2018-10-22 191 views
今日行完街 唔知食乜好 見到有間裝修好似唔錯既茶記 好似又想食茄豬 見賣相幾好就比佢呃左入黎咁就緊係嗌 鮮茄芝士焗豬扒飯 見張圖咁靚同埋凍檸茶點知飯黎到 完全失望 冇鮮茄 茄汁味都冇 冇菠蘿 芝士咸到爆炸 飯底連蛋散都唔見 成個飯就係得咁咸字咁就緊係問個職員 笑笑口話意粉先有 咁張圖又有? 繼續笑 笑完就走凍檸茶不過不失跟著都唔講咁多了 嬲嬲地環境一般 枱與枱之間都好近 坐左人就好迫服務方面 藍衫職員好 仲有一個就唔好 廢事形容得咁仔細衛生都係一般總之唔會再黎搵極都搵唔到*鮮茄*同菠蘿
今日行完街 唔知食乜好 見到有間裝修好似唔錯既茶記 好似

衛生都係一般

總之唔會再黎

搵極都搵唔到*鮮茄*同菠蘿

2018-08-28 182 views
其實西洋菜南街呢度好多食店,行過見到呢間有即磨咖啡,所以入去幫襯食一個午餐,叫咗個A餐:茄子肉燥豬柳飯加即磨咖啡,嚟到見到豬柳變咗豬扒骨,食完晒先知七成以上都係骨,問姐姐點解豬柳變咗豬骨,可唔可以反映一下,佢話:「係咁㗎啦!」,姐姐嘅態度真係very good,咁即係同餐牌唔一樣啦,咁我算唔算中咗伏呢?起碼我唔會再去食囉,又多一間我可以blacklist嘅茶餐廳了………………………………………………………………………
2018-08-06 175 views
行過見冇乜人入去試下,講真茶餐廳早餐咪度度都係嗰D。点知呢檔勁呀,叫左個三餸麵,出奇地冇呢文味,淡過自已煮,片餐肉薄如蟬翼,追求健康又要食即食麵嘅朋友啱哂。仲有杯咖啡,最憎用D不銹鋼杯,成個鐘未降温。点飲……最正係D客、九成滿都冇人出聲全埸静過自修室
最正係D客、九成滿都冇人出聲全埸静過自修室
餐、旦、腸、麵
2018-05-07 879 views
我真的想不到,有什麼引言,或者開場說話,適合用來形容,我在旺角太子幫襯茶餐廳「1樓冰室」,和掏荷包試食「1樓冰室」的招牌飲品「水果益力多鮮奶」的食評體驗。雖然「1樓冰室」可以說是位於旺角的茶餐廳,但是從港鐵「太子站」或者「旺角東站」出站再前往「1樓冰室」,沿途消耗的腳力跟時間,都會比「旺角站」為之少得多。所以有意前往光顧「1樓冰室」的食客,還是不要過份盡信程式內,有關前往「1樓冰室」的「交通指引」,相信自己沿用的交通工具模式好過。做人是需要獨立思考,擇善固執,不要人云亦云,不然的話,像美國人就糟糕了。另一方面,「1樓冰室」的名稱設定亦是一個很吊詭,很耐人尋味的地方,因為「1樓冰室」店名裡面所使用的「一」字其實不是中文字的「一」,而是阿拉伯數目字版本的「1」字。「1樓冰室」這耐人尋味的店名設計,是我總結對旺角「1樓冰室」的第一印象和個人疑問,為什麼「1樓冰室」會有這樣的店名設計?中文字與阿拉伯數目字互相夾雜出來的版本店名,「1樓冰室」給我的感覺,就好像人的名字,竟然是中英文互相串聯而成的怪異版本姓名。至於我在上門光顧「1樓冰室」之前,一早已經鎖定好的目標,目標就是「1樓冰室」的「水果益力

至於我在上門光顧「1樓冰室」之前,一早已經鎖定好的目標,目標就是「1樓冰室」的「水果益力多鮮奶」。我最初對「水果益力多鮮奶」的味道期望,會是像西貢「雪X佬冰室」裡面的「凍檸多」飲品。

