炮台山話近唔近,話遠又唔算遠,如果唔係特登過來食,都未必會走過來呢區。不過「Antidote」呢間韓國菜呢排真係好hit,除左裝修上行文青風,坐得舒服之餘,食物質素比傳統韓國餐廳更勝一籌,味道調整到比較岩飲食健康清淡的朋友,食過都會想再來。本身朋友附近返工,見佢成日邊食邊打卡,已經好想試,今次襯佢地有新menu就真係來試曬比較signature既菜式:前菜傳統韓國餐廳必備5小碟,口味上幾適合香港人,唔會太濃味,接近西餐前菜既濃淡度,作為開胃菜岩岩好,食多幾啖唔會厭,全程食住來清下味蕾都唔錯Goblet of Fire打卡之選,情人節飲呢個會好有氣氛,味道偏甜,酒精濃度較高,飲少少已經有微醉既感覺,記住食d野打個底先。烤牛肉拼盤有得睇有得食,靚仔肌肉OPPA親手剪肉,再逐塊煎,估唔到好JUICY,應該用既係靚牛先做到,本身睇到咁多以為咁多食唔曬,但食食下都食曬,一味兩食,除左啖啖肉咁食,仲可以配生菜+特製醬包住食,建議3-4人點呢個會比較岩份量。醬油蝦真係超大隻蝦,鮮甜得來仲有咬感,一食就知新鮮度滿分,平時去食生蝦生蟹最驚唔新鮮,呢到絕對可以安心食用,必點菜式之選。蠔鼓香菇釜飯一打開已經

前菜

Goblet of Fire

烤牛肉拼盤

醬油蝦

蠔鼓香菇釜飯
一打開已經聞到香噴噴,食落去個味都好夾,口味偏淡,主要食佢既香味,配上面食既海鮮同肉,相對來講平衡返,同埋配返個牛肉食都好襯。
2025-02-06 561 views
我地叫左一份黑芝麻炸雞,呢個係佢地餐廳自家制既炸雞,出面未見過有得食呢款,幾特別,個樣望落雖然黑色甘,但咬落係勁脆口既炸雞同埋好香濃既黑芝麻醬汁香味,肉質嫩滑。另一款我地叫左一份豬手,豬手切好配埋生菜同青瓜,泡菜等配料夾埋一齊食減低油膩感,豬手好有層次肥瘦適中加埋芝麻既香,青瓜仲落左芥末食落更清新。前菜有多款款式,鵪鶉蛋同年糕做前菜都好好味,牛肉石鍋飯,職員會幫我地搞混個飯同醬汁一齊食好惹味香口。

2025-02-05 345 views
Antidote (北角)💥前菜蘿蔔泡菜/泡菜/蜜餞蕃薯/ 魚糕/ 炒年糕一坐低就有五款免費前菜最鍾意炒年糕好煙煙韌韌💥燉排骨 $428份量好多有成四五嚿大排骨上面隊滿大量芽菜索晒啲湯汁底下就有大大嚿薯仔但要煮耐啲先淋🤣排骨煮到好軟淋帶少少肥肉不過整體都幾辣超惹味💥芝麻炸雞脆脆嘅炸雞裏滿酸酸甜甜嘅黑芝麻醬都幾特別 芝麻味好濃份量也很多💥醃醬油蟹伴麵成隻生醃醬油蟹放係冷麵上醬油蟹肉都唔會好鹹配埋蟹膏整體食落幾清爽💥蜜糖米酒好香濃米味加埋一大嚿蜜糖甜甜地好易入口Antidote (北角)北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖
Antidote (北角)

