我幫襯嘅係油麻地彌敦道新開嘅分店,晏晝飲咗一杯「黑糖黑鑽奶茶」,茶味好香,好好飲,所以今晚即刻再試佢嘅「凍奶蓋烏龍」,點知竟然中伏!今晚呢杯「凍奶蓋烏龍」,第一啖飲落去已經極之不妥,因為一嚿嚿奶粉就喺我個口入面,啲奶粉完全吾溶,一路飲,一路食奶粉,非常唔舒服,口感極差! 其他台式飲品店嘅奶蓋都係超滑超好味,估唔到佢呢度竟然咁樣,好失望!仲有新店有一個好大問題,就係出飲品時間好耐,而家新店剛開張,生意都係普普通通,卻已經要等咁耐(我今日兩次都係5-6分鐘),第日如果生意好唔知點算!
黑糖黑鑽奶茶
凍奶蓋烏龍
2018-08-11
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
黑糖黑鑽奶茶
2018-08-08 96 views
夏日炎炎,緊係要揾下消暑飲品啦他們供應的茶飲有幾種,大大杯價錢唔貴,大部分$30蚊有找,仲可以加奶蓋或各款珍珠等。購買時可以有多種甜度選擇,很細心。芭樂檸檬翡翠 $36我就選低糖,這樣比較帶出水果茶的味道。酸酸地嘅味道真不錯,而且每飲一口都帶有guava果粒百香果蘆薈翡翠 $26呢杯入面有好多百香果,飲落有好濃郁果味又有茶嘅澀味,仲有清甜嘅蘆薈粒依家天氣咁熱用泥消暑解渴一流,仲有近期hit爆嘅黑糖珍珠鮮奶,下次可以一試
夏日炎炎,緊係要揾下消暑飲品啦

購買時可以有多種甜度選擇,很細心。

芭樂檸檬翡翠 $36

百香果蘆薈翡翠 $26

2018-07-14 189 views
了不起水果翡翠($36)入面果肉有熱情果、蘋果、紅心芭樂同蘆薈(第一次飲有原粒蘆薈嘅水果茶!微甜帶爽嘅蘆薈令水果茶嘅口感更豐富。)。生果已經切成細粒,唔使好似其他水果茶店咁要等最後揭開蓋先食到生果。水果茶亦唔會太甜,係健康又清新嘅味道,唔會飲到好假嘅糖水味。黑糖珍珠奶茶($25)珍珠口感相比其他嘅台式飲品店更煙韌同有味,紅茶底茶味濃厚。奶蓋翡翠($30)上面嘅海鹽芝士粒粒奶蓋係由原條cream cheese製成,所以你會飲到一粒粒嘅芝士同好濃而且好厚嘅奶蓋(竟然飲到最底仲有奶蓋!)。芝士奶蓋加茶嘅味道幾新奇,雖然有芝士,但同茉莉花綠茶一齊飲就balance翻唔會過鹹或過膩,有種好神奇嘅吸引力令你一直飲落去。
了不起水果翡翠($36)

黑糖珍珠奶茶($25)
珍珠口感相比其他嘅台式飲品店更煙韌同有味,紅茶底茶味濃厚。

奶蓋翡翠($30)
2018-07-04 1154 views
台飲店開到成行成市,今日同表弟、家人就黎到西環經過 了不起 停低買杯野飲解暑。由於有打卡習慣得知了不起源自台灣。一問之下,店員表示台灣老闆本身係台灣係開茶莊,想將台灣茶葉發陽光大就夥拍香港老闆來港開店。店面以得一個等候座位而言,都算幾大。呢間店仲有同外送機構合作。呢度主打佢地濃郁香氣嘅茶葉,餐牌分幾個系列。有大熱黑糖珍奶、冷泡茶、水果茶,仲有而家好火紅嘅芝士奶蓋。芭樂檸檬翡翠 $30呢度嘅水果茶用新鮮水果、另外仲用左台灣特有嘅紅心芭樂,屬水果嘅清甜,而且飲得出茶香味。 雖然用眼睇唔到都飲到幾多果肉。了不起水果翡翠 $36絕對係呢度嘅招牌。 直接開小孔不用插管已經肉到啖啖果肉。(西瓜、熱情果、紅心芭樂等)算係幾有質素嘅水果茶,新鮮水果加香濃翡翠配搭得好完美,好值得飲!奶蓋翡翠 $30用左新鮮嘅cream cheese 加鹽打制,飲落剛好飲到兩種密度層次感。飲落cream cheese粒粒嘅口感,無比幸福!茶味果然比外面濃。

