2023-01-19 324 views
點了蝦餃未蒸熟,內裏全是生肉,食到有啲反胃,服務差,疑似老闆娘說話仲覺得我係想要專登想換過碟,水唔滾仲有怪味,坐喺隔離姨姨好好人同我講D肉太生唔好食,真係好差既經驗
今日主人👩🏼🐯淨係比$200budget叫我諗食咩🤦🏻‍♂️雖然有好多選擇但係呢樣又話唔食果樣又話唔食👍🏻真係麻鬼煩🤐🤐OK好彩我醒目🤔🤔星期日食飯唔想同人逼最好就係去飲茶🍵選擇嘅種類都幾多👩🏼🐯冇詐型🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️但係就冇試佢啲炸物同埋蒸飯今次就少少哋叫左6樣點心黑松露野菌粉果🌟🌟🌟🌟(黑松露味道濃郁,仲有瑤柱添,但個皮稍為淋左啲)8號蝦餃皇🌟🌟🌟🌟(個皮煙韌,鮮蝦彈牙)蟹籽燒賣皇🌟🌟🌟(肉嘅比例比較多)雪山叉燒包🌟🌟🌟🌟(雖然唔係白色面,但係外脆內軟)咖喱蒸土魷🌟🌟🌟(咖喱汁濃郁)鴛鴦鮮蝦網米腸🌟🌟🌟(香脆,但係稍為油左少少,唔係好食得出橙色同綠色嘅分別)回頭率:80%今晚唔使跪玻璃🥰🥰🥰
雖然有好多選擇

鴛鴦鮮蝦網米腸

咖喱蒸土魷

今次就少少哋叫左6樣點心
黑松露野菌粉果🌟🌟🌟🌟
(黑松露味道濃郁,仲有瑤柱添,但個皮稍為淋左啲)

8號蝦餃皇🌟🌟🌟🌟
(個皮煙韌,鮮蝦彈牙)

蟹籽燒賣皇🌟🌟🌟
(肉嘅比例比較多)

雪山叉燒包🌟🌟🌟🌟
(雖然唔係白色面,但係外脆內軟)

咖喱蒸土魷🌟🌟🌟
(咖喱汁濃郁)

鴛鴦鮮蝦網米腸🌟🌟🌟
(香脆,但係稍為油左少少,唔係好食得出橙色同綠色嘅分別)

回頭率:80%

今晚唔使跪玻璃🥰🥰🥰

2023-01-08
$80 (Dinner)
黑松露野菌粉果
  • 鴛鴦鮮蝦網米腸
又到左星期日 出街食飯必經等位既日子😭經過元朗 經過咗好多間舖大排長龍 但係行完街實在太肚餓啦🥲突然間諗起朋友仔介紹一間新式茶樓 朋友仔知道我對食有一定嘅要求 真係食過好食先敢介紹俾我💓因為已經太晏 啱啱好喺佢8:30 last order之前落到單!必食龍虎榜🔥🔹雪山叉燒包$24 飲茶·一盅兩件 最緊要係新鮮滾熱辣!聽聞呢度嘅 呢度嘅點心都係即叫即做ʕ •ᴥ•ʔ叉燒包嘅外皮 非常之酥脆 麵包有好香嘅牛油味🧈!內餡嘅叉燒滿滿 咬落去啖啖都有料 唔會食左個空虛 👍🏻調味又恰到好處 唔會太過鹹同甜🧂相比起傳統嘅叉燒包 我更鍾意雪山叉燒包💓麵包質地非常好 唔會好似平時叉燒包會痴牙🤣評分:⭐️⭐️⭐️⭐️🔹鴛鴦鮮蝦網米腸$35最鍾意食油炸嘢嘅叫呢個腸粉就岩曬啦!滑轆轆嘅腸粉包住脆卜卜既網紙同彈牙嘅🦐網紙分左綠色同橙色 係視覺上👍🏻但味道上應該就係冇分別嘅🤣可以食可以唔食!評分:⭐️⭐️⭐️🔹黑松露野菌粉果$20平時喺其他茶樓都好少見到呢個組合,好香黑松露味 🍄入面餡料主要都係以菇為主 仲有少少瑤柱 整體味都唔錯👍🏻唯獨是可能蒸得耐咗少少 🤏🏻個皮偏淋 好容易就夾穿 變咗冇咗粉果皮本身煙韌嘅口感評分:⭐️⭐️⭐️⭐️
又到左星期日 出街食飯必經等位既日子😭

