2022-07-10 31 views
上水呢片土地嘅空氣喺呢兩年都格外清新,好、清,爽!入到嚟呢區飲啡選擇唔多,除咗兩間較出名嘅地舖小店外,喺上水廣場五樓嘅餐廳樓層都有一間,路線比較親民貼近返附近居民同學生哥嘅需要,最多人食又快靚正嘅係特式意粉。嗯試過其中一款,neighbourhood 質素,不過不失啦!至於咖啡選擇都多,穩陣試咗個Cold brew,口感尾段有種深焙嘅澀口與苦感。整體性價比高,以商場內嘅小店計,意粉有好多選擇,好適合放工放學後食個quick meal!
上水呢片土地嘅空氣喺呢兩年都格外清新,好、清,爽!

2022-07-09 30 views
上水終於有一間好少少嘅coffee shop,啱晒播歌嚟郊區玩完補充一下體力,呢度嘅裝修係偏文清係風格,白色同埋木係俾人一個好乾淨嘅感覺松露醬卡邦尼意大利粉🍄🍝 ($98)份量都幾多而且一上枱已經聞到香濃嘅黑松露醬味,黑松露醬個比例超級多,毫無手軟,再加埋啲炒香咗嘅煙肉同埋洋蔥,香氣十足,味道啱啱好,大人細路都鍾意食Latte☕️ (+$30)嗌咗食品可以以套餐價加購飲品,估唔到呢度嘅咖啡比預期中出色,可以拍得住出面啲coffee shop, latte有個俾足心機❤️,靚靚嘅拉花,都幾有誠意,而且奶泡綿密,飲落順口,咖啡帶有高果酸,飲落去感覺比較Fruity🥭📍 All Day Cafe (上水)上水龍琛路39號上水廣場5樓503A號舖

松露醬卡邦尼意大利粉🍄🍝 ($98)

Latte☕️ (+$30)

📍 All Day Cafe (上水)
2022-07-08 40 views
初嘗珍煮丹姊妹cafe~一向好鍾意飲台式茶飲,之前飲過珍煮丹覺得幾好飲,今次決定試試間cafe,好似話係全港唯一一間珍煮丹cafe😂😂留意餐廳只收現金同八達通🫠🧡日本帶子香草青醬意粉 $118價錢係set價錢,跟餐有杯English Breakfast Tea,超級普通,正常茶一杯,無苦澀味。意粉賣相普通,食落個人覺得係below average,帶子有3粒,正常size唔係特別大粒,而且質感係嗰種搵野醃過好爽既texture ,肉質唔太新鮮。個面煎到燶曬,係啡黑色唔係金黃色,而且完全凍曬,唔知點樣先可以做到呢個效果。本身食材都唔係話好好,但咁樣煮我會覺得係浪費食物囉😵‍💫意粉個醬就無問題既,但真係好普通,好似超市買一罐返黎煮咁。呢個都唔係重點,重點係連個意粉咁普通都可以煮到斷曬,完全係過熟,食到底直頭覺得自己食緊意粉碎而唔係意粉🤢🧡All Day Breakfast $98 (+ 5 Add-on)朋友叫左all day breakfast, 因為我無食到所以味道就唔comment啦~但擺盤大家可以望下圖二,個人覺得擺到好亂好唔靚,但份量感覺係正常既,而且呢度可以揀通粉,比較少見,唔
初嘗珍煮丹姊妹cafe~

留意餐廳只收現金同八達通🫠

🧡日本帶子香草青醬意粉 $118

但擺盤大家可以望下圖二,個人覺得擺到好亂好唔靚,但份量感覺係正常既,而且呢度可以揀通粉,比較少見,唔想食包既朋友都可以有其他選擇呀🤣

味道:6/10
性價比:3/10

📍All Day Cafe
👇🏻

📌人均消費: $101-200
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #珍煮丹 #alldaybreakfast #alldaycafe #香港好去處
2022-07-02 30 views
 松露醬卡邦拿意粉 $98 偏乾身,份量可以多點就好 香蒜欖油鮮番茄意粉 $68 味道很香濃 熱柑橘朱古力咖啡 $52 口味特別 香橙意式濃縮咖啡 $48 比較重咖啡因,所以偏苦

