2024-07-03 58 views
朋友仔升職加薪話請食飯,咁我就唔客氣了,搵左係灣仔呢間食鐵板燒,未岀發已經好期待。叫左個秋田二人餐,先放一盤新鮮海鮮,比客人可以影相打咭。龍蝦膏煮肉、多士,睇住師父手起刀落劏龍蝦都已經值回票價。擺盤仲要好靚,外面個汁係龍蝦膏煮,龍蝦肉好新鮮,係爽、結實,食落係雙重鮮味。鵝肝三文魚子蒸蛋,我叫佢做富貴的蒸蛋,因為裡面包含魚子和鵝肝,普通蒸蛋搖身變成高級菜。鮑魚海苔忌廉汁,鮑魚好白淨,食落係爽彈,配忌廉汁好西式,特別得黎又冇違和感。金萡、三文魚子帶子,表面煎香,帶子最好食就係呢種全熱又未熟透,又剛剛好熟既狀態。鹿兒島和牛,前面兩片係薄燒牛肉,夾住有蔥、蒜片,食落有層次,油脂入口,又有蔥去中和吸油。後面牛肉粒就食到牛肉既嫩和香,可以配岩鹽、昆布鹽、蒜片一齊食,不過就咁食都已經超好食。龍蝦頭煲湯,頭盤隻龍蝦頭不要浪費,仲可以做左個清甜龍蝦湯。食左咁多肉,食番個炒雜菜,菜係快炒,所以仲好翠綠爽口。櫻花蝦炒飯,蝦花蝦好咸香,每粒飯粒粒分明又飽滿。即製銅鑼燒,超市買既即食就食得多,即燒真係未食過,真係燒得好靚,啱啱金黃色又冇燶邊,食落暖笠笠,梅納反應令人流口水。

叫左個秋田二人餐,先放一盤新鮮海鮮,比客人可以影相打咭。

龍蝦膏煮肉、多士,睇住師父手起刀落劏龍蝦都已經值回票價。

龍蝦頭煲湯,頭盤隻龍蝦頭不要浪費,仲可以做左個清甜龍蝦湯。

食左咁多肉,食番個炒雜菜,菜係快炒,所以仲好翠綠爽口。

櫻花蝦炒飯,蝦花蝦好咸香,每粒飯粒粒分明又飽滿。

秋田鐵板燒可以說是元組級鐵板燒,以高質鐵板燒著稱,獲得不少捧場客的青睞。鐵板燒套用料佳!包括和牛、魚子醬、鮑魚、鵝肝等,食材矜貴,而且豐富,值得一食再食!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽ 秋田二人前套餐$1,150/人🔘季節沙律清新怡人的季節沙律!有水晶菜、玉米、沙律醬、是清爽的開胃一筆!🔘魚籽鵝肝蒸蛋 有魚籽同埋鵝肝、潤色了整個茶碗蒸,鵝肝濃郁,油脂香氣四溢,魚籽帶來天然微鹹,蒸蛋柔軟Q彈🔘鮮活時令龍蝦活伊勢海者鮮活的龍蝦,肉質飽滿多汁,帶來海洋的鮮甜滋味!師傅仲加酒,有噴火表演、很精彩!醬汁由龍蝦膏、醬油煮成!🔘原隻鮮活南非鮑魚用了忌廉汁、昆布調味 ,好香濃!鮑魚肉質Q彈,切紋好靚!絕對是一大亮點。🔘北寄貝甜美鮮美的北寄貝,彈牙可口,令人回味無窮!🔘香煎頂級鵝肝必食呀!煎鵝肝加入紅酒,透出酒香,鵝肝厚。一咬下去,油脂充滿口腔,濃郁至極!多士好香脆,加上魚籽同金箔,奢華浪漫!🔘鹿兒島降和牛薄燒卷 鹿兒島和牛 燒鹿兒島和牛的絕妙口感!入口即化!質地柔軟細緻、很讚🔘秋田炒飯秋田名菜!米飯與櫻花蝦、雞蛋、香蔥等等佐料完美融合,香氣四溢!🔘炒野菜本日の 野

秋田二人前套餐$1,150/人

🔘季節沙律

🔘魚籽鵝肝蒸蛋

🔘鮮活時令龍蝦活伊勢海者

🔘原隻鮮活南非鮑魚

🔘北寄貝
甜美鮮美的北寄貝,彈牙可口,令人回味無窮!

