2024-08-23 800 views
裝修好泰feel,午市套餐無加一之餘仲要送杯龍眼水,巨抵食👍🏻🚂懷舊火車炒飯(牛)粗曠嘅炒技+樸實嘅嘅配料,好有泰國街頭風味,分量巨足,菜切碎粒粒,經翻炒均勻後增加咗口感😋🍜Mama船面肉丸彈牙和牛肉搭配濃鬱嘅湯底,先嘗一啖,然後再添加調料調整更啱自己嘅口味😋🥩招牌燒牛肩胛肉大約5成熟咁樣,里面仲系肉質嫩口,搭配醬汁十分誘人嘅牛肉香氣忍唔住一塊又一塊🤤🥗木瓜沙律新鮮嘅青木瓜太正啦,配上泰式酸辣汁,口感爽脆,夏天超開胃🤤🌽胡椒粟米餅超多粟米痴埋喺一起炸成嘅餅,每一啖都系粟米,沾上泰式醬汁更正😋🍗路邊雞翼(3只)雖然表面幹身,但系咬落去肉質軟嫩,微鹹嘅味道勾起食欲🤤新鮮整起小心熱哦😉點咗午餐如果想試埋小食,記得睇睇加選有冇鍾意嘅,便好多哦😉而且品質也keep住在線😌因為頭頂冇招牌,認住綠色嘅水泥門面🤣如果唔系一心惗去都差點錯過呢間餐廳😊

🚂懷舊火車炒飯(牛)

🍜Mama船面

🥩招牌燒牛肩胛肉

🥗木瓜沙律
新鮮嘅青木瓜太正啦,配上泰式酸辣汁,口感爽脆,夏天超開胃🤤

🌽胡椒粟米餅

🍗路邊雞翼(3只)

於2024年7月25日到訪。Ann Mammai Thai by張秀玲餐廳在荃灣名氣極高,後來得知女兒也在旺角開設一間泰國餐館,難怪名字也差不多。整個餐館的裝修風格很像泰國地道的餐廳,水泥、木、鐵灰風格,再加上當日的光線,隨手拍食物相都恍似去到泰國般陽光明媚。原條酸辣鮮魷魚🦑份量很大,肉質彈牙,配上泰式酸辣醬,酸酸甜甜開胃的菜。路邊雞翼🐓 (很喜歡)一碟有6隻雞翼,性格比很高。第一口感覺像麥當勞的雞翼,但隨即就有很強烈的胡椒香味,且十分鬆脆,很特別。泰式乾炒闊河🇹🇭很自然會拿灣仔的Samsen作對比,雖然顏色沒那般深色,也少了一份鑊氣,但是炒起的雞肉和蛋花都是嫩滑的,配菜也是爽脆,同樣的,帶有淡淡胡椒香氣。芒果糯米飯🥭芒果和泰國的的一樣甜,椰汁的味道也很相近,椰香味很重又不會太甜,美中不足是糯米飯比較硬,且黏在一起,難以分開。龍眼冰🧊(推薦的)龍眼冰帶有少少蜜糖的味道,不算過甜,還有龍眼的清幽香氣。
[Ann MaMa Thai Restaurant食評]

於2024年7月25日到訪。

原條酸辣鮮魷魚🦑
份量很大,肉質彈牙,配上泰式酸辣醬,酸酸甜甜開胃的菜。

路邊雞翼🐓 (很喜歡)