松露醬卡邦拿意粉 $98
偏乾身,份量可以多點就好

香蒜欖油鮮番茄意粉 $68
味道很香濃

熱柑橘朱古力咖啡 $52
口味特別

香橙意式濃縮咖啡 $48
比較重咖啡因,所以偏苦

2022-06-28 20 views
🚩AllDay Cafe作為北區友嘅我,上水廣場真係成日都黎~今次同屋企人就嚟咗位於上水廣場頂層一間純白簡約裝修食西餐〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈香蒜欖油鮮蕃茄意粉 $68呢個意粉係純素嘅,蕃茄味冇平時我哋食嘅肉醬意粉咁濃,可能因為佢嘅意粉係用炒嘅模式,冇太多嘅蕃茄汁~不過入口都酸酸辣辣,唔食得辣嘅朋友可能都要注意下😆🌈松露醬卡邦尼意大利粉 $98平時卡邦尼見嘅都係白色一堆,今次應該真係正宗卡邦尼唔落奶嘅~店員提我地要趁熱食,食到最尾見到碟底都有一層松露油!意粉一擺上台已經超香黑松露味,而且仲有蘑菇同煙肉都預先爆得好香口!意粉係我鍾意嘅口感,偏向煙靭!呢個意粉推薦!🌈橘子咖啡 $52之前我咪飲過橘子味嘅咖啡,見佢係期間限定就試一試!入口真係濃濃嘅橘子味,不過橘子榨就有啲多,如果佢係過濾左啲橘子汁再沖咖啡就更加好🌈鮮奶咖啡 $30有拉花嘅latte就會加分,選豆都用得唔錯,唔會酸同澀~
🚩AllDay Cafe
🌈香蒜欖油鮮蕃茄意粉 $68

🌈松露醬卡邦尼意大利粉 $98

🌈橘子咖啡 $52

🌈鮮奶咖啡 $30
有拉花嘅latte就會加分,選豆都用得唔錯,唔會酸同澀~
2022-06-27
$100 (Tea)
今朝去左上水探朋友,朋友仔話去試間「開左都一段時間而佢又未去過」既cafe,唔洗我諗食咩餐廳真好。餐廳環境可能因為裝修以白色和木色為主調,有種乾淨企理、居家的感覺,所以我同朋友仔食得好小心,唔想破壞這個小清新的氛圍。🤣 ⦁自選all day breakfast 本身有齊沙律、番茄、火腿、蛋和茄汁豆,另加了蛋沙律、煎薯餅、腸、黑豚肉和牛角包。全部黎講,蛋系較為出色,番茄偏生,薯餅同黑豚肉都偏硬身。 ⦁蛋早餐尼個都系蛋最吸引,其次系碗沙嗲牛。雖然果面就普通左d,主要靠果沙嗲牛肉拉番d分。 總結,環境係日系文青風,而我力推店內整既蛋,其他就普普通通,但可以一試既。

⦁自選all day breakfast

⦁蛋早餐

All  day  breakfast
蛋早餐
2022-06-26
$80 (Breakfast)
All  day  breakfast
蛋早餐
最近上水廣場新開咗間cafe☕️主要行日系簡約文青風🍃以純白色同木系為主🤍🤍店舖寬躺光線充足🤩坐嘅位置聯乘隔離珍煮丹share㗎😛感覺非常乾淨舒適🤓🤓❥All Day Breadfast $98Cafe嘅ADB優勝之處就係可自由配搭,$68就有5款基本食物🥰包括沙律,蕃茄,火腿,炒蛋,茄汁焗豆🤩🤩$98可追加3款,當時追加咗煙三文魚,蘑菇同蕃茄🤓而$108可追加5款,追加款式多樣化,水準亦都唔差,個炒蛋真係好唔錯好鬼滑又juicy🙆🏽‍♀️💓❥紅酒燴牛肉長通粉 $108份量充足,醬汁味道濃郁,酸酸甜甜好開胃😋不得不讚個牛柳粒,炆得好淋入口即化👍🏼😍❥Latte $38口感好順滑,奶同咖啡比例剛剛好🥳-❥Dirty $44Dirty真你好少cafe有得飲,第一啖飲落去有冰火交融嘅感覺,先熱後凍🔥❄️記住呀!!!飲dirty千祈唔好攪勻嚟佢飲😂🤭

