2023-07-15 795 views
未去過沖繩,亦未食過沖繩料理。吸引我入去試試既係包點櫃中既冬甩,造型實在太攪笑,太吸引。餐廳採取開放式設計,有不同既沖繩特色擺設同裝飾。打開餐牌,發現有好多不同既組合,有選擇困難既我又要經過一輪爭札先可以點餐。最終選擇左2人前套餐: 有天婦羅拼盤,大蝦明太子烏冬,牛肉壽喜燒雜炊鍋,沖繩海鹽焦糖朱古力冬甩 加餐飲 x2。拼盤中既蜜糖芥末炸雞甜甜地好惹味;櫻花蝦蝦片脆卜卜都好好味😋;烏冬有少少辣但唔食得辣既人都食到。最特別係個牛肉壽喜燒雜炊鍋,先加牛肉享用火鍋,之後再加其他配料,最後倒埋個飯落去就變成左湯飯。飯粒吸收晒湯底既精華,所以食落啖啖都好惹味,口感豐富。最後食埋今餐既主角-沖繩海鹽焦糖朱古力冬甩,趣怪既造型令人唔忍心一口食佢落肚。焦糖加朱古力醬再配香草雪糕,絕對每啖都超級邪惡但又超級好味😋😋😋。冬甩幫呢餐飯畫上完美句號!

2023-07-06
$150 (Dinner)
2023-05-26 595 views
上網見到呢間好似唔錯 但每次都無心機等位🥲上網search 發現原來可以遙距取飛!!! 超級方便!!! 所以就決定咗食呢間 重撘緊車嗰時攞定飛 慳返唔少時間👍🏻👍🏻試咗個望落最特別嘅沖繩海鹽焦糖布甸雞 有擔心過唔夾但出奇地好味!布甸就咁食都好味 但加埋炸雞就好特別好好味👍🏻👍🏻而個飯就無乜特別 普普通通正正常常咁佢送嘅甜品都好好味 冬甩非常煙靭 同雪糕好夾 令我一度懷疑佢係被主食耽誤嘅甜品店😂😂下次去會試下其他飯🙈
未曾去過沖繩觀光的,不如先到沖繩過江龍《Antoshimo Cafe & Bakery》吧!他們家的海鹽焦糖雪糕冬甩可是掀起過一陣熱潮呢~愛吃甜點的,絕不能錯過喔!.🧡沖繩海鹽焦糖布甸雞來挑戰一下又鹹又甜的獵奇創新組合(雖然實際上並不會把雞和布甸同步放進嘴裡🤣)。主要是炸雞件上鋪了海鹽焦糖醬,再加一大塊布甸作賣點,滿有新鮮感。🧡壽喜燒牛肉烏冬壽喜燒高湯鍋底清淡卻不失清甜。暖呼呼的烏冬軟滑煙靭,牛肉有淡淡牛香,讓人感到舒服的主餐。🧡芝士雞份量比想像中多,一大盆雞塊。芝士醬配炸雞,雖然很罪惡,但超惹味!🧡沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩最後當然少不得招牌雪糕冬甩🍩!沖繩海鹽、自家製焦糖,加上特製麻薯配方,外脆內煙韌,一點也不油膩,配搭頂層的雪糕,開心❤️

