2016-09-04 2764 views
旺區吃日本菜越來越貴了,但如果想吃得好,也方便一點在尖沙咀區,其實還有很多樓上小食店!選放題就最好不過了,不用擔心Budget,可以開懷放心吃喝,想吃魚生、壽司、炸物、燒物、飯麵⋯⋯ 全部都可以。這家鳴 Fusion是吃魚生回本的。魚生非常新鮮,種類算多算齊。我最喜歡吃甜蝦,大大隻,新鮮爽口,絕不欺場。另外還有鮑片、八爪魚、貝類、三文、希靈、螺片!件件刺身都相當厚切,人人都說合口味!壽司只點了帆立貝,彌補沒有帶子刺身的慾望。熱食方便,炸物款款即叫即製。天婦羅、炸蝦、炸豆腐、芝士年糕等等,沒希多餘的炸粉,足料大件。上碟時都是熱嘞嘞,香噴噴的!比較矜貴的廣島蠔也是無限量供應,人人都大飽口福!也不能盡吃炸物吧,大家後來轉戰燒物。我最喜歡的是牛舌,香口不嚡口!燒蝦、青口、燒茄子更看得出是用心之作,很有水準。健康一點還有燒菠蘿、日本蕃薯,男生女生都大愛!完全沒有點飯麵類,哈哈,因為已經很飽肚,最後吃了些少牛肉粒和螺肉小食作結。還有芝麻味雪糕呢!沒有富麗堂皇的裝潢,卻有美食和歡樂,這就是簡單小食店的大大滿足。
2016-09-04 208 views
今日一行4人好想食日本放題,但又胃口唔大所以食價錢貴既又怕浪費,比我地搵到呢間TST既上樓街坊價放題($198+10%/位),大廈唔起眼所以有易拉架放喺下面。7點去到未有太多人,坐得都算舒服。8點開始就人多了。飲品係自助既。有埋奶茶。燒三文魚頭-唔腥,不過不失。蒜蓉燒青口-比想像中大隻d,蒜味香。燒雜菇-有酸味,最後無食。雞肉串-好味,燒得入味,雞肉亦滑,有再order.鰻魚壽司- 鰻魚唔錯幾有肉,反叫左幾次;但壽司飯太硬。前菜:芝麻八瓜魚 & 味付螺肉 - 獻汁份量適中,唔會杰撻撻;肉大粒,八瓜魚一碗大約有3隻,唔怕太多。蟹籽沙律-不過不失,沙律醬份量適中。刺身唔係用盤上,而係用碟上:馬刀貝&榮螺片-爽口新鮮。甜蝦-鮮甜。鮑片-多汁鮮甜。八瓜魚-唔韌爽口。甜品有雀巢雪糕,自助形式的。
7點去到未有太多人,坐得都算舒服。8點開始就人多了。
飲品係自助既。有埋奶茶。
燒三文魚頭-唔腥,不過不失。
蒜蓉燒青口-比想像中大隻d,蒜味香。
燒雜菇-有酸味,最後無食。
雞肉串-好味,燒得入味,雞肉亦滑,有再order.
鰻魚壽司- 鰻魚唔錯幾有肉,反叫左幾次;但壽司飯太硬。
前菜:
蟹籽沙律-不過不失,沙律醬份量適中。
刺身唔係用盤上,而係用碟上:
馬刀貝&榮螺片-爽口新鮮。
甜蝦-鮮甜。
鮑片-多汁鮮甜。
八瓜魚-唔韌爽口。
甜品有雀巢雪糕,自助形式的。
2016-09-03
$200 (Dinner)
1K
2016-09-03 225 views
又是每月一餐的時候,今次選了放題,每位$188,任食兩小時,book了4位。 店子是簡約和風設計。 即睇有咩食,食物選擇並不多。 自助取罐裝汽水。 先來一盤刺身,要了三文魚、 希靈魚、甜蝦、榮螺片及玉子,甜蝦不俗,其他刺身普通,玉子好薄片同冇味。 芝麻八爪魚,味道正常,但醬汁好杰。 芝士年糕,芝士味淡。 吉列蠔,外層口感好硬,似返炸。 炸蝦、蕃薯、香蕉及蟹棒天婦羅,炸粉太厚同硬。 鐵板煎青口,味道偏鹹。 孜然香辣燒雞肉,本身孜然都是較突出的調味,但這碟太重手了,味道太濃烈。 再來一盤刺身。 肥牛火鍋,湯底都幾鹹,令食物都變得鹹了。 燒茄子,立眼個樣有點似聖子,味道正常。 燒紅布腸,硬左點呀。 鐵板炒和風牛肉,香口惹味。 再追加芝士年糕,吉列蠔比之前的還要燶,因為本身有叫燒牛舌,以為好大件的是不是牛舌舌(因叫左好耐都未上),正好奇咁大件仲要唔切開之下,原來的雜菜餅來的,味道一般,最後都係冇牛舌的呀。 燒菠蘿,味道普通。 差不多係放題都有的雪糕。 有得捉精靈。 伏味濃,唔好食,埋單時先講收CASH,話卡機壞了(雖然都唔怪得佢地),但態度有點劣,唔係

