Restaurant: Agape Garden
Info:

2024-07-07 1002 views
喺香港試過買嚟食覺得好食,於是博一博買咗 12 盒船寄去英國,好嘢梗係同朋友分享架啦 🤭🤭寄咗先諗起應該入膠袋多一層防潮,但已經無得改變,唯有自求多福!過咗 2 個半月終於收到貨,收到打開嗰一刻都好緊張,12 盒蛋齊齊整整,即刻打開一罐試,無想像中碎喎,咬落口仍然脆卜卜,小朋友都爭住食,咁就放心開心 share 啦 😋😋😋我哋買咗原味,咖啡味,朱古力味同芝麻味,隻隻都好正,小朋友最愛原味同朱古力味,而我就最愛咖啡味,今次嘅成功下次返香港我可以再放膽入貨啦 😍😍😍

• 朱古力味蛋卷
  • 原味蛋卷
  • 咖啡味蛋卷
想幫襯好耐的膳心小館,無奈一直0機會去石硤尾,終於咁橋同細細去美荷樓參加Workshop,又咁橋想玩大光麵個送碗遊戲,唔洗諗一定要去食。我同細細叫咗個XO醬豬扒撈麵,連熱飲$48,上檯時熱辣辣香噴噴,佢哋係用大光麵,炒起乾身唔黏、彈牙,豬扒份量好多,而且好淋好易咬,細細係食肉獸都幾乎食唔晒😅。XO醬惹味又唔會太辣,$48來講係非常抵食。可能因為人手唔夠,所以餐廳全部都用即棄餐具,另外環境亦係好簡單的地道食堂,比較特別係有好多Spiderman掛畫,所以我同細細特別行咗一圈去參觀。另外餐廳入面仲有佢哋自家食物賣,例如湯包、點心、蛋卷、糯米糍等等,全部都係搵老人家同媽媽製作,等佢哋可以有收入幫補生計,仲有就係幫啲貓貓籌醫藥費,所以真係好值得去幫襯支持一下。
想幫襯好耐的膳心小館,
無奈一直0機會去石硤尾,
終於咁橋同細細去美荷樓參加Workshop,
又咁橋想玩大光麵個送碗遊戲,
唔洗諗一定要去食。

我同細細叫咗個XO醬豬扒撈麵,
連熱飲$48,上檯時熱辣辣香噴噴,
佢哋係用大光麵,炒起乾身唔黏、彈牙,
豬扒份量好多,而且好淋好易咬,
細細係食肉獸都幾乎食唔晒😅。
XO醬惹味又唔會太辣,
$48來講係非常抵食。

可能因為人手唔夠,
所以餐廳全部都用即棄餐具,
另外環境亦係好簡單的地道食堂,
比較特別係有好多Spiderman掛畫,
所以我同細細特別行咗一圈去參觀。

另外餐廳入面仲有佢哋自家食物賣,
例如湯包、點心、蛋卷、糯米糍等等,
全部都係搵老人家同媽媽製作,
等佢哋可以有收入幫補生計,
仲有就係幫啲貓貓籌醫藥費,
所以真係好值得去幫襯支持一下。
XO醬豬扒炒公仔麵+熱飲
2024-03-09
$50 (Lunch)
XO醬豬扒炒公仔麵+熱飲
  • XO醬豬扒炒公仔麵
回憶我的中、小學片斷,無論早會或聖經課,禱文、聖經金句或老師們的講話,學校是一處讓我認識到聖經內容的地方!絕無意在此宣傳宗教,旨在帶出人生幾十年的路上, 當中聖經某些所載的,不知不覺摻合了我個人的成長體驗!確信不管在家庭、社會及世界,愛的重要性!儘管愛是難於掌握、表達和衡量,但無私的愛往往是改善、改變和美好轉向的良方!「膳心小館」是我平日在網絡上有留意的餐廳,全因她透過膳食來表達對貓咪和街坊的愛!這天特意來到「膳心小館」。甫進門,「膳心小館」予我的印象是一個小型的社區飯堂。右邊拼湊了兩行的長檯,而左邉僅餘的空間,擺放了一張供四人的桌子, 裝潢十分簡約,用餐者大多是中高齡的朋友仔,這趟大可充當一下年輕,哈哈!找到座位,坐下看看餐牌,有小菜和碟頭飯麵供應!而我們則看上了非常住家風味的兩款餸菜,兩餸飯更可選擇淨餸不要白飯,合乎我們晚餐盡量不吃飯的原則,兩淨餸才 HK$80。肚仔餓了,馬上前去收銀購票,再待送餐!先來的瑤柱肉鬆蒸水蛋,看似三大塊蛋磚,用匙羹盛起,蒸水蛋非常之挺身,蛋磚中間還隱隱露出肉碎和瑤柱絲!心想,如蛋磚的蒸水蛋會不會又老又硬,答案是不會。蒸水蛋雖然挺身,但內層仍保持 嫩滑,

