因為疫情的緣故,甚少出外堂食。今天約了很久未聚的友人一同午餐,打算暢談一番,看到食評就選了這間餐廳。靠牆的座位雖有梳化椅,可是配置的餐桌是小圓桌,我們二人同行,若點兩個餐,桌面就太擠迫了,所以我們選坐了中間的長桌,但配置的方木凳子不算舒適,不能坐很久。其他客人要不就是一個人吃午餐,另有一桌是二人同行的但好像沒有傾談,所以整間餐廳十分安靜。只有我們這一桌一直在傾談,好像很不好意思,所以也不敢逗留太久。講番食物,這裏的全日早餐選擇多,擺盤精美。但份量略少,要加$9 的煙三文魚只有兩小片,火腿也只有兩小片,腸切開幾塊並沒有一整條的份量,小三角薯餅也只有一塊,所以按份量來說是比較貴。應該冷的食品是足夠冷,例如蛋沙律是剛從雪櫃拿出來的;滑蛋也很明顯是即叫即做的,溫度適中;牛角包也微溫,內軟外脆;但應該熱的食品例如薯餅好像是放在室溫一段時間,也很硬。套餐只配英式早茶,若果要選其他飲品或咖啡必需要加錢,例如改為一杯普通的熱拿鐵便已經要加$30,算是頗貴。我點了一杯熱拿鐵, 咖啡不澀不酸算是它的優點,但飲落咖啡味略淡,聞起來也稍欠咖啡香。同行友人點了挪威三文魚沙律牛角包,這款適合食量小的人。加$34
同行友人點了挪威三文魚沙律牛角包,這款適合食量小的人。加$34 點了花果茶,原來花果茶也有幾款選擇,黑糖紅棗杞子薑茶外表雖不十分好看,但健康又滋潤。
全日早餐
熱拿鐵
挪威三文魚沙律牛角包
花果茶- 黑糖紅棗杞子薑
2022-05-06
$115 (Lunch)
2022-05-12 27 views
味道😋😋😋😋環境😋😋😋😋服務😋😋😋😋😋衛生😋😋😋😋抵食😋😋😋😋又到覓食日啦,今日行下水上廣場,上到5樓見到依間cafe裝修望落簡潔舒服,岩晒我依d文青啦!所以就決定試一試佢!鋪頭座位間都有合適距離,無咩壓迫感,所以坐得舒服😄職員都好有禮貌,企水吧個個哥哥好似幾靚仔咁🙈🙈唔知會唔會有人黎影佢相打卡呢🤣今次叫左一碟松露卡邦尼意粉同一杯特飲 意式咖啡橙汁1.松露卡邦尼意粉黎到個賣相都精緻,用料都足夠!意粉煮得岩岩好冇過火,味道岩岩好,菇菌類嘅味道都濃,醬汁稀杰到控制得好好,唔會話太稀或者杰到漿住個口咁,食完想左叫多碟食😋2.意式咖啡橙汁咖啡味香濃,加左橙汁後,兩者味道出奇地夾,唔會搶左大家嘅味道,好甘香。整體黎講,食物質素同飲品質素都好好,鋪頭裝修舒服,坐係到令我暫時忘憂,所以我會再次幫襯😆
味道😋😋😋😋

1.松露卡邦尼意粉

2.意式咖啡橙汁

2022-05-12
2022-05-11 24 views
原來上水廣場翻新後,5樓全層都係食肆,其中有呢間純白色文青feel嘅All Day Cafe!喜歡意大利粉的朋友應該會鍾意呢間嘅意粉,因為質地偏硬,唔會係煮得太耐而又軟又爛。經典卡邦尼口味有充滿油香嘅煙肉,再加埋松露醬,一上檯已經好香~比起香濃嘅松露口味,我更加喜歡呢個簡單嘅香蒜欖油鮮蕃茄意粉~喜歡啲蒜片煎香咗,略燶嘅焦香味,係難得會令我想連蒜頭都食埋嘅做法~個麵有橄欖油嘅香味,又有蕃茄嘅酸味,簡簡單單但食得出材料新鮮~唔飲咖啡嘅我就揀咗抹茶牛奶,呢度嘅抹茶牛奶無加糖,飲到抹茶苦苦地嘅茶香味~但當然,如果你喜歡偏甜,都可以要求加糖~唔覺橙汁咖啡喺menu上,但既然推介就試一下~酸酸甜甜嘅橙汁加埋苦苦地嘅咖啡,飲落就有好多不同嘅味道,但橙汁嘅酸味又唔會蓋過咖啡本身嘅香味~難得上水而家有間咁靚嘅cafe可以坐下hea下同朋友傾下偈,下次可以再嚟試下佢嘅all day breakfast!

