2022-08-07 181 views
餐廳位於成業工廠大廈裏面,以60年代復古懷舊風格為主😎 食物款式應有盡有,每個set更附上餐湯或沙律,包保大家食得飽肚😝 整體環境乾淨企理,價錢亦非常親民,十分適合聚會、嘆返個平靚正嘅西餐美食~ 🥩 經典煎封紐西蘭穀飼西冷配特選薯菜 $128 係10安士嘅西冷呀🥰 叫咗七成熟啱啱好😛 表面煎至微微焦脆,肉質超級軟腍,切開後仲爆汁添,十分無敵juicy呀😭 另外估唔到特選薯菜除咗有茄子🍆 切瓜🥒 蕃茄🍅 同青豆薯蓉🥔 之外竟然仲有成半舊蒜頭🧄 呢個價錢有呢個質素真係冇得彈~ 超級無敵推介💕🍱 1960 全日早餐 $108選擇困難症人士嘅必點之選🤣 有大啡菇松露溫泉蛋🥚 欖油車厘茄🍅 大麥雜菜沙律🥗 青豆薯蓉🥔 香草豬肉腸🍢 肉桂脆煙肉🥓 酸種多士🥪 蜜糖脆脆乳酪杯🧁 整體份量十足,口感豐富而且味道相當出色🤩 絕對會encore!🍲 黑松露雜菌意大利飯 $78一上枱就聞到香噴噴嘅黑松露味😍 蘑菇份量十分足料,每一啖都夾雜着蘑菇粒好滿足呀🍄 飯粒口感適中😛 比起出邊偏硬但都OK☺️ 值得一讚係食完成碗意大利飯都唔覺得膩🥰 推推!🍰 朱古力蛋糕 $18香滑嘅朱古力慕絲配海棉蛋糕😍 朱古力味夠濃郁

