想食壽司但又怕食太多生冷嘢,依間壽司點就岩哂👍👍👍行完黃金,就黎到依間深水埗小店,位置不多但亦唔太逼,所有壽司即叫即整亦可以望住廚師整,夠哂放心,佢嘅火炙壽司燒得剛剛好,雖然無打哂卡但所有火炙我地都試左(話明係炙壽司嘛~識食一定食火炙🤣),非常推薦鵝肝同左口魚,鵝肝應該係表面落咗糖,再燒到有層薄薄脆脆嘅焦糖,一件壽司有兩塊真心好食又抵食!左口魚咬落少少彈牙,而嗰浸魚既油香係驚喜中既驚喜!!!滲埋落舊壽司飯簡直一絕!!!
2022-07-05 310 views
今日兩個人喺西九龍中心行完,就喺附近搵食!見IG有人推介,就去咗試呢一間小店!一入去鋪頭唔算好大,大約容納到5-6人堂食,我諗佢主要都係做外賣生意吧。同友人叫咗好多炙燒壽司,最平$6有交易😍飯細細舊,但魚生絕對足料!我最中意既辣味三文魚都有好多舊三文魚!成啖食好滿足又唔會太辣🥰🥰整體味道都好出色!美中不足係叫咗兩輪都出現漏單情況,大家堂食最好數清楚有冇黎齊先好食🙈🙈🙈

突然心血來潮好想食壽司 但係又唔想排壽司郎🥹好想發掘下一啲壽司小店~所以就去咗呢間叫「炙」嘅壽司店😍呢間壽司店開喺西九龍中心隔離 店面比較細 店內只有四個座位 因為呢間店主打外賣壽司! 選擇多而且價錢親民 推薦俾大家💛特別推薦佢嘅炙燒壽司✨💛即做火炙系列每一款都好好食🥹特別推薦以下幾款~🔅三文魚 $6燒得好香 而且仲有沙律醬同黑椒調味🔅厚切鰻魚 $15真係好厚!! 有足夠嘅鰻魚汁 咬落去口感好好 有少少煙煙韌韌嘅感覺🔅鵝肝 (醬) $15 有兩片鵝肝 面層燒至焦香脆口 咬落有外脆內軟嘅感覺 仲有啲甜甜地嘅醬做調味🔅霜降牛肉 $15牛肉味好重 肉質好嫩🔅燒魷魚 $12賣相好吸引 魷魚食落爽口焦香🔅香蔥三文魚 $17賣相好靚🥹咬落去食到好多沙律醬同香蔥味 好香!!🔅左口魚邊 $12油脂好多~ 好重魚油香味其他火炙壽司:👉🏻池魚 $10👉🏻三文魚腩皇 $17👉🏻燒玉子$8👉🏻吞拿魚$10👉🏻油甘魚$10👉🏻帶子$12👉🏻劍魚腩$10👉🏻特大牡丹蝦 $12👉🏻辣味牡丹蝦 $12👉🏻大蟹柳棒 $12💛手握壽司🔅鵝肝壽司 $8一片鵝肝 咬落好淋好香 好抵食🔅左口魚邊 $8口感好特別 爽口😋🔅生牛

特別推薦佢嘅炙燒壽司

💛即做火炙系列
每一款都好好食🥹特別推薦以下幾款~

🔅三文魚 $6

👉🏻帶子 $10
👉🏻牡丹蝦 $10
👉🏻花之戀 $17
👉🏻三文魚腩 $17

✨非常推介佢嘅火炙壽司!! 手握壽司嘅話就同平時出邊食嘅差唔多 但係$8一件鵝肝壽司真係好抵😻😻 建議大家叫返幾件

✨買夠$100 就送張9折卡!

