2014-03-03 2255 views
是日中午約了朋友去健康點 去吃APPLE GREEN到APPLE GREEN當然是吃沙拉了!!!!問問侍應 那個沙拉最多人點 她說當然是捧捧雞啦好 我們就點了這個 TRY TRY了2個人點了個全份的 , 沙拉來到了 WOW ! 也太大了吧 @@我和朋友都想說應該吃不完 .. 誰不知 吃著吃著 酸酸甜甜的橙肉 還有那個芝麻薑汁 十分開胃 不知不覺就吃光了 .還要後加1個意粉 點了明太子 加了腸和蘑菇我最愛就是CREAMY的意粉 還可以自己加配料 完美 .3.今日可惜的是 .... 忘了拍照啊 !!!!!
是日中午約了朋友去健康點 去吃APPLE GREEN
到APPLE GREEN當然是吃沙拉了!!!!

問問侍應 那個沙拉最多人點 她說當然是捧捧雞啦

好 我們就點了這個 TRY TRY了

還要後加1個意粉 點了明太子 加了腸和蘑菇

今日可惜的是 .... 忘了拍照啊 !!!!!
Other Info. : 一坐下侍應就問我們要凍水暖水 VERY NICE
2014-03-01
$150 (Lunch)
  • 捧捧雞沙律
2013-06-16 1565 views
端午節的下午,在旺角街頭行得累了,想找一間餐廳小休一會,又不用吃太多東西,便決定了去蘋果綠了。如果是中午或是晚飯的時間,一定有很長的人龍,但在下午四時多的時候幾乎是沒有人的,一去到想坐那裡都可以,而喜歡坐多久也沒有人趕我們離開,很不錯的休息地!跟平日相同的餐牌我跟友人只點了兩款小吃。第一道是必吃的「炸珍寶蘑菇配黑松露醬」。不知道從那次開始我每次到這裡吃飯也會點這道菜,連平日不愛吃炸物的我也要暫時放下原則。蘑菇特大而份量極多,豪不吝嗇,兩個人吃都覺有點吃力。炸的方式像天婦羅般,所以也不會太熱氣,而蘑菇亦充滿水份,吃完也不會覺得 guilty,哈!最愛當然是它的黑松露醬,齒頰留香,叫人吃不停手。另一道點了的是「蟹肉牛油果青瓜沙律」。半份的份量不多,跟其他半份的沙律不一樣,相對之下感覺不太化算。不過味道十分清新,是健康之選。蟹肉絲份量也佮到好處,配合上新鮮的青瓜條和我喜歡的牛油果,為炎熱的夏日帶來清新的感覺。為食鴨分數: 8 /10

