2024-04-18 68 views
太座特意安排到這日式鐵板燒專門店探店,嚐嚐即叫即製和牛海鲜大餐,充滿東洋古樸的店内佈置,侍應廚師服務殷勤😃從菜單内點了: 秋田二人前套餐,内含鮮活龍蝦,鮑魚,鹿兒島霜降和牛,種類繁多😃季節沙律,清淡田園菜沙律作開始😋味噌魚乾,餐前小食,烤至香軟的魚乾😋魚子鵝肝蒸蛋,疍䊢放入鹅肝在鐵板上蒸熟,再灑上咸香魚子😋鮮活龍蝦,蝦肉用蝦膏混炒, 擺碟美觀,汁香味濃,爽嫩可口,頭骨留後作清湯料頭😋原隻鮮活南非鮑魚,彈牙有咬感,伴以昆布,淋上忌廉紫菜汁,甘甜美味😋香煎北海道帆立貝, 塗上薄薄柚子醬,包捲在紫菜内,入口酥香😋鹿兒島霜降和牛可選厚燒或薄燒卷,我不太喜歡啖啖肉,决定薄燒卷,薄片和牛捲著脆蒜片, 蒜香混合和牛油脂,妙呀😋秋田炒飯,龍蝦清湯,一齊上枱,清湯以龍蝦頭骨煮成,清淡芳香,炒飯料有櫻花蝦煙肉碎,味道濃郁😋炒野菜,正好清清味蕾,再吃甜品😋銅鑼燒夾十勝紅豆 + 芝麻雪糕,好正呀😋

秋田二人前套餐

季節沙律,清淡田園菜沙律作開始😋
季節沙律

味噌魚乾,餐前小食,烤至香軟的魚乾😋
味噌魚乾

魚子鵝肝蒸蛋,疍䊢放入鹅肝在鐵板上蒸熟,再灑上咸香魚子😋
魚子鵝肝蒸蛋

龍蝦膏炒龍蝦肉

南非鮑魚- 忌廉紫菜汁

鹿兒島霜降和牛薄燒卷

秋田炒飯, 龍蝦清湯

炒野菜,正好清清味蕾,再吃甜品😋
炒野菜

銅鑼燒夾十勝紅豆 + 芝麻雪糕,好正呀😋
銅鑼燒夾十勝紅豆+芝麻雪糕

2024-04-14
$1200 (Dinner)
味噌魚乾
銅鑼燒夾十勝紅豆+芝麻雪糕
  • 龍蝦清湯
  • 秋田炒飯
  • 南非鮑魚-忌廉紫菜汁
朋友介紹一間日式鐵板燒食生日飯, 估唔到真係大開眼界! 食物有驚喜之餘,價錢亦非常合理公道。 罕有地見到做鐵板燒嘅女廚師,烹調技巧功架十足。先嚟新鮮嘅蔬菜配上特製醬汁,清爽又開胃。魚籽鵝肝蒸蛋出色,鵝肝同魚籽嘅爽脆口感完美結合,滑溜嘅蒸蛋食落去又好有層次感。 鮮活龍蝦半隻令人嘆為觀止,女廚師非常細心靈巧將活龍蝦開殼放尿,烹調技巧非常了得, 用龍蝦膏和牛油混合為芡汁,鮮味十足,龍蝦肉質入口鮮嫩,時間掌握得好好不會過熟,用鐵板燒煮龍蝦可以話係極致。活生生嘅南非鮑魚, 放喺鐵板上面慢慢煎香,鮑魚入口非常彈牙,再配上忌廉海苔汁,令到本身較乾身嘅鮑魚肉,大大提升creamy既海鮮味道。香煎頂級鵝肝份量十足,香軟滑嘅口感同煎至金黃色嘅外皮完美融合。厚燒鹿兒島霜降和牛肉質鮮嫩。和牛肉質均勻嘅脂肪比例 ,燒至剛剛好,表面脆脆嘅口感,入口即溶,每一口都係享受。秋田炒飯配上蛋黃汁同埋煙肉蔥花簡單烹調而成。炒飯充滿蛋香,粒粒分明。 炒野菜保留咗蔬菜嘅原汁原味,清爽又營養。 龍蝦清湯係一道清甜可口嘅湯品,鮮味既龍蝦小肉碎凝聚其中,暖胃又滿足。 最後,精選甜品自家製十勝紅豆燒餅係結束一頓豐盛嘅晚餐最好嘅方式。紅

