2015-06-25 787 views
最近幾日都過荃灣,今次搵間新野試下本來想話食意粉,結果睇完餐牌反而見到有全日早餐呢樣香港少見的野香港個個覺得早餐唔飽肚怕午市叫早餐野蝕底,餐廳見無人叫更加少擺出黎其實全日午餐先抵玩,差唔多價錢多好多款野食,酒店通常準備比d訓到中午先起身的大爺食,得香港先好少人叫講返內容一開始先上左餐湯蘑菇湯,無咩特別,餐包少見d幼身長條包、上蒜容再焗過先乾試左啖,食落口同預想唔同個包係谷物包,唔係平時法包形式五谷雜糧個味比蒜味重,不過幾偏乾口浸下湯再食會比就咁食好湯都未飲完就上左主菜呢樣野令我有點不滿早餐凍得快,上太早根本食唔切見到個早餐就知今次出事啦滿滿一盤再多兩塊包實唔哂湯就飲完個包浸唔落去用刀叉切碎煙肉伴麵包食煙肉無預想中咸,似乎預左你可以就咁食例牌試餐廳必試野,雞蛋,叫碟蛋就個廚房功力炒蛋大份厚身,切開入面還算多汁但未置於生的,唔似m記怕死炒到乾哂身不過剩落左香草無落鹽/胡椒,要自己問佢拎中間大量的牛油炒雜菌,味道有d淡用黎伴煙肉同清口腔油味道重點黎啦,西式早餐點少得香腸幼身香草腸,完全預計之內肉汁同肉味非常重,完全唔係百佳/taste賣的款式雖然好有香草味,但比香草腸更似德國肉腸個人最大推薦
最近幾日都過荃灣,今次搵間新野試下
香港個個覺得早餐唔飽肚
怕午市叫早餐野蝕底,
餐廳見無人叫更加少擺出黎
其實全日午餐先抵玩,差唔多價錢

講返內容
一開始先上左餐湯
蘑菇湯,無咩特別,餐包少見d
幼身長條包、上蒜容再焗過
先乾試左啖,食落口同預想唔同
個包係谷物包,唔係平時法包形式
五谷雜糧個味比蒜味重,不過幾偏乾口
浸下湯再食會比就咁食好

湯都未飲完就上左主菜呢樣野令我有點不滿
早餐凍得快,上太早根本食唔切
見到個早餐就知今次出事啦
滿滿一盤再多兩塊包實唔哂

湯就飲完個包浸唔落去
用刀叉切碎煙肉伴麵包食
煙肉無預想中咸,似乎預左你可以就咁食
例牌試餐廳必試野,雞蛋,叫碟蛋就個廚房功力
炒蛋大份厚身,切開入面還算多汁
但未置於生的,唔似m記怕死炒到乾哂身
不過剩落左香草無落鹽/胡椒,要自己問佢拎
中間大量的牛油炒雜菌,味道有d淡用黎伴煙肉
同清口腔油味道
重點黎啦,西式早餐點少得香腸
幼身香草腸,完全預計之內
肉汁同肉味非常重,完全唔係百佳/taste賣的款式
雖然好有香草味,但比香草腸更似德國肉腸
個人最大推薦之處
沙律就無咩特色,只能說蔬菜新鮮還算合格
小蕃茄切半上,最後食時都還算多汁
茄汁豆由細就唔鍾意食,
食到尾夾埋沙律一齊扒兩啖就放棄左

隨咖啡跟左朱古力曲奇
飲完咖啡試時好似有淡淡的椰絲味
但睇返咬痕又唔多覺
隻攪拌匙根造型奇怪可以掛係杯邊
(不過飲到底時其實會郁,都係擺返落餐碟啦)
有趣的係明明杯野上時好熱
飲到杯底時發現有咖啡凍
但點解會唔溶架