找到座位,坐下看看餐牌,有小菜和碟頭飯麵供應!

心想,如蛋磚的蒸水蛋會不會又老又硬,答案是不會。蒸水蛋雖然挺身,但內層仍保持 嫩滑,帶有水蛋應有的水嫩感,心想廚師是怎樣做出來的,而且味道恰好,不會過鹹,透出輕輕蛋香和肉香,我大口大口的吃著,超方便!
另一款餸是南乳節瓜燜雞,雞件和節瓜的份量也挺多的,淡香和帶甜的南乳,拌飯不錯也!

不吃白飯,兩人保留食力將半隻豉油雞 HK$88 吃光!雞肉嫩滑,連雞胸也不柴,雖然豉油油未算太香,但鹹中帶甜的味道不錯,加上入味程度佳,不止堂食,亦是斬料回家的首選!
見大家吃得津津有味,也來追加一碗綠豆沙 HK$20!綠豆十分綿密,連同絕無欺場的海帶與臭草,認真是超級抵食,吃得兩人捧著肚子!

同桌的伯伯非常識食,點餐時還指明要豉油雞脾飯,起碼六、七件大大的豉油雞,配上不少的白飯和兩條菜心,伯伯吃得不易樂乎,他表示每星期會有三晚在這裡用膳,這裡就是他的飯堂!
當然豪吃的選擇,花不到 HK$200!

以上分享未出街,昨又萌生再到「膳心小廚」的念頭。

選了豉椒炒牛肉清炒西蘭花作晚餐,兩款小菜套餐連白飯及綠豆沙,每款只是 HK$58,份量足兼享用舒服的家常味道,更看到支持者令食堂爆滿,是為最喜悅及滿足的事情!

結尾才來介紹「膳心小館」店前一角的貨架位置,貨架堆滿了自家製的蛋卷、馬仔、月餅、湯包、豬肉乾等,記得食飽飽後選購心儀的小吃帶回家中!

第一次買了紅豆陳皮月餅和鳯梨酥與友人分享,昨晚則買了豬肉乾和燒賣,這次準備家中獨享!
Fill your mind with positive thoughts and your body with delicious food

食物是人的基本需要,「膳心小館」不僅為街坊帶來價廉物美、暖胃又暖心的膳食重;她發放的愛更讓人燃起希望,重尋被尊重的存在價值,包括貓咪,又怎能不支持!

