上次舊朋友約出嚟聚舊食個午飯,旺角地區比較就腳。上網見到呢間Cafe好多評價,一於就試佢啦。星期六午餐食飯時間,都幾多人,等一陣先有位,所以係出面等待期間,我哋已經睇好餐牌,準備點嘅食物。我就揀咗香辣蒜片意大利麵($68)。每一啖都惹味香口,蒜味十足。朋友就揀咗法式紅酒牛面肉手工闊蛋麵(S168)。手工麵,扁扁平平,幾好口感。牛肉炆得好入味,而且啲肉好淋,好易撕開。仲有西蘭花同翠玉瓜做配菜。飲品方面,點咗兩杯創意特飲,一杯係西柚咖啡湯力($48);另一杯係提拉米蘇咖啡沙冰($55)。

2024-12-15
Type of Meal
Lunch
2024-12-22 0 views
最近我去咗八〇,呢間餐廳以法式料理聞名,環境優雅,非常適合享受悠閒的晚餐🍷💫 我點咗個牛肉紅酒燉,$168,味道真係好正,牛肉煮得軟嫩入味,配上濃郁的紅酒醬汁,令人一試成主顧😍💫牛肉紅酒燉 呢個牛肉紅酒燉真係一絕!每一口都充滿了紅酒的香氣,牛肉軟滑得來又不失嚼勁,搭配埋啲時蔬,簡直係完美嘅搭配🥕🍖 這道菜不單止味道好,還有著色誘人,食到令人心情大好!🎶🎶🎶Indulge in the rich flavors of Beef Bourguignon at 八〇, where tender beef meets a luscious red wine sauce for a truly unforgettable dining experience. This dish is a must-try for anyone looking to savor authentic French cuisine in Hong Kong.

💫牛肉紅酒燉

🎶🎶🎶
早排個個都喺度講黑白大廚⚫️⚪️入面好多菜式都真係好想試吓!香港竟然有Cafe可以呈現返入面嘅菜式 參考咗神級大廚嘅製作方法同埋材料配搭👩🏻‍🍳不過我會話始終都係gimmick 質素非常普通 無令人特別想再食多幾啖嗰種🥹(唔知係咪因為同黑白扯上關係就會令人期望過高🤣🤣🤣)試過就好1️⃣撕漫男東坡肉佐馬鈴薯泥 $148東坡肉幾腍幾入味,薯蓉都Creamy,但係冇乜特別🙈2️⃣西式麻婆豆腐 $78布甸狀嘅麻婆豆腐外皮炸脆,入面軟腍腍,加上辣油再配雲吞皮食🌶️3️⃣栗子提拉米蘇 $88好多栗子蓉,但係冇乜酒味同咖啡味,比較似雪糕嘅質地🌰

1️⃣撕漫男東坡肉佐馬鈴薯泥 $148
東坡肉幾腍幾入味,薯蓉都Creamy,但係冇乜特別🙈

2️⃣西式麻婆豆腐 $78

3️⃣栗子提拉米蘇 $88
好多栗子蓉,但係冇乜酒味同咖啡味,比較似雪糕嘅質地🌰
2024-12-05 553 views
📍八〇 (旺角)旺角豉油街27號地舖黑白大廚喺Netflix熱播,好多食物都好想試,今次嚟到旺角有黑白大廚Set,價錢實惠,食物高質大份,餐廳裝修水泥風,坐得舒適,好期待個栗子甜品。🔲黑白大廚SET$498☁️daily soup南瓜忌廉湯南瓜味重,非常濃郁,天氣凍凍地好啱飲☁️西式麻婆豆腐麻婆豆腐一大件,外邊炸得脆口,辣度適中,旁邊有兩個雲吞皮,口感豐富☁️蒜片欖油意粉 正常發揮,如果蒜片再多啲會更好食,意粉份量多,軟硬適中。侍應會即磨芝士🧀,超級邪惡☁️辣椒奶油醬6安士美國封門柳擺盤非好靚,辣椒奶油醬,口感特別,少少辣,配上粉嫩封門柳,旁邊配菜西蘭花苗新鮮☁️東玻肉佐馬鈴薯泥東玻肉好軟腍,豬肉肥嘟嘟,好正,馬鈴薯加上東坡肉汁,好creamy ,好夾,好好食☁️栗子提拉米蘇 期待已久,栗子醬🌰好多,小小栗子粒,提拉米蘇好smooth ,少量酒味🍸coconut coffee越式咖啡椰奶沙冰椰奶冰好濃味,加上香滑咖啡,好飲#旺角#旺角美食#mongkok #香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#甜品#dessert#黑白大廚#e
📍八〇 (旺角)
旺角豉油街27號地舖