必食龍虎榜🔥
🔹雪山叉燒包$24
飲茶·一盅兩件 最緊要係新鮮滾熱辣!
聽聞呢度嘅 呢度嘅點心都係即叫即做ʕ •ᴥ•ʔ
評分:⭐️⭐️⭐️⭐️

🔹鴛鴦鮮蝦網米腸$35
評分:⭐️⭐️⭐️

🔹黑松露野菌粉果$20
平時喺其他茶樓都好少見到呢個組合,
評分:⭐️⭐️⭐️⭐️

🔹蟹子燒賣皇$18
🔹8號蝦餃皇$18
🦐以上兩樣都好足料👍🏻蝦肉好爽口 調味唔會死鹹 食過其他酒樓有啲真係好重味精味🥲

🔹咖喱蒸土魷$29
土魷好爽口 咖喱好濃郁 不過去到後期就開始覺得越食越鹹 🥹

值得推薦💓會再encore ~食物質素整體都算高 價錢唔係話貴 茶位仲要$5位!
  • 雪山叉燒包
2023-01-06 192 views
早上去飲茶,嘆返一盅兩件,同朋友到元朗朗屏站附近嘅八號茶居,食即叫即蒸點心同燉湯等。餐廳座位寬敞,感覺舒適自在。同朋友一邊談天,一邊飲茶食點心,賞心樂時。懷舊糯米雞散發荷葉嘅香氣,打開見到飽滿嘅糯米包裹著雞肉、火腿、鹹蛋等等配料,好足料。花雕棉花雞以原盅燉嘅花雕棉花雞,滋潤一下,養顏又養生。揭蓋後聞到花雕酒嘅味道,魚肚及雞件索盡花雕嘅湯汁精華,很美味。雞蛋牛肉腸粉經常食牛肉腸粉,呢款加入蛋絲嘅牛肉腸粉,食落牛肉配料有蛋嘅香味,配合嫩滑嘅腸粉,層次感豐富,味道配合得好夾。蝦餃皇一籠有兩件蝦餃,每粒都好大件,蝦肉餡料好多,口感爽彈。花旗蔘燉烏雞湯聞到濃郁花旗蔘味道,食落烏雞肉厚實,好滋潤。

花雕棉花雞

雞蛋牛肉腸粉

蝦餃皇
一籠有兩件蝦餃,每粒都好大件,蝦肉餡料好多,口感爽彈。

花旗蔘燉烏雞湯
聞到濃郁花旗蔘味道,食落烏雞肉厚實,好滋潤。

2022-12-28 129 views
成日黎依邊都係食隔離既涎,今次終於試左8號。款式都唔算少,叫左8樣野同一個蒸飯套餐,$8位茶錢。套餐:豉汁黃鱔飯 (+$8)+金銀菜燉豬肺湯+洽菜+桂花糕 ($85)黃鱔咸左d, 豉汁太濃稠太"傑", 撈唔到飯,好似叫左白飯食小菜咁,但飯蒸得粒粒分明,不錯。金銀菜燉豬肺湯清得黎又好夠味,豬肺亦都好食,但可惜只有兩小粒,少左d。蝦餃大粒,調味輕手返d 就更好。燒賣都大粒,味道正常。薑蔥牛柏葉味道不錯,又唔會太靭又唔會醃到太軟。香煎蘿蔔糕蘿蔔都算多,煎得夠香,好食。白汁海鮮雪茄春卷 樣有趣既,但唔睇返個名唔知有白汁, 過咸。香滑鮮蝦腸皮太厚,一上枱就咁睇面以為好薄,點知底個面有3、4層皮。手磨薑汁糕好有薑味,比返d 甜中和下好d。擂沙煎堆仔好食,黑芝麻內餡好香,甜度剛好。
成日黎依邊都係食隔離既涎,今次終於試左8號。

