2021-07-01 1509 views
那天是為了尋找理想地道的日式拉麵而來到這間拉麵店,前兩篇提及,我一直都好想在香港能夠找到在日本吃過的那種味道,可惜試了一些拉麵店也未能找到,幸好在第二篇時找到間不錯的,總算有點滿足,至於今次說的這間店雖然不及前篇和日本吃到的那間好味,但我覺得這間的豚角煮的味道也是不錯的,而且外賣的價錢也幾抵食,所以都寫下。那天我選擇堂食,因為我覺得堂食才能夠真正食到廚師的手藝,尤其是拉麵,如果外賣可能會大打折扣,但沾麵則例外,因為沾麵是湯和麵分開上的,麵不會比湯浸淋,而且不會比麵條索哂汁,影響口感,拉麵則不同,拉麵要煮好即刻享用才能夠食到原汁原味。而我點的是豚角煮拉麵,所謂豚角煮,角煮的日文是かくに,是日本九州長崎的料理,類似東坡肉,很多時候配在拉麵之上,用來襯托出拉麵的味道。有些拉麵店會把這個配料分為豚肩和豚角煮,豚肉或豚肩較薄身,無甘油膩,豚角煮則較厚身,油脂較多但個人覺得較好味,所以有的選擇的話一定會選豚角煮。溏心蛋, 又稱為溏心玉子,這間的溏心蛋有流心,紫菜和蔥伴碟,麵的份量不算太多,而湯的份量則不夠多,而且太濃,如果是沾麵的話會剛剛好, 但拉麵則略嫌不夠湯,偏咸。菠蘿特飲的味道可以,有果肉而

那天我選擇堂食,因為我覺得堂食才能夠真正食到廚師的手藝,尤其是拉麵,如果外賣可能會大打折扣,但沾麵則例外,因為沾麵是湯和麵分開上的,麵不會比湯浸淋,而且不會比麵條索哂汁,影響口感,拉麵則不同,拉麵要煮好即刻享用才能夠食到原汁原味。而我點的是豚角煮拉麵,所謂豚角煮,角煮的日文是かくに,是日本九州長崎的料理,類似東坡肉,很多時候配在拉麵之上,用來襯托出拉麵的味道。有些拉麵店會把這個配料分為豚肩和豚角煮,豚肉或豚肩較薄身,無甘油膩,豚角煮則較厚身,油脂較多但個人覺得較好味,所以有的選擇的話一定會選豚角煮。溏心蛋, 又稱為溏心玉子,這間的溏心蛋有流心,紫菜和蔥伴碟,麵的份量不算太多,而湯的份量則不夠多,而且太濃,如果是沾麵的話會剛剛好, 但拉麵則略嫌不夠湯,偏咸。菠蘿特飲的味道可以,有果肉而不是只有果汁,天氣炎熱,一杯凍飲剛好可以解渴,而且酸酸甜甜比較開胃。 至於價錢方面,因為在香港,拉麵一向是比較偏貴,所以這算是合理。
豚角煮拉麵
菠蘿特飲
2021-06-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$86 (Lunch)
菠蘿特飲
  • 豚角煮拉麵
2021-06-11 838 views
After visiting Art Central, we looked for a nearby restaurant for lunch. There were many western restaurants and just one ramen restaurant next to HKCEC. I order a ‘black’ bbq pork ramen. After finishing all the noodles, the staff could add pork soup and you could enjoy a full taste of soup. However, it was a bit salty and oily to me. So, I skipped.Ramen could upgrade to a set including a dumplings and special drinks.