2023-10-15
$60 (Dinner)
2023-09-10 1848 views
拎完月餅,順便食個下午茶叫左2個餐,分別係炸雞髀配沙律及乾炒牛河2個餐都包一杯熱飲,而乾炒牛河餐除左包熱飲外 更包一碗糖水炸髀,個雞肉幾滑唔乾而乾炒牛河就中規中矩,反而糖水幾出色,幾有陳皮味,不錯2個餐加埋$86 唔駛加一 性價比高
拎完月餅,順便食個下午茶
叫左2個餐,分別係炸雞髀配沙律及乾炒牛河
2個餐都包一杯熱飲,而乾炒牛河餐除左包熱飲外 更包一碗糖水
炸髀,個雞肉幾滑唔乾
而乾炒牛河就中規中矩,反而糖水幾出色,幾有陳皮味,不錯
2個餐加埋$86 唔駛加一 性價比高
2023-08-29 2723 views
位於石硤尾的社企餐廳「膳心小館」,現正推出特價外賣套餐,為區內街坊提供平價的早餐及兩餸飯,每天更有多款菜式可供選擇,絕對是區內平價飯之首選。早餐特備外賣優惠,有餐肉雞蛋麵配熱飲 或 餐肉雞蛋三文治配熱飲,價錢都只係$18元正,平時連淨買杯熱飲都唔得,真正抵到爛。早前決定去試吓,由石硤尾地鐵站行過去也不是太遠,大概6分鐘左右吧;門口乾淨企理,店內放有兩張長枱及一張四人枱,但因有其他客人,所以不便影相;坐下後叫了個「歐陸早餐」,包括:香煎豬扒、嫩滑炒蛋及多士、加錢轉薄荷菠蘿特飲 及 加多個迷你火腿通粉。食物中規中矩,但也絕對唔難食。最不解是想把普通多士,加錢改做奶油多被拒,那單叫一件奶油多又如何?原來只可叫多士配熱飲$25,那就有點奇怪了,難道要叫我飲兩杯熱飲?最後也只能放棄了。離開店前,見店內有多款食品,如不同味道的蛋卷、杏仁餅、鳳凰卷、月餅…等等;而月餅是可愛的貓咪造型,外型生動有趣,見其中有低糖雙黃白蓮蓉味道,那又一於買來試吓。價錢優惠,水準不差,絕對是良心食堂!#香煎豬扒 #嫩滑炒蛋 #多士 #薄荷菠蘿特飲 #迷你火腿通粉 #一板一眼 #不能更改 #良心食堂#膳心小館 地址: 石硤

價錢優惠,水準不差,絕對是良心食堂!

#膳心小館
地址: 石硤尾白田街13號石硤尾邨美葵樓地下G06號舖
電話: 82002727
2023-08-25
$53 (Breakfast)
2023-08-27 1280 views
之前未試過這間食店,見部分食評表示不太理想,今天抱著姑且一試的心態。午餐叫了豉油王蛋炒河(附送綠豆糖水)及全日早餐(歐陸早餐):煎豬扒、炒滑蛋加油多士。炒河夠鑊氣份量亦足,炒蛋香滑(平日最喜歡吃炒蛋,此處炒蛋為水準之上👍🏻)、多士香脆😋,是熱乎乎的即烘麪包,豬扒份量亦足,還包飲品。以食物質素而言絕對超值🎉🎉🎉。小店內還有其他小食,糯米糍和蛋卷都好味而不會太甜,非常好的體驗!下次會再來試其他食物!
2023-08-27
$47 (Lunch)
  • 歐陸早餐
2023-07-10 1384 views
去完深水埗主教山配水庫導賞團,落山想食少少野,見到門口menu下午茶份量似乎幾好,便入去試試~餐廳是自行去櫃檯先付款點餐,店員送餐的,沒有加一服務費~西多士$30 +$2凍檸茶大概等了15分鐘,上餐時比想像中好看,疊成一個小山丘!成枝糖漿俾,想落幾多落幾多!西多士幾厚身,中間有花生醬,又炸得幾好味😋奶醬多士$28包熱飲多士烘得都幾脆口,醬都算多,這個價錢不挑剔啦~膳心開始有月餅賣了,貓貓樣都幾可愛!

