上環有超多隱世cafe,呢日我地就嚟到呢間出名食pancake嘅小店,門外牆上塗鴉幾有特色,我地選咗窗邊位坐,陽光☀️照住下感覺特別chill🥞招牌芝士厚班戟全日餐 $125呢到嘅all day breakfast同出面最大唔同就係有塊芝士pancake,pancake厚度十足,係我中意嘅美式厚實口感🥰🥰,如果你係日本梳乎厘嘅粉絲,呢個就唔岩你口味喇。切開見到有啲啲芝士拉絲,帶嚟少少咸香嘅味道,伴著流心蛋汁,好滿足嘅早餐~🧀慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包 $110嘩!呢碟好靚好啱打卡,店員仲好細心咁提示我哋應該點樣食最好味☺️好鐘意個辣醬撈埋yogurt一齊食☺️芝士面包大大塊煎得好香好好味,加埋辣醬蛋汁yogurt一齊食,完美😍🍫皇室伯爵茶黑朱古力 $48呢杯超好飲啊😚好香伯爵茶同黑朱古力味,飲落又唔會太甜,估唔到可以咁夾👏🍵宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕 $48大熱天時行上山真係太熱喇,我見到有雪糕嘅野飲已經諗都唔駛諗就揀呢杯,半浮係面既雪糕上有綠茶粉&薄荷葉,打卡一流~抹茶濃度適中,雪糕慢慢融入抹茶豆乳後嘅甜度剛剛好呢間cafe環境幽靜,食物&飲品質素都幾好,又幾有特色,如果嚟開呢頭都推薦一

🥞招牌芝士厚班戟全日餐 $125

🧀慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包 $110

🍫皇室伯爵茶黑朱古力 $48

🍵宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕 $48

呢間cafe環境幽靜,食物&飲品質素都幾好,又幾有特色,如果嚟開呢頭都推薦一試👍🏻唯一缺點係,開放式廚房同埋鋪頭唔大,一煎野啲油煙味都幾明顯🤭🤭
2021-05-23 63 views
*💭𝟥𝓇𝒹 𝓈𝓅𝒶𝒸𝑒一直都在必吃𝚕𝚒𝚜𝚝上的一間𝚌𝚊𝚏𝚎☕️位於在上環差館上街,環境清幽,不會太嘈吵☺️除了門外有不少壁畫牆外,𝚌𝚊𝚏𝚎內更有不少裝飾擺設,非常有心思🥰日本咖喱滑蛋雞肉漢堡扒穀米飯🍛滑蛋蛋味超濃😍而且炒得很嫩滑不會過老😋漢堡扒內藏有拉絲芝士🧀😍又邪惡又好味🤤米飯用上了日本穀米,咬落有口感且健康😋招牌海鹽忌廉麻薯𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎配北海道牛奶雪糕🥞超美的擺盤🥰有牛奶雪糕、香蕉🍌青提子和葡提子🍇 𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎不是梳乎厘那種,而是有點厚實的,但切開亦非常鬆軟🤤中間更有煙韌的麻薯😍配上𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎和雪糕一起吃口感超豐富🤤
💭𝟥𝓇𝒹 𝓈𝓅𝒶𝒸𝑒

日本咖喱滑蛋雞肉漢堡扒穀米飯🍛

招牌海鹽忌廉麻薯𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎配北海道牛奶雪糕🥞

• 招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果
2021-05-22 83 views
風乾火腿配烤芝士麵包 $95火腿有一塊芝士麵包有一片,就咁食都好食,好有芝士味菜同個蛋無乜特別我覺得份量偏少,價錢偏貴細食的女仔可能夠海鹽忌廉麻糬pancake(原味)配雪糕水果$85個pancake熱,雪糕溶得好快,當汁沾pancake食平時好少食pancake,只會用不過不失黎形容依個pancake的味道同質地。有麻糬係入面,算係加d分抹茶豆乳配雪糕(下圖右)$48職員話搞混d雪糕先飲,都好飲既,但如果搞埋d雪糕都唔好飲就大件事黎依到打下卡,試下新野,都可以。食物係ok 的Service 方面有d唔係太理想的地方話說一早就到餐廳,話因為要齊人先可入座,要人係餐廳外等,但當時一枱客都無。天氣咁熱,如果可以俾人餐廳內等一陣,心會舒服d囉另外餐廳防疫要求,俾個信封人袋埋紙巾拎走去掉,我覺得係幾好。但當對客人有咁高要求,但有職員由我入餐廳到食野時,都係唔帶口罩咁處理食物,感覺就似講一套做一套我明白大把餐廳未有人時,或客人見唔到的地方,都唔一定有帶口罩,但有人入左餐廳,就應該做得好d
風乾火腿配烤芝士麵包 $95