結果我在「1樓冰室」,侍應準備替我落單的時候,我原先想幫襯試飲的「水果益力多鮮奶」,居然只剩下一款「木瓜」口味可以選擇。

此情此刻,我忽然一下子,變成了電影「最愛女人購物狂」裡面的男主角劉青雲飾演的角色「李簡仁」。「李簡仁」在電影內患有「選擇困難症」,單是在選擇光顧什麼食店,也可能要費煞思量,浪費了寶貴的午膳時間。

但是「李簡仁」後來因緣際會,偶然認識和僱用了女主角張柏芝飾演的角色「方芳芳」。「方芳芳」雖然是病情十分嚴重的購物狂,但是偏偏沒有選擇困難,所以往往能夠冷靜為「李簡仁」解決「選擇困難」的問題。

「方芳芳」為「李簡仁」解決選擇困難的其中一個主要方法,就是以「除去法」,先將一些自己無法選擇,例如一早已經售罄的食品飲品除去,又或者一些價錢太昂貴,超回自己預算的食品飲品,也可以立刻剔出選擇範圍。

把大部分不適合自己享用的食品飲品剔除之後,再把剩下的,根據自己的處境狀況,選擇一些,不用刻意費心選擇,只剩下一款口味的食品飲品,就可以解決選擇困難的問題。

我原本也可能,要像「最愛女人購物狂」裡面的「李簡仁」一樣,也需要在「1樓冰室」,為「1樓冰室」下午茶的「水果益力多鮮奶」的口味選擇而浪費一大段時間。

誰又料到旺角「1樓冰室」偏偏在於那個時候,「水果益力多鮮奶」飲品只剩下一款「木瓜」口味可以讓我選擇,讓我不再需要浪費時間,究竟這樣對我來說,是好事還是壞事呢?

我就沒有什麼所謂,只要「1樓冰室」還有提供「水果益力多鮮奶」,我還有機會幫襯享用就足夠了,儘管我本人不熱衷於享用木瓜這種水果食材。

聽說木瓜這種水果食材,在於香港很多女性都會視作有利「豐胸」的食材。可惜我只是一個「男人老狗」,根本就不需要「豐胸」。況且我自從腦中風入院後,身體機能早已經受到影響,現在的我已經同廢人沒有分別。

所以現在的木瓜對我來說,只是一種很平凡很尋常的一種水果而已。現在我在沒有選擇權的情況下,只能選擇飲用「木瓜味」的「水果益力多鮮奶」,試飲一次看看味道一試無妨吧。

至於下午茶的主菜,我見自己幫襯的時間尚早,所以選擇了「1樓冰室」下午茶,下午茶裡面另一款的招牌食品「1流朱古力西多士」好了。

反正我來到旺角,上門光顧「1樓冰室」的時候,時間才下午三點鐘左右而已,粗略估計自己就算此時食了一塊含朱古力成份的「1流朱古力西多士」,都未必會對我我睡眠質素構成影響吧。

另一方面,我的「1樓冰室」兩款食品飲品,「木瓜益力多鮮奶」跟「1流朱古力西多士」加起上來所需要的價錢,都只是港幣三十九元而已,不算很昂貴。

至於「1樓冰室」的飲品跟食品,「木瓜益力多鮮奶」唯一讓我最印象深刻的味道,應該就是「木瓜益力多鮮奶」裡面的鮮木瓜的味道。木瓜的味道偏向清淡的甜味,尤其是木瓜獨有的甜味,我第一口飲完就忘記了。

可惜我無法在這裡,清楚說明解釋木瓜的甜味跟其他水果有什麼分別,所以我只能講句,木瓜的甜味只能讓我第一時間想起,想起讓人「胸前偉大」的甜味。
木瓜益力多鮮奶

不過可以很肯定的是,「木瓜益力多鮮奶」的甜味,沒有我飲前預計那麼甜。而且「木瓜益力多鮮奶」始終不是奶昔,鮮奶口感始終只是一般鮮奶飲品的水平,不會有很稠密很難吸啜的問題。