泰式乾炒闊河🇹🇭

芒果糯米飯🥭

龍眼冰🧊(推薦的)
龍眼冰帶有少少蜜糖的味道,不算過甜,還有龍眼的清幽香氣。
今天和朋友傍晚來Ann Mama Thai Restaurant吃飯,就在旺角地鐵站出口不到五分鐘🤳,很方便,如果是來逛女人街的人剛好在這裡打個牙祭😊。泰式手打蝦餅 有六塊,很有嚼頭,配上泰式醬料,風味十足 🌟🌟🌟泰式海蝦炒金邊粉 甜甜鹹鹹,味道很有層次,海蝦新鮮又美味,我覺得這道非常出色🤗,一定不要錯過這道菜。🌟🌟🌟🌟🌟招牌燒牛肩胛肉 肉質粉嫩,肉味濃郁,而且分量十足,性價比很高,朋友最喜歡吃這一道菜,強烈推薦。🌟🌟🌟🌟青木瓜沙律 酸酸辣辣,很爽口,不管點了其他什麼菜,我覺得這道開胃菜都應該搭配上,給其他菜增加了更多的口感和食慾。🌟🌟🌟🌟這家店環境挺好的,有泰國風情,很適合打卡✌️。而且有的小店食物雖然過得去但是廁所一點也不衛生,但是這家小店食物美味環境不錯,就連洗手間都是乾淨整潔,這要點個贊👍。

2024-07-23
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 泰式海蝦炒金邊粉
  • 招牌燒牛肩胛肉
  • 青木瓜沙律
近期有間位於旺角既「Ann Mama」出現係女人街,資料搜習下先知,原來係張秀玲既囡囡開既,兩間店舖係獨立之餘,菜式方向亦有所不同咁話。難得今日有時間,一早係晚飯時間前搵位避開人潮,趁機試下質素如何😃❇️晚市2人餐❇️🍄涼拌酸辣札肉有別於平時食既以洋蔥做蔬菜主打,依度改以大量蔥白、芹菜、芫荽加些少辣椒帶出辛辣感,微微酸又有啲魚露味,配上黑椒味既爽彈既扎肉,愈食愈覺辣勁,清新又刺激🍄泰式手打蝦餅一圈圈既蝦餅,一上枱就真係熱到辣咀;麵包糠炸皮又脆敢香口,蝦膠食到有蝦既鮮味又Q彈🍄傳統汁燒豬頸肉豬頸肉食落有炭香味之餘又好入咪,咬落軟嫩又帶d嚼勁,塊塊都爽彈無比。點埋泰式傳統沾醬,唔辣但好香青檸魚露香味,點肉類一流👍🏻🍄AnnMama蟹肉炒飯叫得招牌炒飯一定要試~食落好有鑊氣,飯粒通透乾身,蟹肉加埋蛋花有啲鮮味同蛋香,同係泰國食到既無分別,果然係必點之選👍🏻泰豬生菜包香料同紅蔥頭既香味入晒豬肉,少少辣味,而肉碎肥瘦幾平衡,連生菜食清爽可口,而且成碟份量好多,食到尾剩番既肉碎用黎送炒飯好食到不得了😂🍄泰式乾炒闊河(豬)見到隔離枱食好吸引,又點左碟炒河粉😅闊河好有米香味,比幼身河粉多左一份煙韌口感,醬

❇️晚市2人餐❇️
🍄涼拌酸辣札肉

🍄泰式手打蝦餅

🍄傳統汁燒豬頸肉

🍄AnnMama蟹肉炒飯

👍🏻泰豬生菜包

🍄泰式乾炒闊河(豬)
見到隔離枱食好吸引,又點左碟炒河粉😅闊河好有米香味,比幼身河粉多左一份煙韌口感,醬汁好掛麵,鹹度適中,依度炒麵飯真心係出色既👍🏻

🍄龍眼冰 / 椰汁冰
兩杯係預期中既味道,但唔甜。就算冰開始融,都係保持到個濃度,好難得~

P.S. 餐廳角落既六人枱好有古典既文藝氣息,影相打卡一流❣️
  • 泰式乾炒闊河
2024-05-27 1107 views
叫咗冬陰功海鮮湯河,海鮮炒金邊粉同埋泰式古法燒雞上髀。個冬陰功好咸,唔好飲。感覺差過出面普通嘅泰國餐廳。可能廚師失手啦……而個河粉係未熟,有點咬口囉……好嘅d海鮮都幾足料。炒金邊粉佢無比青檸我,但因為佢都唔似出面咁有花生碎同辣椒粉,所以我無為意啦。而佢個金邊粉都係未熟嘅!仲煙靭嘅!因為怕加料所以我無選擇叫佢整過~最後個雞髀,肉是鞋的。真心失望。不過佢個醬汁係調得幾好嘅。今次食3樣嘢,3樣都係差。唔知咩原因啦,因為佢地其實都開咗一段時間,唔會因為忙而品質keep唔到呱?
叫咗冬陰功海鮮湯河,海鮮炒金邊粉同埋泰式古法燒雞上髀。

