2021-11-01
難得約左朋友星期六飯聚,當然要揀返間有水準嘅餐廳啦!要成為有水準嘅餐廳,不外乎以下幾個元素,包括:內在環境乾淨企理、服務態度良好、食物水平高質、價錢合理等等,而呢間餐廳喺各方面嘅水平都唔錯,綜合評分嚟講算係一間幾高質嘅食店!先講下地段,佢係坐落於灣仔區灣仔道83號3樓,由於地面係街市嘅關係,所以一開始對呢間餐廳嘅印象麻麻,直至上左去之後,先發現係另一個世界。餐廳環境方面,由於我地Book左五點,係最早到嘅一枱,基本上你想坐邊都可以,我地兩個就揀左一張for 四個人嘅大枱,所以全程都食坐得好舒服,唔使好似平時中午食飯咁要就住就住咁坐。餐廳嘅裝修好華美,用色好似時下嘅打卡咖啡廳咁,以少女粉紅作為主調,配合牆上嘅霓虹燈裝飾,即刻覺得自己好似去左一個夢幻主題遊戲室咁,唔似係打邊爐嘅地方。之後,我地發現侍應們著嘅衫都係時下最流行嘅魷魚遊戲服裝,男仔就扮工作人員(紅色衫),女仔就扮456參賽者(綠色衫);之後電視機都係播住《魷魚遊戲》,真係跟得好貼呀!令我好奇佢地喺未有《魷魚遊戲》之前,唔知又係點嘅裝扮嘅呢?野食方面,佢分做三個plan:A、B、C,Plan A最平但最少野食(無魚生),Plan
野食方面,佢分做三個plan:A、B、C,Plan A最平但最少野食(無魚生),Plan B 同C除左肉類唔同之外(Plan C嘅肉最高質),其他野食基本一樣,所以我地揀左Plan B($268,六日另加$10,另加一服務費;限時2小時),佢按順序幫我地上:一盤魚生、一碟串燒小食、一鍋雞煲,之後就開始食火鍋,每人一鍋自選湯底,按自己心意想吃邊款就要邊款,唔使好似其他火鍋店咁要共享一鍋底,自由度大大減低。火鍋頭盤係一盤海鮮拼盤,之後可以好似酒樓食點心咁任點,不過要注意一點就係:佢呢度每次點野食都係按人數作為數量上限,好似我地咁兩個人嚟食,每次落單每款最多只可以點兩份,想再食就要等下一輪了。雖然每次份量唔多,但可以用嚟控制眼闊肚窄嘅人,都係避免浪費食物之舉,而且食完頭幾輪嘅魚生、串燒小食、雞煲同海鮮拼盤之後,基本上都已經飽飽地,所以之後都唔係嗌到好多野,所以即使每次落單嘅份量唔多,都無咩所謂嘅!
最後,值得一讚係佢嘅服務態度好殷勤,每逢食完一碟野食之後隨即清走,所以枱面上長期都維持一種乾淨企理嘅狀態。
埋單一計,因為我地早入座嘅關係,所以每人減左$20,total $556 兩位,平均每人都只係$278,真係幾抵食架!呢間集中日韓於一身嘅餐廳,一次過滿足你三個願望,誠意推薦各位嚟試下!