💥前菜

💥蜜糖米酒
好香濃米味
加埋一大嚿蜜糖
甜甜地好易入口

Antidote (北角)
北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖
2025-02-04 633 views
今日難得同同事平日外出工作,又嚟到炮台山喇穿過大街,發現角落有間幾靚嘅韓國餐廳,就決定食佢啦時間大約12點半,入座時大約5成滿~坐多一陣就full house,好彩嚟得快haha見到有lunch special 2人set,主要係食鍋不過我哋選擇咗每個人單點一款上主菜前,佢都派咗幾款伴餐,有魚糕同泡菜之類~份量算多,味道都好食菜包白切豬肉配飯 $98呢款菜式基本上去每一間韓國餐廳都會必嗌,爽脆嘅生菜包住軟滑嘅腩肉,配上清爽嘅泡菜,無得彈等我又試下呢到嘅味道得唔得先肉質肥瘦均勻,好香嘅肉味,口感軟滑,加埋生菜同泡菜令成件事昇華咗,唔會太膩或太寡呢到比其他餐廳有少少唔同係個泡菜主要係辣蘿蔔,出面通常係用辣白菜。雖然都無阻泡菜嘅清爽味道,不過個人覺得辣白菜個酸辣味重少少會夾過蘿蔔但overall都十分推薦春川水冷蕎麥面配炒牛肉 $98同事嗌咗呢個水冷麵,冷麵個賣相都幾不錯咁~但個炒牛肉真係不太討好本身諗住會係牛肉片,但實先似炒肉碎多啲不過味道都幾有驚,水冷麵有甜甜辣辣嘅味道,凍冰冰嘅湯底令蕎麥面口感更清爽牛肉味道就不過不失~呢個set完全由冷面跑出生醃醬油蝦 $1083隻醬油蝦配上溫泉蛋同2
今日難得同同事平日外出工作,又嚟到炮台山喇
穿過大街,發現角落有間幾靚嘅韓國餐廳,就決定食佢啦

見到有lunch special 2人set,主要係食鍋
不過我哋選擇咗每個人單點一款

菜包白切豬肉配飯 $98
等我又試下呢到嘅味道得唔得先
但overall都十分推薦
菜包白切豬肉配飯

春川水冷蕎麥面配炒牛肉 $98
本身諗住會係牛肉片,但實先似炒肉碎多啲
牛肉味道就不過不失~呢個set完全由冷面跑出

春川水冷蕎麥面配炒牛肉

生醃醬油蝦 $108
3隻醬油蝦配上溫泉蛋同2個飯團,感覺有少少正宗韓食嘅feel
個醬油蝦超好味,醬油醃到入晒味,口感肉質彈牙,蝦都算幾大隻,超推薦
同事話飯團都幾香口,但略嫌食嗰時有少少論盡,如果配普通白飯或紫菜飯會更夾

生醃醬油蝦

總括嚟講,呢間餐廳食物味道係近乎完美
環境都好有古式韓國style,加分
價錢對於lunch算偏高,但個人覺得性價比嚟講係值嘅

題外話,發現都幾多人嗌鍋物,啲staff會幫佢哋炒肉同煮排骨,啲鍋滾起時超香~下次嚟一定要試下啲鍋
$100 (Lunch)
菜包白切豬肉配飯
春川水冷蕎麥面配炒牛肉
生醃醬油蝦
姐夫推介一仲間韓式餐廳,聽姐夫講尼間餐廳的人流好多,有時仲要等位先入到去。裝修風格以不同綠色搭配,加上綠植都多,有種置身花園的感覺。 ⦁Seafood Pancake $160海鮮煎餅🥞外脆內嫩,海鮮鮮美,搭配醬汁更添風味,用黎開胃是個不錯的選擇。  ⦁Antidote Black Chicken $165黑芝麻炸雞🍗外皮酥脆,雞肉多汁,芝麻的香氣提升了整體口感,實在好吃。  ⦁Beef Pot Rice $170牛肉石釜飯🍲牛肉嫩滑,飯粒吸收了肉汁,口感豐富,讓人感受到滿滿的幸福感。  ⦁Cod Roe Perilla Seed Oil Buckwheat Noodle $120明太魚油蕎麥麵🍜則是清新又健康,蕎麥麵搭配明太魚油,味道清淡卻不失特色,適合想要輕食的人。 ⦁Yellow Flower $38⦁Aloha $38Yellow Flower味道為柚子、檸檬🍋、接骨木花,而Aloha則是菠蘿、檸檬、藍柑🍊。兩款飲品都清新可口,亦有種解膩的感覺。