🔘香煎頂級鵝肝

🔘鹿兒島降和牛薄燒卷 鹿兒島和牛 燒
鹿兒島和牛的絕妙口感!入口即化!質地柔軟細緻、很讚

🔘秋田炒飯

🔘炒野菜本日の 野菜
新鮮可口的時令蔬菜,清爽

🔘龍蝦清湯 伊勢海老
濃郁鮮美的龍蝦清湯,令人回味無窮。

🔘精選甜品(鐵板豆沙包、芝麻雪糕)
甜品精緻誘人,用鐵板燒成銅鑼燒豆沙餅,有紅豆蓉作餡料,配上芝麻雪糕,為這頓饕餮之宴劃上圓滿的句號。

2024-06-20 104 views
近來工作比較忙,  放工後會加班,   為了討好女友, 今晚請她去 秋田鐵板燒刺身專門店  吃鐵板燒,  香港區只有灣仔這間分店.步入餐廳, 先看見有規模刺身吧檯,  整齊清潔, 下次可以來試下.今次鐵板燒,   師傅有好介紹,  二人前套餐 $888/p,  打工仔的我,  算合經濟原則.   有龍蝦,  鮑魚, 鵝肝, 和牛...吃 得名貴. 落單後, 師傅隨即送上套餐食材, 有龍蝦,  鮑魚, 鵝肝, 和牛, 好鮮啊. 侍應送上 頭盤  季節沙律:   沙律菜十分新鮮,  配合酸汁好開胃, 令人食慾大增. 師傅開工了.  我們坐鐵板枱欣賞師傅用心烹調, 細看她的功夫及手藝, 已是高質享受.   黑魚籽鵝肝蒸蛋 -  師傅將蒸蛋放在鐵板上面燒一陣, 然後 加上黑魚籽,   蒸蛋內有鵝肝粒超級好食,  令蒸蛋添加了濃郁嘅鵝肝味.鐵板燒餐由 活龍蝦 正式開始, 師傅慢慢燒, 慢慢拆肉, 過程真的不簡單. 龍蝦來個火焰處理, 女友立即打卡.  最後取出龍蝦肉加上龍蝦膏炒炒, 香濃氣撲鼻而來.師傅隨即擺碟奉上, 又吸引又好食 !  龍蝦肉鮮甜彈牙, 非常滋味.南非活鮑魚配海苔醬 -  原只
食慾大增.
黑魚籽鵝肝蒸蛋
龍蝦來個火焰處理, 女友立即打卡.
最後取出龍蝦肉加上龍蝦膏炒炒, 香濃氣撲鼻而來.
南非活鮑魚配海苔醬 -  原只鮮活鮑魚先用蓋蓋上, 煮一會兒 , 除去外殼,
想不到用鐵板燒的方法亦能將鮑魚煮得像糖心鮑魚般稔身.
南非活鮑魚配海苔醬
 鮑魚煮得好, 火喉控制得不錯, 食落吾會韌,  鮑魚肉質彈牙, 有鮑魚鮮味.
清酒煮北寄貝 - 用上清酒煮, 散出濃郁清酒香氣.
北寄貝, 貝肉鮮甜,  彈牙, 口感極佳.
清酒煮北寄貝
香煎法國鵝肝 - 鵝肝好厚, 煎至外脆內軟, 濃香的鵝肝透出它獨有的香氣.
香煎法國鵝肝
 圍滴上義大利黑醋汁, 墊了烘包,   幫助減油膩,  鵝肝入口即溶.  食得回味.
鹿兒島霜降 A5 和牛厚燒  -  油脂豐厚的 A5 和牛, 用牛油去慢煎, 師傅控制生熟度非常好,  准五成熟,
師傅好有經驗, 很快已把牛肉煎好, 擺設送上.
鹿兒島霜降和牛, 厚薄燒
厚切煎封後中心仍呈粉紅色澤, 厚燒牛肉油香十足 ,  牛肉味濃,  肉質稔. 非常鬆化, 配上炸蒜片.
鹿兒島霜降 A5 和牛厚燒
鹿兒島霜降和牛薄燒卷,  肉質軟腍,  卷上香蔥蒜片櫻花蝦,
鹿兒島霜降和牛薄燒卷
炒野菜 -  新鮮野菜, 爽甜脆口.
炒野菜
龍蝦清湯 -  龍蝦頭湯, 滾得芳香清新, 入口清甜順喉, 溫燙暖胃.
龍蝦清湯
秋田櫻花蝦炒飯:   顏色好靚, 炒飯粒粒分明, 有蛋及櫻花蝦香, 炒得香而不油膩.
秋田櫻花蝦炒飯
餐後甜品紅豆沙銅鑼燒, 即在鐵板製造, 伴上芝麻雪糕  -  紅豆沙銅鑼燒食出日本風味, 同芝麻雪糕一齊食,  好好.
紅豆沙銅鑼燒, 伴上芝麻雪糕
鐵板師傅細心烹調, 每個步驟都很講究,  鐵板燒, 食得滿意.
$980 (Dinner)
黑魚籽鵝肝蒸蛋
  • 鹿兒島霜降和牛
  • 厚薄燒
  • 紅豆沙銅鑼燒
  • 伴上芝麻雪糕
今日放工,同朋友慶祝佢找到新工😌,我們揀了一間地點位置很方便的高級日本鐵板燒專門店,餐廳位於皇后大道東QRE Plaza,灣仔地鐵站後邊。餐廳走木系風格,每台客人都有自己專屬的師傅負責烹調,而且每一台均有木板相隔,私隱度十足👍🏻我們二人點了秋田Akita二人前套餐$888,材料比收更貴的鐵板餐廳更好🫣二人套餐十分豐富,包括原隻龍蝦、每人各一隻的南非鮑魚、頂級鵝肝、鹿兒島霜降和牛薄燒卷、鹿兒島霜降和牛厚燒、蝦米火腿炒飯、龍蝦清湯、銅鑼燒、雪糕😲🌟前菜季節沙律,用上最新鮮的蔬菜,為今晚豐盛二人套餐準備😲🌟魚籽鵝肝蒸蛋未開始食,已經聞到材料的鮮味。魚籽數量十足,而鵝肝恰巧可以帶岀鮮味👍🏻🌟鮮活時令龍蝦🦞用上新鮮活龍蝦,廚師烹飪時,龍蝦還在扎扎跳😲。廚師將尾部最有肉的部位,做龍蝦肉多士。龍蝦肉,每一口都爽口彈牙🥰!最後師傅還會用食油大火燒龍蝦頭,甚為壯觀😲,之後再用來準備龍蝦湯。🌟原隻鮮活南非鮑魚 用上新鮮活鮑魚,食落肉質緊致,再配上海苔以增加咬口感。忌廉汁又岀奇地夾,令客人食慾大增🤤🌟季節時令海鮮 - 時令海鮮北寄貝時令北寄貝,簡單用上清酒,已足夠!味道清甜🌟香煎頂級鵝肝鵝肝一向予人肥膩的感