由於有打卡習慣得知了不起源自台灣。
店面以得一個等候座位而言,都算幾大。

呢間店仲有同外送機構合作。

呢度主打佢地濃郁香氣嘅茶葉,餐牌分幾個系列。

有大熱黑糖珍奶、冷泡茶、水果茶,仲有而家好火紅嘅芝士奶蓋。

芭樂檸檬翡翠 $30

了不起水果翡翠 $36

絕對係呢度嘅招牌。

直接開小孔不用插管已經肉到啖啖果肉。
(西瓜、熱情果、紅心芭樂等)

奶蓋翡翠 $30

飲落cream cheese粒粒嘅口感,無比幸福!
茶味果然比外面濃。

2018-06-30
5 Minutes (Dine In)
$36 (Tea)
  • 了不起水果翡翠
2018-06-30 223 views
It’s amazing! 真的了不起喔!嚴選了台灣產茶區最大的南投縣名間郷茶葉,那邊氣候經常濃霧瀰漫,有利茶葉的生長,品質享譽世界。了不起水果翡翠($36)夏曰炎炎,一杯清涼水果翡翠透心涼,茶底清徹,散發陣陣茶的悠香,粒粒雑果増添嘴嚼,當中最愛的石榴和熱情果好香,配合綠茶的味道,夏日佳品。珍珠奶茶($25)茶味濃郁香甜,細滑。珍珠有嚼勁。最重要整杯不太甜膩,恰到好處!有積分卡可換領免費飲品添,我要加把勁,努力噢!

了不起水果翡翠($36)

珍珠奶茶($25)

有積分卡可換領免費飲品添,我要加把勁,努力噢!

2018-06-30
$35 (Other)
2018-06-27 703 views
難得回到大學吃午飯,慢慢從山道下山,在山腳下看到間新開的台式飲品店,就入去買杯冰茶解解渴,鋪位幾大又有兩個坐位,而且有兩幅掛畫很𥄫晴。芭樂檸檬翡翠,原本想半糖,店員推薦不減糖份都不會太甜,果然沒有喝糖水的感覺!而且有大量紅心芭樂粒,除了本身水果的味道新鮮清甜,茶味亦同樣凸出綠茶淡淡清香的回甘味,適合不愛濃茶的我!奶蓋烏龍是海鹽芝士粒粒奶蓋,與別不同的地方是有自家做的芝士碎粒,除了有咬口,奶蓋本身都濃郁,而烏龍茶味道強烈,呷著一口奶蓋令本身甘苦的茶味注入一絲甜!爸媽比較傳統不愛喝甜的茶,給他們買了冷泡系列,冷泡翡翠茶味已經完成釋出,又不至於喝到澀味。冷泡四季春比較濃,茶香餘韻回甘,好似一邊行一邊在街上品茶。店員主動認真介紹飲品,而且茶真是很濃,落足料,難得一見的貨真價實台灣飲料店,希望將來分店多了都保持到今天的水準。

冷泡翡翠

冷泡四季春比較濃,茶香餘韻回甘,好似一邊行一邊在街上品茶。

2018-06-24
5 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
冷泡翡翠
冷泡四季春
了不起茶飲店係一間來自台中嘅茶飲店,喺2017年正式開業,但估唔到用咗短短半年嘅時間就已經殺到黎香港。香港店係今年嘅二月正式營業,小編終於抽到時間去試吓。香港店嘅裝修就同台灣總店嘅裝修差唔多,而且店舖仲掛住兩幅由陳盈如創作嘅畫添!了不起茶飲店係一間結合藝術同茶飲嘅台灣茶飲品牌。所以幫緊係店舖嘅裝修、杯嘅設計都可以搵到有藝術嘅元素喺裏面。🍴芭樂檸檬翡翠呢一杯芭樂檸檬翡翠都幾特別下,因為平時係市面都比較少見,而且店舖仲用咗紅心芭樂做主題添!飲品裏面由於加咗紅心芭樂,所以出嚟嘅顏色會係桃紅色。而店鋪用嘅紅心芭樂就標榜係嚟自高雄燕巢。店舖會將芭樂切粒加入到飲品裏面,所以飲品入口嘅時候都可以食到有啲芭樂喺度,口感會比較豐富。至於飲品嘅味道方面,店舖除咗加咗紅心芭樂仲加咗啲泰國嘅青檸汁,所以飲品入口會酸酸甜甜咁,非常消暑解渴。而且會飲到有好清新嘅檸檬味。不過相對之下個茉莉綠茶茶底嘅味道可能就會比較淡少少。🍴奶蓋翡翠呢度個芝士奶蓋都幾有驚喜,估唔到擺咗成個鐘都未溶啊😱打聽之下發現原來店舖係用咗澳洲嘅Cream cheese打成,所以先可以一直keep到唔溶。芝士奶蓋入口有淡淡芝士嘅鹹香味。而且奶蓋嘅

