放飯諗唔到食乜諗住喺附近搵間普普通通嘅店舖坐低食個晏,一坐低見到個價錢都唔普通🌝心諗唔通有驚喜?😃點知啲嘢食一嚟到,有驚無喜👎🏻叫咗碗「黑蒜豚肉沾麵」$69,難食到傻😵‍💫碗麵一嚟到,見個溏心蛋浸喺個湯*入面*已經心知不妙,我從來都未見過有一間舖頭會將糖心蛋**浸喺個湯入面**。試埋個湯底……個湯底勁稀,質地係水……個湯底嘅味,係溝淡咗嘅出前一丁湯底🤢我俾$69食溝淡咗嘅出前一丁,真係有啲倒錢落海嘅感覺😕另外,佢哋個叉燒好薄,完全唔係嗰回事……係OpenRice一定要比星咋,我真係一粒星都唔想俾佢👎🏻總之,完全唔推薦哩間嘢,唔會再俾機會佢!大家唔好俾啲好評呃到!全部都係打手😠

2023-04-06
$80 (Lunch)
🍪【#筲箕灣】麵の四 💥西灣河低調日式餐廳 意外捕獲蟹黃沾麵💥.🍪唔係好多餐廳有得食蟹黃沾麵,上次食多賀野$188蟹黃沾麵,平一半嘅麵の四 $92蟹黃沾麵又點呢?~~~~~~~~~~~~~🍽蟹黃沾麵 $92 (4/5)(已包括溏心蛋、紫菜、芽菜、筍、蔥)湯底唔輸蝕,蟹黃甘香濃郁,又唔會太鹹,食到少少蟹肉。溏心蛋出色,蛋黃熟度同甜度都滿意。不過湯凍得好快!下次食會問店員可唔可以加熱。麵上有蟹膏,但凍身易腥,最後冇食晒,要快啲加熱湯食。另外冇咩餸,感覺好齋,如果可以加軟殼蟹就正喇!整體嚟講為湯底可以一試,有多啲餸嘅話會諗下再食!.🍽 鰻魚蛋飯 $69 (4/5)✧白飯略嫌煮得太濕,個口感有啲似飯糊。有大約半條鰻魚的份量,鰻魚汁調味剛剛好,不會太過甜。雞蛋煮得香滑,口感不錯。~~~~~~~~~~~~~味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5環境 Ambience:🍪🍪🍪/5💸消費 Spending:$81 /人 Person🔥推介度 Recommendation:4/5.📍 麵の四筲箕灣筲箕灣道186號永裕樓地下 (西灣河站 B 出口)G/F, Wing Yue House, 186 Shau Kei
🍪【#筲箕灣】麵の四
💥西灣河低調日式餐廳 意外捕獲蟹黃沾麵💥

~~~~~~~~~~~~~
🍽蟹黃沾麵 $92 (4/5)

(已包括溏心蛋、紫菜、芽菜、筍、蔥)
🍽 鰻魚蛋飯 $69 (4/5)

~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$81 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 麵の四
筲箕灣筲箕灣道186號永裕樓地下 (西灣河站 B 出口)
G/F, Wing Yue House, 186 Shau Kei Wan Road, Shau Kei Wan (Exit B, Sai Wan Ho station)
🍪#hungrycookie_good
更多分類︰
🔺【地區 District】#hungrycookie_saiwanho
🔺【菜式 Cuisine】#hungrycookie_japanese
🔺【消費 Spending】#hungrycookie_人均100
$81 (Lunch)
2023-02-27 396 views