🌟前菜
季節沙律,用上最新鮮的蔬菜,為今晚豐盛二人套餐準備😲

🌟魚籽鵝肝蒸蛋

🌟鮮活時令龍蝦🦞

🌟原隻鮮活南非鮑魚

🌟季節時令海鮮 - 時令海鮮北寄貝
時令北寄貝,簡單用上清酒,已足夠!味道清甜

🌟香煎頂級鵝肝
鵝肝一向予人肥膩的感覺,但是廚師巧妙地用黑醋中和了油膩感🤤。香煎鵝肝上還有金箔及魚子醬,再加上脆多士。奢華感十足😲

🌟鹿兒島霜降和牛薄燒卷及厚燒
來到今晚第二主菜,果然有驚喜!鹿兒島霜降和牛,脂肪肉質分布均勻,而且無論薄燒定厚切,和牛味十足🥰。伴碟有昆布葉及岩鹽,客人可自行添加

🌟秋田炒飯
以櫻花蝦、火腿、香蔥作材料,再由大廚用上頂級珍珠米加日本雞蛋,在客人面前兩三手就炒成👍🏻食落粒粒分明,口感極佳🤤

🌟龍蝦湯
用上剛才大火快燒過的龍蝦頭,格外鮮甜又美味!

🌟甜品 銅鑼燒、雪糕
估不到大廚,在我們面前即場用麵粉漿燒製,食落邊邊有少少隨口,很是滋味🥰

秋田鐵板燒果然係慶祝的好地方😲,服務好、材料又新鮮,而且大廚手勢了得👍🏻
2024-06-18 90 views
《🌟推介😋晴晴港飲港食》早排智慧齒發炎搞到牙肉勁痛,睇咗牙醫食咗幾日藥終於好返😚痛咗幾日一好返梗係要去食好嘢😍比我搵到公司附近有間好抵食又高質嘅日本鐵板燒專門店我哋叫咗秋田Akita二人前套餐,每位$888已經可以享受到龍蝦🦞、南非鮑魚、頂級鵝肝,仲有和牛 😍簡直係一大享受😌🌟季節沙律🌟魚籽鵝肝蒸蛋 👍蒸蛋非常滑溜,面頭加咗大量魚籽,鹹香十足🫣原來底部仲有鵝肝粒,鵝肝嘅油份滲入蛋入面非常滋味😋🌟鮮活時令龍蝦👍仲識郁嘅新鮮活龍蝦🦞😲燒完之後肉質爽口彈牙,加上蝦膏同醬汁配埋多士食非常正😮‍💨最後師傅仲會用大火燒龍蝦頭🔥視覺效果一流🌟原隻鮮活南非鮑魚👍因為用咗新鮮活鮑魚,唔怪得食落咁厚實有口感😮‍💨再配埋忌廉海苔汁估唔到咁夾,宜家諗返仲回味無窮🥹🌟季節時令海鮮 - 時令海鮮北寄貝時令北寄貝,簡單用上清酒燒煮,味道鮮甜🌟香煎頂級鵝肝我不嬲唔太好食鵝肝因為怕羶😣不過呢度嘅鵝肝一啲羶味都冇仲有陣陣油香😮‍💨師傅用咗黑醋中和油膩感,上面仲有金箔同魚子醬,奢華感十足😲🌟鹿兒島霜降和牛薄燒卷及厚燒鹿兒島霜降和牛油花分布均勻,無論係薄燒定厚燒牛味都好香濃😍而且肉質鮮嫩入口即溶,配岩鹽同昆布鹽令味道更突出🤤
《🌟推介😋晴晴港飲港食》