款式都唔算少,叫左8樣野同一個蒸飯套餐,$8位茶錢。

蝦餃大粒,調味輕手返d 就更好。

燒賣都大粒,味道正常。

薑蔥牛柏葉味道不錯,又唔會太靭又唔會醃到太軟。

香煎蘿蔔糕蘿蔔都算多,煎得夠香,好食。

手磨薑汁糕好有薑味,比返d 甜中和下好d。

擂沙煎堆仔好食,黑芝麻內餡好香,甜度剛好。

2022-12-25 1710 views
今日和朋友到元朗朗屏附近整車,搞掂之後都已經下午五點,朋友突然表示想嘆返一盅兩件,但這個時間酒樓已經過咗茶市,還好想起之前曾經光顧過附近一家點心店,最終去到這家位於朗屏八號對面虹方地下的8號茶居, 全天提供即叫即蒸點心,燉湯及蒸飯等,餐廳裝修簡約, 類似茶餐廳的格局,環境光猛乾淨,座位也算寬敞舒適。鮑魚雞粒蒸飯, 作為晚餐,始終都有啲飯落肚才夠完滿, 蒸飯雖然唔算十分大盅, 但真係好足料, 鮑魚及雞粒完全鋪滿哂整個飯面, 配合店家特製的甜鼓油,吃得十分滿足。原盅花雕養顏棉花雞,平常飲茶都經常點棉花雞,但這道加入了花雕酒就比較特別,一上桌已經聞到陣陣的花雕酒香味, 魚肚及雞件都盡吸湯汁的精華, 每一口都嘗到淡淡的酒香,非常特別。雪山叉燒包, 外表酥脆,食落又唔會覺得好油,咬開裏面的叉燒粒唔會太肥, 叉燒醬鹹甜度適中,與甜甜的酥脆外皮配合得好夾。8號蝦餃皇, 一籠兩件大大隻,比市面上的酒樓的蝦餃大了一半以上,餡料蝦肉好多,肉質爽口彈牙,正!鴛鴦鮮蝦網米腸,顏色鮮豔又綠色又橙色十分吸晴,網米香脆, 蝦肉夠彈牙, 配合嫩滑的腸粉,口感豐富有層次, 不過如果一個人食晒成碟的話可能會覺得網米會有點

鴛鴦鮮蝦網米腸,顏色鮮豔又綠色又橙色十分吸晴,網米香脆, 蝦肉夠彈牙, 配合嫩滑的腸粉,口感豐富有層次, 不過如果一個人食晒成碟的話可能會覺得網米會有點油膩, 如果2-3人分享一碟就恰到好處。

鵪鶉蛋燒賣, 這款久違了的懷舊點心,而家市面上都唔係咁多地方有得食, 一碟三件大大件,新鮮足料,非常滿足。
2022-12-23
2022-12-08 218 views
二訪8號茶居啦😌 呢間點心店近排喺元朗又開多左間分店🫶🏻今次再訪虹方店服務依舊好好😍 姐姐會不停咁幫手加水💦點心即叫即整而且份量足料🤩食到超飽😂今次緊係試下之前未食過嘅😜 黑松露野菌粉果有驚喜呀😍外皮做得夠薄身又好滑!餡料多到爆出嚟😛野菌味道好突出🖤另外必須encore 鴛鴦鮮蝦網米腸🥳 滑身嘅腸粉真係令人好難忘!食落口感又脆卜卜😙 雜果沙律春卷表面炸到金黃色✨ 清甜酥脆🥰薑蔥牛柏葉都做得唔錯,食落薑蔥味好惹味而且爽彈燒賣大大粒飽滿彈牙😗 最後天氣凍左咁多,叫左養顏紅棗糕暖下個肚仔😌 有4件擺盤又靚🤪淡淡的紅棗味清香不膩🫶🏻 口感好煙韌😋Menu黑松露野菌粉果 $20蟹籽燒賣皇 $18薑蔥牛柏葉 $29鴛鴦鮮蝦網米腸 $35雜果沙律春卷 $25養顏紅棗糕 $24
姐姐會不停咁幫手加水💦點心即叫即整而且份量足料🤩食到超飽😂