❥All Day Breadfast $98

❥紅酒燴牛肉長通粉 $108

❥Latte $38
口感好順滑,奶同咖啡比例剛剛好🥳
❥Dirty $44
2022-06-19 30 views
上水近年多左唔少輕食今次試左上水廣場既All day裝修簡潔 黑白色調座位唔算多但係好寬躺☺️🔆紅酒燴牛肉長通粉醬汁香濃 牛肉煮得夠淋唔會太硬惹味之選😋🔆香蒜欖油鮮蕃茄意粉🍝香蒜鮮茄 簡簡單單清新既味道意粉🍝軟硬適中🔆香橙🍊意式濃縮咖啡🧊濃縮咖啡味香濃橙汁 溝咖啡 比較特別咁🔆柑橘🍊朱古力咖啡香甜清香 配上朱古力咖啡幾好既配搭😂性價比都可以😌簡單快捷嘅選擇不過店面較細就唔可以坐太耐啦☺️
上水近年多左唔少輕食

簡單快捷嘅選擇
不過店面較細
就唔可以坐太耐啦☺️
2022-06-19 18 views
同小芙今日到上水搵食😋簡約裝修嘅All Day Cafe感覺很舒適整潔❤️⭐️松露醬卡邦尼意粉 $98好香濃嘅松露味😋呢款卡邦尼意粉不會太杰身食落不會太膩,沒有食滯咗嘅感覺🤭⭐️紅酒燴牛肉長通粉 $98牛肉好柔嫩,有濃郁嘅蕃茄醬汁食落好開胃,連小芙都可以清碟🤣⭐️熱柑橘朱古力咖啡 $52配有柑橘皮嘅Mocha 邊飲邊食到柑橘皮,口感好得意,味道清新⭐️香橙意式濃縮咖啡 $48呢杯Espresso有橙汁同蜜糖配埋帶酸嘅濃縮咖啡可以中和味道,更易入口All Day Cafe宜家有抗疫優惠,惠顧特選咖啡會送鬆餅或牛角包㗎‼️😮抵
同小芙今日到上水搵食😋
簡約裝修嘅All Day Cafe
感覺很舒適整潔❤️

⭐️松露醬卡邦尼意粉 $98
好香濃嘅松露味😋
呢款卡邦尼意粉不會太杰身
食落不會太膩,沒有食滯咗嘅感覺🤭

⭐️紅酒燴牛肉長通粉 $98
牛肉好柔嫩,有濃郁嘅蕃茄醬汁
食落好開胃,連小芙都可以清碟🤣

⭐️熱柑橘朱古力咖啡 $52
配有柑橘皮嘅Mocha
邊飲邊食到柑橘皮,口感好得意,味道清新

⭐️香橙意式濃縮咖啡 $48
呢杯Espresso有橙汁同蜜糖
配埋帶酸嘅濃縮咖啡
可以中和味道,更易入口

2022-06-15 39 views
上水商場竟然有咁chill既cafe,人流平日唔算好多人👩🏼‍🤝‍👩🏻,店舖以白色為主,望落好簡潔,食物等左唔洗1️⃣0️⃣分鐘已經有得食,價錢亦都好親民,出面cafe價錢閒閒地都要過百,呢度幾十蚊已經可以食飽飽豬😴-今次叫咗紅酒🍷燴牛肉,牛肉炆得好淋,都比較重蕃茄味🍅,overall全部都軟硬適中既。而杯latte奶泡唔算好濃密,又唔會好重苦澀味☕️
紅酒燴牛肉長通粉
鮮奶咖啡
2022-06-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
紅酒燴牛肉長通粉
鮮奶咖啡
📍All Day Cafe📍💡上水上水以前比較少呢種簡約輕食cafe最近終於有時間去試試呢間新開既All Day定位係區內算係中價位店內座位唔算多但係闊落 舒適唔會有壓迫感🐥香蒜欖油鮮蕃茄意粉🍝 $68簡單既一度意粒 但係香氣十足意大利粉掛汁度高均勻咁沾每條意大利粉🐥松露醬卡邦尼意粉 $98一上台 松露既味道撲鼻而來即刻食指大動🤤意大利粉煮到剛剛好口感爽滑彈牙🐥柑橘🍊朱古力咖啡 ☕️ $52見係特別推介但係有啲冒險既飲品因為唔係個個都鍾意呢個配搭但我個人覺得幾特別香濃朱古力咖啡添加左啲清新既感覺再加上細細粒既柑橘肉碎仲有多一種口感🐥牛奶咖啡 ☕️ $40比例剛剛好香濃易入口#北區美食 #上水 #上水美食 #美食日記 #食好西 #上水打卡 #香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #Allday #hkcafe #hkfood #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #foodiesinternationalchat #globaleats
📍All Day Cafe📍