店子是簡約和風設計。

即睇有咩食,食物選擇並不多。

自助取罐裝汽水。

芝麻八爪魚,味道正常,但醬汁好杰。

芝士年糕,芝士味淡。

吉列蠔,外層口感好硬,似返炸。

炸蝦、蕃薯、香蕉及蟹棒天婦羅,炸粉太厚同硬。

鐵板煎青口,味道偏鹹。

再來一盤刺身

肥牛火鍋,湯底都幾鹹,令食物都變得鹹了。

燒茄子,立眼個樣有點似聖子,味道正常。

燒紅布腸,硬左點呀。

鐵板炒和風牛肉,香口惹味。

燒菠蘿,味道普通。

差不多係放題都有的雪糕。

有得捉精靈。

伏味濃,唔好食,埋單時先講收CASH,話卡機壞了(雖然都唔怪得佢地),但態度有點劣,唔係念在有個職員幾好人(因我地果時仲要未齊人,佢肯比我地入去坐住等,等到齊人先開始計時),堅想話佢負分。
2016-09-01 236 views
上星期見呢間野既食評唔錯,就打去book位試下,6點去到得4枱客,諗住叫d野食應該好快到,點知叫左個牛肉鍋,足足等左一個鐘零15分鐘,追左幾次order先黎,裡面得3片牛肉同少少菜,而湯底完全無味,,另外,刺身款色已經少,d油金魚仲要係未解雪,食落口全部都係雪,加上d熟食又咸,樣樣野都好耐先到,同埋樓面個丫姐勁無禮貌,成日話d客寫d食物編號睇唔清楚,話自己睇唔明,搞到d客好不滿,總知野又唔好食又無禮貌,千其唔好幫襯。
2K
2016-09-01 2669 views
這晚是Happy Thursday,收工後便與朋友到尖沙咀吃個晚飯,選了新開的鳴Fusion。放題是自助填寫形式落單的,把想吃的食物編號與件數填寫在order紙上便可。 前菜、刺身、壽司、卷物、串燒、炸物、天婦羅、鍋物、炒飯等應有盡有,款式選擇沒有一般放題店多,但能有效保持食物水準,的確值得一讚! 必吃刺身夠新鮮!火炙壽司也好好味,我一個人吃了至少5件!炸物也很不錯,推介蜜糖雞翼! 紫薯是朋友的大愛! 叫到滿桌子都是吃放題會的事,但記得要量力而為啊!雖然款式選擇唔算多,但食物樣樣都好平均加埋一平均$200一個人,都算唔錯啦!

前菜、刺身壽司、卷物、串燒、炸物、天婦羅、鍋物、炒飯等應有盡有,款式選擇沒有一般放題店多,但能有效保持食物水準,的確值得一讚!

必吃刺身夠新鮮!

