2024-04-10 110 views
我哋今次嚟到尖沙咀試下特色異國菜🍴。我哋就揀咗一間幾有人氣嘅印度菜餐廳🇮🇳,裏面華人、白人、印度人顧客都有🙌🏻。同埋都有特色打卡菜式,我哋就一於試下啦😝!.🍗Chicken Lollipop 雞肉棒棒糖($80)我哋最推薦呢款💕!香料醃製嘅味道好香,而且調味適中,好啱口味😋。而且紅色嘅醬料好有特色,而且炸得好酥脆,點埋甜甜酸酸嘅醬好味😆。.🐟Fish Tikka 魚($180)裏面係一大塊魚扒🫦,食落去每一啖都係滿滿嘅魚肉。醬料就係好有印度特色嘅豐富香料味道🌿,亦都有加一啲酸奶乳酪調味。.🐔Butter chicken masala 黃油雞咖哩($120)呢款調味方法係印度好常見嘅味道,而且因為冇咁辣🤩,即使係香港人都容易接受。甜甜香香嘅味道💕,啱晒夾埋印度薄餅一齊食。.🥗Palak paneer 印式芝士菠菜 ($90)另一款好有印度特色嘅菜式。將菠菜打成蓉狀🥬,然後配埋唔同香料,呢款就辣啲、惹味啲💥。裏面亦都有印度菜常見嘅茅屋芝士🧀,切成細粒,好易入口,唔會過膩。.🧄Garlic naan 印度大蒜烤餅($40)整得幾好,食落有煎香咗嘅脆口感覺🍳,同時間上面嘅蒜油好香。味道同埋口感
🍗Chicken Lollipop 雞肉棒棒糖($80)
🐟Fish Tikka 魚($180)
🥗Palak paneer 印式芝士菠菜 ($90)
🧄Garlic naan 印度大蒜烤餅($40)
整得幾好,食落有煎香咗嘅脆口感覺🍳,同時間上面嘅蒜油好香。味道同埋口感都比起普遍印度餐廳有特色🌟,好啱配唔同嘅咖喱食。
🫓Butter dosa 牛油薄煎餅($80)
呢款絕對係打卡之選📸,勁大份,仲長過一隻手臂。食落有牛油同埋烘焙嘅甜香味🧈,而且脆卜卜,口感特別。仲可以配幾款唔同味道嘅醬汁㖭🥞。
🥭Mango lassi 芒果印度奶昔($40)
印度菜唔少得嘅梗係芒果奶昔😋。呢度奶昔嘅調味同樣係中亞風格🍰,甜味比較重,不過同時間奶香同埋芒果味都好出。
2024-04-07
Type of Meal
Lunch
2024-04-08 34 views
印度料理第二擊,再次來到尖沙咀挑戰我的味蕾。店鋪整潔,沒有華麗裝修,菜式美味好看,是實力至上的餐廳。🔸Mango Lassi 芒果印度奶昔 ($40) 芒果和印度乳酪混合的特式飲料,口味偏甜,像奶昔一般🔸Mutton Biryani 羊肉印度香米 ($120)羊肉炒飯,必點。羊肉軟冧入味,好好食,非常極之豐富多樣的香料烹製。齒頰留香,全全俾呢個飯俘虜左。 🔸Butter Dosa 牛油薄煎餅 ($80) 幾乎每枱都會點,香脆又軟熟,一片好大的煎餅。 用手撕成小塊,沾著盤子附上的4款醬汁同吃。🔸Pudhina Murgh Tikka 薄荷雞塊 ($140) 無論是色彩及或味道,相當吸引的一道菜。鐵板上綠色醃製的雞塊,一試難忘,驚歎我的味蕾。附上青色辣味醬汁,沾著吃相當惹味醒神。🔸Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒糖 ($80) 以香料充分醃製, 紅噹噹的雞下腿,~相當吸引眼頭,上桌時已經流口水~。炸雞趁熱食,香脆可口,無論是單純擠上新鮮檸檬汁 ,或者蘸上酸甜醬汁,是10分美味。🔸Cheese Naan 起司烤餅 ($40) 餅底香脆,餅面煙韌,中央夾層加入了芝士。三重口感,

🔸Mango Lassi 芒果印度奶昔 ($40)
芒果和印度乳酪混合的特式飲料,口味偏甜,像奶昔一般

🔸Mutton Biryani 羊肉印度香米 ($120)

🔸Butter Dosa 牛油薄煎餅 ($80)

🔸Cheese Naan 起司烤餅 ($40)
餅底香脆,餅面煙韌,中央夾層加入了芝士。三重口感,配咖喱食味道最夾。

咖哩。一款肉類,一款素食

🔸Butter Chicken Masala 印度黃油雞咖哩 ($120)
經典的印度菜式,幾乎是每個吃印度料理的人,必點的項目。連雞肉內裡一絲絲都充分醃製,橙紅橙紅色的,無骨雞肉 搭上順滑的咖喱,有蕃茄的甜味又有奶油的濃郁,啖啖滋味。

🔸ALOO GOBI Masala 椰菜花薯仔咖喱 ($80)
椰菜花薯仔切成小塊,與綜合香料同煮,喜出望外既好味。推薦!