火腿有一塊
芝士麵包有一片,就咁食都好食,好有芝士味
菜同個蛋無乜特別
我覺得份量偏少,價錢偏貴
細食的女仔可能夠

海鹽忌廉麻糬pancake(原味)配雪糕水果$85

個pancake熱,雪糕溶得好快,當汁沾pancake食

抹茶豆乳配雪糕(下圖右)$48

黎依到打下卡,試下新野,都可以。食物係ok 的

Service 方面有d唔係太理想的地方

2021-05-15 150 views
朋友帶我去試,本身晏就應該食正常餐,但去到見到甜品極度吸引,兩個人去,最終決定叫左一份意粉一份甜品當晏就意粉本身都相當好食,醬汁味道突出,食完感覺仲可以叫碗白飯落去撈埋來食,正。唯一美中不足係份量小左點,男仔會有可能覺得吾夠。甜品來,無得彈👍🏽,可能我對甜品認識吾多,但真心覺得個焦糖味非常好食,海鹽雪糕吾太甜仲有小小鹹味,加埋個鬆餅底吾會太甜又夾到其他味道。真心推介不過餐廳好細間,繁忙時間要等位
真心推介
不過餐廳好細間,繁忙時間要等位
$150 (Lunch)
🌈上環鄰近摩羅街,位於差館上街呢邊,有好多特色景點打卡位,每幅牆壁都有獨特嘅油畫。3rd Space呢間特色餐廳,採用open kitchen,牆上貼上壁畫,充滿文化氣息!嚟食個lunch,文青一下也不錯😘一踏入餐廳,已經感覺到自己每個細胞都有藝術感起來接過餐牌,看了良久也想不到吃什麼好,因為款款看着都非常精緻。最後同行嘅朋友頂我唔順😛,看着我三心兩意,舉棋不定,便接過餐牌order了兩個飯。✨24小時浸煮豚肉角慢煮蛋穀米茶漬飯~經過二十四小時浸煮嘅豚肉角,無論味道定係質感都非常出色,肉有肉味,不會過分軟身,又唔會過硬,鹹度剛好,加上非常特別嘅慢煮蛋穀米茶漬飯,整體將肉嘅油膩平衡得恰到好處,廚師的別出心裁確係令人感到驚喜。✨滑蛋蒲燒鰻魚穀米飯~滑蛋質感尤如其名,一字既之,滑!撈落燒得外脆內嫩嘅鰻魚內,每一口都是那麼的令人感動,加上健康穀米飯,味道、營養、貌相同時都控制得好好,出色!除咗主食外,佢哋嘅飲品亦都好唔錯,推介大家試試鮮菠蘿醬薄荷梳打🍍同宇治抹茶氣泡蜜,菠蘿味道唔會好人工,天然得你又解渴。而宇治抹茶氣泡蜜就好有新意,好少地方會飲到有起泡嘅抹茶,有茶味之餘,又有汽水嘅質感,爽得黎
🌈
嚟食個lunch,文青一下也不錯😘

一踏入餐廳,已經感覺到自己每個細胞都有藝術感起來

✨24小時浸煮豚肉角慢煮蛋穀米茶漬飯

✨滑蛋蒲燒鰻魚穀米飯

除咗主食外,佢哋嘅飲品亦都好唔錯,推介大家試試鮮菠蘿醬薄荷梳打🍍同宇治抹茶氣泡蜜,菠蘿味道唔會好人工,天然得你又解渴。而宇治抹茶氣泡蜜就好有新意,好少地方會飲到有起泡嘅抹茶,有茶味之餘,又有汽水嘅質感,爽得黎又低卡,女仔一定中意。
眼見一間又一間新cafe開到成門成市,屹立不倒開業超過數年嘅反而越嚟越少🤨 今日黎搜尋舊店系列,黎到上環差館上街🚶🏻‍♂️餐廳座位唔算多,分室內同可以帶埋寵物嘅室外座位,內裡設計好有居家感覺,好多小擺設,加上一帶環境都比較清靜,就算假日週末嚟到都好舒服😉 無蜂擁而至嘅打卡長龍,留低只有認真享受食物嘅客人☺️《 濃濃黑芝麻麻糬班戟》 $85 5 / 5 😍😍😍😍😍作為芝麻控我真係要比哩個芝麻班戟滿分💯 北海道牛奶雪糕配上青黑提子🍇,擺盤精簡得黎幾有心思🥰 麻糬班戟好厚,質地鬆軟有咬口,切開中間嘅唔係普通麻糬而係黑糖同普通麻糬兩溝兩款都有!有驚喜!口感好煙韌🤤🤤🤤 無論係點雪糕食,定沾上面頭好濃郁嘅黑芝麻醬食,都好夾🤩 再加埋咸香嘅海鹽忌廉,層次好豐富😍 芝麻味都係好突出😋 咁多款口味比較少見係芝麻,所以真心推薦😍《招牌芝士厚班戟全日餐》 $125 4 / 5 😋😋😋😋唔食甜班戟嘅朋友就可以選擇哩個𝘢𝘭𝘭 𝘥𝘢𝘺 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵🤤 流心太陽蛋、司華力腸再配搭清新嘅沙律菜同牛油果🥑 營養均衡😎 芝士班戟同樣厚度十足,好香芝士味😍 不過口感相對麻糬個個無咁實正,太𝘴𝘰𝘧𝘵,對比之下個人都係