好味指數: 8.5/10
抵食指數 :8/10
推介指數 :9/10
回頭指數:9.5/10

📍炙 (深水埗)
深水埗欽州街49號德寶大廈地下
2022-06-06 220 views
今日去深水埗西九龍中心做野,朋友住附近話一齊食lunch,朋友介紹左尼間壽司店,非常近西九龍中心,店舖地方比較細,可能是星期一下午不是食飯時間,所以店內沒有其他客人🤔餐牌有很多種類壽司選擇,最便宜$5/件,當然亦有少部分貴價壽司,有些壽司是平時壽司店沒見過的,壽司的飯團比較三角形,應該是人手製作,不像大集團用機器製作,壽司上的魚生也很新鮮;飲品亦有幾種可以選擇,而我選擇波子汽水,因為價錢合理,沒有跟其他日本餐廳加價大約$20/枝。
2022-05-20 193 views
由於自己唔係好食得刺身,唯有食炙燒壽司過下口癮唔覺意發現左呢間係深水埗既平民壽司店,地鐵站行5分鐘就去到,一試發現不得了,又好食又抵,超推薦我地叫左好多款,有帶子牛肉鵝肝三文魚鰻魚大蝦北寄貝海膽等等,樣樣味道都唔錯,燒牛肉好香,鰻魚都好大件,一d細骨都冇。最最最好味係炙燒鵝肝壽司,鵝肝上面有一層焦糖,煎得焦香,一啖食落去,入口即溶既口感,真的超滿足!!同行嘅朋友都叫左生蠔,店內都有好多款,size幾大隻,可以試試
由於自己唔係好食得刺身,唯有食炙燒壽司過下口癮

2022-02-14 1008 views
晚市禁堂食,唯有係將屋企變成壽司店🍣揀左間係屋企附近既壽司店,如果係Openrice外賣自取仲有有9折。🐒法國高仕特級岩蠔💰$219@6隻食落比較淡口同清,唔重海水金屬味,所以睇你係邊一派😂。🐒自選魚生飯(三文魚(3片)+$18, 帶子(3片)+$23, 火炙鰈魚邊(3片)+$23)佢入面係已經有埋飯素,所以食落冇咁單調,都唔洗怕送唔到飯。🐒火炙壽司系列👉🏻火炙三文魚壽司💰$5👉🏻火炙帶子壽司💰$11👉🏻燒玉子壽司💰$7。🐒壽司系列👉🏻鰻魚壽司💰$7👉🏻三文魚籽壽司💰$15👉🏻 帶子壽司💰$9👉🏻甜蝦壽司💰$5👉🏻大蝦壽司💰$5👉🏻三文魚壽司💰$5壽司方面都幾抵食,大部分都係$10以下,仲可以一件件嗌,唔使坐底局你嗌兩件😇

🐒法國高仕特級岩蠔💰$219@6隻
食落比較淡口同清,唔重海水金屬味,所以睇你係邊一派😂
法國高仕特級岩蠔

佢入面係已經有埋飯素,所以食落冇咁單調,都唔洗怕送唔到飯

🐒火炙壽司系列

👉🏻大蝦壽司💰$5
👉🏻三文魚壽司💰$5

2022-02-13
TakeAway
$230 (Dinner)
2021-11-19 839 views
深水埗的食店一向以選擇豐富、出品優質和價格親民見稱。炙這間不起眼的壽司小店主打一系列火炙壽司,各種魚類刺身經火炙處理,其脂肪經高溫溶解後,做到油香撲鼻、脂香豐腴、入口即化、齒頰留香的效果。普通壽司方面,我們當天點了海膽軍艦、大拖羅壽司;炙燒壽司方面則叫了左口魚邊、魷魚、三文魚腩、鵝肝、牛肉、蝦、帶子,以及玉子。先講普通壽司,海膽軍艦和大拖羅壽司價錢與壽司郎相若,但份量和質素都完勝。其中海膽新鮮無苦澀味,大拖都做到入口即溶,兩款壽司都可以一戰。而炙燒壽司的表現就各有千秋,同街外相比都有中上水平。就口感和味道來講,最好食的是炙燒鵝肝和炙燒左口魚邊壽司,兩者經火槍炙燒後,都做到入口即化的效果;其中鵝肝表層有焦糖化,入口外脆內軟,脂香在口腔內久久不散,十分過癮。較為一般的有炙燒蝦、帶子和玉子。#sj_foodmap