罕有地見到做鐵板燒嘅女廚師,烹調技巧功架十足。

先嚟新鮮嘅蔬菜配上特製醬汁,清爽又開胃。

炒野菜保留咗蔬菜嘅原汁原味,清爽又營養。

最後,精選甜品自家製十勝紅豆燒餅係結束一頓豐盛嘅晚餐最好嘅方式。紅豆燒餅香甜可口。

最令人驚艷係店員知道我哋係慶祝生日,再用雞蛋汁喺鐵板上寫上"生日快樂"字樣,好有驚喜。
日式鐵板燒聲色俱全尤其廚師精心併出卡通圖案讓客人滿心歡喜無論烹調功架、出品次序令人食指大動一系列精緻套餐料理,由頭盤、燒龍蝦、鮑魚、和牛外Fusion汁醬「季節沙律」清新美味「魚籽鵝肝蒸蛋」將蛋汁置中蒸,柔滑絲般比例變化出不同感覺「鮮活龍蝦」新鲜原隻即劏切半,飽滿肉汁盡顯原汁原味「原隻鮑魚」拆殼份量十足原隻多重口感層次厚身爽身一流「香煎鵝肝」煎出外脆內軟不膩,一件脆卜那份入口即溶一啖愛上「鹿兒島霜降和牛薄燒卷」輕輕一炙熟度恰好微微焦香,韌性合宜呈出美食滋味「秋田炒飯」展現巧手廚藝打造卡通圖案,視覺雙重吸引「炒野菜」炒出簡單步驟少量調味乾爽香口「龍蝦清湯」將蝦頭煮致成鮮味陣陣清湯樸實蝦殼螯湯略煮逼出鮮味香濃的靚湯「銅鑼燒紅豆餅/雪糕」餅皮出爐散發出餅香,內層填滿紅豆餡料澎湃飽滿

日式鐵板燒聲色俱全
尤其廚師精心併出卡通圖案讓客人滿心歡喜
無論烹調功架、出品次序令人食指大動
一系列精緻套餐料理,由頭盤、燒龍蝦、鮑魚、和牛外

Fusion汁醬「季節沙律」清新美味
「魚籽鵝肝蒸蛋」將蛋汁置中蒸,柔滑絲般比例變化出不同感覺
「鮮活龍蝦」新鲜原隻即劏切半,飽滿肉汁盡顯原汁原味
「原隻鮑魚」拆殼份量十足原隻多重口感層次厚身爽身一流

「香煎鵝肝」煎出外脆內軟不膩,一件脆卜那份入口即溶一啖愛上
「秋田炒飯」展現巧手廚藝打造卡通圖案,視覺雙重吸引
「炒野菜」
炒出簡單步驟少量調味乾爽香口
「龍蝦清湯」
將蝦頭煮致成鮮味陣陣清湯樸實
蝦殼螯湯略煮逼出鮮味香濃的靚湯
「銅鑼燒紅豆餅/雪糕」
餅皮出爐散發出餅香,內層填滿紅豆餡料澎湃飽滿

2024-04-11
TakeAway
$1045 (Dinner)
  • 鵝肝
  • 鮑魚
2024-04-11 780 views
朋友生日🎂book咗位於灣仔秋田鐵板燒同佢慶祝🎉我地點咗二人前套餐 $1,150位生日當然要點番支sake慶祝啦😍食物包括有🔹️季節沙律新鮮爽脆非常醍胃🔹️雞泡魚干很香口餸酒一流🍶🔹️魚籽鵝肝蒸蛋魚籽加鵝肝配上嫩滑蒸蛋味,令人回味無窮🤤🔹️鮮活龍蝦每人半隻🦞未開始烹調仲係識郁架😋龍蝦肉質好彈牙非常鮮甜🔹️原隻鮮活南非鮑魚師傅先將昆布蓋住加酒加鹽焗一焗鮑魚,所以吃落又香好彈牙,啖啖肉😋我好喜歡配上忌廉海苔汁🔹️香煎北海道帆立貝帆立貝厚肉肥美,加上柚子胡椒更加清新 ,紫菜包住來吃,吃落有不同嘅風味😋🔹️鹿兒島霜降和牛肉厚燒5成熟就剛剛好,肉質很嫩,旁邊有岩鹽、鹽昆布及wasabi,可配不同調味吃🔹️龍蝦清湯 將開始嘅新鮮龍蝦腳及殼熬製的,飲落非常清甜又鮮味十足👍🔹️炒野菜炒得唔油膩🔹️秋田炒飯 炒飯粒粒分明,炒得很乾身又夠香🔹️甜品 除了有雪糕,師傅整咗個銅鑼燒(即係多啦A夢豆沙餅)😂裡面係用新鮮紅豆,熱辣辣好好食,又不太甜好啱我地食除了碟上寫了Happy Birthday 另外鐵板上乜寫上生日祝福語🎉🤎朋友都很開心🎂哩度店員真係好親切,又好服務,女師傅又好好傾,我地食得很開心🤎
朋友生日🎂book咗位於灣仔秋田鐵板燒同佢慶祝🎉

