»《ᴀ ᴄᴜᴘ ᴛʜɪɴɢ》佐敦小店都食到香港手工製蕨餅.
佐敦可愛小店收藏再添一間!地址是佐敦 但其實較近柯士甸賣著自己手作的甜品下午茶,重點價錢合理!適合想要找個地方休息聊天的朋友們,但是位置不多~小店的招牌蕨餅吸引一眾食家來到訪 (也包括筆者)以為只有日本空運才好吃?其實自家製也可以做得很好啦食物方面,主要以飲品以及甜點類為主甜點如鬆餅 蛋捲 水信玄餅甚至每種醬料都是自製在餐點上看得到用心.▹ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ $58先講布丁本體,光是sɪᴢᴇ就比其他家大,布丁吃起來很滑順,口感方面屬於札實型應該用蛋白的比例相對高,蛋香味很濃郁上面還擠上鮮奶油跟士多啤梨配上微苦的焦糖 整體下來我覺得ᴄᴘ值滿高的!
▹ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴡᴀʀɪʙɪ ᴍᴏᴄʜɪ $42
店主自家製手工蕨餅用上幾種抹茶粉增層次而抹茶蜜都是自己調配口感ǫ彈軟糯 煙韌又有清涼感面層塗上抹茶粉令回甘味更為突出雖然未到驚為天人的口感不過誠意加分 私心推介(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).▹ᴍɪᴢᴜ sʜɪɴɢʟᴇsᴍᴏᴄʜɪ $42看起來像一大塊無色的果凍。 透明如水晶,入口即化。沿用傳統吃法,灑上黃豆粉再淋上黑糖糖漿.▹ғʟᴀᴛ
»《ᴀ ᴄᴜᴘ ᴛʜɪɴɢ》佐敦小店都食到香港手工製蕨餅
佐敦可愛小店收藏再添一間!
地址是佐敦 但其實較近柯士甸
賣著自己手作的甜品下午茶,重點價錢合理!
適合想要找個地方休息聊天的朋友們,但是位置不多~
小店的招牌蕨餅吸引一眾食家來到訪 (也包括筆者)
以為只有日本空運才好吃?
其實自家製也可以做得很好啦
食物方面,主要以飲品以及甜點類為主
甜點如鬆餅 蛋捲 水信玄餅甚至每種醬料都是自製
在餐點上看得到用心

▹ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ $58
先講布丁本體,光是sɪᴢᴇ就比其他家大,
布丁吃起來很滑順,口感方面屬於札實型
應該用蛋白的比例相對高,蛋香味很濃郁
上面還擠上鮮奶油跟士多啤梨
配上微苦的焦糖 整體下來我覺得ᴄᴘ值滿高的!
ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ

▹ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴡᴀʀɪʙɪ ᴍᴏᴄʜɪ $42
店主自家製手工蕨餅
用上幾種抹茶粉增層次
而抹茶蜜都是自己調配
口感ǫ彈軟糯 煙韌又有清涼感
面層塗上抹茶粉令回甘味更為突出
雖然未到驚為天人的口感
不過誠意加分 私心推介(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

▹ᴍɪᴢᴜ sʜɪɴɢʟᴇsᴍᴏᴄʜɪ $42
看起來像一大塊無色的果凍。
透明如水晶,入口即化。
沿用傳統吃法,灑上黃豆粉再淋上黑糖糖漿
ᴍɪᴢᴜ sʜɪɴɢʟᴇsᴍᴏᴄʜɪ

▹ғʟᴀᴛᴡʜɪᴛᴇ $38
▹ᴛᴀɪᴡᴀɴ ᴊᴀsᴍɪɴᴇ ᴛᴇᴀ $38
飲料的價位也是佛心價... !
當中的茶飲用上台灣原茶葉放入茶壺沖出
並非普通的茶包啦!一轉漏斗的時間即可倒出

ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ
ᴍɪᴢᴜ sʜɪɴɢʟᴇsᴍᴏᴄʜɪ
2022-11-04 327 views
☕️A CUP THING (佐敦)✨☀️🐷難得今日天氣好無落🐟🐟 一於岀發同👼🏻去偏小小既Café 食個靚Tea🍀🐷☀️👶🏻👼🏻最近就發現左有間好別緻既小Café♥️仲有👶🏻最愛既蕨餅🍵行く行く🧁-蒜片蟹肉蜆肉意大利麵 $98👼🏻👶🏻揀左蒜片🦀肉蜆肉意大利麵🍀等左一陣廚房就傳左好香既炒意粉味♥️ 終於等到上枱🙈♥️即刻打卡先📸開餐🍳 好好食喎🙈有小小辣辣♥️🙈但係可以接受既辣味🐷配埋🦀🦀肉同蜆仔肉😍 好快👶🏻👼🏻就清哂成碟意粉🍝😍 -日式手工蕨餅(黃豆粉) $36到左👶🏻最期待蕨餅🤤♥️👶🏻揀左黃豆粉配上黑糖🤤勁快就食哂了喔☀️♥️口感同平時岀面食既吾同🤣吾似糯米糍既口感🙈🙈不過又好軟軟🤣🤣♥️♥️ 一句講晒 好好食☀️☀️☀️-抹茶卷 $48🍵🍰 👼🏻既至愛都上左枱 呢間小店既抹茶卷超濃抹茶味卷芯🍵♥️但又吾會好甜😍好岩鐘意品嘗茶品重既👼🏻👶🏻🤤♥️口感好軟熟♥️食多一舊都得喔🤣🤣-抹茶士多啤梨梳打 $48🤤🤤♥️♥️呢杯梳打好靚靚🍓 仲要配上一小杯超濃抹茶比👼🏻👶🏻🤤 一倒落去好治癒既感覺♥️🍵撈暈左即刻飲一啖🙈🙈勁好飲喔😍下次會再叫喔😆😆📸📸
☕️A CUP THING (佐敦)✨

蒜片蟹肉蜆肉意大利麵 $98

日式手工蕨餅(黃豆粉) $36

抹茶卷 $48

抹茶士多啤梨梳打 $48
  • Matcha Strawberry Soda
2022-10-22 21 views
對白色一向情有獨鍾 💁🏻‍♀️💁🏻今次又遇到一間以白色為主調嘅咖啡室早少少嚟到就可以唔洗等位🙌🏻😜❥All Day Breakfast 全日早餐 [$128]煙三文魚|牛油果|豬肉腸|炒蛋|茄汁豆|車厘茄|吐司|沙律煙三文魚砌作玫瑰花 🌹,賣相討好用上新鮮食材,唔會有得輸 👐🏻😸.❥Matcha Warbi Mochi 抹茶手工日式蕨餅 [$42]蕨餅係呢度嘅名物,今次試咗抹茶味 🌱口感煙韌,抹茶味比較溫柔唔搶喉👍🏻.❥Rose Latte 玫瑰咖啡[$44]玫瑰拉花加上玫瑰花瓣點綴💕玫瑰同咖啡味道協調得宜,唔錯唔錯🫶🏻😻.❥Yuzu Espresso Soda 柚子咖啡梳打[$48]朋友點呢杯飲品賣相精緻❤️不覺意借飲左幾啖🤭柚子嘅甘同咖啡嘅苦相映成趣🤝🏻
對白色一向情有獨鍾 💁🏻‍♀️💁🏻
今次又遇到一間以白色為主調嘅咖啡室
早少少嚟到就可以唔洗等位🙌🏻😜

煙三文魚|牛油果|豬肉腸|炒蛋|茄汁豆|車厘茄|吐司|沙律
煙三文魚砌作玫瑰花 🌹,賣相討好
用上新鮮食材,唔會有得輸 👐🏻😸
蕨餅係呢度嘅名物,今次試咗抹茶味 🌱
口感煙韌,抹茶味比較溫柔唔搶喉👍🏻
❥Rose Latte 玫瑰咖啡[$44]