🌟季節沙律

🌟魚籽鵝肝蒸蛋 👍

🌟鮮活時令龍蝦👍

🌟原隻鮮活南非鮑魚👍

🌟季節時令海鮮 - 時令海鮮北寄貝
時令北寄貝,簡單用上清酒燒煮,味道鮮甜

🌟香煎頂級鵝肝

🌟鹿兒島霜降和牛薄燒卷及厚燒

🌟秋田炒飯
以櫻花蝦、煙肉 、蛋、香蔥作材料,用上頂級珍珠米粒粒分明

🌟炒野菜

🌟龍蝦湯
用咗以大火燒過嘅龍蝦頭煲成清湯,份外鮮甜

🌟甜品-銅鑼燒、雪糕

人均價錢:$1000

*所有價錢以餐廳為準

📍 秋田鐵板燒刺身專門店
地址: 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓
電話: 27880012
Lunch 同班同事一齊來食,安排左全張鐵版燒枱比我地,師傅十分風趣,同我地講,返呢份工一定要自帶風扇收埋係衫入面。午餐價錢合理,可加錢升級,加其他食材我叫了鵝肝和牛小排,師傳一次過係鐵版上處理敢多人份的料理,當中 不斷同我地傾計,製造氣氛等的時候食的日式沙律一般發揮。鵝肝油味好夠,加埋鐵版的烹調十分香口,配合麵包一齊食中和油膩感。牛小排肥美多汁,份量適中,經師傅係鐵版炒完,配合蒜片,更加香口好食最後就係炒飯同甜品,一路欣賞師傅將一大兜飯,炒到黃金色成形 ,同即場現整的銅鑼燒個個同事都拍晒手,味道亦都十分好非常滿意的一次公司午飯,員工態度好,師傅專業,地方舒適。

午餐價錢合理,可加錢升級,加其他食材
等的時候食的日式沙律一般發揮。

非常滿意的一次公司午飯,員工態度好,師傅專業,地方舒適。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 牛柳粒
  • 炒飯
  • 秋田特色炒飯
2024-06-14 62 views
近排愈來愈鍾意食鐵板燒,灣仔呢間秋田鐵板燒套餐都幾抵食,餐廳環境大,比較多座位,揀咗$888/位 二人前套餐Akita👇🏻季節沙律 🈶沙律菜、車厘茄及粟米,撈埋沙律醋食,非常開胃魚籽鵝肝蒸蛋黑魚籽配上滑溜嘅蒸蛋,味道剛剛好,食落有鵝肝香氣,都幾特別鮮活時令龍蝦藍龍蝦肉質香嫩,點上用蝦膏煮嘅醬汁,十分惹味原隻鮮活南非鮑魚鮑魚切件上碟,配有忌廉海苔醬,入口彈牙美味季節時令海鮮時令海鮮係清酒煮北寄貝,呢個煮得好好味😋口感鮮味十足香煎頂級鵝肝 鵝肝都好大塊,煎至金黃色,上面放上魚籽➕金箔,下層有香脆嘅多士,旁邊有解膩嘅菠蘿🍍擺碟非常精美鹿兒島霜降和牛分別有和牛薄燒卷➕和牛厚燒,🉑以點上芥末、海鹽或海苔,揀咗7️⃣成熟,厚燒和牛肉質嫩滑,牛味香濃,我就鍾意點上3樣嘢一齊食,芥末口感偏甜,一啲都唔會攻鼻和牛薄燒卷包住香蔥及脆蒜片,肉質香腍,食落唔會太油膩秋田炒飯 配料🈶櫻花蝦、雞蛋🥚、香蔥等,混合珍珠米炒至金黃色,美味可口炒野菜菇菌及椰菜炒香,份量都算多,非常健康龍蝦清湯清湯鮮甜可口,清清地幾好飲精選甜品即製紅豆沙銅鑼燒,揀咗黑芝麻雪糕➕抹茶雪糕,抹茶奶綠味香濃,我就比較鍾意濃郁嘅黑芝麻味

季節沙律
🈶沙律菜、車厘茄及粟米,撈埋沙律醋食,非常開胃

魚籽鵝肝蒸蛋
黑魚籽配上滑溜嘅蒸蛋,味道剛剛好,食落有鵝肝香氣,都幾特別

鮮活時令龍蝦
藍龍蝦肉質香嫩,點上用蝦膏煮嘅醬汁,十分惹味

原隻鮮活南非鮑魚
鮑魚切件上碟,配有忌廉海苔醬,入口彈牙美味

季節時令海鮮
時令海鮮係清酒煮北寄貝,呢個煮得好好味😋口感鮮味十足

鹿兒島霜降和牛
和牛薄燒卷包住香蔥及脆蒜片,肉質香腍,食落唔會太油膩

炒野菜
菇菌及椰菜炒香,份量都算多,非常健康

龍蝦清湯
清湯鮮甜可口,清清地幾好飲

精選甜品
吃過最高cp值的一次鐵板燒,當時餓了一整天去吃都吃到飽飽的👼🏻全部高級食材,份量十足,真是良心餐廳呢💓二人前套餐 $𝟖𝟖𝟖/𝐡𝐞𝐚𝐝 ๛時令沙律以清新的沙拉菜作頭盤,新鮮開胃 ๛魚子鵝肝蒸蛋很有特色的一道,蒸蛋嫩滑,配上魚子醬調味味道香濃 ๛鮮活時令龍蝦龍蝦肉質爽口彈牙,配上汁醬味道鮮美 ๛原隻鮮活南非鮑魚超級大愛,必試‼️第一次吃到如此新鮮味美的鮑魚,肉質嫩滑也保持濕潤超高水準✨️  ๛季節時令海鲜當天有帆立貝,肉質非常嫩,表面輕輕煎香,味道鮮甜๛香煎頂級鵝肝這道超級肥美,鵝肝厚厚一片,油脂香滿滿 ๛鹿兒島霜降和牛薄燒卷薄燒配上蔬菜口感豐富 ๛鹿兒島辑降和牛厚燒和牛味道香濃 秋田炒飯炒野菜龍蝦清湯精選甜品 💰人均: $𝟒𝟎𝟏-𝟖𝟎𝟎🌟推薦: 原隻鮮活南非鮑魚鹿兒島霜降和牛薄燒卷香煎頂級鵝肝魚子鵝肝蒸蛋

