2021-12-14 143 views
《香茅雞扒雙色撈檬》($108)以往係豬扒依家轉左雞扒,雞扒煎得好香但有少許過燶,味道方面係唔錯。另外失望係期待而久既招牌雙色撈檬轉左顏色,冇左之前隻藍色,係粉色同普通原來既顏色,完全冇左視覺效果🥲《香茅燒雞越式法包三文治》($108)燒雞烤至金黃,食落香口又嫩滑👍🏻法包脆卜卜,入面加入左BBQ醬,帶點酸,幾開胃。好驚喜原來仲有配上番薯條,睇落好似炸過火,但咬落超驚超,外脆內軟,而且入面係滿滿軟綿綿既番薯🤤 好好味! 最怕食到入面好空心既番薯條,依間完全冇依個問題!《焦糖菠蘿椰子牛角窩夫》($65)新甜品登場!佢地既Croffle推出左新口味,見依個配搭好新鮮所以就試試。真係好驚喜,所有野好match好好味,旁邊既cream係椰子味,非常有驚喜,焦糖菠蘿好Juicy,夾埋Croffle食好好味!Croffle好有牛油香味,食落脆口內裏酥化👍🏻推介!《京都宇治抹茶拿鐵》 ($52)拉花有驚豔到我😱海馬圖案拉得好靚而且係好少見既拉花😍加分!但味道有點一般,中意佢唔甜,抹茶味濃但奶味有點奇怪,亦唔太濃郁🤨下次都係試下佢其他咖啡先。

《香茅雞扒雙色撈檬》($108)

《香茅燒雞越式法包三文治》($108)

《焦糖菠蘿椰子牛角窩夫》($65)

《京都宇治抹茶拿鐵》 ($52)
2021-11-17 197 views
行到攰攰地,見附近有間越式cafe , 好耐冇飲越南咖啡,同飲開真係越南咖啡感覺有啲唔同😂但拉花幾靚,嘢飲都好夠凍,當係搵個地方坐低hea 都唔錯。餐廳採取自己出去櫃枱點餐形式,其實都幾麻煩,如果侍應落單會方便啲,可以一次過落晒成張枱,唔洗要自己記晒出去order 😂😂

但拉花幾靚,嘢飲都好夠凍,當係搵個地方坐低hea 都唔錯。

2021-11-05 214 views
這裡的食物選擇不算多,勝在每道食物都很精緻,食物“相機食先”的朋友。“流心芝士蝦多士“的蝦餅很彈牙,芝士香軟,拉絲綿密。“香茅燒雞法式三文治”的燒雞很惹味,外焦內嫩,回味無窮。
“流心芝士蝦多士“的蝦餅很彈牙,芝士香軟,拉絲綿密。
流心芝士蝦多士

“香茅燒雞法式三文治”的燒雞很惹味,外焦內嫩,回味無窮。
香茅燒雞法式三文治
Other Info. : 由於有很多捧場客在餐廳外等位,若想慢慢嘆的朋友可能要三思。
香茅燒雞法式三文治
2021-11-04 151 views
位於尖沙咀,別具一格、結合左越南菜同咖啡☕️,係大馬路旁邊既一間悠閑coffee shop~ 落地玻璃設計令成間餐廳透光感更強,而牆身用左以淺色tone為主水泥牆,感覺更加開揚寫意🪨 重點推介流心芝士蝦多士,啖啖肉再配上流心芝士,好邪惡又吸引,旁邊仲配有香脆蝦片,香口開胃~ 而另一款好出名既香茅豬扒雙色撈檬,今次去就唔見有雙色,不過味道屬於中上,絕對可以一試😋 咖啡方面,雖然無啲外觀好精美出眾既特色咖啡,但味道、口味都好滿意!下次想試埋佢哋既甜品💫
黎another one食過好多次,每次都食生牛肉粉or火車頭粉。食得越南粉最講究嘅就係湯底,而呢間既湯底係我食過咁多間越南粉最好食嘅一間。係越食越好味,重點係就算飲曬d湯都唔會口渴。蘿蔔亦都好入味👍🏻今次同朋友分別叫咗兩個set, 除左火車頭粉外另一個係炸雞芝士通心粉,前菜可揀牛尾湯或蝦餅,仲包一杯凍蜜桃茶。依家出左lunch menu係每個星期都會轉,所以應該會定期去試新野。😛炸雞正常,芝士可拉絲。如果再多啲會仲好😆汁似係白汁/卡邦尼,整體唔錯,係份量少左d唔夠飽。個人認為蜜桃茶有d偏淡
蘿蔔亦都好入味👍🏻