🥩 經典煎封紐西蘭穀飼西冷配特選薯菜 $128
經典煎封紐西蘭穀飼西冷配特選薯菜

🍱 1960 全日早餐 $108
1960 全日早餐

🍲 黑松露雜菌意大利飯 $78

🍰 朱古力蛋糕 $18
香滑嘅朱古力慕絲配海棉蛋糕😍 朱古力味夠濃郁,蛋糕十分濕潤,完全唔乾~ 整體層次分明,口感豐富,值得一試😆
朱古力蛋糕

🫐 藍莓芝士蛋糕 $18
芝士口感豐厚,軟綿柔滑,份量紮實😚 配上藍莓簡直係錦上添花😋 整體賣相十分吸引,令人食指大動,必點之選😜
藍莓芝士蛋糕

🍟 海鹽薯條 $18
有驚喜!雖然薯條切到好幼身但仍然保持到外脆內軟嘅口感,食落去香脆可口,更有海鹽叼吓味道🤣 唔錯唔錯!
海鹽薯條

🍹 生薑檸檬湯力 $14
估唔到薑味超級出眾,配檸檬梳打好解膩😌
生薑檸檬湯力/凍朱古力

海鹽薯條
生薑檸檬湯力/凍朱古力
餐湯/沙律
2022-07-29 171 views
星期五晚又去觀塘工廈搵嘢食,今晚去咗成業街試吓呢間壹玖陸零,餐廳喺成業工業大廈內,這工業大廈比較殘舊,走廊位垃圾比較多,餐廳門面沒有什麼特別裝修,餐廳內就做懷舊風,以60年代為主題嘅裝飾整體清潔乾淨,我們吃了單支瘋味雞翼秘密醬,煎焗盲鰽,同慢煮豬肉眼。豬肉眼用半肥瘦肉,肉質都算腍,加埋醬汁味道不錯,但配菜只有薯條和炸秋葵,比較簡單。煎焗盲鰽份量足夠,有三塊魚肉,魚肉煎得咁啱好,味道亦不錯,只可惜酒味比較強影響咗少少,單支瘋味雞翼我覺得比較普通,似炸雞翼加咗佢嘅秘密醬,令個名帶些少神秘感,加埋兩杯梳打飲品埋單四百幾,食物雖不算非常精緻,但以這個價錢來說仍然係物有所值。
煎焗盲鰽
慢煮豬肉眼
單支瘋味雞翼秘密醬
煎焗盲鰽
慢煮豬肉眼
2022-07-24 1065 views
再一次嚟到成業工廠大廈搵食 今次嚟到一樓呢間充滿舊香港特色嘅餐廳😮 餐廳叫1960 應該就係想打造一個60年代嘅氛圍 睇到飲品Menu就感覺到嗰個懷舊年代感覺🤣前菜是日餐湯 係粟米忌廉海鮮湯 湯入面有好多蜆 但係蜆又唔會令到個湯好腥 沙律就比較普通 面頭嘅麵包已經唔脆啦😂蒜香辣茄汁煮海鮮貝殼粉雖然貝殼粉好大粒 份量得好少 數過得九粒 🥹 同埋貝殼粉有少少過硬 海鮮有大蝦 蜆 同帶子 都算幾多種類 醬汁比較辣 唔係好食到番茄嘅味道 唔推介呢碟 食完落肚會唔飽農場風烤豚肉腩配黃金燒粟米豚肉腩煎得好香 咬落口食得出肥瘦嘅層次 瘦肉嘅部分唔會太柴 都幾有肉汁 配埋側邊嘅蜜糖芥末醬 幾好食 燒粟米都好有牛油味 整體都唔錯😆 仲可以配白飯或者薯菜 我哋揀咗薯菜🍟廚師精選甜品 有芝士蛋糕 同朱古力蛋糕兩款 個人比較鍾意原味嘅嗰種綿密感 朱古力嗰款就甜咗少少😉店員仲特登送咗紅菜頭蘋果汁🧃俾我地 加上佢哋服務都好殷勤 服務真係唔錯
前菜
農場風烤豚肉腩配黃金燒粟米
農場風烤豚肉腩配黃金燒粟米
Type of Meal
Lunch
個日揾成業工廈有咩食,見到呢間餐廳好似幾吸引就去咗食😙可惜個日較遲去食所以有啲已經買晒冇得食🥲🔺青豆雞肉忌廉湯每個套餐都有一碗餐湯,呢碗湯好特別😝湯係有咬口🙌🏻雖然有青豆但唔會好有菜味🫶🏻🔺夏威夷風情鮮蝦堡配手工薯片🦐$88本身以為係burger點知同想像中有d唔知😳包甜甜地同脆身,餡料就好豐富包括有蝦,洋蔥🧅菠蘿,生菜同車厘茄🍅成個包好fresh係會想再encore😚夏天食岩哂💦而薯片好香口,調味都好正~🔺黑松露雜菌意大利飯🍄$78黎到已經聞到好香松露味,食落都係黑松露味好重🤩飯裡面有大量菇但自己一個人就有啲膩🤫

🔺青豆雞肉忌廉湯
青豆雞肉忌廉湯

🔺夏威夷風情鮮蝦堡配手工薯片🦐$88

🔺黑松露雜菌意大利飯🍄$78
青豆雞肉忌廉湯
2022-06-15 339 views
觀塘工廈懷舊西餐 壹玖陸零 1960🧡意氏番茄蜆肉醬拌蒜香檸檬扁意粉 🍋$78 扁意粉煮得幾有口感,夠煙韌。檸檬汁撈埋番茄醬酸酸地,幾開胃,啱曬夏天食😎唯一略嫌有d太油,食到底既時候見到d油係浸住d意粉🤢但好彩蜆肉醬夠酸,所以食落都唔會話覺得太heavy🥴🧡經典煎封紐西蘭西冷(10oz)配特選薯菜 $128餐廳default係五成熟,如果想要其他生熟度落單既時候記得同職員講🫠個扒煎得好靚,個面煎到有少少焦香,食落有少少脆又唔會太膿,值得一讚!切開入面仲係粉紅色,唔會太熟,好好食!薯菜其實係薯蓉,略嫌份量太少,食完個set都唔係好飽😂以上每個set都有餐湯或沙律跟返,沙律就正常發揮,個湯當日係忌廉雜菌湯,飲落就淡左d, 忌廉同雜菌既味都唔係太出🥹但呢個價錢假日食到個set都算唔錯既,可以一試🫶🏻味道:8.5/10性價比:7.5/10📍壹玖陸零 1960觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26號舖📌人均消費: $100-200
觀塘工廈懷舊西餐 壹玖陸零 1960

