Restaurant: 麥記美食
Info:

2024-04-06 359 views
呢間生煎包同鍋貼都好出名拎左幾年既米之蓮🤩想試好耐了,難得有機會放假就去鑽石山站果間試下🤩🤩叫左生煎包 $10 3件 ❤️❤️❤️呢個係等新鮮出爐,諗住佢咬落好多肉汁 點知無咩汁 舊豬肉有啲細舊🫠 有啲失望😞 試過就算了😐鍋貼 🥟 $10 3件 ❤️❤️❤️❤️呢個都係等新鮮熱辣辣出爐,反而呢個有驚喜😍😍咬落去好多肉汁之餘點埋醋仲正😆👍🏻 擺左一陣個底仲有少少脆 不過就無人地所講世一 可以值得一試既👍🏻👍🏻👍🏻五個心心為最高分麥記美食 (新蒲崗)新蒲崗彩虹道242采頤花園商場地舖

叫左生煎包 $10 3件 ❤️❤️❤️

鍋貼 🥟 $10 3件 ❤️❤️❤️❤️

五個心心為最高分

麥記美食 (新蒲崗)
新蒲崗彩虹道242采頤花園商場地舖
#fatxdiamondhill #fatxsanpokong #fatxnorthpoint ‼️超級抵食上海外賣店‼️•① [ 生 煎 鍋 貼 ] |呢個真係要encore ! 入面超juicy,重要外面脆卜卜~|𓋪9.5/10·② [ 生 煎 包 / 小 龍 包] | 生 煎 包 又係好好食🤤不過小龍包就唔太特別~|𓋪8.5/10·③ [ 膽 膽 麵]| 花生味很濃郁, 醬汁較結身,食完唔會特別太膩。|𓋪 8/10·④ [ 紅 油 抄 手 ]| 呢個反而冇乜特別。唔需要特別試。|𓋪6/10•麥記美食 (North Point)G/F, May Ka Mansion, 21-23 Fort Street, North Point #hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #diamondhill #diamondhillfood #鑽石山 #鑽石山美食 #新蒲崗 #新蒲崗美食 #北角 #北角食物 #northpoint #northpo
‼️超級抵食上海外賣店‼️

① [ 生 煎 鍋 貼 ]

|呢個真係要encore !
入面超juicy,重要外面脆卜卜~|
𓋪9.5/10
② [ 生 煎 包 / 小 龍 包]

| 生 煎 包 又係好好食🤤
不過小龍包就唔太特別~|
𓋪8.5/10
③ [ 膽 膽 麵]

| 花生味很濃郁, 醬汁較結身,食完唔會特別太膩。|
𓋪 8/10
④ [ 紅 油 抄 手 ]

| 呢個反而冇乜特別。
唔需要特別試。|
𓋪6/10

麥記美食 (North Point)

#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #diamondhill #diamondhillfood #鑽石山 #鑽石山美食 #新蒲崗 #新蒲崗美食 #北角 #北角食物 #northpoint #northpointfood
2022-04-27 1388 views
這天不想吃飯,只想吃小食。路過采頤花園,見到麥記美食,立即記起北角店,許多年前在北角辦完事專程找她,當日下著毛毛雨還站在街上吃生煎包,但不是傳說中的極好吃⋯⋯回憶返晒嚟😊站在店外聞到好香!與北角店一樣,都是用大煎鍋煎著生煎包和鍋貼,另外還供應酸辣湯、麵食⋯⋯樣樣都想吃!望了望餐牌,又望了望大煎鍋,有人客來買水魷魚和魚蛋,連這些小食都有。終於決定了!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍜小雲吞拌麵 $20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️老闆娘問我要不要麵,我不想要湯,有湯太熱,不想吃到汗流浹背,所以有點猶豫;原來加麵都是乾撈無湯的,好呀!看著她煑,手勢純熟,先淥雲吞和麵,再做辣汁,見到已經垂涎想吃😋😋😋等了一會,得喇,可以取了✌🏻打開一看,嘩,辣肉醬在面,鮮豔的顏色已經告訴了我有多美味!把麵撥開,有多粒小雲吞,目測最少有5粒;撈勻就吃喇。超級超級好味呀😋😋😋😋😋😋辣度足,不是死辣,是帶香味的辣,又惹味又過癮!將小雲吞逐粒蘸滿辣肉醬和汁,真的很好吃!麵是幼的上海麵,煙韌彈牙。這碗麵,一流👍🏻👍🏻😋😋😋😋😋🥟生煎包 $10 三隻⭐️⭐️⭐️在生煎包和鍋貼之間掙扎了一會,還是選了生煎包。煎得香口,皮如舊的厚、肉如舊的鮮
這天不想吃飯,只想吃小食。