🍴芭樂檸檬翡翠
奶蓋翡翠

🍴奶蓋翡翠
呢度個芝士奶蓋都幾有驚喜,估唔到擺咗成個鐘都未溶啊😱打聽之下發現原來店舖係用咗澳洲嘅Cream cheese打成,所以先可以一直keep到唔溶。芝士奶蓋入口有淡淡芝士嘅鹹香味。而且奶蓋嘅口感亦都脪杰程度適中,奶蓋當中有一粒粒嘅芝士粒喺度,口感理論上確實係幾豐富,不過個人就唔太鍾意,但芝士嘅味道都幾香。
茶底嘅茉莉花味好香,原來係因為店舖用咗原片嘅茶葉去沖泡,所以茶味亦都比較清幽。雖然叫咗全糖,但味道亦都唔會太甜,而個人就覺得全糖嘅甜度啱啱好。茶底同芝士奶蓋嘅融合亦都做得比較好,所以唔會飲到茶底還茶底,奶蓋還奶蓋咁樣。
奶蓋翡翠
2018-06-25 205 views
作為西環街坊其實呢一間台式飲品都開咗好耐今次終於都有機會走去試試~佢就喺山道附近 其他區朋友仔地鐵出左山道出口 喺M記對面就見到佢架喇 ~~~依家興黑糖珍珠鮮奶 了不起都趕上潮流咁今次就試一吓呢一間睇吓佢個水準是如何 除左我的那一杯 也買了給家中老爸媽嚐嚐黑糖珍珠鮮奶 $28 有視覺 絲絲黑糖紋 未入口也覺得會好喝!!鮮奶味濃 而珍珠是白珍珠 !!! 我覺得有點像果味 但我比較愛濃濃黑糖味珍珠呢~ 但我覺得可以一試因爲較特別也是亮點黑糖珍珠拿鐵 $25拿鐵味道強 但奶味可能就被搶了點 如果愛濃奶茶味的則一流 !抹茶拿鐵加珍珠 $28+$4 珍珠抹茶🍵味好濃 但都是一樣 奶味被搶了...很淡 總括而言 最推薦黑糖珍珠鮮奶 而且正是火紅嘛!必試!

黑糖珍珠鮮奶 $28
有視覺 絲絲黑糖紋 未入口也覺得會好喝!!

黑糖珍珠拿鐵 $25
抹茶拿鐵加珍珠

抹茶拿鐵加珍珠 $28+$4 珍珠
抹茶🍵味好濃 但都是一樣 奶味被搶了...很淡

總括而言 最推薦黑糖珍珠鮮奶 而且正是火紅嘛!必試!
2018-06-24
抹茶拿鐵加珍珠
  • 黑糖珍珠鮮奶
2018-06-22 139 views
炎炎夏日,一定要喝一些凍飲料解渴。經過西環近大學的這條街,就入左去買點好喝的。餐牌上的飲品款式有很多, 因為翡翠茶看起來很吸引, 所以便打算試一試這個系列。看著看著就想試哂成個Menu!😆 冷泡系列是支裝的關係,於是決定買半打外賣帶走回家慢慢飲。本人是無糖健康主義者,所以全部都點了無糖。百香果蘆薈翡翠茶很新鮮的飲品,喝下去時, 每一口也能吃到蘆薈的果肉, 很有口感。珍珠烏龍茶珍珠好好食,口感夠彈,煙韌得黎又唔會無味。冷泡四季春茶翡翠冷泡茶炭焙烏龍冷泡茶冷泡茶是他們預先沖好的,  茶味好濃,喝完瞬間感到清涼。

看著看著就想試哂成個Menu!😆
冷泡系列是支裝的關係,於是決定買半打外賣帶走回家慢慢飲。

本人是無糖健康主義者,所以全部都點了無糖。

百香果蘆薈翡翠茶

珍珠烏龍茶
珍珠好好食,口感夠彈,煙韌得黎又唔會無味。

冷泡四季春茶
翡翠冷泡茶
炭焙烏龍冷泡茶

冷泡茶是他們預先沖好的,  茶味好濃,喝完瞬間感到清涼。

TakeAway
2018-06-18 166 views
下午做完野返公司經過,條街勁熱,見到間野幾得意,甘岩想飲野就入去睇睇。平時呢類型既飲品鋪都係勁細間,所以呢間算舒適,同寬敞,有位置可以等。裝飾都好特別,有幾幅掛畫,仲見到有感謝狀。👍🏻👍🏻👍🏻我見到呢張粉紅色野飲就俾佢吸引左,所以就叫左呢杯。另外仲買多四杯返去俾同事飲。😆😆店員好好人,驚我難拎俾左個好靚既袋我裝住拎走。👍🏻👍🏻👍🏻總共買左五杯野飲返去孝敬同事:珍珠奶茶珍珠鳥龍拿鐵黑糖珍珠拿鐵冷泡四季春芭樂檸檬翡翠佢地都覺得好飲😄😄,同茶味都好濃。而且珍珠好好食,煙韌得黎又唔會無味。我自己果杯芭樂就好大杯好抵飲,勁解渴。