玫瑰拉花加上玫瑰花瓣點綴💕
玫瑰同咖啡味道協調得宜,唔錯唔錯🫶🏻😻

朋友點呢杯飲品賣相精緻❤️

不覺意借飲左幾啖🤭
柚子嘅甘同咖啡嘅苦相映成趣🤝🏻

2022-10-16
Breakfast
假日約了朋友出來一起去打卡,看到這家小小的咖啡店,以純白和木系裝潢,十分小清新。-All Day Breakfast $128有滑蛋、炒雜菌、茄汁豆、牛角包等,整體味道不錯的,份量多點就好了。-手工蕨餅 $40Q彈可口,倒下黑糖漿食用,好香甜。是淡淡的抹茶香氣。-Hojicha Latte $46粉粒較重,整體不過不失。
All Day Breakfast $128
手工蕨餅 $40
Q彈可口,倒下黑糖漿食用,好香甜。
是淡淡的抹茶香氣。
Hojicha Latte $46
粉粒較重,整體不過不失。
位於佐敦的一條橫街之中,店面是淡湖水綠色不太起眼,店內座位也不多,大概十個位左右,但客源並不少,假日四五點接近關店前的時段依然有客人到訪,遇上滿座更要排隊的喔!用餐時感受到小店的温暖,熟客們進來買咖啡也會跟店主打招呼👋🏻⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<日式手工蕨餅(黃豆粉)> $36必試店內招牌蕨餅,全是手工製作,有黃豆粉或抹茶口味,個人私心喜歡黃豆粉蕨餅!口感煙韌ǫ彈,加上黑蜜是絕佳配搭,在其他地方有吃過蕨餅,就知道能做出這種口感並不容易,走的時候發現還有杯裝及禮盒裝可以外賣帶走!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<抹茶麻糬鬆餅> $42鬆餅即叫即焗,下單後要等待十五分鐘左右,抹茶味有麻糬的關係,二話不說就選擇了!切開鬆餅挺脆身,中間的麻糬尚算大塊,口感煙煙韌韌!本身配有ᴄʟᴏᴛᴛᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ,店主介紹加$10可以配自家製抹茶塗醬,由於鬆餅本身的茶味不太濃,所以加上抹醬會比較好吃🍵⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʏᴜᴢᴜ ᴇsᴘʀᴇssᴏ sᴏᴅᴀ> $48<ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ>

<日式手工蕨餅(黃豆粉)> $36

<抹茶麻糬鬆餅> $42

<ʏᴜᴢᴜ ᴇsᴘʀᴇssᴏ sᴏᴅᴀ> $48
<ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ> $46
平時必點的ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ加上柚子醬,感覺上更加清新解膩,咖啡味偏濃,柚子味不太明顯!另一杯焙茶朱古力有靚靚拉花,焙茶味道濃郁,加了朱古力也不會太甜,而且咖啡杯的容量比平時多,喝完一整杯會飽肚!
$80 (Tea)
見到好多好評,相片又吸引,立刻同友人去試,點知,十分失望,可能係我個人既問題!!!首先黎杯凍齋啡係我唔鐘意既酸味...我唔識欣賞啦跟住all day...唉 好差呀!!!炒蛋似溝粉再黎明太子意粉,呢個ok ,明太子都多,意粉夠熱,正常野!!到甜品,招牌蕨餅.....招牌野都伏到一個點真係冇咬口,食緊啫喱咁,我唔鐘意,冇咩抹茶味仲點左個焙茶卷 冇影相,好乾,鞋口成餐飯,中晒伏我唔知點解好評多到咁,我唔推薦呢間,唔想有人伏
首先黎杯凍齋啡係我唔鐘意既酸味...我唔識欣賞啦
跟住all day...唉 好差呀!!!炒蛋似溝粉
甜品,招牌蕨餅.....招牌野都伏到一個點
真係冇咬口,食緊啫喱咁,我唔鐘意,冇咩抹茶味
仲點左個焙茶卷 冇影相,好乾,鞋口

成餐飯,中晒伏

我唔知點解好評多到咁,我唔推薦呢間,唔想有人伏

抹茶蕨餅
帶子明太子意粉
All  day
2022-10-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
帶子明太子意粉
2022-10-12 16 views
𝕎𝕙𝕠 𝕤𝕒𝕚𝕕 𝕕𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥𝕤 𝕒𝕣𝕖 𝕟𝕠𝕥 𝕨𝕖𝕝𝕔𝕠𝕞𝕖𝕕 𝕒𝕤 𝕝𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕘𝕦𝕖𝕤𝕥𝕤🐩𝕙𝕠𝕨 𝕔𝕙𝕖𝕨𝕪久違的日本風味🎌有邊個會唔思鄉🥹店員大力推介自家製蕨餅😎,二選一下揀左抹茶味🍵。彈性十足超級chewy,茶味亦好夠,食多一盒都仲可以🧚🏻!配埋焙茶朱古力熱飲,咖啡師拉的海馬花相當有驚喜🟤好完整。朱古力味唔會太搶鏡,與焙茶比例啱啱好🦔。🍡Japanese Matcha Warabi Mochi | $42🪵Hojicha Chocolate | $46除左抹茶蕨餅,仲揀左另一個甜品🥰,就係日式抹茶窩夫🧇。Waffle外脆內軟,toppings多:兩款白玉、抹茶雪糕、紅豆蓉,估唔到仲有黃豆味蕨餅四件咁多〽️最後可以試曬兩隻味道 how nice!🦖🧇Japanese Matcha Waffle with Shiratama, Kinako Warabi Mochi, Azuki & Matcha Ice Cream | $108另一杯飲品係抹茶士多啤梨梳打🫧,顏色好吸睛🍓份量又多,倒🍵既感覺好舒服🙆🏽‍♀️ btw 小木盤刻上店名有feel🪵。🍓Matcha Strawber

久違的日本風味🎌有邊個會唔思鄉🥹

🪵Hojicha Chocolate | $46

🍓Matcha Strawberry Soda | $48

清新tiffany blue小店舖面🌐裝修簡約加埋唔少文青潮流小物🧘🏽‍♂️樣樣都夠sharp打卡用。餐廳雖然唔大,但一d都唔會覺得逼,有足夠空間感📶。店員好nice👯‍♂️傾下計交流下對美食既感覺嘻嘻💭。

Tea
一區區舊區重建,保留住舊區既地方已經愈黎愈少,好鍾意去尋找下一啲特色小店呢間就係著名既嘉多利行入啲就見到湖水綠色好柔和既感覺,有少少似家庭式既溫暖感日本手工抹茶蕨餅 $42抹茶控真係要試下因為真係好多抹茶產品,蕨餅每日即製仲用上幾種抹茶粉有唔同層次,淋上抹茶蜜唔會澀又唔過甜,蕨餅質地軟糯幾推薦抹茶卷 $48個卷都幾大個,抹茶味幾清香,蛋糕係較為實身質地,抹茶忌廉幼滑抹茶麻糬鬆餅 $42即叫即焗焗到面頭金黃色切落酥脆,中間鬆餅質地幾濕潤,最正係中間有一大舊麻糬煙韌增加口感抹茶士多啤梨梳打 $48抹茶甘香加上士多啤梨既甜香味,加上梳打夠清爽A CUP THING佐敦文苑街28號地下B號舖

