2007-03-26 42 views
Just have dinner this weekend, tried some famous dishes like fried noodle, baby chicken, hot and spicy fried pawn, baby bird minced meat with cabbage....Overall quality is dropped. But good to go there when it still here. Get back some memories.....Lots of foreigners, looks like we are strange. ^_^Staff are old, but still strong. Better ask them what portion when you order as dishes have 3 different size.8 peoples, 4 guys, 3 ladies and 1 kid. within HK$1000.

2007-01-01 33 views
聽聞以前好出名,今日來食晏,叫了個八人餐。很多,像吃晚飯,可能真的大不如前,但總括都ok既。捧捧雞乃個人最喜歡的,海蜇素鵝﹑賽磅蟹﹑炸蝦都普普通通啦,砂窩雲吞雞既湯幾好﹑京燒羊肉真的用鐵碟﹑炒拉麵無試過﹑甜品是高力豆沙。唔知呢度既片皮鴨得唔得呢?

2006-12-04 27 views
請洋人老友食飯,美利堅係指定動作,仲次次都叫嗰幾味,死未?!喂!個訂座水牌寫中文嘅,我D friend唔識中文喎,典先?考喜歡呢度嘅泡菜,夠咸、辣、又唔酸海蜇素鵝,原來洋人唔食素鵝嘅指定動作1: 佢哋至愛宮保虾球,唔夠人所以叫唔倒鐵板size指定動2:又一至愛鴿鬆生菜包,鬼仔差不多一個人包辦哂。我鍾意佢哋trim哂D生菜,因為我喜歡trim咗嘅嘢。。。指定動作3:北京填鴨,如果淨皮考D。仲有蟹肉豆苗,幾嫩吓咁4人連幾碌青島啤$1000有找,OK 啦,相信如果我係West Man吃得仲開心!

考喜歡呢度嘅泡菜,夠咸、辣、又唔酸

海蜇素鵝,原來洋人唔食素鵝嘅

指定動作3:北京填鴨,如果淨皮考D。
仲有蟹肉豆苗,幾嫩吓咁

2006-11-18 26 views
週三中午,六個人,我、我的爸和媽、女伴、女伴的爸和媽,到這兒吃我人生很重要的一頓飯。這兒很有八十年代酒家feel,其實用來款客並唔係咁好,但因為女伴的爸喜歡,沒話說。點了經濟的午市套餐,埋單$426。因為工作關係,呢個套餐在過去六年,吃過至少十次。「砂窩雲吞雞」和「蝦仁炒蛋」:豐富的蛋白質,味道唔係好濃郁,係女人食物,份量不少。「回鍋肉」和「京燒羊肉」:香辛但油膩,係男人餸,下飯一流,份量略嫌唔夠。「炒麵」係用幼身的京麵,巳經飽到吃不下。「豆沙窩餅」幾普通,亦唔係難整,都OK。題外話:食完呢餐,個project 正式起動。訂了明年今日,擺番xx咁多圍,哩…嘿…嘿!
「炒麵」係用幼身的京麵,巳經飽到吃不下。
「豆沙窩餅」幾普通,亦唔係難整,都OK。
2006-08-03 33 views
(30/6)當你看看美利堅京菜的英文譯名時,已經知道這裡的定位如何。甫坐下已見不少洋人密密地吃,他們也吃了那煎炸類的菜式,但你見到他們吃京菜,總好過見到他們吃junk food,他們亦吃得津津有味。沒有吃那北京填鴨,實在不知道水準如何,亦沒有必要去試的衝動。生菜鴨崧包,似乎算是可以的一味,不太濃味,鴨肉入口有肉味,配以生菜包,有助消化;而餃子,相比其他菜式,亦不太差,有肉味,全晚有印象的就如此。細蓉算是長期密友,有時遇上不妥當的事情,總會想起它,是夜也如此。
(30/6)