#sj_foodmap
鋪頭坐位唔多,主要做外賣。我地主要嗌左火炙壽司,整體水平都above average‼️✨,最平6蚊都有交易,除左火炙仲有手握壽司同手卷🌞。特別推薦🥰:鵝肝、鰻魚、三文魚腩同比目魚(左右魚)裙邊🐟。-🤤🤤鵝肝一邊沾上糖,用火槍炙過入口有焦糖味,鵝肝入口即溶,味道甜甜地好似cream burlee,一人半件啱啱好。-鰻魚味道ok,勝在厚切啖啖肉夠滿足🤞🏻。-三文魚腩夠哂肥,入口魚油爆發,諗返都流口水😚。厚切鰻魚$15┃三文魚$6 ┃三文魚腩$12 ┃鵝肝$15 ┃油甘魚$10 ┃吞拿魚$10 ┃帶子$12 ┃劍魚腩$10 ┃比目魚裙邊$12 ┃特大牡丹蝦$12

特別推薦🥰:鵝肝、鰻魚、三文魚腩同比目魚(左右魚)裙邊🐟。
-鰻魚味道ok,勝在厚切啖啖肉夠滿足🤞🏻。
-三文魚腩夠哂肥,入口魚油爆發,諗返都流口水😚。

特大牡丹蝦$12
2021-01-06 1778 views
平安夜食完飯都仲有啲肚餓,可能因為晚市冇咗堂食,深水埗見好多人買緊壽司,知道呢一間都幾出名就嗌咗少少嚟試下。整體質素都唔錯,軍艦足料,新鮮!至愛黃金魷魚軍艦同芥末八爪魚軍艦,海膽都算新鮮。帶子刺身壽司非常好,炭燒蟹棒都好味!不過最失望嘅竟然係推介的大鰻魚壽司,餐牌寫住推介所以嗌咗兩件嚟試下,覺得鰻魚肉和皮分離,口感不好,我食了半條皮太硬就無吃了,有點失色。壽司哎完都要等幾耐,大家想食一定要早啲落單。同埋店鋪空間比較少,多人時就好迫。
2020-12-20 1018 views
今次係第3次食,壽司🍣保持水準,料很新鮮,刺身今次係第一次食,帶子鮮甜,吞拿魚都不差,係蝦令人失望,鍾意食咩就點咩,價錢唔貴,火灸鵝肝壽司真心覺得好食,大家可以一試,不過店鋪座位有限,食既時間都有人來叫外賣拎走,坐低食既真係唔多,所以我平時都係放假,下午既時候先去,就比較少人,雖然疫情關係,叫外賣食係最好,但我唔係街坊,如果外賣,拎到返屋企都怕變壞,所以都係坐低,快快食完就走人,仲有一件事值得讚一下店舖,就係有提供口罩袋俾大家自取,因真係唔係好多店舖會提供
,吞拿魚都不差
,係蝦令人失望
,鍾意食咩就點咩,價錢唔貴,火灸鵝肝壽司
真心覺得好食
自選壽司
2020-12-20
$100 (Tea)
自選壽司
  • 火灸鵝肝壽司
2020-12-20 618 views
相信這個店鋪已經有一定程度的客戶群,我自己而言,如果在深水埗想吃壽司,首選是這一家。1.即叫即做。無論是手卷、火焰壽司,都是可以馬上吃到,這一點已經加了很多分。2.價格適宜。深水埗這一區,如果價格偏高,有些人可能寧願吃x鮮。這個店鋪在價格方面做得相當人性化。3.裝修不錯。裝修可以吸引到人注意。我當初也是在對面街經過,留意到新開了一間壽司店。可見它的裝修足夠抓人眼球。最後,這個店鋪疑似和附近轉角另一間的刺身店是同一個老闆開的,一間賣刺身,一間賣即整壽司,可見是有一定客戶群,有一定食物質素的保證,才會做得出上述的「姐妹店」。我自己觀察得出的,歡迎大家討論
相信這個店鋪已經有一定程度的客戶群,
我自己而言,
如果在深水埗想吃壽司
首選是這一家。