炸雞正常,芝士可拉絲。如果再多啲會仲好😆
汁似係白汁/卡邦尼,整體唔錯,係份量少左d唔夠飽。

個人認為蜜桃茶有d偏淡
2021-10-07 1419 views
🥚🥚🐷少女心越南cafe✨性價比:6/10🍳食物:7/10🌏環境:7/10🕺🏻服務:6/10💰是次消費:人均 $ 142蛋蛋豬 🏝地點分類: 蛋蛋豬在尖沙咀🍰食物分類: 蛋蛋豬吃越南菜————————越南菜多數給人很刻板,古舊平民化的感覺,以越南菜融合在café之中實在少見,今次去了一間很多人打卡的越南菜,主打少女心佈置,看看這樣的組合可以有什麼變化。流心芝士蝦多士 Molten Cheese and Prawn Toast ($128)見個個人都有叫這道菜,爆芝士餡是真的,拉絲幾長,不過幾乎沒有蝦味,又或者被芝士味蓋過了。中間夾著一層很薄的蝦膠,薄到吃不出來,沒有彈牙感。牛油果蓉幾特別,以真牛油果壓出,蝦片幾脆幾多。整體來說,打卡適用,性價比低。火車頭牛肉粉 ANO Pho with Signature Assorted ($108)不過不失的牛肉麵,火車頭來說,有齊三個形式的牛肉,生牛肉片、牛丸、牛腩,牛肉正常口味,湯底鮮甜的,香菜碟另上。Morning Viet ($48)有支玉桂插住,幾得意。咖啡味道容易入口,不會太濃烈太苦,因為底層混入了煉奶,提高了整體甜味。要彈的是:Bar
🥚🥚🐷

蛋蛋豬
🏝地點分類: 蛋蛋豬在尖沙咀
🍰食物分類: 蛋蛋豬吃越南菜
————————

中間夾著一層很薄的蝦膠,薄到吃不出來,沒有彈牙感。
牛油果蓉幾特別,以真牛油果壓出,蝦片幾脆幾多。
整體來說,打卡適用,性價比低。

火車頭牛肉粉

Morning Viet ($48)
有支玉桂插住,幾得意。
Morning Viet

要彈的是:
Bar枱椅子坐得不舒服,前方有條硬邊壓著大脾底。店舖很窄,兩邊坐滿人後就沒有通道,連侍應捧餐都有困難,很無自信好像就快倒瀉,一端到枱邊要馬上降落。總括,打卡用途多於吃。

2021-09-26
$142 (Lunch)
2021-09-29 288 views
懷着期待嘅心情去試吓依間越南Cafe🍴點知…估唔到會係咁😭😭😭😭點左最出名嘅招牌-香茅豬扒雙色撈檬,香茅燒雞法式三文治🥪同埋一杯焙茶鮮奶☕️ 整體價錢都偏貴,但係一次半次都可以試吓🤔賣相的確係唔錯👍啱晒女仔打卡,睇落都幾開胃👍香茅豬扒雙色撈檬份量唔算多,兩個人係唔夠食,香茅豬扒冇咩肉😔 好乾身!有啲失望🥲 香茅燒雞法式三文治個賣相好唔錯,薯條脆身🍟法包都有啲脆身,香茅燒雞本身都唔錯,但估唔到食下食下出現咁嘅事情😭 雞扒係生嘅‼️未煮熟😭喺度咬下咬下,點解個質感咁怪嘅,點知吐出黎!原來係生嘅‼️‼️‼️😭真係好嘔心!好驚!仲吞咗啲,成個口感好恐怖!真係估唔到會係咁!超唔好嘅體驗😭係生雞扒‼️‼️‼️整體感覺係失望,一來價錢都幾貴,性價比唔高,本身覺得香茅燒雞三文治係最好嘅一款,但估唔到會係咁😭
懷着期待嘅心情去試吓依間越南Cafe🍴
點知…估唔到會係咁😭😭😭😭