火炙壽司也好好味,我一個人吃了至少5件!

炸物也很不錯,推介蜜糖雞翼!

紫薯是朋友的大愛!

叫到滿桌子都是吃放題會的事,但記得要量力而為啊!

雖然款式選擇唔算多,但食物樣樣都好平均
加埋一平均$200一個人,都算唔錯啦!
2016-08-30 2833 views
約了老朋友敘舊,我們一人住港島一人住九龍,尖沙咀地理方便,成了不二選擇。知道北京道附近遍布韓國日本餐廳,雖然都吃的差不多了,決定還是再來尋些新鮮。果然,在熙熙攘攘的人群和緊密相連的大樓中,我們發現了這家日式料理,還有放題可選,很是滿意。門口有大招牌,lobby裝修也光亮,上幾步樓梯便有電梯搭去3樓。走進餐廳,和風撲面而來,日式櫃檯加藏青色布簾,配上復古的音樂,讓人頓時放鬆不少。侍應很禮貌,接待我們坐下後便輕聲介紹如何點單及自取飲品。翻開菜單,可選擇的食品不少,刺身壽司炸物串燒,還有特式火鍋、烏冬、麵、飯。刺身肯定要吃夠,串燒鐵板也不放過。經典三文魚刺身,厚切,魚肉很新鮮,肉身乾爽,肉質細嫩,沒什麼脂肪條,大口吞下很滿足。馬刀貝清脆爽口,肉質肥美,沒有腥味,也讓人停不下來。甜蝦也很鮮嫩,蝦肉的香甜軟糯留在唇齒之間,同時咬下蝦頭,蝦汁頓時爆入口中,口感十分美好。三文魚、希靈魚、馬刀貝回點了2次,因那鮮美無法抗拒。品完刺身食點熱辣辣的東西暖胃。海鮮火鍋份量很足,青菜豆腐、大頭蝦、魷魚,應有盡有。對吉列蠔也印象頗深。蠔身很大個,炸的金黃,點上蛋黃醬一口下去,竟然爆汁!蠔汁的鮮美配香脆的外殼,若

鐵板牛柳
鐵板牛舌
海鮮火鍋
吉列蠔

三文魚、希靈魚、馬刀貝回點了2次,因那鮮美無法抗拒。
海鮮火鍋
對吉列蠔也印象頗深。蠔身很大個,炸的金黃,點上蛋黃醬一口下去,竟然爆汁!蠔汁的鮮美配香脆的外殼,若不是太飽一定叫多碟。
吉列蠔
鐵板牛舌,厚切,極厚切,牛舌軟糯,鐵板入味,賣相也不錯。
鐵板牛舌
朋友嗜牛,又點了和風鐵板牛柳。牛肉很嫩,入口即爛。
鐵板牛柳
聊聊天一餐很快就進入尾聲。放題美食與友人,很滿足的一頓敘舊餐。
刺身拼盤
厚切三文魚刺身
2016-08-24
Type of Meal
Dinner
刺身拼盤
厚切三文魚刺身
2016-08-30 321 views
又走左去食放題, 因為真係太多人, 就得呢個就唔到果個, 唯有食放題啦拿放題就咁靚既MENU真係第一次見, 好就好在逢招牌食物都有圖片參巧, 字又大D老人家都睇得到不得了不得了! 你睇前面D三文魚腩幾肥美幾靚! 油香豐富到我地又再安哥左幾次!油甘魚都係值得一讚, 油甘香十足雞腎就黑同硬左少少, 麻麻地啫呢個又真係一流, 個芋香球D芋蓉甜得黎半溶, 入面紫紫地色, 又靚又好食到極!炸雞翼加左後落蜜糖都係不錯既選擇, 鐘意蜜糖真係一定愛上炸蠔好多肉汁, 超JUICY!!!點少少蛋黃醬係幾香~不過就好飽不過D特色壽司就多數得個樣, D用料都好普通, 冇咩特別燒得幾好喎呢個茄子又, 唔會太咸太燶, 連個茄子底都食得