新鮮爽脆非常醍胃

🔹️雞泡魚干
很香口餸酒一流🍶

🔹️魚籽鵝肝蒸蛋
魚籽加鵝肝配上嫩滑蒸蛋味,令人回味無窮🤤

🔹️鮮活龍蝦
每人半隻🦞未開始烹調仲係識郁架😋龍蝦肉質好彈牙非常鮮甜

🔹️原隻鮮活南非鮑魚

🔹️香煎北海道帆立貝

🔹️鹿兒島霜降和牛肉厚燒

🔹️龍蝦清湯
將開始嘅新鮮龍蝦腳及殼熬製的,飲落非常清甜又鮮味十足👍

🔹️炒野菜
炒得唔油膩

🔹️秋田炒飯
炒飯粒粒分明,炒得很乾身又夠香

🔹️甜品

Birthday
  • 鮮活龍蝦
  • 鮑魚
2024-04-11 41 views
訂左秋田鐵板燒慶生,整體由食物到環境到服務都好高質,姐十分滿意!秋田二人前套餐季節沙律-新鮮爽脆,汁唔會太濃👍🏻-仲有餐前小食燒魚干,好惹味魚籽鵝肝蒸蛋-魚籽大量毫不吝嗇,-幾乎每一啖都有鵝肝香味鮮活龍蝦半隻-用的係活伊勢海老,真的活生生勁生猛!-師傅手勢專業有經驗,幾下就處理左隻龍蝦,仲有火焰龍蝦,好壯觀!-活龍蝦真係唔同啲,肉十分彈牙,欣賞師傅簡單的調味完全唔會蓋過龍蝦鮮味👍🏻季節時令海鮮-燒螺片, 非常爽口!仲加左兩條蒜芯,更添香味香煎北海道帆立貝-勁大粒的帆立貝,非常厚肉-煎得恰到好處,面層微脆,鮮甜多汁自選牛肉鐵板燒-揀左厚切和牛,用的係鹿兒島和牛,牛質素好高!牛味十分濃郁-同師傅要求想熟啲,師傅每一面都燒耐少少至微焦,完全係姐想要的口感!師傅手勢同經驗真係好緊要秋田炒飯&炒野菜-炒飯粒粒分明,大量櫻花蝦&煙肉,好香口-野菜份量好多龍蝦清湯-姐最歡喜清湯可以飲到食材的鮮味,用左龍蝦頭煮真的有淡淡的龍蝦香味甜品-紅豆pancake, 蛋味極香!紅豆餡綿綿的口感👍🏻-最surprise 係師傅係燒板燒枱上寫左生日快樂🎂,仲可以比我哋入埋去影相🥰好有儀式感!

季節沙律
-新鮮爽脆,汁唔會太濃👍🏻
-仲有餐前小食燒魚干,好惹味

魚籽鵝肝蒸蛋
-魚籽大量毫不吝嗇,
-幾乎每一啖都有鵝肝香味

鮮活龍蝦半隻
-用的係活伊勢海老,真的活生生勁生猛!