終於決定了!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🍜小雲吞拌麵 $20
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
小雲吞拌麵

等了一會,得喇,可以取了✌🏻

小雲吞拌麵

麵是幼的上海麵,煙韌彈牙。這碗麵,一流👍🏻👍🏻😋😋😋😋😋

🥟生煎包 $10 三隻
⭐️⭐️⭐️

生煎包

在生煎包和鍋貼之間掙扎了一會,還是選了生煎包。

煎得香口,皮如舊的厚、肉如舊的鮮,肉汁不夠多,但個人覺得比北角店好吃。

總結而言,$30就解決了一頓午餐,抵!而且小雲吞拌麵非常驚喜,味道與辣度都是我喜歡的,我會為了這碗麵再來的😋😋😋

備註:
麵的辣度頗辣,只想微辣的朋友購買時最好問清楚。

Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$30 (Lunch)
2022-04-19 973 views
今次嚟到新蒲崗采頤花園,揀咗呢一間麥記美食解決我嘅口腹之欲,聽朋友講佢北角間分店攞到米芝蓮,不過個人覺得今次幫襯有啲令人失望:🫓生煎包 $10/3個呢一間舖頭主打即製嘅生煎包,見到店員喺煎鑊裏面攞出嚟嘅時候,仍然冒着🔥白煙,真係令人垂涎三尺🤤。有啲令人失望嘅地方係相較起肉餡同埋肉汁嘅份量,麵包皮有啲厚,令到鮮甜嘅肉汁好快比麵包吸收晒🧽,飲唔到肉汁在令人可惜。💦不過值得一讚嘅地方但係佢嘅生煎包真係非常之香脆,而且煎嘅時候亦都唔會朔晒啲油。🥰🥟鍋貼 $10/3隻反而覺得鍋貼做得出色過生煎包😂😂😂,一隻好食嘅煎餃最緊要係皮薄餡靚,要講昇華就一定係熱騰騰嘅肉汁,今次呢一間米芝蓮煎鍋貼我覺得係無懈可擊。😋😋後話:其實呢一間米芝蓮真係好抵食,只不過佢成日都唔開店,令到我次次去都白行一趟🥹——————為食分界線——————📍 麥記美食 (新蒲崗)新蒲崗彩虹道242采頤花園地下推介指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)好味指數 🤰🤰🤰(3/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰(2/5)人均消費: $30#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #麥記美食 #新蒲崗 #

🫓生煎包 $10/3個

🥟鍋貼 $10/3隻

——————為食分界線——————
📍 麥記美食 (新蒲崗)
新蒲崗彩虹道242采頤花園地下

推介指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
好味指數 🤰🤰🤰(3/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰(2/5)
人均消費: $30
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #麥記美食 #新蒲崗 #生煎包 #小店 #鍋貼 #皮薄餡靚 #肉汁 #肉餡 #煎 #米芝蓮 #平民
2022-03-13 777 views
鍋貼大小適中,對得起十蚊三隻的價錢。店舖看似家庭式經營,有一對中年夫婦和一位婆婆,一起即場做小食及煮麵。鍋貼沿用大鍋生煎,底部煎得有小小焦黑,但沒有over,熱食非常脆口。外皮偏厚卻不過硬,一口咬下去,熱辣辣的肉汁即刻流出來,菜肉餡亦非常新鮮足料,很結實亦沒有加人工味精。此店門口永遠有人龍,所以去貨甚快,疫情下不敢在街吃,回家路程要十分鐘但回到家中仍是熱辣辣香噴噴的。以屋村小本經營的上海小食店來計,是上品。
2020-07-03 2363 views
此店之鍋貼及生煎包的確性價比高,我路過經常都買黎食,今次雖然吾係剛剛出爐時買黎食,但依然皮脆肉汁多,十蚊三隻價錢亦適中,其他出品我未試過,但價錢不太貴,有緣可試一下
2020-07-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2020-05-28 1591 views
酸辣湯入面有木耳絲、豆腐、蛋花、豬皮、少量肉絲,口感豐富,酸酸辣辣好開胃生煎包$10/3個,拎到返屋企個底都仲好脆,入面的豬肉餡略少,不過都好好味,抵食。下次想試埋煎餃同菜肉雲吞
酸辣湯