餐廳是自行去櫃檯先付款點餐,店員送餐的,沒有加一服務費~
西多士

西多士$30 +$2凍檸茶

奶醬多士$28包熱飲
多士烘得都幾脆口,醬都算多,這個價錢不挑剔啦~

膳心開始有月餅賣了,貓貓樣都幾可愛!
2023-07-09
$30 (Tea)
西多士
2022-11-30 2677 views
住喺附近咁耐,試吓呢間嘅早餐,火腿通粉超鹹,鹹到食唔到,香煎雞扒有雪味,好似求其煎吓就算果款,老實講大快活仲好食過佢,店員態度差,一聲招呼都冇,完全冇禮貌,下次唔會再去
2022-10-25 2463 views
成日覺得過時過節 先可以食到蛋捲但係其實而家想食蛋捲 唔駛等到過時過節㗎因為係阿布泰都可以方便買到😝或者直接去兩間門市都有得買🛍️而且仲有其他口味選擇 咖啡味同鳳凰卷都係我至愛 不過上次去無貨 下次要再試吓🤤🤤原味蛋捲 $100除咗比佢哋嘅包裝吸引之外😍一打開蓋 就已經聞到好香嘅蛋同牛油香味蛋捲入口鬆化 有蛋香 唔會太甜一食仲停唔到口添😋💛膳心小館 📍 石硤尾 白田街美葵樓地下6號鋪 📍 將軍澳 至善街5號雍明苑雍明商場地下5號 舖💛購自 阿布泰國生活百貨🇹🇭
成日覺得過時過節 先可以食到蛋捲

📍 石硤尾 白田街美葵樓地下6號鋪
📍 將軍澳 至善街5號雍明苑雍明商場地下5號 舖
💛購自 阿布泰國生活百貨🇹🇭
TakeAway
行完黃金電腦廣場,唔想煮晚飯,一於買外賣返屋企食。唸起附近的膳心小館,佢地真係好善心,之前喺牛頭角提供免費熱飯俾區內老人家,而且食物主打少鹽少糖,理念好值得支持。見到OpenRice有唔少差評,不過我哋覺得又幾好食喎。楊州炒飯($45)難得足料,未見過$45的揚州炒飯會有咁多蝦,亦好大隻,有鍋氣,冇味精,抵食又健康。糖醋魚塊($68)好大碟,魚塊炸得有口感,肉質鮮嫩,甜酸味度適中,送揚州炒飯一流!紅豆沙糖水(送嘅)送咗兩碗紅豆沙糖水,真心多紅豆,煮得亦夠耐,起沙,唔太甜,好味!餐廳好味又抵食,兩個人都食唔晒,留返第二日再食。

楊州炒飯($45)

揚州炒飯
糖醋魚塊($68)

糖醋魚塊
紅豆沙糖水(送嘅)

紅豆沙

餐廳好味又抵食,兩個人都食唔晒,留返第二日再食。
2022-10-10
Type of Meal
Dinner
揚州炒飯
2022-10-07 1474 views
😌 依晚小編又去買外賣做晚餐,去咗幫襯膳心小館![ 亂闖試食 ]🍽 乾炒牛河 😋😋😋😋鍋氣十足,好大份!見到成盒色水咁深,但食落唔會好鹹,牛肉又唔會乾柴!河粉炒得夠散,但又唔好零碎!😙晚餐 💵 約港幣$40/人💁🏻‍♀️ 晚市依個餐仲會送湯水或糖水,一樣都係冇落味精!附近嘅街坊想買外賣,可以考慮下依間小店,佢哋仲有兩餸飯提供tim 㗎!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!
😌 依晚小編又去買外賣做晚餐,去咗幫襯膳心小館!

[ 亂闖試食 ]
🍽 乾炒牛河 😋😋😋😋

晚餐 💵 約港幣$40/人

乾炒牛河
2022-09-27
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$40 (Dinner)
乾炒牛河
2022-09-03 1610 views
27-8-2022 (Sat)特登同老公去懲罸八道餐廳後(食評係8月27日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E5%A5%BD%E5%A4%9A%E9%81%B8%E6%93%87-e4515865),就去石硤尾搵呢間買低糖月餅,因為上佢網搵唔到,我哋嚟到,都係見有好多嘢賣,但見唔到低糖月餅,咁一場嚟到,冇理由空手而回,雙黃白蓮蓉嘅,留待去下一站嘅生隆餅家https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E7%94%9F%E9%9A%86%E9%A4%85%E5%AE%B6-%E6%B7%B1%E6%B0%B4%E5%9F%97-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-%E5%94%90%E9%A4%85-r762231至買,咁就用$158.00買一盒迷你雙色,陳皮豆沙同奶黃各兩件.店員提醒我拎到返去一定要雪住.到1-9-2022 (Thur)晚,我就拎一個陳皮豆沙出嚟食,切開睇,見到豆沙餡好幼滑,食落,噢! 陳皮味太搶喇,連我老公呢個要求唔高嘅豆沙怪,食咗1/4個都話唔再食,因為
都係見有好多嘢賣,

店員提醒我拎到返去一定要雪住.
陳皮豆沙
切開睇,見到豆沙餡好幼滑,
陳皮豆沙
食落,噢! 陳皮味太搶喇,連我老公呢個要求唔高嘅豆沙怪,食咗1/4個都話唔再食,因為苦.