油甘魚都係值得一讚, 油甘香十足
雞腎就黑同硬左少少, 麻麻地啫
炸雞翼加左後落蜜糖都係不錯既選擇, 鐘意蜜糖真係一定愛上
不過D特色壽司就多數得個樣, D用料都好普通, 冇咩特別
燒得幾好喎呢個茄子又, 唔會太咸太燶, 連個茄子底都食得
2016-08-29 304 views
來到尖沙咀,想吃好一點,但又怕太貴,於是選擇了這家放題。既能「吃盡佢」,又不感破費。別以為平價質素一定差,這裡款式多,味道好,環境也很不錯呢。先來點刺身,三文魚、甜蝦、希靈魚、八爪魚、鮑片、螺片……說得出的都有。其中,最好吃的就是鮑片,比想像中甜。壽司方面亦毫不馬虎。花之戀沙律醬多,三文魚厚。火炙帶子和火炙三文魚更是必吃之選。輕輕一燒,更能鎖住鮮味。吃了兩輪刺身和壽司,是時候點些熟食。串燒方面,有鹽燒雞翼。烤過的雞翼份外入味。不太咸,外脆內軟,熱辣辣。煙肉車厘茄以燒過的煙肉包著車厘茄,咸甜度剛好,吃下去更有多汁且清甜的感覺,不覺膩。炸物方面,炸芋頭超讚。香香的芋頭蓉藏於炸件中,即點即炸,點了要即食啊,放涼了效果就不一樣了。飲品和雪糕可自取。其中,碧泉蜜桃茶及巨峰提子汁是我的最愛。另外亦可選芬達、雪碧、冬瓜茶等,選擇不少呢。

別以為平價質素一定差,這裡款式多,味道好,環境也很不錯呢。

吃了兩輪刺身壽司,是時候點些熟食。串燒方面,有鹽燒雞翼。烤過的雞翼份外入味。不太咸,外脆內軟,熱辣辣。煙肉車厘茄以燒過的煙肉包著車厘茄,咸甜度剛好,吃下去更有多汁且清甜的感覺,不覺膩。
2016-08-26 276 views
第一次黎呢度食,環境幾好,唔多人,坐得都幾舒服望住呢個切刺身既廚房食野,就好期待果盤刺身會係咩樣芝麻八爪魚,應該係一個零失敗既食品,味道同出面食既差唔多芝麻波菜,呢個都算新穎,係一個冷盤,波菜都算新鮮,撈芝麻醬食都幾特別重點!雖然刺身唔係太多款,而我地都只係叫左4款,不過就好新鮮、唔腥,玉子好甜天婦羅,我叫左蟹柳天婦羅,香蕉天婦羅,甜蝦天婦羅,個皮炸得好脆,唔油蒜香牛肉粒,好香,牛肉炒得好淋,唔會好難咬炒香芋球,呢個好好食,香芋味重,好甜酥炸生蠔,唔厚粉,大小剛剛好椒鹽豆腐,唔會係好hea既椒鹽,卜卜脆👍🏻👍🏻燒芝士丸,燒到金黃色,好香口燒菠蘿,新鮮,唔苦,好甜燒多春魚,同樣燒到金黃色,脆卜卜,好香口鹽燒大蝦,唔腥,咸咸地,好味煎青口,雖然少少燶,不過就好香,配上脆蒜粒,點會唔食飲品都算多種類,有各式茶類同汽水,不過我只揀左呢兩款
第一次黎呢度食,環境幾好,唔多人,坐得都幾舒服
望住呢個切刺身既廚房食野,就好期待果盤刺身會係咩樣
芝麻八爪魚,應該係一個零失敗既食品,味道同出面食既差唔多