🧡意氏番茄蜆肉醬拌蒜香檸檬扁意粉 🍋$78

扁意粉煮得幾有口感,夠煙韌。
檸檬汁撈埋番茄醬酸酸地,幾開胃,啱曬夏天食😎
唯一略嫌有d太油,食到底既時候見到d油係浸住d意粉🤢
但好彩蜆肉醬夠酸,所以食落都唔會話覺得太heavy🥴

🧡經典煎封紐西蘭西冷(10oz)配特選薯菜 $128
切開入面仲係粉紅色,唔會太熟,好好食!
薯菜其實係薯蓉,略嫌份量太少,食完個set都唔係好飽😂

但呢個價錢假日食到個set都算唔錯既,可以一試🫶🏻

味道:8.5/10
性價比:7.5/10

📍壹玖陸零 1960
📌人均消費: $100-200
🙋🏻‍♀️: 𝐇𝐨𝐰 𝐝𝐨 𝐰𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐛𝐞 有嚼勁 𝐢𝐧 𝐄𝐧𝐠𝐥𝐢𝐬𝐡?𝐌𝐬. 𝐒𝐡𝐞𝐞𝐩🐏: 𝐀𝐥 𝐝𝐞𝐧𝐭𝐞🍝1960, 𝙨𝙞𝙩𝙪𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙆𝙬𝙪𝙣 𝙏𝙤𝙣𝙜 𝙞𝙣𝙙𝙪𝙨𝙩𝙧𝙞𝙖𝙡 𝙗𝙪𝙞𝙡𝙙𝙞𝙣𝙜, 𝙞𝙨 𝙙𝙚𝙘𝙤𝙧𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙧𝙚𝙩𝙧𝙤 𝙨𝙩𝙮𝙡𝙚. 𝙔𝙤𝙪 𝙘𝙖𝙣 𝙨𝙥𝙤𝙩 𝙥𝙖𝙞𝙣𝙩𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙤𝙛 𝙢𝙖𝙣𝙮 𝙘𝙚𝙡𝙚𝙗𝙧𝙞𝙩𝙞𝙚𝙨 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙚𝙙 𝙗𝙧𝙞𝙘𝙠 𝙬𝙖𝙡𝙡.🛕𝙄𝙩 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧𝙨 𝙬𝙚𝙨𝙩𝙚𝙧𝙣 𝙨𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨 𝙖𝙩 𝙖 𝙧𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙥𝙧𝙞𝙘𝙚.𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒊𝒔𝒉✨𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 🍄🎋黑松露野菌蘆筍意粉$𝟕𝟖 (🌟𝟗.𝟓/𝟏𝟎)𝙏𝙝𝙞𝙨 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙖 𝙞𝙨 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙙𝙞𝙫𝙞𝙣𝙚!🖤 𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩𝙡𝙮 𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙖𝙡 𝙙𝙚𝙣𝙩𝙚. 𝙀𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙗𝙞𝙩𝙚 𝙞𝙨 𝙛𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙬𝙤𝙣𝙙𝙚𝙧𝙛𝙪𝙡𝙡𝙮 𝙥𝙪𝙣𝙜𝙚𝙣𝙩 𝙗𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙩𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧. 𝙏𝙝𝙚 𝙞𝙣𝙜𝙧𝙚𝙙𝙞𝙚𝙣𝙩𝙨 𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙢𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢🍄 𝙖
𝐌𝐬. 𝐒𝐡𝐞𝐞𝐩🐏: 𝐀𝐥 𝐝𝐞𝐧𝐭𝐞🍝

𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒊𝒔𝒉✨
黑松露野菌蘆筍意粉
$𝟕𝟖 (🌟𝟗.𝟓/𝟏𝟎)
𝙏𝙝𝙞𝙨 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙖 𝙞𝙨 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙙𝙞𝙫𝙞𝙣𝙚!🖤 𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩𝙡𝙮 𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙖𝙡 𝙙𝙚𝙣𝙩𝙚. 𝙀𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙗𝙞𝙩𝙚 𝙞𝙨 𝙛𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙬𝙤𝙣𝙙𝙚𝙧𝙛𝙪𝙡𝙡𝙮 𝙥𝙪𝙣𝙜𝙚𝙣𝙩 𝙗𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙩𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧. 𝙏𝙝𝙚 𝙞𝙣𝙜𝙧𝙚𝙙𝙞𝙚𝙣𝙩𝙨 𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙢𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢🍄 𝙖𝙣𝙙 𝙖𝙨𝙥𝙖𝙧𝙖𝙜𝙪𝙨 🎋𝙛𝙪𝙡𝙡𝙮 𝙖𝙗𝙨𝙤𝙧𝙗 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙖𝙧𝙧𝙮 𝙞𝙩 𝙩𝙝𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙝𝙤𝙡𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙝. 𝙄𝙩 𝙠𝙚𝙚𝙥𝙨 𝙢𝙚 𝙚𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙣𝙚 𝙢𝙤𝙪𝙩𝙝𝙛𝙪𝙡 𝙖𝙛𝙩𝙚𝙧 𝙖𝙣𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧. 𝙄 𝙟𝙪𝙨𝙩 𝙬𝙖𝙣𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧 𝙩𝙤 𝙡𝙞𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙞𝙣 𝙢𝙮 𝙢𝙤𝙪𝙩𝙝!🤤

𝑶𝒕𝒉𝒆𝒓 𝑫𝒊𝒔𝒉𝒆𝒔✨
𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗝𝘂𝘀🥩
經典香煎澳洲西冷牛扒配薯菜
$𝟴𝟴 (🌟𝟱.𝟱/𝟭𝟬)
𝘼 𝙗𝙞𝙩 𝙙𝙞𝙨𝙖𝙥𝙥𝙤𝙞𝙣𝙩𝙞𝙣𝙜. 𝘼𝙡𝙩𝙝𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙠 𝙞𝙨 𝙜𝙤𝙤𝙙 𝙡𝙤𝙤𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙝𝙖𝙧𝙧𝙚𝙙 𝙚𝙙𝙜𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙥𝙞𝙣𝙠 𝙘𝙚𝙣𝙩𝙧𝙚, 𝙩𝙤 𝙤𝙪𝙧 𝙙𝙞𝙨𝙢𝙖𝙮, 𝙞𝙩 𝙞𝙨 𝙩𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙖𝙣𝙙 𝙝𝙖𝙧𝙙 𝙩𝙤 𝙘𝙪𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙠𝙣𝙞𝙛𝙚 🔪 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙝𝙚𝙬. 𝙄 𝙬𝙤𝙪𝙡𝙙 𝙧𝙖𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙩𝙧𝙮 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙘𝙤𝙣𝙛𝙞𝙩 𝙙𝙪𝙘𝙠 𝙡𝙚𝙜 🍗𝙣𝙚𝙭𝙩 𝙩𝙞𝙢𝙚.
2022-01-29
$80 (Lunch)
  • 黑松露野菌蘆筍意粉
2022-06-10 236 views
*呢一站觀塘*😋 慢煮日本活性水飼育豬肉眼配特選薯菜 (7.5/10)*肉份量偏少,薯條份量大概得10條左右,配菜份量都偏少*豬肉眼肥瘦均勻,味道不錯,但肉質似平時嘅豬扒,較嫩身少少😋 義式巴馬火腿卡邦尼扁意粉 (7/10)*即係巴馬火腿包住意粉,巴馬火腿屬於平民買到嘅質素,無咩特別*意粉屬於少少硬身嘅口感,味道有淡淡卡邦尼汁味道,但我感覺味道過淡*份量偏少,合適細食嘅朋友😋 野菌忌廉濃湯(8.5/10)*有野菌碎,湯非常濃郁😋 泡沫濃蝦湯(8.5/10)*蝦味好濃郁*湯裡有蝦碎,飲落有口感😋 Latte (8/10)#foodguy666_觀塘#foodguy666_cafe壹玖陸零觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26號舖#觀塘美食 #九龍美食 #甜品 #西式美食 #咖啡店#foodiesinternationalchat
*呢一站觀塘*
😋 慢煮日本活性水飼育豬肉眼配特選薯菜 (7.5/10)
*肉份量偏少,薯條份量大概得10條左右,配菜份量都偏少
*豬肉眼肥瘦均勻,味道不錯,但肉質似平時嘅豬扒,較嫩身少少
😋 義式巴馬火腿卡邦尼扁意粉 (7/10)
*份量偏少,合適細食嘅朋友
😋 野菌忌廉濃湯(8.5/10)
*有野菌碎,湯非常濃郁
😋 泡沫濃蝦湯(8.5/10)
*蝦味好濃郁
*湯裡有蝦碎,飲落有口感
😋 Latte (8/10)