店員英文流利,同時 菜單上也印有中文字及菜式註解。點餐非常順利,完全無需擔心語言的隔閡。
$300 (Lunch)
  • 牛油薄煎餅
👧🏻😋👅🍽✨尖沙咀印度菜性價比超高☺️-Anjappar Chettinad Indian Restaurant🇭🇰 尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖 🇭🇰-🇮🇳 長假期去食, 見大多數都係大枱起碼10人, 觀察所見印度大家族多數一人一碟, 而香港人一班friend多數share食🇮🇳 位置闊落冷氣夠, 仲有私人廂房, 重要係餐點選擇超多, 除左咖喱仲有多款鐵板, 唔同既印度薄餅/麵包, 素食同肉食都好多選擇-🍤Appetizers💯Onion Oakoda $70 印式同平時食既洋蔥圈好唔同, 洋蔥一條條而非一圈圈冇咁juicy但酥脆好多, 粉漿用左印度香料調味, 再點chuteny食好開胃💯Chicken Lolly Pop $80 必點! 用醃左既雞肉漿包返住雞鎚骨, 外脆入軟勁多汁仲好入味-🍲 Curry ✨Butter Chicken Masala $120 少少香辣但牛油同香料甜味都好出, 好開胃, 雞肉大大件啖啖肉但好鬼滑!✨Mutton Kurma $140 帶骨羊腩超級腍! 個汁比較稀配naan食唔夠掛汁, 但就咁食都好ok, 帶yogurt奶香味✨Pal
👧🏻😋👅🍽✨

Onion Oakoda
Chicken Lolly Pop

🍲
Curry
✨Palak Paneer $90 菠菜芝士香甜帶辣, 芝士粒較挺身, 掛上濃濃菠菜汁完全唔輸俾肉類
Butter Chicken Masala

🫓
Bread
💯Butter Dosa $80 大大碌煎餅捲起脆脆的好香牛油味, 配上四款醬汁各有風味, 濃淡都有可按口味蘸汁, 再唔係點咖喱汁又得!
💯Garlic Naan $40 重蒜油好香濃, 就咁食已帶鹹香, 點咖喱更有風味, Naan好鬆軟

🍹
Drink
✨Mango Lassi $40 酸酸甜甜必點之選

Onion Oakoda
Chicken Lolly Pop
Butter Chicken Masala
Mango Lassi
 ՞ټ՞💥最近成日見到呢個超巨型1️⃣米長牛油薄煎餅fairy少食印度菜☝🏻但今日都黎朝聖下~現場印度人多過香港人就知咩料啦😼!!💋一試即愛上啊啊啊!!🧚🏻‍♀️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🧚🏻‍♀️🟢 —— Butter Dosa 牛油薄煎餅 $80超巨型!! 超吸睛!! 足足1️⃣米長牛油薄煎餅!!長到差啲放唔落…上枱真係好震撼😻薄餅香脆帶些微韌勁, 牛油香味非常濃郁~附有4款特色醬: 薄荷, 番茄, 咖哩, 椰子乳酪呢個絕對係打卡必叫之選!!📸🟢 —— Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒腿 $80超推薦🔥雞腿熱辣辣上台仲出緊煙~咬落皮脆肉嫩勁juicy爆汁💦雞肉醃得夠入味, 炸得好香口, 出色!!🟢 —— Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40蒜蓉愛好者 ⚠️ 請!即!衝!烤餅鬆軟蒜味超濃郁, 搭配咖哩無敵~🟢 —— Butter Chicken Masaa 黃油雞咖哩 $120印度菜經典之選🇮🇳!! 番茄奶油醬偏稠身微甜微辣好惹味, 雞肉份量都頗多, 推薦!!🥳🟢 —— Palak Paneer 印式芝士波菜 $90印式芝士呈方粒形, 口感有些許彈性芝士味
 ՞ټ՞💥最近成日見到呢個超巨型1️⃣米長牛油薄煎餅
fairy少食印度菜☝🏻但今日都黎朝聖下~
現場印度人多過香港人就知咩料啦😼!!
💋一試即愛上啊啊啊!!

