Hiring
Up to $18,000
Monthly (Negotiable)
Up to $18,000
Monthly
Restaurant: alfafa (康怡廣場北座)
Info:

2022-06-24 1644 views
之前係度叫過幾次外賣,感覺幾好今次同朋友嚟食tea set朋友叫嘅拿坡里意粉,味道👌不過料就少啲因為鍾意食天使麵,所以我叫咗呢個👇雖然我唔喜歡太多醬汁,但乾噌噌又無乜味,雞肉雖多但嚡口全程得兩個侍應招呼,嗌極都無人睬,要出到櫃檯叫人朋友+4蚊叫凍奶茶,佢話唔夠奶,茶味又淡我嘅有機雜莓茶,茶包不止,味更差,感覺係普通茶包,完全無果茶香味估唔到一個下午茶餐,令我有啲失望,重對佢印象改觀
之前係度叫過幾次外賣,感覺幾好

今次同朋友嚟食tea set

朋友叫嘅拿坡里意粉,味道👌
不過料就少啲
拿坡里蜆肉有機鮮磨菇炒意粉

因為鍾意食天使麵,所以我叫咗呢個👇
日式照燒汁烤雞有機鮮磨菇天使麵

雖然我唔喜歡太多醬汁,但乾噌噌又無乜味,雞肉雖多但嚡口

全程得兩個侍應招呼,嗌極都無人睬,要出到櫃檯叫人

凍奶茶

朋友+4蚊叫凍奶茶,佢話唔夠奶,茶味又淡

有機果茶

估唔到一個下午茶餐,令我有啲失望,重對佢印象改觀

2022-06-22
Tea
2022-05-18 1214 views
康怡有間專食亞洲特色菜式嘅餐廳有各款主菜一人晚餐或者二人餐選擇包埋是日餐湯,麵包同餐飲十分豐富焗香檸春雞(半隻)配烤新薯及泰式甜辣醬$118春雞啖啖肉又清香檸檬味,配埋泰式甜辣醬酸酸甜甜,多一份層次Alfafa海鮮飯$128好多海鮮配料款式,有機藍青口、 烤虎蝦🍤大西洋鱈魚柳,魷魚🦑飯裡有蜆肉,不同口感
康怡有間專食亞洲特色菜式嘅餐廳
有各款主菜一人晚餐或者二人餐選擇
包埋是日餐湯,麵包同餐飲
十分豐富

焗香檸春雞(半隻)
配烤新薯及泰式甜辣醬$118
春雞啖啖肉又清香檸檬味,配埋泰式甜辣醬酸酸甜甜,多一份層次

Alfafa海鮮飯$128
飯裡有蜆肉,不同口感

Dinner
2022-04-24 945 views
Alfafa 樂富 太古環境係唔錯 裝修設計係ok坐得係舒服不過同食物有落差因為環境好 所以對食物都會有點期望佢唔係難食 不過普通到冇得再普通份量唔一定要多 西餐廳 都預左食精緻少少所以覺得整體叫做及格
Alfafa 樂富 太古
佢唔係難食 不過普通到冇得再普通
份量唔一定要多 西餐廳 都預左食精緻少少
所以覺得整體叫做及格

2022-02-26 959 views
Alfafa分店都幾多,今次在太古行街,又唔使等位,就入去食左個tea set。最鍾意平日下午茶時間去食野,成日都有抵野食。Alfafa tea set $54 另外加一服務費,可以有個主食加飲品。今次叫左拿坡里蜆肉有機鮮蘑菇炒意粉,味道不過不失,份量都可以接受,始終係下午茶呀麻!看上去紅,實際上不辣的。個飲品我有少少失望,叫左有機茶(雜莓茶), 上黎發現原來是茶包泡的一杯... 以為cafe 會精緻點的, 味道就是普通茶味