忙於工作的一星期,累得只剩下軀殼,頭腦空虛,沒記下任何值得記住的事。下班想吃好的,製造開心事慰勞自己。先前第一次去麵の四的經驗,讓我誤以為這是一間「港式拉麵店」。記憶深刻的是多蒜的金菇牛肉卷($52),量多、蒜更多。至於黑蒜豚肉拉麵($72)留下了陰影,因為湯底太像出前一丁的黑蒜油豬骨湯味,湯稀稀的,鰻魚蛋飯($69)倒是很好吃。因此我的印象停留在「飯食和小食做得不錯」的店。這一次到訪,鼓起勇氣點了蟹黃沾麵($92),有驚喜!麵的粗度和嚼勁恰到好處,掛湯一流;沾湯味道濃厚,絕對合格有餘,不會過稠或過稀。沾湯上桌時燙手,夠熱,直到吃完麵後湯仍沒有冷掉,這點許多拉麵店都未必做得到,加分不少。平時吃完沾麵後請店員加清湯,店員都會直接拿來熱水壺加入合宜的份量。這次麵の四店員奉上一碗清湯,單喝是沒有味道的,不知道其他沾麵店的清湯單喝會是甚麼味道呢?配料有一隻溏心蛋、筍、芽菜、紫菜,上面鋪滿大量蔥和乾蒜。麵上有一坨蟹膏。我覺得溏心蛋放在麵那邊會比較好,以免焯熟。價錢可接受,但性價比還好,因為一塊肉也沒有,而我並不是蟹膏愛好者,心裏好想問問可不可以走蟹膏換取減價🤣另外還叫了蒜香金菇($32),金菇入

另外還叫了蒜香金菇($32),金菇入味軟腍,不會一大束黏在一起(很怕難嚼到卡在喉嚨的蔬菜)。沒甚麼特別,算是comfortable 的家常菜吧!

完成了心滿意足的一人晚餐,還打著飽嗝便開始煩惱,下次光顧要不要試試其他拉麵呢?

超主觀回頭指數:✰ ✰ ✰ ✰ ✰
Type of Meal
Dinner
  • 金菇牛肉卷
2022-10-10 643 views
之前停堂食時路經幾次都想試下,終於有機會一試☺️店面唔算大,應該坐20人內,剛好個日唔洗排隊,好快就可以有得食lu~🍜 蟹黃沾麵 ($89)沾麵汁濃厚但唔會死咸,有蟹黃味不過我覺得佢唔係係蟹黃味為主調,味道複雜,難以形容,不過麵條本身夠粗夠彈牙,好掛汁,加埋麵上嘅蟹膏,我覺得已經比起出邊好多沾麵優勝~ 而且佢都配有碎蟹肉、蛋一大粒、荀同紫菜,都ok wo~🤣🧄 黑蒜豚肉拉麵 ($69)湯好濃,食到黑蒜同豬骨嘅味道,但係黑蒜又唔會濃到好臭,因為我都有啲驚太濃烈嘅黑蒜味,硬係覺得有陣糯糯地嘅味🤣 碗麵料都幾足,有荀、蛋、紫菜、叉燒、蔥花,叉燒仲要係燒過嘅,小店再加埋呢個價錢,絕對收貨! btw 今次去嘅時候覺得個門口好似唔同咗樣,裏面都好似變咗車仔麵咁嘅感覺🤔 係準備裝修嘅節奏?
之前停堂食時路經幾次都想試下,終於有機會一試☺️

🍜 蟹黃沾麵 ($89)

🧄 黑蒜豚肉拉麵 ($69)

2022-10-04
$100 (Dinner)
  • 黑蒜豚肉拉麵
從openrice搵有咩食先知原來呢個巷仔有間拉麵店。細細間座位唔多,價錢親民。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯黑蒜豚肉拉麵 $72個湯好濃幾好味,好重黑蒜味,豚肉肥瘦剛好,煎過唔錯。個麵普通,麵入面仲有芽菜、荀、紫菜、糖心蛋。糖心蛋係我食過最好味既!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯赤豚拉麵 $69赤豚個赤原來係辣,個人唔食得辣,所以覺得辣得滯。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯糖心蛋成碗麵最驚喜就係佢:糖心蛋,無諗過會咁鬼好味,入面流心,甜甜地,熟既程度真係控制得剛剛好,超完美。誠意推介

黑蒜豚肉拉麵 $72
黑蒜豚肉拉麵

赤豚拉麵 $69
忝䐁拉麵

赤豚個赤原來係辣,個人唔食得辣,所以覺得辣得滯。

黑蒜豚肉拉麵