最後個雞髀,肉是鞋的。真心失望。不過佢個醬汁係調得幾好嘅。

冬陰功
海鮮炒金邊粉
古法雞上髀
2024-05-17
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-05-26 801 views
【親民價錢。泰式2人餐】旺角通菜街是食肆林立的一條街, 這次來到人氣很高,每天晚市都大排長龍的泰式餐廳。店裡是現化水泥風,帶點泰風有點優閒感。位置不多但也不會太擠逼。❈ 晚市2人餐 HK$338前菜2選1 、小食2選1、肉類3選1、主食5選1✦青木瓜沙律 - 青木瓜甜中帶酸,口感清脆爽口,配上泰式魚露沙律汁,很醒胃。✦泰式手工蝦餅 - 外層金黃香脆,不會油膩,有淡淡的蝦味,口感彈牙。✦傳統汁燒豬頸肉 - 有炭香味,肉質軟嫩帶點爽口。✦泰式海蝦炒金邊粉 - 金邊粉很香口,味道搭配的很好,有鑊氣,但是份量偏少。✦龍眼冰/椰汁冰- 龍眼冰清涼爽口/椰汁味濃,入口清甜。
【親民價錢。泰式2人餐】

❈ 晚市2人餐 HK$338
前菜2選1 、小食2選1、肉類3選1、主食5選1

青木瓜沙律

泰式手工蝦餅

✦傳統汁燒豬頸肉 - 有炭香味,肉質軟嫩帶點爽口。
傳統汁燒豬頸肉

泰式海蝦炒金邊粉

✦龍眼冰/椰汁冰- 龍眼冰清涼爽口/椰汁味濃,入口清甜。

2026 views
2024-04-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 傳統汁燒豬頸肉
2024-05-20 664 views
鐘情泰菜嘅我今日到訪位於旺角嘅泰式小店-Ann MaMa Thai Restaurant。 我哋點了晚市2人餐$368🔅涼拌酸辣札肉扎肉配酸辣汁好正,配上爽口嘅蔬菜,辣椒的辣勁和檸檬的酸爽在口中交融,辣得刺激又開胃,正。🔅泰式手打蝦餅 三件蝦餅外皮金黃酥脆,蝦餅彈牙。搭配上泰式甜醬料,味道更加吸引 🔆招牌燒牛肩胛肉 +$30燒得剛好冇過熟,肉質鮮嫩,經過燒烤後,表面呈現出美麗的焦糖色澤,內裏肉色粉嫩,牛味在口中散開。🔅泰式乾炒豬闊河獨特的香氣和口感,調味甜甜地,豬肉片炒得熟透,搭配上上晒色闊河嘅彈牙口感,一試愛上。 🔅龍眼冰,椰汁冰龍眼冰有著清爽的口感,非常解渴。而椰汁冰即係椰奶,有濃郁的椰香味,不錯。

