2019-06-03 126 views
去大陸食好西就試過手機點餐,在香港要用微信落單就是第一次!一坐下就叫侍應拿menu,不過他們就指一指手機示意要看電子菜單,雖然是比較方便,但對老一輩來說就有點難度,而且點單顯示的總額原來是未加一,幫襯的朋友記住留意下喇!——————————🔸沸騰脆鱔片 $228一上桌即刻「嘩」了一聲,因為個盤實在太大!表面是滿滿的辣椒及花椒,撈一下即見到大量鱔肉。鱔肉採用新鮮白鱔,經高溫油炸後再與辣椒烹煮,香口嫩滑;與酸菜魚一樣,底下還藏有不少豆芽,麻麻辣辣,超級過癮!🔹蔥油拌麵 $38拌麵帶濃濃的蔥香味,可能用甜醬油拌炒,味道微甜惹味,讓人控制不住一口接一口!不過整體偏油膩,食到底會見到一層薄油~
——————————
🔸沸騰脆鱔片 $228
沸騰脆鱔片

🔹蔥油拌麵 $38
蔥油拌麵

2019-05-17
$155 (Dinner)
沸騰脆鱔片
2019-06-03 74 views
收工約了朋友在西環聚舊。突然想起想食川菜,於是選擇了這間十二味品牌的另一餐廳。十二味餐廳品牌由一名未滿三十歲的年輕港漂創立,近年在香港大展拳腳,主打正宗有特式的外省菜,至今已頗具規模。進入到餐廳感覺就像到了北方一樣,整間餐廳都充滿着北方的外來語言,相信是外省人思鄉也會到來用餐吧。沸騰脆鳝片 ($228.0) - 微辣 Boiled Eel in Hot Chill Oil (HKD228)待應上菜時視覺震撼,整道菜色澤深紅,份量十足,足足比土豆絲大了兩圈, 盤上滿怖辣椒和鱔片,;微辣湯底口味不算太辣,相信為本地人口味作出了調整,但依然十分惹味;鱔片質素也不錯,肉質 較腍,脆身爽口,而且湯底的惹味已經混入到魚肉之中,令人食指大動,每口都是湯底的麻辣味道,十分出色!酸辣土豆絲 ($68.0) - 小辣 Sour and Hot Stir-fried Shredded Photatoes (HKD68)土豆絲就是薯仔。整碟都要是土頭絲,十分足料!土豆絲十分爽口,略帶辣味,讓我一食再食,食過不停,撈一些鱔片辣油,香口味美,值得一試!!蔥油伴麵 ($38) Noodles in Soy and

酸辣土豆絲

蔥油伴麵 ($38) Noodles in Soy and Scallion Oil (HKD38)

蔥油伴麵

我們也點了蔥油伴麵,配上辣湯底,令我食意大開,又鹹又辣又油,正!