《 濃濃黑芝麻麻糬班戟》 $85 5 / 5 😍😍😍😍😍

《招牌芝士厚班戟全日餐》 $125 4 / 5 😋😋😋😋

芝士班戟同樣厚度十足,好香芝士味😍 不過口感相對麻糬個個無咁實正,太𝘴𝘰𝘧𝘵,對比之下個人都係鍾意甜品班戟多啲🥴😋

《黑芝麻可可奶昔》 $50 4 / 5 😋😋😋😋

來個芝麻盛宴😂 飲落係朱古力味會較重,但都會飲到芝麻渣同淡淡芝麻味,兩者融洽唔突兀👍🏻 亦唔太甜 nice try👍🏻
$100 (Lunch)
  • 招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果
  • 招牌芝士厚班戟全日餐
本人向來都超級鐘意食甜品所以一發現有未食過嘅甜品都好想去試而成日都聽過3rd place嘅麻糬班㦸好正放假終於可以去食喇!—————————————————————🔸招牌燒海鹽忌廉麻糬班㦸(宇治抹茶味)($85)呢款班㦸唔係日式空氣感pancake而家比較厚身同實心嘅口感裡邊包住一大舊麻糬再加上雪呢拿雪糕同香蕉的確不錯———————————————————————3rd Space (上環)上環差館上街16號地舖
本人向來都超級鐘意食甜品
所以一發現有未食過嘅甜品都好想去試
而成日都聽過3rd place嘅麻糬班㦸好正
放假終於可以去食喇!
—————————————————————

🔸招牌燒海鹽忌廉麻糬班㦸(宇治抹茶味)($85)
呢款班㦸唔係日式空氣感pancake
而家比較厚身同實心嘅口感
裡邊包住一大舊麻糬
再加上雪呢拿雪糕同香蕉
的確不錯
———————————————————————

3rd Space (上環)
上環差館上街16號地舖
2021-04-28 453 views
突然心血來潮好想食pancake,飲杯咖啡比自己放鬆下。決定放lunch行去上環呢間舖頭試吓,由於搭車地鐵或者叮叮都會唔近唯有步行,入到餐廳好快揀咗個窗邊位坐,望出去戶外座位有幅好靚嘅壁畫😍😍😍點左個海鹽伯爵茶口味mochi pancake, 另外嗌多杯flat white,店員好有耐性解釋Pancake食法,賣相都唔錯味道反而冇想像中出色,口感唔夠鬆軟,加上又咸又甜個人來講麻麻哋,至於杯咖啡拉花好靚不過味道比較淡,整體來講囉可以試吓嘅。留意番,用餐嘅紙巾垃圾要自行收拾,但店員都有比到一個膠袋我處理,另外付款方式只接受現金或者EPS,記得去之前準備定啦😎

2021-04-15 566 views
食過蟲二未食過3rd space😂於是星期日去中上環hea下又想食下pancake走去左呢間啦環境幾舒服細細間 我地坐近窗口位置 幾好feel 鍾意陽光透落透嘅清新感覺☀️. 24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋殼米茶漬飯🍱 . $120成個set好日系幾精緻 望落好靚 流心溫煮蛋撈埋茶漬飯個汁幾正 飯粒分明 䐁肉都有好幾舊燒得幾靚 不過咬落少少韌 不過都ok個肥膏就入口即溶啦. 招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟🥞•北海道牛奶雪糕及水果 . $85 我地揀左日本宇治抹茶pancake🍵真心好濃郁抹茶味會有少少茶嘅澀味 之前都食過蟲二嘅pancake 都係入面有麻糬 唔算好大舊但幾煙韌 海鹽忌廉係有d邪惡 咸香搭夠 配埋雪糕食好飽 不過個人覺得同抹茶味pancake無咁襯 下次可以再試下其他味. 黑芝麻可可奶昔🥤 . $50呢個超好飲呀好濃郁芝麻味 面頭仲有少少芝麻 底層就係可可奶昔 兩樣混埋幾夾 d cream又滑 不過可以再凍d