我哋點了晚市2人餐$368

🔅涼拌酸辣札肉

🔅泰式手打蝦餅 三件
蝦餅外皮金黃酥脆,蝦餅彈牙。搭配上泰式甜醬料,味道更加吸引

🔆招牌燒牛肩胛肉 +$30

🔅泰式乾炒豬闊河

🔅龍眼冰,椰汁冰
通菜街一欄都好多小店 唯獨是呢一間大排長龍🫨呢個時勢又大排長龍非常之少見 原來係好出名嘅文青泰式料理餐廳😎真係要試吓佢☺️==============================Food List📝🍜招牌船麵 船麵係泰國傳統料理 通常係小攤食到 所以別有一番風味😍全面特製嘅湯底配埋牛肉牛丸通菜等等👏🏻唔怪得成為咗泰國最受歡迎嘅食物之一😚🍛泰式香葉肉碎煎蛋飯 特別想讚佢嘅香葉肉碎 做得好出色👍🏻炒香咗嘅肉碎配埋流心煎蛋 令人好開胃😎🐣路邊雞翼 配埋泰式辣醬 外脆內軟非常好食👍🏻🍰斑斕千層糕 煙煙韌韌嘅千層糕難怪成為呢度嘅招牌😍🍵泰式綠奶茶 嚟到依度一定要試吓佢嘅奶茶 有些少似泰式奶茶不過多咗綠茶香味 更加清新😍
Food List📝

🐣路邊雞翼 配埋泰式辣醬 外脆內軟非常好食👍🏻

🍰斑斕千層糕 煙煙韌韌嘅千層糕難怪成為呢度嘅招牌😍

🍽️ 晚市二人餐 ($338)🌶️ 涼拌酸辣扎肉二人餐既前菜揀左涼拌扎肉,用左紫洋蔥、洋蔥、扎肉、蕃茄仔、蔬菜及泰式酸辣汁拌成,食落酸酸辣辣清新又開胃,食得好過癮。🍋‍🟩🦐 泰式生蝦刺身+$98生蝦一碟有8隻,雖然刺身冇冰鎮著但依然夠冰凍,肉質緊緻富彈性,沾埋泰式醬汁,酸甜辣同時係口入面散發出黎,確係幾惹味。 🇹🇭🍤 泰式手打蝦餅蝦餅炸到金黃色,外脆又夠彈牙,配埋泰式辣醬好滋味。🌶️🐮 招牌燒牛肩胛肉(+$30)主菜簡左招牌燒牛肩胛肉,賣相幾吸引,果日牛肉既熟成度就接近全熟,但肉質依然軟熟有肉味,沾埋秘製泰式醬汁好正。😋🦀 ANN MAMA蟹肉炒飯炒飯炒到粒粒分明夠乾身,材料仲有洋蔥粒、蛋、蟹肉及蔥花。食之前可以加埋少少青檸汁及魚露提鮮,食落啖啖蟹肉好食又夠惹味,真係好快就清哂成碟飯啦。🤭🍹 飲品飲品揀左椰汁冰同龍眼冰,兩杯飲落都唔錯,大熱天時飲真係解辣又好味。🌶️🌶️
🍽️ 晚市二人餐 ($338)

🌶️ 涼拌酸辣扎肉

🦐 泰式生蝦刺身+$98

🍤 泰式手打蝦餅
蝦餅炸到金黃色,外脆又夠彈牙,配埋泰式辣醬好滋味。🌶️

🐮 招牌燒牛肩胛肉(+$30)

🦀 ANN MAMA蟹肉炒飯

🍹 飲品
2024-05-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 招牌燒牛肩胛肉
2024-05-15 318 views
之前有朋友話我知旺角開咗間泰國餐廳,有我鍾意食嘅闊河粉,所以專登嚟試一試。.餐廳嘅環境都幾特別,明顯都有花過心思。我哋叫咗個二人餐$338「涼拌酸辣札肉」🍽️:味道係開胃嘅,不過如果唔太食得辣嘅朋友可能就要問下有冇得少辣啦!「泰式手打蝦餅」🍽️:外層炸得香脆,口感彈牙,配上甜酸醬係無唔錯嘅!「泰式乾炒闊河」 (豬肉」🍽️:我幾鍾意食闊河粉,因為口感再多啲,炒嘅火候幾好,幾惹味。「招牌燒牛肩胛肉」另外加$30🍽️:唔會燒得過熟,所以肉質仲保持到幼嫩,無用太多調味,肉味香濃。「椰汁冰」🍽️: 清甜解膩!
之前有朋友話我知旺角開咗間泰國餐廳,
有我鍾意食嘅闊河粉,
所以專登嚟試一試。
餐廳嘅環境都幾特別,
明顯都有花過心思。

我哋叫咗個二人餐$338
「涼拌酸辣札肉」
🍽️:味道係開胃嘅,
不過如果唔太食得辣嘅朋友可能
就要問下有冇得少辣啦!