完全搞唔明

最後係雖然好飽,但叫野時見到有甜品
加左無理由唔食的士多啤梨奶凍
上碟,唔太大杯,但好大隻碟

灑哂糖花外加忌廉球同現刀功的士多啤梨
杯裝奶凍,士多啤梨醬同果肉都幾酸下
奶凍就香滑可口,還算不錯,+15$亦唔算貴
不過伴碟就氣勢大過主人就可以改善下

鋪頭黎講水準算係唔錯,西餐黎講算唔錯
可以算得上同元朗祖梵黎呢類老字號水準
不過坐底時有半邊鋪向商場走廊,
怕嘈想食得舒服都係坐入d靠中庭玻璃位就最好

剩低部分相得閒再up返上開飯相薄到
草莓奶凍
咖啡跟的餅
全日早餐
蘑菇湯
全日早餐
餐湯,蘑菇湯+蒜容包
2015-06-25
$122 (Lunch)
  • 士多啤梨奶凍
  • 全日早餐
2015-06-25 704 views
我聽人講有間新既餐廳唔差 就同fd去試下咁佢就叫個下午荼餐 士多啤梨窩夫再加個獨家果茶我就叫左炒白菌食講左杯果茶先 杯野個份量好多2個女仔share應該都ok咁果茶入面就有奇異果、士多啤梨...最好既地方係甜味就自己調味佢會比個好似蜂蜜既糖漿自己加入啲茶度真係好好飲 飲落口好舒服飲住呢杯野真係可以優栽悠栽渡過一個下午  白菌個分量ok  加上真係幾香窩夫就外脆內軟   雪糕都唔係一般果既雀巢雪糕佢果隻係幾滑既
我聽人講有間新既餐廳唔差 就同fd去試下
咁佢就叫個下午荼餐 士多啤梨窩夫再加個獨家果茶
我就叫左炒白菌食
講左杯果茶先 杯野個份量好多
2個女仔share應該都ok
咁果茶入面就有奇異果、士多啤梨...
最好既地方係甜味就自己調味
佢會比個好似蜂蜜既糖漿自己加入啲茶度
真係好好飲 飲落口好舒服
飲住呢杯野真係可以優栽悠栽渡過一個下午
白菌個分量ok  加上真係幾香
窩夫就外脆內軟   雪糕都唔係一般果既雀巢雪糕
佢果隻係幾滑既
2015-06-23
$60 (Tea)
  • AMO LA 果茶
2015-06-21 613 views
"Poor than my expect "可以用來總括今次用膳!很久沒有去荃新天地用膳,似乎開了好幾間食肆,於是,抱住一試的心態嘗試了這間名字叫「鍾意」的餐廳!剛去到,也有些食客在等候入座,等了大約15分鐘便能安排入座了,被安排在餐廳角落的地方,連找侍應也要離開這個位置外出尋找,才能點餐!侍應的服務也好一般!先後點了水果茶及豬肘,滿懷期待的我,對於最後卻十分失望!鹹豬手的皮不夠脆,肉不夠嫩,酸菜還是不好食的!水果茶也是普通,也十分淡,鮮果也很少,和台式餐廳的比差太多了!最後,set dinner 既另一主菜,肉丸意粉,也很普通,及遍淡,總括而言,真的十分失望

肉丸意粉
水果茶
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-06-15 585 views
早排經過荃新天地..見開左間"Amo La Pasta"裝修格調都唔錯..諗住搵日同另一半去試下~咁岩依日佢off問佢有無興趣去食個lunch..佢話好! YES..就咁決定啦!Set Lunch有4款(固定一款係All Day Breakfast~價錢由$6x - $8x..另+10%)order完2個Set Lunch..送上"雜菜湯&蒜茸多士"湯底帶清新番茄及蔬菜味道~料足..蔬菜保持剛熟口感蒜茸包好薄脆..淡淡蒜茸味"蜆肉意粉"蜆肉份量足..肉質鮮嫩~意粉軟硬度適中醬汁淡鹹帶清淡感~整體唔錯"燴雞伴寬條麵"麵條軟硬度適中..麵條爽身有咬口燴雞份量都幾多~除左雞肉仲有蔬菜但雞肉口感好鞋..不討好~醬汁味道平均餐飲.."凍檸茶"~茶底清澈..茶味香"熱咖啡"..咖啡夠香濃整體食店環境簡約光猛+乾淨~食物水準及服務ok
早排經過荃新天地..見開左間"Amo La Pasta"
裝修格調都唔錯..諗住搵日同另一半去試下~咁岩依日佢off
湯底帶清新番茄及蔬菜味道~料足..蔬菜保持剛熟口感
蒜茸包好薄脆..淡淡蒜茸味
"蜆肉意粉"
蜆肉份量足..肉質鮮嫩~意粉軟硬度適中
醬汁淡鹹帶清淡感~整體唔錯
"燴雞伴寬條麵"
麵條軟硬度適中..麵條爽身有咬口
燴雞份量都幾多~除左雞肉仲有蔬菜
但雞肉口感好鞋..不討好~醬汁味道平均
餐飲.."凍檸茶"~茶底清澈..茶味香
"熱咖啡"..咖啡夠香濃
整體食店環境簡約光猛+乾淨~食物水準及服務ok
2015-06-04
$85 (Lunch)
2015-06-11 457 views
呢度個環境真係幾靚,好有歐陸風情。落地玻璃加上柔和燈光仲有open kitchen,氣氛100分。可惜都有傢俱、食物、配套全部都錯曬!錯錯錯!好錯!張椅極之唔好坐,背面有好大個洞。我地4個女仔放袋,成餐飯個個係咁跌手袋,又要狂執,成都食得唔安落。我食左少少前菜、湯同杯野飲已經確定呢篇食評唔值得再寫落去啦。因為連咁簡單的食物都唔合水準嘅時候。其他野都不必試啦。先講個湯,上枱時已經凍。明明廚房只係喺身後,行過我張枱10秒唔洗,點解都可以曬?一飲落去好懷疑究竟用咩煲。所謂的蔬菜湯淡而無味,只係似有顏色的水,入面得兩三粒菜究竟發生咩事…之後係個蒜蓉包!嘩又係凍的!而且非常「淋」、一啲都唔脆卜卜。我感覺到包入面濕濕地,疑似包凍左後的倒汗水。食左一啖已經唔想再食落去。杯咖啡…天呀!甜到盲的都開眼。焦糖味好似藥水,好唔自然令人生悶意。杯咖啡本身已經好甜,仲要配舊朱古力曲奇喺邊邊,甜上加甜完全錯!主菜…我估冇必要再寫落去!
意大利菜湯加沙律