🐥牛奶咖啡 ☕️ $40
比例剛剛好
香濃易入口

2022-06-12 14 views
上水廣場大商戶林立,竟然搵到間非連鎖餐廳😋一定要支持下💪🏻當日下午茶時間去到,好快有位坐✌🏻餐廳環境好光猛✨原來隔離就係某台灣飲料一齊分享座位🤭$68香蒜欖油鮮茄意粉🍅蒜蓉味好香👃🏻☺️大量蕃茄蓉包住每條意粉🍝$98松露醬卡邦拿意粉🍳卡邦尼意粉係食cafe必點☺️有埋松露更加難以抗拒🤤一上枱已經聞到好香松露味🤤🤤🤤煙肉同蘑菇都算多👍🏻$44混濁咖啡☕️Dirty又係必飲items☺️幼滑易入口$48香橙意式濃縮咖啡🍊飲落好似檸啡咁,但又多一層香橙味☺️兩個人些牙兩個意粉🍝兩杯咖啡☕️慢慢坐吓傾吓計☺️寫意~~~希望小區內多番啲呢類cafe☺️擺脫一下藥房城的形象🤭
上水廣場大商戶林立,竟然搵到間非連鎖餐廳😋一定要支持下💪🏻
當日下午茶時間去到,好快有位坐✌🏻
餐廳環境好光猛✨原來隔離就係某台灣飲料一齊分享座位🤭

$68香蒜欖油鮮茄意粉🍅
蒜蓉味好香👃🏻☺️大量蕃茄蓉包住每條意粉🍝

$98松露醬卡邦拿意粉🍳

$44混濁咖啡☕️
Dirty又係必飲items☺️幼滑易入口

$48香橙意式濃縮咖啡🍊
飲落好似檸啡咁,但又多一層香橙味☺️

兩個人些牙兩個意粉🍝
兩杯咖啡☕️慢慢坐吓傾吓計☺️寫意~~~
希望小區內多番啲呢類cafe☺️擺脫一下藥房城的形象🤭
$100 (Tea)
兩個餐各送一杯純茶,價錢唔算好平,但整體質素不錯。1.松露卡邦拿義大利粉($98)個意粉好好食!😍雖然我平時唔係好鍾意食黑松露味嘅菜式,成日會覺得有啲煤氣味。但意外地覺得呢個意粉真係好好食好香,忍唔住一啖接一啖,如果個意粉再少油啲就更好😋 💥評分:8.5/10 2. All Day Breakfast ($98)我每次喺附近做完gym都會黎呢間食All Day Breakfast,因為佢啲配搭比較健康同少味精,亦有好多唔同食物配搭🤤我嘅自選配搭:-蛋沙津-蘆荀(+$6)-大啡菇(+$6)-煎雞柳-長通粉💥評分:7.5/10 缺點:整體味道都幾好,但係蘆荀,大啡菇同埋長通粉份量偏少,大啡菇唔推介,因為淨係烚熱 ,冇乜味。個人建議如果係焗又或者用牛油蒜蓉調味味道會更加好😢。下次我會試吓其他配搭!總性價比:8/10👍🏻推薦👍🏻

兩個餐各送一杯純茶,價錢唔算好平,但整體質素不錯。

1.松露卡邦拿義大利粉($98)