⦁Seafood Pancake $160

⦁Antidote Black Chicken $165

⦁Beef Pot Rice $170

⦁Yellow Flower $38
⦁Aloha $38

1901 views

2025-01-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
香港實在有太多區有正嘅餐廳未去朝聖🥹今次去咗炮台山嘅Antidote高質韓國菜點解冇人講👍🏿環境:7.5/10距離炮台山站約5分鐘路程,店舖裝修用柔和嘅燈光配合特色傢俬,座位闊落,仲有 projector播下風景,氣氛滿滿🥰食物:8/10泡菜豬肋骨鍋 $348豬肋骨煮得入味之餘,肉質依然夠嫩😝湯底辣度適合香港人,而且配菜豐富有豆腐腩肉等,十足十打邊爐咁🤣黑芝麻炸雞 $165呢個組合真係第一次見🤪但出奇地夾,芝麻醬加上香蔥洋蔥,惹味程度💯炸粉唔會太厚,雞肉仍然相當Juicy ,推介程度滿分👍🏿海鮮煎餅 $160有別於坊間一般嘅煎餅,唔會食到啖啖粉漿,9成都係豐富嘅配料蝦肉海鮮,配合特色醬汁增加味道層次😘💰性價比:7.5/10 人均$350左右,鍾意食韓國菜嘅朋友一定唔可以錯過🤪整體感覺新派之餘仲會保留傳統韓國嘅特色

環境:7.5/10

💰性價比:7.5/10
黑芝麻炸雞
海鮮煎餅
2025-01-22
$300 (Dinner)
黑芝麻炸雞
海鮮煎餅
2025-02-01 561 views
餐廳比較近炮台山,湖水綠色牆身、綠植裝飾嘅佈置感覺幾小清新;午市套餐大概在$100-$200之間,幾抵食。前菜都可以refill海鮮豆腐鍋 $348海鮮豆腐鍋原鍋即上,材料豐富,包括有青口、蝦、蟹、魷魚,仲有唔少蔬菜,例如翠玉瓜、洋蔥,最近天氣轉凍,飲返個暖笠笠嘅湯正好,而且佢嘅湯頭唔會過於刺激,微辣暖胃涼拌豬手 $230豬手份量好多,估計接近一隻,旁邊有一啲三色椒、青瓜、洋蔥、海蜇、可以配搭豬手一齊食用,口感清爽,記得要點埋佢個以芥末整成嘅醬汁,食落好解膩芝士薯仔煎餅 $120芝士薯仔煎餅夠後生,外皮煎得脆卜卜,芝士仲有拉絲效果,四大塊四個人share就啱啱好啦

海鮮豆腐鍋 $348

涼拌豬手 $230

芝士薯仔煎餅 $120
  • 前菜
2025-01-31 543 views
一向都鐘意食韓國🇰🇷菜, 特別喜歡韓國🇰🇷嘅鍋飯🍲同湯嘅輕食, 响炮台山站嘅Antidote, 走清新文青📃路線, 店🏤舖裝潢簡約,每晚都好多人幫襯🧑‍🤝‍🧑👭👬, 今天唔洗加班, 早啲到就唔洗排隊等位🧑‍🤝‍🧑👭👬。🍭燉排骨湯配燜蘿蔔呢個鍋🍲好有氣勢, 有巨多嘅排骨🐽同配菜, 排骨燉🥘得好淋但肉質唔干唔柴🙆, 而湯底濃郁好味💦醒胃。🍭蠔仔斧飯熱烘烘💥嘅鍋飯散出海鮮味🐚, 响飯面嘅蠔好大粒, 服務員🧑‍🍳好貼心的幫手將菜蔬🥦配料大混合, 令每啖飯都有蠔嘅甜鮮味👄, 食到底仲有飯焦😄🍭蜆刀削面呢個面面質Q彈掛湯, 再加上滿滿嘅蜆,同夠熱又奶白濃稠嘅湯底🍲, 係個好配搭😛。

🍭燉排骨湯配燜蘿蔔

🍭蠔仔斧飯

🍭蜆刀削面

2025-01-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$370 (Dinner)
  • 前菜
之前已經多次到訪過位於北角炮台山的韓國餐廳-Antidote,每次吃完都非常滿意,這次看到餐廳推出了美美的新cocktail menu,所以便再次到訪💚 餐廳裝潢以綠色及木系為主,簡約舒適,環境亦十分寬敞✨🤍Goblet of Fire我們都是衝着這杯而來的!賣相很漂亮,視覺效果一流,很適合打卡的cocktail❤️‍🔥 而且味道甜甜的很好喝呢~😍🤍蜂蜜米酒每次來這裡必點的蜂蜜米酒🍯 加入蜂巢令米酒更香甜更易入口🥰🤍烤牛肉拼盤有oppa幫我們烤肉🤤 牛肉肉質嫩滑,牛味濃郁,烤得恰到好處,搭配生菜一起吃可以中和膩感✨🤍泡菜煎餅非常厚身的泡菜煎餅🤩 外層金黃酥脆,裡面柔軟,味道酸酸辣辣,非常開胃🔥🤍鮑魚八爪魚釜飯鮑魚柔軟爽口,八爪魚彈牙,整體味道非常香口鮮美,而且底部還有飯焦呢~😋Antidote是我在香港近期回訪最多次的餐廳,食物質素高、環境舒適、店員態度親切友善,推薦給想在香港吃到正宗韓國菜的大家~🥰📍Antidote - 北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖

🤍Goblet of Fire

• 烤牛肉拼盤
  • 泡菜煎餅
  • 鮑魚八爪魚釜飯
2025-01-28 511 views
睇完黑白大廚、魷魚遊戲之後成日想食韓國嘢🤪係炮台山成日經過一間新派韓式餐館一直想試吓,今次終於去拜訪,店面以綠色為主調,感覺好雅致。餐點以經理韓式料理為主,仲有啲特色料理好似海鮮釜飯🍚醬油蟹拌麵🦀等,全部份量都好大,適合sharing👏🏻🥬小菜一嚟先上幾款韓式小菜,可以任添!年糕煙煙韌韌,泡菜酸爽,南瓜粒裹上糖漿,甜甜地幾好食😋🍖燉排骨湯 $388份量超級大!店員會幫忙處理大大件排骨同燉菜。巨型排骨最好食法一定係用手食🤣肉質煮得啱啱好,炆得夠腍,中間又有骨膠原😆湯底辣味溫和,有不少粉絲索晒味😋薯仔勁粉!🍚鮑魚八爪魚釜飯 $170店舖有一系列招牌釜飯,必試!彈牙嘅鮑魚同八爪魚粒加入充滿麻油香,香軟嘅飯粒之中,好滿足😍😍🌶️泡菜煎餅 $140好大份嘅煎餅!煎餅好厚身,好似蛋糕咁,煎得外脆內軟,口感好好😚推介指數(10分為滿分):7.5分

🥬小菜

🍖燉排骨湯 $388

🍚鮑魚八爪魚釜飯 $170

🌶️泡菜煎餅 $140

推介指數(10分為滿分):7.5分

2025-01-20
$380 (Dinner)
2025-01-22 689 views
🔹️經過炮台山看見一間綠悠悠的 “Antidote”韓國餐廳🍀便吸引我們進去試試😍 餐廳裝修以田園風, 設有多坐位🪑 感覺清新、舒適👍食物高質、有多款選擇, 還有性價比高Lunch Menu 💞 服務貼心有禮🧑‍💼👩🏻‍💼 價錢合宜💰🔸️前菜🧆以泡菜、 蕃薯、 年糕 、沙葛和腐皮, 十分惹味開胃🤤🔸️Steamed Pork Back Bone🐷🔥🥘以滿滿澎湃感的燉排骨, 肉質軟腍鲜嫩、味道鹹香微辣🌶 還有6件清甜大薯仔, 十分粉嫩入味👍🔸️Beef Pot Rice🐮🥘牛肉石釜飯以香濃美味牛肉粒, 配鮮香冬菇、香脆芝麻和飯焦, 啖啖滋味😋 加上秘製醬汁Yummy.🔸️Marinated Raw Crab with Noodle 🦀🍜生醃醬油蟹麵 ~ 經過醬油浸醃的醬油蟹,,味道鮮甜、鹹香滋味, 多肉、多膏💞 加上幼滑喬麥麵, 值得Encore 😋😋🔸️Aloha🍹以菠蘿、檸檬和藍柑製成, 味道香甜清新💜🔸️Yellow Flower🧉以柚子、 檸檬和接骨木花製成, 味道甘香清爽🩷