🟢 —— Butter Dosa 牛油薄煎餅 $80
超巨型!! 超吸睛!! 足足1️⃣米長牛油薄煎餅!!
長到差啲放唔落…上枱真係好震撼😻
薄餅香脆帶些微韌勁, 牛油香味非常濃郁~
附有4款特色醬: 薄荷, 番茄, 咖哩, 椰子乳酪
呢個絕對係打卡必叫之選!!📸
Butter Dosa 牛油薄煎餅
超推薦🔥雞腿熱辣辣上台仲出緊煙~
咬落皮脆肉嫩勁juicy爆汁💦
雞肉醃得夠入味, 炸得好香口, 出色!!
Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒腿, Mango Lassi 芒果奶昔
🟢 —— Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40
蒜蓉愛好者 ⚠️ 請!即!衝!
烤餅鬆軟蒜味超濃郁, 搭配咖哩無敵~
黃油雞咖哩, 印式芝士波菜, 印度大蒜烤餅
印度菜經典之選🇮🇳!! 番茄奶油醬偏稠身
微甜微辣好惹味, 雞肉份量都頗多, 推薦!!🥳

🟢 —— Palak Paneer 印式芝士波菜 $90
印式芝士呈方粒形, 口感有些許彈性
芝士味唔算好突出🧀主要係沾醬嘅甜洋蔥x香料味
配埋Naan一齊食真係停唔到口!!🫦
Garlic Naan 印度大蒜烤餅
🟢 —— Chicken Tikka 薄荷烤雞$140
炒雞熱辣辣鐵板上枱♨️洋蔥香味四溢
雞肉有6大件, 肉質尚可
以薄荷醬醃製, 食落微辣惹味
相比之下整體唔及其他菜式驚艷😝
Chicken Tikka 薄荷烤雞
🟢 —— Mango Lassi 芒果奶昔 $40
芒果唔係假香精味, 甜度啱啱好
搭配重口味嘅印度菜好解膩好fresh💦

🧚🏻‍♀️~~~~ ᴛʜᴀɴᴋ ʏᴏᴜ ~(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)~ ꜱᴇᴇ ʏᴏᴜ ~~~~🧚🏻‍♀️

p.s. 店員服務態度超好🥹🫶🏻!!
會主動推薦菜式! 仲好細心問你辣度!
無論食物定服務💯體驗都一級棒~

✏️整體評分:#foodiefairy_4分
💸人均消費:$100-$200
📍地點:Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)
2024-03-19
$150 (Dinner)
Butter Dosa 牛油薄煎餅
  • 印度大蒜烤餅
  • utter Chicken Masaa 黃油雞咖哩
  • Palak Paneer 印式芝士波菜
2024-03-21 43 views
作為一個咖喱迷,尋找一間傳統印度風味嘅餐廳係長遠而困難嘅任務。而今次呢間可以話真係食到好好正宗嘅印度風味!炸雞棒棒糖係超級好食嘅炸雞!如果要同平時大家食開嘅著名快餐炸雞相比,佢更香、更juicy !好好食喎,食落去嘅辣味回味無窮!薄荷雞塊青咖喱可以為香港比較少見嘅咖喱菜式。呢個青咖喱雞塊食落去有濃厚嘅香料味,配埋薄荷醬,更是清新而香,味道嶄新而可口。牛油薄煎餅一上枱已經俾佢大大塊嘅外型嚇一嚇,之後大家一齊拎部電話出嚟打卡!佢配有四個唔同嘅醬料,各有不同風味,有帶微辣嘅,亦有清新香味嘅,絕對適合唔同人嘅口味!個人最愛牛油果醬!黃咖喱菜 + 黃油雞咖喱 (配印度蔥油薄餅)黃咖喱相對嚟講比較似我哋平時食開嘅咖喱,食落去香辣惹味。另一款較似紅咖喱嘅,就香料味比較重,同樣地非常香!配埋熱辣辣嘅烤餅,好鬆軟,又香口,醮上咖喱一齊食,味道好夾!印度竹筒飯 (Bamboo Biriyani)呢個飯上枱嗰陣已經令人印象深刻,上枱之後將啲飯從竹筒敲出嚟,香味四溢!呢個飯已印度香米作主料,配上軟熟羊肉,食落去香辣惹味。而且份量十足,絕對夠大家食!Mango Lassi 芒果印度奶昔 飲落去口感濃郁,芒果嘅香

炸雞棒棒糖

薄荷雞塊

牛油薄煎餅

黃咖喱菜 + 黃油雞咖喱 (配印度蔥油薄餅)

印度竹筒飯 (Bamboo Biriyani)

Mango Lassi 芒果印度奶昔
飲落去口感濃郁,芒果嘅香味非常之濃,亦都唔會出現奶味太重嘅情況,飲落去甜中微酸,開胃至極!

