This shop is right next to the element cinema, pretty convenient before or after a movie, the food quality is pretty out of my expectation, yummy yummy, and the restaurant is pretty tranquil cause not many ppl dinning here haaOrdered Fusion Salmon & Mentaiko Spagetti, tasting super rich, and you can add cheese powder if you are lover of cheese as me haa, the taste is strong and yummy, super creamy, even salmon slices not so fresh, but it’s simply good dishes filling up your stomach haaCarbonara

Carbonara Spaghetti having good taste, you will get full after complete the whole dish haa, but i love salmon one better
Carbonara Spaghetti
outsides:
insides:
menu:
Here is a self-serving restaurant, you can take your glass of water outsides, and they are giving you recycling tableware, good to have salmon spaghetti here
2023-01-04 18 views
聖誕節期間有好多好戲上演行開圓方見到有好戲一個鐘唔夠就開戲諗住快快搵間餐廳食完去好戲同家人買飛時見到旁邊有間餐廳《Alimente》打睇open rice見到有唔少好評 賣相都錯見評論好多人推介漢堡同牛扒一於跟機試下首先嚟咗一個超驚喜嘅牛肉漢堡真心比起其他專門賣漢堡嘅漢堡包更加好食一咬落去啲肉汁係流到成手都係一啲都唔花巧 但係食得出有心機整配少少辣 外脆內軟既粗薯條一口接字點寫接一口好邪惡牛扒五成熟 牛味濃又淋又香升級左做套餐 30蚊多4樣野沙律新鮮 南瓜湯飲得出係鮮打飲品點左黑咖啡 仲有個鮮油多士送呢一餐真心驚喜平時成日行過都無特別留意啱晒睇戲前食午餐或晚餐
聖誕節期間有好多好戲上演

平時成日行過都無特別留意
啱晒睇戲前食午餐或晚餐
1K
2023-01-03 356 views
#尖沙咀 #圓方 #九龍站 @ alimentehk🥳趁著假期, 與閨蜜相約到圓方行街 Shopping 順便食個聖誕餐! 行行下去到戲院買定飛睇阿凡達2, 發現戲院隔離原來有間餐廳, 唔止門前有小食及座位, 行入少少原來係一間餐廳!先在櫃位購買食品, 拿著牌號找座位, 便有專人送上餐食! 🧀自家製餐湯 配 煙鴨胸芝士烤包 / 傳統意式蕃茄烤包 ~ 決定試試鴨胸烤包! 湯是蕃茄濃湯! 包烤得香脆, 芝士夠多, 配湯一流! 🥗特色三文魚沙律 / 冬日豐富蛋白沙律 / 素菜沙律 ~ 當然是三文魚吧, 蔬菜新鮮, 三文魚雖是熟的, 但不硬不腥, 很滑!🍝主菜10選1, 泰式黃金大蝦長通粉 $268 ~ 蝦大大隻, 爽口彈牙, 沒有長通粉轉闊麵, 我更愛! 闊麵軟硬適中, 醬汁味道酸酸辣辣的很開胃! 🥑牛油果醬雞肉芝士墨西哥卷配洋蔥圈 $88 ~ 濃香芝士, 配上嫩滑雞肉, 三色椒增添口感! 墨西哥薄餅烤得很香軟, 讚! 臨走時, 老闆表示他們餐廳的食物, 是戲院小食部以外唯一可外帶的食物, 下次趕時間可以買入場食!
#尖沙咀 #圓方 #九龍站 @ alimentehk

先在櫃位購買食品, 拿著牌號找座位, 便有專人送上餐食!