季節時令海鮮
-燒螺片, 非常爽口!仲加左兩條蒜芯,更添香味

香煎北海道帆立貝
-勁大粒的帆立貝,非常厚肉
-煎得恰到好處,面層微脆,鮮甜多汁

自選牛肉鐵板燒
-揀左厚切和牛,用的係鹿兒島和牛,牛質素好高!牛味十分濃郁

秋田炒飯&炒野菜
-炒飯粒粒分明,大量櫻花蝦&煙肉,好香口
-野菜份量好多

龍蝦清湯

甜品
-紅豆pancake, 蛋味極香!紅豆餡綿綿的口感👍🏻

朋友升職請食飯😬今次去左位於灣仔地鐵站附近秋田鐵板燒刺身專門店😬除咗每道食材非常新鮮之外🙌無論係師傅或店員服務態度親切👍成晚食得好開心🥰✨餐前小食雞泡魚干🐡及沙律醋沙律🥗食哂準備開餐了🤗✨鵝肝蒸蛋非常嫩滑☺️嫩嫩蒸蛋上有較濃味既鵝肝👍仲食得到嗶嗶啵啵的魚子架😌鮮味十足‼️✨✨鹿兒島霜降和牛🐮和牛油脂豐富🤗選了薄燒聽師傅建議煎至3成熟🤩入口即化裡面包咗蔥蒜🧄慢慢咀嚼先感受和牛軟滑又唔會成口油膩感🥰搭配炸蒜片與昆布鹽及芥辣別有一番風味😍鮮活龍蝦每人半隻😬現切龍蝦非常新鮮😌廚師先將龍蝦肉去殼切件翻炒😊點埋龍蝦膏醬食滋味滿分💯✨原隻鮮活南非鮑魚口感Q彈又帶軟滑配上忌廉海苔汁☺️真係覺得師傅煎既鮑魚真係好好食🤤✨香煎頂級鵝肝好大件☺️平時咁大舊鵝肝會食到成口油🫠但呢度就一啲都冇🤗入口即化點埋黑醋食好唔錯🥰✨龍蝦清湯用返剛剛龍蝦🦞頭部分煲成清甜又濃郁嘅清湯🤤趁熱飲真係好鮮甜👍✨秋田炒飯以雞蛋煙肉炒勻🥓米飯粒粒粒分明非常Q彈😬好有鍋氣夠哂香🤗✨炒野菜入面有椰菜🥬金菇及靈芝菇😊簡單加鹽炒勻再焗一分鐘左右就食得喇😊✨甜品有誠實豆沙包😂師傅自製餅皮配搭豆沙餡微甜而不膩🤤✨最尾食埋茶味🍵濃厚既綠茶雪糕🍧這餐飯真心食

✨餐前小食雞泡魚干🐡
及沙律醋沙律🥗食哂準備開餐了🤗

✨鹿兒島霜降和牛🐮

甜品有誠實豆沙包😂師傅自製餅皮配搭豆沙餡微甜而不膩🤤

✨最尾食埋茶味🍵濃厚既綠茶雪糕🍧這餐飯真心食到好滿足😉
同男朋友慶祝生日最緊要好食得黎又要有儀式感既餐廳😬係香港開業18年既秋田鐵板燒🤩不斷力求進步創新每次食都好有驚喜🥰師傅藉由精湛烹飪手藝呈現食材鮮味🤗享受食物同時仲可以近距離欣賞鐵板燒經典火焰秀🔥擺盤上都特別講究又用心🥳今晚完全係視覺及味覺享受🤩真係幾啱聚餐同慶生活動🥰先付季節沙律及鵝肝魚子蒸蛋😊細滑且蛋香十足加埋鵝肝魚子令口感層次更豐富☺️季節時令蘇格蘭聖子皇伴蒜芯😌靈芝菇起左肉既聖子皇香煎至金黃色☺️加埋爽脆蒜芯及靈芝菇😌鮮活伊勢海老🦞龍蝦在鐵板上飛舞🤤師傅先將肉質扎實龍蝦起肉後☺️再將龍蝦頭蝦膏製成醬汁🤩令鮮味度大大提升👍 香煎北海道帆立貝拌柚子胡椒金箔魚子口感非常Q彈😊擺盤很有法式料理精緻感😍帶子位也相當甜啊👍黑醋鵝肝加入左好多紅酒🍷焗煮再煎至兩邊黃金色☺️放上輕輕兩邊煎過既多士上面😊師傅建議點埋拌碟既黑醋醬食落就唔會成口油膩感覺😎西班牙黑豚豬肉油花分布均勻😬以京木墊底索油之餘微微散出木香🤩豚肉口感相當軟嫩😌師傅切成薄片排好煎至剛剛熟👍沒有過多調味😬想食咸點可夾埋附有既鹽昆布、蒜片及岩鹽食👍秋田炒飯加入大量櫻花蝦及蔥粒☺️少少鹽及胡椒調味😇金黃色嘅飯粒煙煙韌韌得黎粒粒分明🥰食到呢度已好飽🤩
先付季節沙律