下次想試埋煎餃同菜肉雲吞
2019-11-16 1766 views
吃過這間街坊小食店的蔥油餅和鍋貼,熱辣辣算好吃,可是今天再來卻有不太愉快的經歷。今天點了酸辣湯水餃麵,老闆娘聽錯做酸辣湯水餃,對店內的人下錯order,我馬上糾正她應該是水餃麵才對,怎料老闆娘又誤會了我不要酸辣湯只要水餃麵,還帶點教訓語氣說我一開始肯定叫錯。坦白說環境嘈吵你聽不清楚我也不介意,但卻把自己聽錯的事推卸到客人身上,實在令人非常不快。水餃和麵是分開煮好後,再放進一早已煮好的酸辣湯裡。酸辣湯算足料,但味道有點淡,不夠酸也不夠辣。水餃皮厚,不好吃,下次要點還是點煎鍋貼較好。

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$27 (Dinner)
2019-10-27 1330 views
呢間的北角總店評價幾好,但以前返學竟然無食過好在依家係屋企附近開左間je,有機會俾我試到啱啱去到見無人,買左煎餃同煎包試下先。各10蚊,包有3隻,餃都應該係3隻,但佢就送多隻俾我地。煎餃皮脆肉嫩雖然唔係啱啱煎起,但佢係個鍋度都有熱住。所以食嗰時仲有微溫。煎包個饀同餃的一樣,但略嫌個皮厚左啲。包底都係脆的,但包頂的皮可以薄啲就perfect喇!所以推介煎餃子🥟試食完之後,梗係要追加煎餃啦。再order左小籠包同葱餅。小籠包即叫即蒸,要等7-8分鐘。同樣都係皮薄饀靚,幾鮮味。不過無湯係入面,但就幾juicy. 趁熱食,唔錯丫葱餅買俾丫媽食的,所以唔評論喇!如果佢開係我屋村個商場就好啦
呢間的北角總店評價幾好,但以前返學竟然無食過
好在依家係屋企附近開左間je,有機會俾我試到

煎餃皮脆肉嫩
所以推介煎餃子🥟

試食完之後,梗係要追加煎餃啦。再order左小籠包同葱餅。

葱餅買俾丫媽食的,所以唔評論喇!
如果佢開係我屋村個商場就好啦
煎餃
2019-10-26
$20 (Tea)
煎餃
  • 小籠包
2019-09-11 956 views
最近路過,發現生煎包加咗價。不過$10有三個都係好平,依舊煎得好香,咬落去又夠多肉汁,依然係好適合下午茶過口癮。同埋每一次嚟到都覺得店員好親切,充滿街坊小店嘅人情味。
2019-03-07 1041 views
前日去買鍋貼同生煎包各20蚊返屋企食,返到屋企囡囡馬上打開拎出嚟食,我一睇點解咁少嘅,唔通比錯我,生煎包同鍋貼各六件,我就打電話去問老闆,現時生煎包同鍋貼幾錢. 老闆話十蚊三個,原來貴咗。哈哈
2019-01-19 1190 views
數個月前,已在openrice看過網友介紹這間街坊美食店。雖然我很喜歡吃生煎包和窩貼,但由於很少到這區,故此便不了了之。今日與友人往志蓮淨苑參觀,之後便順道去試試。星期六下午光顧者不多,無須排隊。來麥記的目標是生煎包窩貼,現場吸引我的,卻是一疊煎至金黃,佈滿青蔥的蔥油餅。可惜午餐尚未消化完,胃部實在沒有太多空間放置全部美食,惟有只買了生煎包和窩貼各兩件,盛惠十元正。我們隨即便到屋苑的休憩處分享。生煎包和窩貼均是細細件,可以一口一個,十分適合作為小食。生煎包外型較為吸引,包面有蔥粒,底部煎至微微金黃,不過入口卻覺得包皮較厚,餡料只有一丁點,味道則還可以。至於窩貼,咬進口汁液豐腴,餡料的味道較生煎包好,也許是混了蔥粒之故。淺嚐後我與友人均覺得,這間小店的食物尚可,但又未至於值得再來光顧。相比之下,我較喜歡君滬的窩貼,價錢其實亦相約。