以上三款食物質素均好,不論味道賣相份量均吸引,以上的菜式也令我感受到品牌制作正宗外省菜的用心;價格也未算太貴,價錢還算可以接受,日後若想再食川菜,會考慮這餐廳。
酸辣土豆絲
蔥油伴麵
2019-05-31 1572 views
朋友最愛食辣東西,她又找到一家餐廳,好像去了內地探魚一樣,什麼都是辣,辣椒蓋滿了食物,就是我朋友最想要的東西。位置西環皇后大道西399-401號利時大廈地下,上來的時候有點食力,好斜的一條樓梯,門面超級大,進去還要上多幾梯,裡面一樣非常大,裝潢好有味道,古色古香,好有古代的風味。它們食物種類不算多,主要食辣跟火鍋,因為我不太食辣,所以朋友今天跟我,沒有叫火鍋,只叫了兩個食物,選擇好可以用手提掃瞄二維碼就可以下單,非常方便。我不太食辣,所以點餐的時候,特別看了一下菜單什麼時辣,什麼沒有辣,我點的那個"沸騰脆鱔片"就是我看過沒有辣椒圖案的,但是的時間的眼睛都凸出來了,什麼可能這麼多辣椒?完全看不到鱔片,只看到紅紅的,想了好久要不要放進口裡,我朋友開心到不得了,立刻食了一口,突然笑臉下降,她說為什麼不辣?什麼可能這麼多辣椒還可以不辣?我立刻試一下,真的是不辣,還有脆鱔片非常入味,好似炸過一樣,但食了到有一粒一粒的時候會有一點麻的味道,比我想像中好很多,我可以食了。還有叫了一個蔥油拌麵,我以為會很淡,用來配鱔片的,沒想到色澤好濃,味道非常足夠,有一點油,好香蔥味,意想不到的好食。下次要陪我朋友
朋友最愛食辣東西,她又找到一家餐廳,好像去了內地探魚一樣,
什麼都是辣,辣椒蓋滿了食物,就是我朋友最想要的東西。
裝潢好有味道,古色古香,好有古代的風味。
什麼可能這麼多辣椒?完全看不到鱔片,只看到紅紅的,
想了好久要不要放進口裡,我朋友開心到不得了,立刻食了一口,
還有叫了一個蔥油拌麵,我以為會很淡,用來配鱔片的,
下次要陪我朋友食真正辣的!!
2019-05-30
$155 (Dinner)
呢間位於香港大學站同西營盤站的十二味主打川菜同火鍋,佢哋嘅火鍋仲有Q版熊仔牛油造型湯底,真係好吸引。不過由於我們是吃午餐,所以冇叫到火鍋,不過當天亦有很多人選擇以火鍋作為午餐,但朋友話下一次食晚餐先試呢個打卡火鍋,因為喺香港而家都食到唔需要北上好方便。餐廳佈置融入了許多傳統的文化元素,例如餐廳掛滿紅燈籠🏮,而座位都相當有特色,坐係經過改良嘅高級木板凳上,好有風味。當酸菜魚上枱的時候,就聞到一陣鮮香味,一問之下原來湯底係由酸菜,鰂魚和煎香的鱸魚🐟骨熬制而成,加上多款辣椒🌶️組成。酸菜魚可選擇不辣,酸菜酸而不辣,魚肉滑溜,絕不糊爛,酸菜同魚都一樣咁好食最後我哋叫咗一個甜點《紅糖糍粑》,糯米糍好鬆軟和有咬口,好香糯米及黃豆粉味,再加埋黑糖漿,一舊接一舊,果然係必點既!

酸菜魚可選擇不辣,
酸菜酸而不辣,魚肉滑溜,
絕不糊爛,酸菜同魚都一樣咁好食

人見人愛酸菜魚

最後我哋叫咗一個甜點《紅糖糍粑》,糯米糍好鬆軟和有咬口
紅糖糍粑
紅糖糍粑
2019-05-26 103 views
十二味呢個名相信大家都唔會陌生,這間川菜店在香港有多間分店,位於西營盤呢間又有川菜,又可以一鍋兩食。餐廳設計是現代中國風路線,餐廳無論門內痛門外都掛上紅色的燈籠、以及熊貓公仔的畫作掛在牆上。餐廳環境闊落,更有沙發坐,坐得舒適。餐廳更請來來自四川師傅坐鎮,而我最愛的酸菜魚呢一度都有得食。人見人愛酸菜魚 $218用上三種不同品種的酸菜混搭酸菜較爽口和酸甜魚肉十分嫩滑,連魚皮上魚肉有咬感,不會糊爛浸住酸菜魚嘅魚湯 亦好好味沸騰脆膳片 $228麻味少少辣,真係食唔到辣嘅都食得到我係叫師傅調到最唔辣而最驚喜係唔辣都可以有麻味令到我地呢d不辣人士都有機會食到=============