🍄食左咁多肉係時候食下炒野菜🥬清一清口腔👍
🦞龍蝦清湯以龍蝦頭熬煮而成👍湯中加入左少量昆布🤤有龍蝦味之餘味道都幾清甜🥳
另外估唔到係生日仲特別送多一道餐牌上沒有的廣島蠔🦪蠔身脹卜卜加埋煙肉粒🥓蒜片提鮮不少😊
🫘精選甜品係店家自製既紅豆莎餅🤤食落唔係好甜👍紅豆軟棉🫘師傅仲喺鐵板上面寫咗生日祝福字句比我地打卡影相留念添🥳令到男朋友開心驚喜呀🤪
$1045 (Dinner)
  • 鮮活伊勢海老
  • 香煎北海道帆立貝拌柚子胡椒金箔魚子
  • 西班牙黑豚豬肉
2024-03-19 344 views
約了朋友開心相聚,約會位於QRE的秋田鐵板燒刺身專門店,因為價錢合理之外,最有驚喜是以米飯等鐵板燒材料砌出的卡通圖案,絕對是慶祝生日之首選。今日我們沒有特別慶祝之事,祝賀語就寫「日日開心」,人生何求,為此最重要,而公仔方面就揀咗Hello Kitty!選擇了每位$1150的二人前套餐,項目豐富海鮮及和牛皆備。雞泡魚肝贈送的餐前小吃。季節沙律主要是沙律菜及粟米粒,以和麻醬調味,味道唔錯。魚籽鵝肝碗蒸蒸蛋幼滑,黑魚子醬之外,內藏鵝肝,矜貴美味。展示食材的時間,生猛仍在郁動的龍蝦配雪花漂亮的鹿兒島和牛柳,見者垂涎!鮮活龍蝦半隻活伊勢海老以龍蝦頭的膏做汁,點可能唔好味,日本伊勢海老新鮮肉彈,呢個餐有此龍蝦已值,建議先食肉,再食包。季節時今海鮮-螺活鮑魚與活螺之選擇,我選擇後者,因為喜歡牠肉爽,火力夠,炒得很香。香煎頂級鵝肝配多士與黑醋汁是零失敗做法,更窩心是配上新鮮菠蘿兩片,吃完鵝肝之後吃,即時減膩。鹿兒島霜降和牛薄燒卷或厚燒我們喜歡口感更豐富的厚燒,霜降和牛柳粒鬆軟入味,肉汁豐富,齒頰留香!秋田炒飯很有鑊氣,米飯粒粒分明帶油光,材料豐富有櫻花蝦、火腿肉、蔥、蛋、紅蘿蔔粒等。配炒野菜及以龍蝦頭

選擇了每位$1150的二人前套餐,項目豐富海鮮及和牛皆備。
雞泡魚肝
贈送的餐前小吃。
雞泡魚肝
季節沙律
主要是沙律菜及粟米粒,以和麻醬調味,味道唔錯。
魚籽鵝肝碗蒸
蒸蛋幼滑,黑魚子醬之外,內藏鵝肝,矜貴美味。
魚籽鵝肝碗蒸
鮮活龍蝦半隻活伊勢海老,

秋田炒飯
秋田炒飯
配炒野菜及以龍蝦頭做的龍蝦清湯。
甜品是紅豆餅及黑芝麻雪糕。

2024-03-11
$1265 (Dinner)
2024-03-15 147 views
中午時候同老公去秋田食lunch我哋一向都好鍾意食鐵板燒但鐵板燒嚟講夜晚通常都係比較貴嘅所以今次我哋揀午餐時段食比較經濟啲我哋揀咗兩個一人餐 [楓]$208 一人前 真係好抵食計埋前菜總共有八樣嘢食💕😋😋當然係相機食先😂平時都算細食嘅我 我諗因為實在太豐富無論係嘢食嘅味道同埋賣相都相當之吸引今次八樣嘢我竟然全部食得晒😆鐵板燒其中一樣特色就係坐喺廚師面前一路可以欣賞佢煮嘢食而一邊喺度食真係覺得特別好食嘅🤭🤭
中午時候同老公去秋田食lunch