香蒜欖油鮮蕃茄意粉

但當然,如果你喜歡偏甜,都可以要求加糖~

抹茶牛奶

唔覺橙汁咖啡喺menu上,但既然推介就試一下~
橙汁咖啡

飲品
2022-05-05
$130 (Dinner)
香蒜欖油鮮蕃茄意粉
抹茶牛奶
橙汁咖啡
飲品
2022-04-28 29 views
上水就好近我既,平時就覺得無咩好食又少新餐廳🥲 呢間小清新cafe我一知道就搵日入開上水做完野過埋黎食個lunch同同事叫左個紅酒燴牛既長通粉同埋松露卡邦尼,一齊開心分享食😂😂份量比我想像中豐富,原本都怕食唔曬要浪費🫢😮‍💨😮‍💨最後清埋碟😂兩碟都好足夠汁料,我就最鐘意多汁既意粉🍝味道濃厚另外點左杯dirty同埋柑橘咖啡 ☕️味道好獨特有啲黑啡豆味會帶酸既,而呢杯啡既酸味就由柑橘🍊帶出同強化,又飲到咖啡味 如果鐘意飲淺度烘焙既可以嘗試呢杯 係幾新奇感受🤣🤣🤣🤣
上水就好近我既,平時就覺得無咩好食
又少新餐廳🥲 呢間小清新cafe我一知道
就搵日入開上水做完野過埋黎食個lunch

另外點左杯dirty同埋柑橘咖啡 ☕️味道好獨特
如果鐘意飲淺度烘焙既可以嘗試呢杯 係幾新奇感受🤣🤣🤣🤣
  • 特色沙律
  • 法式焦糖燉蛋
  • 日本帶子香草青醬意粉
2022-04-27 52 views
😛松露醬卡邦拿意粉 $98松露醬配卡邦尼這個組合也很match,意粉不會太多汁醬,但松露味道很香濃,份量偏向適合女生😍香蒜欖油鮮番茄意粉 $68配料有小蕃茄,所以以為會有茄汁味,但原來是香濃的蒜油口味第一口味道很驚喜,喜歡香蒜味的會愛上💕💕🤗柑橘朱古力咖啡 $52口味很特別,這杯喝起來很清新,朱古力和橙味比較出所以不會太苦🤗😀香橙意式濃縮咖啡 $48如果覺得espresso 太苦很難入口,可以試試這個版本,加了橙汁中和咖啡的苦澀,味道會苦中帶甘,喜歡濃縮咖啡又想嚐新可以點這個😍𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat
😛松露醬卡邦拿意粉 $98
松露醬卡邦拿意粉