#foodguy666_觀塘
#foodguy666_cafe

壹玖陸零

2022-06-08 241 views
朋友請我食生日飯,近近哋喺觀塘工廈搵食。朋友介紹1960餐廳,反正都未食過,便試下。我們order咗:1)1960沙律菜,賣相都幾靚啲菜都幾新鮮,但係落多咗鹽啦。2)經典煎封紐西蘭西冷牛扒,五成熟,冇牛筋、啖啖肉、一啲都唔韌,肉質juicy、彈牙,美味可口。其他人都係柯打牛扒。賣相都唔錯。3) 慢煮活性水飼豬肉,還以為好鞋,原來唔係,有點點肥肉烹調肉質juicy。4) 甜品心太軟,有綠茶味和朱古力味,當然係揀朱古力味。外面有一個類似蜂巢嘅焦糖包住,一切開朱古力熔液湧出嚟,朱古力味好濃,因為唔係配雪糕,感覺有啲飽滯。環境都幾懷舊,服務態度都幾好,舖頭細細,下次可以帶其他朋友嚟食。

我們order咗:

2022-06-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
好少何呢個價錢可以食到呢個質素嘅西餐。入到去以為係伏,但當食物嚟到就覺得間餐廳都幾有心機,值得再嚟多幾次。經典西冷配薯菜真係幸好自己有叫,份量好夠,做到我想要嘅五成熟,好香都好Juicy,帶點韌道,幾滿意個扒,性價比高,勝過不少以牛扒作招牌嘅餐廳。薯條冇乜特別,唯一不足係個蒜頭唔夠淋。香草檸檬煎焗盲曹一上枱哇咗一聲,兩大塊,有啲驚自己食唔晒。有檸檬嘅清香解膩,不過魚有少少乾,整體都比較淡,如果有更多汁就好啦,因為食到後尾凍咗又冇汁就冇一開始咁好食啦,有啲扣分。咖啡不過不失,可以嘗試。
好少何呢個價錢可以食到呢個質素嘅西餐。

經典西冷配薯菜

薯條冇乜特別,唯一不足係個蒜頭唔夠淋。

香草檸檬煎焗盲曹

咖啡不過不失,可以嘗試。

• 西冷牛扒
👍🏻法式牛油燒春雞配特選薯菜 $118燒雞一上枱已經聞到好香香草味雞皮薄身唔肥,烤到金黃香脆,肉質正常唔算特別滑旁邊嘅薯菜吸哂啲雞油好正😛不過雞肉略嫌唔太入味,主要嘅調味都係晒雞皮度而且整體調味唔重,比較適合輕口味嘅人味道:7/10性價比:8/10-👍🏻美國Prime級自然黑安格斯西冷 $238牛扒煎得好靚,表面微微焦脆鎖住肉汁🤤嗌五成熟啱啱好,無乜血水滲出肉質軟腍juicy,牛味好濃郁不過邊位有筋多肥膏,有少少難咬面頭灑上黑椒同海鹽簡單調味,帶出更濃郁嘅牛味味道:8/10性價比:7/10-👍🏻紅蝦他他濃蝦汁煮扁意粉 $128紅蝦他他係半生熟嘅,口感好似刺身咁鮮味濃郁,微微酸,好特別😛意粉彈牙掛汁,汁量適中,唔會太水汪汪或太濃稠龍蝦味夠香濃突出,又帶少少蕃茄味,比較開胃面頭灑上乾蒜粒,令意粉多一層蒜香味味道:8/10性價比:8/10-👍🏻小山園抹茶心太軟 $88店員介紹係用咗小山園抹茶而製抹茶味果然好濃郁!抹茶嘅苦澀同回甘均勻一切開裏面嘅抹茶醬即刻流出🤪抹茶醬質地濃稠,混咗啲忌廉,不過食食下有啲甜個人比較鍾意嘅係外邊少少微燶焦脆嘅口感味道:7/10性價比:7/10-📍#壹玖陸零 @19
👍🏻法式牛油燒春雞配特選薯菜 $118

