2021-10-12 106 views
今日同朋友去咗尖沙咀食素,依家素食嘅餐廳選擇真係好多,餐廳環境舒適,都見唔少人嚟食素,食物既份量都好足,大碟又精緻。 牛油果羽衣甘藍沙律 呢個沙律十分豐富,面層有三色藜麥,仲有堅果類及蕃茄仔,軟熟香滑嘅牛油果,配上香橙油醋汁,醬汁味道偏甜,可以中和一下羽衣甘藍天然嘅苦澀味道。牛肝菌impossible肉碎闊條麵闊條麵口感彈牙,麵條較為硬身,牛肝菌味道濃郁,醬汁份量剛好,足夠掛滿麵條,素肉碎粒嘅同牛肉味道又真係差異不大,仲有雜菌,整體味道好夾,好滋味。酥炸植物豬扒外層炸得好鬆脆,有香濃既大豆味,口感唔鞋,食落好似真豬扒,仲有沙律醬,呢個小食真係好唔錯。生酮防彈奶昔由牛油果、可可粉、杏仁奶打成既奶昔,入口好順滑,杏仁奶既味道好出,可可味相對較淡,微甜又飽肚。

牛油果羽衣甘藍沙律

牛肝菌impossible肉碎闊條麵

酥炸植物豬扒

生酮防彈奶昔
2021-10-12 98 views
在健康的潮流吹襲下,素食風,生酮風非常盛行,深受女生/注重健康人士歡迎2DP我可說是小粉絲,多次來訪,都有吃到他們的新素食菜色,聽說最近加入了不可能肉impossible meat, 就馬上來嚐嚐環境:一如既往,既fancy又明亮,是女生很愛的類型服務:注重健康的人往往都比較有禮貌,亦注重食物的品質食物:經典Impossible漢堡$128Impossible漢堡牛,芝士,Impossible肉碎的口感不用質疑,絕對能騙倒眾生,車打芝士完滿了肉碎欠缺的牛脂香,加上蕃茄,生菜,苜蓿芽,口感既豐富又不油膩,不錯!牛肝菌Impossible肉碎闊條麵$118轉純素:豆乳、扁意粉牛肝菌跟雜菌本來就比較濃味,但味道較天然,Impossible牛肉碎加上豆乳忌廉意外志夾又不油膩,入口完全就是清新,如果想轉生酮,加$10轉蒟蒻麵就是了黑芝麻奶油窩夫黑芝麻雪糕$98黑芝麻奶油既creamy芝麻味又濃郁,周邊的黑色醬是全芝麻醬,味道濃厚,芝麻雪糕又是另一賣點,一整個芝麻香都遠超想像,滿足!

環境:
一如既往,既fancy又明亮,是女生很愛的類型

服務:
注重健康的人往往都比較有禮貌,亦注重食物的品質

食物:
經典Impossible漢堡$128

Impossible漢堡牛,芝士,

牛肝菌Impossible肉碎闊條麵$118
轉純素:豆乳、扁意粉

黑芝麻奶油窩夫黑芝麻雪糕$98
$180 (Dinner)
2021-10-10 68 views
次次行過都以為只係一間甜品店點知佢係有素食正餐供應仲要係好味架😋😋香港食素好難 中式素食好多素料難得依間提供唔會有太多素料的西式素當然要試下 pizza 薄底 跪口料多 芝士可以拉絲 值得一試
次次行過都以為只係一間甜品
點知佢係有素食正餐供應
仲要係好味架😋😋
香港食素好難 中式素食好多素料
難得依間提供唔會有太多素料的西式素
當然要試下
pizza 薄底 跪口料多 芝士可以拉絲 值得一試
2021-10-10 3308 views
plan 好呢個weekend行完尖沙咀d 博物館之後來去厚福街食好野,openrice同社交平台 都見好多介紹呢間2DP, 就book 左夜晚黎食見呢日都座無虛席,安排我地兩個人住左窗邊高桌,望住出面街景,都幾chill店入面裝修簡約,又有幾絲文青feel其實係黎到認真睇先知呢間係素食餐廳,因為之前都印象佢係一間all day breakfast 好味既餐廳menu 好清晰咁列明d 食物係蛋奶素定點,好friendly to 唔同既素食者研究完menu, 最後決定試other food besides all day breakfastorder 左一個"原隻菠蘿炒椰菜花飯"$188一個"烤大啡菇impossible burger"$138同埋一杯菠蘿熱情果沙冰$48羅漢果茶$45呢個impossible burger好好味!層層分明,食入口又完美merge. impossible meat 完全好夾個burger, 佢sauce 調味just perfect, 好好味完全唔乾個"炒飯"我覺得比平時d 真炒飯更出色。香甜兼備,完全唔油,外表已經令人食指大動,入口更加喜出望外,不消幾刻