2022-07-14 559 views
呢排D日元咁平, 好想搵d正宗少少但又唔係連鎖式嘅小店試拉麵西灣河有間後巷日本小店,經朋友介紹過後,知道有拉麵食就即刻去試試。肥牛金菇卷 $28呢個真係好好食,表面係有大量嘅炸蒜,再打埋個汁落去,口感一流加埋下邊有椰菜,食落就沒咁油膩, 一絕!可以即時解到油膩感。。黑蒜油豚肉沾麵 $66一上枱已經噴到好香嘅蒜香味,雖然面質掛湯唔係特別高,不過湯底都有好濃嘅蒜同豬骨湯味,而且唔係太油膩,另外再配埋凍麵一齊食整體唔差。而溏心流心蛋都都好香好出色。。蟹黃沾麵 $79呢個個湯底多左好濃既蟹味,同黑蒜油個個有少少分別如果鍾意食濃味既可以一試,我自己就覺得因為將太多濃味嘅味道夾埋一齊,有少少超過左味道嘅極限。建議:上檯既時侯,個湯凍左少少,可以注意番呢一方面。不過整體黎講係收貨嘅麻甩專員評分區 👨🏻📊店內環境:6/10   食物外觀:8 /10 食物味道: 7/10   整體分數:7 /10   翻食指數:7 /10
。肥牛金菇卷 $28

。黑蒜油豚肉沾麵 $66

。蟹黃沾麵 $79
呢個個湯底多左好濃既蟹味,同黑蒜油個個有少少分別

麻甩專員評分區 👨🏻📊
店內環境:6/10
食物外觀:8 /10
食物味道: 7/10
整體分數:7 /10
翻食指數:7 /10
2022-07-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-09-22 1080 views
在網上找到此點.見到大家留意都讚好.便找個週試吓食個午餐店舖不大.可容納20人左右.服務是可以的, 給水和餐具都很快手.點了個蟹皇沾麵試試看.製作時間頑長但係可接受.來的時候湯是熱但沒有滾.麵感覺是普通粗拉麵同埋已經有些痴埋一齊.不像是剛剛焯好.湯的味道不錯..好濃蟹味. 不過吃了一會兒個湯已經不太熱.於是叫員工幫忙番熱一吓這個跟第一次去風雲丸吃沾麵嘅口感差太多😵‍💫
在網上找到此點.見到大家留意都讚好.便找個週試吓食個午餐
這個跟第一次去風雲丸吃沾麵嘅口感差太多😵‍💫
2020-02-13 3066 views
年初二全街的人都戴口罩,路上一片狼藉,很多餐廳都沒有開,沿著電車路由筲箕灣行去西灣河,經過一條橫街,見到這拉麵店有開門,而且沒有加二或加一,價錢平民!內裏的裝潢有點左拼右湊的感覺,反而有種街坊的地道風格。坐位不多,約可容納十多人。【黑蒜油白豚沾麵】湯底夠香濃,黑蒜油味道都幾突出,雖然豚骨湯不是勁濃厚奶滑的,不過調味唔錯,而且大量香葱和芝麻都很合我口味!【叉燒】有微微烤過,亦見心思。【沾麵】亦彈牙,真是好吃。【溏心蛋】都無得彈,有酒浸過的味道,中間又甜。

黑蒜油白豚沾麵

【叉燒】有微微烤過,亦見心思。
叉燒

【沾麵】亦彈牙,真是好吃。
沾麵

【溏心蛋】都無得彈,有酒浸過的味道,中間又甜。

2020-01-26
$70 (Tea)
叉燒
沾麵
2020-02-01 1484 views
蟹黃沾麵,真係好好好好好好好好味啊!食完好滿足,所以決定寫番個好評,香港愈來愈少小店了,一定要讚揚下這間鋪,希望可以多啲人support!!!!!!家庭式經營,座位不多,即叫即做,上菜快,可能又未到飯市,所以不算多人,我地行山行到又攰又肚餓,就立即入了。沾麵湯的材料豐富,沾麵軟硬適中,糖心蛋勁入味,蟹味又濃郁,蟹黃夾埋麵尼食真係好正!同朋友2個食到連碟都😛埋🤣🤣🤣真心好食!大家都可以try try啊!!