🧡沖繩海鹽焦糖布甸雞

芝士雞

🧡沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩

2022-12-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
沖繩海鹽焦糖布甸雞
壽喜燒牛肉烏冬
芝士雞
  • 沖繩海鹽焦糖冬甩雪糕
2023-04-17 489 views
第一次嚟幫襯食個下午茶, 入內座位闊落,點了一個壽喜燒烏冬味道不錯, 重點係想試佢最出名既沖繩海鹽焦糖冬甩雪糕,好好味,好想添食, 整體唔錯, 會想搵日嚟試下佢既沖繩雜炊火鍋定食!
2023-04-16 475 views
平時去開MIKIKI分店,嗰邊執咗之後今日嚟到鑽石山分店食。呢度都幾多人,排隊排咗接近半個鐘,終於到我哋入去。今日叫咗三個餐,一個壽喜燒炊雜牛,一個大蝦特濃櫻花蝦湯烏冬(小辣)配前菜,同埋一個黑椒雞蟹湯炊飯。個烏冬餐好豐富,揀咗檸檬雞做配菜,檸檬雞清清地,又香口好好食,個烏冬湯底的確好濃好惹味,仲送一隻大蝦,天婦羅都炸得好脆,又唔太膩。唯一係前菜個粉絲唔係幾好食,味道好淡。個壽喜燒火鍋落左飯之後好好食,甜甜地又有濃芝士味,明明好飽都食唔停口。蟹湯炊飯就相對另外兩個黎講無咁豐富,但味道都唔錯。食完正餐,點少得食佢嘅冬甩甜品,雪糕加埋海鹽,再加埋焦糖味,配埋酥脆冬甩,簡直絕配。呢餐埋單係$412

呢度都幾多人,排隊排咗接近半個鐘,終於到我哋入去。

唯一係前菜個粉絲唔係幾好食,味道好淡。

蟹湯炊飯就相對另外兩個黎講無咁豐富,但味道都唔錯。

呢餐埋單係$412
大蝦特濃櫻花蝦湯烏冬(小辣)配前菜
黑糖檸檬茶
黑椒雞蟹湯炊飯
2023-04-15
$138 (Dinner)
大蝦特濃櫻花蝦湯烏冬(小辣)配前菜
黑糖檸檬茶
黑椒雞蟹湯炊飯
❤️‍🔥超推薦焦糖布甸雞、柚子檸檬壽喜燒 🍋 即叫即炸donut超煙韌 🍩🐭 米奇老豬Vol. 334🐷[Antoshimo Cafe & Bakery]今次老豬去左鑽石山分店之前聽過佢「被日式定食耽誤嘅冬甩店」嘅傳聞 🍩食完之後係覺得 mains同donuts都好正 😍店內座位唔多 係半open area但係喺商場一角 唔算好多人經過~平日夜晚到8點幾都仲有人排隊但大概都係等左15-20分鐘左右就👌.🐖🐖《沖繩二段定食》🐖🐖💰$99💰晚市可以$100就有4-course真係窮人恩物 🤩而且份量都幾大 👍🏻1⃣️ 沖繩海鹽焦糖布甸雞 🛑8.5/10🛑一開始係抱著試伏心態點知好有驚喜 😍炸衣雖然比較厚 而且應該唔係即炸但食落都脆身 唔會有油溢味重點絕對係果個酸酸甜甜嘅焦糖布甸 🍮好似印度咖喱點希臘乳酪咁鹹甜交織 好清新開胃 🤩2⃣️ 沖繩蒸飯 🛑7.8/10🛑有小小似淡味版嘅中式籠仔蒸飯 粒粒分明搭配濃味嘅主菜唔會喧賓奪主3⃣️ 沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩🛑8.7/10🛑呢個係全晚嘅MVP 🏆 仲要係🈚️💰!連平時唔好甜品嘅男友都抹碟式進食😂海鹽雪糕鹹鹹地 奶香明顯波提冬甩係即叫即炸 同雪糕一齊食有冰火交融效
🐭 米奇老豬Vol. 334🐷
[Antoshimo Cafe & Bakery]
今次老豬去左鑽石山分店
之前聽過佢「被日式定食耽誤嘅冬甩店」嘅傳聞 🍩
食完之後係覺得 mains同donuts都好正 😍
店內座位唔多 係半open area
但係喺商場一角 唔算好多人經過~
平日夜晚到8點幾都仲有人排隊