😍香蒜欖油鮮番茄意粉 $68
配料有小蕃茄,所以以為會有茄汁味,但原來是香濃的蒜油口味
香蒜欖油鮮番茄意粉
第一口味道很驚喜,喜歡香蒜味的會愛上💕💕

🤗柑橘朱古力咖啡 $52
柑橘朱古力咖啡

😀香橙意式濃縮咖啡 $48
香橙意式濃縮咖啡

😍𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat
松露醬卡邦拿意粉
柑橘朱古力咖啡
2022-04-25 21 views
本身以為上水係美食沙漠點知原來新開咗間cafe質素都幾唔錯———————-松露醬卡邦尼意大利粉 $98平時食卡邦尼好驚好多cream好濟但呢間夠味得黎又唔會好heavy而且一拎出嚟松露味勁香!!!配料都唔小嘅 不過多啲會更好🤣House salad $58侍應哥哥介紹話芥末醬同麵包粒都係佢哋自制嘅芥末醬同平時比嘅冇咁甜同酸 都幾好食不過略厭佢比得有啲太多🥹如果少啲或者另上會比較好 Matcha latte $42驚喜地佢係無糖的!而且溶粉溶得不錯 唔會一飲成口粉🥹呢個推薦Overall一間質素幾好嘅cafe 經過可以一試!
本身以為上水係美食沙漠
點知原來新開咗間cafe
質素都幾唔錯
———————-
松露醬卡邦尼意大利粉 $98
平時食卡邦尼好驚好多cream好濟
但呢間夠味得黎又唔會好heavy
而且一拎出嚟松露味勁香!!!
配料都唔小嘅 不過多啲會更好🤣

House salad $58
侍應哥哥介紹話芥末醬同麵包粒都係佢哋自制嘅
芥末醬同平時比嘅冇咁甜同酸 都幾好食
不過略厭佢比得有啲太多🥹如果少啲或者另上會比較好

Matcha latte $42
驚喜地佢係無糖的!
而且溶粉溶得不錯 唔會一飲成口粉🥹呢個推薦

Overall一間質素幾好嘅cafe 經過可以一試!
All Day Cafe|上水 新進駐Cafe 食物飲品 驚喜有新意|今日去上水廣場買野,發覺原來5樓都變變咗幾多下🤣。上面嘅餐廳囉差唔多全部都係新嘅除咗有打邊爐有飲品竟然仲比我見到有一間Cafe😚。佢嘅裝修都幾簡約有少少清新同埋都幾舒服。喺外面買完嘢食之後就可以坐低店內慢慢享受。場內中可以見到店員沖泡飲品同準備食物。👉🏻餐牌除咗有全日早餐,仲有其他款式嘅意粉粉同埋多款新口味嘅飲品可以供選擇。今次就揀咗一款沙律同意粉試吓中間左兩杯飲品,一齊嚟睇吓有咩咁特別啦🥰🍝拿破崙意粉拿破崙意粉嘅份量都唔少醬汁沾滿每一條意粉😍。使用左唔同色嘅燈籠椒同火腿炒得好均勻。汁都唔錯,唔係話好似平時嘅蕃茄汁咁,但仲有一種甜味,都真係幾特別。意粉都幾彈牙,軟硬程度啱啱好👍🏻🥗特色沙律沙律都好大碟,蔬菜新鮮,仲有脆卜卜嘅麵包粒。最鍾意都係佢嘅沙律汁,第一次試都真係幾新奇同幾好味,比起普通嘅蜜糖芥末醬更加好味。平時唔鍾意食沙律嘅我都真係幾鍾意😚☕️牛奶咖啡呢杯牛奶咖啡都真係幾好味奶味好香,奶泡好綿密,飲落去仲好滑,咖啡味唔會太重飲唔落都唔會太苦💕☕️橘子朱古力咖啡呢杯朱古力咖啡都真係令我覺得幾驚喜🌟,朱古力味唔會話太重
All Day Cafe
|上水 新進駐Cafe 食物飲品 驚喜有新意|

🍝拿破崙意粉

🥗特色沙律

☕️牛奶咖啡

☕️橘子朱古力咖啡
呢杯朱古力咖啡都真係令我覺得幾驚喜🌟,朱古力味唔會話太重,反而可以突出到橙嘅香味同咖啡嘅香味度。果味同咖啡味都真係幾夾,可以更加清新。另外我最鍾意係佢咖啡入面都富有唔少嘅果粒識一個新嘅。增添唔少嘅口感👍🏻

2022-04-20 18 views
又係Work from Cafe嘅生活,上水廣場新開5樓有D新食肆。你今次呢間Cafe就同珍煮丹共用一個開放式嘅座位。咁啱我又要趕住做啲嘢,cafe又有Wi-Fi 提供,就直接喺度試一試佢啲咖啡。見到有 All Day Breakfast,仲可以自己加唔同嘅食物,不過有啲肚餓就叫咗呢一款松露卡邦妮。見到佢哋用緊坪洲‘騎住鳳凰沖咖啡’炒嘅豆,好有興趣試呀,因為上次去坪洲到試唔到。就另外叫咗一杯Latte。先講杯咖啡,香醇濃厚,一啲苦味都冇,佢冇咩花香啊或者果實味,佢係好平實嘅咖啡味道。個意粉一拎黎就好大浸黑松露味,意粉煮得啱啱好唔會太淋,味道都好夠,我覺得如果多啲煙肉會再好味啲。