蒜蓉包
焦糖咖啡
主菜…我估冇必要再寫落去!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2015-05-13 694 views
下晝去完深井食燒鵝,飽飽滯滯,其實都無咩食慾,不過晚餐總要食,就在荃新天地內閒逛搵下有咩野食。成個荃新天地都行左兩個轉,晚上7點幾,很多餐廳都滿座了,行行下見到呢間Amo La Pasta幾新淨,又無咩人等位就決定試一試。餐廳的廚房是open kitchen,而內部裝飾亦很花心思,有一個巨型書櫃,又有類似小麥的裝飾用以隔開餐廳和商場走廊。剛好一張4人圓檯已收拾好,所以很幸運地即刻可以入座。這天正是母親節,所以餐廳都有一個mother's day dinner set,價錢大概$168~$188,但包了沙律、餐湯、主菜、甜品和玫瑰花茶。西式晚餐來說,呢個價錢包左咁多樣野都算幾抵的。餐廳另外還有一個散叫的menu,意粉大概都是$68~$88,價錢合理。 看到隔離檯正在喝dinner set的玫瑰花茶,覺得好吸引,所以就為左杯茶而叫了一個set - 蒜蓉大蝦伴香茅燒帶子意粉($178),另外再加一個意粉 - 香草三文魚伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁($80)。想不到先來的是我最有興趣的玫瑰花茶(熱),都幾大pot,剛好讓我們兩個人share。見到有D客人叫凍的,也是大大Jar,如果是一個人飲..
剛好一張4人圓檯已收拾好,所以很幸運地即刻可以入座。
西式晚餐來說,呢個價錢包左咁多樣野都算幾抵的。

想不到先來的是我最有興趣的玫瑰花茶(熱),都幾大pot,剛好讓我們兩個人share。見到有D客人叫凍的,也是大大Jar,如果是一個人飲...真係唔知點飲得完!
玫瑰花茶(熱)
之後來的是dinner set的煙三文魚田園沙津,有一麵包條伴菜。
沙律的菜幾新鮮,千島醬的份量適中,麵包條大概只是令賣相好一點,味道普通。
煙三文魚田園沙津
之後來的是dinner set的餐湯- 黑松露野菌忌廉湯
湯的表面灑上了忌廉和橄欖油,味道方面有點酸酸的,減去了一般忌廉湯的飽滯感。
黑松露和切碎了的野菌與湯混在一起,黑松露的香味不算濃,但整體味道不錯。
黑松露野菌忌廉湯
香草三文魚伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁賣相很吸引,意粉和墨汁意粉扭在一起,加上3色椒和幾塊三文魚片。
三文魚比較薄身,味道不錯,沒有腥味。
香草三文魚伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁
之後是蒜蓉大蝦伴香茅燒帶子意粉,蒜蓉有點不見蹤影,大蝦感覺不錯,蝦頭部分也有不少肉和蝦膏。
香茅就串住帶子上菜,很有impact。
這個意粉的汁比另一碟意粉茄汁味較重,汁的比例較高,無咁乾身。
蒜蓉大蝦伴香茅燒帶子意粉
食哂正餐,淨番個跟餐甜品未上,於是就叫侍應甜品啦。
然後問題就出現了...

看著侍應去了open kitchen那邊跟單,應該也有跟廚師講上甜品
不過當時廚師們好似同著西裝的manager傾緊D落單上菜的程序問題,都講左好耐下,唔知係咪因為咁miss左我地個甜品上菜signal......
......等了又等,玫瑰花茶都快喝乾了還沒見甜品蹤影。
於是我們再跟著西裝的manager再講一次,結果又等了10分鐘.....