跟平日相同的餐牌我跟友人只點了兩款小吃。

第一道是必吃的「炸珍寶蘑菇配黑松露醬」。
炸珍寶蘑菇配黑松露醬

另一道點了的是「蟹肉牛油果青瓜沙律」。
蟹肉牛油果青瓜沙律
為食鴨分數: 8 /10
2013-06-12
Type of Meal
Tea
炸珍寶蘑菇配黑松露醬
蟹肉牛油果青瓜沙律
2013-06-13 828 views
曾經去pizza express品嘗過北京烤鴨pizza..那種中西交融造出來的創新效果實在令人一試回味!後來才得知原來apple green也有推出這款口味pizza,已經急不及待想去一試了!一早已特登打電話訂位,點知去到都係要等大約十五分鐘先有得入!大大個招牌位於近門口的側面,沿路行入去都總有一排長長的二人枱,佔了不少空間,所以實際地方很狹窄;而且,當天客人眾多,可以說是熱鬧,但嘈吵的居多!一坐下,就有員工主動問你想要暖水定凍水。如果要暖水,他們就會拎走你枱面上的玻璃杯,轉為陶瓷杯!叫了半份的wild mushroom. 端上來,云云嫩綠的羅馬生菜,配合紅彤彤的意大利蕃茄乾,形成鮮明的強烈顏色,給人一種so fresh so green的感覺!羅馬生菜新鮮爽脆,蕃茄乾沒有我討厭的臭草酸味,很有嚼勁;再配合烤香後的秀珍茹、金菇等,簡單的一道沙律就已色香味俱全,初時吃混有黑醋的時候,酸酸甜甜,確實開胃怡人。但繼而開始覺得油份太高,只有酸而不醋,已再沒有so green的感覺,就一口都是油!隨沙律可以奉送一客香蕉杏仁蛋糕,不過要客人主動提出才有。難得有免費的食物我當然唔輸蝕!一奉上,沒有
隨沙律可以奉送一客香蕉杏仁蛋糕,不過要客人主動提出才有。難得有免費的食物我當然唔輸蝕!一奉上,沒有很濃烈的牛油或香蕉的芳香味,但食下去,質感濕潤而不乾喉,加上粒粒脆口的杏仁粒,滿有口感,但香蕉味道有點淡,還是覺得麵包店所做出來的效果會好味得多!但意想不到的是,不用花錢得來的食物竟然係全餐中最美味的!
本身很喜歡食雞翼,所以每去到一餐廳都會叫返碟特色雞翼來試試!這碟甜辣柚子雞翼,表面灑上芝麻和香蔥做點綴。辣度不強,適合大衆人士的口味!但反而食到似蜜糖甜度的雞翼,肉質嫩口,但柚子的澀就慢慢出,與甜味似乎有點格格不入。而且價錢偏貴,要$70!
一直期待已久的北京烤鴨薄餅更加係令我最失望的一環。這裡的薄餅向來以薄以脆見稱,本來已意會到單吃薄餅是吃不飽,但未至於要我食甜醬食到膩滯吧!一上碟,餅身的確很薄,但緣邊位有焗到焦了,味道是一塊沒有任何香味或牛油的餅乾。就連烤鴨都交出行貨,烤鴨肉被切碎分佈在薄餅上,但份量廖廖可數,就用甜醬和京蔥蓋過了就算。烤鴨肉乾爭爭,完全無肉味,得個咸字,唔講根本吃不出是烤鴨來的!$138竟然比這些貨色給客人,就是要客人用甜醬混餅乾食嗎?
Other Info. : 臨近尾聲,就會有店員主動遞上濕紙巾,然後似是順例交功課地問:食物可以嗎?但我們就是面有難色地苦笑,跟著員工就笑笑口走了! 但其實,店舖若果想真爭取客人歡心,就不應只是教員工問兩問就拍拍屁股地走,而應該再向客人主動積極探究食物物質如何?反而只是順例交功課問問而己,就得不到客人的歡心了!
2013-06-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2013-05-31 602 views
呢排成日都見到我個同事喺open rice寫食評,等我又試下先!今晚同同事放左工去左applegreen食飯。由於有做booking嘅關係,完全5使等就入左去!一坐低,服務員就即刻比水我地,仲好細心問我地要熱定凍,都算不錯!之後我地5個人點左6點嘢,但無諗過d飯同pasta個份量禁小,所以最後要叫9碟先夠食!老實說,我認為pasta同飯都係一般般,反而d pizza就值得一讚!尤其是個pama ham pizza ,味道真不錯,一入口就好有蜜瓜的甜味,同佢個pizza皮好脆!
2013-05-30
$200 (Dinner)
Anniversary
  • Pama ham pizza
2013-04-22 494 views
friend let sunflowerting chose one of her favour place nearby Mongkok, we enjoy the meal more than the environment within 1.5 hours, dishes come within 10 mins during our conversation next to the window, avoncado cucumber salad with crab-meat = taste good when the sauce & the softness of avoncado just right company to the cucumber, which is friend's favour rather vingear to green lettuce. carbonara, also our lovely choice apart from various tomato sauce spagetti, creamy style with strong taste

carbonara,
also our lovely choice apart from various tomato sauce spagetti, creamy style with strong taste of cheese & company with french toast in small size is just right from 1/3 dishes tonight!
baked slice potato
slightly different from our expectation as we think that the performance is with the skin
anyway friend accept the creamy dishes more than sunflowerting as the sauce (again)
fullfill our stomach before our dessert time later
Other Info. : ~ agree with some bloggers' mention: too noisy even our table is next to the window, maybe some of the big groups need to talk softly & concern about the other customers! ~ expense : around $300
2013-03-27
Type of Meal
Dinner
Birthday
  • carbonara
  • avoncado cucumber salad with crab-meat
  • baked slice potato
2013-03-29 290 views
朋友生日,我提議到applegreen食飯,一來未食過,二來諗住環境可以俾我地慢慢坐.先叫左半份棒棒雞沙律,幾好食, 原來半份都好多!而且仲食到好似d桔仔ga果肉,酸酸甜甜都幾開胃.main dishes叫了2樣,烤鴨pizza,中式的烤鴨,配上西式薄餅,薄餅比我想像中薄,感覺似係餅乾..所以覺得一般,而且烤鴨同薄餅味唔係話好夾,好似係分別食緊2樣野2個味咁.最後係最鍾意,滿意ga cabonara意粉!!佢個汁好濃好creamy!食到最後d汁都無話變水,意粉軟硬度都ok!我估如果有機會返黎食,絕對係想encore個cabonara! 不過就貴左d... 唔係幾抵食..
朋友生日,我提議到applegreen食飯,
一來未食過,二來諗住環境可以俾我地慢慢坐.

先叫左半份棒棒雞沙律,
幾好食, 原來半份都好多!
而且仲食到好似d桔仔ga果肉,
酸酸甜甜都幾開胃.
main dishes叫了2樣,

烤鴨pizza,
中式的烤鴨,配上西式薄餅,
薄餅比我想像中薄,
感覺似係餅乾..
所以覺得一般,
而且烤鴨同薄餅味唔係話好夾,
好似係分別食緊2樣野2個味咁.
最後係最鍾意,滿意ga cabonara意粉!!
佢個汁好濃好creamy!
食到最後d汁都無話變水,
意粉軟硬度都ok!
不過就貴左d... 唔係幾抵食..
2013-03-05 231 views
在旺角行完街,又要諗下食咩野,突然間閃過applegreen 呢間餐廳,於是一行3人就向新世紀廣場出發。因為沒有訂位,待應說要等到7:45 先會有位,但大家都太累了,不想再轉地方,所以坐下來等候。待應提早安排我地7:30入座,太好了。坐下來,待應就細心地問要凍水或是溫水,用餐中,他們亦會不時留意幫忙添加水的,服務真的不錯。先有全份的燒野菌沙律. 意大利陳醋汁,我最喜歡applegreen 的沙律,朋友們說今次不想吃凱撒沙律,所以就點了這款,除了野菌外,還有蕃茄乾及羅馬生菜;野菌種類都有幾款,總有你喜歡的, 蕃茄乾酸酸甜甜,好好味,羅馬生菜亦非常爽脆新鮮,可惜的是那個沙律放了太多油,而黑醋味亦帶不出來。香辣柚子雞翼共有6隻,辣味不夠,亦不覺有柚子味,但整體上不過不失,不算有驚喜。烤肉腸拼盤伴有烤蒜頭, 薯蓉,4款不同包括辣肉腸, 豬肉腸, 牛肉腸, 雞肉腸,肉汁豐富,好辣的朋友可試辣肉腸,辣味夠,我就受不到;另外3款腸都不錯。薯蓉很香滑,烤蒜頭沒有嘗試。最後肉醬意粉,意粉不錯,質感有彈性,肉醬份量足夠,但可惜醬汁方面偏淡。還是carbonara比較好吃。

Other Info. : 服務一流,食物還有進步空間。
2013-03-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 烤肉腸拼盤
2013-02-28 191 views
新世紀廣場正在進行大裝修 整個商場變成了迷宮如果不是朋友介紹我去食,我也不知道這裡還有餐廳存在6點半不到我們就到囉,好險不用排隊有熱水跟冰水提供,貼心的服務我們點了幾樣人氣必點的菜脆杏仁雞絲沙律 (半份$62)這裡的沙律有分全份或半份點. 但半份看起來也是非常多, 作為前菜應該也夠2-3人吃了沙律也附上一件果仁香蕉蛋糕不過店方為免浪費食物, 如客人需要時提出才會奉上如沒提出則不會附上的(這個蛋糕蠻好食的,記得要點喔)而沙律有雞絲, 少許脆米, 杏仁及生菜等食材.材料看似簡單但吃起來十分清新. 生菜比例較多, 十分爽甜這塊蛋糕看似不起眼,其實質素甚高香蕉味十分濃郁, 加上粒粒果仁..絕對有驚喜Cabonara 煙肉忌廉意粉做法傳統,有煙肉粒和洋蔥粒,加上濃濃的卡邦尼芝士味味道濃郁,醬汁就偏乾身,但飽肚感十足..兩個人分來食剛剛好面上也有片蒜蓉法包. 但不太脆, 蒜味非常足男友說這個非常好食,哈哈 炸珍寶蘑菇配黑松露忌廉醬愛蘑菇的我,怎會覺得不好吃?超讚啦!!!黑松露忌廉醬一陣陣濃厚的黑松露味~它絕對跟磨菇是對好朋友~~但如果粉少一點會更好,這比較厚身啦,但也蠻好食的服務方面,服務生做事勤
新世紀廣場正在進行大裝修 整個商場變成了迷宮
如果不是朋友介紹我去食,我也不知道這裡還有餐廳存在

6點半不到我們就到囉,好險不用排隊
有熱水跟冰水提供,貼心的服務
我們點了幾樣人氣必點的菜
脆杏仁雞絲沙律 (半份$62)
這裡的沙律有分全份或半份點.
但半份看起來也是非常多, 作為前菜應該也夠2-3人吃了
沙律也附上一件果仁香蕉蛋糕

不過店方為免浪費食物, 如客人需要時提出才會奉上
如沒提出則不會附上的
(這個蛋糕蠻好食的,記得要點喔)
而沙律有雞絲, 少許脆米, 杏仁及生菜等食材.
材料看似簡單但吃起來十分清新. 生菜比例較多, 十分爽甜
這塊蛋糕看似不起眼,其實質素甚高
香蕉味十分濃郁, 加上粒粒果仁..絕對有驚喜
Cabonara 煙肉忌廉意粉
做法傳統,有煙肉粒和洋蔥粒,加上濃濃的卡邦尼芝士味
味道濃郁,醬汁就偏乾身,但飽肚感十足..兩個人分來食剛剛好
面上也有片蒜蓉法包. 但不太脆, 蒜味非常足
男友說這個非常好食,哈哈

炸珍寶蘑菇配黑松露忌廉醬
愛蘑菇的我,怎會覺得不好吃?超讚啦!!!
黑松露忌廉醬
一陣陣濃厚的黑松露味~
它絕對跟磨菇是對好朋友~~
但如果粉少一點會更好,這比較厚身啦,但也蠻好食的
服務方面,服務生做事勤奮爽快,也會頻頻的幫我們加水
當吃到差不多時候,服務生也會走到客人枱前親切地問道
今晚的菜好吃嗎?合胃口嗎?
這種親切服務態度確實是令人窩心的

下次有一定要來試試下其他菜!!
2013-01-29
$90 (Dinner)
  • carbonara
  • SALAD
2013-02-01 134 views
朋友生日,一早預約左張8位台,第一次唔洗等位就入得去。以Applegreen黎講, 旺角依間分店既環境算唔錯,起碼唔會太逼,又唔會太噪,仲有大方台夠我地8個人坐,哈哈。人未到齊,我地先叫左個全份既棒棒雞沙律,無錯!係全份!份量真係嚇親,不過好彩8個人分。 材料十足, 菜好新鮮,就係雞絲比較少,同無咩汁,撈起上黎幾辛苦,但係味道唔錯。再加上個香蕉核桃面包,實在好配合,好好味,一個人食一件都唔夠。提下大家,依份香蕉面包一定要開口叫先有,唔係就唔跟。小食叫左炸珍寶蘑菇配黑松露醬。好唔好食,我地成班朋友份左兩批,好食既就覺得佢好鬆脆, 配合醬料好香, 食到唔停口, 就算食到尾凍左都一樣好食, 再加上份量足,真係裝到鐵罐底;而另一派就覺得好油, 食完喉嚨唔舒服,一件就唔敢再食。本人最鐘意個醬料, 將蘑菇切小份, 沾厚厚醬汁, 再送入口。香辣柚子雞翼, 無柚子味, 少少辣,少少甜 普普通通,無特別。Cabonara 正正常常,不過附送一片蒜蓉包,非常香脆可口。香腸拼盤無咩驚喜, 唔覺得有煎過,似水煮。香腸有3款,有一隻香辣腸,辣到好難入口,豬肉腸就覺得好油膩,另一隻好普通既雞肉腸咁。至於炸薯皮就不
朋友生日,一早預約左張8位台,第一次唔洗等位就入得去。

人未到齊,我地先叫左個全份既棒棒雞沙律,無錯!係全份!
份量真係嚇親,不過好彩8個人分。
提下大家,依份香蕉面包一定要開口叫先有,唔係就唔跟。
而另一派就覺得好油, 食完喉嚨唔舒服,一件就唔敢再食。
香腸拼盤無咩驚喜, 唔覺得有煎過,似水煮。

至於炸薯皮就不過不失,唔似炸過唔脆,而且唔夠熱。
主菜叫左巴馬火腿蜜瓜Pizza, 巴馬火腿同蜜瓜係絕配,不過兩樣野都太薄,而且唔平均,所以整個Pizza顯得味道太淡。建議多D巴馬火腿, 但係皮就好脆,鐘意食方形既Pizza。
最後我地叫左個甜哈拼盤。新拼盤無以前咁靚, 焦糖布丁太甜, Apple crumble 唔錯,好香好清甜, 至於杏仁曲奇,朋友都唔多鐘意杏仁味,所以俾左好低分。

另外仲叫左個三文魚扒,但係唔係咁好食,有少少腥。
Other Info. : 依間Applegreen係本人既飯堂之一,價格合理,味道可以,整體水平已經唔錯,侍應又有禮貌, 只係成日都覺得佢每個菜式都差少少野咁,只要唔抱太高期望就好OK。 :D
2013-02-19
$200 (Dinner)
Birthday
2013-01-26 107 views
在新世紀廣場睇完戲,走落樓下食Brunch,時間剛剛好,假期本應就是如斯寫意的。原來這商場正在裝修,很多餐廳食肆都是Coming Soon,Applegreen幾乎是唯一選擇,那就不作他想,直接走進去。很喜歡這店子的環境,簡約舒適,很有假日氣氛,難怪兩點幾鐘仍是坐滿客人。有散點的餐牌和Weekend Brunch餐牌,我的目光很自然地注視著後者。不消一會,大家已選好心儀的食物,可以下單。餐前先有杯飲品,可揀橙汁或者蘋果汁,很是健康,我還是挑了後者。呷一口,原來是果汁先生的出品,那就不用多作評價。主食方面,我的選擇是Egg in the hole,內容當然有兩隻特色煎蛋,另還有燒蜜糖火腿、早餐腸、薯片以及鮮果杯,相當豐富,而且感覺也挺健康的,說起來我也很久沒吃過類似的早午餐了。先說那特色煎蛋,賣相自然是美觀,個人的食法同樣是把蛋黃汁沾上鬆軟的麵包,這個組合,其實好難會唔好食的;至於火腿,幾厚身,烤得幾香口,口感不俗,加上甜甜的蜜味,吃的滿意的;早餐腸是相對淡口,而辣味薯片則更合口胃。再看看鮮果杯,有香蕉粒、菠蘿粒、哈密瓜以及士多啤梨,色彩是動人,大部份生果也是新鮮弄起,清甜多汁。對方吃的

對方吃的是焗墨西哥農夫式早餐,有焗蛋、豬柳、芝士以及精華所在的墨西哥農場汁,陣容同樣鼎盛。嚐了少許,豬肉碎味帶微微的辣,蠻開胃,最好就是配上粟米脆片同吃。

雖然是假期,但已成了習慣,餐後必定來杯熱咖啡,整天隨即也充滿能量了。
2013-01-04 78 views
話說今年聖誕節一如以往在香港都沒什麼濃厚的聖誕氣氛, 不過今年是妹妹第一次跟男友過聖誕, 心情當然是十分興奮, 早在幾個星期前巳開始籌備禮物, 活動等, 看到她興奮的心情, 也替她高興. 而宅女可能跟得多大爺, 思想也有點被同化, 由最初也是懷著興奮的心情去迎聖誕, 到今天巳經開始''睇淡哂''連禮物都開始不太花心機了.這天妹妹說想去旺角買用來佈置聖誕樹的吊飾, 有點好奇的我又隨大隊去湊下熱鬧.來到旺角正值午飯時間, 未開始SHOPPING前當然先去醫肚.來到旺角新世紀廣場附近其實好吃的餐廳選擇不多, 看到這裡也有家APPLEGREEN. 之前妹妹跟我也分別去過尖沙咀那家分店, 覺得水準都不俗的, 所以雖然旺角分店這家未吃過, 還是決定來這裡試試.打開餐牌, 仍是有不少沙律, 前菜, 意粉, 薄餅等選擇.我們三人決定點3個菜一起分享鮮製牛油梨醬, 墨西哥脆片 (HKD$88)作為前菜的話, 份量都夠2,3個人吃. 牛油果醬呈青綠色, 入口軟棉, 都幾CREAMY, 質感不算好水, 即製來說巳是不錯. 不過牛油果略欠香味, 味道有點淡不夠濃郁. 而脆片是長形三角狀, 小小的一片比較幼身,

打開餐牌, 仍是有不少沙律, 前菜, 意粉, 薄餅等選擇.
我們三人決定點3個菜一起分享

鮮製牛油梨醬, 墨西哥脆片 (HKD$88)
作為前菜的話, 份量都夠2,3個人吃. 牛油果醬呈青綠色, 入口軟棉, 都幾CREAMY, 質感不算好水, 即製來說巳是不錯. 不過牛油果略欠香味, 味道有點淡不夠濃郁. 而脆片是長形三角狀, 小小的一片比較幼身, 方便沾上醬同吃, 奈何脆片很硬, 雖然油份不多, 但吃起來不脆的, 像是風乾了一段時間似的. 其實感覺提供的醬比例上較脆片多, 以致吃完了所有脆片還餘下起碼一半的醬不知道應該用來伴什麼好. 整體未算理想.

脆杏仁雞絲沙律 (HKD$102)
這裡的沙律有分一整份跟半份, 價格當然也有差別, 個人喜歡這樣的設計, 因為一來不怕太大份吃不完會浪費食物, 二來份量小一點, 也可以多嘗其他的菜式. 上次其實在尖沙咀店也試過這款沙律, 感覺不錯, 妹妹也對這款印象特別深刻指名要吃這個沙律. 點菜時怕半份不夠吃, 所以索性來個全份的, 怎知道上來的份量真的是非常的大!!! 原來半份其實也夠2,3人分, 如果全份的話看這個應該也夠6,7人份了! 不過既然點了就沒辦法, 唯有每人吃多一點吧.
大大盤的生菜絲混上了雞絲和杏仁粒, 再灑上了些黑椒, 雖然材料簡單但吃起來味道又幾豐富. 菜絲不乾, 切得十分幼身, 吃起來頗濕潤又帶點爽脆, 雞絲份量也不少, 吃起來不算很鞋口, 加上香脆的杏仁粒馬上令這個沙律變得清甜之餘又香口惹味.
隨沙律會附上一片香蕉蛋糕, 不過因為店方也不想大家浪費食物, 所以如果沒有開口要求, 是不會附上的. 之前在尖沙咀店吃過味道非常不錯, 令一向不太愛吃這類蛋糕的我這次也特別要求.
這裡的蛋糕香蕉味算是濃郁的, 口感算鬆軟, 當中的果仁也很有嚼勁, 不過這次吃起來就沒有上次那麼濕潤, 感覺有點乾.

京式烤鴨美式烤薄餅 (HKD$138)
以中式的食材來做成美式薄餅其實也不是新鮮事, 好幾年前很多連鎖西餐或薄餅店都曾推出過. 這裡用了長長又薄身的餅底, 鋪上不少鴨肉跟甜面醬, 再加上京蔥絲烘製而成. 餅底非常的薄, 也是非常的脆身, 近似餅乾的口感, 鴨肉肉質普通, 但加上底下的甜醬跟京蔥, 吃起來是有點北京填鴨的感覺, 不過始終這個不是北京填鴨, 味道只是有點似而已, 當然是沒有吃填鴨那種滋味了.

埋單加一後HKD$36X, 每人一百多元.
食物水準其實仍是不俗, 但可能這天人比較多, 感覺食物水準沒有尖沙咀分店那家好.
侍應服務普通, 有幾個是長期黑面, 但有1,2位加水收碟都幾勤快.
感覺這裡的份量都算幾大, 比較適合人多一點的朋友聚會. 見這裡也有些ALL DAY BREAKFAST也有興趣, 不過如果下次再試, 會重回尖沙咀那家店好了.
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
Christmas
  • 脆杏仁雞絲沙律
2012-12-30 46 views
睇完Les Miserables,喊到隻眼腫晒,大家都無咩胃口,就隨便找地方塞飽自己就算了。新世紀裝修後店舖還沒有全部重開,幸好還有Applegreen。已經光顧Applegreen無數次,旺角店則是第一次。非常貼心,Applegreen有個weekend brunch menu (actually到下午兩點幾都仲有offer, 佢地應該改名叫All day menu),但見到隔離枱d份量實在嚇人(所以係好抵食),放棄,a la carte算了。Asian Nachos-$65原來得6塊,好貴,但係好好味。Nachos永遠係我既摯愛,肉同sauce非常夾,唯一缺憾係D肉破“鞋”口。Wild Mushroom Salad-Mushroom非常好味,應該係輕微焗過所以d汁仲非常豐富。但olive oil太重手了,或者喜歡olive的朋友會喜歡,但一定唔係我,而且醋汁完全唔出,一大敗筆。但看在蘑菇的份上,還是給個笑臉好了。咁樣每人都要$70,其實唔算抵食,但AP價錢一直都係差不多,keep住quality就好了。

Asian Nachos
Wild Mushroom Salad
2012-12-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Asian Nachos
Wild Mushroom Salad
  • Wild Mushroom
  • Nachos
2012-12-14 42 views
壽星女選擇在「蘋果綠」吃生日飯,想多食蔬菜的我當然樂意不過。到達新世紀廣場後方發現這兒進行大型翻新工程,四周都圍上了街板,結果兜兜轉轉花了些時間才找到餐廳。滿以為這間熱門食肆十分旺場,怎料今午客人不多,即使沒有訂位也可隨時入座。被侍應安排坐在靠窗位置,可惜天空沒有放晴,否則懶洋洋的感覺應更濃厚。除了主餐牌之外,餐廳還供應Weekend Brunch,不過食材頗為heavy,所以還是散叫為上。我選了半份脆杏仁雞絲沙律($62),上枱時店員會即磨黑胡椒,為免太辣蓋過蔬菜的鮮味,因此只要求很少份量。這碟沙律有很大堆頭的生菜絲,爽口之餘又嚐到滿口的清新,雞絲味淡肉質較乾,幸而有微酸的白醋點綴。以往免費奉上的香蕉果仁蛋糕現在要客人主動開口方供應,蛋糕不是軟滑的種類,質感鬆鬆的香甜可口,首次幫襯的食友切勿錯過啊!友人說上次吃過炸珍寶磨菇配黑松露忌廉醬($76),一試難忘要再次回味。磨菇切成長條狀落鑊炸起,粉漿不夠薄身但沒有油淋淋的感覺。磨菇味無想像中的香濃芳馥,而黑松露忌廉醬亦很淡口,個人認為可有可無。可能吃的時候已待涼了一點,總覺得這菜式很是失色,絕對不值這個價錢。巴馬火腿蜜瓜薄餅($142)則

巴馬火腿蜜瓜薄餅($142)則帶給人驚喜,它用巨型長方木砧板送上,再切成八件幼身的三角塊,表面舖著泛濫的火箭菜和帕馬芝士,樣子十分有趣。薄餅本身非常香脆,拿起時也要小心翼翼,相反巴馬火腿不易咬開,所以品嚐時也有點麻煩。然而火腿與蜜瓜,一咸一甜,配搭剛剛好。

其實兩個人要擺平所有食物確是有些over,最後又要捧著肚子離開餐廳。

$154 (Lunch)
2012-12-10 60 views
每個月都會幫襯apple green最少一次,除左近返工位置,最重要係鍾意食呢到既炸珍寶蘑菇同carbonara六點左右去到,得一兩台客,唔駛等位。半份棒棒雞沙律,有d橙,食落個感覺幾fresh暖暖地既香蕉蛋糕,軟熟得黎帶少甜,好味!我既至愛!!大大件蘑菇,食落唔會油,加上黑松露醬,超正!!呢到既carbonara比較creamy,唔係人人都鍾意食咁結身,不過我就超like,食到d忌廉漿住個咀~比較鍾意中間既apple crumble,vanilla雪糕加熱熱地apple crumble,超夾!! 則邊兩款就普普通通,比較甜。

六點左右去到,得一兩台客,唔駛等位。
棒棒雞沙律
半份棒棒雞沙律,有d橙,食落個感覺幾fresh
香蕉蛋糕
暖暖地既香蕉蛋糕,軟熟得黎帶少甜,好味!
炸珍寶蘑菇
我既至愛!!大大件蘑菇,食落唔會油,加上黑松露醬,超正!!
carbonara
甜品拼盤
Other Info. : 香蕉蛋糕雖然食明係送,不過都要侍應講聲話要,如果唔係就唔會送上來。 侍應中途都會走黎問你d野啱唔啱食,其實問到好似例行公事咁,不如唔問好過~
2012-12-07
$170 (Dinner)
棒棒雞沙律
香蕉蛋糕
炸珍寶蘑菇
carbonara
甜品拼盤
2012-11-22 55 views
七點去到入面都已經坐滿晒人, 好彩有打去留位, 餐牌好似咁多年來都冇轉換過菜色,所以就叫左幾樣未食過既試下, 鮮製牛油果梨醬,墨西哥脆片 ($88) - 牛油果梨醬好清淡, 脆片有點梗而冇味巴馬火腿,蜜瓜薄餅 ($152) - 嚴格黎講只係餅上面放左火腿,蜜瓜,菜, 唔係焗出黎既薄餅海蜆清汁意粉($104) - 清汁果然清到冇朋友, 海蜆肥大肉厚好味烤肉腸拼盤 ($138) - 有4款腸, 半舊烤蒜頭, 薯蓉, 其中1款腸有辣味, 牛仔腸就比較好味d, 其他冇特別, 勝在幾大條, 一個人未必食得晒
所以就叫左幾樣未食過既試下,

鮮製牛油果梨醬,墨西哥脆片
巴馬火腿,蜜瓜薄餅
海蜆清汁意粉
烤肉腸拼盤
2012-11-21
$150 (Dinner)
烤肉腸拼盤