2018-04-25 402 views
某日經過發現lee間小店,一直都唔起眼,因為門口掛住兩個白燈籠,一直都避忌唔去,但有日抱住試新野的心態就入去試下啦!小店簡陋裝修,鋪入面雖只有1個侍應,但她都好nice咁招呼人.我地試左4款拉麵,1款小食我地都覺得叉燒用火焯過,微燶香口,紫菜脆口,麵軟硬度適中,特別係溏心蛋,心係甜,有流心感覺
一直都避忌唔去,但有日抱住試新野的心態就入去試下啦!

我地試左4款拉麵,1款小食

赤豚肉拉麵

魚介拉麵

蒲燒鰻魚

我地都覺得叉燒用火焯過,微燶香口,紫菜脆口,麵軟硬度適中,
特別係溏心蛋,心係甜,有流心感覺
2018-04-15
Type of Meal
Dinner
魚介拉麵
2018-03-19 603 views
今次點了黑蒜豚肉拉麵,個湯好濃好足料,豚肉只有兩片但有驚喜,係煎過同好有香味!老公點左蟹黃沾麵,醬汁好重蟹味,如果有餸會更好!店主好貼心,凍左嘅醬汁仲可以再加熱!係會想一試再食嘅拉麵呀!

蟹黃沾麵

係會想一試再食嘅拉麵呀!

2018-01-20 365 views
每次經過都想入去試試,今晚終於有機會,坐底叫碗黑蒜油豬骨加鹽燒靖魚。拉面外觀好吸引,湯夠熱和豬骨湯好滑,加上靚义燒和溫泉旦,食完覺得有日本拉面feel. 好過好多大型拉面館,鹽燒靖魚也做得不錯。 值得再食,support 良心小店

黑蒜油豬骨
2018-01-20
$75 (Dinner)
2018-01-06 333 views
在香港西灣河區 食肆琳立 若果求其入一間餐廳 可能只能填飽我個肚 但係未必一定能夠滿足食物嘅美味 識得窿路就會搵到好嘢食 假日行完山路經西灣河地鐵站 沿着電車路嘗試搵一啲新嘅食肆 離地鐵站兩三條街 有一條橫街叫海雁街 看見有一間不起眼小店 門口裝飾簡約 像是日式小店風格 透過玻璃櫥窗看見店內只有一兩枱客 就即入內初試 店內小妹妹客服態度殷勤 送上了餐牌後 發現好平文化價錢 可能係新店關係 小店餐牌主要係拉麵同小菜 本人喜好黑蒜油 就叫了一個$68 黑蒜油豚肉拉麵 一個拉麵就睇到 廚師有冇心機 蔥花和炸蒜一啲都唔苟且 滿滿放在拉麵上 炸蒜嘅香味 令我胃口大開 我就急不及待夾雜蔥花吃了一口拉麵 之後吃筍感覺就有一種清新 紫菜浸一下湯就放入口 又是另一種新鮮味道 一口咬開溫泉蛋是糖心蛋黃 满滿在口內 不需要10分鐘就完成了 有點滿足感覺...
2018-01-06
$70 (Lunch)
  • 黑蒜油豚肉拉麵
2018-01-02 373 views
今日俾朋友放飛機,唯有自己一個人去試好野,傳聞韓一窩開左日本拉麵分店,連openrice都未有新舖。今日叫左一碗黑蒜豚肉拉麵。黑蒜湯底味唔算好濃郁,勝在夠香。而麵質軟硬度也不錯。豚肉是薄切,以為好削,口感還不錯。最驚喜係隻流心蛋,如果好似我咁鐘意食半生熟蛋絕對不能錯過,咬落去有心太軟入面啲朱古力流出黎嘅效果,仲要蛋白不算厚身,好好味!拉麵黎講呢個價錢真係幾抵食。
今日叫左一碗黑蒜豚肉拉麵。
黑蒜湯底味唔算好濃郁,勝在夠香。而麵質軟硬度也不錯。
豚肉是薄切,以為好削,口感還不錯。

拉麵黎講呢個價錢真係幾抵食。
2018-01-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Dinner)