2024-08-15 551 views
✔️酸辣土豆絲這道菜的酸辣味道層次分明,酸味和辣味的平衡非常好,每一口都能感受到爽脆的土豆絲和酸辣的調味。酸辣土豆絲一般是我評判川菜館的標準,如果這道菜做得好,其他菜品也不會差到哪裡去。從這點來看,這家店的酸辣土豆絲表現不俗✔️泡椒牛肉牛肉厚薄均勻,炒得嫩滑入味。泡椒的香辣味道深入牛肉中,每一口都能感受到微辣的刺激和豐富的香氣。這道菜的辣味雖然強烈,但不過於霸道,反而使牛肉的原汁原味更加突出。這些菜都非常下飯
✔️酸辣土豆絲

✔️泡椒牛肉
第一次在OpenRice 上發評論,實在是忍無可忍。六點來這家餐廳,座位基本都是空的,我們本來坐在了靠廚房的裡面的位置。結果老闆說靠窗的座位更好,邀請我們坐到靠窗座位。坐下來大概有十分鐘,我們也快要點完菜了,一個服務員大媽及其無理且無禮的要求我們換座位,說有其他客人預訂了這個座位,給的理由是客人有狗,需要靠窗坐。我們争辩了几分钟,大妈很强硬,但我们也不是吃素的,为什么要受这种委屈?直接离席离店。整個過程,老闆也沒有出面。另外,這家餐廳的價格應該漲了很多,性價比已經非常不高了,本來主打港大附近平價食堂,但現在的價格已經超過了附近的其他餐廳。附近有很多comparable 的湘菜和川菜館。為什麼還要在這裡忍受這種服務和價格?
為什麼還要在這裡忍受這種服務和價格?
2024-05-17 863 views
本身諗住買涼面試下..收工去到攞外賣見一盒涼面加一煲青椒魚包埋一齊,但老細話嗰個時間得我一個客落單,所以佢送埋俾我..下!係呀佢真係送左俾我,望下個價錢牌都成200幾。咁好人士,唔返屋企開餐..青椒魚真係用煲黎形容,三個人食..食極都有..啲青椒真係堅辣,建議唔受得就靜係食魚,入面仲有菇,魚係有骨的,如果係無骨魚就爽🤭涼面配埋辣椒油,撈埋一齊食好過濟,雖然我唔知佢撈面同涼面,但我就連埋煲青椒魚湯當湯面🤤份量足,味道夠,啲辣椒油冇青椒魚咁辣,魚肉大大條,三個人食到飽晒😈外賣自取所以環境衛生都冇意見俾個三分,送左煲魚黎講直頭抵食爆分🥴
TakeAway
2024-05-03 500 views
單點了菜。上菜後是跟飯的。姊姊直接擺上台。上次午市來光顧,第一次嘗試晚市,以為同午餐一樣跟餐有白飯。買單的時候先普通話問 吃了米飯了喔?回答YES,於是加了一碗米飯錢。不是白飯錢不給,而係這樣做令人不適。完全可以上白飯時提醒客人,需要白飯嗎,十元一碗⋯⋯收錢才講,這是什麼賺錢策略,唔明。兩樓面姊姊一路傾計,完全不理會埋單,揮手都不見人。well 沒有服務,只得個一般口味。講完。如果一定要寫足200字先可以comment就係失望。
講完。如果一定要寫足200字先可以comment就係失望。
2024-03-22 536 views
食午餐,坐埋嘅時候都冇乜人,叫左嘢食,等左一個鐘都未黎,坐我地隔黎果張檯嘅男仔遲黎半個鐘都黎左。問服務員點解咁耐都唔上菜,佢傻笑之後話「冇咁快呀」。大佬,麻煩你清楚曬我地唔係等左十分鐘催緊你,係等左一個鐘⋯字數唔夠轉返普通話講什么态度什么情况?真当自己家川菜是oligopoly别人没选择了么卫生条件一般 服务等于无看在味道还可以价钱还算ok才选择的真的是有够离谱里面服务的几个大姐一点不走心就这态度这上菜速度 以后不会再来