餐廳設計是現代中國風路線

餐廳環境闊落,更有沙發坐,坐得舒適

餐廳更請來來自四川師傅坐鎮,而我最愛的酸菜魚呢一度都有得食

人見人愛酸菜魚 $218

用上三種不同品種的酸菜混搭
酸菜較爽口和酸甜
魚肉十分嫩滑,連魚皮上
人見人愛酸菜魚

魚肉有咬感,不會糊爛
浸住酸菜魚嘅魚湯 亦好好味

沸騰脆膳片 $228
麻味少少辣,真係食唔到辣嘅都食得到

我係叫師傅調到最唔辣

而最驚喜係唔辣都可以有麻味

令到我地呢d不辣人士都有機會食到

=============
2019-05-26 44 views
今日同妹闖到去西環試一試十二味熱辣火鍋莊🔥辣辣辣🌶1. 沸騰脆膳片我好怕食魚有陣腥味,但呢道又冇咩腥味加上又麻麻地辣辣地,口感軟滑又刺激🤣2. 招牌自選香鍋簡左:經典香辣鍋+午餐肉+美國肥牛+五花腩+萵筍+寬粉再加麻辣~愈食個嘴愈麻🌶🔥🔥🔥辣加午餐肉真係正,想黎碗白飯撈但怕食唔哂😂唔知點解吃幾口就開始飽飽飽地,可能好重口味,所以其實要點杯啤酒或是可樂樂再刺激🔥.另外服務不錯,店員會耐心細心介紹餐單.呢間餐廳都有自助下單,電話掃瞄QR Code就可以下單~
今日同妹闖到去西環試一試
🔥辣辣辣🌶

1. 沸騰脆膳片
我好怕食魚有陣腥味,但呢道又冇咩腥味
加上又麻麻地辣辣地,口感軟滑又刺激🤣

2. 招牌自選香鍋
簡左:經典香辣鍋+午餐肉+美國肥牛+五花腩+萵筍+寬粉
再加麻辣~
愈食個嘴愈麻🌶🔥🔥🔥
辣加午餐肉真係正,想黎碗白飯撈
但怕食唔哂😂

唔知點解吃幾口就開始飽飽飽地,
可能好重口味,
所以其實要點杯啤酒或是可樂樂再刺激🔥
另外服務不錯,店員會耐心細心介紹餐單

呢間餐廳都有自助下單,
電話掃瞄QR Code就可以下單~

2019-05-25 54 views
之前大熱見好多人介紹既十二味熱辣火鍋莊,見近排天氣涼左小小,就約埋朋友一齊去食入去填好紙仔之後,店員好快就一次過黎齊哂d火鍋同湯底,唔會逐樣逐樣黎湯底叫左個鴛鴦湯低分別係Q版熊貓牛油火鍋同港式番茄薯仔鍋, 牛油係隻好得意Q版熊貓,睇住佢慢慢煮溶左到幾搞笑, 番茄薯仔鍋就出奇地甜,到好好食用既火鍋料感覺到係好新鮮,所以就咁滾完點小小醬油到好好食,農家土鴨血$58,墨魚滑$68,日本烏冬$28,美國雪花肥牛$88,時蔬拼盤$58,響鈴$38另外再叫左個沸騰脆鱔片,水煮鱔魚用左幾種唔同既辣椒上枱個陣同時迎來一陣水煮香辣酸既香味, 真係未食已經流哂口水,紅油同高湯內仲有黃豆芽,吃上一口,麻而不辣, 鱔魚質感細緻嫩滑,讚既地方係佢真係同佢個名一樣係沸騰,黎到個陣係熱到出煙,,紅油一唔夠熱就會膩,冇咁好食,依到食到最尾到可以保持到係熱辣辣食完咁多野,飽到冇得飽,2個人計埋雜費加一個d到係$800到,以依個質數又唔算貴,鐘意食重慶火鍋或者水煮魚既朋友一定要黎試下啦

湯底叫左個鴛鴦湯低
番茄薯仔鍋就出奇地甜,到好好食
用既火鍋料感覺到係好新鮮,所以就咁滾完點小小醬油到好好食,
農家土鴨血$58,
響鈴$38

• 農家土鴨血
  • 炸響鈴
2019-05-24 41 views
與喜辣的朋友慶祝生日,選擇朋友家就近位於西環的一間重慶式火鍋店 - 十二味熱辣火鍋莊。看到介紹提及乾式拌火鍋,特意來到這裡一試究竟。 首先我們點了招聘菜 - 「沸騰脆鱔」。鱔片鮮嫩,脆椒香脆而不辣,再加上麻椒,口感香脆麻,適合不太能吃辣的我。 但當然火鍋是這兒的主打, 我們點了「番茄薯仔湯底」,番茄湯底濃郁鮮甜。 火鍋料如肥牛、四寶魚丸、豆腐皮、蔬菜拼盤也非常新鮮。吃到我們翻肚而回。總括而言,十二味熱辣火鍋莊頗具水準,拍得住內地某知名火鍋店(海X撈),值得下次再encore!不僅火鍋出色,小菜味道亦不錯,乾式拌火鍋更是新穎!值得推薦。