燒雞一上枱已經聞到好香香草味
雞皮薄身唔肥,烤到金黃香脆,肉質正常唔算特別滑
旁邊嘅薯菜吸哂啲雞油好正😛
不過雞肉略嫌唔太入味,主要嘅調味都係晒雞皮度
而且整體調味唔重,比較適合輕口味嘅人
味道:7/10
性價比:8/10

👍🏻美國Prime級自然黑安格斯西冷 $238
牛扒煎得好靚,表面微微焦脆鎖住肉汁🤤
嗌五成熟啱啱好,無乜血水滲出
肉質軟腍juicy,牛味好濃郁
不過邊位有筋多肥膏,有少少難咬
面頭灑上黑椒同海鹽簡單調味,帶出更濃郁嘅牛味
味道:8/10
性價比:7/10

👍🏻紅蝦他他濃蝦汁煮扁意粉 $128
紅蝦他他係半生熟嘅,口感好似刺身
鮮味濃郁,微微酸,好特別😛
意粉彈牙掛汁,汁量適中,唔會太水汪汪或太濃稠
龍蝦味夠香濃突出,又帶少少蕃茄味,比較開胃
面頭灑上乾蒜粒,令意粉多一層蒜香味
味道:8/10
性價比:8/10

👍🏻小山園抹茶心太軟 $88
店員介紹係用咗小山園抹茶而製
抹茶味果然好濃郁!抹茶嘅苦澀同回甘均勻
一切開裏面嘅抹茶醬即刻流出🤪
抹茶醬質地濃稠,混咗啲忌廉,不過食食下有啲甜
個人比較鍾意嘅係外邊少少微燶焦脆嘅口感
味道:7/10
性價比:7/10

📍#壹玖陸零 @1960_hk
2022-05-14 231 views
第一次幫襯,一入門,服務已經好好,落order時服務員都好解釋好詳細。環境好舒服,但座位比較close。個扒好靚,好冧,唔油膩,食得好舒服。但大食/男仕就未必夠食。
個扒好靚,好冧,唔油膩,食得好舒服。
但大食/男仕就未必夠食。
2022-05-06 232 views
男waiter 好貼心 服務好好❤️食薯條嗰陣唔夠醬都知道 會主動問加! 🥰牛扒煎得好好好香 入面依然好嫩滑,個惹菌忌廉濃湯味道好濃郁,超香!臨尾仲有要心太軟送❤️ 三個人好夠我地食la 。 我地一定會推介d朋友架!!!!
  • 黑松露薯條
2022-04-23 266 views
久違了的晚巿堂食,終於可以同朋友暢快相聚,重回了這個很適合聚會、輕鬆嘆美食的西餐🥰😋(幸好訂咗位,一到、即入)新餐牌內的食物每樣都太吸引,樣樣都想叫嚟試,但個胃真係裝唔落爭扎了很久,最後幾經辛苦才選了⋯⋯湯:野菌湯我唔飲菌湯,所以冇試。朋友覺得香濃,好味!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~濃蝦湯香濃!我直頭會以為係龍蝦湯!!裡面嘅蝦肉,又滑又嫩!誠意推介!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~前菜/小食:Parma Ham配多士極推介!!!多士香脆,與Parma Ham剛好互相暉映。配一個少少酸嘅汁,與Parma Ham既咸香、多士嘅烘麵包香味超夾,令你胃口大開。雖然睇落好似細細件咁,但其實份量足夠!分開一半每人一件剛剛好(我覺得我下次可以自己食哂一整件,太好味)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~單支瘋味雞翼雞翼上枱時實在太香,香到我哋都忘了拍照就忍唔住一人食咗一件,然後才突然想起要補影返張相😏熱辣辣,雞翼新鮮炸好,外脆內juicy!!!個神秘醬汁好特別,令人停唔到口~~~~~~~~~~~~~~~~~~~主菜:煎封西冷牛扒煎到超級靚仔!!!外面一層煎香,切落去嗰吓你感受到脆
久違了的晚巿堂食,終於可以同朋友暢快相聚,
重回了這個很適合聚會、輕鬆嘆美食的西餐🥰😋
(幸好訂咗位,一到、即入)

