2021-09-16 27 views
嚟到呢度食梗係食最出名嘅蜜瓜刨冰啦!🍈 同埋都有叫咗個🍫朱古力芭菲同埋泰式奶茶寒天豆腐花😋 首先佢個密瓜好甜,不過啲冰就冇乜味🤔另外佢個朱古力芭菲嘅雪糕係茶底好香好好味😚😚😋佢個泰式奶茶豆腐花就好有特色,冇諗過可以配奶茶🤣
2K
2021-09-14 36 views
#Fusion素菜朝聖地每個人心中 總有一個常去餐廳清單 我呢位茹素嘅閨蜜亦唔例外 我哋嘅開餐熱點之一 就係呢間生酮素食fusion餐廳 菜式新穎賣相靚 喺奉行健康飲食嘅同時 都可以食得好潮😎-🍕普羅旺斯燉菜薄餅 $128薄餅底夠晒薄脆 外圍焦香脆卜卜 多種材料之中 比較特別而又鍾意嘅係薯仔粒同迷迭香 有口感 又有香草獨特芳香-🍛流沙鹹蛋黃燴飯 $138鹹蛋黃嘅流沙質感做得好 包裹每粒飯 啖啖有嚼勁得嚟又有濕潤度 鹹香蛋黃味亦夠 risotto以炸豆腐粒為配料都係第一次見 有創意‼️ 佢同白菌粒 正好中和飽膩感-🧇黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕 $98即製窩夫充滿蛋香 外脆內軟 黑芝麻忌廉令整體口感更滑溜 碟邊嘅黑芝麻厥餅係亮點 充滿芝麻香 Q彈軟糯😋 黑芝麻控一定鍾意-📍2DP尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈地下
#Fusion素菜朝聖地
🍕普羅旺斯燉菜薄餅 $128

🍛流沙鹹蛋黃燴飯 $138

🧇黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕 $98

📍2DP
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈地下
2021-09-14 20 views
次次行過尖沙咀呢條食街都見到2DP大排長龍睇OPENRICE評價都幾高即管排隊試吓平日夜晚7:30PM去到排咗20分鐘, 算可以接受見到侍應都好快手同有禮貌的食物選擇好多估唔到新派素食其實一D都唔悶, 睇MENU真係乜都想試吓2DP All day breakfast 生酮全日早餐睇落非常豐富有我最愛嘅牛油果, 番茄仔, 蛋炒得好滑奇亞籽布丁味道都似西米露, 配椰汁甜甜哋幾好味RATATOUILLE PIZZA 普羅旺斯燉菜薄餅雖然話有羊奶CHEESE,但一D都唔羶配上薯仔, ZUCCHINI, 番茄, 迷迭香等等原來素PIZZA都可以好好味仲有好多甜品想試不過實在太FULL啦留返下次TEA TIME再嚟希望可以係港島區都開分店啦
次次行過尖沙咀呢條食街都見到2DP大排長龍
睇OPENRICE評價都幾高
即管排隊試吓
平日夜晚7:30PM去到排咗20分鐘, 算可以接受
見到侍應都好快手同有禮貌的

食物選擇好多
估唔到新派素食其實一D都唔悶, 睇MENU真係乜都想試吓

2DP All day breakfast 生酮全日早餐
睇落非常豐富
有我最愛嘅牛油果, 番茄仔, 蛋炒得好滑
奇亞籽布丁味道都似西米露, 配椰汁甜甜哋幾好味

RATATOUILLE PIZZA 普羅旺斯燉菜薄餅
雖然話有羊奶CHEESE,但一D都唔羶
配上薯仔, ZUCCHINI, 番茄, 迷迭香等等
原來素PIZZA都可以好好味

仲有好多甜品想試
不過實在太FULL啦
留返下次TEA TIME再嚟
希望可以係港島區都開分店啦

2021-09-13 19 views
食完飯梗係要食甜品啦,黎到厚福街間間甜品都好多人,求其揀一間就揀咗呢間,排隊都等咗15分鐘。叫咗個哈密瓜牛乳冰,泰式奶茶冰,仲有一杯金鑽鳳梨綠茶。哈密瓜牛乳冰,哈密瓜都好甜好新鮮,冰面都加咗煉奶,如果煉奶多啲會再好味啲,不過都。泰式奶茶冰,真係好泰式奶茶,都係啦得面頭有煉奶,如果中間都有煉奶會更加開心。呢杯金鑽鳳梨綠茶就真係唔好叫啦,非常一般,而且要$45都唔平。呢間野不過不失啦,下次可以再試下食生酮餐