日本手工抹茶蕨餅 $42

抹茶卷 $48

抹茶麻糬鬆餅 $42

抹茶士多啤梨梳打 $48
抹茶甘香加上士多啤梨既甜香味,加上梳打夠清爽

A CUP THING
佐敦文苑街28號地下B號舖
2022-10-09
Tea
  • 日式手工蕨餅(抹茶)
2022-10-07 26 views
買完添記法包路過,被吸引左入去飲杯野(其實好想試佢啲意粉,好似好好味咁😋😋)試左杯hojicha latte, 好飲👍🏿👍🏿下次要過嚟食個lunch 先得😻
試左杯hojicha latte, 好飲👍🏿👍🏿
下次要過嚟食個lunch 先得😻
2022-10-05 300 views
平時返工好忙,放假想搵個位靜靜地坐下,經過一間小店就坐低咗😊入面座位唔多,但整體感覺都乾淨企理,餐牌主打抹茶✨✨✨非常推介抹茶麻薯scone❤️🧡💛❁ 鬆餅。。⋆⊛ 抹茶麻薯 $42超級推介✨✨❤️小店都食到咁高質素嘅鬆餅,抹茶綠色鬆餅顏色靚,邊位有少部份金黃色,睇落已經好吸引!成件大大件,切開好震驚好大舊麻薯😳😳😳抹茶醬香濃,唔算太甜,牛油鬆化分量十足,成個配搭都好吸引好好食,係我近來食過最好食嘅甜品,下次嚟嘅話一定會再食!❁焙茶卷 $52整體唔太甜,茶味香,蛋捲濕潤度高,中間忌廉幾結實,食落好香甜,仲食得出有少少焙茶碎,整體都好好食!❁ 手工蕨餅 抹茶$ 42好少喺cafe食到😳多口問左職員,原來係每日新鮮整,送過黎嘅時候郁下郁下好動感。配有抹茶蜜比大家動手玩,味道清清地,唔會濟。❁ 焙茶朱古力 hojicha chocolate $46本來幻想係好甜,出到嚟唔會太甜(實在太好啦)焙茶味道濃郁,特別係底部好濃焙茶味,記得要攪勻🤭近排睇緊散水餅😳多口問咗句鬆餅有冇做散水餅,老闆話即將推出,大家又多一個選擇!!!
鬆餅。。⋆⊛ 抹茶麻薯

❁ 鬆餅。。⋆⊛ 抹茶麻薯 $42

❁焙茶卷 $52
焙茶卷

❁ 手工蕨餅 抹茶$ 42

❁ 焙茶朱古力 hojicha chocolate $46

鬆餅。。⋆⊛ 抹茶麻薯
焙茶卷
-𝘼 𝘾𝙪𝙥 𝙏𝙝𝙞𝙣𝙜 🍵發覺係香港真係冇乜地方有高質蕨餅呢2個星期突然癮起好想食蕨餅🍵有朋友介紹可以試下佐敦既cafe而今次呢一間真的很可以✨🤗💚日式手工抹茶蕨餅 ($40) 想講呢度既蕨餅真心有驚喜 抹茶味香濃 (事後老闆話因為用左3種唔既抹茶粉 想帶出唔同層次既抹茶味 真係好有心思!上碟後可以自己淋上抹茶糖漿完全唔會有苦澀 又唔會過甜 仲加重抹茶既香氣 真心大推🤌💚焙茶卷 ($52)無論係蛋糕定係個cream 既焙茶味都好濃 蛋糕鬆軟 Cream既質地細滑 ~💚Sesame Latte係佢地既新Item! 芝麻味既Latte 其實係有少少似芝麻糊既香濃 質地係正常Latte 唔會好似芝麻糊就冇咁稠密除左奶之外 仲加入左少少煉奶去增添甜度同香氣甜度控制得剛好 中意芝麻糊既朋友必點🤤

𝘼 𝘾𝙪𝙥 𝙏𝙝𝙞𝙣𝙜 🍵

發覺係香港真係冇乜地方有高質蕨餅
呢2個星期突然癮起好想食蕨餅🍵
有朋友介紹可以試下佐敦既cafe
而今次呢一間真的很可以✨🤗

💚日式手工抹茶蕨餅 ($40)
想講呢度既蕨餅真心有驚喜 抹茶味香濃
上碟後可以自己淋上抹茶糖漿
完全唔會有苦澀 又唔會過甜
仲加重抹茶既香氣 真心大推🤌

💚焙茶卷 ($52)
無論係蛋糕定係個cream 既焙茶味都好濃
蛋糕鬆軟 Cream既質地細滑 ~

💚Sesame Latte
係佢地既新Item!
芝麻味既Latte 其實係有少少似芝麻糊既香濃
質地係正常Latte 唔會好似芝麻糊就冇咁稠密
除左奶之外 仲加入左少少煉奶去增添甜度同香氣
甜度控制得剛好 中意芝麻糊既朋友必點🤤