2⃣️ 沖繩蒸飯 🛑7.8/10🛑
有小小似淡味版嘅中式籠仔蒸飯 粒粒分明
搭配濃味嘅主菜唔會喧賓奪主

3⃣️ 沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩🛑8.7/10🛑
呢個係全晚嘅MVP 🏆 仲要係🈚️💰!
連平時唔好甜品嘅男友都抹碟式進食😂

1⃣️ 美國肥牛 配 檸檬柚子壽喜燒湯🛑8.1/10🛑
呢個湯底好出色 👍🏻
酸酸地中和左牛嘅油膩感

2⃣️ 野菜拼盤 🛑7.8/10🛑
有番茄、福袋、娃娃菜、蓮藕、南瓜

3⃣️ 三色炊飯 🛑8.3/10🛑
有一大碗珍珠米同埋靈芝菇、青豆、粟米配料
食完d牛同大部分配菜後

味道:8.3/10
服務:7.8/10
環境:7.8/10
CP值:✴️ 中高 ✴️
ENCORE:✅ (布甸雞、冬甩、檸檬柚子鍋)

自費️⭕/試食

#米奇老豬_荃灣區
#米奇老豬_日式
#米奇老豬_包
#米奇老豬_雪糕刨冰

#antoshimo #鑽石山美食 #荃灣美食 #黃大仙美食 #九龍灣美食 #油塘美食 #長沙灣美食 #荔枝角美食 #日式定食 #壽喜燒 #日式炊飯 #焦糖布丁 #日式炸雞 #焦糖布甸 #焦糖炸雞 #沖繩美食 #南蠻炸雞 #煲仔飯 #冬甩 #波堤冬甩 #甜甜圈 #海鹽焦糖 #misterdonut
2023-03-22 347 views
好耐冇食過咁滿足嘅set dinner啦😋依間餐廳招牌應該係做冬甩🍩每次經過就算排唔到隊食飯 (因為成日都長龍)都會比佢個甜品吸引住今次終於的起心肝排隊啦⋯⋯撞正6-7點食飯時間而且座位比較少都等左大約半個鐘🕖menu上大部分都係set形式一個主食/一個飯或烏冬/一個甜品/一杯飲品價錢約$9x-$14x主食方面 見佢好多炸雞款🍗我就叫左黑糖檸檬🍋炸雞配壽喜燒烏冬我個set仲跟配一個牛蒡沙律同兩舊素菜天婦羅😋炸雞有5-6舊 肉質嫩口 仲鎖住哂啲肉汁😍唯獨黑糖醬唔太夠 ☹️天婦羅有驚喜😝雖然食唔出佢實質係咩餡 (似紅白蘿蔔/韭黃果類) 但味道非常好 唔會太熱氣同太油膩朋友就叫左壽喜燒牛肉配壽喜燒豚肉烏冬拉埋我個烏冬一齊講佢個壽喜燒完全冇味 唔係平時食開果隻甜度😩好失望 依個位扣哂分👎🏻到最期待嘅甜品啦🫶🏻梗係餐廳嘅招牌-沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩🍩底層有層薄薄嘅海鹽焦糖醬加上煙煙韌韌嘅麻薯冬甩最上面配多個雪糕球🍨成個 combination好夾😍但略嫌焦糖醬唔夠如果多番少少就 perfect啦😋飲品方面: 只有凍熱烏龍茶不需額外收費☕️
好耐冇食過咁滿足嘅set dinner啦😋

依間餐廳招牌應該係做冬甩🍩
每次經過就算排唔到隊食飯 (因為成日都長龍)
都會比佢個甜品吸引住

炸雞有5-6舊
肉質嫩口 仲鎖住哂啲肉汁😍
唯獨黑糖醬唔太夠 ☹️

天婦羅有驚喜😝
雖然食唔出佢實質係咩餡 (似紅白蘿蔔/韭黃果類)
但味道非常好 唔會太熱氣同太油膩

但略嫌焦糖醬唔夠
如果多番少少就 perfect啦😋

飲品方面: 只有凍熱烏龍茶不需額外收費☕️
2023-02-10 428 views
都算抵食,因為好大兜好多隻炸雞。炸雞炸得還可以,黑椒汁芝士味夾埋都還可以既。烏冬麻麻地彈牙,湯底普通。主要食佢個甜品 - 雪糕麻薯冬甩。成個餐最好食係甜品,有咬口煙韌既冬甩,得意新奇👍🏻😍