🔸️前菜🧆
以泡菜、 蕃薯、 年糕 、沙葛和腐皮, 十分惹味開胃🤤

🔸️Steamed Pork Back Bone🐷🔥🥘

🔸️Beef Pot Rice🐮🥘

🔸️Aloha🍹
以菠蘿、檸檬和藍柑製成, 味道香甜清新💜

🔸️Yellow Flower🧉
以柚子、 檸檬和接骨木花製成, 味道甘香清爽🩷

2025-01-21 766 views
今晚約了追星朋友一齊去食韓國菜,我哋揀咗一間係炮台山站由韓國人主理,仲有靚仔Oppa 招呼我哋,幫忙燒豬肋骨, 態度殷勤有禮,真的好窩心餐廳裝修明亮簡潔,走新派風格,正宗韓國口味傳統的茶煲裝住韓國麥茶,有分解食物油膩的作用前菜有五款不同特色小菜有自製醃泡菜、辣蘿蔔、韓式年糕,南瓜及魚糕,年糕好軟棉好好食外型討好極之適合打卡主菜:燉豬肋骨大大塊豬肋骨放在韓式金屬湯鍋,下面有放著香菇,洋蔥,娃娃菜及薯仔,煮滾後更放入芽菜,店員幫忙烹調,芽菜水份,令到豬肋骨更加Juicy嫩滑,肉質軟腍鮑魚八爪魚釜飯非常韓國釜山風味,地道鮑魚八爪魚,上枱已經熱辣辣,鮑魚同八爪魚已經切碎,混入飯一齊食,味道鮮味,鮑魚亦是健康補身之物生醃醬油蟹麵醬蟹新鮮,好多肥膏,麵條好Q彈,醬汁鮮甜醬油蟹配麵,另一種新配搭Real Yuju Orange Makgeolli 傳統韓國米酒加了新鮮果肉, 滲出淡淡柚子及鮮橙嘅香味,樽子外型討好極之適合打卡

餐廳裝修明亮簡潔,走新派風格,正宗韓國口味

傳統的茶煲裝住韓國麥茶,有分解食物油膩的作用

外型討好極之適合打卡
主菜:燉豬肋骨

鮑魚八爪魚釜飯

生醃醬油蟹麵
醬蟹新鮮,好多肥膏,麵條好Q彈,醬汁鮮甜
醬油蟹配麵,另一種新配搭

Real Yuju Orange Makgeolli
2025-01-20 671 views
這間小清新的韓國菜空間感十足,店員都是韓國人,但都識英文及廣東話的。餐牌選擇頗多,燒肉,醬油蟹,燉排骨湯,泡菜煎餅,釜飯等。落單後會送上前菜5 款,當中鵪鶉蛋及年糕則比較少有。燉排骨湯十分大份,約有六大塊脊骨,肉質軟腍入味又不會乾柴,脊骨位偏瘦,不會太膩,味道微辣惹味,配上大量芽菜,薯仔可以切細一點會更好。鮑魚八爪魚釜飯,釜飯上舖面鮑魚片,八爪魚粒,醃菜,蔥花,大量芝麻,賣相吸引,上枱已經聞到好香的芝麻油香,之後員工會幫忙撈勻,味道很有驚喜,仲有飯焦,好味。泡菜煎餅,外層酥脆,內餡豐富,味道酸酸辣辣。飲品選擇十分多,多人的話可以點選real yuju organe makgeolli 開心share, 係加入了很多新鮮橙肉的米酒,好易入口的,酒的濃度都不會太高。如果唔好酒的朋友,亦可以選擇其他特飲。

落單後會送上前菜5 款,當中鵪鶉蛋及年糕則比較少有。

泡菜煎餅,外層酥脆,內餡豐富,味道酸酸辣辣。

如果唔好酒的朋友,亦可以選擇其他特飲。
2025-01-19
$200 (Lunch)
1K
2025-01-20 660 views
店名: Antidote地址: 北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖炮台山站 A 出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 5/5港島都有醬油蟹食🦀!開咗業年幾終於有時間嚟試一試呢間新派韓國菜🇰🇷!由韓國人主理,味道正宗得嚟,菜式仲有好多選擇🥢,包括:烤肉、釜飯、麵類、火鍋🤤~環境裝修雅緻、偏文青風,以月圓🌕同小清新田園綠植🌴嘅裝潢,企理闊落!店員都係韓國人🤵,都幾有韓國地道風味🤩~落咗單之後,會立即送上多碟前菜,當日有蘿蔔泡菜、大白菜泡菜🥬、蜜餞蕃薯、芝麻味炒年糕同醬油鵪鶉蛋🥚,款款都好開胃😋!燉豬肋骨 ❤️❤️❤️❤️❤️$388厚肉豬肋骨大大片上枱🥩!明火加熱,拌以鴻喜菇、冬菇🍄、洋蔥🧅、娃娃菜作配菜!店員主動幫燒,加入高湯燉煮🍲,豬肋骨肉兩面變色後剪成小塊,最後係鍋中央加入大量辣芽菜🌱!全程唔使動手煮,坐係度等食🤩~無骨啖啖肉,蘸醬油同紅辣椒醬後包生菜食🥬,豐富滿足!唔洗飛韓國都品嚐到真正韓國地道風味🥰~鮑魚八爪魚釜飯 ❤️❤️❤️❤️❤️$170想試一道韓式風味嘅主食,呢個釜飯不容錯過🙂‍↕️~整鍋上枱,熱度十足🔥,包含一隻鮑魚同八爪魚腳全部預先切片鋪喺飯上面😳!韓國OPPA幫