2022-03-02
  • 松露醬卡邦拿意粉
跟朋友每次到北區郊遊,平時只可以到連鎖店食快餐,或者搭車去大埔沙田先可以飲杯咖啡,今天朋友介紹,原來上水廣場都有新開的咖啡店,一於就去嘆杯咖啡。 鄰近上水站, 在商場的高層有幾間食店和茶飲店, 找到一間純白風格的咖啡店,提供一般輕食、咖啡和意粉類,價錢不高,座位寬敞。 餐廳採取半自助形式,先到櫃檯下單,然後職員會送上食物。意粉選擇多,而全日早餐都可以自行選擇配菜,十分創新和方便不同食客口味。 好不容易,終於決定到食長通粉和全日早餐,加兩杯咖啡。下單不久已經上菜,即點即煮效率高。 =紅酒燴牛肉長通粉 $98=牛肉條份量多,食落淋身,肉味又重,加上紅酒燴汁濃郁,食落唔會淡味,長通粉剛好掛汁,入口juicy,性價比高。 =全日早餐 $98=可以自選配料,原先有沙律菜、蕃茄、火腿、炒蛋、茄汁豆,另外揀5款add on,包括蛋沙律、煎新薯、煙三文魚、車厘茄、蘑菇,豐富又健康,感覺清新,不會太多炸物,而且食材新鮮,特別喜歡煎香的新薯和炒蛋,不用特別調味已經十分滿足。 =Espresso tonic $52=咖啡與tonic比例平衡,入口爽快清涼,咖啡以ethiopia豆沖製,飲落有花香味。 =Fl

=紅酒燴牛肉長通粉 $98=

=全日早餐 $98=

=Espresso tonic $52=

=Flat white $40=
同樣用花香的ethiopia豆,入口順滑,豆味不會過酸,拉花穩定。
  • All Day Breakfast
2022-04-17 23 views
自疫情過後 , 大商户都相繼搬走 , 而引入都是小店並且特地介紹今天的主角 - All Day CafeAll Day Cafe - 位於上水廣場的5樓位置 餐廳顧名思義都以All day Breakfast為主 , 並帶有Cafe元素的小店何為小店 ? 跟隨社會潮流與鄰居台式飲品店- 珍煮丹共享餐廳空間位置。簡單樸素的環境正是此店舖最吸引 , 同時為食客門注入文青的風格正正就是時下年青人最愛的打卡文化。餐廳是以先點餐後入座的形式 , 餐牌有各式各樣的咖啡供客人享用 , 並且會對咖啡不太講究的顧客依口味而推薦 , 絕對能滿足客人的要求。除此之外 ,餐廳亦有對咖啡以外飲品供客人享用 。Mocha - 精美的拉花 , 加上每日新鮮運送的咖啡豆。想不到可以在小店內品嚐。培茶latte - 由於朋友對咖啡過敏 , 所以只好飲咖啡以外的飲品。沒想到味道意外地好飲All day breakfast - 有2套餐選擇 , 有豐富版及非常豐富版 視乎客人要求跟傳統的味道並無太大分別 , 並由固定4種食材(沙律+蕃茄+火腿+炒蛋+茄汁焗豆) +3款自選食材另加配3款食材:蘑菇、煙三文魚、蛋沙律。

正正就是時下年青人最愛的打卡文化。

除此之外 ,餐廳亦有對咖啡以外飲品供客人享用 。

Mocha -

培茶latte -
由於朋友對咖啡過敏 , 所以只好飲咖啡以外的飲品。
沒想到味道意外地好飲

All day breakfast -
有2套餐選擇 , 有豐富版及非常豐富版 視乎客人要求

另加配3款食材:蘑菇、煙三文魚、蛋沙律。餐廳也了解大家對All Day Breakfast認知都差不多 , 於是他們亦會向客人推薦他們自製的蛋沙律
來突出自己不同 。味道香濃、食材新鮮唔算貴,並可以因個人口味選擇食材。好貼心