總括而言,這間餐廳環境寬敞舒適,食物更加係高水準之餘,亦保留印度傳統嘅口味,可以話係食印度菜嘅首選之一!
2024-03-20 56 views
📍Anjappar Chettinad Indian Restaurant呢間位於尖沙咀寶勒巷附近既印度餐廳🇮🇳餐廳幾寬敞,座位闊落,空間感十足!員工基本上都係印度人但好熱情,會同你推薦唔同既菜式,絕對幫到選擇困難症嘅我😆🧅Onion Pakoda 洋蔥圈洋蔥圈同出邊食到嘅好唔同,佢切得好幼細,切成一絲絲再攞去炸,食落好脆口!特別既係佢mix左啲香草🌿味道會較fresh~沾埋醬料會更好食🐥Chicken Tikka 烤雞 烤雞份量多,有成四至五大嚿;雞有提前醃製過,所以食落好惹味😍同時食到好重嘅印度香料味,配埋啲蔬菜一齊食會更好;加上係用鐵板上,可以慢慢食,唔使怕佢好快凍🧈Butter Dosa 牛油煎薄餅好震撼!呢個巨型煎餅基本上每枱都會叫,好打卡able! 💗表示長過我手臂💪佢嘅質地好薄身,成塊紙咁~食落脆脆地,似食緊薯片😗牛油味都好突出!配咗四種印度醬料沾黎食,味道各有特色🐐Anjappar Mutton Meal 羊肉拼盤用一個大圓盤上枱,裏面有多達10種印度醬料,分別有咖喱、醬料、蔬菜等等,當然唔少得羊肉,羊臊味重,啱晒我口味😌配薄餅一齊食就最夾㗎啦;份量好多,適合三至四個

🧅Onion Pakoda 洋蔥圈

🐥Chicken Tikka 烤雞

Butter Dosa 牛油煎薄餅

🧈Butter Dosa 牛油煎薄餅

🐐Anjappar Mutton Meal 羊肉拼盤
用一個大圓盤上枱,裏面有多達10種印度醬料,分別有咖喱、醬料、蔬菜等等,當然唔少得羊肉,羊臊味重,啱晒我口味😌配薄餅一齊食就最夾㗎啦;份量好多,適合三至四個人share

🥘Butter Chicken Masala with Garlic Nann黃油雞咖喱配大蒜烤餅
呢個咖哩好啱我口味!黃油雞幾入味,而份量都幾多😇食到好濃郁既奶油味,味道溫和,唔會覺得辣~而醬汁亦都幾稠身,配烤餅食就啱啱好!烤餅質地幾軟熟,大蒜味十足🧄

Mango Lassi 芒果奶昔

🥭Mango Lassi 芒果奶昔
似飲緊乳酪,質地幾濃稠~好香嘅芒果味,飲落偏甜😆幾解辣同油膩感

⭐️好味指數:7.8/10

📍 Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖

#尖沙咀 #印度餐廳 #印度菜 #anjappar #indian #pakoda #chickentikka #dosa #薄餅 #mutton #butter #lassi #hk
Butter Dosa 牛油煎薄餅
Mango Lassi 芒果奶昔
  • butter Dosa 牛油薄煎餅
  • Chicken Tikka
2K
2024-03-19 1417 views
【 🇮🇳𝑨𝒏𝒋𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓 𝑪𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊𝒏𝒂𝒅 𝑰𝒏𝒅𝒊𝒂𝒏 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 】⋄⋄𝗔𝗻𝗷𝗮𝗽𝗽𝗮𝗿 𝗖𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶𝗻𝗮𝗱 𝗜𝗻𝗱𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁於1964年在欽奈成立餐廳。迄今為止在全球擁有 77 家分店,讓您的味蕾沈沉浸在獨特的印度口味中👅⋄⋄====—====—====—====—✦ Mutton ✦🐑Mutton Sukka Varuval($140)Mutton Stir Fried with Peppercorns & Spices羊肉炒胡椒和香料香氣四溢的胡椒和香料炒制而成,羊肉鮮嫩多汁,香料的味道與胡椒的辛辣相互融合,獨特的風味😍⋄✦ Appetizers ✦🐥Chicken Lolly Pop($80)Crisp Chicken Drummets with Red Chili Masala雞肉棒棒糖酥脆的雞肉小腿,配以紅辣椒馬薩拉調味😋外酥內嫩,香辣的馬薩拉調味使其更加美味👍🏻 ⋄✦ Tandoori Starters ✦🐟Tandoori Pomfret ($138)唐杜里魚唐杜里烤法烹製的鯧魚菜品,以特殊香料和烤製方式,魚肉鮮嫩多汁,外層烤至金黃酥

====—====—====—====—
✦ Mutton ✦
🐑Mutton Sukka Varuval($140)

✦ Appetizers ✦
🐥Chicken Lolly Pop($80)
雞肉棒棒糖

✦ Tandoori Starters ✦
🐟Tandoori Pomfret ($138)

