日本風味Antoshimo Cafe & Bakery 今日又帶仔仔黎Megabox E3club玩波波池放電喇!玩完一輪更係要食好野啦!哥哥今次話想食薯條!我又想食烏冬!咁就食充滿日本風味既Antoshimo Cafe & Bakery啦!我地叫左個壽喜燒烏冬加冬甩拼盤、加多個$12餐飲!一共$80!大約五分鐘就出餐lu!快、靚、正!個餐飲玄米茶,佢俾左個紙杯熱水!我地自己用玄米茶茶包開茶!個冬甩拼盤有黑糖蜜甘薯條加餃子加原味海鹽焦糖冬甩!黑糖蜜甘薯條真係超級好味!我自己都食到停唔到口!甘甘甜甜!又夠脆口!兩隻煎餃子煎到好香口!配埋d酸酸甜甜既醬汁非常惹味!原味海鹽焦糖冬甩!食落好鬆軟香甜!哥哥都讚不絕口!仲有仲有!個壽喜燒烏冬真係好大碗!有埋魚蛋、粟米、蔥花配料!烏冬非常彈牙!湯底又夠入味!正正!總括:餐廳係food court入面!環境寬敞!唔洗等位!食物品質一流!真係好有日本風味!出餐非常快!我會再來的!
日本風味Antoshimo Cafe & Bakery

2018-05-22
$80 (Tea)
  • 冬甩拼盤
2018-05-09 407 views
今日lunch去左食一間沖繩餐廳,主打一鍋鍋嘅燴飯或烏冬🍥 今次叫左牛肉壽喜燒讚岐烏冬配沖繩蒸餃子🥟 ($58)佢分開兩個蒸鍋上,好特別因爲食日本菜會用中式嘅器皿😆😆跟餐配玄米茶或者水蜜桃茶!牛肉烏冬個湯底係牛肉湯,唔會太鹹,不過啲烏冬淋左少少😪佢d牛肉份量可以再多d嘅我覺得😆 然後到個蒸餃子,佢面頭有小小佢地自配嘅醬,我食落覺得似辣味嘅芝麻醬👍🏻👍🏻👍🏻餃子係長條型,入面有椰菜同豬肉,依個好好味,仲要係有四大條添😘
今日lunch去左食一間沖繩餐廳,主打一鍋鍋嘅燴飯或烏冬🍥

$50 (Lunch)
2018-05-08 347 views
今次其實係我第二次食呢間野,上次食朗豪坊果間既下午茶,今次食megabox,至於點解食多次,5係食過番尋味,純粹失憶症發作。 講番正題,呢間野主打係食"沖繩二段旨鍋"(詳細咩黎我5知,總之係菜色名);餐牌有烏冬或飯揀,今次我係食佢個飯餐的(餐名睇相)。野食一黎,有個蒸籠同一個木架隔熱既鍋,蒸籠裝餸,鍋裝飯,有煙出,望落賣相唔差。食物方面,首先講飯,個鍋(定叫炊)都夠熱,算溶到少少芝士;我係食芝士蕃茄湯,所以飯係浸住蕃茄湯(廢話),而溶左既芝士就喺飯上面,混好湯同飯後,食既時候都有少少少少拉絲;可是,蕃茄湯我嫌佢太少蕃茄味,味道偏淡,所以即使食到最尾,飯吸哂湯後,味道都係無咩蕃茄味,有點失望。然後到個餸,餸有豬柳片配芥末醬、少量菇、芽菜及南瓜,份量都算幾好;芥末醬豬肉無蒸過火,算嫩,所以正常無野好講;菇係正常但太少量;芽菜夠爽啦但無腥味;南瓜就硬左d(吸完湯都係硬,真係硬)。總括黎講,個餸清淡得黎味道都不差。結論係,分開評,個湯蕃茄味要濃番d先會好食,而蒸籠裝既餸賣相幾好食落還好;兩者結合評,淡+淡= 淡,不太合我口味。有意識下會5會食第二次,會既,不過一定係下午茶去食,平約$20丫大佬