紅酒燴牛肉長通粉-
店主推銷菜式之一 , 經過一晚既pan調既紅酒燴牛肉 味道香濃 並與長通分配搭得宜令好味程度達至滿分
2022-04-16 36 views
呢間ALL DAY係同珍煮丹合營主調係白色有咖啡 全日早餐All Day Breakfast Dessert 小吃鬆餅$28冇乜味 唔好食 蜜糖窩夫$48正常…好采有4個橙味咖啡☕️$52真係唔好飲。。。月桂卷好油 唯獨係杯黑啡ok
呢間ALL DAY係同珍煮丹合營
冇乜味 唔好食
蜜糖窩夫$48
正常…好采有4個
橙味咖啡☕️$52
真係唔好飲。。。
月桂卷好油 唯獨係杯黑啡ok

今次搭地鐵深入東鐵線嘅盡頭:「上水」,去搵好野食、飲特色咖啡🤤 Menu:1️⃣ Spaghetti Carbonara with Truffle Paste ($98)食完呢一碟意粉就會發現,其實呢一間舖頭嘅用料都幾上乘🤔 講到明松露醬卡邦尼意粉松露當然係主角😎 喺其他餐廳食過黑松露意粉,係無其他肉類嘅配搭下味道會好寡,但呢一間嘅松露醬係遍佈係每一條意上,即使味道有點霸道,但與其他材料say 煙肉、蘑菇、洋蔥仍然配合得好好☺️2️⃣ House Salad ($58)呢碟特色沙律有沙律菜、蕃茄仔、麵包碎,雖然無肉或其他主食,但偶爾食得清啲、健康啲都未嘗唔係一件好事🐽 而且有佢哋自家製嘅芥末醬,無平時食開嘅咁甜、咁酸~ 而且如果唔係因為呢碟沙律,我有幾何可以攝取咁多纖維🤣🥗咖啡師特別同我哋講解,佢哋呢一間店舖嘅咖啡絕大部份都係無糖嘅🙅🏻‍♀️🍯 我都幾欣賞呢一點,除咗可以實現低糖生活之外,其實咁樣先能夠係毫無雜質之下,好好品嚐到每一杯製成品☕️3️⃣ Hot Hojicha Latte ($40)呢一杯hojicha latte一拎起首先就係聞到強烈嘅焙茶香氣,如果用海浪來比喻,第一個浪毫無疑問會係香濃

Menu:

2️⃣ House Salad ($58)

3️⃣ Hot Hojicha Latte ($40)

呢一杯hojicha latte一拎起首先就係聞到強烈嘅焙茶香氣,如果用海浪來比喻,第一個浪毫無疑問會係香濃嘅焙茶,而緊接嘅第二個浪就係咖啡嘅香味🌊 而即使係無糖飲品,但入口絕對不會過苦或過酸👍🏻

4️⃣ Hot Mandarin Mocha ($52)

如果真係飲唔到無糖咖啡嘅朋友仔,一定要試下全店唯一有放糖嘅「甘橘朱古力咖啡」!!!☕️
其實呢一杯咖啡嘅甜味係來自於有醃製過嘅甘橘~ 而當你係飲呢一杯咖啡嘅每一啖,口中都會充滿着微甜嘅甘橘蓉,增加口感🍊 而咖啡飲到最底先至會有稍微濃烈嘅朱古力味😌
2022-04-12
Type of Meal
Lunch
  • 甘橘朱古力咖啡
  • Hojicha  latte
2022-04-13 23 views
All Day Cafe地址: 上水龍琛路39號上水廣場5樓503A號舖上水廣場5樓多左好多嘢食,今日帶個仔去食All Day Cafe。職員年輕有善,環境乾淨衛生,以白色為主調,以木圓枱方櫈為桌椅,就配上綠色梳化,好舒服😌男女老少都嚟幫襯。松露醬卡邦尼意大利粉橄欖油煮嘅意粉好香,入口突出到香橄欖油香滑嘅味道,黑松露味慢慢滲出嚟,唔會喧賓奪主,呢間卡邦尼意粉唔覺會膩。洋蔥同埋煙肉嘅大小切得剛剛好,識落好豐富。熱朱古力🍫奶泡味濃,甜到剛剛好,上台時杯身夠熱,暖笠笠。特色沙律🥗自家製蜜糖芥末醬係甜甜清新好味😋蕃茄仔好甜,生菜到非常爽口,麵包脆脆增加豐富口感,食一碟夠飽,素食必食之選✅橘子摩卡新鮮橙連皮打磨,一入口就感受到好強嘅橙味,好清新,估唔到咁夾‼️飲飲下會食到橙肉,真係估佢唔到,驚喜😮突破味蕾新感受。