叫咗個哈密瓜牛乳冰,泰式奶茶冰,仲有一杯金鑽鳳梨綠茶。

呢間野不過不失啦,下次可以再試下食生酮餐
2021-09-13 22 views
素食唔單止環保,仲更加健康!好多人來呢間餐廳食甜品,但我哋今日就食埋正餐~純素芝士dipdip impossible 紐約漢堡($138) 大大塊素肉,食落都同真嘅肉有幾分相似!旁邊附有一小瓶純素芝士,味道有少少沙嗲醬的影子。仲有沙律喺旁邊添!另外仲食咗普羅旺斯燉菜薄餅($128)脆脆的餅底加上芝士,仲有意式翠玉瓜添~甜品方便推介蜜瓜牛乳刨冰($108)基本上見到每台都有嗌,就梗係要試吓啦!成個蜜瓜咁上又好睇又好食😋
2021-08-26
2021-09-13 19 views
之前成日經過呢個位都見到人山人海,今次終於有機會試吓啦!牛肝菌impossible肉碎闊條麵($118) 菇味濃郁,而且熱辣辣,食落同真嘅肉碎有幾分相似~普羅旺斯燉菜薄餅($128),可以食到粒粒芝士,仲有濃厚嘅茄汁味,餅底薄脆唔會好飽,可以留返個肚食甜品!呢度嘅甜品好出名,蜜瓜牛乳刨冰($108)一粒粒一口一啖啱啱好,而且蜜瓜甜度爆棚,加上牛乳冰,係幸福嘅味道啊!仲食咗鐵觀音亞法奇朵芭菲,上面嘅抹茶布甸好似缺餅,煙銀得來有抹茶味~

2021-08-26
2021-09-12 17 views
蜜瓜牛乳刨冰 $108​大熱天時見到生果刨冰真係好想食🤤​好大份 好清涼消暑​食完即刻降溫👍​蜜瓜幾甜 刨冰好綿 而且食到好濃嘅牛奶味​超級消暑🥶正呀‼️​​味道👅👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​

蜜瓜牛乳刨冰 $108​

環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
成日行過尖沙咀都見到依間素食西餐廳2DP😍一到食飯時間好多人排隊,今次一早起Openrice book定位黎食晚餐。店鋪設計簡約環境唔算大,晚餐時間全場坐滿,比較擠擁😆出面仲有好多人排隊,打開餐牌見到多款主食、飲品同甜品,好多選擇,係素食界福音🌸1️⃣牛肝菌Impossible肉闊條麵 $118依款闊條麵有Impossible素牛肉碎、牛肝菌、雜菌、忌廉同有少量芝士碎,趁熱撈勻闊條麵都痴滿牛肉碎,麵條食落爽口有好香濃嘅菇味,仲有好多牛肝菌同雜菌,而素牛肉仿真度十分高,完全唔覺食緊素食,推薦😋2️⃣黑松露薯條 $78依個黑松露薯條份量十分多,另配有一碟黑松露醬,薯條最後食唔晒🥺食落味道正常,唔油膩、唔淋身,但黑松露醬味道唔算濃厚。3️⃣芥末芝士波 $42最麻麻係依款,味道十分普通,雖然食落有芥末味亦有少少軟心芝士feel,但芝士味唔重,芝士波黎到唔太熱,賣相👋🏻,定價有啲高🥲4️⃣火龍果紅茶乳酪 $48依杯火龍果紅茶乳酪,粉紅外表好吸晴,打卡一流💯飲落火龍果味超濃郁,而紅茶味唔算重同乳酪夾埋酸酸甜甜,好好飲呀😍5️⃣蜜瓜牛乳刨冰 $108推薦依款蜜瓜牛乳刨冰💯粒粒蜜瓜已經預先挖出堆切成蜜瓜山,賣相👍🏻蜜瓜食