超唔好嘅體驗😭係生雞扒‼️‼️‼️

2021-09-18
$150 (Dinner)
2021-09-27 132 views
以118蚊一個午餐黎講,唔算好貴又唔算平,始終位於尖沙咀區,覺得要有番咁上下質素先收貨。餐廳環境好別緻,唔係奢華裝修果種,但給人一種好舒適的感覺,顏色都以平實為主。水同水杯要自己去counter攞,落order都係自己去counter同比錢先,佢地會比個牌仔你返回自己座位等就可以了,之後會有人送餐去你座位。當日叫左兩個餐。新鮮沙律,香茅雞扒雙色撈檬,凍蜜桃茶,沙律好新鮮,好有越南風味,一食就覺得自己身處越南,香茅雞扒雙色撈檬就檬粉太少,4啖就無哂,唔覺得雙色在味道上有乜野分別,不過疏菜底勁多,撈埋一起加越南特色甜醋食,又真係覺得越南既感覺返哂黎。另一個餐,每日餐湯-磨菇湯,煙三文魚牛油果蛋牛角窩夫,唔係講少,估唔到餐湯磨菇湯超好味,呢個窩夫係我極力推介,三文魚、牛油果、窩夫係味道上係絕配,好鬼夾,有驚喜,會試下返屋企自己整。本來想試埋個人氣食物-流心芝士蝦多士,可惜已飽,不過隔離枱有order,望到個樣都知道一流,再次必定再光顧同試埋佢地既流心芝士蝦多士。

當日叫左兩個餐。
香茅雞扒雙色撈檬

煙三文魚牛油果蛋牛角窩夫

香茅雞扒雙色撈檬
煙三文魚牛油果蛋牛角窩夫
今次又試左吾同野~ ︎☺︎︎ 香茅豬扒雙色撈檬 $112~ 好少見雙色😍賣相特別靚而且用料豐富,豬扒又好入味☺︎︎ 流心芝士蝦多士 $128~嚟度必叫, 滿滿嘅芝士( Cheddar & Jack )同蝦膠仲食到一粒粒蝦肉 ~ 旁邊有蝦片同牛油果醬伴碟,雖然少漏不過(值得推介)☺︎︎ 蒜蓉牛油雞翼 $66~雞翼外層好香脆~ 不過少貴~☺︎︎ 杏仁芭菲牛角窩夫 $78~真心,係食過好食嘅Croffle裏面好有層次感😭ᴍᴀᴍᴀ 話中意~
今次又試左吾同野~

︎☺︎︎ 香茅豬扒雙色撈檬 $112
~ 好少見雙色😍賣相特別靚而且用料豐富,豬扒又好入味
☺︎︎ 流心芝士蝦多士 $128
☺︎︎ 蒜蓉牛油雞翼 $66
~雞翼外層好香脆~ 不過少貴~
☺︎︎ 杏仁芭菲牛角窩夫 $78
2021-09-24 78 views
餐廳採取半自助模式 先自行到收銀處落單&付款再由店員將食物送上🤵‍♂️ (註: 免收取加一服務費)🔖 流心芝士蝦多士ᴍᴏʟᴛᴇɴ ᴄʜᴇᴇsᴇ & ᴘʀᴀᴡɴ ᴛᴏᴀsᴛ 邪惡芝士拉絲蝦多士 條芝士絲拉到勁長先斷😲厚身多士 外脆內軟 外面被如溶岩般的芝士覆蓋內裏則填滿了爽口彈牙的蝦膠✧*。⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝✧*。兩者夾埋一齊超好食💯 推薦!唯一缺點係配菜的蝦片唔脆 有啲失望呢…🔖火車頭牛肉粉ᴀɴᴏ ᴘʜᴏ ᴡɪᴛʜ sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴀssᴏʀᴛᴇᴅ 小編係佢同香茅豬扒雙色撈檬之間爭扎咗好耐最尾都係捨棄唔到至愛嘅牛肉🤣湯底出色 味道鮮甜濃郁 牛丸不錯 生牛肉還好 整體感覺不過不失🔖 ᴋʏᴏᴛᴏ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ焙茶味道香濃 都幾好飲 有驚喜❤️🔖ᴋʏᴏᴛᴏ ᴜɪᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴏɴɪᴄ 抹茶味唔算濃郁 小編覺得一般👉👈
餐廳採取半自助模式 先自行到收銀處落單&付款
再由店員將食物送上🤵‍♂️ (註: 免收取加一服務費)