蒜香牛肉粒,好香,牛肉炒得好淋,唔會好難咬
炒香芋球,呢個好好食,香芋味重,好甜
酥炸生蠔,唔厚粉,大小剛剛好
椒鹽豆腐,唔會係好hea既椒鹽,卜卜脆👍🏻👍🏻
燒芝士丸,燒到金黃色,好香口
燒菠蘿,新鮮,唔苦,好甜
燒多春魚,同樣燒到金黃色,脆卜卜,好香口
鹽燒大蝦,唔腥,咸咸地,好味
煎青口,雖然少少燶,不過就好香,配上脆蒜粒,點會唔食
飲品都算多種類,有各式茶類同汽水,不過我只揀左呢兩款

2016-08-26
$238 (Dinner)
2016-08-26 2705 views
放假去接女朋友放工行街街,行到去亞士厘道,心血來潮想食放題,就行下行下睇下邊度有行食,結果就俾我地搵到呢間嗚Fusion^_^話明放題,刺身當然唔少得,三文魚生好新鮮,鮑片鮮甜味美,榮螺juicy得黎又有咬口,成盤刺身好有質素大家估唔估到呢碟係乜東東呢?呢碟其實係麻醬波菜,估唔到佢地既味道係咁夾嗚Fusion係有啤酒飲既,呢味炸雞軟骨配啤酒無得頂!呢道天婦羅既種類都唔少,有蝦,南瓜,蕃薯,香蕉等等.......大家有無試過食放題既蒜香牛肉粒硬到咬唔到,嗚Fusion既蒜香牛肉粒不但肉質鮮美,而且非常鬆軟,令我好少食放題會encore呢味蒜香牛肉粒炒雜菜看似毫𣎴起眼,呢道既炒雜菜十分惹味,絕對值得一試鐵板煎青口絕對係主打要食既餸,青口唔會煎到好乾,食既時候依然食到青口既鮮味,外脆內軟,口味無窮另一個主打要食既就係煎牛脷,牛脷肉質好淰,但岀面又煎到脆脆的,口感好正係尖沙咀如果要食放題,我一定會再去嗚Fusion!
話明放題刺身當然唔少得,三文魚生好新鮮,鮑片鮮甜味美,榮螺juicy得黎又有咬口,成盤刺身好有質素
大家估唔估到呢碟係乜東東呢?
呢碟其實係麻醬波菜,估唔到佢地既味道係咁夾
嗚Fusion係有啤酒飲既,呢味炸雞軟骨配啤酒無得頂!
炒雜菜看似毫𣎴起眼,呢道既炒雜菜十分惹味,絕對值得一試

係尖沙咀如果要食放題,我一定會再去嗚Fusion!
2016-08-26
$238 (Dinner)
2016-08-26 313 views
只可以話值番個價唔會再食食咗好多嘢去試下呢間嘢究竟正唔正花之戀的確有水準如果攞百幾蚊不停食花之戀同魚生應該值回票價我可以話佢係終極漏單因為現場唔多人所以我哋每叫一樣嘢會有幾張枱嘅單先一齊做我明白嘅慳成本但係佢嘅油甘魚真係好恐怖出血咁小甜蝦仲要發生蝦頭發黑情況仲要好腥其他刺身都還算可以雞軟骨都算唔錯炸得唔夠脆同埋好油蟹子沙律真係幾好食真係我有食過唔好食嘅蟹子沙律但係知枝豆就大劑啦我未食過咁淋嘅枝豆囉酥炸魚腩係切魚生淨低嘅魚骨炸嘅嘢非常油膩值得一讚嘅係牛舌真係好好味口感酥軟燒雞腎真係石頭咁硬現場音樂真係好大聲勁唔適合 坐低傾計我而家完全明白點解呢度冇負評因為有野好好食有野唔好食價錢又平最大劑係個烏冬好似有少少酸味
只可以話值番個價唔會再食