雜果沙律春卷表面炸到金黃色✨ 清甜酥脆🥰

薑蔥牛柏葉都做得唔錯,食落薑蔥味好惹味而且爽彈

Menu
黑松露野菌粉果 $20
蟹籽燒賣皇 $18
薑蔥牛柏葉 $29
鴛鴦鮮蝦網米腸 $35
雜果沙律春卷 $25
養顏紅棗糕 $24
2022-12-05
$80 (Lunch)
  • 黑松露野菌粉果
  • 薑蔥牛柏葉
  • 養顏紅棗糕
2022-11-28 149 views
早起的鳥兒有點心吃呢間點心食過幾次了 水準都保持到點心會有好特別的配搭 仲即叫即蒸最近仲開左分店~.🔸雪山叉燒包 $24喜歡"雪山"甜甜地的感覺中間叉燒咸咸的配合到相輔相成🔸蟹籽燒賣皇 $18蟹籽豬肉包住 大大粒的蝦🔸黑松露野菌粉果 $20呢個係一定要食🫶🏻大愛黑松露黑松露味濃 野菌切粒有口感 而且佢個皮好薄 🔸咖喱蒸土魷 $29🔸雜果沙律春卷 $25新奇的炸春卷 🔸香煎臘味蘿蔔糕 $27新年就食到驚 但冇得食既時間又成日都想食飲茶就係唯一會叫來食既場地蘿蔔糕都幾足料 粒粒臘味同蘿蔔味都出到🔸溫室青瓜叉燒腸 $28青瓜整的腸粉第一次食 感覺以為好奇怪但夾埋一齊食 反而多一份清爽 不錯不錯.📍8號茶居📌元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖
早起的鳥兒有點心吃
呢間點心食過幾次了 水準都保持到
點心會有好特別的配搭 仲即叫即蒸
最近仲開左分店~
🔸雪山叉燒包 $24
但夾埋一齊食 反而多一份清爽 不錯不錯
📍8號茶居
📌元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖
2022-11-28 123 views
今日又嚟到元朗呢間8號茶居喇🤪今次帶埋屋企人一齊嚟~weekend2點幾都唔洗等位就入到~~一入到嚟睇到menu有個2人餐幾抵就叫左😍二人餐$100包左一個燉湯、三個點心、菜、同埋一件甜品。第一次叫呢個餐都幾抵食😎😎我就揀咗豬肺湯、蝦餃、鳳爪同埋排骨🍗🍗通菜~套餐係抵過散叫🤣~一如以往最中意都係個腸粉蝦卷🙈即叫即炸,好好食🤫🤫至於第二名就係雪山叉燒包🤪🤪必叫呀~最後埋單$200~都ok laa❤️
二人餐$100
包左一個燉湯、三個點心、菜、同埋一件甜品
第一次叫呢個餐都幾抵食😎😎

一如以往最中意都係個腸粉蝦卷🙈即叫即炸,好好食🤫🤫

至於第二名就係雪山叉燒包🤪🤪必叫呀~

最後埋單$200~都ok laa❤️
之前有嚟過呢度食點心,今日放假又可以過嚟食點心😍上次食個陣疫情好嚴重,人流OK,今次食真係超多人😱😱😱❤️我同男朋友餓左兩日,叫咗超多嘢食😂😂😂雪山叉燒包:呢個百食不厭😂😂😂包上甜甜既酥脆昇華軟熟既面包,配上叉燒肉,甜食令人心情舒暢❤️8號蝦餃皇:一籠兩粒,一隻係正常蝦餃既1.5倍😱😱蟹籽燒賣皇:都係大size🤣配上辣椒油更正!薑蔥牛柏葉:呢個個人認為比酒樓優勝,味道到位之餘唔會太油👍🏻雜果沙律春卷:呢個不得了,芒果既酸甜配上春卷,酥脆😍翡翠菜肉包:呢個第一次食,性價比高!好飽肚!鴛鴦鮮蝦網米腸:再encore🤣🤣又脆又軟,好食!養顏紅棗糕:個人喜好飲茶必叫,蒸得剛剛好,平時好驚有啲蒸到爛哂,呢度完全無問題!

我同男朋友餓左兩日,叫咗超多嘢食😂😂😂

8號蝦餃皇:一籠兩粒,一隻係正常蝦餃既1.5倍😱😱
蟹籽燒賣皇:都係大size🤣配上辣椒油更正!
雜果沙律春卷:呢個不得了,芒果既酸甜配上春卷,酥脆😍
翡翠菜肉包:呢個第一次食,性價比高!好飽肚!
鴛鴦鮮蝦網米腸:再encore🤣🤣又脆又軟,好食!