店入面裝修簡約,又有幾絲文青feel

order 左一個"原隻菠蘿炒椰菜花飯"$188
一個"烤大啡菇impossible burger"$138
同埋一杯菠蘿熱情果沙冰$48
羅漢果茶$45

呢個impossible burger好好味!

個"炒飯"我覺得比平時d 真炒飯更出色。香甜兼備,完全唔油,外表已經令人食指大動,入口更加喜出望外,不消幾刻鐘就完全消滅左成個"飯"

個菠蘿特飲都處理得好好。平時d 沙冰不免會過甜或者太水,呢個就岩岩好,好fruity. 我覺得佢似係簡左好甜既菠蘿instead of 加左糖水,好鍾意

下次想再黎試埋個哈密瓜冰,見好多人order 都大讚

• 原隻菠蘿炒椰菜花飯
  • 大啡菇impossible  burger
2021-10-10 86 views
香港一向都少有以素食/生酮為menu主打嘅餐廳,身為食肉獸嘅我間唔中都想試下素食嘅,於是就專登嚟2DP試試佢!Menu無論係甜品定熟食嘅選擇都好多,而我地就咁叫左2個主食加2杯飲品嚟體驗下素食餐!經典嘅芝士漢堡變咗全素會點? 就係都依然係經典,整體味道都夠,素肉肉汁豐富鮮味,入口似平時食安格斯牛肉嘅質感。對食肉獸嚟講係最佳嘅素食體驗,素食都咁好味。依然係經典嘅純素pizza,餅底薄而脆配上火箭菜同蕃茄仔等新鮮菜及純素芝士,伯爵茶奶latte,茶味香濃,表面仲有奶蓋,但材料係植物奶加茶,甜度適中!士多啤梨奶昔,入口好香濃奶味,攪勻後士多啤梨味先會盡顯,飲落好smooth完全飲唔出係由植物奶沖出嚟,驚喜十足餐廳食物質素都十分唔錯,值得大家一試!

餐廳食物質素都十分唔錯,值得大家一試!
2021-10-10 51 views
終於食到2DP啦🤤 叫左3樣野/ 泡菜煙肉卡邦尼意粉 🌟$83🌟個意粉好creamy但同時有d韓式辣醬既味 令個意粉食落去味道好豐富😍 食落其實都唔覺得自己食緊素食😛/ 南瓜忌廉大麥飯 🌟$108🌟第一次食大麥飯 口感好特別好煙韌🤣 成個飯好南瓜好creamy🎃 唔好睇佢細細碟 都幾有飽足感😋/ 火龍果紅茶乳酪 🌟$42🌟成杯野飲好fresh亦唔太甜 飲落好健康既感覺🤣
終於食到2DP啦🤤 叫左3樣野

/ 泡菜煙肉卡邦尼意粉 🌟$83🌟

/ 南瓜忌廉大麥飯 🌟$108🌟

/ 火龍果紅茶乳酪 🌟$42🌟
成杯野飲好fresh亦唔太甜 飲落好健康既感覺🤣
2019-03-28
Waiting Time
18 Minutes (Dine In)
2021-10-08 70 views
呢2年身邊多咗朋友試下素食,其實除咗大魚大肉,幾個親朋好友走肉飯聚一樣開心☺️同2位好友補祝生日🎂,今年大家都有共識想生日食素🙏🏼,今次就試下2DP,因為其中1位壽星話見到啲食物相就覺得好食喎🙊整個沙律配搭幾好,唔會一味得green, 有彩椒蘑菇同我鍾意食嘅抱子甘藍💚,炒過嘅蔬菜夠油潤唔會食到口行行,上面嗰塊蛋黃羽衣甘藍好香脆,我食成碟都得!呢個炸髀好香口惹味,配個甜酸醬係定律嚟嘅。我哋3個最後encore多1份,雖然有d齋口唔齋心🤫我係菠蘿🍍控,本身夜晚都少食carb, 呢個原隻菠蘿椰菜花飯就好啱我胃口