鐵板燒其中一樣特色就係坐喺廚師面前
一路可以欣賞佢煮嘢食而一邊喺度食
真係覺得特別好食嘅🤭🤭

2024-03-12 142 views
好耐之前食過午餐覺得不錯,今次拉埋好友陪我食晚餐!今晚點了秋田二人前套餐 ($1,150/person)師傅首先煎鷄泡魚干作為小食,等我哋可以一邊食,一邊欣賞師傅的廚藝!☄️沙律 (Seasonal salad)- 開胃前菜☄️魚籽鵝肝碗蒸(Foie gras and roes egg custard steamed in original egg shell)- 配埋魚籽鵝肝更能提升味道。☄️鮮活龍蝦半隻活伊勢海老 (Live lobster (half tail))- 啖啖肉,龍蝦肉好彈牙!☄️螺片(Seasonal Seafood)- 鮮甜☄️香煎頂級鵝肝(Seared goose livers)- 我的至愛,滿口充斥着油香味!☄️秋田炒飯 (Akita signature fried rice)- 粒粒鮮明,忍不住吃完整碗!😋😋☄️炒野菜 (Assorted garden vegetables)☄️龍蝦清湯 (Lobster soup)- 熱騰騰又鮮甜。☄️精選甜品 (Daily special dessert)- 銅鑼燒夾住十勝紅豆,仲有芝麻雪糕添!☄️鹿兒島霜降和牛厚燒(Kagoshima b
好耐之前食過午餐覺得不錯,今次拉埋好友陪我食晚餐!
今晚點了秋田二人前套餐 ($1,150/person)

☄️沙律 (Seasonal salad)- 開胃前菜
☄️螺片(Seasonal Seafood)- 鮮甜
☄️鹿兒島霜降和牛厚燒(Kagoshima beef steak)- 旁邊放有岩鹽、咸昆布、Wasabi俾你蘸上一齊食!不過我覺得還是原汁原味更好!
最後師傅還很窩心砌了一個Hello Kitty 祝福我們日日開心!🥳🥳

食完好滿足,美食又再一次戰勝我的減肥計劃!
2024-03-11
$1265 (Dinner)
  • 香煎頂級鵝肝
  • 鮮三文魚籽蒸原殼蛋
  • 活伊勢龍蝦
  • 秋田特色炒飯
2024-03-10 88 views
位於灣仔嘅秋田鐵板燒專門店,開業十多年經驗豐富,秋田二人餐用料上乘且新鮮,值得一試🔥🔸燒雞泡魚干係每枱都會送嘅小食,可以邊食邊欣賞接下來廚師嘅表演。🔸魚籽鵝肝蒸蛋夠晒豪華,蒸蛋好滑嫩,鵝肝嘅濃郁香味同魚籽嘅鮮味絕對係絕配。用上新鮮即拆嘅🔸活伊勢海老!鐵板燒過後更加提升咗佢嘅自然甜味,加上自身蝦膏煮成嘅汁使其更為濃郁🤤第二道海鮮為🔸原隻鮮活南非鮑魚。鮑魚質地經燒烤後更加彈牙。配上忌廉紫菜汁多了一番風味再來每人可以揀一款 🔸香煎頂級鵝肝或北海道帆立貝,2人黎食當然各一,可以2款都食晒。鵝肝外脆內嫩,帶嚟一種濃郁嘅奶油味同鵝肝嘅獨特風味。而帆立貝鮮甜彈牙,中心位置保持半熟狀態,火喉一流。🥰到主菜嘅🔸鹿兒島霜降和牛厚燒。比薄燒嘅每人$950貴$200元,但呢個絕對係肉食者天堂!霜降和牛濃郁嘅肉香味,簡單以鹽/蒜調味已經驚為天人❤️最後仲有秋田炒飯同炒野菜,加上剛才用火燒過嘅龍蝦頭煮成🔸龍蝦清湯,中和返牛嘅油膩感覺,準備收尾最後係用鐵板燒新鮮熱辣製作嘅🔸十勝紅豆銅鑼燒以及雪糕,亦可請廚師幫忙畫畫並讓客人們走進鐵板燒位前影相合照留念,服務周到📸️