2022-12-31 33 views
今日喺圓方睇完戲,勁肚餓,見到戲院出邊嘅餐廳都幾吸引,價錢亦都合理,便入去醫肚。🐓芝麻蜜糖雞翼五隻 $48雞翼外皮烤至香脆,肉質嫩滑juicy,配蜜糖汁味道真係冇得輸!🐂傳統牛面肉醬長通粉牛面肉切成碎,混埋個番茄🍅醬,二合為一,好夠味,又勁夾!👍🏼個汁唔會勁稀,啲汁攝晒落個長通粉入面,掛晒個汁,食到最後連個汁都清晒🤭🐖法式豬鞍架 配烤菜及薯條豬鞍厚切,烤得好靚,食落一啲都唔嚡口,肉質嫩滑,配嘅烤菜都好有誠意,有數款,唔係淨係得薯仔,薯條一食就知係即炸,勁邪惡,勁快掃清😆🥔英式傳統香腸薯蓉(配洋蔥香菌汁)呢個薯蓉好正,好軟滑,撈埋個香菌汁,份量都多,勁正。香腸粗身咬落juicy,整體不錯。🥤加埋兩罐冰凍嘅汽水,感覺勁chill!!
🐓芝麻蜜糖雞翼五隻 $48

🐂傳統牛面肉醬長通粉

🐖法式豬鞍架 配烤菜及薯條

🥔英式傳統香腸薯蓉(配洋蔥香菌汁)

🥤加埋兩罐冰凍嘅汽水,感覺勁chill!!
2022-12-26 30 views
呢間餐廳喺圓方戲院隔離,食物高質抵食,唔使加一,仲可以拎入戲院食!主打西餐料理,仲有啲poke bowl🥗可以揀,想食得健康啲又得!仲要所有主食加$30就可以轉套餐,包餐湯/沙律同埋果茶/咖啡嗰啲~算係喺圓方入面,唔係連鎖,食物又高質抵食嘅一間餐廳!------------------------------🐟◖深海魚扒配烤菜及薯蓉◗ $148深海魚扒外皮香脆,上面有啲咖喱脆脆,魚肉好鮮嫩滑溜,食落少少辣仲好有鮮味!有啲烤菜同薯蓉喺底,啲南瓜、茄子嗰啲吸晒魚嘅鮮味,幼滑嘅薯蓉同埋魚肉食,口感更豐富!🥙◖沙律+烏龍茶◗ 跟餐+$30雜菜沙律用咗黑醋作調味,健康得黎又唔dry一!跟沙律嘅話,仲會有一片意式香草包,香脆鬆軟!🦐◖海鮮三重奏◗ $128佢有幾款poke bowl可以揀,個底都可以揀白米+紅米/糙米/什錦飯/沙律,今次揀咗沙律底,蛋白質同纖維都有齊!呢一款裏面啲海鮮有炒蝦、魚柳同魷魚粒,加上青瓜、椰菜絲、同西蘭花做底,清新得黎又飽肚!🫕◖餐湯(蕃茄湯)+荔枝果茶◗ 跟餐+$30蕃茄湯有啲似羅宋湯,好thick有口感,辣辣地又酸味味咁好開胃!荔枝果茶可以叫少甜,紅茶底,帶啲荔枝味,
🐟◖深海魚扒配烤菜及薯蓉◗ $148

🥙◖沙律+烏龍茶◗ 跟餐+$30

🦐◖海鮮三重奏◗ $128

🫕◖餐湯(蕃茄湯)+荔枝果茶◗ 跟餐+$30
蕃茄湯有啲似羅宋湯,好thick有口感,辣辣地又酸味味咁好開胃!荔枝果茶可以叫少甜,紅茶底,帶啲荔枝味,味道幾好,但仍然覺得甜咗少少~

🍗◖芝麻蜜糖雞翼◗ $48
有五大隻雞翼,外皮仲有少少脆口,蜜糖醬均勻咁包裹住每隻雞翼,肉質鮮嫩多汁!