2006-07-07 27 views
幾年前曾經在美利堅同臨別的舊友餞行,兩圍拍住上,仲記得食物也算不錯.相隔多年,陰差陽錯再來一次.世杯八強德意志對阿根庭前夕,有食友相約睇波,小弟不能,唯有上半場一起吃點東西.睇波會在灣仔區Club ing,順理成章在灣仔開飯.因有個比較Elegant的食友,所以不能去一些茶記麵檔.直行直入生記,去到門口未見有人招呼,只見有身穿阿根庭球衣的外籍女郎大吃大喝.後來有人來招呼,表明來意三位.)唔好意思,無位.失望而回,結果腦海次選,自然諗到去未必堅過美利堅的美利堅.同生記相反,直行直入任坐唔嬲.三個人點都無理由吃得下片皮鴨,求其點些小菜算.拼盤都夠四個人分,(後來有另一人join in).無甚特別.主菜荵爆鴨片,茨汁落得重手過頭,吃不到應有的味道.生菜鴨崧,都係無甚特別,再來客北京餃子,同樣無甚特別.吃罷更覺我家附近"巧興"三鮮餃的可愛.四管齊下,都係同一屋簷下,無特別.算吧,今次真係非戰之罪.鹿鳴春已吃過數次,下次去仙宮樓,諗諗佢.PS:同一日,亦係家駒離開我們正正十三年.家駒,告訴我那邊天色好嘛?

三位.)唔好意思,無位.

失望而回,結果腦海次選,自然諗到去未必堅過美利堅的美利堅.

2005-02-20 27 views
聽聞差o左好多,但鬼佬都係想食北京菜,即管試o下~ 以前全院滿座,但依家就水靜河飛,心知不妙~ 兩個人order o左:腰果炒牛肉- 腰果香脆,但牛肉好鹹.... 賽磅蟹- 好多油,蛋白炒到一條條,都唔係賽磅蟹....叉子餅- 依個就幾香脆~炸菜肉末- 都ok~窩貼- 依個都唔錯,有肉汁,煎得幾香~埋單$291係service好囉~ 但講食物,都係鹿鳴春好............
聽聞差o左好多,但鬼佬都係想食北京菜,即管試o下~

以前全院滿座,但依家就水靜河飛,心知不妙~

兩個人order o左:
腰果炒牛肉- 腰果香脆,但牛肉好鹹....
賽磅蟹- 好多油,蛋白炒到一條條,都唔係賽磅蟹....
叉子餅- 依個就幾香脆~
炸菜肉末- 都ok~
窩貼- 依個都唔錯,有肉汁,煎得幾香~

埋單$291

2004-12-20 21 views
星期六晚補祝老友生日, 一行四個後生仔女, 兩年前仲金鐘返工時都有跟同事食過晏呢.... 兩年後去番覺得比以前光猛: )唔知佢歷史又幾悠久, 所以無得比較, 其實都唔係好知家下香港邊度食片皮鴨得, 我想試的松竹樓又已經....當晚朋友話片皮鴨好漏所以唔敢叫, 不過見到都唔少得, 成晚見阿叔片了不少鴨, 淨係見到d鴨唔夠紅, 比較啞色, 唔覺得好新鮮...點了雞絲粉皮, 童子雞開四件, 糟溜魚片, 麻婆豆腐和炸菜肉鬆子燒餅, 甜品係合桃酪雞絲粉皮一般, 童子雞都ok, 唔太乾, 糟溜魚片酒味夠濃夠香, 麻婆豆腐唔夠辣, 炸菜肉鬆唔夠惹味, 最正都係等好耐既合桃酪, 即叫即做, 比較係驚喜之作: )建議七點前好坐定食, 因為愈夜愈多人就會好嘈傾唔到偈, d阿叔都唔多得閒睬你, 同埋我發覺d阿叔鍾意答男仔問問題, 女士問就嫌煩, 係咪重男輕女d呢??非常經濟, 四個人賣單$440, 呢餐又幾抵請喎, haha!