最後,第一次幫我地話上甜品果位侍應哥哥經過,見到我地張檯咁空,就即刻問返我地甜品上左未,超級體貼~~
知道未上就即刻再催廚房,仲拎定兩隻碟比我地。
千呼萬喚始出來.......精緻的雙色芝士餅終於出現在我們的餐桌上

分別是芒果同藍苺cheese cake,甜度和口感都有一定水準。碟上用糖粉砌出的I Luv U 字樣亦見心思。
跟餐甜品- 雙色芝士餅
由於餐廳很新,到後期,我地都目撃很多「落單」與「出貨」出現混亂的情況,尤其是一檯有大有細差不多十五人的客人,有幾次漏單和出錯食物的問題。相比起黎,我地遲來的甜品已經算小兒科(^^;)

總括而言,這餐廳暫時還在起步中,少不免有各種問題,但見到侍應和manager的反應和處理都做得很好,相信上軌道後會成為一間色香味服務俱全的餐廳^^
Other Info. : 見到好多檯都有叫pizza,pizza是長方型,個底似是薄的多士,幾特別,份量很大....如果唔係我地下晝食得太飽,都想試一試架。
2015-05-10
$150 (Dinner)
玫瑰花茶(熱)
煙三文魚田園沙津
黑松露野菌忌廉湯
香草三文魚伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁
蒜蓉大蝦伴香茅燒帶子意粉
2015-05-10 667 views
適逢母親節前夕,商場、餐廳皆人頭湧湧,是日下午見到荃新天地新開不久的西餐廳不用等位,便決定一試這裡的意粉,難得假期可以休息,實在不想花時間等待呢!餐廳全店是開放式經營,設計以溫暖的黃色作主調,自然光可透過落地玻璃從外面照進來,使餐廳更開揚。我們正正坐在靠近玻璃的二人位置,另一邊是牆壁,應是店內私隱度最高的位置吧?整體環境舒適自在!餐牌的選擇不多,以沙律、意粉及薄餅為主,是日午市套餐只有三款而已。店內佈置也迎合店店-意粉,當中將各式各樣的意粉種類融入環境佈置,還有不少可愛的小擺設,例如小風扇和小摩天輪,清新簡潔。我點了牛肝菌雞肉忌廉汁意粉 $72。放在圓圓的大碟中央更顯份量菂式,不過我認為份量恰妥,因為忌廉汁很容易吃膩,意粉份量剛好在我感到膩前吃完。送上來時非常熱辣新鮮,仍可看到冒煙,牛肝菌、雞肉、忌廉的配搭是穩陣之選,很難有驚喜,但味道不俗,而意粉質地煮得有咬感,頗彈牙爽口。罕有地是男士選了這客煙三文魚凱撒沙律 $68,他謂想吃得清淡些,哈哈。餐飲選了凍奶茶及凍朱古力,前者偏重牛奶味,印象深刻,然而後者朱古力味很稀。正餐的份量剛好果腹,所以我們再點了一客蘋果金寶(跟套餐加$25)。以前
牛肝菌雞肉忌廉汁意粉
煙三文魚凱撒沙律
凍奶茶及凍朱古力
蘋果金寶
正餐的份量剛好果腹,所以我們再點了一客蘋果金寶(跟套餐加$25)。以前曾經很喜愛這款甜品,但自從中伏過後便未曾吃過,實在久違了!
加配的甜品賣相漂亮,蘋果金寶與朱古力雪糕是分開放置,中間灑有店名字樣的白色糖粉。
鍾情蘋果金寶的原因是那冰冷的雪糕與熱烘烘蘋果金寶的化學作用,所以我們就直接將雪糕放進蘋果金寶上享用。
朱古力雪糕應是雀巢出品,蘋果金寶焗得很好吃,裡面固然有豐富又清甜的蘋果粒,其外表焗得香脆為整個甜品加分不少。

想不到偶然遇上滿意的午餐,最重要的是環境舒服,而且服務態度亦不錯,坐下時店員不忘問如果怕曬可以落下窗簾,感覺貼心,今次的印象非常不俗!
2015-05-09
$90 (Lunch)
牛肝菌雞肉忌廉汁意粉
蘋果金寶
2015-05-07 518 views
星期天沒甚麼好做, 朋友介紹公司付近, 開了新餐廳, 決定試下.這店給我的感覺很不錯, 窗邊放了小麥, 落地玻璃, 陽光透入時, 慼覺滿有田園味叫了芝士焗薯角, 海鮮Pizza及白酒赫片蜆肉意粉. 薯角外脆內軟, Pizza 很特別是長方型的, 意粉是南意大利風格.總括來說有85分. 須然乃有進步空間, 我決定下次會再試,其它食品.

2015-04-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)