2019-05-15
Type of Meal
Dinner
2019-05-24 44 views
十二味熱辣火鍋莊友人介紹過呢間的的麻辣鍋有隻好得意的熊貓公仔,係用牛油整成,佢會放係個鍋度泡浴,直到溶哂係湯底為止。為左一睹熊貓的可愛,星期日夜晚我就黎左西環。間鋪都幾大間,一眼就睇到,仲好中國風。我地一黎到就點左半鍋牛油麻辣湯底 及半鍋 蕃茄薯仔湯底。之後店員推薦 沸騰膳片好食。等左大約10分鐘,店員捧住好大盤的膳片上枱,果然同名字一樣,盤膳片啲油係滾住上枱,熱到爆之餘辣椒與花椒的辛香都非常之香!嗅到d口水已不停分泌,而魚肉都處理得吾錯夠薄,每片厚度都均勻。間中有一塊係有魚骨,所以要食得小心點。食完沸騰膳片,就開始食火鍋啦!個牛油熊貓 真係好得意!熊貓經過滾湯後慢慢溶化左,味道都幾香口又不會太嗆喉。而蕃茄薯仔味就偏酸。配料方面叫咗農家士鴨血墨魚滑日本烏冬美國雪花肥牛卷時蔬拼盤響鈴卷配料浸住麻香的辣湯全部都好好食。十二味熱辣火鍋莊西環皇后大道西399-401號利時大廈地鋪及地下高!而花椒同辣椒底下,暗藏住好多芽菜
十二味熱辣火鍋
為左一睹熊貓的可愛,星期日夜晚我就黎左西環。
間鋪都幾大間,一眼就睇到,仲好中國風。

我地一黎到就點左半鍋牛油麻辣湯底 及半鍋 蕃茄薯仔湯底。

之後店員推薦 沸騰膳片好食。

間中有一塊係有魚骨,所以要食得小心點。

食完沸騰膳片,就開始食火鍋啦!

配料方面
叫咗農家士鴨血

墨魚滑

日本烏冬
美國雪花肥牛卷

時蔬拼盤
響鈴卷

配料浸住麻香的辣湯全部都好好食。

• 沸騰膳片
2019-05-23 1064 views
喺附近探完朋友,一齊落樓搵食。但附近啲餐廳都爆晒,而且要排隊等,我哋有啲餓,唔想等,見到呢到唔使等位,我哋又喜歡辣,咁不如就試下啦。間舖以辣食為主,睇勻個餐牌,都有辣同唔辣嘅嘢食嘅~有午市套餐可供選擇間餐廳都幾與時並進,落單係用自己電話掃code order嘅,我哋睇咗份menu,見到牆上有個介紹講沸騰脆鱔,江湖菜重出江湖——睇落去好有氣勢,既然係咁,我哋一於叫晒辣嘢,配埋個脆鱔。份量好勁,我哋開始擔心自己會嘥嘢食。有好多嘅辣椒,鋪滿晒成個碟,一撈起係好多鱔肉,呢味餸係由新鮮白鱔經過高溫油炸,而且是辣椒油,試想一下廚師需要忍受怎樣的高溫環境才能給你做出這般美味,真的不能浪費!好麻好香,啲白鱔炸到脆晒,但依然食到魚味,食出真功夫。我哋仲叫咗個牛肉麻辣香鍋同麻婆豆腐,餸兩個白飯,成餐飯都令人食慾大增,辣得好過癮!另外個餐跟酸梅湯同涼拌黑木耳,可以為你降降火。口味指數:環境指數:返嗒指數:
喺附近探完朋友,一齊落樓搵食。

間舖以辣食為主,睇勻個餐牌,都有辣同唔辣嘅嘢食嘅~

有午市套餐可供選擇

我哋睇咗份menu,見到牆上有個介紹講沸騰脆鱔,

沸騰脆鱔

份量好勁,我哋開始擔心自己會嘥嘢食。
有好多嘅辣椒,鋪滿晒成個碟,一撈起係好多鱔肉,

沸騰脆鱔

好麻好香,啲白鱔炸到脆晒,但依然食到魚味,食出真功夫。

牛肉麻辣香鍋

我哋仲叫咗個牛肉麻辣香鍋同麻婆豆腐,
餸兩個白飯,成餐飯都令人食慾大增,辣得好過癮!