2022-11-18 89 views
呢間8號茶居好近朗屏西鐵站,一行出去就係。佢唔係一啲傳統茶樓格局,佢係比較新派既點心店。有卡位,位置闊落。茶芥每位5蚊,好合理。佢點心定價都幾經濟實惠,我地今日兩個飲早茶食左7隻點心埋單二百蚊有找,好抵食。同埋我中意佢有啲點心可以兩粒兩粒咁叫,咁就兩個人都可以叫多啲款式😬: 🔶️瀑布流沙西多士($30, 8.2/10) 幾特別!西多士入面有滿滿既流心饀!兩樣野其實幾夾。 🔶️8號蝦餃皇($19, 8.5/10) 兩粒裝😍皮薄饀靚,漲卜卜,好多蝦! 🔶️蟹籽燒賣皇($18, 8.5/10)兩粒裝😍好多蟹籽,我中意。入面唔算太肥! 🔶️山竹牛肉球($26, 8.5/10)3粒裝😍山竹牛肉最好食喺嗰塊腐皮!牛肉球蒸得好焾好入味。 🔶️原盅花鵰養顏棉花雞($36, 8.3/10)一睇個名就啱哂我地女仔食!好重紅棗黨參味,感覺好流血。雞算幾滑,燉完又好入味。 🔶️海苔鮮蝦腐皮卷($28, 8.3/10)香口脆皮。唔會好油。海苔卷都有特色。 🔶️箭豬紫薯包($24, 7.5/10)外型可愛!唔捨得食😛 ✏️總括而言,幾抵飲既早茶,街坊可以黎試下!

🔶️瀑布流沙西多士($30, 8.2/10)
幾特別!西多士入面有滿滿既流心饀!兩樣野其實幾夾。

🔶️8號蝦餃皇($19, 8.5/10)
兩粒裝😍皮薄饀靚,漲卜卜,好多蝦!

🔶️蟹籽燒賣皇($18, 8.5/10)
兩粒裝😍好多蟹籽,我中意。入面唔算太肥!

🔶️山竹牛肉球($26, 8.5/10)
3粒裝😍山竹牛肉最好食喺嗰塊腐皮!牛肉球蒸得好焾好入味。

🔶️原盅花鵰養顏棉花雞($36, 8.3/10)

🔶️海苔鮮蝦腐皮卷($28, 8.3/10)
香口脆皮。唔會好油。海苔卷都有特色。

🔶️箭豬紫薯包($24, 7.5/10)
外型可愛!唔捨得食😛

✏️總括而言,幾抵飲既早茶,街坊可以黎試下!
  • 蟹籽燒賣皇
2022-11-17 80 views
❤️蟹籽燒賣皇$18超級大粒嘅燒賣啖啖肉好滿足❤️8號蝦餃皇$19可以兩粒咁叫好好入面大大粒蝦🍤❤️鮮蝦菜苗餃$19餡料好足好多菜苗感覺好健康❤️黑松露野菌粉果$20呢個真係強烈推介超級好食黑松露勁香好多菇!!!❤️原盅花雕養顏綿花雞$36花雕酒味勁香入面大大嚿雞髀肉而且份量都唔少仲有魚肚 好正❤️鮑汁豬手$36炆得好入味份量都幾多呢個價錢幾抵😋豬手皮好正 好多骨膠原❤️鴛鴦鮮蝦網米腸$35賣相勁靚外軟內脆外面係好滑嘅腸粉皮入面包住啲脆脆同埋大大粒嘅蝦❤️手磨薑汁糕$24薑汁味好香 好正呀鍾意薑味嘅朋友一定要試吓免加一茶位每位$5
❤️蟹籽燒賣皇$18