2024-03-09 74 views
今日經朋友介紹之下,來到了這間日式的鐵板燒餐廳,品嚐一下精美的晚餐.這間餐廳的私隱度很高會有細細張鐵板燒枱,讓大家寧靜地品嚐精美的晚餐.這一個二人套餐,包括有本人最愛的鹿兒島和牛,新鮮生猛龍蝦同鮑魚等.這個沙律配上自家製的醬汁十分之開胃.魚乾是即燒的,十分之好味.燒龍蝦是一道精緻豪華的海鮮美食,深受人們喜愛。龍蝦肉質鮮美,富含豐富的蛋白質和營養價值。燒龍蝦的烹飪方式通常是將龍蝦切開,使龍蝦肉質變得鮮嫩多汁,加上廚師的刀工十分之了得,令人讚嘆.燒龍蝦的美味不僅體現在龍蝦肉質的口感上,還體現在其獨特的香氣和豐富的味道上。烤製過程中,龍蝦肉釋放出濃郁的海鮮香氣,令人垂涎三尺.十分生猛的鮑魚入口充滿了彈性.燒鵝肝是一道極具精緻和豪華感的美食,被譽為法國菜中的經典之一。鵝肝本身就是一種高級的食材,其質地細膩,濃郁的口感和獨特的風味令人難以抗拒。燒鵝肝通常是在中小火下煎烤至表面金黃酥脆,內部保持著細滑,因此廚師火候控制要很小心.鹿兒島燒和牛是一道令人垂涎欲滴的美食,而鹿兒島地區以其獨特的和牛品種而聞名。鹿兒島和牛以其優質的肉質和豐富的油花而受到廣泛讚賞。燒和牛的製作過程要求精準的火候和技巧。師傅們

這個沙律配上自家製的醬汁十分之開胃.

魚乾是即燒的,十分之好味.

十分生猛的鮑魚入口充滿了彈性.

燒和牛的製作過程要求精準的火候和技巧。師傅們將和牛切成細粒,然後在燒烤爐上以高溫快速烹調,使肉質保持.

龍蝦清湯正好為燒烤中和了一下.

鑊氣十足的炒飯為這一餐畫上一個完美的句號.

這間餐廳還可以讓大家在鐵板上拍照紀念一下精美的時刻.
2024-03-07 327 views
喺利東街最入QRE Plaza呢間嘅老字號秋田鐵板燒刺身專門店,最受歡迎嘅應該係呢個秋田二人前套餐,每位$950起,如果想要和牛厚燒價錢則係$1150。餐廳環境相當闊落,有好幾張鐵板燒枱。先黎嘅係前菜鐵板雞泡魚乾以及季節沙律,同時師傳亦準備緊魚籽鵝肝蒸蛋,呢個蒸蛋滑嫩,上面嘅魚籽同鵝肝帶俾蒸蛋多一份鹹香同油脂香氣☺️鮮活龍蝦🦞二人前有成隻活龍蝦,每人半隻,龍蝦用上牛油以及龍蝦膏作主要調味,新鮮爽彈味道濃郁👍🏻而龍蝦頭亦會點火燒香以作之後嘅龍蝦清湯,火焰show相當吸睛🔥原隻鮮活南非鮑魚鮑魚好厚肉,配上加入新鮮嘅紫菜煮成嘅忌廉汁,味道濃郁口感彈牙☺️香煎頂級鵝肝 或 香煎北海道帆立貝每人可以揀一款,我哋就一於嗌晒2款,鵝肝好大一塊,表面酥脆入面則綿到化開,會配上酸甜味嘅黑醋汁中和返油脂感。刺身級大大粒嘅帆立貝煎到半生熟,表面配咗柚子胡椒帶出帶子嘅鮮味😍鹿兒島霜降和牛厚燒和牛厚燒無論香氣,油脂香都非常出,而用鐵板高溫先可以完美地將和牛表面煎到金黃香脆入面柔軟,搭配山葵、蒜片及昆布鹽會有唔同風味🤤秋田炒飯 炒野菜就到尾聲,黎嘅係櫻花蝦煙肉炒飯以及蒜蓉炒野菜,再加返龍蝦清湯甜品幾有新鮮感,係用鐵板