新餐牌內的食物每樣都太吸引,
樣樣都想叫嚟試,但個胃真係裝唔落
爭扎了很久,
最後幾經辛苦才選了⋯⋯

湯:
野菌湯
野菌忌廉湯

我唔飲菌湯,所以冇試。
朋友覺得香濃,好味!
濃蝦湯

香濃!我直頭會以為係龍蝦湯!!
裡面嘅蝦肉,又滑又嫩!誠意推介!
前菜/小食:
Parma Ham配多士
Parma  Ham  多士

極推介!!!
多士香脆,與Parma Ham剛好互相暉映。
雖然睇落好似細細件咁,但其實份量足夠!
分開一半每人一件剛剛好
(我覺得我下次可以自己食哂一整件,太好味)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
單支瘋味雞翼
瘋味雞翼

雞翼上枱時實在太香,
香到我哋都忘了拍照就忍唔住一人食咗一件,
然後才突然想起要補影返張相😏
熱辣辣,雞翼新鮮炸好,外脆內juicy!!!
個神秘醬汁好特別,令人停唔到口
主菜:
煎封西冷

牛扒煎到超級靚仔!!!
外面一層煎香,
切落去嗰吓你感受到脆脆的很療癒,
而裡面!係可遇不可求嘅嫩嫩粉紅色!!
肉汁全部收哂喺塊牛扒裡面!
煎得咁靚嘅牛扒,平到笑嘅價錢!公平咩???
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大大舊煎香了的盲鰽
我自己比較少食魚
都忍唔住食了一大件!
檸檬的清新,使魚的鮮味更突出
(我很愛旁邊那幾條筍😋)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

呢味真係邪惡嘅表表者
一刀切開,
裡面的芝士係湧出來的(一點都沒有誇張!)
芝士愛好者必點
~~~~~~~~~~~~~~~~
🥰
我特別想講
呢間餐廳每樣細節都係好有誠意
主菜的配菜係煎/焗得好香好惹味的瓜、筍、炸得脆脆的薯條(幼身,my favorite)、香噴噴的焗蒜⋯⋯絕對係令每隻碟都清零!(我差啲要Lai埋碟上面嘅汁)
店員很friendly,很nice,非常主動及體貼⋯⋯
~~~~~~~~~~~~~~~~

呢餐實在太太太太太太太滿足
但,我都仲係個心很癢好想快啲再去食
所以回家後就立即同老公推介
要佢陪我去再食!!!

I will be BACK!!!!!!!!

2022-04-22
$250 (Dinner)
野菌忌廉湯
Parma  Ham  多士
瘋味雞翼
2022-04-19 242 views
4月16號 晴 天氣不錯今天和朋友去觀塘海濱長廊談心下午時分去了附近的成業街 有間隱世西餐廳在成業工業大廈一樓膽粗粗的上去探險餐廳不算很大 氣氛不錯的 有種歐美地下酒廊的感覺正在播放八十年代的情歌 紅色主題的舊式磚牆舒適的座位 服務生很友善餐湯 粟米濃湯 配烤過的蜜糖吐司粒 讚 我喜愛牛扒 點了一客十安士牛扒 五成熟配薯蓉 牛味重 厚肉 讚 石板上菜 不過不是熱石自己燒那種 擺盤都不錯的友人點的1960全日早餐 看著很豐富 味道都Ok她差點吃不完比外面all day 便宜 份量大的我們埋單不用二百元 坐了一個下午 服務生沒趕我們埋單 最後還點了石板街芝士蛋糕 十八元 不算大件 味道可以 價錢相宜 一人份量往後去晚市再吃 後記 疫情下的餐廳還堅持 要支持一下
4月16號 晴 天氣不錯

往後去晚市再吃
後記 疫情下的餐廳還堅持 要支持一下

2022-04-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2022-04-11 169 views
之前喺OpenRice上面見到有人介紹過呢間餐廳,望落去好似都幾舒服,而且好有特色,於是今日放假嘅時候就同男朋友過咗去呢度食嘢我自己好鍾意食呢一度嘅香煎鴨胸半香橙燒汁!本身好鍾意食鴨胸嘅我,對於呢度嘅鴨胸亦都係好高嘅評價!鴨胸非常之厚身,而且鴨肉嘅油脂味道真係非常之豐富!同埋好有口感,另外配合埋呢度嘅香橙燒汁真係特別滋味