2004-12-09 30 views
為響應人人有雞食的1 人1隻雞計劃,專登去食童子雞,不過普通到暈…好彩人小小無叫鴨,見人地檯果隻隔夜鴨燒完都唔係脹book book 既…今時今日已經唔再堅了。
為響應人人有雞食的1 人1隻雞計劃,專登去食童子雞,
不過普通到暈…
今時今日已經唔再堅了。
2004-09-06 33 views
日本朋友星期日上機飛澳洲,諗住搵間有特色一點的中菜,誰不知這次她反客為主,話要來這裡吃片皮鴨。呢度十多年前係幾掂的,但轉左手同廚房後便大不如前。但說多也沒用,她最後還是想試呢度的片皮鴨,可見旅遊手冊的威力。坐上層,人客都不少,亦十年如一日的多外國人幫襯。六個人來晚飯,叫不了太多菜,預訂了片皮鴨同叫化雞、鐵板蝦球、鍋貼及炒拉麵,再加三個冷盤捧捧雞、燻魚及海哲,同埋個味就已經差不多。三個冷盤以捧捧雞較好,燻魚是醬油煮魚,還有點腥味,海哲普普通通;片皮鴨是第一個表演項目,在外國人眼中始終推車仔、戴白手套係高級一點。交帶不要太肥,真的選了一隻不太肥的,烤得仍不錯,始終有個烤爐是烤得出好鴨,味道可以,但鴨肉就無什味道,都說水準是比以前下降了;叫化雞係第二個表演項目,還可以親手搞碎包著雞的硬泥,有噱頭。雞用牛油紙包著,內裡料很多,有蓮子、木耳、肉絲等等,味道都算不錯,可惜的是雞肉似乎是平凡了一點,亦過腍亦略欠口感,不過呢一味叫化雞,在香港個人是不知道有那裡做得好的,總知食完兩味客人都很滿意就是;鐵板蝦球亦係視覺及聽覺享受多於味道,不是說味道不好,而是以這個價錢應有更佳質數。鍋貼是細細隻的京式,已是
鍋貼是細細隻的京式,已是炸是非煎的,拉麵就還可以。
連啤酒汽水,埋單一千二百幾,不可以說好貴,但應還有更好的選擇。
2004-06-18 31 views
差不多一年前在這裡吃過晚飯,一上到去,真係好多鬼佬,差不多有七成以上都是外國人,自己也變成少數民族,說回它們的菜,基本上同鹿鳴春相似,但被鹿明春平,小炒是可能的。
2003-10-13 148 views
We family are treasure the time we have dinner together. but the dinner in American restaurant was so worse...Bad service (Wait tea refill for longtime)The chicken dumpling wait for more than half-hr, without feedback. We're so upset for the waiting & at the end cancel it...Without any sorrow from them. 京醬肉絲-- 認真麻麻. Apart from beef, no other toppingNever visit again!!!
Never visit again!!!

2001-10-09 32 views
對不起!實在退步得太緊要,已經唔係以前的美利堅。唔信可以試鍋貼,好似係用油炸過咁,脆卜卜、實「的的」,可能外國人會好鍾意。但依我愚見,正宗鍋貼應該是底脆﹝煎﹞而表皮軟﹝蒸﹞,餡要夠熱又有肉汁,咁至為之好吃和正宗。以前的美利堅做得到,但而家已經唔得。上星期剛剛帶了班外國朋友去,豆腐類和糖糟類真係嚇一跳,個獻汁有茶餐廳、大排檔的影子,十分「漏」。鐵板羊肉或牛肉差不多味,肉質本身亦「林」得緊要,可能係落疏打粉喇過籠的原故。烤鴨、叫化雞、三鮮拉麵和砂鍋雲吞雞尚可保持,但後者「師傅」太多,一定要叫定支可樂stand-by。可幸的是客似雲來,還是老外居多,始終底子雄厚,就算食老本做外國人都門庭若市。若是要求唔高還可以一試。但想吃老子號京菜,如此價錢其實有很多選擇。還望吃回以前的美利堅……
對不起!實在退步得太緊要,已經唔係以前的美利堅。
還望吃回以前的美利堅……
2001-03-31 23 views
今日一行十一人o係美利堅北京菜館食晚飯~ 唔訂位真係有排等(甚至無位)~友人話下層舒服過上層o架~大部分客人都係外國人~以為依D 食肆o既侍應服務都唔會咁好,不過佢o地好Nice喎!! ^_^拼盤(大) -- 有腐皮卷, 麵筋, 牛展, 火腿, 冬菇, 海折, ..............好味!!! 特別係個腐皮卷~~~~~鐵板牛肉-- 一般~京燒羊肉-- 好香, 好脆, 夠晒羊味~ 砂窩雲吞雞-- D湯煲到奶白色(夠火喉??), 湯同雲吞都好好味~四季豆-- 肉碎+ 四季豆~ OK la~北京填鴨-- 我唔食餅皮, 齋食填鴨, 所以不便俾評語~ 不過佢o地食得好開心, 仲要side order 多一份餅皮~炒鴨絲-- 鴨絲少, 雜菜好味D, 夠清爽~ 炸銀絲卷-- 我無食到~ 煎窩貼-- 好脆呀!!!!!!!!!! ^O^蒸餃子-- 好味呀!!!!!!!!!!!酒糟魚-- 魚肉有少少酒糟味, 正~ ^_^拔絲香蕉-- 好正呀~~~ 雖然D 冰水唔夠凍, D 糖仲係少少暖, 不過都夠脆~高力豆沙-- ok la~豆沙窩餅-- 一D 都唔油~ 正~~~ ^_^友人話上一次o黎, D o野
今日一行十一人o係美利堅北京菜館食晚飯~
唔訂位真係有排等(甚至無位)~
友人話下層舒服過上層o架~
大部分客人都係外國人~
以為依D 食肆o既侍應服務都唔會咁好,
不過佢o地好Nice喎!! ^_^
鐵板牛肉-- 一般~
京燒羊肉-- 好香, 好脆, 夠晒羊味~