有意識下會5會食第二次,會既,不過一定係下午茶去食,平約$20丫大佬,而且佢店面係幾靚,食物5算差。

P.S. 丫,另外個餐$64係有杯飲品,凍OT,正常size,ok。

2018-05-08
$64 (Lunch)
2018-05-02 271 views
又被男友人帶黎睇戲,本身係食ikea,但多人到嘔,都係上返黎食food court。我地揀左呢間食烏冬,原來下午茶仲未截,拿拿聲叫左先。我叫左壽喜燒湯魚烏冬,個湯好甜,份量同午餐一樣,啲魚我以為係魚蛋,原來係魚柳,不過麻麻地好食,而烏冬都幾彈牙,唔冧,跟餐有熱檸水,好特別佢係用黑糖,落完之後成杯野會變左檸茶咁樣,味道唔錯。由於男友人好肚餓,佢叫左好多野食,仲嫌下午茶少直接叫左午餐,貴好多囉。佢叫左牛肉壽喜燒湯烏冬,試左跟餐嘅沖繩蒸餃子,入面嘅肉好粉,一般般。佢仲加左流心蛋豬柳,試左半舊覺得還可以,係炸得幾香,但入面都係粉粉地咁,佢覺得好好味仲叫多份。食完哂佢仲未飽,再加沖繩辣豆醬餃子,新鮮煎出黎好脆!
我地揀左呢間食烏冬,原來下午茶仲未截,拿拿聲叫左先。
壽喜燒湯魚烏冬

沖繩蒸餃子配牛肉壽喜燒湯烏冬

流心蛋豬柳

食完哂佢仲未飽,再加沖繩辣豆醬餃子,新鮮煎出黎好脆!
沖繩辣豆醬餃孑
$100 (Tea)
壽喜燒湯魚烏冬
沖繩蒸餃子配牛肉壽喜燒湯烏冬
流心蛋豬柳
沖繩辣豆醬餃孑
2018-04-23 186 views
好耐冇去mega box,既然去到就順便係度食埋飯先走。係food court食野仲可以睇埋冰上曲棍球比賽(咁岩遇正比賽)。睇左幾間食店,覺得呢間既野食比較特別,於是就揀左呢間。排隊點完餐後就會有人送餐。我地點左沖繩二段定食旨鍋,分上下兩段,上下兩段自由選擇。我地揀左以下兩sets:是蒸的,感覺幾健康😊。牛肉+菇係我既至愛,雖然有啲清淡,但有牛肉味😂。而烏東望落去好似幾濃味,但食落都幾淡。至於黑糖檸茶唔會好似茶餐廳咁甜,唔使叫少甜都得,岩我。呢個組合岩食清淡的朋友。椰子飯色香味俱全,燒賣就比較普通,冇咩特別。至於小食拼盤,雞翼既醬比較特別。雖然叫辣豆醬雞翼,但真的冇咩辣,有啲似腐乳醬。而餃子既皮都算脆。最值得推介既係黑糖蜜蕃薯條,無錯,係蕃薯條,唔係薯條🍟。好甜既蕃薯味, 好好味。本來生緊暗瘡,諗住減食熱氣野既我都忍唔住係咁食😜。

牛肉+甘甜黑咖哩烏東+凍黑糖檸檬茶

。呢個組合岩食清淡的朋友。

咕嚕燒賣+椰子咖哩飯

椰子飯色香味俱全,燒賣就比較普通,冇咩特別。

小食拼盤(辣豆雞翼+沖繩辣豆醬餃子+黑糖蜜蕃薯條)

,無錯,係蕃薯條,唔係薯條🍟。好甜既蕃薯味, 好好味
。本來生緊暗瘡,諗住減食熱氣野既我都忍唔住係咁食😜。
2018-04-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$87 (Dinner)
咕嚕燒賣+椰子咖哩飯
小食拼盤(辣豆雞翼+沖繩辣豆醬餃子+黑糖蜜蕃薯條)
  • 黑糖蜜蕃薯條
2018-03-22 239 views
行完山落返鑽石山喺荷里活廣場揾下有咩好食,朋友推介呢間日本cafe所以決定一試。我哋去到嘅時間咁啱轉咗下午茶menu,選擇都幾多! 小食拼盤到烏冬配薯條都有。order咗一個壽喜燒湯魚烏冬,套餐連飲品,行到熱辣辣梗係點凍蜜桃茶。湯底味道濃,但係唔重味精,食完唔涸喉👍🏻 份量對女仔黎講啱啱好,當然話晒係下午茶都唔可以要求太多~