All Day Cafe
地址: 上水龍琛路39號上水廣場5樓503A號舖

熱朱古力🍫
奶泡味濃,甜到剛剛好,上台時杯身夠熱,暖笠笠。

特色沙律🥗

橘子摩卡
2022-04-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2022-04-12 18 views
上水廣場呢間all day cafe 裝修光猛整潔,感覺好舒適,主打all day breakfast 同多款意粉、飯同埋小食~~自助落單再搵位坐~臨近lunch時間,所以order咗兩款唔同嘅意粉,睇落賣相吸引又飽肚啲~首先係松露醬卡邦尼意大利粉,松露醬落得好足料,好香,意粉硬度適中,有彈性~拿破崙意粉,茄汁味fresh啲,一樣幾好味,食到飽~飲返杯coffee就最chill最寫意,一杯Cappuccino同一杯Latte ,望到靚靚拉花,心情都好啲~~

拿破崙意粉,茄汁味fresh啲,一樣幾好味,食到飽~

見到Cafe名就知主打食All Day Breakfast,不過就有啲失望😌同友人一人叫一個Set**********Basic($68)有5款配料:炒蛋🥚、火腿、沙律🥗、茄汁豆🥫同番茄🍅Basic再加5款add on($98)Add on每款選一,特別嘅配料會額外再加錢跟餐配英式茶-一份揀咗蛋沙律🥗、煎薯餅🥔、大啡菇🍄(+$6)、黑毛豬🐷同長通粉-另一份揀咗蛋沙律🥗、煎新薯🥔、大啡菇🍄(+$6)、煎雞柳🐔同意粉🍝-蘋果桂花茶($34)用茶壺🫖浸,超夠熱清香清淡,飲落好舒服💦但其實我係叫低糖果茶(應該係+$15),俾錢個陣冇為意,心諗…咁好嘅仲有咁多款揀,原來店員誤會咗,坐低睇番張單,原來係要跟餐+$34,既然叫咗就試吓啦…唔改啦如果壺花茶可以refill熱水沖多2杯都ok嘅-✅~份量👉🏻超大份,好夠飽~沙律🥗配胡麻醬👉🏻新鮮~唯一最熱♨️嘅係英式茶同蘋果桂花茶❎~食物溫度👉🏻唔熱♨️~黑毛豬同雞柳都比較「鞋」~點餐及用餐地方不同,指示唔太清晰,當日去到用餐地方,掃埋安心出行坐低,以為有侍應落單,等咗好耐先有職員同我地講係另一邊落單…最好笑係當我去到點餐個度,都係同一個職員同我落單
同友人一人叫一個Set

**********
Basic再加5款add on($98)
Add on每款選一,特別嘅配料會額外再加錢
跟餐配英式茶

蘋果桂花茶($34)

用茶壺🫖浸,超夠熱
清香清淡,飲落好舒服

如果壺花茶可以refill熱水沖多2杯都ok嘅

~份量👉🏻超大份,好夠飽
~沙律🥗配胡麻醬👉🏻新鮮
~唯一最熱♨️嘅係英式茶同蘋果桂花茶

~食物溫度👉🏻唔熱♨️
~黑毛豬同雞柳都比較「鞋」
2022-04-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)