2024-04-10
我哋今次嚟到尖沙咀試下特色異國菜🍴。我哋就揀咗一間幾有人氣嘅印度菜餐廳🇮🇳,裏面華人、白人、印度人顧客都有🙌🏻。同埋都有特色打卡菜式,我哋就一於試下啦😝!.🍗Chicken Lollipop 雞肉棒棒糖($80)我哋最推薦呢款💕!香料醃製嘅味道好香,而且調味適中,好啱口味😋。而且紅色嘅醬料好有特色,而且炸得好酥脆,點埋甜甜酸酸嘅醬好味😆。.🐟Fish Tikka 魚($180)裏面係一大塊魚扒🫦,食落去每一啖都係滿滿嘅魚肉。醬料就係好有印度特色嘅豐富香料味道🌿,亦都有加一啲酸奶乳酪調味。.🐔Butter chicken masala 黃油雞咖哩($120)呢款調味方法係印度好常見嘅味道,而且因為冇咁辣🤩,即使係香港人都容易接受。甜甜香香嘅味道💕,啱晒夾埋印度薄餅一齊食。.🥗Palak paneer 印式芝士菠菜 ($90)另一款好有印度特色嘅菜式。將菠菜打成蓉狀🥬,然後配埋唔同香料,呢款就辣啲、惹味啲💥。裏面亦都有印度菜常見嘅茅屋芝士🧀,切成細粒,好易入口,唔會過膩。.🧄Garlic naan 印度大蒜烤餅($40)整得幾好,食落有煎香咗嘅脆口感覺🍳,同時間上面嘅蒜油好香。味道同埋口感
🍗Chicken Lollipop 雞肉棒棒糖($80)
🐟Fish Tikka 魚($180)
🥗Palak paneer 印式芝士菠菜 ($90)
🧄Garlic naan 印度大蒜烤餅($40)
整得幾好,食落有煎香咗嘅脆口感覺🍳,同時間上面嘅蒜油好香。味道同埋口感都比起普遍印度餐廳有特色🌟,好啱配唔同嘅咖喱食。
🫓Butter dosa 牛油薄煎餅($80)
呢款絕對係打卡之選📸,勁大份,仲長過一隻手臂。食落有牛油同埋烘焙嘅甜香味🧈,而且脆卜卜,口感特別。仲可以配幾款唔同味道嘅醬汁㖭🥞。
🥭Mango lassi 芒果印度奶昔($40)
印度菜唔少得嘅梗係芒果奶昔😋。呢度奶昔嘅調味同樣係中亞風格🍰,甜味比較重,不過同時間奶香同埋芒果味都好出。