雲南的米線是比較軟,豆花和米線都是滑溜滑溜的,一口一口很順口,單吃豆花還有淡淡豆香,不過拌勻了還是吃滑順口感為主。把配料拌勻,每一口都有肉碎、酸菜,加上微辣醬汁味道濃厚不會過鹹,有點能接受的油,基本上沒辣的感覺,香大於辣。大腸是偏瘦的,就是普通大腸。見小店還有酥炸雜蟲、香煎乳餅等小食,炸蟲只在內地吃過香港很就少見,今天自己一個就無緣一嘗了,下次要試試。敢吃蟲🐛的朋友記得來挑戰一下。

📎德勝豆花米線($32)加大腸(+$10)🍜

• 德勝豆花米線
經常飛雲南的好友多年前已介紹這店,稱是最貼近雲南當地風味的米線,所以久不久就來吃碗,彌補一下一直未能去雲南的遺憾。裝修陳設簡單整潔,就是家鄉風味的小店,特愛 德勝豆花米線,名字意頭好,豆花是別處嚐不到的豆香且入口即化,作為鹹食一點也不突兀,米線別於一般,較粗身,非彈牙質感,柔軟而條條分明,汁底是撈米線較濃厚,加上肉碎及大量的韮菜碎,味道很豐滿。終於首次嚐 香煎乳餅,外皮微脆,味道令我猛然想去早前去順德吃的水牛乳,那種久久勾留在口腔的酥香,回味無窮。每次必點良伴 木瓜冰,消暑解渴,飲到中至底部又嚐到類似台灣愛玉的那種軟啫喱植物纖維,怎捨得浪費quota叫杯求其都飲到的凍檸茶?三年了,味道依舊,價錢也沒大起,難得。我下次一定要找機會點碟蜂蛹蟲之類......

三年了,味道依舊,價錢也沒大起,難得。

我下次一定要找機會點碟蜂蛹蟲之類......
德勝豆花米線
2019-09-27
德勝豆花米線
2019-08-27 716 views
今日晏晝同個同事去咗新蒲崗搵食,初頭都唔知食咩好,因為lunch Time時間間間食店都好多人,同事話想食飯,咁我就話不如食呢間雲南人家,因為我之前都有食過味道都幾好,見佢話可以試吓我哋就一齊入咗去食。入到去見到餐牌有個豆花飯,但自己又好想食麻辣雞,所以就問了店員可不可以加埋一齊,店員話可以但第二個送另外加$15,所以我最後叫了一碗豆腐花麻辣雞飯,豆花非常之滑而且配飯食非常之好胃口,麻辣雞唔算太辣,可以接受,而且配合埋豆花飯非常之好食,唔使10分鐘我就食晒成碗飯。朋友就叫左碗豆花飯,佢食完之後都話幾好食,下次可以再encore豆花飯$35,另外+1個餸$15,加嘢飲加$6總結成餐飯我食咗$56

豆花飯$35,另外+1個餸$15,加嘢飲加$6
總結成餐飯我食咗$56
豆花麻辣雞飯
2019-08-27
$56 (Lunch)
豆花麻辣雞飯
2019-06-24 847 views
好多雲南米線落到香港都本地化左,同雲南當地既味道已經相去甚遠,哩間係門外已經聞到好濃烈既酸荀味就知係好野,米線爽滑,酸荀酸爽不哽喉,麻辣牛肉調味適中,牛肉亦無濃烈醃粉味,經過既值得一試
2019-06-17 715 views
今晚特登行去新蒲崗搵食,揀左呢間雲南人家食佢嘅德勝豆花撈米線。本來就好鍾意豆花撈米線呢樣食物,但係好少地方有,難得搵到一間有得食,梗係要試一試佢啦!德勝豆花撈米線 $32賣相十分不錯,但係食落有點失望!米線加豆花口感係好滑,但係兩樣食物本來都係淡味,成碗嘅重點就落左係醬汁同配菜身上啦,好可惜呢間店鋪嘅調味麻麻地,同埋個底嘅汁似係豉油,完全沒有雲南風味。德勝豆花撈米線加麻辣羊肉 $32+18呢個加左$18麻辣羊肉,但係只有幾片,而且係炸到乾哂,覺得冇咩特別!

德勝豆花撈米線 $32

德勝豆花撈米線加麻辣羊肉 $32+18

2019-06-16
2019-06-08 729 views
今次途經新蒲崗,看見一間車仔麵店很多人在門口排隊,但當日確實很肚餓現在隔壁的一間米線店進食午餐。進到店內的時候環境不大,座位狹窄,三相是一間普通的米線店吧。但後來在餐牌上看見一樣很有趣的東西,豆腐花米線,令我感到很好奇,剛巧坐在我隔壁的女士正在進食豆花米線,看見是干路的,我便點了一客挑戰一下。東西很快便有了,賣相非常不錯,我的朋友點了一碗普通米線,賣相看起來我的豆花米線較為好看,哈哈哈!然後我便把整碗攪拌起來,看見豆花碎裂的樣子很治癒,吃下去的時候更自如!確實口感很特別,一或一遠,麻香辣,口感非常不錯!有讓人一直吃下去的感覺,口感奇妙絕對會在吃!非常推薦