都算抵食,因為好大兜好多隻炸雞炸雞炸得還可以,黑椒汁芝士味夾埋都還可以既。烏冬麻麻地彈牙,湯底普通。主要食佢個甜品 - 雪糕麻薯冬甩。成個餐最好食係甜品,有咬口煙韌既冬甩,
得意新奇👍🏻😍
  • 沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩
最近office搬到新蒲崗,小編與同事選擇這間作為第一餐lunch。其實之前小編吃過幾次,感覺一般,都是甜品比較好吃,同事說想試試,便選擇這個。沖繩蒸飯配海鹽焦糖布丁雞、海鹽焦糖雪糕冬甩蒸飯比想像中好吃,沒ristto過份濕潤,裡面的蘑菇增加了口感跟味道,挺開胃的,難得小編最後全部都吃光了。至於海鹽焦糖布丁雞,其實下單之前都覺得有點伏,因為覺得不搭,但考慮之前叫的配菜都不是太鹹就是太乾,小編覺得叫這個的話,起碼布丁不會難吃到很離譜(笑死)。它這個配搭是挺新奇,還好每一個獨立吃還是正常的,但可以肯定兩者味道不搭,好處就是可以多一個甜品,哈哈!海鹽焦糖雪糕冬甩這是小編非常期待跟興奮的甜點,熱騰騰的,煙煙韌韌的,加上焦糖醬,真的很滿足。每吃一口雪糕跟冬甩,冰火兩重天。小編推薦這個甜點,必食!

沖繩蒸飯配海鹽焦糖布丁雞、海鹽焦糖雪糕冬甩

海鹽焦糖雪糕冬甩
Type of Meal
Lunch
2023-01-27 2331 views
之前係荃灣食果Antoshimo Cafe & Bakery既冬甩已經成日想再食🤤今次黎到鑽石山見到荷里活廣場有就緊係要去食😬平日既下午茶時間黎到餐廳都幾滿,等左10分鐘左右入座🤪不過餐廳冇下午茶,同午餐都係同一個Menu😇我地就揀左沖繩二段定食,可以自由揀鍋燒餸再配飯/烏冬😊午餐仲送沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩同餐飲😉超級豐富而且性價比高💯🍲大阪燒醬吉列豬扒配壽喜燒烏冬($89)我揀左吉烈豬扒配烏冬🐷吉列豬扒雖然份量比較小,但係即叫即製,上枱時超香脆😍配埋大阪燒醬真係好似係日本食既質素咁🥳超推介💯烏冬亦係超彈牙👍🏻餸菜全部用鍋燒上所以好保溫,唔會好快就凍晒🥰🍛蜜糖芥末黑椒雞配芝士蕃茄炊飯($85)另外揀左黑椒雞同蕃茄飯🐣黑椒雞冇吉列豬扒咁好食,不過都好唔錯😛好香黑椒味,加埋芝士同洋蔥好好餸飯😁蕃茄炊飯亦夠晒蕃茄汁,仲有夠晒多芝士🧀啖啖飯都做到芝士拉絲😆中意蕃茄既朋友一定中意🥫🍩沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩叫呢款定食仲有配埋雪糕冬甩😋熱辣辣既焦糖冬甩配埋凍冰冰既雪糕😌冰火交融,真係好正😎佢既冬甩係好似波提咁,煙煙韌韌🤭所以臨走再另外買左兩個返屋企食🤩🍩沖繩冬甩($40/2位個)我揀左阿華田,58%黑朱
今次黎到鑽石山見到荷里活廣場有就緊係要去食😬
平日既下午茶時間黎到餐廳都幾滿,等左10分鐘左右入座🤪
不過餐廳冇下午茶,同午餐都係同一個Menu😇
我地就揀左沖繩二段定食,可以自由揀鍋燒餸再配飯/烏冬😊
午餐仲送沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩同餐飲😉
超級豐富而且性價比高💯