素芝士風乾羽衣甘藍配炒雜菜

素芝士風乾羽衣甘藍配炒雜菜
純素雞髀
原個菠蘿炒椰菜花飯
2021-10-07 50 views
約咗幾個姊妹向尖沙咀聚一聚,咁因為尋日係初一,我係要食素 🙂為咗就我咁我就上網做咗小小功課。見以間都好多好評,就揀咗呢間試下。進座都好快,睇個menu都好多種類嘅新式素食。我哋就嗌咗個豬肉漢堡包, 猴頭菇意粉 同埋個pizza 再加個小食炸春捲。 三個女人一坐低就雞啄唔斷。 但係我哋越坐就越熱係咁流汗跟住先發覺原來冇開冷氣 。連侍應生都忘記開冷氣食物味道~猴頭菇意粉就覺得唔夠味~豬肉漢堡就真係超級似食緊豬肉漢堡包。個肉好鬼次囉,係好味嘅!😋~pizza都幾好食香口我哋冇隘嘢飲因為覺得有啲貴。其實d嘢食整體上都ok。可以我再去幫襯。

跟住先發覺原來冇開冷氣 。連侍應生都忘記開冷氣

食物味道

炸春捲
2021-10-06
Type of Meal
Dinner
「2DP」 <尖沙咀> ☘️#VGML #素食成日經過厚福街都諗住試 剛開始仲以為係甜品店今次六點零鐘經過有位就入去啦其實都係咁岩有位 坐低再望已經有人龍佢有好多創意 有賣相 既素食同甜品但今日想食簡單d 只點了個意粉同飯🔸原個南瓜忌廉燴飯$158 🎃(本地南瓜 小南瓜 蘆筍)就咁望真係得南瓜同飯 好寡不過食落南瓜同忌廉香味十足! 口感香滑creamy佢有得揀原個南瓜 或 剩一碟飯上🎃食到尾可以刮到少少肉食🔹牛肝菌肉碎闊條麵 $118(牛肝菌 雜菌 素肉碎 奶油忌廉)牛肝菌汁好香好濃兩道餸都係望落比較寡 無餸食既感覺但食落味道都好唔錯 有驚喜🔸 防彈奶昔$68 🥑(牛油果 可可粉 杏仁奶)朱古力同杏仁奶味唔重 飲落比較厚同杰身如果本身唔好杏仁奶既都ok呢款屬於生酮系列 另有普通版$55 從文字介紹其實唔係好知有咩分別😦?本身唔係素食者☘️ 但menu 上注明食物 可+$轉生酮/走五辛/ 轉純素等連同食物款式設計 都可以睇出餐廳用心經營素食#2DP📍尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下
「2DP」 <尖沙咀> ☘️

#VGML #素食

成日經過厚福街都諗住試 剛開始仲以為係甜品
今次六點零鐘經過有位就入去啦
其實都係咁岩有位 坐低再望已經有人龍

佢有好多創意 有賣相 既素食同甜品
但今日想食簡單d 只點了個意粉同飯

🔸原個南瓜忌廉燴飯$158 🎃
(本地南瓜 小南瓜 蘆筍)
就咁望真係得南瓜同飯 好寡
不過食落南瓜同忌廉香味十足! 口感香滑creamy
佢有得揀原個南瓜 或 剩一碟飯上
🎃食到尾可以刮到少少肉食