🔲黑白大廚SET$498

☁️daily soup南瓜忌廉湯
南瓜味重,非常濃郁,天氣凍凍地好啱飲

☁️西式麻婆豆腐

☁️蒜片欖油意粉

☁️辣椒奶油醬6安士美國封門柳

☁️東玻肉佐馬鈴薯泥

☁️栗子提拉米蘇

🍸coconut coffee
越式咖啡椰奶沙冰
椰奶冰好濃味,加上香滑咖啡,好飲

#旺角#旺角美食
#週末好去處
#甜品#dessert#黑白大廚
#eating_and_working_in_h_旺角
2024-11-26 904 views
7:25去到餐廳 7:30落單 叫左個應援餐 只能講個飯一d技術性可言都冇 唔明點解要等成個鐘 已經8:00問左一次好聲好氣 提下係咪留左單 8:15仲係冇 要再提多次 先至承認廚房漏咗單 好心漏咗就早啲同我講啦 我直接唔要 連遲我半個鐘入嚟嘅客人都有野食 仲要係需要時間嘅炸野 問左2次都冇任何回應 8:30終於都有😂😂 個飯係咁嘅 認真要整1個鐘咩😂😂😂
個飯係咁嘅 認真要整1個鐘咩😂😂😂
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2024-10-15 1707 views
公司要清假,今日約左個舊同事喺佢公司附近食野,peak hour預左會勁多人所以我預早入定餐廳等佢。🥩香烤美國封門柳配薯菜($238)🌶️香辣蒜片意大利麵($68)🍨甘栗天使牛角窩夫配雪糕($82)美國封門柳肉味香濃,肉質軟腍,厚切食落有肉汁,生熟度同賣相都符合預期。意粉唔會太辣,上菜時夠香,麵條軟腍度適中,喺旺區呢個價幾抵食。甜品品質都可以,甘栗蓉低糖,牛角窩夫幾脆口。餐廳店員工有禮貌,主動換碟。

🥩香烤美國封門柳配薯菜($238)
🌶️香辣蒜片意大利麵($68)
🍨甘栗天使牛角窩夫配雪糕($82)

餐廳店員工有禮貌,主動換碟。
  • 美國封門柳
2024-10-02 2128 views
每次放假都會探索下本地啲文青cafe,支持返本地餐廳,偶然同朋友搵到呢間係旺角文青小店,睇得出佢地好用心經營,無論環境服務食物都真係睇得出果種誠意🫰最重要係價錢貼地,好岩年青人黎!香烤美國封門柳配薯菜8安士嘅牛都係$238, 質素超晒班,粉嫩多汁,做到入口溶化。性價比極高。三文魚牛油果油醋汁沙律用上健康牛油果酒,用料上幾有心思,三文魚同菜亦好新鮮。牛油果醬薯條牛油果味幾出到,覺得個醬做得好出色。薯條好香唔會油淋淋。呢間cafe幾推介🫶🏻