「泰式手打蝦餅」
🍽️:外層炸得香脆,口感彈牙,
配上甜酸醬係無唔錯嘅!

「泰式乾炒闊河」 (豬肉」
🍽️:我幾鍾意食闊河粉,因為口感再多啲,
炒嘅火候幾好,幾惹味。

「招牌燒牛肩胛肉」另外加$30
🍽️:唔會燒得過熟,所以肉質仲保持到幼嫩,
無用太多調味,肉味香濃。

「椰汁冰」
🍽️: 清甜解膩!
2024-05-13 353 views
喺旺角行完街去試吓新嘅泰國菜入面嘅裝修佈置感覺真係好似去咗泰國咁食物都幾多選擇我哋就揀咗晚市2人餐都好豐富好多嘢食☺️☺️☺️🤎木瓜沙律酸酸辣辣嘅木瓜沙律好開胃啱晒食得辣嘅朋友🤎泰式手打蝦餅蝦餅炸到熱辣辣非常新鮮🤎傅統汁燒豬頸肉豬頸肉醃得好入味切到薄片啱啱好🤎AnnMama蟹肉炒飯炒飯大大碟有好多蟹肉食埋個飯大滿足🤎龍眼冰入面真係有幾粒龍眼肉味道又唔係太甜啱啱好🤎椰汁冰好濃郁嘅椰子味,真材實料
喺旺角行完街去試吓新嘅泰國菜

🤎龍眼冰
入面真係有幾粒龍眼肉
味道又唔係太甜啱啱好

🤎椰汁冰
好濃郁嘅椰子味,真材實料
每次去到旺角諗唔到食咩 就一定會去女人街兩旁搵食 今次見到間新開嘅泰菜都唔少人排隊 一於就去試下😎晚市2人餐 $368 - 小食4選2 • 肉類3選1 •主食5選1☯︎ 木瓜沙律質地爽脆 食落比想像中辣🌶️如果酸啲會更加開胃🥗☯︎ 泰式手打蝦餅三件蝦餅 對半切開 蝦肉彈牙🍤外皮炸至金黃色 同泰式甜辣醬簡直係絕配☯︎ 招牌燒牛肩胛肉牛肩胛肉肉質粉嫩 juicy 食落牛味濃郁👍🏻 份量都幾多✨不過有幾件可能因為近根位 有點位置稍為韌咗少少🤏🏻☯︎ 泰式乾炒闊河可以選擇牛/豬 河粉彈牙唔油膩 而且炒到片片分明 鑊氣十足 味道香濃惹味😋推薦!👍🏻跟餐有椰汁冰同龍眼冰可以選擇 另外可以加錢轉特飲☯︎ 椰汁冰🥥椰汁味濃郁 飲落唔會死甜 ☯︎ 泰式綠奶茶🍵 (+15)綠奶茶清香 食泰菜必叫 如果可以選擇甜度就冇得輸

晚市2人餐 $368 -

☯︎ 泰式乾炒闊河

跟餐有椰汁冰同龍眼冰可以選擇 另外可以加錢轉特飲

☯︎ 椰汁冰🥥
椰汁味濃郁 飲落唔會死甜

☯︎ 泰式綠奶茶🍵 (+15)
綠奶茶清香 食泰菜必叫 如果可以選擇甜度就冇得輸
泰式綠奶茶

2024-05-13 196 views
餐廳個環境裝修得挺唔錯 好似樹屋😂午市套餐有主食、小食同飲料我地第一樣選擇是大蝦炒金邊粉餐個人覺得金邊粉調味好 味道酸甜 食下去挺開胃 入邊加入炒蛋和大蝦去料理 第二樣選擇的是泰式干炒闊河(豬)吃下去發覺同干炒牛河差不多 但唔太油膩 而豬肉也是切成一口可以吃下去 ☺️小食選擇了椰汁糕 佢附上椰子汁點 第一次咁食法想不到兩者挺夾 以為會好重味😂飲品推飲綠奶茶(左邊個杯) 它除了有泰式奶茶味道 還有一陣茶味 飲下去口感更香滑
餐廳個環境裝修得挺唔錯 好似樹屋😂