🔖 流心芝士蝦多士
邪惡芝士拉絲蝦多士 條芝士絲拉到勁長先斷😲
厚身多士 外脆內軟 外面被如溶岩般的芝士覆蓋
兩者夾埋一齊超好食💯 推薦!
唯一缺點係配菜的蝦片唔脆 有啲失望呢…

🔖火車頭牛肉粉

焙茶味道香濃 都幾好飲 有驚喜❤️

🔖ᴋʏᴏᴛᴏ ᴜɪᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴏɴɪᴄ
抹茶味唔算濃郁 小編覺得一般👉👈
ᴍᴏʟᴛᴇɴ ᴄʜᴇᴇsᴇ & ᴘʀᴀᴡɴ ᴛᴏᴀsᴛ
ᴋʏᴏᴛᴏ ᴜɪᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴏɴɪᴄ / ᴋʏᴏᴛᴏ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
2021-09-18 59 views
🅁🄸🄶🄷🅃 🄰🄵🅃🄴🅁 🄴🅇🄰🄼@anotherone_hk 流心芝士蝦多士🧀芝士控嘅最愛又有拉絲🤤再配埋少量蝦片啱晒同人地share

🅁🄸🄶🄷🅃 🄰🄵🅃🄴🅁 🄴🅇🄰🄼
@anotherone_hk

流心芝士蝦多士🧀
芝士控嘅最愛
又有拉絲🤤
再配埋少量蝦片
啱晒同人地share
2021-09-16 73 views
今次搵CAFE 呢間係今年先開既小店 主打咖啡 輕食類 法越式料理法國油封鴨髀套餐 呢度主打法越料理 所以竟然食到油封鴨脾用上精選鴨腿位 大件又肉滑 用油封煎法製作 本身已經預先調味非常夠香配以沙律,煎蛋一隻,油封鴨腿個皮非常脆口 咬開肉汁豐盈,油脂豐富!鴨油脂味濃香鴨肉香嫩味鮮加上清爽沙律配搭,就算食完都唔會覺得好油膩 套餐包是日餐湯南瓜濃湯 飲到細細既瓜肉蓉,口感綿滑 配以鮮檸茶夠清爽茶濃如果仲食得落既話呢度仲有好多甜品選擇尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓地鋪平均消費$150評分8/10
法國油封鴨髀套餐 呢度主打法越料理 所以竟然食到油封鴨脾
鴨肉香嫩味鮮加上清爽沙律配搭,就算食完都唔會覺得好油膩
如果仲食得落既話呢度仲有好多甜品選擇

尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓地鋪
平均消費$150
評分8/10
繼續在找特別一點的Cafe,這次朋友帶路就來到一間吃越南 & 法國菜的 Cafe是位於尖沙咀的 Another One ~ 單看店名和門面應該看不出吧!?星期六下午過來大概要排15分鐘左右先安排到入座不過最重要的是原來這間的座位與座位之間是超級迫的,拿著不少東西的不建議去。順帶一說這間是去收銀處下單付錢,再回座位等餐的半自助形式喔來這間必點之一是 - 香茅豬扒雙色撈檬 ($112)粉紅色和藍色的檬粉很美,其實味道和平常的檬粉是一樣的喇!豬扒的話香茅味很重,肉質也很軟嫩~另外底下有一大堆菜、青瓜和蘿蔔絲那樣子。而另一款必點的就是 - 流心芝士蝦多士 ($128)要和朋友Share吧~如果自己一個吃光應該會覺得好膩,因為真的有滿滿的半融芝士啲多士亦十分香脆,再加上彈牙的鮮蝦餡料~確實滋味十足 (๑´ڡ`๑) 還配了蝦片。飲品方面,我點了一杯 - Flat White ($42)朋友點的則是 - Hot Chocolate with Marshmallow ($45)正常的味道,沒有什麼驚喜~就朋友那杯朱古力頗甜吧
星期六下午過來大概要排15分鐘左右先安排到入座
順帶一說這間是去收銀處下單付錢,再回座位等餐的半自助形式喔