香烤美國封門柳配薯菜

三文魚牛油果油醋汁沙律
用上健康牛油果酒,用料上幾有心思,三文魚同菜亦好新鮮。

牛油果醬薯條
牛油果味幾出到,覺得個醬做得好出色。薯條好香唔會油淋淋。

呢間cafe幾推介🫶🏻

專一係一種習慣,係一種改唔到既性格,噴開果隻香水,就會沉迷同一隻香味,著開果件衫,就好唔捨得棄舊迎新,用開果部電話,唔係咁易追第二款型號,所以我去開旺角,都一定去返呢間餐廳「After Eightys」,絕對不二之選。👇🏻📌Signature Set - $568/Two ▪ Appetizer - ▫「開心果慢煮雞胸凱撒沙律」雞胸經慢煮食落相當嫩滑,完全唔乾身,最關鍵個part就係加左大量開心果碎,好有咬口,生菜新鮮爽脆,再加埋開心果醬成件事口感更加豐富。▫「牛肝菌意大利雲吞」ravioli外皮煙韌彈牙,加左牛肝菌增強唔少濃郁香味, 仲有巴馬臣芝士、白松露做到提鮮效果,最後既巴馬火腿突出整個鹹香,好食。▪ Soup - ▫「南瓜湯」入口南瓜香味濃郁,面頭有d香草,口感細膩。▪ Main - ▫「香煎封門柳」chef煎到5成熟岩岩好,牛味相當濃郁,油脂位比較少,食落啖啖肉,極緻爽彈;旁邊既原條澳洲茄子落左巴馬臣芝士、牛油果蓉、自家製麵包糠一齊焗,入口即化咁制,夠哂腍滑,超好食;仲有d炸過既薯波、翠玉瓜、baby carrot、baby broccolini,底汁仲有紫薯蓉同埋法國芥辣,
專一係一種習慣,係一種改唔到既性格,噴開果隻香水,
就會沉迷同一隻香味,著開果件衫,就好唔捨得棄舊迎新,
用開果部電話,唔係咁易追第二款型號,所以我去開旺角,
📌Signature Set - $568/Two
Appetizer -
▫「開心果慢煮雞胸凱撒沙律雞胸經慢煮食落相當嫩滑,
開心果慢煮雞胸凱撒沙律
生菜新鮮爽脆,再加埋開心果醬成件事口感更加豐富。
開心果慢煮雞胸凱撒沙律
▫「牛肝菌意大利雲吞ravioli外皮煙韌彈牙,加左牛肝菌
增強唔少濃郁香味, 仲有巴馬臣芝士白松露做到提鮮效果,
牛肝菌意大利雲吞
最後既巴馬火腿突出整個鹹香,好食。
Soup -
▫「南瓜湯」入口南瓜香味濃郁,面頭有d香草,口感細膩。
南瓜湯
Main -
▫「香煎封門柳chef煎到5成熟岩岩好,牛味相當濃郁,
油脂位比較少,食落啖啖肉,極緻爽彈;旁邊既原條澳洲茄子
香煎封門柳
落左巴馬臣芝士牛油果蓉自家製麵包糠一齊焗,
入口即化咁制,夠哂腍滑,超好食;仲有d炸過既薯波
茄子
翠玉瓜baby carrotbaby broccolini,底汁仲有紫薯蓉
同埋法國芥辣,兩個人share夠哂有突!
香煎封門柳
▫「香煎三文魚意大利手工意粉三文魚chef講係來由挪威刺身水平,
難怪經煎過後,外層帶少少焦香,但裡面肉質嫩滑到不得了,
香煎三文魚意大利手工意粉
而底部既sauce係用左Salsa加左d自家製油醋汁日本枝豆
水牛芝士調出成個香味,較到個味岩岩好,同三文魚相當夾,一定要試!
Drinks -
▫「朱古力沙冰朱古力唔會太甜,飲落透心涼,呢d天氣特別舒服。
朱古力沙冰
2024-09-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
南瓜湯
茄子
朱古力沙冰
2024-08-28 1936 views
帶屋企人嚟食午餐,估唔到呢間年輕路線嘅cafe又幾岩佢食喎,證明啲野食真係好掂!!!cafe都幾多座位而且幾寬落,坐得舒服好重要架👍👍啲野食就全部我揀嘅:火炙春雞半隻配薯菜 、明太子手羽全日早餐、甘粟天使牛角窩夫配雪糕。火炙春雞好滑嫩,睇落以為細隻但其實啲肉係厚架,個皮微脆,唔錯👍明太子手羽全日早餐我地都比好高評價,因為個雞翼太出色啦,入面嘅明太子好足料,咸香味好出眾!當中嘅窩夫🧇內裏麻薯,口感好好,好加分!甜品都有好幾款揀,我地個甘栗天使牛角窩夫配雪糕好好食,一絲絲嘅栗子蓉好香濃食完之後呀爸提左唔只兩次要同媽媽兩個人黎食😂

食完之後呀爸提左唔只兩次要同媽媽兩個人黎食😂
2024-08-21 1782 views
八O小店位於旺角豉油街,啡色門牌幾易認,餐廳以八O年代做主題,有啲元素真係裝修得幾有韻味,例如係張梳化,一格格石屎水泥磚。野食方面,個法式紅酒牛面肉手工闊蛋麵都幾出色,手工麵有咬口,真係有蛋香味的!紅酒牛肉炆得夠淋,味道好得!西班牙紅花海鮮意大利飯嘅海鮮果然夠鮮,有大蝦同青口數隻,risotto個汁味道都好岩我!三文魚牛油果油醋汁沙律,面頭有舊卷到花形嘅牛油果。影下相幾靚,最正係份量好多,生菜好嫩!薑黃檸檬薑茶,都幾多特色野飲,呢杯薑茶係健康不二之選!

薑黃檸檬薑茶,都幾多特色野飲,呢杯薑茶係健康不二之選!
2024-08-18 1557 views
Came here on a Sunday for lunch. The weekday and weekend lunch menu is the same, except no free drink during weekend. We ordered the following:Chicken Breast Caesar Salad 🥗$58. This dish was good value for money lots of chicken breast and fresh romaine lettuce. It was delicious and up there with any Caesar Salad from any fine dining establishment in HK. Smoked Salmon Mentaiko Pasta $78. Rich, creamy and filling. They used dried shrimps for the mentaiko flavour. Red Wine Beef Linguine $88.

We ordered the following:

Red Wine Beef Linguine $88. The beef was tender and the linguine was well coated with the tasty red
Wine sauce.