. 24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋殼米茶漬飯🍱 . $120

. 黑芝麻可可奶昔🥤 . $50
2021-04-03 463 views
The only thing i would recommend is coffee.Pancake一般,叫咗個matcha pancake 好濃matcha 但同時口感好plain.十分多rules & policies 俾食客。一入門口就同你講 - 1)計時70分鐘, 2)每人至少要叫一個食物。Fine😕 之後一坐低又講 - 麻煩睇我地”policy”! (Yes - you heard it - “policy”!!) 🤷🏼‍♀️要人take out any used tissue to avoid cross infection. Okay, then why dont you use disposable utensils and ask us to throw away all as well? Also not to mention cash right? Why not go cashless and opt for electronic payment? 要人注意衛生唔係問題,但係我唔見小店有好好disinfect each table before serving n

要人take out any used tissue to avoid cross infection. Okay, then why dont you use disposable utensils and ask us to throw away all as well? Also not to mention cash right? Why not go cashless and opt for electronic payment? 要人注意衛生唔係問題,但係我唔見小店有好好disinfect each table before serving new customer.
2021-04-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2021-03-05 582 views
Ig見到呢間cafe pancake靚相就一直好想黎🥞上環行上去都要少少時間。環境舒適寧靜,但有壁畫的室外空間當天冇開放,但目測好細,影相就真係早啲黎霸位,我反而覺得近大門的位置很適合拍照。老實講主食比我慕名而來嘅pancake更有驚喜😅跟意粉嘅沙律十分新鮮,而且係落醋,十分健康慢煮蛋撈埋意粉都好夾。至於茶漬飯嘅豚肉雖然話係慢煮但冇想像中腍,但都好入味。脆脆地嘅穀米配上茶湯口感上幾新鮮,鍾意比較脆身嘅就一啖湯一啖飯,鍾意浸腍脆米亦得🍵茶漬飯本身仲有跟慢煮蛋,都唔知㩒埋湯食好定就咁食好🤣即使又肉又蛋,兩樣都主食都好fresh,其中一個原因可能係食物偏細份本身以為係好似梳乎厘pancake咁好有空氣感💨點知睇相啲窿窿就知係個厚實嘅pancake😅可能我唔識欣賞啦。至於雪糕、麻糬同生果就冇問題

自家製煙肉蕃茄慢煮蛋意粉

24小時浸煮鮮豚肉角煮慢者蛋穀米茶漬飯

老實講主食比我慕名而來嘅pancake更有驚喜😅
跟意粉嘅沙律十分新鮮,而且係落醋,十分健康
慢煮蛋撈埋意粉都好夾。

濃濃黑芝麻班戟

2020-10-22
$160 (Tea)
自家製煙肉蕃茄慢煮蛋意粉
24小時浸煮鮮豚肉角煮慢者蛋穀米茶漬飯
上環真係一個有好多每每令人驚艷嘅café,今次就黎到3rd Space,下午同朋友黎食佢地嘅招牌麻糬班戟,係一顆充滿期待嘅心黎到!招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (伯爵茶) Signature Mochi Pancakes (Signature Ear Grey Tea)$85伯爵茶味係好多食客黎到都會叫嘅,當然我地都叫左一份LA。果然無錯,呢款招牌麻糬班戟真係好好食,佢個班戟係做得屬於比較結實質感,食到中間入面嘅位置就有層軟糯感嘅麻糬,有層次又有驚喜嘅口感。再配埋班戟上面嘅燕麥片同埋照燒海鹽忌廉好香,令到成件事入口好軟滑,微鹹嘅海鹽帶出忌廉同班戟嘅甜味,再加上濃濃嘅伯爵茶香氣真係色、香、味俱全,旁邊嘅水果亦令成碟個plating生色不少!招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (藍莓)Signature Mochi Pancakes (Secret Blueberry Jam)$85黎到另一款招牌麻糬班戟,我地叫左藍莓味嘅。呢款個班戟係原味黎嘅,蛋香濃而班戟質感鬆軟,上面嘅藍莓醬特別多,酸酸甜甜配埋海鹽忌廉同班戟一齊入口好夾,入口感覺會比伯爵茶味味嘅清爽。另外,上面再

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (伯爵茶)

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (伯爵茶)

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (藍莓)

黎到另一款招牌麻糬班戟,我地叫左藍莓味嘅。呢款個班戟係原味黎嘅,蛋香濃而班戟質感鬆軟,上面嘅藍莓醬特別多,酸酸甜甜配埋海鹽忌廉同班戟一齊入口好夾,入口感覺會比伯爵茶味味嘅清爽。另外,上面再淋上嘅楓糖係令成件事生色不少,楓糖嘅甜剛好同原味班戟一拍即合,班戟配糖漿係不解嘅絕配!