裝飾都好特別,有幾幅掛畫,仲見到有感謝狀。👍🏻👍🏻👍🏻

店員好好人,驚我難拎俾左個好靚既袋我裝住拎走。👍🏻👍🏻👍🏻

總共買左五杯野飲返去孝敬同事:
珍珠奶茶
珍珠鳥龍拿鐵
芭樂檸檬翡翠

我自己果杯芭樂就好大杯好抵飲,勁解渴。

2018-06-07
5 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
2018-06-02 247 views
在香港大學站吃完午餐後, 便打算在附近找飲品喝, 因為在這個炎炎夏日的天氣下經常都會覺得口渴, 要喝一些凍飲料解渴。經過這條街的時候便看到這間台式飲品店, 要決定進去買飲料。飲品餐牌上的飲品款式有很多, 我看到店內的芭樂檸檬翡翠飲品在做優惠, 所以便打算試一試這個, 因為飲料的樣子看起來很吸引, 而且感覺應該是很新鮮的飲品, 喝完應該會瞬間感到清涼。芭樂檸檬翡翠裡面有台灣紅心芭樂和泰國青檸, 飲品是以綠茶和茉莉花茶為主。喝下去時, 每一口也能吃到芭樂的果肉, 很有口感。我點了要微糖, 所以味道會有少少酸的, 但我喜歡那種酸酸甜甜的感覺, 因為喝下去很解渴。奶蓋烏龍加了蘆薈粒在裏面, 裏面的奶蓋是鹹鹹的味道, 這個飲品也不錯 , 烏龍茶喝下去不會太膩。我亦點了兩樽冷泡茶外賣帶走。這個冷泡茶是他們預先沖好的, 是會放進一個水樽裡面, 然後再放入雪櫃冷藏。冷泡茶的茶味甘香, 喝下去很舒服。

四季春冷泡茶

2018-06-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2018-05-02 286 views
了不起已經新開左一段時間,我都keep住有幫襯。佢地嘅茶底比飲開嘅天仁仲要香濃,算係有心做嘅店,亦都唔太甜。最緊要係佢地用鮮奶而唔係奶精。只係價錢比一般嘅貴,但係都值嘅!評分:9/10

評分:9/10
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • 珍珠翡翠拿鐵
2018-03-27 536 views
珍珠烏龍拿鐵 - $28. 每次遇到新的台式飲料🥤店我都會忍唔住買杯飲飲. 站在水牌前苦惱該飲什麼好就選了最多人喜歡的(好像是!!!)珍珠烏龍拿鐵 .粉紅 / 彩藍耀眼的杯身加上藝術家陳盈如的作品單靠包裝的確有它的吸引之處.最令人期待的茶味 - 偏淡🤨珍珠是半透明那種, 口感夠Q彈但茶味方面真係有啲失色索價$28一杯亦有點over-priced
珍珠烏龍拿鐵 - $28
每次遇到新的台式飲料🥤店
我都會忍唔住買杯飲飲
站在水牌前苦惱該飲什麼好
就選了最多人喜歡的(好像是!!!)
珍珠烏龍拿鐵
粉紅 / 彩藍耀眼的杯身
加上藝術家陳盈如的作品
單靠包裝的確有它的吸引之處
最令人期待的茶味 - 偏淡🤨
珍珠是半透明那種, 口感夠Q彈
但茶味方面真係有啲失色
索價$28一杯亦有點over-priced
珍珠烏龍拿鐵
2018-03-14 481 views
|今日白色情人節🌷 這間台式飲料店也推出一星期的優惠 每日三款指定飲品可減$6💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️🍵🍵🍵抹茶拿鐵 ($28👉🏻$22)見fb和ig都有人推介 本來抱着一事無妨的心態去 但結果抹茶和咖啡味都很淡 而且感覺好稀 十分失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ (tbh覺得浪費了廿蚊)小店新開幕即日到3月底 學生有減$5的優惠 雖然最近有好多優惠 但也不能吸引我再回頭了😌
🍵🍵🍵抹茶拿鐵 ($28👉🏻$22)
2018-03-11 420 views
港大附近終於開了一家高品質的奶茶店,裝修很有個性,店面整潔。飲著一杯紅茶拿鐵,茶味超濃配上鮮牛奶味道超正,珍珠很q彈。價格相比一般珍奶店要高一點,茶和奶的品質都很好。還會再去
TakeAway