🍲大阪燒醬吉列豬扒配壽喜燒烏冬($89)
我揀左吉烈豬扒配烏冬🐷
吉列豬扒雖然份量比較小,但係即叫即製,上枱時超香脆😍
配埋大阪燒醬真係好似係日本食既質素咁🥳
超推介💯
烏冬亦係超彈牙👍🏻
餸菜全部用鍋燒上所以好保溫,唔會好快就凍晒🥰
大阪燒醬吉列豬扒配壽喜燒烏冬

🍛蜜糖芥末黑椒雞配芝士蕃茄炊飯($85)
另外揀左黑椒雞同蕃茄飯🐣
黑椒雞冇吉列豬扒咁好食,不過都好唔錯😛
好香黑椒味,加埋芝士同洋蔥好好餸飯😁
蕃茄炊飯亦夠晒蕃茄汁,仲有夠晒多芝士🧀
啖啖飯都做到芝士拉絲😆
中意蕃茄既朋友一定中意🥫

🍩沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩
叫呢款定食仲有配埋雪糕冬甩😋
熱辣辣既焦糖冬甩配埋凍冰冰既雪糕😌
冰火交融,真係好正😎
佢既冬甩係好似波提咁,煙煙韌韌🤭
所以臨走再另外買左兩個返屋企食🤩
沖繩海鹽焦糖雪糕冬甩

🍩沖繩冬甩($40/2位個)
我揀左阿華田,58%黑朱古力呢2款冬甩😋
老實講返屋企放左一段時間冇新鮮既咁好食👀
不過依然係煙煙韌韌😁
阿華田同朱古力味既分別唔太大😂
冬甩面上既朱古力牌出奇地幾好食,好濃朱古力味😝
沖繩冬甩

📌Antoshimo Cafe & Bakery (荷里活廣場) (鑽石山)
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓182號舖

😋食物質素:8/10
🍽️用餐環境:7.5/10
💰性價比:8/10
👣回頭率:8/10

🍳🥞🍔🍟🍕🌮🌯🥘🍱🍣🍤🍙🍧🧁🍩🥂🍷🍾

2022-12-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
沖繩冬甩
2023-01-06 466 views
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌑今次叫咗南蠻雞壽喜燒烏冬大盛,味道都中規中矩,飲品叫左凍烏龍茶,仲有個好好味既doughnut,雪糕加焦糖,非常夾,個冬甩煙煙韌韌,非常好食❤️❤️❤️🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌑環境都衛生,有位放袋,坐得都c服既。🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌑掃QR code自己落單,出菜率都算快。🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕特別想回購佢個冬甩,真係好好好好好食❤️❤️❤️下次會想試埋去其他味😍
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌑

🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌑
環境都衛生,有位放袋,坐得都c服既。

🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌑
掃QR code自己落單,出菜率都算快。

🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕
2022-12-20 454 views
荷里活廣場雖然係大但野食就唔係好多,係我地諗緊食咩好既時候就見到呢間沖繩二段料理,見到佢係主打上蒸沖繩特色主食,下煮芝士炊飯或濃湯烏冬就覺得幾特別就諗住去試下😻。當時都唔算太多人等位,只係等左15分鐘左右,入到去之後我地坐左係中間一個圓形既位置上,有啲逼坐得唔係咁舒服。呢個餐廳拎左飛之後可以事先用手機落定單,所以我地入座後啲野食好快就到👍🏻我就叫左芝士炸雞+濃湯烏冬,朋友就叫左蜜糖芥末炸雞+牛肉烏冬,一開始仲以為係會有兩層上蒸下煮既狀態送上黎,點知原來係分開🤔🤔不過味道都OK份量都多,冇乜特別,最後仲會有個海鹽焦糖冬甩🍩超好食!!不過話係冬甩但其實個口感似炸麵包,加埋雲呢拿雪糕同焦糖醬口味十分之夾👍🏻下次會試埋佢其他冬甩味,特別對紫薯好有興趣!