1️⃣牛肝菌Impossible肉闊條麵 $118

2️⃣黑松露薯條 $78

3️⃣芥末芝士波 $42

4️⃣火龍果紅茶乳酪 $48

5️⃣蜜瓜牛乳刨冰 $108
推薦依款蜜瓜牛乳刨冰💯粒粒蜜瓜已經預先挖出堆切成蜜瓜山,賣相👍🏻蜜瓜食落十分鮮甜,好清新🤤而綿綿牛奶冰加埋煉奶,奶味更突出,配埋蜜瓜食一流。
2021-09-09 133 views
回想起第一次黎都已經係一年前,當時已經覺得好好食,和朋友說起想來「2DP」,大家都好掛念,所以就黎啦!這店生意太好,都等左15分鐘先入到。坐吧枱位置,對住條街食,對住排緊隊既人食,如果你介意就要再等等。韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉$118(泡菜、韓式辣醬、素煙肉、蛋黃、洋蔥、蕃茄醬)味道是很特別的,汁好creamy、辣醬少少辣、甜甜的,雖然好素,但都食得飽。烤菠蘿Impossible漢堡·燒烤醬$138(牛、芝士、菠蘿、生菜、蕃茄、苜蓿芽)菠蘿係罐頭菠蘿配上牛肉好夾,燒烤醬為漢堡的味道錦上添花,麵包很鬆軟,好好食😋抹茶拿鐵 $42抹茶味香濃,抹茶控表示非常正蜜瓜牛乳刨冰 $108蜜瓜很甜,牛乳刨冰很碎,唔會黐埋一舊舊,奶味香濃,非點不可😋
韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉

韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉$118
(泡菜、韓式辣醬、素煙肉、蛋黃、洋蔥、蕃茄醬)

烤菠蘿Impossible漢堡·燒烤醬

烤菠蘿Impossible漢堡·燒烤醬$138
(牛、芝士、菠蘿、生菜、蕃茄、苜蓿芽)

抹茶拿鐵

抹茶拿鐵 $42
抹茶味香濃,抹茶控表示非常正

蜜瓜牛乳刨冰

蜜瓜牛乳刨冰 $108
2021-09-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉
烤菠蘿Impossible漢堡·燒烤醬
抹茶拿鐵
蜜瓜牛乳刨冰
之前來過一次,主要是吃甜品,因為甜品照片很吸引😝見主菜賣相不錯,今天經過厚福街,再來試試晚餐。由於賣相精緻,所以一直沒有留意餐廳是素食,還有生酮餐單👍。環境 :文青格局,以厚福街餐廳來說,樓底高,算是有空間感食物質素:有賣相、有質素!💰價錢:高CP值,夠份量,男士吃素都可以飽飽的👩‍💼服務 : 有禮,速度OK,約晚飯時間7時多,滿座。上菜速度都沒有影響平日晚上7時半,需要排隊,但人龍不長。可以Openrice先訂座。原個南瓜忌廉燴飯 $158是Risotto,可轉純素豆乳。用本地小南瓜👍其實有常規南瓜燴飯$128,是飯不是放在小南瓜裏,放在碟上。如果budget許可,都建議點原個南瓜。先說外型,就像裝置藝術品,risotto湧出來的感覺,很美。再說味道,很creamy,加上細切的露荀很有口感,配搭creamy的飯很好。原個南瓜的蓋及身都有軟軟綿綿的南瓜,甜甜的,回味無窮牛肝菌肉碎闊條麵 $118厚切牛肝菌和雜菌,牛肝菌很香,奶油忌廉增添嫩滑感,闊條麵豐彈性,還有素牛肉碎。可加$10轉生酮版配蒟蒻麵泰式奶茶刨冰 $78這個我第一次吃已點過,很難忘,所以今次再點。賣相很有心思,猶如盆栽,頂

由於賣相精緻,所以一直沒有留意餐廳是素食,還有生酮餐單👍。

環境 :文青格局,以厚福街餐廳來說,樓底高,算是有空間感
食物質素:有賣相、有質素!
💰價錢:高CP值,夠份量,男士吃素都可以飽飽的

原個南瓜忌廉燴飯 $158

原個南瓜忌廉燴飯

牛肝菌肉碎闊條麵 $118
牛肝菌肉碎闊條麵

可加$10轉生酮版配蒟蒻麵

泰式奶茶刨冰 $78
泰式奶茶刨冰

這個我第一次吃已點過,很難忘,所以今次再點。賣相很有心思,猶如盆栽,頂層配上少煉奶及曲奇碎,泰式奶茶如泥土,十分精緻
味道也很出色,泰式奶茶甜味,恰到好處。一絲絲鮮明的刨冰,視覺上挺有趣。