所以「1樓冰室」「木瓜益力多鮮奶」的給我的味覺印象,只是來自新鮮木瓜的清新甜味,而且鮮奶口感順滑,不難吸啜入口。

至於「1樓冰室」下午茶的另一位主角,「1流朱古力西多士」的西多士本身,屬於像鴨脷洲熟食中心裡面的茶餐廳「陳X記」賣的「一口西多士」。

「1流朱古力西多士」大約有六件左右的「一口西多士」,一樣好像以「層層疊」「金字塔」方式疊起來,再淋上一些質地不算很稠的朱古力醬。
1流朱古力西多士

由於「1樓冰室」使用作為調味料的朱古力醬,屬於質地比較稀,水份較多的朱古力醬,所以來自朱古力醬的可可鹼濃度,應該未有像坊間食店使用的朱古力醬那麼濃稠,朱古力的甜味也只是適可而止的程度,不會太甜。

為了加強「1流朱古力西多士」的甜味,「1樓冰室」選擇未另一個方法,就是在「一口西多士」的表面,灑上了一層糖粉,確保「1流朱古力西多士」仍然有足夠達標的甜味。

至於「1流朱古力西多士」的口感,雖然一口西多士的主要蛋味,被中等甜度的朱古力醬蓋過了,但是慶幸「1流朱古力西多士」炸得總算還是膨脹而起,沒有完全收縮。

但是由於「1樓冰室」以一口西多士作為下午茶套餐食品,所以估計食店一早預備了大量「1流朱古力西多士」的主要材料「一口西多士」備用,想吃新鮮炸起的一口西多士是沒可能做到了。

對我來說,難得我吃「1樓冰室」的「1流朱古力西多士」,吃到的口感不算太腍,我就已經沒有對「1樓冰室」感到不滿。而且我需要的不是濃厚的朱古力甜濃味道,而飽滿的一口西多士跟益力多鮮奶。

所以下個結論,「1樓冰室」的「1流朱古力西多士」的口感可以再脆一點,但未是最差。至於我下次再光顧「1樓冰室」,我想試飲其他口味的「益力多鮮奶」。
2018-03-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$39 (Tea)
木瓜益力多鮮奶
1流朱古力西多士
之前有一次經過見到下午茶好多人排隊 所以印象一路都好好今晚同朋友係附近又唔知食乜好 ...咁就提議去呢間點知答覆到喊😰😰1. 惡劣態度一門口啲人見到佢個米線只係$27覺得好抵而且唔算好肚餓咁就諗住叫呢個坐到入去一路都搵唔到門口個牌 於是我就特登問侍應係咪27 蚊 問完果下🌚佢返左我個白眼頭再啖大氣然後好晦氣咁講 係呀 果下真心想問係咩態度😡😡😡😡擺咗出嚟人哋唔問得咩?! 如果你咁唔想做呢個優惠 一係收埋佢囉🤷🏿‍♀️🤷🏿‍♀️🤷🏿‍♀️2. 冇魚蛋冇魚片頭落班個下嗰個借啲意話咗冇魚蛋都算點知碗野嚟到嘅時候連片頭都冇埋🤷🏿‍♀️🤷🏿‍♀️🤷🏿‍♀️ 剩係得啲五花腩 一舊好林嘅炸蝦 同埋幾舊蘿蔔果下完全唔敢比佢拎返入去好驚佢加料3. 超重鹼水味首先我轉左米粉 份量好少不過$27都算啦 食第一啖係一陣好濃烈嘅鹼水味 我完全諗唔名點解食米粉會有鹼水🌚🌚🌚
之前有一次經過見到下午茶好多人排隊 所以印象一路都好好
今晚同朋友係附近又唔知食乜好 ...咁就提議去呢間
點知答覆到喊😰😰
1. 惡劣態度