2022-12-10 435 views
今日去鑽石山探朋友,朋友提議食Antoshimo Cafe & Bakery。呢間餐廳之前巳經食過幾次,每次食到最後都會好期待食冬甩,今日再回味一下冬甩既味道啦。沖繩二段鍋燒定食包括 主菜+飯類+特級甜品+餐飲 。我地一人點左一個定食,牛油蜜糖芥末鍋燒黑椒炸雞同埋蜜糖芥末鍋煮豚肉。芝士鍋飯既芝士拉絲,溫度十足,芥末味道唔太刺激,味道適中。炸雞脆口不油膩,豚肉肉質幼嫩,洋蔥索豚肉既肉汁,好正。最正當然都係沖繩海鹽焦糖冬甩啦

牛油蜜糖芥末鍋燒黑椒炸雞

蜜糖芥末鍋煮豚肉

2022-10-21 984 views
今天放假獨自逛街,行到累便在附近吃個午餐,看到這間餐廳的餐牌幾吸引便坐了下來。餐廳是掃描二維碼手機下單的,選擇困難症的我好不容易選了約十分鐘才選好。餐飲是一杯茶,飲了一半然後等呀等,等了差不多半個小時都未上菜,於是請服務員幫我跟一跟,終於才上菜。以上是還沒有撈的樣子,配料的份量挺足夠的。先試試炸雞,黑椒味很濃,濃得把蜜糖芥末味都搶了過來,雖然炸雞是脆脆的,但炸粉有點兒厚,而雞的肉質是嫩滑的。底下有洋蔥、粟米等配料,洋蔥配黑椒果然是絕配😋我把配料都吃光呢。撈好的炊飯賣相不太討好,但看得出芝士很多,有一絲絲拉絲效果呢。身為蕃茄控的我很滿意這個配搭☺️芝士配上濃濃的蕃茄,加上泡菜有點兒辣的味道,非常開胃👍🏼而且飯是粒粒分明的珍珠米,軟硬適中。最後套餐還有甜品,是店舖自家製的麻薯冬甩,雲呢拿味的雪糕配上海鹽焦糖醬,鹹鹹甜甜的味道很絕配,冬甩的口感不是平時一般的冬甩,是煙煙韌韌的,有點像麻薯波波的口感,加上微暖的溫度,和雪糕有冰火交融的感覺😋

以上是還沒有撈的樣子,配料的份量挺足夠的。
蜜糖芥末黑椒雞

芝士泡菜蕃茄炊飯

蜜糖芥末黑椒雞
芝士泡菜蕃茄炊飯
  • 沖繩海鹽焦糖冬甩雪糕
2022-10-09 579 views
今次試柚子雞+籠子蒸飯+冲繩海鹽焦糖冬甩+凍黑糖檸檬荼定食, 首先講柚子雞, 係炸雞加上柚子醬整, 甜甜地, 好開胃, 個雞件都仲係脆的, 籠子蒸飯內有少少碎冬菇及碎肉粒, 開頭好驚個飯會太重冬菇味, 幸好完全無, 嚇死!!! 個籠子蒸飯真係好大份量, 女仔真係食唔曬…飯後麻煩待應把甜品送上- 冲繩海鹽焦糖冬甩, 雲呢拿雪糕球, 一凍一熱, 一次滿足兩個願望。