Bar 枱有插蘇位

Menu

原個南瓜忌廉燴飯
牛肝菌肉碎闊條麵
泰式奶茶刨冰
2021-09-09 18 views
𝟚𝔻ℙ 係一間主打素食ғᴜsɪᴏɴ菜,餐牌裡面既菜或都沿用了西式煮法,例如有ʙᴜʀɢᴇʀ,ᴘᴀsᴛᴀ,sᴀʟᴀᴅ等....現今都市人都崇尚健康,餐廳亦提供生酮版飲食,令人不禁走去試一試佢😋。晚上7點入到去,餐廳已ғᴜʟʟ ʜᴏᴜsᴇ 咁濟,建議有興趣試既朋友最好先預訂位置啦😊。入面既裝橫都係走小清新路線,又夠光猛。#牛肝菌𝕚𝕞𝕡𝕠𝕤𝕤𝕚𝕓𝕝𝕖 肉碎闊條麵 $118🔥▶️𝕀𝕞𝕡𝕠𝕤𝕤𝕚𝕓𝕝𝕖 𝕄𝕚𝕟𝕔𝕖𝕕 𝔹𝕖𝕖𝕗 & ℙ𝕠𝕣𝕔𝕚𝕟𝕚 𝔽𝕖𝕥𝕥𝕦𝕔𝕚𝕟𝕖ᴍᴇɴᴜ 好清楚寫上會用到既食材,有牛肝菌、雜菌、ɪᴍᴘᴏssɪʙʟᴇ 素牛肉碎及奶油忌廉。另外,佢亦提供純素版及生酮版,岩哂吾同食客既要求。我地叫左個原版,牛肝菌汁好香濃,麵條🍝軟硬度剛好,整得都幾有口感,有驚喜!#經典𝕚𝕞𝕡𝕠𝕤𝕤𝕚𝕓𝕝𝕖漢堡 $128🔥▶️ℂ𝕝𝕒𝕤𝕤𝕚𝕔 𝕀𝕞𝕡𝕠𝕤𝕤𝕚𝕓𝕝𝕖 𝔹𝕖𝕖𝕗 𝔹𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣呢個漢堡係呢度既招牌菜,用既食材包括ɪᴍᴘᴏssɪʙʟᴇ 牛、芝士、生菜🥬、蕃茄、苜蓿芽。漢堡種類亦可以轉常規漢堡/純素奇亞籽漢堡(無蛋奶)。個素牛同真牛像真度超高,完全以假亂真,好似食緊真牛一樣,非常ᴊᴜɪᴄʏ...配菜跟埋

#牛肝菌𝕚𝕞𝕡𝕠𝕤𝕤𝕚𝕓𝕝𝕖 肉碎闊條麵 $118🔥

#經典𝕚𝕞𝕡𝕠𝕤𝕤𝕚𝕓𝕝𝕖漢堡 $128🔥
個素牛同真牛像真度超高,完全以假亂真,好似食緊真牛一樣,非常ᴊᴜɪᴄʏ...配菜跟埋個沙律🥗相當健康。

#蜜瓜牛乳刨冰 $108 🔥
▶️𝕄𝕖𝕝𝕠𝕟 𝕊𝕙𝕒𝕧𝕖𝕕 𝕀𝕔𝕖
呢個皇牌甜品🍮,賣相非常吸引,最岩打卡。蜜瓜清甜爽口,雪花冰充滿牛奶味,又夠哂綿滑,入口即溶,夏天涼透心。ᴍᴇɴᴜ亦寫可轉豆乳及黑糖漿,不彷下次再試試較健康之選。😊