二人前套餐 $𝟖𝟖𝟖/𝐡𝐞𝐚𝐝

๛時令沙律
以清新的沙拉菜作頭盤,新鮮開胃

๛魚子鵝肝蒸蛋
很有特色的一道,蒸蛋嫩滑,配上魚子醬調味味道香濃

๛鮮活時令龍蝦
龍蝦肉質爽口彈牙,配上汁醬味道鮮美

๛原隻鮮活南非鮑魚

๛季節時令海鲜
當天有帆立貝,肉質非常嫩,表面輕輕煎香,味道鮮甜

๛香煎頂級鵝肝
這道超級肥美,鵝肝厚厚一片,油脂香滿滿

๛鹿兒島霜降和牛薄燒卷

🌟推薦: 原隻鮮活南非鮑魚
魚子鵝肝蒸蛋

帆立貝

鹿兒島霜降和牛薄燒卷
朋友一直非常推薦的日本鐵板餐廳,這次終於吃到了!品嚐之下真的會回頭,無論服務、環境、食物質素都非常到位,值得約會、紀念日、慶祝活動必到餐廳。今次選擇餐廳最實惠的套餐「秋田二人前套餐」,每位$888,享受12道美食,當中印象最深刻必定是兩食的龍蝦及兩款和牛,廚師親自在你面前烹調,完全享受視覺、嗅覺、味覺體驗,完美為約會加分!頭盤先上 #季節沙律,再來一個日式和食茶碗蒸 #魚籽鵝肝蒸蛋 ,熱騰騰濃香的蛋裡,滿滿魚籽及鵝肝,超好吃。然後就到享受活海鮮的時間,#鮮活時令龍蝦 、#原隻鮮活南非鮑魚 、時令海鮮 #北寄貝 ,每種海鮮以不同手法烹調過後都非常爽口彈牙,尤其海鮮的原汁原味真的令人垂涎三尺、回味無窮!接著就是肉類時間, #香煎頂級鵝肝 、 #鹿兒島霜降和牛薄燒卷 、 #鹿兒島霜降和牛厚燒 ,三款美食完全體驗三種不同的入口即溶!鵝肝燒得外皮脆身,內裡油脂衝擊口腔;鹿兒島霜降和牛不同部位不同方法烹飪,薄燒配上香蔥,厚燒則原粒入口,兩者都完美吃出和牛的香口,實在是難以形容的美味!最有心思是秋田炒飯,師傅還特意擺心心箭嘴花款在鐵板上打卡影相,而且櫻花蝦炒飯吃起來都非常有鑊氣,暖暖又飽肚!最後還有

最後還有龍蝦頭烹調的清湯及炒野菜,甜品還是叮噹愛吃的豆沙餅及雪糕,非常豐富而且用膳體驗滿分的一家鐵板燒餐廳,超級推薦!

