Restaurant: A Nice Gift (Temple Mall North)
Info:

2023-02-15 786 views
今日去同媽媽行街好耐無飲過賞茶就去咗買杯黎飲本身我比較鐘意飲茶類飲品就叫左「桂花烏龍加珍珠」$31個杯好靚.色彩繽紛首先我叫左佢少甜+少冰但飲落非常甜桂花味唔重亦都冇茶澀既味道珍珠非常有咬口.煙煙韌韌.
今日去同媽媽行街

首先我叫左佢少甜+少冰
但飲落非常甜
桂花味唔重
亦都冇茶澀既味道
珍珠非常有咬口.
煙煙韌韌.
2022-10-24 681 views
📍賞茶📍💡黃大仙平時最鍾意飲珍珠奶茶,難得見到有個期間限定推出,就決定試吓飲新嘢🙈邪惡嘅芝士奶蓋🧀真係忍唔到口。賞茶供應甘醇天然嘅地道茶飲,口渴飲番杯一流🐥香煎雞扒便當($53)雞扒飯當然唔會令人失望,雞扒切開左幾舊,表面煎得脆脆地,食落鹽鹽地香口,又加左小小配菜茄子青瓜,唔好睇望落唔多,但食落都好飽肚🤰🏼極品賞奶茶-茶味香濃呢個餐係包一杯野飲,但因為我想試下佢個期間限定飲品就唯有加錢先有機會試下佢🤤跟+小食花枝丸($10)花枝丸有三粒,面頭灑上鹽酥粉,食落熱辣辣熱辣辣新鮮炸起😆不過最緊要粒丸係爽口彈牙,真係超有咬口呀🤤🐥芝士奶蓋烏龍($32)芝士奶蓋厚得黎又滑帶d鹹香🧀🤤比平時嘅奶蓋鹹小小重芝士味,有別於坊間嘅芝士奶蓋,含有Parmesan 芝士顆粒,忍嘅時候會飲到粒粒芝士,口感豐富🤤🧀🧀🧀🧀🧀烏龍茶味唔係太濃,淡淡茶香,大大杯,好飲#賞茶 #波霸奶茶 #無咖啡因奶茶 #珍珠奶茶 #台式飲品 #粉粿 #ANiceGift #台式美食 #bubbleteahk #bubbletea #bobatea #芝士奶蓋 #奶蓋茶 #奶蓋茶控
📍賞茶📍
💡黃大仙

🐥香煎雞扒便當($53)
極品賞奶茶-茶味香濃

跟+小食花枝丸($10)

🐥芝士奶蓋烏龍($32)
烏龍茶味唔係太濃,淡淡茶香,大大杯,好飲

2022-08-21 476 views
今日同阿仔去黃大仙,之後去左尼間鋪食,叫左個雞髀肉燥飯比阿仔食,個飯同D餸都系凍的同店內邊D人講,仲話餸本身系凍既,飯系暖飯,就唔怕害左人咩,又甘樣既服務態度⋯⋯

今日去食咗個晏,個男人婆收銀態度極差,點個客食完要自己還盤,唔該都冇。查安心出行既口氣同比狗逗冇分別。因為個個客都自己還盤,啲枱長期冇人抹,成日都有用過既紙巾係枱面。同埋個收銀收收下錢又幫手準備嘢食🤢跟住啲員工係入面傾計又嘈,仲見到員工係廚房除口罩飲嘢食嘢唔洗手又繼續幫客整嘢食🤢🤢🤢🤢明白人手有限,但疫情非常時期,啲枱抹都唔抹,真係搞唔掂嘢食就不過不失,外賣幾抵食,不過嘢飲要叫少甜,微甜先飲得落。

明白人手有限,但疫情非常時期,啲枱抹都唔抹,真係搞唔掂

2021-09-07 553 views
見到台式飲品店有賣Lunch😍即刻試下,全日外賣自取有優惠,比堂食平8蚊,感覺上幾抵,當日叫左一份台式肉燥排骨飯外賣,套餐包埋一杯野飲,但只限一啲較為普通嘅飲品,而我就選擇左➕10蚊叫左杯波霸奶綠。打開個飯見到排骨只係得幾舊,有啲失望,再試埋個肉燥,肉燥偏甜。試埋杯波霸奶綠,唔錯,總算為呢餐加飯少少分。
見到台式飲品店有賣Lunch😍即刻試下,

試埋杯波霸奶綠,唔錯,總算為呢餐加飯少少分。
台式肉燥排骨飯
波霸奶綠
波霸奶綠
2021-04-18 692 views
同朋友仔行完山, 補充下啲體力先😅諗起附近有間💛黃店梗係要懲罰佢啦!!!佢嘅下午茶真係好抵$36配凍飲仲足足500cc大大杯, 清涼清涼😉吉列🐽豬扒配薯條🍟即叫即炸 好鬆脆 , 炸到黃金色,入面做好juicy啖啖肉,好惹味嘅鹽酥味, 重配咗黃金烏龍茶👍🏻👍🏻朋友仔叫咗 台式厚吐司🍞配鹽酥薯條🍟頭先上面有厚厚嘅朱古力醬👍🏻👍🏻👍🏻配極品嘗奶茶只開放店內一半座位、最多二人同坐一桌、堂食至下午5時便結束,即不會跟隨政府的新措施,維持舊有禁令。。。 進入店舖不需掃描「安心出行」二維碼,亦不需登記個人資料, 點可以唔懲罰佢😍
同朋友仔行完山, 補充下啲體力先😅

諗起附近有間💛黃店梗係要懲罰佢啦!!!