皇室伯爵鮮果茶 $48
Tropical Earl Grey Tea with Berries

宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 $48
Iced Matcha Soymilk Latte

我同朋友都各叫左一杯飲品,我就講講我叫嘅宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕。當日café無哂雪糕,所以只可以飲到一杯抹茶豆乳,豆乳香滑,抹茶濃香而不澀,豆乳同抹茶沖調比例不錯。

宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕

總結,3rd Space嘅甜品可以一試再試,分量大而味道上會偏甜,不過佢嘅甜全部都係來自食材本身嘅味道。果日美中不足嘅係無哂雪糕,如果有雪糕嘅話,相信可以食到雪糕冰凍加班戟熱辣辣嘅口感LA
招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (藍莓)
2021-03-02 456 views
行過見幾有特色,行到攰攰地,想坐低飲杯嘢,店主話最低消費係一個主菜一杯飲品。我諗住係有一定金額嘅最低消費,問佢可否唔要主菜,改為叫三杯飲品,因為我唔肚餓,攰到不想食,只想飲嘢,唔想浪費食物。但店主話佢哋收銀機個系統限定左一定係主菜加飲品嘅最低消費配搭,佢情願我叫一個主菜,以外賣形式拎走,可能佢諗住叫得外賣返到屋企整返熱食物水準都仍然能夠保持,但我原意只係想飲嘢,所以今次冇機會嘗試了。如果有興趣去嘅朋友仔要留意啊。
如果有興趣去嘅朋友仔要留意啊。
2021-02-20 453 views
一間比較神奇的餐廳。神奇行為:1. 店員邀請四人入去前話要分2張枱,入到去先見到座位只得一張二人枱一張吧枱,中間仲要相隔一米, 跟住就問店員, 店員先主動同我地講, 餐廳沒有加入政府嘅抗疫措施,所以只可二人一張枱,咁都唔緊要,但係你見我地四個人,點解唔喺入店之前同我地講清楚,你哋嘅枱係會分開比較遠嘅距離?2. 呢間鋪頭嘅特色, 最低消費係每個人叫一個主菜,飲品唔計。 真係黑人問號 ,唔係應該係客人入店舖前解釋一次咩? 正常其他嘅店舖, 每個人最低消費應該一杯飲品就已經ok, 點解佢最低消費係要一個主菜?3. 食物方面, 唔算太差, 但都唔算太好。 可能我比較挑食,所以就唔評價。4.跟住,有一pair 人遲過我地入去,但佢地等人地order 晒野食比晒錢,之後先話 「因為我地趕住收檔,杯野飲比你地外賣拎走ok 嗎? 」真係慘,要人地消費完先講要轉外賣,試問要帶住口罩,又點可以係街飲呀。
一間比較神奇的餐廳。
神奇行為:
2021-02-01 550 views
🥚慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包|💰110係撈埋乳酪同蛋同沙律🥗一齊點個包嚟食芝士麵包好鬆軟ε-(´∀`; )又帶脆甜好香嘅芝士味,重牛油味嗰醬仲有少少辣油,估唔到撈埋哂又幾好食酸酸甜甜少辣,奶香重又creamy!開胃.🐷24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋殼米茶漬飯|💰120比起普通嘅茶漬濃郁,相信會多咗唔少唔鐘意食茶漬飯既人接受到豚肉都好先而且好軟淋,可惜係份量有啲小-☕️Hot Latte|💰35好多泡!好creamy🥰.☕️Flat White |💰38
🥚慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包|💰110
係撈埋乳酪同蛋同沙律🥗一齊點個包嚟食
芝士麵包好鬆軟ε-(´∀`; )又帶脆甜
好香嘅芝士味,重牛油味
嗰醬仲有少少辣油,估唔到撈埋哂又幾好食
酸酸甜甜少辣,奶香重又creamy!開胃

🐷24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋殼米茶漬飯|💰120
比起普通嘅茶漬濃郁,
相信會多咗唔少唔鐘意食茶漬飯既人接受到
豚肉都好先而且好軟淋,可惜係份量有啲小

☕️Hot Latte|💰35
好多泡!好creamy🥰