2. 冇魚蛋冇魚片頭
落班個下嗰個借啲意話咗冇魚蛋都算
果下完全唔敢比佢拎返入去好驚佢加料

3. 超重鹼水味
Other Info. : 我睇人哋其他食評啲圖都係叫呢個餐 但人地個碗靚好多好多 可能其他嘢會好食啲但係真心態度太惡劣
2018-03-23
$27 (Dinner)
2018-03-06 467 views
今日晏晝同老婆係旺角花園街買衫畀小朋友, 經過西洋菜南街諗住搵下午茶餐飲杯嘢歇腳... 在門口見到呢間喇沙下午茶$ 27蚊仲要什錦,我們一於入嚟試下啦。餐廳是曾經裝修過有粉色窗廚, 較為整潔 再加埋27蚊一碗喇沙, 點都入嚟試下餐牌簡潔易明看圖識字,跟餐加五蚊有即磨咖啡凍飲加七蚊。我就叫了個什錦喇沙湯米線 、一杯即磨咖啡 老婆就揀咗魚蛋魚片頭喇沙米線 、跟杯凍檸茶什錦湯喇沙米線 天婦羅蝦就放在湯上浸到淋曬魚蛋唔夠熱湯底ok味濃 老婆搵魚蛋魚片頭喇沙湯米線都係嫌棄D餸唔夠熱,有進步空間 總括而言,都係兩個湯底都總算還可以!始终在旺角$27食喇沙 add $5 drink, 選擇應該不多!
餐廳是曾經裝修過有粉色窗廚, 較為整潔
再加埋27蚊一碗喇沙, 點都入嚟試下

餐牌簡潔易明看圖識字,跟餐加五蚊有即磨咖啡凍飲加七蚊。

老婆搵魚蛋魚片頭喇沙湯米線都係嫌棄D餸唔夠熱,有進步空間
總括而言,都係兩個湯底都總算還可以!始终在旺角$27食

喇沙 add $5 drink, 選擇應該不多!

• 喇沙
2018-01-24 461 views
一直聽同事講太子有間鋪食喇沙好平,但又好足料,聽左幾次,今次難得出開太子,就係午餐時間試一下。黎到已經就黎兩點,所以人流唔多,因為大家都食得七七八八,一坐低唔理三七廿一同呀姐講要個喇沙!仲有清湯同麻辣揀!米粉米線任君選擇!另外再叫多左個午餐,連埋野飲就42蚊!喇沙: 唔好講笑,非常足料!雖然只係27蚊,但絕不馬虎!有炸蝦有蛋有腩肉片仲有蘿蔔腐卜!喇沙湯底味夠濃,咬一口蘿蔔又十分juicy!完全唔使擔心要加杯野飲!班腩豬柳飯:大大碟,夠哂飽!茄子整得好好味,豬柳又大大舊好入味,真係忍唔住食完一啖又一啖!不過食哂真係好飽!呢間1樓冰室真係唔錯,相信以後再黎太子都會搵下佢!

呢間1樓冰室真係唔錯,相信以後再黎太子都會搵下佢!
2018-01-24
$35 (Lunch)
2018-01-06 379 views
今日黎到太子,諗住搵下午茶食,行過見到又係冰室,而家真係越黎越多冰室但都已經5點幾,居然仲有下午茶食喎~見到門口個大廣告,見到個焗飯好吸引,咁又唔駛等位就入去食啦~~諗左陣叫左個焗菠蘿芝士肉醬飯配西冷牛扒仲有叫左個下午茶~~鹽酥雞翼配薯條焗飯要焗要等,等左陣,黎到,幾大份,焗飯配西冷牛扒都幾特別焗菠蘿芝士肉醬飯配西冷牛扒,即焗,好夠熱,肉醬味配飯幾好食,西冷牛扒都唔少,都幾多下,又唔會焗到過熟喎,啱啱好,一讚~~另一樣估唔到既就係下午茶既鹽酥雞翼,居然炸得啱啱好,仲保存到肉汁薯條份量都幾多,好食~~
但都已經5點幾,居然仲有下午茶食喎~