2019-01-19
TakeAway
$10 (Other)
2018-10-14 2182 views
新蒲崗屋苑「釆頤花園」,由於位置處於新蒲崗巴士總站,以及西貢專綫小巴站的旁邊,所以間接令我有大量而又寶貴的機會,在「釆頤花園」商場裡面,尋找可以幫襯試食的餐廳食店。但是「釆頤花園」偏偏有一間外賣小食店,名稱叫做「麥記美食」。我在下午晚上時間回到「釆頤花園」,準備在坐專綫小巴返回西貢之前,本來想幫襯一次「麥記美食」,最後卻換來「麥記美食」關門休息。我食了好幾次閉門羹之後,上網搜查過後終於知道「麥記美食」,原來「麥記美食」平日營業時間都是在平日日間時間。「麥記美食」到了晚上便關門休息,很有西貢墟食店的風格。難得我今次在尖沙咀食完台灣菜,坐車回到新蒲崗「釆頤花園」之時,發現「麥記美食」居然還未關門休息,仍然有蔥油餅、生煎包跟鍋貼等美食售賣,能夠在新蒲崗食到新鮮滾熱辣的生煎包,的確是可遇不可求的機會。難得我今次有難能可貴,可以光顧「麥記美食」的寶貴良機,我立刻趕緊去到被大量食客圍着的「麥記美食」面前,買幾件生煎包跟煎鍋貼,食完才坐排隊坐車回家。「麥記美食」是一間很典型平民小食店,所以店舖裡面所有的位置,都已經被安排作為廚房,大大個油鍋被放置在廚房中央,讓店員可以即場製作不同的美食。基本上「麥記

基本上「麥記美食」的招牌美食,「蔥油餅」一早已經預先製作好很多份,被放置好隔油保溫隨時發售。不過我一向對「蔥油餅」興趣不大,所以沒有考慮過購買「蔥油餅」。

相反地,我對「麥記美食」另外兩款美食「生煎包」,跟「鍋貼」興趣比較濃厚。「麥記美食」的「生煎包」售價,跟「鍋貼」售價都是十元四件。

但是我的胃口和經濟預算,一早已經在尖沙咀,被「海港城」的台灣菜餐廳,掏空到接近所餘無幾,甚至想一口氣食八件「生煎包」跟「鍋貼」,幾乎不太可能。

結果我只敢跟「麥記美食」店員說,只想購買「生煎包」跟「鍋貼」各兩件,幸好「麥記美食」最後也肯售賣給我。

而且購買「麥記美食」兩件版本的「鍋貼」跟「生煎包」,價錢都是跟隨「麥記美食」餐牌售價,即是兩件「鍋貼」加兩件「生煎包」,最後付款也只需要十元港幣而已。

不過,由於「麥記美食」只是一般平民小食食店,即使「釆頤花園」屬於「麥記美食」眾多分店之一,但是想收得任何的機印或者手寫收據,幾乎是不可能發生的事。

「麥記美食」的店員收了我十元港幣之後,就立刻拿着鑊鏟,從廚房鍋具裡面剷起「鍋貼」,「生煎包」各兩件,再放入紙袋裡面,交到我的手上。

礙於「釆頤花園」商場通道裡面,我幾乎看不到,也找不到任何坐椅可以坐下,所以我到最後,只能夠以「立食」的狀態,一個人站着享用「麥記美食」的美食「鍋貼」跟「生煎包」。