麻婆豆腐

另外個餐跟酸梅湯同涼拌黑木耳,可以為你降降火。

口味指數:

環境指數:

返嗒指數:

$160 (Lunch)
牛肉麻辣香鍋
麻婆豆腐
2019-05-23 42 views
今日放工同幾個同事去左這間四川菜館打邊爐,我地點左Q版熊貓牛油火鍋同豬骨濃湯鍋。個牛油呈熊貓狀隨著火鍋熱力上升而融化,都幾得意。不過個人認為個湯底對好食得辣的朋友來講唔夠辣,但我有啲同事都唔係好頂得順,餐廳提供左一款秘密香油俾佢地,同事話的確係相當解辣。講返食物質素先,火鍋的食材非常新鮮,而自製的辣牛肉相當辣,令人食唔停口。我地點左的寬粉同魚腐都係好食的。蔬菜類食材則同個麻辣湯底好夾,辣汁可以完全入味。係食到最後我地男生唔係好夠飽但又唔係好想繼續打邊爐下,店主推薦左一份沸騰脆鱔片俾我地。成份鱔都用左秘製香油煮,所以唔辣,而鱔肉唔多骨,亦好有鮮味。

2019-05-20
2019-05-22 25 views
上星期約咗舊朋友去西環敘舊,之前喺堅尼地城食過呢一間分店已經覺得好食,所以就過嚟呢間再試當日入到黎冇乜頭緒食咩,結果店員服務態度好好介紹我哋食呢個沸騰脆鱔,結果真係驚喜十足佢哋嘅鱔肉份量非常之多,而且佢哋係用熱油爆香,食落魚香味非常重而且配上麻麻辣辣嘅口感,白鱔食落嘅味道真係非常出色結果我同朋友一人食咗一碗半飯另外都叫咗呢個清炒萵筍,同樣份量十足,而且味道非常清新,唔會調味過濃,配上濃味嘅鱔肉真係頂呱呱

而且配上麻麻辣辣嘅口感,白鱔食落嘅味道真係非常出色
結果我同朋友一人食咗一碗半飯

2019-05-21 55 views
朋友好中意食川菜❣️咁耐無見當然順佢意啦😏我地7點左右去到唔駛等位✅成間舖頭非常有特色,用左紅白色牆身配上木枱,仲用左燈籠🏮做點綴❣️入正題❣️🔺《沸騰脆鱔》入面除左辣椒🌶️仲有水煮必備既芽菜同主角鱔❣️鱔肉滑而且超彈🤤花椒味濃🉐🔺《秘製醬香鍋》規定五款配料❣️我地叫左蓮藕、金錢肚、嫩牛肉、寛粉、萵荀❣️呢個適合重口味人士😂對於我黎講有少少咸🤫最中意寛粉👍🏻煙韌幾好𡁻❣️另外牛肉都好軟好味👍🏻兩個人就咁已經食到好飽💪🏻

香鍋

兩個人就咁已經食到好飽💪🏻

2019-05-21
$250 (Dinner)
香鍋
2019-05-20 37 views
和朋友放工逛了逛,輕鬆了一整天,晚餐試了這家十二味熱辣火鍋莊後,可以話是我以後吃麻辣火鍋的首選,來到西環這家分店,嘗嘗他們家的一鍋兩食,看看餐單,見到有9款湯底,也有多款火鍋配料,不愛吃火鍋的客人也可以嘗嘗他們的地道四川熱菜,涼菜和甜品呢。一去到餐廳門口見到好多客人,好彩我們有訂枱呢!店內光猛闊落,設有大量卡位,椅子桌子都係採用古桐木,亦掛上紅燈籠,帶有濃濃的中國古典氣息,坐得很舒服。由於朋友不太吃辣,怕他一時間吃太辣會接受唔到,一鍋兩食火鍋就啱曬我地!我們點了Q版熊貓牛油火鍋 併 澳門豬骨濃湯鍋,配料方面點了日本烏冬,豬肉餃,鮮辣滑牛肉和鮮豆皮,熱菜方面我們點了川式口水雞,甜品我們則點了紅糖糍粑。店員細心介紹在外面會有個自助調味區,配料有辣椒料, 蔥, 生蒜粒,炸蒜, 豉油,還有內地火鍋店必備的罐裝小麻油,增加醬料層次感!溫馨提示,每人要$12醬油費同$8茶芥費。首先上枱就讓凝固可愛熊貓仔吸引了,熊貓仔全用牛油製的,下面全是炒香辣椒膏配料,也有花椒八角等材料,細心的店員加入清湯後,熊貓仔慢慢溶入熱辣辣的湯內,10分鐘就變成正宗重慶火鍋了!十分有創意,讓我們keep住幫熊貓仔影寫真,打