🔹牛肝菌肉碎闊條麵 $118
(牛肝菌 雜菌 素肉碎 奶油忌廉)
牛肝菌汁好香好濃

兩道餸都係望落比較寡 無餸食既感覺
但食落味道都好唔錯 有驚喜

🔸 防彈奶昔$68 🥑
(牛油果 可可粉 杏仁奶)
朱古力同杏仁奶味唔重 飲落比較厚同杰身

#2DP
📍尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下

• 原個南瓜忌廉燴飯
2021-10-06 34 views
之前成日見到厚福街呢間素食店排長龍,餐廳裝潢幾骨緻,好啱同朋友一齊打卡,最中意佢個裝飾櫃,令人有家的感覺,同朋友先叫左個40度風乾種子脆餅配純素芝士醬,芝士醬味道特別,唔知點解有少少沙嗲味,純素相對冇咁重奶味,醬料亦都同種子餅夾到,種子餅夾雜住唔同穀物,包括芝麻,綠扁豆等等,主菜朋友揀左常規南瓜忌廉燴飯,要讚下佢忌廉味濃郁,飯底creamy,南瓜蓉同飯粒完全融合,如果中意食清淡啲,唔中意咁濃味可以揀呢個,我就揀左芝士impossible豬漢堡走茸蓓芽,大大塊味道鮮甜既蕃茄加雙層豬漢,配埋個熱騰騰非常流心既芝士醬,正呀,juicy得黎又好味既素漢堡👍👍
💎總評分:2.0/10-厚福街出名多野食,踏入餐廳前都有睇過相關食評,見餐廳開業幾年,平日都有滿座情況,於是決定入去一試。因為係素食餐廳🌱,menu入面都係素肉,亦有mark住邊D食物有蛋。唔少人review佢地個原個南瓜忌廉燴飯🎃同原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍,不過個人因素(成人怕個殼會唔乾淨🙈),小編好少會叫原個殼上嘅菜式~1️⃣ 炸蜜糖蕃薯條 $68第一個送嚟嘅食物,質素無大問題,蕃薯都幾香甜🍠,小編一路食一路等兩個main...然後惡夢開始😖。2️⃣香脆素豬扒包 $110因為Menu上面嘅 burger唔吸引,而且唔跟薯條,所以揀左個豬扒包🐽,諗住試下塊素豬扒。先唔講個包同薯條嘅份量比想像中細,睇相都覺得好dry🥴,芥末蜜糖汁完全消失左,個包仲要硬到石頭咁🪨,完全唔係佢形容嗰種香脆,用叉好大力先拮到入去,撞落碟都唔笠🤯。由於呢度upload唔到video,如想睇呢個震撼畫面請到小編IG睇反個post (@ricecomeopenmouth)。3️⃣ 黑松露醬大啡菇包配黑松露炒蛋$108可能係小編理解錯左menu,以為會係大大隻啡菇 + 滑溜scrambled egg on toast,好似大部份c
💎總評分:2.0/10

1️⃣ 炸蜜糖蕃薯條 $68

2️⃣香脆素豬扒包 $110
香脆素豬扒包

3️⃣ 黑松露醬大啡菇包配黑松露炒蛋$108
可能係小編理解錯左menu,以為會係大大隻啡菇 + 滑溜scrambled egg on toast,好似大部份cafe做法咁,上枱時見到咁少蛋有少少失望😳...都唔緊要,睇真D佢英文又真係寫住sandwich,無講係toast...但係點解炒蛋係凍嘅仲要好似膠咁🥶。為左等大家明白佢有幾膠,小編影左個video📽️...同樣個包係硬到根本唔洗試去咬,裏面塊菇薄得慘不忍睹😫,同腦海中認知嘅 Portobello mushroom相差什遠。
IG post (@ricecomeopenmouth) 去片📽️。
黑松露醬大啡菇包配黑松露炒蛋
黑松露醬大啡菇包配黑松露炒蛋

其實本來諗住最後叫埋個甜品,不過對正餐個質素真係好失望👎🏻。向店員反映時,佢地有問洗唔洗幫我地換過,不過實在掃興,基於唔係少少野出錯左,而係成個dish無野做得OK,就算俾多次機會佢應該都唔會好得去邊🤦🏻‍♀️,小編亦唔係為討任何著數,最後無食到就直接埋單走人😭。
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐
打卡指數:⭐
2DP
📍尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
Other Info. : 🚗今日瞄到厚福街竟然有錶位,所以二話不說泊入去,諗住喺條街度覓食👀。不過若然無咁好彩條街爆晒,你可以選擇泊第二條街😝,或者通利琴行嗰邊可以留匙🔑。
2021-09-19
$150 (Lunch)
2021-10-06 30 views
5人食完正餐未夠喉,食多個甜品啦一於,見呢度唔洗排隊,就試下。•每樣都又幾有新意,味道唔差。•尤其個泰式奶茶刨冰,幾得意,望落好似一盤草,有真泰國奶茶嘅味,夠凍好消暑!•不過細份咗啲,少貴。