午市套餐有主食、小食同飲料
我地第一樣選擇是大蝦炒金邊粉餐

• 大蝦炒金邊粉
2024-05-12 135 views
行過旺角發現呢間泰國菜做緊嘅晚市二人套餐都幾抵食 咁岩撞正上星期狂風暴雨 即刻衝咗入去食🥺餐廳就座落係通菜街 位置方便 而且裝修都幾有格調🫶🏻套餐有一個前菜、兩個小食、一個主食同兩杯野飲 加埋都係$338 咁就試試佢先😆❣️涼拌酸辣紮肉前菜我地揀左酸辣紮肉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)蔬菜新鮮爽口👍🏻酸酸辣辣味非常開胃🤤紮肉份量亦非常之多‼️但要注意嘅係都真係幾辣下🥺建議可以調節下 食開三小辣嘅我都覺得真係好辣😂😂😂❣️泰式手打蝦餅蝦餅外表脆口內裡肉質非常彈牙 蝦味亦濃郁🙌🏻總共有六細舊咁多 作為小食岩岩好🌟❣️招牌燒牛肩胛肉牛肉燒嘅火喉同時間岩岩好💯肉質非常粉嫩 而因為係牛肩胛肉既關係 牛味仲特別重👍🏻食肉獸真係唔可以錯過😆❣️蟹肉炒飯我地加左20蚊黎嗌呢個蟹肉炒飯 但我地覺得絕對係值回票價🙌🏻蟹肉炒飯非常足料 肉眼可見非常多蟹肉🦀而且炒飯亦都有獲氣🔥做到粒粒分明 非常抵讚✊🏻❣️椰汁冰/泰式綠奶茶野飲我地叫左杯椰汁冰 啖啖椰香非常足料👅而泰式綠奶茶既甜度適中而且幼滑 都幾好飲!! ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و推薦指數:🌟🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.8/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 3.8/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.3/5】
餐廳就座落係通菜街 位置方便 而且裝修都幾有格調🫶🏻
咁就試試佢先😆

❣️涼拌酸辣紮肉
前菜我地揀左酸辣紮肉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
蔬菜新鮮爽口👍🏻
❣️椰汁冰/泰式綠奶茶
野飲我地叫左杯椰汁冰 啖啖椰香非常足料👅

推薦指數:🌟🌟🌟🌟

2024-05-09 104 views
去左旺角買game ,之後系通菜街食埋飯先返屋企,見Ann Mama有晚市二人餐,就入黎試下木瓜沙律呢個沙律好辣,食得辣先好叫,味道幾清爽的,但真系好好好辣泰式手打蝦餅蝦餅幾脆幾爽,每人三塊份量岩岩好傳統汁燒豬頸肉豬頸肉幾好食,炭烤再塗上醬汁燒過,個邊燶燶地幾脆,又有豬油的香味Ann Mama 船麵船麵可以自選豬或牛,唔食牛的朋友有福了豬肉丸好彈牙,船麵底索汁一流,湯底好鮮唔會死咸龍眼冰偏甜少少,不過個味道好滋潤椰汁冰好濃郁的椰汁味,椰汁落得相當重手

木瓜沙律
呢個沙律好辣,食得辣先好叫,味道幾清爽的,但真系好好好辣

泰式手打蝦餅
蝦餅幾脆幾爽,每人三塊份量岩岩好
傳統汁燒豬頸肉
Ann Mama 船麵
船麵可以自選豬或牛,唔食牛的朋友有福了
豬肉丸好彈牙,船麵底索汁一流,湯底好鮮唔會死咸
龍眼冰
偏甜少少,不過個味道好滋潤

椰汁冰
好濃郁的椰汁味,椰汁落得相當重手