2022-09-17
  • sesame latte
2022-09-24 257 views
人愈大就愈享受一個人嘅時間, 可能放假去一間cafe, 飲一杯手沖咖啡, 食d甜野聽下音樂, 已經好滿足, 今日車車完成上半日嘅工作之後就去左附近尋找下d咖啡小店休息一下, 見到E間cafe嘅名幾特別, 於是就入左去! 小店嘅裝潢設計走小清新路線, 以白色同米色作為主調配以唔同嘅小盆栽, 抽住柔和嘅音樂令人感覺舒適寫意! 小店除左有咖啡, 特調飲品, 蛋糕甜點之外亦提供咸食, 午市套餐等等, 由於已經下晝4點, 車車想食d甜品甜一下, refresh一d🌟日式手工蕨餅E款自家製嘅手工蕨餅係用左長時間研發的, 共有兩款口味, 分別係黃豆粉同抹茶, 車車揀左前者, 每粒蕨餅沾上薄薄嘅黃豆粉, 淋上糖漿後即可食用, 入口軟糯, 煙韌煙韌嘅口感令人滿足, 甜度適中, 非常好味, 車車忍唔住一粒接一粒咁食, 做得相當出色! 佢地仲有禮盒裝, 價錢相宜, 下次經過要買多兩盒番屋企食!🌟日式焦糖布丁日式布丁係車車童年時最愛嘅甜品, 成日都好希望食番果陣時嘅味道, E到嘅布丁可算係咁耐以嚟最接近嘅一間, ?入口蛋味濃郁, 口感綿密細滑, 每啖都有滿足嘅感覺, 甜而不膩 🌟手沖咖啡車車揀左洪都拉斯嘅豆,

🌟日式手工蕨餅

🌟日式焦糖布丁

🌟手沖咖啡
車車揀左洪都拉斯嘅豆, 用左白蘭地酒桶發酵過所以有陣陣嘅酒香味, 帶有荔枝, 葡萄同蜂蜜嘅香氣, 幾有層次感
2022-09-13
Tea
之前放假去咗呢間位於柯士甸站嘅小店,雖然keep住客似雲來,但整體來講都坐得好舒服,而且成個環境都好有氣氛,佈置好有質感!🍵日式手工抹茶蕨餅 $40由蕨餅本身嘅抹茶味,到外層嘅抹茶粉,仲有另外淋上去嘅抹茶蜜,抹茶味香濃到你絕對會明白點解佢係鎮店之寶!不得不讚嘅係,呢個手工蕨餅嘅質地非常軟糯,好有咬口,食得出佢係好新鮮製作👍🏻🧇日式抹茶窩夫 $98呢個窩夫絕對係一次過滿足晒你幾個願望,因為佢齊集軟糯嘅白玉同蕨餅、甜而不膩嘅紅豆、香滑嘅忌廉、軟滑細膩嘅抹茶雪糕同埋畫龍點睛嘅抹茶蜜,加埋主角:厚身而且邊邊位好香脆嘅窩夫,真係夠晒豐富🥰🍓抹茶士多啤梨梳打 $48睇住抹茶漸漸地同士多啤梨梳打融為一體,感覺好自癒!一飲落去個抹茶味好香濃,而且每一啖隨飲管啜入口嘅梳打都有士多啤梨粒粒同埋士多啤梨嘅微酸同香甜,開胃得來又夠清新😋

🍵日式手工抹茶蕨餅 $40

🧇日式抹茶窩夫 $98

🍓抹茶士多啤梨梳打 $48
2022-08-13
Lunch
2022-08-16 248 views
𓍯 A Cᴜᴘ Tʜɪɴɢ𓂃Another cafe to visit 𝘄𝗵𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗶𝗻, 𝘁𝗵𝗲 𝗻𝗲𝘄 𝗵𝘂𝗯 𝗳𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗳𝗲𝘀 ☕️ @acupthing love the all-white interior 🤍 Did a full-on matcha spread 🍵 is there a prettier sight than a green spread? 💚 They’re famous for their signature 𝑊𝑎𝑟𝑎𝑏𝑖 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑖 : of course I went for the 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 and it was SO GOOD 🤤 𝘝𝘦𝘳𝘺 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘪𝘵𝘴𝘦𝘭𝘧 and from the 𝘥𝘶𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘱𝘰𝘸𝘥𝘦𝘳 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘦𝘹𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳, add a subtle sweetness with their 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝘀𝘆𝗿𝘂𝗽 which uses 靜崗抺茶 for 𝘢 𝘧𝘳𝘢𝘨𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢 🌸 pair it
𓍯 A Cᴜᴘ Tʜɪɴɢ𓂃
Matcha  Warabi  Mochi