2021-05-22
Type of Meal
Lunch
2021-05-24 703 views
行完Art Centre好肚餓,在附近找找有什麼吃。見麵屋武藏坐得幾舒服,來吃個late lunch。武藏炸雞配芥末沙律醬 $38怕一個沾麵不夠飽,要多個小食。炸雞大約有八小件,炸得十分香脆,配上芥末醬十分惹味。可惜芥末醬的量不夠多,底下的雞沒有沾到足夠的沙律醬。白沾麵 $79選了豬骨湯的沾麵,湯底濃郁有膠質,但不夠熱。麵條更平常的拉麵不同,麵條有坑紋,比較粗身,可以掛上很多的湯汁。有很普通的兩塊薄切叉燒。差不多食完時,發現原來可以加湯,湯底可變得淡味些少及熱一點。

武藏炸雞配芥末沙律醬 $38

白沾麵 $79
🌟 蕃茄湯底燒豚拖羅拉麵 🌟蕃茄湯底好濃郁飲到蕃茄嘅甜酸味又保留到拉麵嘅豬骨湯味係個出色嘅蕃茄拉麵湯底拉麵冇得揀軟硬 比較q彈 有咬口燒豚拖羅好香口 肉質嫩滑同q彈嘅拉麵好夾 成個拉麵有層次💜
🌟 蕃茄湯底燒豚拖羅拉麵 🌟

燒豚拖羅好香口 肉質嫩滑
同q彈嘅拉麵好夾 成個拉麵有層次💜
2020-11-18
2021-01-05 1304 views
拉麵店黎講呢間選擇叫多,有拉麵有沾麵,今日本身就算想食沾麵,所以試左佢既沾麵,沾麵有分白,黑,紅既汁,因為無人食辣,所以叫左一黑一白😎白沾麵比較係一般食到既沾麵,味道唔會過鹹,而黑沾麵既味道就比較重,食多左會比較膩🌚除左拉麵沾麵,仲有好多小食,而且有啲fusion感覺,日本店竟然無啦啦藥膳雞,不過今次無試到,試左雞軟骨同薯餅,雞軟骨炸得脆,點埋沙津醬會食唔停口,不過啲五味粉都幾辣,至於薯餅有紫薯同木瓜餡,兩隻味都唔錯,不過紫薯甜味較重

2020-12-03 677 views
相信大家都可能有食過麵屋武藏嘅拉麵🍜!!但今次想推介嘅係佢個高菜叉燒炒飯🍚😂😂.🔻好夠熱同埋唔會過鹹😋😋飯粒係日本珍珠米,粒粒分明,在配搭埋蔥花叉燒蛋絲同高菜,非常香口😆😆.味道幾好,雖然份量少左d😂😂要叫其他小食搭救🤪🔸另外個炒野菜同薯餅都唔錯🤓🤓薯餅出面好脆,入面夠熱!😚😚不過又係份量少😂但依佢個價錢黎講ok嘅🤓之後見到隔離枱個餃子都幾好食咁!下次試下先🤣🤣🤣.
🔻

🔸
2020-11-29 551 views
依排疫情開始嚴峻,都會暫時減少外出食嘢.啱啱去麵屋武藏叫外賣,外賣自取套餐非常抵食$48-$79不等,但最估唔到外賣同堂食嘅質素多一樣咁高✨..沾麵只得款,但可以揀嘅係三選一沾麵汁😛 赤虎白虎同黑虎三款湯底可選,三種口味都是使用豚骨湯頭,白虎是原味,黑虎加咗黑蒜油而赤虎就加了辣椒與豆瓣醬🌶 拉麵食落彈牙而且有獨特坑紋,所以掛湯力特別強,每啖都充滿沾汁,真係好好食!👍🏻武藏煎餃子🥟外皮厚薄適中,餡料有豬肉、白菜及韮菜。蘸啲醋汁嚟食可解油膩唷😋..唐揚雞塊,炸得啱啱好外脆而且肉質好juicy,一件一啖啱啱好😉.