唐杜里魚
唐杜里烤法烹製的鯧魚菜品,以特殊香料和烤製方式,魚肉鮮嫩多汁,外層烤至金黃酥脆,獨特的口感和香氣😙

✦ FROM POULTRY ✦
🐤Butter Chicken Masala 黃油雞咖哩
($120)
Boneless chicken in a buttery sauce with tomatoes, cream and enugreek leaves
番茄,奶油和葫蘆巴葉黃油醬中的去骨雞
以去骨雞肉烹製的菜品,配以番茄、奶油和葫蘆巴葉黃油醬😗這道菜色澤鮮豔,奶油醬的濃郁和番茄的酸甜交融在一起,為雞肉帶來豐富的口味😝

✦ BIRYANI ✦
🎋Chicken Bamboo Biryani ($120)

以竹筒烹製的雞肉比爾亞尼飯🍚色香味美,米飯與雞肉和香料有著濃郁的香氣和口感😝

✦ DOSA ✦
Butter DOSA($80)
🫓牛油薄餅

薄餅鬆軟可口,牛油的香氣非常香口,配上3款醬汁,是印度特色美食😜

✦ Tandoor Breads ✦
Garlic Naan($40)
🧄印尼大蒜烤餅

外酥內軟,帶有濃郁的大蒜香氣,是印度餐廳不可錯過的經典菜品👅

✦ Cold Beverages ✦
Mango Lassi($40)
🥭芒果印度奶昔

芒果和印度奶昔混合而成,口感濃郁,芒果的甜美與奶昔的滑順相得益彰,消暑解渴一流👍🏻
====—====—====—====—
📌店名:Anjappar Chettinad Indian Restaurant’
📍地址:尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
2024-03-15
$200 (Dinner)
2024-03-14 948 views
係潮濕嘅天氣下特別想食啲重口味菜式,刺激一下納悶嘅胃口👅去尖沙咀呢個印度餐廳集中地就啱晒😆今次嚟到寶勒巷呢間Anjappar Chettinad Indian Restaurant,佔地頗大,座位闊落。餐牌有好多選擇,唔同特色嘅咖喱、燒烤、小食等都可以食到,但整體口味上唔會太重香料味,比較容易令大眾食客接受👍🏻🥞Butter Dosa 牛油薄煎餅餐廳招牌要數巨型煎餅,長過手臂,好震撼🤣🤣煎餅頗香口,雖然後段會慢慢腍咗,但慢慢搣慢慢食都幾得意。附送四款唔同風味醬汁,紅色綠色帶微微辣味好開胃😙😙🍗Chicken Lolly Pop Saucy 醬汁雞棒棒糖炸雞鎚亦係呢度必點之一。用竹筒盛載夠特別。望落好似炸得好乾身,但食落有驚喜,肉質非常嫩滑,一啲都唔乾。醬汁帶甜、酸、辣味道好惹味,包覆雞肉令口感更加滑😋😋🐑Mutton Masala 五香羊肉呢款比較辣🥵係越食越刺激個種。羊肉炆得幾腍。🍛Butter Chicken Masala 黃油雞咖喱經典款式,味道較溫和唔辣,醬汁好濃稠,配烤餅食啱晒,雞肉好滑👍🏻👍🏻🟢Pudhina Murgh Tikka 薄荷雞塊呢款同樣係雞,用鐵板呈上🔥初初

🥞Butter Dosa 牛油薄煎餅

🐑Mutton Masala 五香羊肉
呢款比較辣🥵係越食越刺激個種。羊肉炆得幾腍。

🍛Butter Chicken Masala 黃油雞咖喱

🟢Pudhina Murgh Tikka 薄荷雞塊
呢款同樣係雞,用鐵板呈上🔥初初見到賣相以為係鐵板雜菜🤣🤣綠色嘅雞肉食到好突出嘅香草同少少芫茜味,唔算係大眾口味,雞肉亦稍為乾。

🧅Onion Kulcha 洋蔥烤餅
烤餅有好多口味,洋蔥呢款都係第一次食,中間釀入唔少洋蔥粒,有牛油香亦有洋蔥嘅甜味,鬆軟嘅口感幾好食😛😛

人均消費:$340
推介指數(10分為滿分):8分
2024-03-13
$340 (Dinner)
2024-03-12 56 views
10/12/2023📍Anjappar Chettinad Indian Restaurant見到唔少東南亞人都會食呢間印度餐廳就feel到啲野食應該真係好地道餐廳有好多位 應該隨時walk-in 都冇問題餐枱座位都闊落 燈光明亮值得一提嘅係枱上面會放左一枝bonaqua 開左就要收15蚊架啦 但唔開會唔會收錢呢我哋就唔知啦1. Bamboo biriyani with chicken ($120)呢個炒飯會現場係個竹筒到倒黎俾你不過一倒完就收走咗 相都影唔到所以我地懷疑個竹筒其實已經身經百戰炒飯又多油又濕同中式嘅炒飯唔同第一次食印度米 係比較長身 但口感同一般米冇咩分別平時唔食得辣嘅🙆‍♀️表示真係好辣 辣到咩味都食唔到唔食得辣嘅朋友就要小心啲雞肉有三四舊 好大舊又乾又鞋 唔好食唔知點解仲有隻全熟嘅烚蛋 炒飯有大量洋蔥同腰果 口感豐富附上兩個醬汁 一個係更辣嘅辣汁 冇咩事唔好掂另一個係酸忌廉 唔想咁辣嘅撈少少呢個醬就會好啲 🌟:2/52. Butter chicken masala ($120)本身以為有butter無咁辣又係好辣好濃味 食落同個炒飯差唔多味一個字:辣🥵有好多件細細舊嘅
10/12/2023