諗左陣
叫左個焗菠蘿芝士肉醬飯配西冷牛扒
仲有叫左個下午茶~~
鹽酥雞翼配薯條

焗飯要焗要等,等左陣,黎到,幾大份,焗飯配西冷牛扒都幾特別

薯條份量都幾多,好食~~
焗菠蘿芝士肉醬飯配西冷牛扒
2018-01-02
Type of Meal
Tea
焗菠蘿芝士肉醬飯配西冷牛扒
2017-12-15 243 views
下午兩點左右想搵下午茶食,經過此餐廳門口,寫住雜錦米線$27,於是便一試。我點選了清湯底,餸菜有炸蝦,豆卜,魚蛋,腩肉,份量不少。湯底算不錯,魚蛋彈牙,很好味,唯獨腩肉硬了一點。總括嚟講,今餐尚算不錯

總括嚟講,今餐尚算不錯

雜錦湯米線
2017-12-15
Type of Meal
Tea
雜錦湯米線
2017-12-07 183 views
話說班同事就話想試下間新野,咁我就嚟咗呢間其實都開咗一大段時間嘅茶記試下啦,我地一行9個人,等入座要啲時間係情有可源,入到嚟分枱坐都係合理。我其實最近一直都想食「男人的浪漫」嘅豆腐火腩飯,諗住食唔到,見到特價午餐係班腩都應該唔差得去邊,於是就試下啦。點知嚟到見到啲豆腐..... 豆卜咁嘅樣.... 咁都算,咬入口啲豆腐勁硬.... 吞入口都覺得整痛條食道。 班腩仲難食,咬入去散嘅啲魚肉,好似雪咗好耐仲未解凍就拎出嚟煮咁,個汁又少..... 唉....成個午餐都好受罪,店員又落錯單,又唔多想跟進咁.... 我食完一次都唔想再嚟。
豆腐班腩飯

2017-09-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2017-11-27 174 views
今早因為晏左起身, 食早餐都差不多成十點半先食,所以到中午時都仲未有肚餓感覺, 但因為一陣多野做驚"如果而家唔食以後無機會再食",所以係太子附近諗住求其搵間輕食少少, 叫做食過午餐咁啦行到始創後面條街, 基本上如果要求唔高, 其實間間都係"唔貴的", 但一般望入去既格局都係以"頹飯"為主,三十零蚊野, 今時今日香港地, 仲要係旺角太子區域, 算係好抵食架啦我係門口見到張海報(見圖), 呢個米線 $27, 於是就入左去食啦,其實原來佢要加飲品都要加多 $8 的, 我叫左杯凍檸檬茶,即係 $27 + $7 = $34, 都 OK 啦, 輕食一餐呢個 "雜錦湯米線(麻辣湯)", 海報話內容有 : "吉列大蝦, 五花肉片, 潮式魚蛋, 魚片頭"數過全部係有齊的, 咁當然, 唔好要求太高啦, 過到自己個咀既, 亦對得住個價錢,只係個麻辣湯, 唔係好夠麻, 亦唔係好夠辣, 如果改善埋就一流啦至於凍檸茶, 中規中矩啦, 無咩特別茶味埋單 $34, 呢個價錢午餐, 抵過好多下午茶了, 收貨吧
今早因為晏左起身, 食早餐都差不多成十點半先食,
所以係太子附近諗住求其搵間輕食少少, 叫做食過午餐咁啦

其實原來佢要加飲品都要加多 $8 的, 我叫左杯凍檸檬茶,

至於凍檸茶, 中規中矩啦, 無咩特別茶味
埋單 $34, 呢個價錢午餐, 抵過好多下午茶了, 收貨吧
2017-11-27
2017-11-09 201 views
約了朋友下午到旺角始創中心附近逛逛。為人比較心急,一早到了,沒有什麼事情可做;肚子有點餓,走過西洋菜南街對面的一間「(1)號冰室」看看。正值下午茶時段,餐牌有多項選擇。叫了一份「咸牛肉蛋三文治」,不要烘底,及一杯「即磨咖啡」。咸牛肉做得鹹香可口,蛋炒得滑溜,白麵包片亦腍暖。以為是一間普通冰室,並沒有對所謂「即磨咖啡」抱太大期望。殊不知一層薄薄的油脂置於杯面上,喝一口,香啡撲鼻,而口腔充滿滋潤,說齒頰留香也不為過。猜猜這份套餐價錢多少?只不過是21 元,其他的連鎖快餐店也不能,莫說沒有供應。若有機會在旺角找東西吃,不妨試試這間店舖!