• 秋田炒飯
  • 季節沙律
  • 炒野菜
  • 魚籽鵝肝蒸蛋
  • 刺身拼盤
1K
2024-06-05 88 views
朋友由九龍搬至灣仔,  剛好今天入伙,  約我們探訪新居,  入伙晚餐在 [秋田鐵板燒刺身專門店] 慶祝.   位於合和中心對面  QRE Plaza,  乘電梯上八樓.  這餐廳我第一次到, 感覺不錯.   餐廳日式裝修, 面積大,座位多, 堂座很寬闊,  店員招呼好有禮.我們訂了獨立鐵板台,  4 人圍坐.  看看餐牌,  秋田二人前套餐  AKITA  好豐富, 每位 $888-  好好意頭啊 !  我們即落單四位. 師傅介紹食材  ~  有鮮活時令龍蝦, 南非活鮑魚, 時令海鮮北寄貝, 頂級鵝肝,  鹿兒島霜降和牛,  食材新鮮, 好亮麗.先嚐季節沙律 ~ 翠綠蔬菜, 車厘茄加上粟米,  混合沙律醋, 十分開胃.師傅第一個鐵板成品, 黑魚籽鵝肝蒸蛋 ~  在鐵板檯上製作, 大約 十分鐘, 茶碗蒸連鵝肝蒸熟了, 面上加鋪黑魚籽, 好有貴氣.黑魚籽好味.  蒸蛋連鵝肝, 十分滑溜有蛋味更有鵝肝香,  大家吃得滿意.鮮活時令龍蝦 (每人半隻)  師傅好細心把生猛的活龍蝦在鐵板檯上處理.  把龍蝦頭, 身分開, 再將龍蝦點火, 火焰烘烘,  大家可以打卡欣賞. 龍蝦拆肉了, 肉厚質嫩,
餐廳日式裝修, 面積大,
座位多, 堂座很寬闊,  店員招呼好有禮.
我們訂了獨立鐵板台,  4 人圍坐.
魚籽鵝肝蒸蛋
 龍蝦拆肉了, 肉厚質嫩, 加上用蝦膏製的醬汁, 在鐵板上把龍蝦肉炒香.
龍蝦上碟擺設好有儀態美,  香噴噴, 肉質爽口彈牙, 鮮味十足, 吃得回味.
接著另一個名貴菜式, 原隻鮮活南非鮑魚 ~  新鮮的鮑魚仍活躍, 燒得有點殘忍.
鮑魚好巨型,  熟後把鮑魚切件,  配上忌廉海苔醬,  擺碟後,  送上.
原隻鮮活南非鮑魚
鮑魚厚肉鮮甜,  肉質富彈性, 混入了混布及忌廉海苔醬, 好滋味.
季節時令海鮮 ,  清酒煮北寄貝 ~ 北寄貝好質感, 鮮味十足,   用清酒煮更提升鮮味.   餘下濃濃的清酒汁也好飲.
季節時令海鮮
香煎頂級鵝肝 ~  鵝肝煎至金黃色, 甘香而邪惡, 配上矜貴的魚子醬和金箔,
香煎頂級鵝肝
擺碟設計富藝術性, 賣相吸睛, 鵝肝質地細膩,   吃得好精采.
鹿兒島霜降和牛厚燒,  鹿兒島霜降和牛薄燒卷,  伴有炸蒜片,  白色海鹽.
牛魔王至愛. 厚切 和牛,  煎至 五 成熟, 肉質仍透著嫩紅, 厚燒和牛已切開,  肉質鬆軟, 牛肉味道濃郁,  每一啖都充滿豐富的肉汁, 入口即溶.
鹿兒島霜降和牛薄燒卷, 薄和牛油脂分佈均勻, 肉質軟腍,  卷上櫻花蝦,  超好味.
鹿兒島霜降和牛厚燒,
 炒野菜 ~  野菜嫩綠, 加上冬菇絲, 炒得香口.
炒野菜
龍蝦清湯 ~ 龍蝦頭的清湯, 鮮甜又美味, 越飲越愛.
龍蝦清湯
秋田炒飯 ~  以雞蛋, 蘿蔔粒,香蔥, 櫻花蝦 混合珍珠米飯, 炒至金黃色, 色澤靚,  口感好.
秋田炒飯
餐後精選甜品,  紅豆沙銅鑼燒配綠茶雪糕 ~ 師傅即場煎銅鑼燒, 內夾日本紅豆, 伴上綠茶雪糕一起吃, 非常可口 !!
紅 豆沙銅鑼燒配綠茶雪糕
餐廳食材優質, 師傅細心, 帶給我們視覺, 味覺高度享受.  秋田鐵板燒刺身專門店, 系聚餐慶祝紀念日的好地方.
$980 (Dinner)
鹿兒島霜降和牛厚燒,
紅 豆沙銅鑼燒配綠茶雪糕
  • 鹿兒島霜降和牛薄燒卷
  • 鮮活時令龍蝦
2024-06-05 35 views
✨秋田嘅二人前套餐相當豐富又抵食,好啱同朋友嚟慶生🎉我哋坐嘅位置仲可以一邊同朋友傾計,一邊欣賞師傅為我哋準備美食<Akita> $888/每位ღ季節沙律先嚟個開胃沙律菜打開味蕾ღ魚籽鵝肝蒸蛋軟嫩入口即化嘅蒸蛋中間放咗鵝肝增加口感再用黑魚籽做點綴精緻又美味😋ღ鮮活時令龍蝦用活伊勢海老,鮮味十足!再用龍蝦膏做醬汁襯托鮮甜爽彈嘅龍蝦肉 ღ原隻鮮活南非鮑魚用咗昆布忌廉汁令鮑魚更鮮香鮑魚鮮嫩彈牙ღ季節時令海鮮帶子煎香加上金箔做點綴再用紫菜夾住食滋味十足!ღ香煎頂級鵝肝鵝肝好厚身,煎到香噴噴油脂滿滿而且入口即溶點上黑醋再食埋酸甜菠蘿🍍中和油膩感ღ鹿兒島霜降和牛薄燒卷和牛薄燒卷上香脆炸蒜同蔥味,令香味更上一層樓ღ 鹿兒島霜降和牛厚燒和牛厚燒五成熟,兩面煎得焦香,肉汁飽滿ღ秋田炒飯色彩繽紛😍師傅仲整咗個❤️❤️每個客人都影相留念好有氣氛最後仲有炒野菜同鮮味嘅龍蝦清湯同埋不能少嘅甜品,係師傅即場整嘅銅鑼燒同雪糕,超級滿足😌ღ(♫ ♪ ♫ ¢яєαмfυи ♫ ♪ ♫ (¯`◕‿◕´¯)ღ

<Akita> $888/每位

中間放咗鵝肝增加口感
再用黑魚籽做點綴
精緻又美味😋

ღ鮮活時令龍蝦
用活伊勢海老,鮮味十足!
再用龍蝦膏做醬汁襯托鮮甜爽彈嘅龍蝦肉

加上金箔做點綴
再用紫菜夾住食
滋味十足!