一個字:辣🥵
有好多件細細舊嘅雞肉
比炒飯嘅雞肉好食
🌟:2.5/5

3. Cheese naan ($40)
Naan 係我地食印度菜嘅主要目的
果然無令我地失望
分量好多 有6件
芝士味好香 唔會好油
🙆‍♀️覺得唔點咖喱好食啲 唔會蓋住芝士味
但🙆‍♂️就鍾意點咖喱多啲
🌟:4/5

4. Mango lassi ($40)
見到圍圍枱都會嗌嘅
好重yogurt味 好甜
不過suppose都係咁甜嘅
口感濃厚 增肥一流
🌟:3/5

我哋兩個人食dinner ~$370 (連加一)
🌟:3/5
2023-12-10
$180 (Dinner)
2024-03-08 79 views
Namaste 🙏 實在太耐無食印度嘢喇 今晚就約表姐去chill吓做晒research知呢間半百年歷史嘅餐廳最出名係超長dosa而且價錢亦都比較相宜入到餐廳真係成陣印度味 不停播住印度音樂 decor又夠晒特色 🔹️Chicken Lollipop炸雞棒 好脆 皮好薄同韓國炸雞比嘅話 偏乾🔹️Fish Tikka鐵板魚 上到枱仲係咋咋聲啲洋蔥喺鐵板度煎到好香魚有4大件 橙紅色 惹味🔹️Butter Dosa真係超!大!條! 成張枱咁打卡之選 但前題係要食得晒先好嗌有配四款醬汁 有辣有唔辣 😆🔹️Chicken Biryani 雞肉炒印度飯同香港地道炒飯唔同 佢係偏濕少少但好入味🔹️Butter Chicken Masala呢個唔辣嘅 雞肉幾滑 用黎搭naan食一絕 個汁幾creamy又可以嗦晒啲汁🤤🔹️Kadai Vegetable 辣辣哋嘅雜菜 用嚟撈埋Biryani食👍🔹️Garlic Naan超重蒜蓉味 大大塊係平時出面食到嘅double size🔹️Mango LassiAll time favourite 用咗印度芒果點解我強調係印度芒果呢因為同我哋平時街市買到嘅芒果係唔同味㗎lassi最
Namaste 🙏

點解我強調係印度芒果呢
因為同我哋平時街市買到嘅芒果係唔同味㗎
lassi最怕沖得稀 水汪汪
呢杯又黃又杰呀 正🤤
#pb食在尖沙咀 #pb印度菜系列尖沙咀歷史悠久印度菜🇮🇳好少介紹印度菜🤪 今次呢間位於尖沙咀K11附近嘅印度菜係印度擁有超過52年歷史 分店佈滿17個國家 絕對唔可以睇少佢😍 店內環境幾大 裝修充滿印度風格 又播住印度音樂 侍應、廚師都係印度人 好傳統👍🏻 星期五晚去滿哂座 香港人、印度人都會黎食🥰.食物選擇幾多 主食有印度傳統嘅Masala、印度咖喱、串燒、炒飯等😋 咖喱仲有素食咖喱😍 價錢$100-$150不等👍🏻 另外當然唔少得印度薄餅、麵包啦 佢有10幾款選擇🥰🔹Crab Soup🍲香料味、胡椒味好重 飲完有少少喉嚨痛🥲 蟹味反而飲唔到🙈🔹Chicken Lolly Pop🐣有6大舊炸雞棒😋 佢個炸皮好薄 有少少似韓式炸雞 仲配埋個微辣嘅醬汁👍🏻 不過略嫌佢炸得乾身左少少🤪🔹Chicken Tikka🐣蔬菜份量好多🤪 烤雞有4舊 味道有少少辣 但係幾香👍🏻🔹Butter Dosa🥖推介❤️ 店內嘅signature dish😍 超級大卷 應該可以3-4人share食🤪 口感好薄身 食落幾脆 男朋友忍唔住不斷食😋 佢仲配埋4種醬料 又辣又鹹又酸🥰🔹Garlic Nann🍞推介❤️
#pb食在尖沙咀 #pb印度菜系列
尖沙咀歷史悠久印度菜🇮🇳
好少介紹印度菜🤪 今次呢間位於尖沙咀K11附近嘅印度菜係印度擁有超過52年歷史 分店佈滿17個國家 絕對唔可以睇少佢😍 店內環境幾大 裝修充滿印度風格 又播住印度音樂 侍應廚師都係印度人 好傳統👍🏻 星期五晚去滿哂座 香港人、印度人都會黎食🥰