價錢又平

最大劑係個烏冬好似有少少酸味
  • 牛舌
2016-08-23 341 views
先講刺身壽司🍣 真心唔錯啵 以放題質素黎講👍🏼 仲要依個價錢 😏 係新鮮既 三文魚肥美 甜蝦大大條又爽口🙌🏼 壽司都好正😋 係我第一次食平價放題覺得係正再講燒物😋牛肉好正 勁多醬汁 肉質又唔靭 不過好咸😅 推薦牛肉粒同金菇肥牛🙌🏼燒菠蘿勁甜勁多汁🍍仲有🤔燒甜薯😍食左成打😂 整理黎講 可以再戰!
2016-08-22 1540 views
英國讀書既朋友返香港過暑假,本來想帶佢食大喜屋,不過又貴又多人,見Openrice既鳴fusion評價唔錯,又平一截,決定拼了老命一試,點知又真係唔錯Wo。入門口唔算新淨,有少少殘殘舊舊,而且人客得一兩台(我就係鐘意少人), 一開始都驚咁少人食會唔會係伏?餐牌上食物款式都算多,燒烤同刺身係呢到比較出名既,所以一坐底就即刻畫畫畫畫。不得不讚,呢到既刺身係我食過咁多間放題,鮮咪都算Top 3,當然佢唔會係新鮮貨,勝在夠凍同無異味,肉身都算爽脆,放入口唔會怕佢唔乾淨,幾好食都好唔乾淨就係死罪。呢到既三文魚同蝦都唔錯,螺肉夠脆,玉子就一般般,其他刺身其實都幾好,唔會話伏食唔落口。蝦望落色澤都幾靚,食落都幾鮮甜。炸物就食左椒鹽豆腐,有少少似唔臭既臭豆腐,唔算特別出色,一試無妨天婦羅做得幾好,唔係間間放題做天婦羅都有專用汁比你點,而且炸得夠脆。小食方面款式選擇唔多,但係水準幾好,肥牛金菇非常正,汁夠多。烤物真係重點,翠肉瓜烤完仲好多汁,食落又脆又爽又甜,點小小豉油食真係正。烤豬排,都係正,非常夠味而且肉質嫩。其實仲有烤矮瓜我都覺得超正,不過唔記得影相,總括而言$200樓下食到呢個水準既放題我覺得真

蝦望落色澤都幾靚,食落都幾鮮甜。
烤豬排,都係正,非常夠味而且肉質嫩。
其實仲有烤矮瓜我都覺得超正,不過唔記得影相,總括而言$200樓下食到呢個水準既放題我覺得真係唔錯,推。
2016-08-10
$180 (Dinner)
  • 烤物一定要試
2016-08-22 343 views
網上看到比較多好評,所以七月廿一日去吃,刺身選擇比較少,質素都算新鮮,上枱時數量比我所點有極大出入,叫10片來三片,三文魚都算OK ,到最後油甘魚冇貨,直至到問侍應才知道沒有了。始終價錢同質素係成正比,所以如果你期望佢個質素偏高就會好失望,如果你抱住平平哋都冇所謂可以一試。以佢價錢佢嘅質素都叫可以一試。
以佢價錢佢嘅質素都叫可以一試。
  • 牛柳粒
2016-08-22 288 views
今晚帶老爸去吃放題他好高興覺得好抵又多種類最愛燒三文魚頭父老實燒魚頭好吃他十分享受讚不絕口他女兒就招積奄尖只吃燒新鮮菠蘿,燒翼,只吃燒香脆的位点我父吃這個芝心魚丸我們要的魚生很節制老人只吃一片三文魚我要了油甘魚二件老人家也喜愛芝麻雪糕我想他真是易攪燒鰻魚壽司父親如常一定要一碗面看到好好的拉面喜出望外,我也認為鳴的拉面好正問起豬軟骨味道父親說好高興
今晚帶老爸去吃放題
他十分享受

讚不絕口
他女兒就招積奄尖
只吃燒新鮮菠蘿,
燒翼,只吃燒香脆的位
点我父吃這個芝心魚丸
我想他真是易攪
燒鰻魚壽司
父親如常
一定要一碗面
看到好好的拉面喜出望外,
我也認為鳴的拉面好正
問起豬軟骨味道
父親說好

高興
2016-08-21
$150 (Dinner)
  • 燒魚頭
  • 湯拉面