2022-02-11 697 views
今日去呢間cafe 食早餐,佢哋班侍應一流,對食客很有禮貌,尤其老人家,教他們安心出行,我坐出餐位附近,見到每個侍應取餐前也用酒精搓手,每serve 一個客也做一次,真係食得好安心,食物質素也不錯,值得再去
2022-01-29 469 views
早餐Full 仲抵食過大快活,羅宋湯長通粉,煎旦,腸,芝麻包加咖啡,四十幾蚊,侍應服務態度一流,環境衛生,座位亦寬躺,很多不同款式早餐,香蕉pancake 都好多大叫
🧡🐟 意料之外。水準之上的連鎖歐陸餐廳 🥗🍝🍴 alfafa📍太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M2舖成日行街都見到Alfafa,但可能因為對連鎖餐廳沉悶的既定印象,一直未食過🤭🤭今日lunchtime未決定去邊度chill🥂,經過Alfafa見到午市lunch set似乎有好多不同的選擇,有Salad bowl、又有韓、日、歐陸菜,加上不用排隊等位,一於試下😆😆🔆Alfafa超級沙律 連餐包🥗🥖今日沙律菜🥗是羽衣甘藍,好新鮮,沙律醬汁份量控制得好好,唔會過多 (平時我會叫on side但今日忘記左,但都ok😆👍🏻),topping有合桃、蘋果、杏仁片,好fresh好開胃👍🏻😋餐包出乎意料地好食,外脆內軟,仲要有我喜歡的Anchor牛油🧈🥖🔆 大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇 配日式照燒炒意粉🐟🍄🍝鱈魚柳幾大件,好滑,啖啖肉😆魚皮用左少少鹽調味,煎得好香脆,鹹鹹地好好味👅意粉係偏幼身嘅日式意粉,用照燒汁炒好入味,掛到個汁,夾埋好多翡翠苗、紅椒、洋葱同蘑菇一齊食,口感豐富,好滿足☺️☺️但個照燒汁太多同好甜,食到最後有少少漏🙈🙈🔆 錫蘭奶茶 (熱)茶味濃,但無乜奶香🐷🐷整體評價: 沙律🥗同意粉🍝都在
🧡🐟 意料之外。水準之上的連鎖歐陸餐廳 🥗🍝

🍴 alfafa
📍太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M2舖

Alfafa超級沙律連餐包

🔆Alfafa超級沙律 連餐包🥗🥖

大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇配日式照燒炒意粉
🔆 大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇 配日式照燒炒意粉🐟🍄🍝

但個照燒汁太多同好甜,食到最後有少少漏🙈🙈

🔆 錫蘭奶茶 (熱)
茶味濃,但無乜奶香

🐷🐷整體評價:
沙律🥗同意粉🍝都在水準之上,真有點意想不到😆

餐廳服務好好,要求紙巾、加水等都好快送到,而Lunch set好多款式選擇,令我對連鎖餐廳有少少🤏改觀了😜
2022-01-19
$106 (Lunch)
Alfafa超級沙律連餐包
大西洋鱈魚柳及有機鮮蘑菇配日式照燒炒意粉
2021-12-04 619 views
Alfalfa 康怡分店嘅環境係幾舒服好識得利用白日光加埋鏡既反射令到裡面感覺自然舒服食物質素50 50啦 叫左個雞柳天使面 好多油 如果係橄欖油都好d 唔係既話又可以挑戰健康指數All in all , Sit comfortable, staff friendly.
Alfalfa 康怡分店嘅環境係幾舒服
好識得利用白日光加埋鏡既反射
令到裡面感覺自然舒服
食物質素50 50啦
叫左個雞柳天使面 好多油 如果係橄欖油都好d
唔係既話又可以挑戰健康指數
🌟🌟🌟大西洋鱈魚柳及有機鲜蘑菇配日式照燒炒意粉 $96鱈魚柳很嫩,意粉味道特別,像中餐的炒粉,吃了停不下来那種。但是整盤除了一片鱈魚和零散的蘑菇,其餘都是碳水炸彈💣沙律好吃,加了堅果片特別香👍錫蘭奶茶也不錯,丝滑濃郁我的沙律和小麵包吃了一半服務員就想端走,太没有眼力見了。。。。。。咋想的。。。。。。
🌟🌟🌟大西洋鱈魚柳及有機鲜蘑菇配日式照燒炒意粉 $96