Had to order an iced latte $52. It was worth it, great strong coffee flavour!

2024-07-28
Type of Meal
Lunch
2024-08-07 1609 views
搵到間正嘢!呢排見社交平台有個fd試左呢間餐廳,野食睇落都好吸引,於是放假我都入左黎食。個位置好易搵,旺角豉油街果頭。入面嘅佈置幾有特色,由其佢個吧枱位同部份嘅牆,有啲水泥磚,成功吸引到我打個靚卡火炙春雞半隻配薯菜,話就話半隻但我覺得好大隻🤣🤣雞皮香脆裏面嫩滑好多肉汁~可以點埋個茄汁食~呢碟$158好抵播煙三文魚班尼迪,$82有兩件,勁流心嘅半生熟蛋,非常滿意呀!煙三文魚又唔會好薄,足料夠誠意!牛油果醬薯條又係勁抵,呢個份量明明係好多但都係$68咋!牛油果醬好幼滑同食得出係用左靚牛油果黎整呢間cafe真係好chill好正,值得再食👍👍👍

呢間cafe真係好chill好正,值得再食👍👍👍
2024-08-06 1442 views
今日陪完男朋友去信和,跟住就去咗一間喺女人街嘅Cafe, Cafe名叫八O,入邊嘅裝修,估計都係襯返個店名,例如有個位係有啲似舊式公屋嘅水泥灰沙洞磚,好岩打卡㗎😍揀咗兩款意大利飯:慢煮雞胸白松露意大利飯$88其實係好嫩㗎,黑松露汁好creamy開胃,男朋友話好好食!西班牙紅花海鮮意大利飯$158海鮮有蝦同有青口,食材都新鮮,飯量好多,分咗1/4比男朋友我都好夠飽🤓野飲:西柚咖啡湯力 $48 薑黃檸檬薑茶 $45啲嘢飲好靚又有啲幾創新,好有驚喜!

揀咗兩款意大利飯:
慢煮雞胸白松露意大利飯$88
其實係好嫩㗎,黑松露汁好creamy開胃,男朋友話好好食!

西班牙紅花海鮮意大利飯$158

野飲:
西柚咖啡湯力 $48
薑黃檸檬薑茶 $45

啲嘢飲好靚又有啲幾創新,好有驚喜!
2024-07-30 1267 views
放假一於同老婆拍下拖,去cafe hopping👫去左間叫八O嘅cafe,都係最近幾多朋友提及過嘅,終於有得試試🙆🏻‍♂️西班牙紅花海鮮意大利飯🙆🏻‍♂️老婆試Risotto, 飯量好啱佢,我食左隻青口覺得幾鮮同大隻,飯都有食左啖覺得個汁非常非常creamy喎!🙆🏻‍♀️明太子手羽全日早餐🙆🏻‍♀️見到材料咁豐富嘅all day, 未食都覺得開心,特別要推介個waffle同手羽,waffle入面原來有麻糬㗎,仲要唔會痴牙,係口感煙靭!明太子手羽飽滿多汁,好香噴噴。個蛋又非常滑嘟嘟。🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️牛油果醬薯條份量認真唔細,薯條好脆,牛油果醬唔會太稀身,味道好出。🙆🏻‍♀️西柚咖啡湯力🙆🏻‍♀️呢杯coffee係形容唔到嘅好味!原來西柚+咖啡係咁fresh咁夾😍

🙆🏻‍♂️西班牙紅花海鮮意大利飯🙆🏻‍♂️

🙆🏻‍♀️明太子手羽全日早餐🙆🏻‍♀️

🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️牛油果醬薯條
份量認真唔細,薯條好脆,牛油果醬唔會太稀身,味道好出。

2024-07-25 1016 views
夏天熱辣辣,係出面行街行咗一陣,都已經有啲攰,想坐低唞一唞,食個lunch先。原來個lunch menu 有A-K選擇,好多嘢揀,選擇困難症真係好難下決定,加上胃口麻麻地,最後揀咗幾樣味道辣辣地,酸酸地既菜式,開開胃呀嘛。1份三文魚牛油果油醋汁沙律:食沙律無咁heavy,健康d,而且牛油果同三文魚呢個配搭,配埋沙律一齊食,唔會咁寡,無得輸!1份松葉蟹柳喇沙意大利麵:呢一份海鮮意大利粉,fusion咗喇沙一齊煮,入面夾雜咗蟹柳絲、蜆肉、蝦肉等等既材料,好惹味,辣度適中,容易接受。飲品就試試餐廳既特色咖啡先~西柚咖啡湯力:咖啡香醇,湯力水帶綿密氣泡,兩者混合一齊,味蕾有種說不出嘅衝擊。