咸牛肉做得鹹香可口,蛋炒得滑溜,白麵包片亦腍暖。

若有機會在旺角找東西吃,不妨試試這間店舖!
2017-11-04 196 views
難得放假岀旺角,又難得有錶位泊車,又難得個囡有人湊,天時地利人和都齊晒,所以決定同老婆出旺角,同老婆行咗一個鐘頭,終於都揀咗呢間餐廳(一樓冰室),叫咗個咖喱牛腩飯,一個雜扒餐,都知道出旺角食飯價錢比較貴,但都無所謂,都希望食到好食,就算唔係好好食,都希望唔好太差啦,但係咖喱牛腩飯好似水咁,個飯又細,加飯又要加$10,個雜扒餐,全碟最大既係蕃茄,足足有半個蕃茄,戴眼鏡嘅女職員態度又差,惡劣,絕對冇下次, 絕對不推介
2017-10-30 190 views
假日常常訓到好晏先醒,到食午餐時好自然已經係3點幾既事><有時間都係一件好事黎,就係可以食下午茶~咖哩豬扒飯 $39咖哩比較稀身,屬於港式咖哩的一種~味道方面,辣味唔重同唔夠咖哩香~不過塊豬扒整得好食!咸牛肉蛋三文治 $21在糾結食朱古力西多士好定咸牛肉蛋三文治好,想食咸野,最後都係揀左三文治。三文治已烘底,脆脆地好有口感~咸牛肉比例幾多,蛋唔會煎得好老,仲有小小蛋汁流出~有埋飲品,其實幾抵食~餐牌

咖哩豬扒飯 $39

咖哩豬扒飯
咖哩比較稀身,屬於港式咖哩的一種~
味道方面,辣味唔重同唔夠咖哩香~不過塊豬扒整得好食!
咖哩豬扒飯

咸牛肉蛋三文治 $21

咸牛肉蛋三文治
三文治已烘底,脆脆地好有口感~
咸牛肉比例幾多,蛋唔會煎得好老,仲有小小蛋汁流出~
有埋飲品,其實幾抵食~
餐牌

2017-10-30 162 views
是晚大概6點半就黎到太子呢間新開嘅茶記間開餐!現場所見,已經坐無虛席!餐牌款式都幾多!有扒餐,焗飯,喇沙等叫左個帆立貝鰻魚鍋飯 同肉眼扒鐵板餐 total $112帆立貝鰻魚鍋飯:一上枱超靚,鰻魚長度長過個碗,但個飯味偏淡,相比個飯嘅外貌有一點點失望!肉眼扒鐵板餐(薯菜): 扒偏薄,肉質稔唔痴牙。都幾大塊! 薯條加埋燒汁超好味! 切到好整齊忍唔住影多張相先! 呢間新派茶記鐵板扒優勝過鰻魚飯!價錢都算合理,下次再試下其他野先!唔嫌環境比較細都係不錯嘅選擇!
是晚大概6點半就黎到太子呢間新開嘅茶記間開餐!
現場所見,已經坐無虛席!

餐牌款式都幾多!有扒餐,焗飯,喇沙等

叫左個帆立貝鰻魚鍋飯 同肉眼扒鐵板餐
total $112

帆立貝鰻魚鍋飯:一上枱超靚,鰻魚長度長過個碗,

但個飯味偏淡,相比個飯嘅外貌有一點點失望!

肉眼扒鐵板餐(薯菜): 扒偏薄,肉質稔唔痴牙。
都幾大塊! 薯條加埋燒汁超好味!

切到好整齊
忍唔住影多張相先!

呢間新派茶記鐵板扒優勝過鰻魚飯!
價錢都算合理,下次再試下其他野先!
唔嫌環境比較細都係不錯嘅選擇!
2017-10-24
$50 (Dinner)
  • 肉眼扒鐵板餐