💥評分:8.5/10

2. All Day Breakfast ($98)

我嘅自選配搭:
-蛋沙津
-蘆荀(+$6)
-大啡菇(+$6)
-煎雞柳

👍🏻推薦👍🏻
  • 松露醬卡邦拿意粉
  • All Day Breakfast
2022-05-16 47 views
Cafe🍝All day cafe⋆⸜𖤣𖥧𖥣。𖥧𖤣𖥧𖥣上水呢間新開無耐嘅Cafe環境都幾靚😍以白色同木色為主 感覺幾chill咁🫶🏻好啱約啲朋友去嗰到 食下嘢傾吓計🥰▪️紅酒燴牛肉長通粉💲9️⃣8️⃣長通粉食落甜甜地 都幾開胃🍝牛肉都唔細嚿 炆得都幾淋🤪而且份量啱啱好 食完都幾飽😋▫️All day breakfast 💲9️⃣9️⃣賣相好豐富 依家睇返都流晒口水🤤炒蛋好滑 唔係嗰啲炒到老晒嘅蛋🍳番茄大大嚿 好鮮甜🍅好fresh又多汁!煙三文魚捲到成朵玫瑰花咁🌹好靚😆沙律上面有啲麵包粒🍞同埋有啲醬調味🥗另外仲有茄汁豆.腸仔.火腿粟米同蛋沙律😍食哂真係好飽又好滿足呀😋▪️香橙意式濃縮咖啡💲4️⃣8️⃣見呢個香橙咖啡幾得意咁就嗌咗嚟試吓😂撈勻之後味道特別 咖啡味唔會冚過香橙味 飲到咖啡味之餘仲飲到酸酸地嘅橙味🍊不過我自己就鐘意甜嘅咖啡多啲☕️▫️(凍)抹茶牛奶💲4️⃣2️⃣好明顯嘅兩節色 淺綠白色嘅漸層好打卡able😚飲落抹茶味好濃 而且唔甜🍵鍾意抹茶味好濃嘅應該會好鍾意💚
Cafe🍝All day cafe
⋆⸜𖤣𖥧𖥣。𖥧𖤣𖥧𖥣
上水呢間新開無耐嘅Cafe環境都幾靚😍

而且份量啱啱好 食完都幾飽😋

▫️All day breakfast 💲9️⃣9️⃣
賣相好豐富 依家睇返都流晒口水🤤
炒蛋好滑 唔係嗰啲炒到老晒嘅蛋🍳
番茄大大嚿 好鮮甜🍅好fresh又多汁!
煙三文魚捲到成朵玫瑰花咁🌹好靚😆

▫️(凍)抹茶牛奶💲4️⃣2️⃣
好明顯嘅兩節色 淺綠白色嘅漸層好打卡able😚
飲落抹茶味好濃 而且唔甜🍵
鍾意抹茶味好濃嘅應該會好鍾意💚

🌱上水區難得的文青風咖啡店🌱住左新界區咁耐,終於有間高質咖啡店☕️開係屋企附近。鐘意品嚐咖啡既我,可以襯下午黎放鬆一下。🌼All Day Cafe 位於市中心的上水廣場5樓,全店木系裝修走簡約日系風文青路線。今次我地點左2杯飲品同主食,試下cafe 唔同口味。☕️意式柚子味咖啡 (限定)咖啡同柚子味既酸酸甜甜口感,係品嚐咖啡嘅另一番風味,岩曬夏天飲。🍝香蒜欖油鮮蕃茄意大利粉素食者之選,輕盈口味現上新鮮蕃茄仔,意粉份量十足,如果鐘意啖口味既人,可以試下。🍵抹茶牛奶抹茶味香濃,每一啖都飲到甘苦的茶味,因為本身無落糖,鐘意甜嘅你哋可以叫咖啡師幫你1點糖。🍚忌廉粟米雞柳意大利飯同小朋友一齊去Cafe既家庭可以點🤗 味道唔濃,雞柳同粟米都切到細細粒容易入口。All Day Cafe (上水)上水龍琛路39號上水廣場5樓503A號舖
🌱上水區難得的文青風咖啡店🌱

今次我地點左2杯飲品同主食,試下cafe 唔同口味。

☕️意式柚子味咖啡 (限定)

🍝香蒜欖油鮮蕃茄意大利粉

🍵抹茶牛奶

🍚忌廉粟米雞柳意大利飯

All Day Cafe (上水)