我就慢慢食,係食到啲啲豆沙味嘅,而月餅皮都香嘅.不過真係要減少啲陳皮.
味道:2分

到噚(2-9-2022 Fri)晚,我哋就食奶黃月餅,
奶黃月餅
切開睇,顏色好淺,
奶黃月餅
食落,蛋黃味唔夠,奶味偏重,麻麻.
味道:0.5分

下次或者上$吓呢喥嘅豬肉乾.
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$52.67 (Other)
2022-06-16 1506 views
真係差到一個點,劣食。冇一下次近近哋貪方便就中伏叫咗個常餐牛肉通粉配黑松露蛋先唔講賣相,$40都唔會有太多期望一啖牛肉,個味好奇怪,再細嚼,酸餿味就湧出嚟即吐出嚟,再試多舊都係咁,就講俾棟係度個阿姐知,阿姐第一句就話,點會壞丫,冇可能!😅點解冇可能,點解唔係第一句處理咗問題先,而唔係講一句冇可能。。。好,換咗,其實換咗都有咁嘅問題,算數食咗蛋同通粉就走人。食食下期間,隔離枱客因為太接近貨品,咩貨物呢,就係牆邊嘅口罩跌咗兩盒落客人度,店員並無任何反應,過咗一分鐘先有一個男店員人埋去執,執完沒有講任何嘢,到最後係個女收銀埋去問有冇整親,嘩,真係超級超級差
真係差到一個點,劣食。冇一下次
近近哋貪方便就中伏
叫咗個常餐
牛肉通粉配黑松露蛋
先唔講賣相,$40都唔會有太多期望
一啖牛肉,個味好奇怪,再細嚼,酸餿味就湧出嚟

2022-05-19 1254 views
建議:想入貨可以去膳心既2️⃣間門市:石硤尾/將軍澳,或者阿布泰都會現貨通常Encore 既都好少會再出Post,今次再再再N訪#膳心小館 又入番2️⃣罐#鐵罐蛋卷 😂 如果你都係蛋卷控 真係要慎入#蛋卷關注組 🙈❤️ 因為真係會一罐接一罐甘不停補倉試過唔同牌子既蛋卷,有蜂巢蛋卷、牛油蛋卷,而#膳心蛋卷 既蛋卷質感偏厚脆,比較岩#試伏專員 既口味。今次試左:▫️咖啡蛋卷 🤎 (HK$100)平時唔係特別好咖啡,不過見到crossover #汝州街壹貳玖 又想試下🤤 如果只係想淺嚐咖啡味,都算唔錯,食落咖啡味唔算好濃。▪️桂花蛋卷 💛 (HK$100)依款係#試伏專員 每次都會Encore 既口味,每啖食落都有淡淡桂花香,而且蛋卷質感厚實。#情報開心Share 食到甘上下又想補倉,記得Follow 膳心既艾豬/FB,佢地門市/網店有時會做買四送一。4月尾佢地做左次優惠,再送原味/黑糖馬仔😌

今次試左:
▫️咖啡蛋卷 🤎 (HK$100)

▪️桂花蛋卷 💛 (HK$100)

#情報開心Share

• 鐵罐蛋卷
2022-05-17 1168 views
係Fb見到此店有糉賣!咁咪專程坐車過去買來試試!二隻60元!唔係問題…….買了回家一試🙂完全唔掂🙅‍♀️仲差過街邊檔賣的糉😡咁樣收人30元一隻真揾笨!唔會再幫襯此店😌