吉列🐽豬扒配薯條🍟

朋友仔叫咗 台式厚吐司🍞配鹽酥薯條🍟
頭先上面有厚厚嘅朱古力醬👍🏻👍🏻👍🏻
配極品嘗奶茶

2021-02-13 555 views
🧋手工芋頭奶綠波覇 (熱) $33個杯真係好靚😊👍新年流流見到特格覺得喜慶同開心🥳🥳.🧋手工芋頭奶綠波覇本身$30, 加波覇$3。.我本想要凍走冰,店員解釋碎冰飲品不能走冰,我於是問”咁呢杯係咪碎冰飲品”,我多謝店員好好解釋左乜嘢飲品可走冰,同時我都係唔知我叫呢杯得唔得😅😅如果店員解釋完碎冰飲品不能走冰,加多句講埋”所以呢杯就不能走冰”,就會又答到我問題,又解釋埋令客人明白不是硬性得定唔得。我欣賞店員主動問是否要少甜,我忘記咗講,因為我想要微甜,所以醒目店員主動問係非常重要,唔該晒🙏🙏.微甜剛剛好,台灣當地這些舖的飲品的確係比香港人口味甜啲。.奶茶味不錯,芋頭味道也頗出,芋頭有幾小粒,不算多,好在又夠芋頭味,總體4分⭐️⭐️⭐️⭐️.我其實想加半分 (即共4.5分⭐️⭐️⭐️⭐️💫)俾隻靚靚杯,心情開朗晒。
🧋手工芋頭奶綠波覇 (熱) $33

個杯真係好靚😊👍

新年流流見到特格覺得喜慶同開心🥳🥳
🧋手工芋頭奶綠波覇本身$30, 加波覇$3。

手工芋頭奶綠波覇

微甜剛剛好,台灣當地這些舖的飲品的確係比香港人口味甜啲。

2021-02-13
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$33 (Lunch)
2020-11-07 564 views
«1015»我淨係想要波波波波波波波霸,就算你冇你冇你冇你冇珍珠奶茶~﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷波霸奶茶 $24周圍都有嘅連鎖茶飲,第一次飲係小伊甸跟餐飲,嗰陣已經覺得啲珍珠幾好咬,今次試波霸奶茶仲正,係台灣嗌珍珠即係細珍珠,波霸即係大珍珠!All in 大珍珠,大粒勁好咬,又平喎!仲有24蚊珍奶真係買少見少~﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣賞茶(多區)
«1015»
我淨係想要波波波波波波波霸,就算你冇你冇你冇你冇珍珠奶茶~
﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
▷波霸奶茶 $24

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
賞茶(多區)
2020-09-17 518 views
星期日外出後,回家前想喝杯珍珠奶茶附近商場有好幾間台式飲品店選擇了這間在龍翔中心的賞茶🥳賞茶算是一間餐廳不只是門外有售賣飲品🥤,店內也有堂食飲品的選擇都多我選了賞茶推薦的凍桂花烏龍波霸奶茶想要一杯少冰少糖,但店員說糖份量不能改變,已經定好桂花烏龍波霸奶茶 $25未飲先可以欣賞隻杯,好靚,有兩面的圖案第一啖飲覺得有點桂花味,幾清香,原以為烏龍味道會是濃茶,但飲起來又不覺得茶濃,感覺幾清淡,又有好多珍珠。不會太甜,剛剛好
星期日外出後,回家前想喝杯珍珠奶茶
附近商場有好幾間台式飲品店
選擇了這間在龍翔中心的賞茶🥳
賞茶算是一間餐廳
不只是門外有售賣飲品🥤,店內也有堂食

飲品的選擇都多
我選了賞茶推薦的凍桂花烏龍波霸奶茶
想要一杯少冰少糖,但店員說糖份量不能改變,已經定好

桂花烏龍波霸奶茶 $25

未飲先可以欣賞隻杯,好靚,有兩面的圖案

2020-09-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
  • 桂花烏龍波霸奶茶
這食店已開了一段時間,每次行過都是年青人幫襯居多,今晚(9/8/2020)黃大仙區很多人買外賣,多間心儀的食店都要等好耐,見這食店門外只有數人,問了外賣要等十至十五分鐘,便買了兩個套餐。L4台式肉燥排骨乾伴手工麵,排骨應該炸咗多次,又乾又硬。L1台式肉燥雞排乾伴手工麵,雞排都係好硬,相比排骨,較軟些,兩份手工麵都好乾,肉燥汁好多油,自己撈麵,太麻煩,點解唔撈埋先入盒,隨餐的餐具只有筷子,要夾手工麵去肉燥汁多次先撈到。另套餐跟了冬瓜茶及蜂蜜綠茶,兩杯茶要OK。藉此讚下落單的侍應妹妹都好細心提點可以怎樣選擇。