2018-03-15 159 views
坊間少有沖繩菜色食到!!除非親身飛去沖繩食啦!!前幾日去左Mega Box, 見到有沖繩菜食!!Autoshimo Cafe & Bakery!! 個名有D長!!試下先!!好有新鮮感!!坐低我叫左個日式流心蛋豬扒烏東加蜜桃茶!!男友人則叫了個日式餃子烏東加蜜桃茶!!我覺得流心蛋豬扒呢個组合都幾特別!通常最多都係芝士豬扒嘅組合!!流心蛋都幾流心!!加埋豬扒食剛剛好!烏東都算彈口!!蜜桃茶就一般!!日式餃子就無乜驚喜!!不過餃子面頭嘅汁就幾有芝士味!!
2018-02-05 128 views
When I wonder around megabox i found this restaurant. Many people outside the ice skiing are eating this. That’s why I try. The noodles are 稻庭烏東 and surprisingly good. The dumplings are normal and the desert is interesting. Hot donut with ice cream. Will definitely try again
2017-12-31 179 views
沖繩上蒸下煮之芝士炊飯定食俾佢既餐牌吸引住, 呢度有炊飯SET OR鳥冬SET而我就簡左食炊飯有四樣唔同的炊飯SET,  1) 豚梅肉 2)岩鹽雞 3)燒魚柳 4)野菜豆腐前菜+主菜+餐飲都係$48, 免加一大約10分鐘就上餐, 都算快但賣相同圖片的餐牌有落差,下層係坎飯, 只係微暖, 加入芝士落飯度唔會溶胡麻醬的豆腐算滑,  NORMAL微辣蕃茄炊飯, 唔夠蕃茄味, 唔夠突出主菜的岩鹽雞, 唔夠滑, 蔬菜,紅蘿蔔, 菇 都好清, 因係蒸的關係飯的份量算少, 反而烏冬SET份量較多餐飲係蜜桃茶, 味道恰到好處, 唔洗加錢, 為一取勝的地方
沖繩上蒸下煮之芝士炊飯定食

俾佢既餐牌吸引住,
呢度有炊飯SET OR鳥冬SET
而我就簡左食炊飯

前菜+主菜+餐飲都係$48, 免加一

大約10分鐘就上餐, 都算快
但賣相同圖片的餐牌有落差,

下層係坎飯, 只係微暖,
加入芝士落飯度唔會溶

胡麻醬的豆腐算滑,  NORMAL

微辣蕃茄炊飯, 唔夠蕃茄味, 唔夠突出
主菜的岩鹽雞, 唔夠滑,
蔬菜,紅蘿蔔, 菇 都好清, 因係蒸的關係
飯的份量算少, 反而烏冬SET份量較多
餐飲係蜜桃茶, 味道恰到好處, 唔洗加錢, 為一取勝的地方
2017-12-29
$48 (Lunch)
2017-12-21 1718 views
幾個月之前去完沖繩,好掛住沖繩既味道其實呢間野都食起碼第3次喇咁啱今次仲唔駛等位添睇完D餐牌,今次叫一個餐啦仲有甜品個餐未到,個職員無啦啦走過黎比番錢我,原來佢話張單打多左個冬甩價錢,好好咁過黎解釋同比番錢,值得一讚~~今次叫左個沖繩蒸餃子配牛肉壽喜燒湯烏冬,仲有個海鹽焦糠糖冬甩新地,飲蜜桃紅茶~~叫完比左個號碼牌,坐低等人送黎就得喇,甜品可以食完先去拎~~等左一陣,個餐送到個餃子出奇地好食,裡面原來仲有軟骨架喎,味道幾好食,個皮都好軟~~牛肉壽喜燒湯烏冬,睇落以為好淡,但其實好夠味架喎,牛肉都唔算少,肉質唔錯,烏冬吸收晒個壽喜燒湯底,好夠味~~蜜桃紅茶,好清甜幾好食完去攞個甜品啦~~海鹽焦糖冬甩新地~~雪糕有幾個味可以揀,我揀左朱古力味,等左陣,個甜品可以攞走啦~都擺放得幾好,幾吸引,可以呃下LIKE添~~但個雪糕太硬,未溶,咁食住個冬甩先~個冬甩真係好好食,好軟熟,唔會硬左~~再加上有淡淡海鹽味,加上焦糖醬,同個冬甩都幾夾個朱古力雪糕,朱古力味極濃,唔係普通既雪糕,味道幾好~~係香港都比較少有沖繩特色既食店,可以一去再去~~
幾個月之前去完沖繩,好掛住沖繩既味道
其實呢間野都食起碼第3次喇
咁啱今次仲唔駛等位添