「麥記美食」的雞皮紙袋空間非常狹窄,我的手機鏡頭,亦只能勉強拍下「鍋貼」跟「生煎包」碩果僅存的寶貴照片。拍完照片之後,我首先嚐試「麥記美食」的「生煎包」。

「麥記美食」廚房鍋具裡面的「生煎包」,「生煎包」仍然有一定的熱暖溫度,「生煎包」裡面的湯汁仍能源源不絕,透過我不斷吸吮的動作,傳送到我的口裡面。

「生煎包」裡面的湯汁豐富之餘,湯汁味道十分之甜美,雖然「生煎包」裡面的餡料只是豬肉,但是豬肉餡的味道又甜又鮮,符合了我對「生煎包」味道的期望。

「麥記美食」「生煎包」還有一點重要的地方,那地方就是「生煎包」的表面,因為經過滾油煎炸,以及曾經隔水蒸煮過一會兒,所以成功製造出「生煎包」表面豐厚外觀,但是香脆的口感。
生煎包

不過,我身處在「釆頤花園」的通道裡面,我由於擔心自己會不小心,把「生煎包」裡面的湯汁意外漏掉出來,所以拍攝「生煎包」內餡的過程也變得小心翼翼。

直至我把「麥記美食」的兩個「生煎包」,都吃得快要七七八八的時候,我終於都成功,把兩大個「生煎包」都完全吃掉。

至於「麥記美食」的「鍋貼」,「鍋貼」的表面皮層,跟「生煎包」一樣都被油煎至形成厚厚的炸痕。只是「鍋貼」的皮相對比「生煎包」薄得多,所以我用一竹籤插到「鍋貼」,「鍋貼」感覺已經快要被穿透,豬肉餡料快要漏出來。

而且「鍋貼」的皮相對比較薄,所以「鍋貼」裡面的豬肉餡,比「生煎包」更容易洩漏出來,我用手機拍攝「鍋貼」的難度,亦大大地增加。
鍋貼

所以拍攝「麥記美食」的過程,都是適可而止,拍攝一兩張圖片就已經足夠。我慶幸「鍋貼」裡面的豬肉餡料,在我拍攝期間還沒有意外走出來。

「鍋貼」裡面的豬肉餡跟湯汁味道十分之甜,當然「鍋貼」的湯汁,不可能造到跟「生煎包」一樣的豐富,我一拍攝完就可以,直接把「鍋貼」直接拋入口,「鍋貼」入口後從此無牽無掛。

「麥記美食」雖然不是任何時間,都可以讓我隨時幫襯,但是難得還找到機會光顧「麥記美食」,食到又熱又夠汁的「鍋貼」,「生煎包」,這已經是可一不可再,難能可貴的體驗。
2018-08-07
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$10 (Tea)
2018-10-13 1210 views
食過麥記好多次,住在采頤的朋友都話係鎮園之寶,每次去開戈頭都會想食,招牌菜當然係口水雞!!口水雞食過好多間,但麥記個汁真係好好食,夠香,而且辣度適中,唔算太辣,d雞夠嫩夠滑,雞皮正,回味無窮,諗起都留口水,配油飯一流,唔食辣嘅朋友可以揀海南雞飯,另外唔少得係米粉,佢隻米粉係曲曲地戈隻米粉,同平時直身戈隻唔同,有好多味揀,番茄同酸辣係我最愛,但配菜唔算太多,就係普通的牛丸、芝士腸、菜、豬紅等等,同朋友一齊叫兩碗米粉,加個口水雞就食到lam lam脷,可惜地方好細,得4-5張台,午餐時候要等,晚餐好快就賣晒。
口水雞
豬紅酸辣米粉
2018-10-11
$50 (Lunch)
口水雞
豬紅酸辣米粉
2018-01-03 1407 views
早已聽聞麥記嘅生煎包好好味而且價錢係全香港數一數二嘅平呢日同男朋友喺斧山道做完運動嚟彩頤花園醫肚目標其實都係生煎包生煎包十蚊四個店員姐姐態度好落醋前會問咗先我地唔知落定唔落會好食啲不過都加咗先啦個皮有咁上下厚不過呢個價錢嚟講係意料之內而且已經比一般食到嘅薄個底煎得夠脆入面嚿肉冇咩特別但最緊要係熱辣辣呢樣真係估唔到男朋友覺得啲醋有啲苦我食落覺得冇問題整體嚟講呢個價錢合格有餘食晒四個應該會飽飽地做下午茶一流
早已聽聞麥記嘅生煎包好好味

我食落覺得冇問題

整體嚟講呢個價錢合格有餘
食晒四個應該會飽飽地
做下午茶一流
$5 (Tea)