TakeAway
2020-11-25 388 views
某日紅雨走咗入灣仔一間拉麵店,叫咗兩碗麵同兩個小食。如果要食呢間,建議食沾麵~🔸白武骨沾汁麵 $79 鍾意拉麵多啲嘅我叫咗白湯沾麵,有兩大塊薄切叉燒,偏瘦,麵條嘅口感唔錯,最好食係溏心蛋,可惜湯汁唔夠熱,拉低白武骨湯同沾麵嘅整體味道。▫️🔹蕃茄叉燒拉麵 $85朋友覺得蕃茄湯拉麵唔係間間有就叫嚟試下,有淡淡嘅蕃茄味,麵條有啲似粗身同硬身少少嘅公仔麵。▫️拉麵店通常只有炸雞同餃子等小食,呢間就有成10樣小食,所以我哋揀咗好耐,最後揀咗應該點都會好食嘅炸雞同好少喺拉麵店食到嘅比目魚黃金燒!🔸武藏炸雞(芥末醬) $38店鋪推界嘅炸雞淋咗好多芥末醬,唔太辣,炸得啱啱好,外皮金黃色,雞肉嫩滑有肉汁,幾好食!🔹比目魚黃金燒 $48有好多焗芝士喺面,肉質好似熟三文魚。
🔸白武骨沾汁麵 $79
▫️
🔹蕃茄叉燒拉麵 $85
▫️
🔸武藏炸雞(芥末醬) $38
🔹比目魚黃金燒 $48
有好多焗芝士喺面,肉質好似熟三文魚。
2020-11-19 396 views
行過灣仔,發現這裡有一家拉麵店,吃的有點特別,是日本的沾麵,因為比較少吃,所以這一次就來試試!雖然離地鐵站有少少遠,但係因為近返工嘅地方,所以都好方便,佢入邊嘅裝修非常之舒服,坐下落嚟非常之安靜,仲好適合同朋友一齊傾計。兩款拉麵分別是豬骨湯底和黑蒜油湯底,總體來說我覺得很豐富,因為它有流心蛋,還有兩塊很厚的雞肉片。我個人比較喜歡黑蒜油糖底,因為它的湯底非常之濃郁,而且個湯底好厚,用嚟點沾麵真係好夾。

2020-11-17 232 views
最近發現,原來連拉麵都可以叫外賣,就好似日本過江龍麵屋武藏咁,佢地嘅湯底已經出晒名,估唔到外賣返屋企都仲可以好似堂食咁好味😋 今次真係要認真試吓個味道先得❤️我地今次叫咗赤同黑嘅叉燒沾汁麵,湯底濃郁,麵底爽口,叉燒又入味同埋夠晒林!赤汁有少少辣味,啱晒我最鍾意食辣!另外我地仲叫咗牛油蘆筍炒什菌同新出嘅藥膳雞!藥膳雞好滑,仲幾入味添!牛油蘆筍炒什菌雖然係外賣返到嚟屋企,但係食落去一啲都唔油膩。分量十足,兩個人食啱啱好!
另外我地仲叫咗牛油蘆筍炒什菌同新出嘅藥膳雞!
藥膳雞好滑,仲幾入味添!
2020-11-15 170 views
是日親嘗推介: 番茄湯豚肉拉麵之前食過呢間既沾麵,覺得質素不錯,麵質Q彈。今次約朋友食飯,我地特登試下特別d既拉麵湯底,朋友點左新品:鹽味灼燒豚肉清湯麵,我試了一口湯頭,還不錯。不過我更加鐘意自己呢碗番茄豬骨湯,兩者味道平衡得好好,有番茄甜酸味得黎,保留了原本的濃郁豬骨味。而且我鐘意湯唔稀,一口飲落去滿滿既骨膠原。欣賞番茄湯附帶既呢款豚肉叉燒,肥瘦適中,好入味。另外點左魷魚同山葵手羽,魷魚幾鮮味有彈性雞翼朋友話好食,我則喜歡不用炸粉的炸物。
是日親嘗推介: 番茄湯豚肉拉麵

雞翼朋友話好食,我則喜歡不用炸粉的炸物。

番茄湯拉麵

番茄湯拉麵
2020-11-13 195 views
好耐冇去麵屋武藏,好掛住佢地嘅白武骨豚角煮拉麵,今日同個friend去食。我叫的白武骨豚肉煮,豚肉是用最靚的五花腩部位,超大件,入口即溶,無得輸。温泉蛋蛋味香,豬骨湯底濃郁,拉麵份量多,男仕們一定話夠食。朋友話未試過沾汁麵,我試咗少少麵,麵條較闊身,但麵質超彈牙,好特別!配濃厚黑蒜豬骨湯,好好味!還有义燒非常大份,很抵吃!眼闊肚窄的我們,點了蒜香魷魚鬚,果然是必試小食,非常彈牙入味。另外又叫了武藏炸雞,配芥末沙律醬,好野味!可惜這兒没有日本咖啡,我點了菠蘿特飲,so far so good. 原來Foodpanda 外賣獨家有優惠,滿$100可即減$30,我下次會試下叫外賣,平靚正🥰!