首先上枱就讓凝固可愛熊貓仔吸引了,熊貓仔全用牛油製的,下面全是炒香辣椒膏配料,也有花椒八角等材料,細心的店員加入清湯後,熊貓仔慢慢溶入熱辣辣的湯內,10分鐘就變成正宗重慶火鍋了!十分有創意,讓我們keep住幫熊貓仔影寫真,打卡一流啊!湯底辣味好香,後勁很厲害,辣得十分過癮!店中許多材料也是由四川和重慶運來,讓火鍋愈滾愈辣愈惹味,愛食辣的朋友一定不可以錯過呀。

另外點了個比較清淡的湯讓朋友嘗嘗,湯底內有好多紅棗, 杞子, 粟米, 紅蘿蔔,還有2大件豬骨,熬到個湯奶白色,材料吸哂豬骨濃湯底精華,飲落十分鮮甜同豬骨味,真材實料啊~

火鍋配料方面特別推介鮮辣滑牛肉,牛肉用了不同的調味粉醃制的,當中的孜然味道特別突出,放在鍋內滾完後更惹味,牛肉有滿满的牛味,配合湯汁,讓肉質更鮮嫩,讓我一口接著吃一口!這個大推介!

口水雞份量好足,幾乎有半隻雞的份量,肉質煮得剛熟,很嫩滑,青瓜弄得好入味,十分爽口。

最後是期待的紅糖糍粑,這道小食是用紅糖和糯米制作的一道小食,這家的糍粑咬落十分香甜軟糯,面上有少許花生粉和黃豆粉,喜歡甜一點的可以在紅糖醬上滾一滾,配上q彈可口的糍粑讓人一口接著吃一口,甜而不膩,吃到停不了!這個必點的甜點大推介大家點啊!

和朋友二人享用正宗的麻辣火鍋和小吃二人連加一,醬油費同茶芥費一共543元,不用600埋單,以後不用北上了!
麻辣火鍋食得多 今晚試吓香鍋 🌶🌶有分香辣鍋🌶 同唔辣嘅醬香鍋🍜 都可以揀肉類海鮮🍖同蔬菜🥦兩大類 所以唔食肉嘅朋友都可以食咁兩個辣得嘅人嚟食當然叫辣啦 😆香辣鍋係用麻辣香料炒自選配料 除咗辣椒同麻椒 仲有芝麻 花生 芫茜除咗揀大中小辣度之外 都有走芝麻走花生走芫茜嘅選擇 驚芫茜嘅朋友都唔洗擔心 😆火鍋嘅話嚟到要等佢滾再淥食材 香鍋嚟到已經炒熟晒可以即刻食 啱晒好餓嘅我 😆《嫩牛肉鮮蝦豆皮萵筍四季豆香辣鍋》用個鑊仔上菜 夠晒氣勢啲嫩牛肉🐮名符其實嫩滑啲中蝦🦐夠爽脆 仲已經剪咗腳 觸鬚 同埋清咗蝦腸 👍🏼👍🏼加埋豆皮 萵筍同四季豆 五款配料都好夾咁惹味嘅香辣鍋《沸騰脆鱔片》呢個對我嚟講係驚喜 🤩我其實對鱔嘅興趣不大 係朋友想試所以叫 竟然食唔停口嘅係我 😆原來沸騰係因為啲啲鱔片係有用辣椒麻椒煮嘅熱油浸住 所以保持到熱度同埋好入味鱔片全部去咗骨 非常爽脆鮮甜 所以我忍唔住一舊接一舊咁食 🙈《蒜泥黃瓜》揀咗兩款咁熱氣嘅主菜 所以叫番一個清清哋嘅冷盤平衡吓 😂
麻辣火鍋食得多 今晚試吓香鍋 🌶🌶

咁兩個辣得嘅人嚟食當然叫辣啦 😆