睇完D餐牌,今次叫一個餐啦
仲有甜品

等左一陣,個餐送到

蜜桃紅茶,好清甜幾好

食完去攞個甜品啦~~海鹽焦糖冬甩新地~~
都擺放得幾好,幾吸引,可以呃下LIKE添~~

但個雪糕太硬,未溶,咁食住個冬甩先~
個冬甩真係好好食,好軟熟,唔會硬左~~
再加上有淡淡海鹽味,加上焦糖醬,同個冬甩都幾夾
個朱古力雪糕,朱古力味極濃,唔係普通既雪糕,味道幾好~~

係香港都比較少有沖繩特色既食店,可以一去再去~~

2017-12-16
Type of Meal
Dinner
  • 冬甩
2017-12-10 148 views
呢間野睇落幾有趣,上面菜下面飯。試試佢!睇餐牌就幾吸引,兩個人一個豬一個雞。一上到黎,唔係話好差,但同圖片差左dd啦。呢個set黎既,有飲品有個凍豆腐加主菜,都算係咁啦。菜類都幾多,可惜冇乜汁比較乾身。個雞都睇得出,幾乾身下,好處係唔肥,個人喜歡唔肥既雞,少少鞋在所難免。呢個豚肉睇落係唔錯既,同圖片既出入係比較少既,唔好以為好似好多汁咁,其實唔係好夠用,個人口味比較清淡,咁就免免強強夠味。總括來說,正常出品,好玩多過好食。唔係貴既,個人來講,試一試可以,但不會番食。
呢間野睇落幾有趣,上面菜下面飯。試試佢!

睇餐牌就幾吸引,兩個人一個豬一個雞。
岩鹽蒸雞

一上到黎,唔係話好差,但同圖片差左dd啦。
呢個set黎既,有飲品有個凍豆腐加主菜,都算係咁啦。
菜類都幾多,可惜冇乜汁比較乾身。
蜜糖芥未豚肉

總括來說,正常出品,好玩多過好食。
唔係貴既,個人來講,試一試可以,但不會番食。
2017-12-09
Type of Meal
Dinner
2017-10-29 226 views
Lunch 食個包後同朋友行戶外市集後,再行呢個大型商場,睇傢俬,飾物,睇衫,買零食,一行就行左成幾個鐘,行到腳步浮浮,個人散散地,又要食野充充電,但又唔想食好味但熱氣既下午茶,行左十幾間比我搵到間日式蒸飯48蚊既下午茶。真係未食過,之前以為呢間只係賣包。睇左一輪叫左個魚同豚肉分黎食,我覺得魚好味D, 芝士一碟仔自己加多加小都得,南瓜加芝士加魚。好味同自我感覺健康D,不過有芝士又點會健身呀...
2017-10-14
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$48 (Tea)
2017-10-28 155 views
喺mega box睇完戲就去附近睇睇有咩好食,無意中發現呢間店唔止食甜品,原來係仲有飯食架,舖面細細,所以好易睇漏眼,之前路過幾次都留意唔到,差啲就錯過佢既美食!細心研究佢設計得好精美既餐牌,原來都幾多選擇,佢主打蒸品同烏冬鍋,仲特別強調係來自沖繩的料理,果然係間正宗日本食店。另外,幾欣賞店員服務態度殷勤,而且好快有得食,雖然算係快餐,但製作一點都不馬虎,食物質素佳!點左蒸餃子+壽喜燒牛肉烏冬鍋,呢個食法同設計好創新,出面未見過,籠餃子放喺烏冬鍋上蒸住,好聰明!個烏冬鍋湯底夠濃,麵質彈牙!牛肉好正,大大塊!蒸餃子上的沖繩名產特製醬汁好特別,出奇地同餃子好夾!好味!

個烏冬鍋湯底夠濃,麵質彈牙!牛肉好正,大大塊!