字數唔夠轉返普通話講
什么态度什么情况?
真当自己家川菜是oligopoly别人没选择了么
卫生条件一般 服务等于无
看在味道还可以价钱还算ok才选择的
真的是有够离谱
里面服务的几个大姐一点不走心
就这态度这上菜速度 以后不会再来
今天约了好友前来拔草这家店,点了2个套餐2个炒菜,各有特色。先上的鲜椒牛肉(例牌),牛肉很滑,应该是裹着浆炒的,火候把握得当,肉片咬着非常嫩,好吃。其次水煮鱼(例牌),鱼片很新鲜,调口和辣度是根据港人口味作了改良,没有四川当地菜那么咸辣,比较健康但又有滋味,咸鲜微辣,非常过瘾,而且适合不能吃辣又想吃辣的人群。然后上了麻婆豆腐(套餐),非常有水准的一道小菜,首先端上来一摸碟子边,是热的。知名up主高文祺说火工菜一定要热盘子上,才能长久烘托出香味,没想到这家小馆居然遵循了,好感度拉满。而且麻婆豆腐上撒的是青蒜不是葱花,传统川菜做法,好评。这么尊重传承的菜,味道不说了,不会差的。最后青笋牛肉,和鲜椒牛肉的肉片不同,这个菜是牛腩,而且一大块一大块闷的非常软烂,调口是一个咸鲜辣的口,可惜吃不下了,打包。总结:四个菜都很有水平,保持川菜的传承,完全不觉得是在路边小馆吃饭。而且性价比超高,分量很大,俩人根本吃不了,全打包了。目测两个人点3个套餐足够,人均也就100出头。唯一美中不足,上菜慢了点,我们坐下没多久店里客满了,后厨忙不过来,四道菜可能40分钟来齐,给哥们急的挠挠的。不过服务员态度一直很好,

唯一美中不足,上菜慢了点,我们坐下没多久店里客满了,后厨忙不过来,四道菜可能40分钟来齐,给哥们急的挠挠的。不过服务员态度一直很好,总体来讲是一次非常难得的体验

鲜椒牛肉
青笋牛肉
鲜椒牛肉
青笋牛肉
  • 麻婆豆腐
2023-08-30 1044 views
好多人推介下試食…外賣一個魚香肉絲飯,收費$90..來到份量少,味道差!終於明白點解啲人成日去大陸食嘢?沒有湯,又無飲品..只有幾條肉絲,盒內超多油,菜都冇都冇一條,結果個飯盒掉左。

TakeAway
2023-08-21 944 views
餐廳的裝修是街坊路線,一張張長枱排排坐,張枱比較高,坐得唔係幾舒服。叫咗兩個午餐,包一碗白飯同一罐汽水。餐廳用QR code自行落單。午餐嘅價錢都要80幾蚊一個,青椒魚,比較清淡,幻想以為會有青色嘅花椒,原來係青色嘅辣椒,冇咩麻辣味。不過魚肉都算多。啲魚肉都幾滑。另外一個就回鍋肉,比較油膩。蔬菜比較多,肉比較少。以餐廳嘅裝修同埋服務嚟計,應該係同茶餐廳同一個級別,但係價錢就比較高。雖然味道ok但唔算抵食。絕對唔係食完可以坐下個種餐廳,係開工食完嗱嗱聲走嗰種。餐廳只收現金,任何信用卡八達通支付寶所有都唔收。
叫咗兩個午餐,包一碗白飯同一罐汽水。
餐廳用QR code自行落單。午餐嘅價錢都要80幾蚊一個,

啲魚肉都幾滑。

另外一個就回鍋肉,比較油膩。蔬菜比較多,肉比較少。
餐廳只收現金,任何信用卡八達通支付寶所有都唔收。
2023-05-26 1105 views
这家的川菜很地道,最早我去过铜锣湾那家店,后来西环也开了一家,我去过几次。午餐套餐有几种选择,我吃过鲜椒鱼,土豆烧牛肉,鱼香肉丝都不错。鲜椒鱼似乎是这家特色菜,里面有几种蘑菇,很鲜。鱼香肉丝的做法是我喜欢的,有木耳青笋肉丝。今天去吃的水煮鱼,鱼肉比较多,味道也不错。套餐88元,送饮料,选择有可乐芬达王老吉等。老板娘和我说最新准备加一些凉菜,比如夫妻肺片,泡椒凤爪。然后送了我一些泡椒凤爪尝尝,味道不错。每张桌上有免费的餐巾纸。付款方式有转数快和现金。
  • 鱼香肉丝
辣子鸡:只有默认微辣,但是其实是变态辣,两个人吃的疯狂流汗。效率令人堪忧,服务态度完全不管客户感受。就点了两个菜,等辣子鸡这个菜等了一个多小时才到,其他的菜和饭全都凉了。等到上菜,其他晚来的人已经吃完走了。服务态度也很差,特别是短发的上年纪的女服务员。等了半小时问她时她说2分钟好,又等了20分钟再去问说还没下锅。综合感官是我去过餐馆里最差的一个,川菜里的污点。
综合感官是我去过餐馆里最差的一个,川菜里的污点。
2023-04-23 548 views
餐廳管理很差,本來懷著很大的期待來試呢間餐廳,但點知點菜點左45分鐘,一道菜都冇上比我地後來嘅客人都已經上菜了,最後選擇唔食,直接離開,以後都唔會再來呢間餐廳了

