2024-11-13
趁放假睇戲之前,嚟到屯門Go Go Mall試下呢間位於商場內嘅「青森料理」。以前都幫襯過幾次,印象唔錯,覺得係一個價錢實惠又唔會太失望嘅選擇。呢間鋪主打日式簡餐,款式選擇多樣化,包括刺身、壽司卷、丼飯等等。因為係商場內部,所以環境嘈雜係難避免,但用餐氣氛尚算舒適。1️⃣ 牛油果軟殼蟹卷外層嘅牛油果包得幾實,裡面夾咗炸得脆脆嘅軟殼蟹,口感唔錯,入口有少少香甜,表面再淋上沙律醬,增加咗濃郁感。不過講真,呢款壽司卷就唔算太特別,屬於正常發揮,但價格偏貴,四件要$41,性價比唔算高。2️⃣ 三文魚魚生飯一上枱就見到鋪滿咗厚厚嘅三文魚刺身,顏色鮮豔,睇得都好滿足。魚生鮮甜,配合底下嘅醋飯,整體味道都幾好。不過同我之前食嘅相比,今次嘅三文魚片似乎冇以前咁新鮮,感覺上有少少退步。跟餐仲有蟹籽沙律同麵豉湯,配搭得宜,食完飽肚。3️⃣ 滑蛋日式叉燒飯呢個滑蛋日式叉燒飯整體來講好平均。滑蛋夠嫩滑,但叉燒就普通啲,味道冇乜特別驚喜。不過呢份飯份量都幾大,對於飽肚一餐嚟講係唔錯嘅選擇。跟餐仲附送咗兩隻日式炸餃子,外皮炸得香脆,唔會過油,幾有驚喜。整體嚟講,「青森料理」嘅選擇豐富,價錢合理,特別適合想食簡單日式餐嘅客人。
1️⃣ 牛油果軟殼蟹卷
2️⃣ 三文魚魚生飯
3️⃣ 滑蛋日式叉燒飯
整體嚟講,「青森料理」嘅選擇豐富,價錢合理,特別適合想食簡單日式餐嘅客人。雖然部分食物質素有少少波動,但勝在環境清潔同服務態度良好,係商場區內一個穩定嘅選擇。如果唔介意稍微貴啲嘅價錢,呢度都係一個放鬆食餐簡單日本菜嘅好地方。