L4台式肉燥排骨乾伴手工麵,排骨應該炸咗多次,又乾又硬。
台式肉燥排骨乾伴手工麵

台式肉燥雞排乾伴手工麵

另套餐跟了冬瓜茶及蜂蜜綠茶,兩杯茶要OK。

藉此讚下落單的侍應妹妹都好細心提點可以怎樣選擇。

冬瓜茶及蜂蜜綠茶
2020-07-01 389 views
黃大仙 賞茶平時飲開嘅賞茶都只係台飲店,但係黃大仙呢間居然食物賣仲有有得坐低,緊係要試下啦。豬軟骨鹵蛋乾伴手作麵$48 本身有配賞奶茶冬瓜茶之類,但係加左$10轉主餐牌任何凍飲,所以就轉左最鐘意嘅葡萄柚綠。個麵其實比較令人失望,因為可能冇 瀝乾水,所以個麵仲係有啲濕同腍身, 變相溝淡咗個乾伴嘅汁,令到食落有啲淡。 隻鹵蛋冇咩味,比較似白烚蛋多啲。 豬軟骨都ok, 食落都夠淋身, 調味適中,但係可以重啲香料味。整體黎講普通,試過就好。反而葡萄柚綠一如嘅往甘出色, 唔會有葡萄柚嘅苦澀味, 葡萄柚嘅清香同埋茶葉嘅香氣融合得好好,令人一飲再飲,可能賞茶都係專注做飲品比較好。
黃大仙 賞茶

2020-07-01 250 views
食完野就梗係周圍行下啦,朋友話口渴要去買野飲,黃大仙呢個商場好似無乜飲品店?行左個圈都無乜特別野揀,咁就去連鎖嘅賞茶啦,飲過幾次都ok嘅。門口已見超多人等緊,除左賣飲品,呢間分店仲有粉麵飯賣,但店超細,要等位絕對不易。飲品就出得好快,落完order十分鐘內已經有得攞。自己點左307茶皇走甜,天x個913就飲得多,賞茶個307未試過就試下佢先。茶好香好濃,有點甘苦呢,飲多幾啖啲茶更香,茶韻留在口中久久不散,愛濃茶人仕會喜歡的口味,而且個人喜好茶飲不加糖,呢杯好啱口味。朋友杯芝士奶蓋紅茶,奶蓋厚滑香甜,甜度適中,茶底也很香,但朋友嫌茶太濃有點苦。價錢屬公價,間間飲品店都差不多呢個價位。
飲品就出得好快,落完order十分鐘內已經有得攞。
價錢屬公價,間間飲品店都差不多呢個價位。
2020-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$26 (Tea)
前幾日同朋友去左黃大仙賞茶到食個飯,tea一tea咁,我朋友就叫左個麵餐食,我就只係點左一杯飲品飲,我上次叫左杯仙草奶茶,覺得都唔錯,因為個仙草好滑,今次我就叫波霸珍珠奶茶,我鍾意呢間餐廳的奶茶有幾個原因,一來飲奶茶都有位坐,二來就係真係有台灣family mart的仙女奶茶的味道,再加上我呢啲少飲甜嘢的人士,因為珍珠本身唔太甜,所以成杯走甜之後的味道啱我,不過奶茶的茶味未算太濃,珍珠唔可以話好彈好QQ,相對起來,我會比較鍾意上次飲的仙草奶茶多啲,不過二十幾蚊可以飲嘢同有位坐,比起去連鎖咖啡店優勝。以下評分以5⭐️為滿分⭐️⭐️⭐️

以下評分以5⭐️為滿分
⭐️⭐️⭐️
2020-02-28 498 views
口痕想飲台式飲品又想食野,見到呢間賞茶兩樣都有,就立即叫個午餐,L7鹽酥一口雞併貢丸沙茶乾伴新竹米粉($48),本身送杯茶,加$10可以任點Menu上面任何野飲,心大心細,最後揀左桂花烏龍蘆薈。店內空間唔算太大,以兩至四人枱為主,都唔算太逼。等左十分鐘左右部機一震,就去窗口自取野食。對飲品店嘅野食都無咩期待,味道不過不失,幾欣賞鹽酥雞熱辣辣好香口,都幾惹味。飲品值得一讚,桂花烏龍茶香清新,水準唔錯,有機會可能會返黎買下野飲。
鹽酥一口雞併貢丸沙茶乾伴新竹米粉

2019-11-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)
2020-02-19 281 views
第一次幫襯賞茶💛~門面裝潢幾有文青風見到呢杯飲品係無咖啡因 就隨意地叫咗😛飲品平得黎又幾大杯但係唔知係咪因為叫咗走糖嘅關係 呢杯手搖飲品味道比較淡珍珠亦比較遜色 冇乜咬口 唔夠煙韌🥺有點失望呢
第一次幫襯賞茶💛~
門面裝潢幾有文青風
見到呢杯飲品係無咖啡因 就隨意地叫咗😛