2023-04-23
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$2 (Dinner)
2022-12-24 1041 views
一直以來都好想試吓川菜,咁啱朋友推介,就嚟試一試。雖然唔知靜靜中,不過好好味。土豆燒牛肉呢個午市套餐,份量好大,同平時叫一碟餸冇分別。牛肉好多,亦都好淋好入味。呢度有一個心機位,紅椒係燈籠椒,而青椒則混合左燈籠椒同埋尖椒,好好食。麻婆豆腐唔好怕佢咁多油,因為食落一啲都唔油。豆腐好滑,上到枱仲係一粒粒,冇乜點散度,而且煮到好入味。第一次食川味嘅麻婆豆腐,先知道煮完之後上面總會林辣椒豆瓣醬,幾特別嘅食法。不過呢個位要提一提,佢都幾鹹,建議大家陪多啲白飯食。大碗花菜呢個簡直係今日嘅MVP,好友鑊氣,味道適中,正!呢個大家一定要落單試試,真心推介。第一次食川菜,所有嘢都嗌小辣,但識落其實都唔少,唔太食得辣嘅朋友要有心理準備,而且餸菜偏向濃味,我好鍾意!哈

土豆燒牛肉

大碗花菜

2022-12-23
$130 (Tea)
2022-12-09 636 views
今日放假和朋友來呢到食川菜,呢間係朋友好推介,話份量大又好抵食哦!,果然無令人失望! 我地2個人叫左一個水煮牛肉和麻婆豆腐,再配2個米反。果然份量好大好大,水煮牛肉的牛肉好滑好新鮮,辣辣味道,非常好味道!而且個麻婆豆腐和醬用來攪米反,好送反!我朋友最後食左2碗米反,他話其他野都好好味,但今次得2個人,邊到食到甘多野啊,只好下次叫多d朋友來一齊再食食其他。 最後我仲打包多個辣子雞反屋企俾人食,屋企人當小食甘食,話好好味!
水煮牛
水煮牛
2022-12-01 401 views
我係好鐘意食辣既人,屋企樓下開左間新川菜,今日甘凍,當然要試一試啦。。。今日同屋企人2位來食,環境好大好新,坐得舒服。。。 我地叫左個招牌鮮椒魚,好大一盆份量好足,吾錯吾錯!入面的魚好滑女新鮮,無咩骨,呢點要讚讚!!平時最怕食魚食到有骨,太麻煩,好彩呢間無!入面好多料,有金針菇,香菇片等等。。味道好好! d湯可以飲的,仲要吾係好辣,有好香的辣椒味但又算太辣,所以可以飲得好舒服。。?飲完個胃好舒服好暖!又食又飲,再配白飯,2人真係好夠食! 抵啊!
鮮椒魚
2022-12-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
鮮椒魚
2022-11-16 400 views
之前成日去CWB店,今次試下係西營盤新店叫啦! 環境好辣好大,今日都坐滿好多人,因為今次得自己一個人,所以都係覺得叫外賣好d,因為坐附近好方便哈哈! 自己一個人 所以只叫左水煮魚,一份份量都好大,絕對夠食水煮魚味道依然好正好麻好香!愈食愈過癮!哈哈! 重點d魚份量好多同好好味重點係無咩骨! 水煮魚係愈食愈麻,自己係屋企配咪可樂,開涼氣,感覺係超爽好正!哈哈呢間又平又正宗,見到好多人堂食哈哈! 性格比好高哈哈! 下次再約多d fe 食,堂食仲正,熱辣辣
水煮魚味道依然好正好麻好香!愈食愈過癮!
哈哈! 重點d魚份量好多同好好味重點係無咩骨
呢間又平又正宗,見到好多人堂食哈哈! 性格比好高哈哈!
下次再約多d fe 食,堂食仲正,熱辣辣

2022-11-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 水煮魚