Matcha  roll  cake

𝘝𝘦𝘳𝘺 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘪𝘵𝘴𝘦𝘭𝘧 and from the 𝘥𝘶𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘱𝘰𝘸𝘥𝘦𝘳 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘦𝘹𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳, add a subtle sweetness with their 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝘀𝘆𝗿𝘂𝗽 which uses 靜崗抺茶 for 𝘢 𝘧𝘳𝘢𝘨𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢 🌸 pair it with a nice 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 for a complete meal 🤭
Uji  Matcha  latte

❣︎

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑊𝑎𝑟𝑎𝑏𝑖 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑖 |$𝟺𝟶
✧ 𝑈𝑗𝑖 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 |$𝟺𝟼
✧ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑅𝑜𝑙𝑙 𝐶𝑎𝑘𝑒 |$𝟺𝟾

𖤥 A Cᴜᴘ Tʜɪɴɢ @acupthing
↷ ℂ𝕒𝕗𝕖𝕤 𖥧𓂃 #thefchk_cafes
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_jordan
#acupthing
2022-08-16
$130 (Tea)
Matcha  Warabi  Mochi
Uji  Matcha  latte
  • Uji  Matcha  Latte
2022-08-04 237 views
🄰 🄲🅄🄿 🅃🄷🄸🄽🄶 🧁🍝佐敦開咗間文青小cafe,裝修簡潔得黎好清新,主要用咗湖水綠同埋白色做basic colours,坐得好舒服,好適合同朋友一齊食個brunch或者afternoon tea ☕️ 店員都好nice 同 friendly👍 好詳細咁同我地介紹吓個menu 😌另外佢啲食物都好吸引,主食方面我會推介「𝚂𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 𝙰𝚐𝚕𝚒𝚘 𝚎 𝙾𝚕𝚒𝚘 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚊𝚗𝚍 𝙲𝚕𝚊𝚖 𝙼𝚎𝚊𝚝 香蒜蟹肉蜆肉意大利麵」🦀 同埋「𝙿𝚊𝚗-𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝙼𝚎𝚗𝚝𝚊𝚒𝚔𝚘 𝚂𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 香煎帶子明太子意大利麵」🍝 ◀️ 呢個係佢其中一個signature dish❤️ 份量啱啱好,另外醬汁同埋帶子都整得好balanced,超好食😋👍飲品方面我會推介「𝚄𝚓𝚒 𝙷𝚘𝚒𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 宇治焙茶牛奶」🍵 自己本身都好鍾意飲焙茶latte,可以揀熱飲或者凍飲都得👍另外佢都有啲咖啡都比較特別啲,值得試吓👍 我會推介「𝙷𝚘𝚗𝚍𝚞𝚛𝚊𝚜 | 𝙼𝚊𝚜𝚊𝚐𝚞𝚊𝚛𝚊 洪都拉斯 | 馬蕯瓜拉」🫢 呢個就會有少少荔枝同埋提子味嘅,同咖啡味都幾夾,少少甜甜地好入味☕️甜品就當然
🄰 🄲🅄🄿 🅃🄷🄸🄽🄶 🧁🍝

Uji  Hoijicha  Latte

Honduras  |  Masaguara

甜品就當然唔可以錯過佢嘅「𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚆𝚊𝚛𝚊𝚋𝚒 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚒 (𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊) 日式手工蕨餅 (抹茶)」🥳 呢個真係超特別!好少喺cafe可以食到,仲要係每日新鮮整嘅😛 整得好煙韌好有口感,當然佢嘅抹茶味都超正啦,仲可以俾你自己加抹茶醬添🤣
Japanese  Warabi  Mochi  (Matcha)
Uji  Hoijicha  Latte
Honduras  |  Masaguara
  • 日式手工蕨餅(抹茶)