•每樣都又幾有新意,味道唔差。

•不過細份咗啲,少貴。
2021-10-05 47 views
之前成日經過厚福街,但長期見2DP都好多人排隊,今日早左放工可以唔洗等位。素食餐廳提供更健康既選擇,感覺冇負擔。青檸薄荷烏龍$45Mojito 口味較特別,味道較甜,又帶點青檸酸味。抹茶Latte$42抹茶味同奶味都足,幾清新。牛油果意粉番茄仔,加上牛油果意粉,原來都幾夾,作為super food ,比起傳統醬汁意粉更加健康,牛油果味道濃郁。All day breakfast $138素食版的All day,炒蛋,番茄仔,菇,牛油果,沙律菜,仲有好特別既耶汁西米露。
素食餐廳提供更健康既選擇,感覺冇負擔。
青檸薄荷烏龍$45

Mojito 口味較特別,味道較甜,又帶點青檸酸味。
抹茶Latte$42
抹茶味同奶味都足,幾清新。
牛油果意粉

All day breakfast $138

2021-09-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2021-10-05 37 views
近排食得太多肉,咁就同朋友一齊嚟到尖沙咀呢間餐廳到食齋, 入面環境都唔錯,因為我鍾意一啲餐廳燈光較強, 起碼影相我時影得靚啲。 咁因為呢一餐係輕食,所以我哋叫咗以下:韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉: 裏面有泡菜、韓式辣醬、素煙肉蛋黃洋蔥同蕃茄醬, 咁其實入面啲肉都幾似食緊嘅煙肉,而且呢個意粉亦都唔算太辣,個texture亦都唔差,所以我都幾鍾意呢個意粉。牛肝菌肉碎寬條麵: 裏面有牛肝菌、雜菌、素牛肉碎、同蛋及奶油忌廉。 咁其實呢個係我朋友order嘅,咁其實我試咗幾啖,佢啲碎牛肉真係幾似真實嘅牛肉,當然食落去有齋嘅味道,而且佢個味道我覺得有幾香嘅菇味,所以食落整體都fine。蜜瓜牛乳刨冰: 整個蜜瓜都有一至兩人份量,粒粒蜜瓜容易入口,刨冰是用北海道牛乳,冰碎幾幼滑及香甜牛乳味。 食完我覺得幾消暑清熱。如果大家都鍾意食齋或者試下一啲新嘗試嘅話大家可以試下呢間餐廳, 因為我覺得佢整啲嘢都幾好。

2021-10-04 31 views
之前都有幫襯唔同既新派素食 呢間都真係有驚喜睇menu見到有好多款式 可惜得2個人試唔到太多道菜🙈40度風乾重子脆餅,純素芝士醬 配油醋汁雜菜沙律 $98脆餅薄薄一片片 唔好睇少佢 超多種子 咬一啖要咀嚼好耐咬到支力感覺有點dry 🤦🏻‍♀️點番個腰果醬會好少少 雜菜沙律好fresh茄香猴頭菇蒟蒻麵(猴頭菇、雜菌、嫩菠菜) $106蒟蒻麵好爽 酸酸甜甜好開胃 零卡路里? 食多d都唔怕猴頭菇同雜菌都正士多啤梨配奶油醬窩夫 配鐵觀音雪糕 $98略嫌窩夫過軟熟 如果外層可以crispy d就好最鍾意茶味既野食 鐵觀音雪糕真係第一次茶味濃 正 員工態度唔錯 坐得有d迫但值得回購!平日晚市->甜品時間出面條隊都無完過 西利
之前都有幫襯唔同既新派素食 呢間都真係有驚喜

士多啤梨配奶油醬窩夫 配鐵觀音雪糕 $98
略嫌窩夫過軟熟 如果外層可以crispy d就好
最鍾意茶味既野食 鐵觀音雪糕真係第一次
茶味濃 正

員工態度唔錯 坐得有d迫但值得回購!
平日晚市->甜品時間出面條隊都無完過 西利