蒸餃子上的沖繩名產特製醬汁好特別,出奇地同餃子好夾!好味!
2017-10-27 138 views
路過見到佢地有即整的炊飯,好想試下。但基於時間有限(得45分鐘時間,之後要上樓上睇戲><),好快就放棄左個念頭,哈哈哈。打算改食甜品: 沖繩海鹽焦糖冬甩新地,點知無得賣最終唯有買二個脆包試試啦。本身覺得應該都係整定,同平時麵包店一樣,無乜期待。。點知原來佢地係即叫即整。新鮮熱辣脆卜卜的。沖繩黑糖吉士脆包*$18*:外表新鮮所以真係好脆,但吉士就真係普通,無乜驚喜。紅豆麻糬脆包*$18*: (<原來叫京都抹茶紅豆脆包,但佢話無哂,建議我換左尼款)開頭一咬淨係得紅豆,以為被玩了。但再食就發現麻糬在另一邊。脆卜卜外表加上軟綿綿麻糬,口感很特別。值得一試。
最終唯有買二個脆包試試啦。

沖繩黑糖吉士脆包*$18*:
外表新鮮所以真係好脆,但吉士就真係普通,無乜驚喜。

TakeAway
$18 (Dinner)
這間餐廳趴B早在Mikiki食過,但上蒸下煮的二段定食就唔係間間有,所以趴B今次就來到Megabox分店嚐嚐!🍼 原來餐廳而家做緊Promotion,晚餐同午餐係一樣價錢,都係$48!!🍼而趴B就選擇了蜜糖芥末豚梅肉炊飯!配微辣豬骨蕃茄炊飯~~重有木魚冷頭腐同芝士!(芝士係無限追加架!)🍼芝士重有兩款選擇!重會放喺到比你仼拎!🍼 凍蜜桃紅茶!同加咗海鹽焦糖雪糕donuts 😍😍(加18蚊)🍼您只需要拎號碼牌找位子,稍後就會有專人送餐,非常貼心。而甜品都可以後拎。🍼蜜糖芥末豚梅肉炊飯:趴B覺得椰菜加蜜糖芥末有啲唔夾,但醬汁配豚梅肉就好夾!可能因為蒸耐咗,豚梅肉有啲乾身。不過整體係不錯🍼 先講微辣豬骨蕃茄炊飯的食法,要先將芝士加入,再作搞拌,記得可以無限追加架!加埋好好食架!🍼 而炊飯就有少少辣味幾惹味!蕃茄味都幾濃,但就無豬骨食的😂飯都得好少⋯⋯所以只適合細食的朋友xD🍼 重頭甜品來了!趴B最愛就係這裡的甜品 - 海鹽焦糖雪糕donuts 😍😍(加18蚊)🍼因為佢係新鮮整的,所以要等十分鐘到。🍼介紹下個甜品先,個donuts好熱好脆,而雪糕撈埋熱辣辣的海鹽焦糖醬及donuts!咸

🍼
芝士重有兩款選擇!重會放喺到比你仼拎!

蜜糖芥末豚梅肉炊飯:

🍼
因為佢係新鮮整的,所以要等十分鐘到。
🍼
介紹下個甜品先,個donuts好熱好脆,而雪糕撈埋熱辣辣的海鹽焦糖醬及donuts!咸咸地脆卜卜好好食!一凍一熱的配搭好特別,食落會有種幸福感~!
🍼

餐廳環境:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
foodcourt會比較嘈....所以都唔好期待太高。
😃
員工態度:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
唔錯,重有送餐服務!
😃
食物品質:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
幾好吃,尤其甜品
😃
價錢評分:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
因為特價!所以係超抵食!
😍
趴B總評分:🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
翻撻度:🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
因為個甜品所以會再去XD
☺️
Antoshimo Cafe & Bakery
地址: 九龍灣宏照道38號Megabox10樓6號舖
電話: 23763081

#為食趴B九龍灣遊 #沖繩
#日本 #上蒸下煮的二段定食 #豚梅肉 #蜜糖芥末 #海鹽焦糖雪糕donuts #pab #pabzone #papa #微辣豬骨蕃茄炊飯 #Antoshimo Cafe&Bakery #蜜糖芥末豚梅肉芝士炊飯定食
2017-09-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
  • 海鹽焦糖雪糕donuts