沙律好吃,加了堅果片特別香👍
錫蘭奶茶也不錯,丝滑濃郁

大西洋鱈魚柳及有機鲜蘑菇配日式照燒炒意粉
沙律奶茶
2021-11-18
$106 (Dinner)
沙律奶茶
2021-11-07 456 views
極差的咖啡! 男服務員有極差的服務!作為一間餐廳,除了食品外,飲品是什麼重要的,今天心血來潮去了這件ALFA餐廳吃早餐,早餐比平常的貴,對面一間 X木還是36-40幾,這間沒有服務,但收加一,50多元起才埋單,這也不是最重要而是那杯帶了苦味的咖啡,我同那位男服務員反映咖啡很苦,那位男服務員說叫我加糖,我平常習慣所有飲品不落糖,他說他們的咖啡是有苦味的。 就此解決了我的難題!!沒有解決服務0分,甚至負分,我說很久之前來過飲奶茶也算好一點,但沒有選擇,不能換其他飲品,叫我下糖減低苦味我也去過很多餐廳,有時遇到叫錯飲品,冷/暖,也會立即幫人客換。這間0分BAD SERVICE! 我一定不再來這間餐廳,早餐還要比加一如果大家不喜歡飲苦味咖啡,千萬要三思,因食物質素也是十分一般差,收費貴人10元,對面或康怡附近幾間也比這間好不再回頭的一間差餐廳
極差的咖啡! 男服務員有極差的服務!

這也不是最重要

他說他們的咖啡是有苦味的。 就此解決了我的難題!!沒有解決

不再回頭的一間差餐廳
2021-11-07
2021-10-14 549 views
位於康怡廣場嘅alfafa係太古呢頭都算係比較抵食嘅西餐廳🍽️價位大約係$100 有齊餐湯、主菜同飲品而且座位舒適 都係唔錯嘅選擇.1️⃣烤澳洲100日穀飼牛有機鮮蘑菇及亞麻籽燴紅米飯 ($104)牛肉夠腍 而且夠晒入味 應該係用左慢煮方面黎烹調而且餐廳仲用左紅米飯 係健康之選👍🏻.2️⃣炸美國豬扒配荔枝甜酸汁及白飯 ($98)呢個炸豬扒炸得脆卜卜 雖然有少少乾但係都可接受最特別係用上荔枝作為甜酸汁 真係未試過呢個配搭 鮮果嘅甜味同炸豬扒好夾😛.套餐仲會配上是日餐湯(蘑菇湯) 而且仲有餐包🍞飲品方面我選擇左有機芒果橙茶🫖睇一睇個茶包仲係經Fair trade 認證咁有心思 真係值得支持整體黎講係一個好完整嘅晚餐
價位大約係$100 有齊餐湯、主菜同飲品
而且座位舒適 都係唔錯嘅選擇

牛肉夠腍 而且夠晒入味 應該係用左慢煮方面黎烹調
而且餐廳仲用左紅米飯 係健康之選👍🏻
2️⃣炸美國豬扒配荔枝甜酸汁及白飯 ($98)

呢個炸豬扒炸得脆卜卜 雖然有少少乾但係都可接受
最特別係用上荔枝作為甜酸汁 真係未試過呢個配搭
鮮果嘅甜味同炸豬扒好夾😛

套餐仲會配上是日餐湯(蘑菇湯) 而且仲有餐包🍞

飲品方面我選擇左有機芒果橙茶🫖
睇一睇個茶包仲係經Fair trade 認證
咁有心思 真係值得支持
整體黎講係一個好完整嘅晚餐
$100 (Dinner)
2021-09-02 756 views
#去到邊食到邊系列 #太古食咩好#Alfafa #alfafahk _🌟烤美國有骨豬柳天使麵 $92🐷🌟焗香檸春雞半隻配烤新薯及泰式甜辣醬 $118 🐔兩個都係套餐,配一份餐包同湯/沙律🥗同飲品,呢個價錢黎講就唔係特別抵,勝在隻春雞上菜個陣熱辣辣🔥唔鞋口,不過個份量就少左啲可能個日好多人,侍應都唔係好聽到人講野,好多枱都揾佢地,上菜比較慢ಥ_ಥ簡單解決一餐都ok既,所有野都偏淡冇乜味🙈__alfafa (康怡廣場) (太古)太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M2舖
#去到邊食到邊系列 #太古食咩好
#Alfafa #alfafahk
_
🌟烤美國有骨豬柳天使麵 $92🐷
🌟焗香檸春雞半隻配烤新薯及泰式甜辣醬 $118 🐔