好正呀
鍾意薑味嘅朋友一定要試吓

免加一
茶位每位$5
元朗性價比高嘅點心專門店,我會揀 "8號茶居",呢度點心係即叫即蒸,保證新鮮熱辣上枱,點餐後大約15分鐘內就有得食。 新派飲茶食點心餐廳,店內潔淨明亮,一於歎番杯茶,食番一盅兩件。點心選擇種類都多,除點心、有竹筒蒸飯,仲有酸菜魚飯、汽鍋燉湯同糕點。8號蝦餃皇   $19大大隻蝦餃,外皮唔會太厚,餡料飽滿,蝦肉好多,爽口彈牙,鮮甜美味。蟹籽燒賣皇    $18燒賣同樣鮮味,脆脆蟹籽,彈牙爽口墨魚滑,底部係豬肉,肉質嫩滑,經典點心,必食!老干媽蒸鳯爪    $26鳳爪整得好入味,調配醬料恰當,香辣突出,食起嚟軟軟淋淋,膠質感重,醬料入味,好吃。雪山叉燒包   $24即叫即整既雪山叉燒包,大大個好飽滿,面層香脆鬆化,叉燒餡料夠juicy,上枱夠熱。蒜蓉粉絲蒸排骨   $29粒粒蒜蓉鋪係排骨面,而粉絲就吸入晒排骨既肉汁,排骨濃香鮮嫩,好惹味。    懷舊糯米雞    $29依款又係經典港式點心,荷葉既香氣包住特選糯米,嫩滑雞肉、栗子口感綿密、蛋黃鹹香、花生等,多種餡料,扎實口感,提升層次感,重量級嘅滿足。山竹牛肉球    $26山竹牛肉係飲茶時最受歡迎嘅點心,牛肉入口嫩而無渣,肉味濃郁,帶陳皮
8號蝦餃皇   $19

蒜蓉粉絲蒸排骨   $29

蒜蓉粉絲蒸排骨
懷舊糯米雞    $29

山竹牛肉球    $26

山竹牛肉係飲茶時最受歡迎嘅點心,牛肉入口嫩而無渣,肉味濃郁,帶陳皮果香,咀嚼時就更爽脆。
山竹牛肉球
2022-11-03
Type of Meal
Breakfast
老干媽蒸鳯爪
蒜蓉粉絲蒸排骨
山竹牛肉球
2022-10-27 91 views
早上同朋友飲茶傾計,朋友帶我去8號茶居。瀑布流沙西多士🫔中西合璧嘅點心,炸到金黃色嘅西多士,外層嘅口感,切開喺流沙奶皇餡料,熱騰騰嘅流心奶皇,甜絲絲。蝦餃皇🦐蝦肉新鮮,食落彈牙。鮮蝦菜苗餃🥬餃子飽滿,菜苗爽嫩,蝦肉鮮美。山竹牛肉球🐮牛肉香味撲鼻,腐竹索晒肉汁,好鮮味。手磨薑汁糕🧡味道夠薑,口感香軟。紅棗糕❤️紅棗糕質地厚身,味道醇香,好味又養顏。叉燒包🍞麵包軟綿,叉燒餡料夠惹味。擂沙煎埋仔🧆油炸糯米湯圓,餡料係黑芝麻,香味很十足,香脆滋味。🏠8號茶居📍元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖
早上同朋友飲茶傾計,朋友帶我去8號茶居。

瀑布流沙西多士🫔

蝦餃皇🦐
蝦肉新鮮,食落彈牙。

鮮蝦菜苗餃🥬
餃子飽滿,菜苗爽嫩,蝦肉鮮美。

山竹牛肉球🐮
牛肉香味撲鼻,腐竹索晒肉汁,好鮮味。

手磨薑汁糕🧡
味道夠薑,口感香軟。

紅棗糕❤️
紅棗糕質地厚身,味道醇香,好味又養顏。

叉燒包🍞
麵包軟綿,叉燒餡料夠惹味。

擂沙煎埋仔🧆
油炸糯米湯圓,餡料係黑芝麻,香味很十足,香脆滋味。

🏠8號茶居
📍元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 蜜汁叉燒包
2022-10-24 67 views
位於朗屏嘅一間點心店🤍😸呢間店好多人推薦🤤點心真係幾高質~~都係即叫即蒸🥧🤍鮮蝦網米腸真係幾正😚🤤服務態度都唔錯😌-🍞雪山叉燒包🥟8號蝦餃皇🥧蟹籽燒賣皇🥘蒜蓉粉絲蒸排骨🥓鮮蝦網米腸
都係即叫即蒸🥧🤍鮮蝦網米腸真係幾正😚🤤
服務態度都唔錯😌