🔹Crab Soup🍲
香料味、胡椒味好重 飲完有少少喉嚨痛🥲 蟹味反而飲唔到🙈
🔹Chicken Lolly Pop🐣

🔹Chicken Tikka🐣
蔬菜份量好多🤪 烤雞有4舊 味道有少少辣 但係幾香👍🏻

🔹Butter Dosa🥖

🔹Garlic Nann🍞
推介❤️ 好好食嘅蒜蓉包😋 落左大量蒜蓉 味道好香😍 不過佢好油🥲

🔹Butter Chicken Masala🐣
蕃茄味幾重 配薄餅 / 麵包食一流👍🏻 雞肉肉質好嫩滑😋
🔹Palak Paneer🥬
係cottage cheese + 波菜🤪 雖然佢嘅賣相唔太吸引 不過食落幾好食👍🏻 波菜大部分打成蓉 但仲有少少冇打 所以口感都幾豐富😋 加左cottage cheese 有微微奶香 口感好creamy 而且營養價值好高😍

🔹Mango Lassi🥭
好大杯👍🏻 奶味都幾重 芒果味幾清甜 但又唔會死甜😋
整體✨ 好少食傳統嘅印度料理🤪 呢間印度菜位於尖沙咀K11附近 位置幾方便👍🏻 星期五晚去到滿座 比我想像中多人食😍 食物整體唔錯 唔會過辣 香料味偏重 份量幾多😋 想試下傳統印度菜都不失為一個好選擇🥰

Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀) · 🤝🏻🤪
Type of Meal
Dinner
2024-02-28 39 views
Chicken Lollipop 雞肉炸好脆,入面肉嫩而充滿肉汁!味道惹味可口~重口味人士一定鍾意!Butter Chicken Malasa咖喱味好出,奶油味濃郁味道比較溫和,質地creamy 雞肉已去骨,質地好嫩👍🏻Garlic Naan出色‼️好鬆軟,煙靭彈牙~蒜蓉味好香,點咖喱絕配👍🏻一定要趁熱食,凍咗就會有少少硬Butter Dosa呢度嘅名物!巨型牛油薄脆~口感好脆好香口,帶點咸味搭配四款醬汁幾好味👍🏻Mango Lassi必飲‼️甜甜酸酸好開胃Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
Chicken Lollipop

Butter Chicken Malasa
咖喱味好出,奶油味濃郁味道比較溫和,質地creamy
雞肉已去骨,質地好嫩👍🏻

Garlic Naan

Butter Dosa
呢度嘅名物!巨型牛油薄脆~口感好脆好香口,帶點咸味
搭配四款醬汁幾好味👍🏻

必飲‼️甜甜酸酸好開胃

2024-02-27 55 views
位於尖沙咀萬事昌廣場< 𝐀𝐧𝐣𝐚𝐩𝐩𝐚𝐫 𝐂𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢𝐧𝐚𝐝 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 >, 一間正宗印度餐廳, 由印藉人士主理, 而食物及香料醬料的選擇, 其多不勝數, 環境亦乾淨企理。ᴏɴɪᴏɴ ᴘᴀᴋᴏᴅᴀ $⁷⁰洋蔥圈為貝桑油條, 配洋蔥口味和新鮮香草, 質感香脆。ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ɢᴀʀʟɪᴄ ᴋᴇʙᴀʙ $¹⁴⁰雞肉大蒜烤肉串, 以鐵板盛裝, 是蒜泥醃製雞塊, 非常惹味。ANJAPPAR VEG MEAL $99蔬菜拼盤, 素食者之選, 以小鐵兜放有多款蔬菜, 再配搭米飯及烤餅。ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ'65 ʙɪʀʏᴀɴɪ $¹²⁰雞肉65炒飯, 是印度香米配香料煮熟並搭配雞肉65片, 頗好吃呢。ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴍᴀꜱᴀʟᴀ $¹²⁰黃油雞咖哩很足料, 是番茄、奶油及葫蘆巴菜黃油醬混合而成, 亦加入去骨雞肉, 味道甜甜辣辣, 配搭烤餅或白飯簡直一流。ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ɴᴀᴀɴ $⁴⁰起司烤餅一碟四件, 質感鬆軟帶有煙韌, 內層夾有濃濃芝士。ᴍᴀɴɢᴏ ʟᴀꜱꜱɪ $³⁵芒果印度奶昔, 解辣一流。ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴛᴇᴀ $³⁵馬薩奶茶, 帶有濃烈香料味