同朋友2個食到連碟都😛埋🤣🤣🤣
真心好食!大家都可以try try啊!!
2020-01-13 1061 views
放假,聖誕節梗係食好嘢,之前已經嚟食過一次呢間面,雖然喺筲箕灣西灣河呢啲小小偏嘅地方,但係欣賞佢小店。上次拉麵唔錯。今次同我知正嘅女朋友一齊嚟食沾面,先叫一份燒鰻魚食住先,香口,有木魚又唔會太多醬蓋左啲魚肉味。我哋嗌咗兩份黑蒜油底。不過今晚等得有啲來,都要至少10零分鐘,啲面偏粗,啱我食,湯底好正,不過偏油。看上面仲放咗一啲干蒜、沖陪個湯,好夾。裏面有$1肉,亦都有肉味保持到。最尾食完想再加湯,又等左至少5分鐘,真係要檢討下呢樣野,食物係幾好嘅。

2019-10-27 989 views
呢間拉既位置唔起眼,鋪面小小,裝修雖簡約但有和風感覺。一次大幾只可以容納十幾人,但店員很nice,人情味暖暖的。有拉麵、沾麵、定食、炒飯都有,每樣大概有三至四款選擇,另有不同既小食。男友係拉麵控,選擇左黑蒜豚肉拉麵🍜,就咁睇賣相不錯。先飲一啖湯,湯底唔算太濃亦不油膩,但嘗到豬骨湯既鮮味同黑蒜既香。面條屬於幼身,但略厭掛湯能力不足。配料有芽菜、紫菜、荀、溏心蛋、同薄叉燒⋯叉燒雖然薄但不乾,帶有小小焦香味。溏心蛋做到流心效果。和風牛肉定食🍱配有前菜同味噌湯,味噌湯入面有蜆肉☺️前菜有小小椰菜同幾粒爽口既螺肉。主角牛肉份量不少,配有洋蔥味道甜甜地幾好送飯。所有食物都熱辣辣,用料誠意十足,價錢親民,一定會再幫襯😊

所有食物都熱辣辣,用料誠意十足,價錢親民,一定會再幫襯😊
2019-10-26
$75 (Dinner)
2019-10-25 776 views
個日想再幫襯黃金雞,但佢可能俾人罰到好攰要休息下,所以就試對面呢間胡麻冷豆腐$28舊豆腐真係好大舊,仲有好多蔥同木魚蟹黃沾麵 $79我鍾意佢呢個麵質,但佢個湯汁都幾好,仲好熱,蟹膏都係濃個隻,唔錯唔錯赤海鮮拉麵 $72唔辣,都多海鮮, 佢個蝦剝左殼,食得好舒服,都多貝貝同鮮甜,最特別係個八爪魚,但因為佢係幼麵,唔係我杯茶~但我地見到人地既黑蒜同定食都幾唔錯,同埋都幾多單身人士,睇落都食慣哂架啦... 我諗我地都會再回來

胡麻冷豆腐$28
舊豆腐真係好大舊,仲有好多蔥同木魚

蟹黃沾麵 $79

赤海鮮拉麵 $72

2019-10-20
$90 (Lunch)
夜晚放工,搭巴士搭過龍落車打算行翻轉頭,俾我發現有間拉麵小店,正好肚餓便進店一試,地方小小燈光有點暗,看著餐牌選擇不算太多, 過了一會店員就來招呼,我隨口問道有咩推介,店員很耐心先問我喜好再一一介紹,讚讚讚 !後來點了比較少見的蟹黃沾麵,本想再多點些小食,可惜沒有最喜歡的餃子或冷番茄所以便放棄了,沒等多久麵便到了...說實在 賣相一般 但味道卻有點驚喜 本來還以爲湯會很濃 但出奇地帶點清爽 湯中的配菜算是一般 去到麵身 可能我自己偏好硬麵 佢地麵身偏軟,食完時店員還問我夠唔夠 可以再幫我加麵 就是喜歡小店這種人情味 會再來試其他拉麵 小食 加油💪🏻