四季豆-- 肉碎+ 四季豆~ OK la~
炒鴨絲-- 鴨絲少, 雜菜好味D, 夠清爽~

炸銀絲卷-- 我無食到~

煎窩貼-- 好脆呀!!!!!!!!!! ^O^
蒸餃子-- 好味呀!!!!!!!!!!!
酒糟魚-- 魚肉有少少酒糟味, 正~ ^_^
高力豆沙-- ok la~
豆沙窩餅-- 一D 都唔油~ 正~~~ ^_^
友人話上一次o黎, D o野好鹹~ 不過今次, 樣樣都好正~ ^_^
埋單$1744~ 每人$160, 有咁多o野食, 仲要咁好味~ 正呀!!!!!!!! ^O^
2000-12-21 21 views
被安排坐近樓梯一檯無乜冷氣幾焗,叫o左:蒜泥白肉$50蝦鬆菜包$73童子雞一隻$45爆羊肉$54糖醋魚片$70干燒二鬆冬荀$79鹵醋麵$33燒餅二碟$38拔絲香蕉$63埋單$648蒜泥白肉--- OK啦, 不過好油, 我上次去中環某小店食o既俾佢好得多蝦鬆菜包--- 問伙記:"細o既跟幾多塊生菜?"; 無禮貌地回應:"唔知喎, 撞手神啦"炒粒粒, 幾爽口, 無蝦味, 偏咸童子雞--- 雞肉幾滑, 點點o的汁, 好味爆羊肉--- 唔係哇! 羊肉少, 無羶味, 咁都仲係羊肉? 仲要急凍羊肉, 離晒普糖醋魚片--- 我唔食魚, 老婆話幾好食干燒二鬆冬荀--- 咩o黎o架? 好似炸蕃薯加炸辣椒葉, 唔好食鹵醋麵---- 有海參, 豬肉, 雲耳, 蛋, 算好味燒餅--- 又乾又硬, 又凍拔絲香蕉--- 非常好味, 可以用皮脆肉嫩去形容總括來說, 同入一間普普通通o既北京小館無分別,毫無驚喜, 但服務態度都幾差, 連我亞媽都話佢o地離譜,上菜速度奇高, 一次上晒。我寧願去佐敦北京酒樓, 正好多。
被安排坐近樓梯一檯
無乜冷氣幾焗,叫o左:
蒜泥白肉$50
鹵醋麵$33
燒餅二碟$38
拔絲香蕉$63
埋單$648

炒粒粒, 幾爽口, 無蝦味, 偏咸

童子雞--- 雞肉幾滑, 點點o的汁, 好味

糖醋魚片--- 我唔食魚, 老婆話幾好食

鹵醋麵---- 有海參, 豬肉, 雲耳, 蛋, 算好味

燒餅--- 又乾又硬, 又凍

拔絲香蕉--- 非常好味, 可以用皮脆肉嫩去形容

我寧願去佐敦北京酒樓, 正好多。