🌟Encore指數:8.5/10
2022-12-24 24 views
睇戲前食咗個晚飯先,呢間餐廳係戲院入面,以自助點餐形式,更不設加一服務費!聖誕將至,特設festival three course meal,包左餐湯、烤包二選一(煙鴨胸芝士烤包 /傳統意式蕃茄烤包)、沙律三選一(特色三文魚沙律/冬日豐富蛋白沙律/素菜沙律)、主菜及紅白酒!主菜係带子配翠綠意大利飯,帶子幾大粒,而且煎到好香,入口鮮味十足!意飯配青醬汁都幾惹味😋醬汁充滿蒜香🧄同香草味😙三文魚沙律好足料,有三文魚、牛油果🥑紅蘿蔔🥕、薯仔🥔、粟米🌽、南瓜!除左three course meal menu, 唔想食太飽可以叫light meal menu,叫左卡邦尼意粉配唐揚雞,卡邦尼都幾creamy,仲有菇同煙肉,口感都唔錯!唐揚雞炸得酥脆惹味😍

2022-12-23 39 views
係圓方睇完戲,本來想出佐敦才食飯,但見戲院門口間餐廳裝修幾靚,價錢合理,近近地夠方便,一於試下。餐廳是先到收銀點餐,就座,然後店員會送入去。食物選擇都幾全面,主菜、意大利飯、意粉,還有漢堡和的大碗飯(power bowl),連生酮素食都有。5點半前包果茶和餐湯,晚餐時段則需$30升級,以圓方來說真係唔貴,至於質素又怎樣呢?估唔到有驚喜,不輸於高級西餐廳呢。🔶法式豬鞍架配烤菜($158)豬鞍烤得好靚,外觀已覺得吸引,切開見到肉質粉嫩,咬一口更覺非常軟腍,充滿肉汁,有肉味,毋需蘸醬汁都已覺得好滋味。烤配菜都很有誠意,種類多又色彩繽紛。有甜椒、矮瓜、翠玉瓜和西蘭花苗。🔶深海魚扒配烤菜($158)這個又是有驚喜,首先用的是魚肉結實的石斑魚柳而不是其它廉價魚,其次是用法式芥辣的烤法,即是魚扒表面有一層芥辣醬和一層麵包糠,好像給石斑魚敷上保濕面膜,烤出來的魚肉又嫩又滑。🔶墨西哥雞肉卷($63)這個小食也不錯,內餡是雞肉絲、洋蔥絲和椰菜絲,味道清爽不膩,餅皮也不厚。果茶($0)鮮奶咖啡(+$15)
餐廳是先到收銀點餐,就座,然後店員會送入去。

🔶法式豬鞍架配烤菜($158)

🔶深海魚扒配烤菜($158)

🔶墨西哥雞肉卷($63)

果茶($0)
鮮奶咖啡(+$15)
2022-12-20 38 views
睇戲之前食少少野,見到佢又有burger又有意粉價錢又合理,食物質素幾有驚喜!青咖哩雞肉寬條麵青咖哩味突出而且又唔會太辣,雞肉因為慢煮既關係肉質好嫩滑,肉味濃郁加埋意粉一齊食好夾,份量亦都好多,食完絕對夠飽!招牌漢堡Burger既包用牛油烘過,香脆又酥軟,漢堡扒勁多肉汁又濃味,唔會過咸或者太油。整體個burger配合埋其他材料一齊食真係有出面美式餐廳既風味! 薯條亦都相對較粗,口感一流同時都係唔油既!可以加30蚊跟套餐,有飲品、沙律或者湯,性價比都高而且都係即制唔係一早煮好現成貨色,都幾抵食!Brownie另外見到佢既brownie好似好大粒咁我地又買左黎食,合桃大大粒而且朱古力半溶狀態,食落好濃味又唔會漏!