ᴏɴɪᴏɴ ᴘᴀᴋᴏᴅᴀ $⁷⁰
洋蔥圈為貝桑油條, 配洋蔥口味和新鮮香草, 質感香脆。

ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ɢᴀʀʟɪᴄ ᴋᴇʙᴀʙ $¹⁴⁰

ANJAPPAR VEG MEAL $99

ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ'65 ʙɪʀʏᴀɴɪ $¹²⁰

ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴍᴀꜱᴀʟᴀ $¹²⁰

ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ɴᴀᴀɴ $⁴⁰
起司烤餅一碟四件, 質感鬆軟帶有煙韌, 內層夾有濃濃芝士。

ᴍᴀɴɢᴏ ʟᴀꜱꜱɪ $³⁵
芒果印度奶昔, 解辣一流。

ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴛᴇᴀ $³⁵
馬薩奶茶, 帶有濃烈香料味道。

📍尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
2024-02-21
$300 (Dinner)
2024-02-26 40 views
🇮🇳Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)📍今次又嚟到尖沙咀食印度嘢🤩,但今次唔係食素食🥒,而係葷菜🍖。🍴Butter Dosa $80一上到嚟呆咗😮,個長度係成張枱咁闊📏,佢配咗四款醬,但我覺得乜醬都唔點,就咁食已經好好味😋。好似食零食咁,係會食唔停口🙈,佢係超脆,同時亦都勁香奶味🥛。🍴Chicken Kurma $120係好有椰香味嘅咖喱🥥,啲雞肉係煮到勁易拆骨🐥,用埋naan 包坐啲雞肉碎,一啖過,係超滿足😍。🍴Palak Paneer $90係一個用菠菜🥬、乳酪同唔同香料整成嘅咖喱,入邊有細細粒嘅cottage cheese🧀,增加咗成個口感。🍴Garlic Naan $40啲naan焗到好脆,同好香蒜味🧄,用嚟配咖喱一流。👍🏻🍴Chicken Garlic Kebab $140呢一個連埋鐵板一齊上🍳,一嚟就咋咋聲,食落去會有蒜同唔同嘅香料味🧅,仲要呢一個係冇骨,啖啖都係肉🍗。🍴Fish’'65 $99一上到嚟紅當當咁🔴,以為會好濃味,點知完全唔會🥳,食落去會食到少少辣味🌶️,而入邊係好滑嘅魚🐟,佢個炸皮超脆同埋好輕盈。🍴Ma

🍴Butter Dosa $80

🍴Chicken Kurma $120

🍴Palak Paneer $90

🍴Garlic Naan $40
啲naan焗到好脆,同好香蒜味🧄,用嚟配咖喱一流。👍🏻

🍴Chicken Garlic Kebab $140

🍴Fish’'65 $99

🍴Mango Lassi $40
好濃芒果味🥭,不過有少少偏甜🍬,但仲係可以接受嘅程度。

2024-02-20 45 views
【Anjappar Chettinad Indian Restaurant】位於尖沙咀寶勒巷,地點方便,我哋唔知嗌咩好,店員都推介咗多款印度美食俾我哋,每道菜式都帶有獨特風味,值得一試!💯🍽️🍗 Chicken Lolly Pop $80雞翼肉鮮嫩多汁,外皮酥脆!仲有一款酸甜醬點下🐔Pudhina Murgh Tikka $140香烤雞肉帶有濃烈印度香料風味,配上新鮮蔬菜🥬同一款creamy yogurt sauce!🍛 Butter Chicken Masala $120滑嫩雞肉搭配奶油番茄醬,香濃美味!🍛😋🐑 Mutton Varuttha Curry $150羊肉粒搭配特色椰青咖哩,咖哩味道有特色!🐑🌶️🥞 Butter Dosa $80薄脆酥皮卷好似手臂咁長,仲有四款口味嘅醬點😆🧄Garlic Naan $40蒜香烤餅,外酥內軟,同咖哩係絕配!😋🥭 Mango Lassi $40芒果乳酪冰沙,清涼爽口!🥭🍹

🍗 Chicken Lolly Pop $80
雞翼肉鮮嫩多汁,外皮酥脆!仲有一款酸甜醬點下

🐔Pudhina Murgh Tikka $140

🍛 Butter Chicken Masala $120
滑嫩雞肉搭配奶油番茄醬,香濃美味!🍛😋

🐑 Mutton Varuttha Curry $150
羊肉粒搭配特色椰青咖哩,咖哩味道有特色!🐑🌶️

🥞 Butter Dosa $80
薄脆酥皮卷好似手臂咁長,仲有四款口味嘅醬點😆

🧄Garlic Naan $40
蒜香烤餅,外酥內軟,同咖哩係絕配!😋

🥭 Mango Lassi $40
芒果乳酪冰沙,清涼爽口!🥭🍹