魚籽鵝肝蒸蛋

鮮活龍蝦🦞
鮮活龍蝦

原隻鮮活南非鮑魚
鮮活南非鮑魚

香煎頂級鵝肝 或 香煎北海道帆立貝

秋田炒飯 炒野菜

甜品幾有新鮮感,係用鐵板即燒嘅銅鑼燒,入面包住十勝紅豆,另外仲有雪糕,可以夾埋黎一齊食😍師傅好有心機最後送上鬆弛熊一隻,祝願大家身體健康❤️
2024-03-06
Type of Meal
Dinner
Celebration
Anniversary
鮮活龍蝦
鮮活南非鮑魚
2024-03-06 165 views
今晚朋友帶我去了灣仔一間樓上鋪食鐵板燒,餐廳分不同的間格,亦有廚師於面前慢慢把食物用鐵板逐道菜呈現。前菜: 味淋魚乾是很開胃和香口的前菜,點沙律醬更為好食。魚籽鵝肝蒸蛋熱辣辣,蒸蛋十分滑溜。主食: 新鮮的龍蝦,爽口美味。配香口多士,很夾。之後更整成龍蝦清湯,鮮甜可口。而新鮮的鮑魚,用了昆布焗一焗,加上忌廉配新鮮海苔醬,鮮甜爽口。鵝肝多士亦是難忘的一道,入口即化,香濃可口,配新鮮菠蘿。厚燒鹿兒島牛扒,入口即溶,配鹽、芥末和炸。炒飯:煙肉炒飯,粒粒分明,加上大量櫻花蝦,口感十足。甜品:即整的銅鑼燒,配上甜蜜蜜的紅豆,夾住芝麻雪糕,一凍一熱,亦很好味。

炒飯:煙肉炒飯,粒粒分明,加上大量櫻花蝦,口感十足。

⭐️評分:4/5-午餐分量超多又好吃😍和廚師的互動也好有樂趣,增添風味屹立不倒多年,裝修相對舊式-✳️香煎頂級鵝肝 👍👍鵝肝入口嫩滑,油香味濃郁配搭烘乾香脆麵包一口鵝肝一口菠蘿,中和油膩感-✳️脆蒜片美國牛小排 👍👍牛小排特有的脂肪油香牛扒美肥,煎得焦香誘人有厚度、彈性、濕度、肉汁蒜片香脆甘香,平衡油膩感-✳️鮮三文魚籽蒸蛋 & 沙津 👍蒸蛋滑溜香潤,三文魚籽鹹香鮮味足-✳️味噌湯剛好清新爽口,中和牛排的油膩感-✳️秋田特式炒飯👍鐵板燒炒飯特別有特色一開始像是炒白雪雪的「發寶膠」🤣加入配料色彩繽紛,色香味俱全炒飯粒粒分明,香氣撲鼻-✳️炒野菜各種蔬菜質地不一爽脆香軟,保持濕潤-✳️日本抹茶雪糕--⭐味道 4/5⭐️特色 4.5/5⭐️環境 3.5/5⭐️性價比 4.5/5 ⭐️服務 4/5
⭐️評分:4/5
午餐分量超多又好吃😍
廚師的互動也好有樂趣,增添風味
屹立不倒多年,裝修相對舊式
✳️香煎頂級鵝肝 👍👍
鵝肝入口嫩滑,油香味濃郁
配搭烘乾香脆麵包
一口鵝肝一口菠蘿,中和油膩感

✳️脆蒜片美國牛小排 👍👍
牛小排特有的脂肪油香
牛扒美肥,煎得焦香誘人
有厚度、彈性、濕度、肉汁
蒜片香脆甘香,平衡油膩感

✳️鮮三文魚籽蒸蛋 & 沙津 👍
蒸蛋滑溜香潤,三文魚籽鹹香
鮮味足

✳️味噌湯
剛好清新爽口,中和牛排的油膩感
✳️秋田特式炒飯👍
鐵板燒炒飯特別有特色
一開始像是炒白雪雪的「發寶膠」🤣
加入配料色彩繽紛,色香味俱全
炒飯粒粒分明,香氣撲鼻

✳️炒野菜
各種蔬菜質地不一