青咖哩雞肉寬條麵

招牌漢堡

Brownie

2022-12-20 22 views
星期五放工去Element睇亞凡達,仲有少少時間先開場就去左戲院隔離間café 「Alimente」食個dinner。餐廳以田園為主題,環境幾舒適,仲有聖誕裝飾好有氣氛。餐廳係半自助形式,付款後由店員送餐,任何主菜只需加$30就可升級成套餐,包餐湯或沙律、麵包同飲品,係圓方商場算幾抵食!🌟深海魚扒配烤菜 $158顏色鮮艷,上枱好香乾蒜同芥末味,深海魚扒肉質嫩滑,厚身啖啖肉,配搭多種蔬菜,又好食又健康!🌟明太子三文魚忌廉意粉 $128意粉彈牙又掛汁,明太子既海鮮咸香配搭濃稠既忌廉汁,非常好食!🌟芝麻蜜糖雞翼 (5件) $48雞翼外皮香脆,肉質好juicy,蜜糖味好香甜,愈食愈惹味!🌟+$30升級套餐餐湯 : 椰菜花忌廉湯配香草軟包沙律 : 沙律菜非常新鮮果茶 : 冰糖雪梨茶餐飲:凍檸茶
餐廳以田園為主題,環境幾舒適,仲有聖誕裝飾好有氣氛。

🌟深海魚扒配烤菜 $158

🌟明太子三文魚忌廉意粉 $128

🌟芝麻蜜糖雞翼 (5件) $48

雞翼外皮香脆,肉質好juicy,蜜糖味好香甜,愈食愈惹味!

🌟+$30升級套餐

餐湯 : 椰菜花忌廉湯配香草軟包

沙律 : 沙律菜非常新鮮

果茶 : 冰糖雪梨茶
餐飲:凍檸茶

聼朋友話圓方睇戲幾舒服,上個週末我就同朋友過去。睇完戲之後諗住一齊食晚餐,咁啱見到戲院入面有間餐廳,主打健康輕食,一於試下先。餐廳入面有自助吧,客人可以自行領取餐具、紙巾及水杯,幾方便。<海鮮三重奏> $158呢個bowl以海鮮為主,有蝦仁、魷魚、魚柳、車厘茄、椰菜花個西蘭花,顏色繽紛,營養均衡,而且可以揀紅米、糙米或者沙律底,自由度甚高。調味清爽,食到食材本身嘅味道,健康又好味。晚餐時段可加$30蚊升級套餐,會附有果茶同埋餐湯,是日喺冰糖雪梨果茶同茄子湯。<英式全日早餐> $158全日早餐只在星期六日及假期提供,有黑松露炒滑蛋、牛角包、薯餅、炒蘑菇等配料,配料豐富。當中黑松露炒滑蛋上枱時仍有流心效果,入口能食到濃郁嘅黑松露味道;牛角包香脆鬆化,帶有淡淡嘅牛油香味。<洋蔥圈> $48洋蔥圈外脆內軟,香口小食。<德國腸> $33相比全日早餐入面嘅香腸,德國腸口感紮實,食落煙燻味更為突出。餐廳本身免收加一,性價比幾高。最特別嘅係見到餐廳標示食物可以帶入戲院,可以一邊食意粉/飯一邊睇戲,都喺第一次聽到。最近餐廳做緊Christm
<海鮮三重奏> $158
海鮮三重奏
<英式全日早餐> $158
<洋蔥圈> $48
洋蔥圈外脆內軟,香口小食。
洋蔥圈
<德國腸> $33
德國腸
餐廳本身免收加一,性價比幾高。最特別嘅係見到餐廳標示食物可以帶入戲院,可以一邊食意粉/飯一邊睇戲,都喺第一次聽到。最近餐廳做緊Christmas menu,提供唔少特色菜式,如果聖誕節有經過圓方睇戲可以試下。
2022-12-20 32 views
圓方一個小角落的驚喜,原來係戲院🎬嗰層有間咁好食嘅餐廳,就咁望以為係睇戲買外賣嘅小食店,原來係一間有堂食嘅餐廳,而且環境唔錯,仲坐得幾舒服☺️——————————-☕意式鮮奶咖啡: ☕鮮奶泡沫咖啡:來一杯香濃的咖啡☕️⋯⋯濃郁清香…. 美味的享受😎—————————-清清素食:足料的蔬菜水果🥬🥒🥦🫑🌽🥑🍅健康的配搭⋯⋯再配上健康又清甜的果茶—————————🐷法式豬胺架:配烤菜及薯條、餐湯🥣餐湯都咁濃郁,即炸熱辣辣香脆薯條😋又厚又軟熟,入口好juice的豬胺👍————————🐔香茅春雞:配烤菜及薯條、餐湯🥣 、沙律🥗皮脆肉嫩的春雞,又香又軟熟————————🍮甜品:朱古力蛋糕,食完之後店員仲送咗個甜品蛋糕比我哋,真係窩心😋————————-隱世小店好好味.. 就係戲院嘅隔離😋其實開心🥳簡…單就在你身邊..食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美食的回憶😝—————————-