__
alfafa (康怡廣場) (太古)
太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M2舖
2021-08-31
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2021-08-05 573 views
今日太多野做,到3:30 先叫食到個Lunch ... 其實即係下午茶.. 🥲見佢唔駛等就快快脆入去坐低,話哂係下午茶時間,唔多選擇都正常既,我地叫咗蕃茄蜆肉意粉同燒汁雞肉天使麵,分別都係$56包杯飲品燒汁雞肉天使麵味道都濃,不過雞肉有少少雪藏味,可接受😊但蕃茄蜆肉意粉🍝就差了,沒有蕃茄味,個汁好淡口,要自己加茄汁及芝士粉先至可以叫做有味.. 😵‍💫叫埋個雜莓茶,其實係茶包,味道麻麻哋,有D澀,唔太好入口😔

燒汁雞肉天使麵味道都濃,不過雞肉有少少雪藏味,可接受😊

叫埋個雜莓茶,其實係茶包,味道麻麻哋,有D澀,唔太好入口😔
2021-05-12 1497 views
下午茶時段周圍都冇位食飯,得依間仲有位,比較下同附近餐廳係略為貴小小,不過坐位舒適,而且餐後仲有個小果jam 送反都可以拉一般餐廳既salad都係生菜再加丁丁火箭菜,依間lunch set 既沙律就有羽衣甘藍而且仲有D 提子乾,蘋果乾,不過提子乾好(甜得滯),個底既sauce唔知係咪都黎至蘋果乾呢一樣超甜,包身表面脆薄,內裡微軟,咬落去感覺有D似鬆餅咁大隻碟大到可以劃花,但D 野食擺位就求其左D,5舊西蘭花藏哂喺豬扒下面,豬扒較薄易咬,味道一般

Tea
2021-04-16 1218 views
真係喺太古諗唔到食咩 先揀咗佢😓但係現在後悔了🥲🥲我寧願上番樓上等一個鐘牛角都唔揀佢💩2人set $399🔺前菜湯&沙律🥗🔹黑椒香蒜炒有機藍青口前菜黎講份量就真係好多 但個醬汁浠到好似水咁 我不能接受😑🔺主菜🍖焗醬燒豬肋骨配薯條個燒豬肋骨乾到呢...😑😑又難切 食落又乾又韌...個楓糖醬汁都係乾爭爭🥲🥲想喊🥲最好食就係側邊脆卜卜嘅薯條吧🥲🍕煙三文魚啡菇薄餅呢個係最正常😅好彩地佢係用咗薄底Pizza 似樣返少少😅上面就冇乜sauce了,不過三文魚同埋菇都算夾 不過不失啦🔺甜品🍰朱古力蛋糕配雪糕呢個加返少少分啦🥺算係幾有誠意 用朱古力蛋糕底 仲要係有朱古力流心嘅😋好似食緊心太軟咁😅雪糕都係最普通啲味啦,可以揀芒果🥭朱古力🍫or雲呢拿味。最後揀咗芒果同埋朱古力味 開頭以為佢一定比啲好假味嘅雪糕我 不過呢2款又唔係喎 朱古力同芒果味都濃郁☕️Latte好 過 份 嘅一杯咖啡!大佬你唔想拉花唔好拉😑我唔介意就咁冇拉花嘅咖啡上台 反正本身都冇好大expectation...但係求其搵啲泡拉pat屎俾我係做乜嘢😑根本就唔夠奶 打到全部都係泡黎 拉花淡色 杯咖啡亦都有一半係泡黎 仲要好似+10幾蚊先有呢

2人set $399

🍕煙三文魚啡菇薄餅

🔺甜品
🍰朱古力蛋糕配雪糕

☕️Latte
好 過 份 嘅一杯咖啡!大佬你唔想拉花唔好拉😑我唔介意就咁冇拉花嘅咖啡上台 反正本身都冇好大expectation...但係求其搵啲泡拉pat屎俾我係做乜嘢😑根本就唔夠奶 打到全部都係泡黎 拉花淡色 杯咖啡亦都有一半係泡黎 仲要好似+10幾蚊先有呢一杯野 好嬲...

冇下次!呢餐4百幾蚊嘅飯真係好唔抵..
大家真係唔好去........