今晚黎喱頭既文娛中心睇表演。有咩值得我黎?梗係男朋友有份表演啦。睇之前都要食嘢,由於唔想整污糟衫同唔想一條友掃太安樓,就去另一個方向行。比我見到間拉麵舖,重要有沾麵食,二話不說即刻入。店內裝潢好特別,好似翻翻去日本咁,冇背景音樂,其實啱哂,唔會太多嘢distract到你。趁未多人,即刻叫個黑蒜油豚肉沾麵試吓,$79冇加一,有冇咁平呀。等左8分鐘有啦,一睇份量ok喎,麵量至少有250g,湯好香!食落,麵夠粗夠彈,温度偏暖。湯正,濃又唔膩唔油(好少黑蒜油做到),食哂再加湯都好飲。值得提,湯擺涷左可以加熱添。肉有3小件,有糖心蛋!!少少過熟食落有啲甜,係小有既味道幾正!另外有芽菜同筍同多蔥多蒜。好足料有餘。One more thing,為食客服務既姨姨幾好人,又幫我倒水(一般拉麵舖係自己倒)。值得支持本地餐廳。$79真係抵到爛。 男朋友走寶~
比我見到間拉麵舖,重要有沾麵食,二話不說即刻入。

食落,麵夠粗夠彈,温度偏暖。

$79真係抵到爛。
男朋友走寶~
$79 (Dinner)
  • 黑蒜豚肉沾麵
2019-08-27 674 views
拉面控又出動搵拉面食今次搵到依間係筲箕灣既拉面小店,一去到見到個鋪面已經覺得very good因為正正係我偏愛既日本feel拉面小店小店鋪內唔大,大概得十零個坐位店內環境乾淨整潔店內亦放置好多日本特式既小擺設面依一個放係地下既高達模型我就幾鐘意好似放左個高達地主公公係度甘,幾得意餐廳除左飯同拉面之外,亦都有一啲小食供人選擇我地今日就嗌左两個麵同两個小食一個蟹黃沾面,一個魚介白豚拉面小食就嗌左個蒜香金菇同蒲燒鰻魚沾面用上涼面,大概係室溫左右,我自已就本身喜愛冷既沾面多過用熱既因為較易入口,唔使沾完啲湯又要吹反凍面都好掛湯,亦夠咬口麵上面有啲蟹黃係度,蟹黃好香,但建議盡早食,太遲食会有小小腥沾面既湯用上好多既葱,加上蟹肉完隻糖心蛋,蛋有少少酒香味魚介白豚拉面,魚介近年係拉面間越黎越受歡迎魚介其實配豬骨湯真係幾夾,有豬骨既濃厚,再加一啲魚既香味湯底飲左大半碗都唔会覺得膩两塊叉燒都輕輕燒過,幾夠香口肥瘦亦好均衡蒲燒鰻魚個醬汁偏咸左啲蒜香金菇做得好好食,蒜同牛油都夠,非常香,金菇下面鋪左啲娃娃菜,两樣都同蒜蓉係最佳拍檔
拉面控又出動搵拉面食
因為正正係我偏愛既日本feel拉面小店

小店鋪內唔大,大概得十零個坐位

店內環境乾淨整潔

店內亦放置好多日本特式既小擺設

面依一個放係地下既高達模型我就幾鐘意
好似放左個高達地主公公係度甘,幾得意

餐廳除左飯同拉面之外,亦都有一啲小食供人選擇

我地今日就嗌左两個麵同两個小食

一個蟹黃沾面,一個魚介白豚拉面

小食就嗌左個蒜香金菇同蒲燒鰻魚

因為較易入口,唔使沾完啲湯又要吹反凍
面都好掛湯,亦夠咬口

沾面既湯用上好多既葱,加上蟹肉
完隻糖心蛋,蛋有少少酒香味

魚介白豚拉面,魚介近年係拉面間越黎越受歡迎
魚介其實配豬骨湯真係幾夾,有豬骨既濃厚,再加一啲魚既香味
湯底飲左大半碗都唔会覺得膩

两塊叉燒都輕輕燒過,幾夠香口
肥瘦亦好均衡

蒲燒鰻魚個醬汁偏咸左啲