整體來講,味道真心不錯之外,亦感覺到佢地既用心,例如餐牌嘅設計、款式嘅選擇等,完全兼顧到唔同唔食客嘅需要,呢一點都幾欣賞。👍🏻👍🏻

2021-09-08 18 views
因為即興想食之前無BOOK到位黎到見到條排隊龍都幾長呀等左大約15分鍾呀雖然坐吧台不過有掛勾勾住個袋就唔會坐得好辛苦點左~泡菜卡邦尼扁意粉呢個相對重口味呀素煙肉唔算好似但味道都可以醬汁幾惹味雖然唔太重泡菜味但都食落唔差呀~生酮全日早餐呢個相對清淡DD~有炒旦啦炒得幾香連我平時唔好旦既都覺得NOT BAD~似係香煎過既車喱茄呢個都幾香口健康得黎唔會好DRY呀~奇亞子布甸 呢個幾特別呀質感似平時既西米露咁但就咬落更有質感呀~大啡菇~士多啤梨同藍苺~炒菜可能有少少油水所以好好味D菜都好青綠~牛油果沙律菜本人鍾意牛油果所以加左分呀
因為即興想食

本人鍾意牛油果
所以加左分呀
2021-08-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
又來到一間我好推介嘅餐廳,之前都食過兩次㗎啦!健康得來又好味,之前推介過佢嘅蜜瓜冰,超好食!今次又來試吓佢嘅主菜!其一我最驚喜嘅係,我最鍾意嘅蒟蒻麵,佢都竟然有,唔係咁多地方有㗎咋!今次叫咗猴頭菇蕃茄蒟蒻麵,呢個真係要超級推介!唔知大家驚唔經常食蒟蒻麵啦,出邊嘅芋絲,總係會有浸腥味,但佢呢個蒟蒻闊麵就冇啦!爽口而且好夠味我自己覺得比食意粉更好食!因為蒟蒻麵好難入味,醬汁一定要做到掛汁,呢度就做到啦!差啲唔夠食!另外朋友叫咗呢個原隻南瓜燴飯,大大兜,食落好smooth,亦都好有南瓜香!絕對係大熱,見到枱枱唔係原隻南瓜都係南瓜燴飯!弓

今次叫咗猴頭菇蕃茄蒟蒻麵,

另外朋友叫咗呢個原隻南瓜燴飯,
2021-09-07 28 views
近排興素食/keto menu,見2DP都開左幾耐,終於都入左去試試。先尼脆餅配純素芝士醬,脆餅佈滿好多不同種子,口感豐富,而芝士醬真係顛覆對芝士嘅想像,係完全冇芝士味,帶少少酸,因為冇食過純素芝士醬,比較唔到同出面食嘅有冇差異,第一下會覺得難入口,但食慣左就ok。Classic burger我地揀左keto版包,係乾少少,如果有埋芝麻喺面可能會好食啲?同出面食嘅不可能漢堡差不多,冇大驚喜。原個南瓜燴飯就食得又睇得,飯滿瀉埋碟上,咪睇南瓜仔細細,食食下就覺得好飽肚,真係好creamy,不一啖飯再挖埋側邊好淋又好甜嘅南瓜肉食,停唔到口!見甜品好似係推介,叫左個泰奶豆腐花,泰奶就係一貫地甜,原來我係不太接受到嘅,芋圓細細粒,都係鐘意大大粒有咬口啲,豆腐花唔夠滑🙈 見好多人叫蜜瓜刨冰,因為唔想想冰冇試到。個人覺得店員服務麻麻,不會take 2了。

2021-09-05
$160 (Dinner)
  • 原個南瓜忌廉大麥飯
2021-09-06 53 views
夜晚九點係尖沙咀睇完戲想食個甜品,即刻諗起有一陣了冇去嘅厚福街2DP!好彩等左幾分鐘就有位,order左士多啤梨配奶油醬窩夫配鐵觀音雪糕同泰奶遇上豆腐花。士多啤梨配奶油醬窩夫個presentstion好靚,鐵觀音雪糕隻色偏綠,本身以為鐵觀音味唔重但食落又好ok喎,窩夫熱辣辣好crispy,如果個窩夫心做埋麻薯餡就Perfect啦!泰奶遇上豆腐花好特別,傳統糖醬變成濃滑泰奶加入豆腐花係一個新嘗試,好exotic但味道又出奇地夾!寒天珍珠好爽,最鍾意都係芋圓,勁chewy~時間啱啱好,係晚市堂食完結十點前食完,prefecto~

士多啤梨配奶油醬窩夫配鐵觀音雪糕

泰奶遇上豆腐花

時間啱啱好,係晚市堂食完結十點前食完,prefecto~
$86 (Last Night Supper)
士多啤梨配奶油醬窩夫配鐵觀音雪糕