——————————-

健康的配搭⋯⋯
再配上健康又清甜的果茶

—————————
🐷法式豬胺架:
配烤菜及薯條、餐湯🥣
餐湯都咁濃郁,即炸熱辣辣香脆薯條😋
又厚又軟熟,入口好juice的豬胺👍

————————
🐔香茅春雞:
配烤菜及薯條、餐湯🥣 、沙律🥗
皮脆肉嫩的春雞,又香又軟熟

————————
🍮甜品
朱古力蛋糕,食完之後店員仲送咗個甜品蛋糕比我哋,真係窩心😋

————————-
隱世小店好好味.. 就係戲院嘅隔離😋
其實開心🥳簡…單就在你身邊..
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美食的回憶😝
—————————-
2022-12-18 22 views
Alimente尖沙咀柯士甸道西1號圓方商場火區2樓2131號舖今日去左M+ 行街同放狗仔圓方係好nice既竉物商場❤️順便係圓方食野 見到呢間餐廳入到去見到係用簡單清新裝修呢到係以半自助形式 升級成套餐加$30🤭深海魚扒配薯蓉菜魚扒煎得好香🐟成塊魚都好厚 魚肉好幼嫩D伴菜係有烤埋岩岩好😎紅酒燴牛肉寬條麵牛肉燴得好好食真心🤤唔會太老紅酒🍷味好出🥰果汁同牛肉岩岩好可以令到寬條麵掛汁前菜: 沙律🥗果茶:冰糖雪梨🥤@alimentehk #hkfoodie #hkfood #hkfoodblog #hkfood #香港美食 #香港美食日記 #香港食評 #香港食好西 #吃貨日常 #吃貨人生 #香港美食推介 #美食推薦 #foodlover #hkig
Alimente

@alimentehk

2022-12-18
  • 深海魚扒配薯蓉菜
2022-12-17 24 views
星期五放工睇戲前搵嘢食,呢間餐廳喺正戲院隔離,夠晒方便。海鮮三重奏 $128呢個power bowl有蝦、八爪魚粒、同埋魚柳,充滿蛋白質👍🏻我哋揀咗雜錦飯,有白飯、紅米同埋藜麥,全部撈埋一齊加上一啲紫菜同埋沙律醬,配埋啲爽口生菜、毛豆一齊食,好好味又健康😋南洋宮保大蝦意大利麵 $128微微辣好惹味,宮保大蝦幾爽口,仲有啲脆口花生😍意粉炒得幾有鑊氣,配埋啲爽口青椒絲同埋洋蔥,好香😋墨西哥雞卷配薯條墨西哥雞卷即做熱辣辣,裏面雞肉軟腍,少少微辣香口😋伴碟配咗少量生菜。我哋加咗$20要埋薯條。薯條好有驚喜😍係我鍾意食嘅粗身薯條,加上佢炸得好好真正外脆內軟。每個主食加$30可以升級做套餐,包咗沙律或者湯同埋一杯嘢飲。餐湯連埋餐包,餐包熱辣辣幾鬆軟。沙律比想像中大份,醬汁清新,生菜爽口配埋粟米粒、蕃茄仔,幾清新。嘢飲方面,我哋揀咗果茶,店員話而家天氣凍,佢哋專登做咗常溫,少甜冇冰,夠晒細心👍🏻
星期五放工睇戲前搵嘢食,呢間餐廳喺正戲院隔離,夠晒方便。