1.即叫即做。

2.價格適宜。

3.裝修不錯。

最後,
這個店鋪疑似和附近轉角另一間的刺身店是同一個老闆開的,
一間賣刺身
一間賣即整壽司
可見是有一定客戶群,
有一定食物質素的保證,
才會做得出上述的「姐妹店」。
我自己觀察得出的,歡迎大家討論
2020-12-09 521 views
炙平民價高質壽司🍣 位於深水埗嘅一間小店💛 就咁Google深水埗$6件壽司就search到😍 試咗好幾款壽司重點介紹值得推介嘅俾大家🥳火炙鵝肝壽司壽司 $12 (8/10)特別推介火炙鵝肝壽司😍 鵝肝表面有焦糖炙燒過 食落更可口 $12來講算係非常抵食😍火炙比目魚裙邊壽司 $12 (8.5/10)燒過嘅比目魚油香好足夠 未去到入口即溶咁誇張 但係油脂分布平均 燒得好香 🐖同朋友最後都忍唔住encore多舊😍火炙三文魚壽司 $6 (6/10)火炙三文魚腩王壽司 $20 (8.2/10)火炙帶子壽司 $12 (8/10)火炙燒玉子壽司 $8 (7/10)拖羅碎壽司 $10 (7.5/10)三文魚子壽司 $17 (8/10)其他壽司都不過不失 整體上火炙壽司比起普通壽司更為出色👍🏻雖然火炙三文魚壽司$6件 但真係一分錢一分貨 再食埋嗰隻三文魚腩王壽司真係油好多香好多💓 整體性價比都好高😋😋會再黎幫襯🥳舖頭可以堂食嘅位置好少 如果坐低食可能要預番啲時間等位😙.📍 深水埗欽州街49號德寶大廈地下.💰~$120/ppl.食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟服務:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟🌟

火炙鵝肝壽司壽司 $12 (8/10)

火炙比目魚裙邊壽司 $12 (8.5/10)

火炙三文魚壽司 $6 (6/10)
火炙三文魚腩王壽司 $20 (8.2/10)
火炙帶子壽司 $12 (8/10)
火炙燒玉子壽司 $8 (7/10)
拖羅碎壽司 $10 (7.5/10)
三文魚子壽司 $17 (8/10)

舖頭可以堂食嘅位置好少 如果坐低食可能要預番啲時間等位😙

📍 深水埗欽州街49號德寶大廈地下
💰~$120/ppl
食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟
服務:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟🌟
2020-10-25 537 views
呢間餐廳cp 值幾高,大件夾抵食,啲料都新鮮既,餐廳唯一不足係佢係乜堂食位置,最多都係容納10人左右,所以啲人多數外賣番去食。食都full 哂,人均都係$150 都吾洗,所以呢間小店都幫襯左幾次呢!
2020-06-22 832 views
啲飯都大嚿,好飽魚生飯有飯素,第一次見啲壽司好好味特別係火炙油甘魚同三文魚腩好正食埋個魚生飯勁飽下次應該會就咁食壽司🍣唔知係咪老細,送咗個菠蘿冰俾我哋食會再去~
啲飯都大嚿,好飽

魚生飯有飯素,第一次見

壽司好好味
特別係火炙油甘魚同三文魚腩好正
食埋個魚生飯勁飽
下次應該會就咁食壽司🍣
唔知係咪老細,送咗個菠蘿冰俾我哋食

會再去~
自選魚生飯
自選手握壽司
2020-06-22
$106 (Tea)
自選手握壽司
2020-04-05 872 views
依間小店已經食第二次啦初時食只係分別叫左兩款手卷,果時拎到覺得好新鮮同好好味唔係因為太飽會想叫多啲野食,所以下次一定要試啦今次,我同友人都叫多左款式,叫左2個饅魚手卷、4件三文魚🍣壽司、2件黃金魷魚🦑手握壽司、鵝肝手握壽司、火炙帶子壽司、北寄貝手握壽司,超好食又新鮮,點樣知係新鮮,因為見到即叫即整幾耐都值得等,友人對個鵝肝手握壽司都讚不絕口,佢都好耐無食過,我覺得每件都咁好食一食難忘,絕對推介
依間小店已經食第二次啦
初時食只係分別叫左兩款手卷,果時拎到覺得好新鮮同好好味
唔係因為太飽會想叫多啲野食,所以下次一定要試啦

一食難忘,絕對推介
鰻魚手卷
2020-04-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
鰻魚手卷
  • 火炙帶子壽司