ღ香煎頂級鵝肝
鵝肝好厚身,煎到香噴噴
油脂滿滿而且入口即溶
點上黑醋再食埋酸甜菠蘿🍍
中和油膩感

ღ鹿兒島霜降和牛薄燒卷
和牛薄燒卷上香脆炸蒜同蔥味,令香味更上一層樓

ღ 鹿兒島霜降和牛厚燒
和牛厚燒五成熟,兩面煎得焦香,肉汁飽滿

ღ秋田炒飯
色彩繽紛😍師傅仲整咗個❤️❤️
每個客人都影相留念
好有氣氛

最後仲有炒野菜同鮮味嘅龍蝦清湯

同埋不能少嘅甜品,係師傅即場整嘅銅鑼燒同雪糕,超級滿足😌

2024-06-04 40 views
朋友對這間鐵板燒專門店讚口不絕, 所以今晚特來一試。我們叫了一個二人前套餐,食物非常豐富,有魚子鵝肝蒸蛋、鮮活龍蝦、原隻南非鮑魚、 香煎頂級鵝肝、霜降和牛薄燒卷、霜降和牛口燒、炒飯、炒野菜、龍蝦清湯及甜品。首先要說說鐵板龍蝦,廚師即席活劏龍蝦,以熟練的手勢將龍蝦頭拆膏熬湯,龍蝦肉上碟前蘸上白酒,頓時火光紅紅,很有氣勢,龍蝦肉厚味鮮,非常不錯。再說南非鮑魚,很少吃鐵板燒有那麼大而厚身的鮑魚,廚師配上忌廉海苔汁,很好吃。 鐵板燒帶子,肉厚鮮甜,配上柚子胡椒醬料,更是惹味。雖然我不特別喜歡吃鵝肝,但也不得不讚這裏的頂級鵝肝,非常大件,鵝肝入口即溶,鵝肝面鋪上金箔及魚子醬,再配上意大利黑醋,吃起來不會感到太油膩,廚師果然安排細心。再來和牛薄燒卷以及和牛厚燒 ,我們要求五成熟,廚師拿捏得剛剛好,牛味濃郁,果然是來自鹿兒島的霜降牛,非一般的口感。最後還有炒飯,炒野菜,龍蝦清湯和甜品。坦白說以這個價錢吃到這樣高質的鐵板燒,真是物有所值,大家 真要試一試啊!

2024-06-02 26 views
今晚同朋友去咗呢間鐵板燒專門店。餐廳設有獨立鐵板燒位,私隱度高👍🏻我哋今晚揀左秋田二人前套餐,當中包括有活龍蝦、活鮑魚、時令海鮮,海鮮都好新鮮🥗季節沙律沙律菜新鮮清爽,加入水晶海藻口感更加爽脆,配上酸甜既沙律汁好開胃。🥚魚子鵝肝蒸蛋蒸蛋口感溜滑,蛋香味濃,加上爽脆口感魚子同香濃鵝肝,好好食😋🦞鮮活時令龍蝦活龍蝦肉質鮮甜彈牙,烹調得剛剛好,廚師用上本身龍蝦膏來製成醬汁調味,保留食材原汁原味。🐚原隻鮮活南非鮑魚鮑魚肉質好肥美,口感軟腍又爽彈,配搭新鮮海苔同忌廉汁味道更濃郁。🐚季節時令海鮮大大隻北寄貝,簡單嘅調味已經好鮮味。🦢香煎頂級鵝肝鵝肝煎得外脆內嫩,輕輕一口肥美嘅油脂即時充滿成個口腔內,配上酸酸甜甜既黑醋醬,可以減低油膩感~🐮鹿兒島霜降和牛薄燒卷和牛薄燒入面包住炸蒜同香蔥口感香口軟嫩🐮鹿兒島霜降和牛厚燒厚燒和牛對比薄燒油脂更加豐富,點少許岩鹽同芥末已經好夠味~🍚秋田炒飯炒飯香氣撲鼻,粒粒分明,加入大量櫻花蝦,口感更豐富。🥬炒野菜炒野菜選用當造時令蔬菜,口感爽脆。🦞龍蝦清湯用上龍蝦頭煲成,味道鮮味。🍨精選甜品師傅即場整嘅銅鑼燒,外皮好鬆軟,內𥚃紅豆餡香甜配搭雪糕一齊食,好好食😋