海鮮三重奏 $128

南洋宮保大蝦意大利麵 $128

墨西哥雞卷配薯條

2022-12-15 13 views
難得放一個禮拜AL 約左朋友去圓方睇電影 睇戲之前梗係要填飽個肚啦! 朋友推介話戲院旁邊有一間看似蠻不錯的cafe餐館 所以就跟朋友去試一試Alimente😗餐廳係正戲院旁後 環境清幽~入座前需要落定單同付款 店員好耐心地解釋不同食物比我地聽 👍 比完錢後職員仲同我地講會稍後直接端上食物 很是貼心💕入座後等待食物時 見到餐廳安排上一個self-service station, 不但有水機 仲有勁多款condiment 而這些並不是一般的調味料 餐廳提供了Himalayan salt, freshly ground pepper及 Parmesan cheese powder! 係圓方食完確實是不同😍第一款上枱的就是Fusion Bowl ($128)此款Power Bowl很足料 有炸鰻魚 西蘭花 炒蛋 生菜 白椰菜花等 🥗 Salad bowl的味道很好 每款食材都十分搭 很健康和fresh ✨第二款食物是Bangers & Mash($58)一食落口 好似真係返左英國食咁 🇬🇧!味道很正宗 個sauce非常好 不會太咸 香腸亦比得很generous, 唔洗60蚊就食到四條腸和勁滑薯

餐廳係正戲院旁後 環境清幽~

第一款上枱的就是Fusion Bowl ($128)

第二款食物是Bangers & Mash($58)
一食落口 好似真係返左英國食咁 🇬🇧!
味道很正宗 個sauce非常好 不會太咸 香腸亦比得很generous, 唔洗60蚊就食到四條腸和勁滑薯蓉 👌 讚!

另外我地仲叫左炸物拼盤($88)
依盤食物一上桌 頓時令我同朋友十分驚艷!每款炸物都炸得十分靚🤩

洋蔥圈好香脆 炸雞亦整得好好 入面肉質仍保留十分juicy✨薯條每一條都炸至金黃色 唔會太油!很好!

最後一碟就是日式明太子三文魚意粉($128)

意粉煮得十分高質 每一口都被香濃的明太子汁裹住 意粉Texture處理得十分好 份量亦十足!神來之筆❤️

估唔到可以係圓方用咁既價錢食到一餐咁正既dinner! 食飽飽後就滿足地與朋友前往戲院睇戲了!今次試到Alimente十分開心😛食物好吃 性價比高 亦坐得很舒服!大大推介!😗👍
🥣海鮮三重奏營養bowl $128 (+$30做套餐)🍝明太子三文魚忌廉意粉 $128 (+$30做套餐)🥔英式香腸薯蓉 $58🔸高質營選推介😍原來痴住圓方間戲院有間健康西餐,想食正式西餐嘢又得,想食蛋白bowl又得,得咗!🔸海鮮三重奏營養bowl算係我見過數一數二營養多元化嘅bowl,三重奏講緊係蝦仁,鱸魚塊,同埋魷魚粒🤤配料好豐富包括咗西蘭花,椰菜花,蘿蔔等等,而飯底可以自選要紅米,糙米,定係混合款,甚至係沙律菜底都得😎我就揀咗混合款👍🏻整體而言營養同味道都兼顧得好好,有啲料到😋🔸明太子三文魚忌廉意粉做得好Creamy,三文魚份量多,整體味道做得好過市面上好多西餐廳,都值得一試😙🔸套餐係有湯或沙律,配多個飲品咁🤓呢度嘅飲品選擇好多,包括唔同嘅咖啡/茶/果茶/果汁都有😚
🥣海鮮三重奏營養bowl $128 (+$30做套餐)
🍝明太子三文魚忌廉意粉 $128 (+$30做套餐)
🥔英式香腸薯蓉 $58