另外又叫了武藏炸雞,配芥末沙律醬,好野味!

2020-10-28 239 views
呢牌天氣禁好le 最啱周圍去行下la 享受下秋意ma 呢日行行下喺金鐘海旁食左呢間 麵屋武藏一入到去就見到舖頭好有日本氣氛 行到攰攰哋又飲咗兩杯特飲 勁爽!天氣涼涼地最啱做就係食碗拉麵 嗰日就食咗碗番茄湯底拉麵 而醉雞就整到好似日式叉燒咁勁得意 仲有秋天必食嘅炒野菌 食完呢即刻feel到濃濃的秋天氣息 總之一句講曬秋天最啱食拉麵 行到攰攰哋坐低又有得食又有得飲 咩負能量都冇曬~~~~~~~~~~~~~~
呢牌天氣禁好le 最啱周圍去行下la 享受下秋意ma
呢日行行下喺金鐘海旁食左呢間 麵屋武藏
天氣涼涼地最啱做就係食碗拉麵 嗰日就食咗碗番茄湯底拉麵

2020-09-25
$150 (Lunch)
2020-10-27 148 views
放工係搭船過海之前,食過快靚正晚餐先😛依間麵屋武藏座位都幾多,仲有幾個卡位添,都幾舒適。放工時間除咗有打工仔之外,仲有啲做完運動嘅學生喺度食嘢,都幾受歡迎☺️☺️鹽味炙燒豚肉清湯麵本身係俾個Menu吸引,估唔到都幾好食,湯底係淡嘅鹽味,唔會太過鹹,唔會好濃郁,清清地都幾好飲至於個拉麵底都幾彈牙拉麵質地唔錯👍🏼👍🏼炙燒豚肉薄薄約片,不太肥,都幾好食。份量又啱啱好,唔會太過滯最有驚喜嘅係佢地既小食!日本直送嘅唐揚豆池魚 細細條,脆卜卜,可以連骨食,非常香口,但又唔會太過油👍🏼👍🏼👍🏼另外,比目魚黃金燒,芝士味香濃,同比目魚非常夾🔥🔥魚肉好滑,整體來講好好味👍🏼👍🏼加埋杯菠蘿特飲,夠晒爽!如果想簡單 食個好味嘅晚餐,依度都係個唔錯嘅選擇😁😁

放工係搭船過海之前,
食過快靚正晚餐先😛
依間麵屋武藏座位都幾多,仲有幾個卡位添,都幾舒適。

鹽味炙燒豚肉清湯麵

至於個拉麵底都幾彈牙
拉麵質地唔錯👍🏼👍🏼
炙燒豚肉薄薄約片,不太肥,都幾好食。
份量又啱啱好,唔會太過滯

最有驚喜嘅係佢地既小食!
日本直送嘅唐揚豆池魚

加埋杯菠蘿特飲,夠晒爽!

如果想簡單 食個好味嘅晚餐,依度都係個唔錯嘅選擇😁😁

2020-10-22 160 views
灣仔會展的BB展又來了🤣🤣平日人來人往的灣仔大橋,今日更墟撼,都逛到累了,還是坐下吃碗麵最好🤣🤣白武骨豚肉片拉麵~濃底很濃厚,味道整體也較濃味,愛吃濃味食物的,應欲罷不能,停不了口🤣白湯底叉燒沾汁麵~很愛吃沾麵汁裡的豬肉粒🤣🤣超好吃,細細粒的豬肉,既鮮味,又冧軟~而麵質煙韌中帶點彈牙,麵條亦是孖條的,不是一條一條麵,很特別👍紐倫堡腸~很長的一個腸,抵吃度加分🤣,一點點的黑椒微辣,也是挺濃味的😎蒜香魷魚鬚~魷魚味非常突出,魷魚亦剛剛好熟,很鮮嫩的那種,好好味雜果特飲及菠蘿特飲~清新之選,但不會很甜的那種,甜度剛剛好👍