🥗季節沙律

🥚魚子鵝肝蒸蛋

🦞鮮活時令龍蝦

🐚原隻鮮活南非鮑魚

🐚季節時令海鮮
大大隻北寄貝,簡單嘅調味已經好鮮味。

🦢香煎頂級鵝肝

🐮鹿兒島霜降和牛薄燒卷
和牛薄燒入面包住炸蒜同香蔥口感香口軟嫩

🐮鹿兒島霜降和牛厚燒
厚燒和牛對比薄燒油脂更加豐富,點少許岩鹽同芥末已經好夠味~

🍚秋田炒飯
炒飯香氣撲鼻,粒粒分明,加入大量櫻花蝦,口感更豐富。

🥬炒野菜
炒野菜選用當造時令蔬菜,口感爽脆。

🦞龍蝦清湯
用上龍蝦頭煲成,味道鮮味。

🍨精選甜品

2024-05-24
1K
2024-06-02 37 views
又來鐵板燒! 大家向著鐵板坐, 其實還挺方便聊天! 畢竟口味各有不同, 鐵板燒的方便是不用特別遷就其他人, 這是遇著挑食的朋友最好的地方! 來個秋田鐵板燒套餐季節沙律 ~ 我最愛麻醬, 很開胃!魚籽鵝肝蒸蛋 ~ 魚籽增添口感及味道層次, 以蛋盛蛋, 可愛!鮮活時令龍蝦 ~ 蝦膏挑出煮汁, 很鮮很甜! 龍蝦肉很厚,味道鮮甜, 爽口彈牙! 蝦頭膏汁被墊底的多士吸收, 完全不浪費, 精華所在!原隻鮮活南非鮑魚 ~ 新鮮的! 口感柔軟Q彈, 配上忌廉海苔醬, 增添了更多的海洋味道!季節時令海鮮 ~ 北寄貝! 肉質爽甜, 配以自帶汁水、菇及海苔煮成的醬汁, 味道更加鮮甜!香煎頂級鵝肝 ~ 煎至表面脆脆的, 入口即溶口感幼滑, 再與酸酸甜甜的菠蘿片同吃,正好中和了它的膩!鹿兒島霜降和牛厚燒、鹿兒島霜降和牛薄燒卷 ~ 完美的霜降細紋, 肉味超濃, 口感細嫩, 油脂極豐富, 加熱後更是甘甜! 厚燒及薄燒食法全不相同, 但各自均能突顯其美味! 配上甜 Wasabi及自家製咸海草, 又別有風味!秋田炒飯 ~ 飯粒跳動加上煙肉及蔥粒等, 超級香! 鐵板野菜最能展現蔬菜的甘甜! 龍蝦清湯 ~ 以龍蝦殼及腳等煲
來個秋田鐵板燒套餐
季節沙律 ~ 我最愛麻醬, 很開胃!
秋田炒飯 ~ 飯粒跳動加上煙肉及蔥粒等, 超級香!
鐵板野菜最能展現蔬菜的甘甜!
龍蝦清湯 ~ 以龍蝦殼及腳等煲成, 清香鮮甜!
最後來了精選甜品, 雪糕及鐵板銅鑼燒, 鬆軟香甜, 多啦A夢最愛的!
2024-05-28 44 views
朋友生日都會特別挑選一些比較好的地方慶祝🍾一直有留意呢間鐵板燒專門店🤩可以同朋友慶祝生日。餐廳環境私隱度好高有3個獨立區鐵板燒位,全程食得好舒服,食物質素相當高。👩🏼‍🤝‍👩🏻秋田二人前套餐 $888/位✦季節沙律🥗色彩繽紛嘅沙律菜,味道清新醒胃,蕃茄仔特別鮮甜。✦魚子鵝肝蒸蛋好完美嘅組合,蒸蛋蛋味香濃入口順滑,仲有黑魚籽同鵝肝,高級版蒸蛋😋✦鮮活時令龍蝦龍蝦放在鐵板上仲識郁,新鮮程度爆燈。肉質鮮甜彈牙,用埋本身龍蝦嘅膏來烹調醬汁,更加發揮食材原有嘅味道。廚師仲表演火焰🔥龍蝦🦞畫面好壯觀。✦原隻鮮活南非鮑魚鮑魚肉身好厚,軟腍彈牙又鮮甜,廚師運用新鮮海苔拌忌廉汁,鮮味更香濃。✦季節時令海鮮原隻新鮮北寄貝鮮味滿滿~✦香煎頂級鵝肝香噴噴超厚身嘅鵝肝配香脆多士,入口即化,油脂充滿整個口腔內。配搭酸甜既黑醋醬汁同時減低油膩感~✦鹿兒島霜降和牛薄燒卷和牛薄燒卷住香濃炸蒜同蔥花,口感豐富~✦鹿兒島霜降和牛厚燒和牛厚燒油脂好豐富,沾上少許岩鹽一齊食滋味十足。✦秋田炒飯🍚櫻花蝦炒飯炒得好香,粒粒分明,口感好煙靭。✦龍蝦清湯🦞用上龍蝦頭煲成,味道鮮味。最後仲有炒野菜同精選甜品,甜品係廚師即制嘅銅鑼燒同雪糕

👩🏼‍🤝‍👩🏻秋田二人前套餐 $888/位

✦季節沙律🥗
色彩繽紛嘅沙律菜,味道清新醒胃,蕃茄仔特別鮮甜。

✦魚子鵝肝蒸蛋

✦鮮活時令龍蝦

✦原隻鮮活南非鮑魚
鮑魚肉身好厚,軟腍彈牙又鮮甜,廚師運用
新鮮海苔拌忌廉汁,鮮味更香濃。

✦季節時令海鮮
原隻新鮮北寄貝鮮味滿滿~

✦香煎頂級鵝肝

✦鹿兒島霜降和牛薄燒卷
和牛薄燒卷住香濃炸蒜同蔥花,口感豐富~

✦鹿兒島霜降和牛厚燒
和牛厚燒油脂好豐富,沾上少許岩鹽一齊食滋味十足。

✦秋田炒飯🍚
櫻花蝦炒飯炒得好香,粒粒分明,口感好煙靭。

✦龍蝦清湯🦞
用上龍蝦頭煲成,味道鮮味。

最後仲有炒野菜同精選甜品甜品廚師即制嘅銅鑼燒同雪糕,為今晚慶生畫上完美祝福🎂

2024-05-23
Celebration