來這間必點之一是 - 香茅豬扒雙色撈檬 ($112)
粉紅色和藍色的檬粉很美,其實味道和平常的檬粉是一樣的喇!
香茅豬扒雙色撈檬

而另一款必點的就是 - 流心芝士蝦多士 ($128)
流心芝士蝦多士

飲品方面,我點了一杯 - Flat White ($42)
正常的味道,沒有什麼驚喜~就朋友那杯朱古力頗甜吧
Flat White
2021-09-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$163.5 (Lunch)
流心芝士蝦多士
尖沙咀A2出口直行兩分鐘就到呢間靚靚打卡越南cafe,小店座位唔算多不過去過兩次都唔駛等好耐位。-🧀🦐🥪(MEGA)流心芝士蝦多士 ($108) $90第一次就係衝住呢個蝦多士嚟食,嗰陣有分weekday同weekend版本,MEGA要weekend先會供應,而家好似冇再分得返普通版本,但其實個餡係一樣,只係size唔同。蝦多士上面鋪左大量邪惡芝士仲有啲粟米粒,冇記錯仲好似夾咗塊火腿係中間,好肥肥不過我鐘意🥰芝士味會比較出但係都食到蝦多士嘅味道,因為多芝士兩個人share一份冇咁漏會比較滿足,建議兩份主食share一人一半。-🐮招牌火車頭牛肉粉 $94正常牛河配料,生熟牛肉都幾淋同有牛味,牛丸唔係爆汁款,湯底幾好唔會太鹹或者太淡。雖然冇驚喜但係不失為一個唔錯嘅選擇。-☕️Morning Viet $48越南咖啡再加煉奶,面頭再放支肉桂,成件事竟然比想像中match。飲落有咖啡嘅苦,又有少少煉奶嘅甜,最後仲有肉桂嘅香,加上打卡able嘅presentation,呢杯咖啡我飲得非常享受,大推👍🏻-總結:大推蝦多士 + morning viet,有日突然諗番起好想食先造就左二訪😋
🧀🦐🥪(MEGA)流心芝士蝦多士 ($108) $90

Morning  Viet
MEGA流心芝士蝦多士
招牌火車頭牛肉粉
Morning  Viet
終於都來到這間越南餐廳,很近尖沙咀地鐵站,地點非常方便。接近3點的下午茶時間還是要排隊等位呢。餐廳是點餐時馬上付款的,上菜速度還好,大概等15分鐘,不過飲品就來得比較晚。menu沒有我想吃的甜品聖女泡芙,反正未吃lunch就叫了主食:- 香茅豬扒雙色撈檬賣相來說就很吸睛,粉紅色和粉藍色都很好看,豬扒都算入味,很多花生碎和青瓜、蘿白絲,但味道來說就似一般6、70元吃到的越南撈檬,CP值一般。- 流心芝士蝦多士超多芝士很有誠意,麵包都焗得很脆,蝦就似打出來的蝦膠,不是原隻的蝦,吃起來沒有很大的蝦味,不知道蝦膠是新鮮打成還是用急凍的,雖然幾好吃,但CP值都不算高。配菜是印尼蝦片那種,配了個牛油果醬,蝦片放了一會就不脆了,如果換沙律之類可能會更好吧。- Hot Chocolate with Mashamallow 很香濃的朱古力而且偏大杯,好飲!還有一杯忘了名字的咖啡餐廳位置不算多,比較失望的是每枱都很貼很逼,如果想要打卡的話會很失望,只有近門口的沙發位比較適合拍人像。

- 香茅豬扒雙色撈檬

- 流心芝士蝦多士
流心芝士蝦多士

很香濃的朱古力而且偏大杯,好飲!

還有一杯忘了名字的咖啡

2021-09-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$160 (Tea)