店名: Antidote

地址: 北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖
炮台山站 A 出口,行3分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4/5
味道: 5/5

燉豬肋骨 ❤️❤️❤️❤️❤️

鮑魚八爪魚釜飯 ❤️❤️❤️❤️❤️
想試一道韓式風味嘅主食,呢個釜飯不容錯過🙂‍↕️~整鍋上枱,熱度十足🔥,包含一隻鮑魚同八爪魚腳全部預先切片鋪喺飯上面😳!韓國OPPA幫手將所有材料拌好🫣!八爪魚煮得爽口彈牙🐙,鮑魚柔軟鮮香🦪,米飯充滿海鮮香氣🍚~配埋濃郁嘅韓式芝麻醬汁,味道細膩濃厚😝!

生醃醬油蟹麵 ❤️❤️❤️❤️❤️
原隻生醃醬油蟹擺盤吸睛🦀,完全冇腥臭味🙅🏻‍♀️,配上口感Q彈嘅蕎麥冷麵🍜,蘸住滿滿蟹膏同咸香微甜嘅醬油份外滋味🍶~亦更帶出醬油蟹肉本身鮮味!食嘅時候留意到廚師已經將部分蟹肉取出,為鍾意食蟹但唔想剝殼嘅食客減輕咗唔少麻煩😍!

Pink Fruit ❤️❤️❤️❤️❤️
以李子、蜜桃同木槿花調製而成,清爽解膩,飲落仲帶有淡淡嘅花果清香🌸~

Sunrise ❤️❤️❤️❤️
以橙同石榴為基調🍊,飲落去酸甜清新,攪勻飲第一啖覺得有少少似芬達😂
Antidote今次要介紹一間喺北角嘅一間韓國菜餐廳叫「Antidote」,入到去有一個靚仔韓國人招呼我,仲介紹韓國菜邊款最多人叫比我,佢哋所有店員對我招呼好好,餐廳出面又有斜路,餐廳入面通道又好寬闊,絕對適合輪椅人士入去享受泰國菜!前菜有五碟,店員只要點任何野食就會送五碟前菜,我最鍾意就係泡菜同冬菇年糕!1.燉排骨湯$388(9.5/10)呢個燉排骨湯份量非常驚人,排骨大約有8大舊,薯仔大約有6大舊,雖然睇見湯底紅色,但完全唔辣,湯好濃郁,好飲!2.鮑魚八爪魚釜飯$170(9/10)呢個鮑魚八爪魚釜飯一上枱仲好熱辣辣,入面包含一隻鮑魚、剪咗一粒粒嘅八爪魚腳同冬菇等,鮑魚同八爪魚肉質好軟淋同彈牙,仲加入咗大量芝麻粒,令到飯非常香,口感似日本米好彈牙,飯底仲有焦香味!3.牛肉石釜飯$170(9/10)呢個牛肉石釜飯一上枱仲好熱辣辣,入面包含好多粒嘅牛肉同冬菇等,牛肉肉質有少少韌,仲加入咗大量芝麻粒,令到飯非常香,口感似日本米好彈牙,飯底仲有焦香味!4.Real Yuju Orange Makgeolli $288(9.5/10)係佢哋自家製嘅米酒,加入咗好多新鮮嘅橙肉,原來橙肉香好夾米酒
Antidote

1.燉排骨湯$388(9.5/10)

2.鮑魚八爪魚釜飯$170(9/10)

3.牛肉石釜飯$170(9/10)

係佢哋自家製嘅米酒,加入咗好多新鮮嘅橙肉,原來橙肉香好夾米酒味,非常好飲!

5.Stella Beer 500ml $88(9.5/10)
一杯好易入口嘅啤酒!

6.菠蘿檸檬藍柑特飲$38(8.5/10)
飲落有梳打,唔會太酸又唔會太甜,好清新好好飲!

2人總共價錢$1142

個人口味總評分:9.17/10

@antidote_inhk

地址:北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖

#Antidote #韓國菜 #香港美食 #北角美食 #北角好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong