2009-03-13 22 views
原本想食意粉,不過意粉的set lunch要$88,連加一將近一條紅衫魚。未食過不知是否物有所值。因此都是要便宜一些的Reuben sandwich。頭盤選擇了沙律。蔬菜相當新鮮,而且幾大分量,食完已經有點飽的感覺。Reuben sandwich是頭一次嘗試。外皮脆,有點似餅乾。鹹牛肉做餡,還加入了芝士,味道並不過鹹,不錯。可惜咖啡不濟,淡得很。這裏的環境相當整潔,卻奇怪有蚊滋仔來招呼。
可惜咖啡不濟,淡得很。
這裏的環境相當整潔,卻奇怪有蚊滋仔來招呼。

鹹牛肉餡
2009-03-09
$64 (Lunch)
鹹牛肉餡
(Non-member)
2009-03-10 10 views
一行兩人order 了三款餸:1)Carborana, 之前食過,仍然保持水準,依然咁creamy~~正!! 2)之後惡夢就開始了,見到個餸名咁特別xx Seafood in Bag,點知,個侍應捧個碗來,碗裏有個透明膠袋裝住d 海鮮,膠袋外有四塊多士圍住,見到簡直愕然,賣相其差,好嘔心,見到都唔想食,order 之前侍應提及過依個seafood in bag 係用特別sauce 來調配,有d spicy, 一試, 味道很難吃,海鮮完全唔入味,加上佢裝在膠袋入面,好難用folk, spoon 黎夾食物,相信大家都知applygreen 係主打西式,又何來有筷子呢?依個seafood bag 真係好差,賣相差,味道差(有時唔知會食到塊檸檬、青檸, 酸到震),用料差,得魷魚,青口,蝦(仲要係淋),sell $168,完全不值! 3) 上次試完apple green crisp, 今次來一客 Amercian cheesecake, 小小一塊,已經夠我倆濟飽,好<流>,好<濟>,建議若非cheesecake 愛好者,order 前必雖三思。 總括來說,appl

一行兩人order 了三款餸:

總括來說,applegreen 應該取消seafood in bag,此餸極之不討好,我可以好肯定咁講,唔會有人鍾意食,繼續放在meun 上,只會拆自己招牌。今次只怪自己無帶眼鏡揀餸,先會令依個惡夢發生。
Seafood in Bag---嘔心
入面d餸,汁挍埋一舊
2009-03-07
$175 (Dinner)
  • Carborana
個個 post 都話自己試 caesar salad with grilled chicken and carbonara。今次同友人兩個人特登去食 apple green 就揀左 Blackened Shrimp and Scallop Salad 同埋 Louisiana Dirty Pasta (引人暇想既名 )、要埋兩款例湯 Rose Garlic and Garden Ginger。估唔到 d portions 都真係幾大,2 個人食有 d 吃力,at least 我係囉,飲完個湯又食左好多菜之後仲要食個 pasta!Rose Garlic - 重 Garlic 味,所以我諗我成碗飲的話可能頂唔順陣味。Garden Ginger - 初初仲覺得辣辣地都幾好飲丫,到最後一路飲要一路飲水,因為飲到好 "hing" 呀。Blackened Shrimp and Scallop Salad - 個帶子雖然無乜味,但係好彈牙同大粒,多過兩粒就好啦!Shrimp 3 隻,唔夠分....不過都幾入味既,同埋都開晒邊俾你,所以好方便。個 sauce 唔知咩 seaweed vinaigret

Blackened Shrimp and Scallop Salad - 個帶子雖然無乜味,但係好彈牙同大粒,多過兩粒就好啦!Shrimp 3 隻,唔夠分....不過都幾入味既,同埋都開晒邊俾你,所以好方便。個 sauce 唔知咩 seaweed vinaigrette,唔係太酸都可以接受。但係我肯定自己未試過食咁多生菜囉食極都有,好健康啊!

果然無叫錯 dirty pasta,因為又係辣辣地岩晒啦,幫助消化嘛。個面上的 garlic bread 很脆,pasta裡的肉腸勁好味,入面仲有 d 雞肉,略嫌實左 d d 。

兩條友食呢 d 都食到好飽囉

侍應生服務都幾好,哈哈,我好光明正大的影相架。又換碟又斟水,個廁所又乾淨,店面又帶點輕鬆的氣氛,又近 MTR出口,難怪都係坐滿的。
2009-03-05
$170 (Dinner)
  • Blackened Shrimp and Scallop Salad
  • Louisiana Dirty Pasta
2009-03-05 336 views
今日去睇演唱會前,去蘋果綠飽吃一頓先下晝4點到book位仲有位,女友仲話唔洗book好在最後都係book左,因為有少少塞車既原因,再打去延遲15分鐘,而接線生都好禮貌咁答應,去到果時,岩岩剩返兩張枱,一張係俾我book左,另一張係俾人地book左,但入座後,門口已經開始有人等位了呢一間d服務態度比旺角那一間好,侍應唔會掛住自己係到傾計,感覺比較專業,今次點左3樣野食,明太子意粉,墨西哥烤雞卷,apple green crisp,*明太子意粉比上次旺角食份量多左,食得滿足,今次加左魷魚圈,但d魷魚圈明顯係先前整定之後加上去,加上係白灼,唔加好過加但明太子意粉一樣咁creamy同好味,而上面塊蒜蓉包都係好好味同脆口*墨西哥烤雞卷今次第一次食,一黎到緊係分開d薄餅先,但又刀又叉再加手,再加兩隻手,都係無法分開,一度令我疑惑係咪我唔識食...最後叫左侍應小姐黎,話左俾佢聽個情況佢就換過個薄餅俾我但因為等個薄餅太耐,d料已經開始著涼(要蓋返張被)而且d薄餅黎到,都唔係熱辣辣,但張錫紙係熱架啵??然後就搽醬放料,d料要平均每樣都放d,分別有3色椒,洋蔥同雞胸肉,份量都算多,夾曬3片薄餅都仲有剩但拎
今日去睇演唱會前,去蘋果綠飽吃一頓先

下晝4點到book位仲有位,女友仲話唔洗book
好在最後都係book左,
去到果時,岩岩剩返兩張枱,一張係俾我book左,
另一張係俾人地book左,
但入座後,門口已經開始有人等位了

*明太子意粉
比上次旺角食份量多左,食得滿足,
今次加左魷魚圈,
但d魷魚圈明顯係先前整定之後加上去,加上係白灼,唔加好過加

*墨西哥烤雞卷
今次第一次食,一黎到緊係分開d薄餅先,
但又刀又叉再加手,再加兩隻手,都係無法分開
,一度令我疑惑係咪我唔識食...

最後叫左侍應小姐黎,話左俾佢聽個情況佢就換過個薄餅俾我

但因為等個薄餅太耐,d料已經開始著涼(要蓋返張被)

而且d薄餅黎到,都唔係熱辣辣,但張錫紙係熱架啵??
份量都算多,夾曬3片薄餅都仲有剩
但拎起黎食又嫌大舊,切開佢又會散晒...

如果係淑女就建議唔好點呢味菜
總結:費力費時...特別但唔見得好好食

*apple green crisp
照舊咁好味,熱辣辣焗起,面頭既餅粒?蛋糕粒?
烘得脆脆,蘋果味道夠真,無加糖,同時有提子乾,食起黎酸酸甜甜,

再加呢個香草雪糕,真係每次黎都要食一次

總結,服務態度好,水準能夠保持,值得一食
至於點解話蘋果綠唔愛我呢,因為每次黎都總有少少野令我覺得唔夠完滿!!
明太子意粉加魷魚圈<<魷魚圈唔好食
墨西哥烤雞卷(因為凍左+食法複雜)
好味既甜品
2009-02-27
明太子意粉加魷魚圈<<魷魚圈唔好食
好味既甜品
  • 明太子意粉,apple green crisp
2009-03-01 9 views
可能係因為人氣太勁 , 期望太高第一次去試 Applegreen 既 Dinner 真係覺得好一般唔差 , 但好食唔輪到佢 !睇一睇 menu , 價錢唔算貴 !出名食 Salad 既 Applegreen一去到當然要叫我既最愛 Ceaser + grilled chicken !就咁睇落去都好似 ok , 但係食到落底 ...my god ! 底下 d 菜好唔新鮮 , 不過都已經食到落底就算真係嚇我一跳 , 仲話自己係 Salad house?之後叫左焗薯皮 , Carbonara+mushroom , Daily soup (Roasted garlic)-焗薯皮一般貨-Carbonara 十分一般 , 食落仲有 d 港式既 feel-Roasted garlic soup 真係唔錯 ! 好濃夠香 !甜品叫左 Brownie ice-cream個 Brownie 整得幾好食 !試過之後終於明白呢間為何出名 , 就係因為平囉價錢平 , 份量多 , 又唔太差對味道有要求既你就未必會鍾意所以要我推介我都真係推介唔落 不過都夠大眾化 , 一試無妨囉 !
可能係因為人氣太勁 , 期望太高
唔差 , 但好食唔輪到佢 !

睇一睇 menu , 價錢唔算貴 !
出名食 Salad 既 Applegreen
就咁睇落去都好似 ok , 但係食到落底 ...
真係嚇我一跳 , 仲話自己係 Salad house?

-焗薯皮一般貨
甜品叫左 Brownie ice-cream
個 Brownie 整得幾好食 !

試過之後終於明白呢間為何出名 , 就係因為平囉
價錢平 , 份量多 , 又唔太差
對味道有要求既你就未必會鍾意
所以要我推介我都真係推介唔落

不過都夠大眾化 , 一試無妨囉 !
正 唯一既驚喜Roasted garlic soup , 好香好濃 !
差 Carbonara + mushroom 十分一般既味道 !
2009-02-28 2 views
一直想同好友兩個人靜靜的吃個晚餐, 又傾下計, 又想坐得舒服D, 於是就試下呢間食沙律同意粉做主打既餐廳.兩個人,唔敢叫得太多,唔想浪費,所以,叫左3樣野試下:卡邦尼意大利粉焗薯皮炒磨菇沙律個人喜愛的,是沙律, 這店子有點特別,可以選擇全份的沙律或者半份沙律, 因為兩個人,胃口也不會大,於是點了半份的沙律, 菜很新鮮, 吃得出"脆"的聲音, 炒磨菇的熱, 加上沙律菜的凍, 兩者的中和, 令這個沙律吃出了感動! 下次一定要帶老外姑姐到此一試!意大利粉, 非常的creamy, 算得上正宗, 不過本身對芝士興趣不大, 所以感覺有點滯.焗薯皮有點辣, 配合出來的味道又不差, 友人卻認為辣得很過癮呢!不過,始終最喜愛的,都是沙律,不愧此家餐廳以沙律作主打!可惜這天我們沒有訂位,所以只能夠享受1.5小時的用餐時間, 有點趕呢!

兩個人,唔敢叫得太多,唔想浪費,所以,叫左3樣野試下:

卡邦尼意大利粉
焗薯皮
炒磨菇沙律

不過,始終最喜愛的,都是沙律,不愧此家餐廳以沙律作主打!

$100 (Dinner)
2009-02-23 7 views
walk-in竟然有位,所以就試下啦. 裝修行平易近人既路線感覺開揚, 但每張台既距離太近我地張台同隔離張台痴得好埋.. 有d唔舒服,同埋冷氣好大。好簡單既menu,揀左:1) 白酒煮青口 - 0 分, 真係一d都唔好食, 青口係冇味的,極其量都係得個汁既味。各位千祈唔好叫!!!!!! 2) 洋蔥湯 - 0分,我相信廚師冇試過味,真係超salty,唔知點飲... 我係一邊飲湯一邊飲水, 最終都只係飲到半碗就放棄. 我相信唔落咁多salt的話, 應該都ok.3) Steakhouse salad - 3分, salad新鮮同埋有我好鐘意既goat cheese,dressing唔會好多係我最欣賞既地方. 可惜要5成的steak出黎係8成,唉... 不過肉質都合格!4) Carbonara - 5分,al dante汁亦煮得好,經過前3個菜o係我冇expectation下俾番少少安慰我. 原本有諗住試下甜品,但朋友一句,呢度d野都唔係咁穩定就打消了念頭。

好簡單既menu,揀左:
  • Carbonara
2009-02-11 13 views
得朋友極力推介下,本人和另一朋友(2人)2日前曾光顧這食店。朋友曾表示此店以食沙律為主,還有意粉,肉類和甜品。如2人去食,叫2樣就已好飽。本人本不太相信,食沙律都可以咁飽?結果‧‧‧唔好以為只有幾舊瓜菜,原來食得多也會好飽。當晚叫左以下2樣食物: 蟹肉青瓜牛油果沙律 $148 雖然蟹肉已變成容,但食到蟹肉味。青瓜爽脆及甜,醫汁一流,配有一大片蛋糕。成碟沙律都好好味。 烤雞卷 $118 有炒雞柳、包皮及4款醫汁及配料。食時要自己包,好特別,而味道亦不錯。總括此店舖值得再次幫襯,但宜相約35知己一齊食,又可食多d款式的食物。

蟹肉青瓜牛油果沙律 $148
烤雞卷 $118

• 蟹肉青瓜牛油果沙律
  • 烤雞卷
2009-01-31 6 views
上個星期四約 0左 友人/s 去 applegreen我地坐左响角落頭, 勁good ar, 唔洗驚講野大聲阻住人... (實情黎食野既人都唔太靜)order list as follows:沙律...(都係咁上下, 食左都好似無乜印象, )雞翼...(d 辣味好似韓國個d 辣椒醬咁, 少少辣...ok la...)Carbonara (um...果然好味.. 個汁好濃, 好creamy 加埋硬硬地0既意粉...勁good~~要比8個good 先得!!好似仲叫左個烤雞扒...(味都ok, 但d肉就有少少"鞋")甜品:Bownie: 好甜呢.~~ 但我個fd 勁鍾意cheeze cake & 燉蛋: 不俗..總括: 一齊再去啦~
上個星期四約 0左 友人/s 去 applegreen
order list as follows:
沙律...(都係咁上下, 食左都好似無乜印象, )
甜品:
Bownie: 好甜呢.~~ 但我個fd 勁鍾意
cheeze cake & 燉蛋: 不俗..
總括: 一齊再去啦~

$180 (Dinner)
2009-01-29 7 views
難得今日放假又出去lunch na 兜左一陣,,,都係去applegreen算朋友仔叫左個set lunch有湯(有薑幾好)有西冷牛扒(尚算不錯)我就叫左碟pasta (my favourite)好可口依舊好味
難得今日放假
又出去lunch na

兜左一陣,,,都係去applegreen算
朋友仔叫左個set lunch
有湯(有薑幾好)
有西冷牛扒(尚算不錯)
我就叫左碟pasta (my favourite)
好可口依舊好味
$100 (Lunch)
  • carbonara+mushrooms
2009-01-29 3 views
年初2, 放煙花的時間, 來到店沒有甚麼人, 應該只有12人.首先, 點了 1/2 的 Goddess, 牛油果的味道我不太喜歡, 不過個蛋糕真是一絕. ●●●●○主菜點了 Carbonara, 個奶油很香濃, 意粉軟一點會好些 ●●●●○另外再加 Hawaiian Ribeye, 個扒很多筋...煎得很老, 是用蜜糖煎的, 一點肉汁都沒有, 上桌不夠10分鐘就涼了, 最貴是這款, 最難吃也是這款...●○○○○ 甜品點了 Apple Crisp, 很香脆, 甜了些 ●●●○○飲品不過不失.

飲品不過不失.
$260 (Dinner)
2009-01-22 5 views
與友人一早相約星期一來applegreen食飯, 原本想定上星期五book位都應該有位啦..點知旺角分店就一早已經full左booking..不過好彩tst此店仍然有位.大家準時7時到達, 當晚都已經有幾張枱有客人..大概7時半-8時左右已經full house...真係厲害.2個人叫左薯皮, 另外叫左個salad同埋carbonara...一心一意叫3個一陣仲可以叫甜品..點知佢地個份量真係幾大下..2個人基本上叫2樣野已經好飽..所以到最後食唔曬連甜品都無叫到.個薯皮真係唔錯外皮可以做到脆脆地咁,真係唔錯..不過如果有多幾個人來食每人食一件就比較好d..每人要食2件薯皮又真係幾heavy另外個意粉都係屬飽肚之食物..所以基本上食左1小碟已經呆左..食物唔錯就好多食評都睇到..不過我覺得佢地既服務都算細心..事關我地2個人叫左salad同小食來時...事因我地未食完一樣野佢都唔會上意粉架...所以我覺得這點比較值得我讚賞...希望佢地繼續keep住這個服務精神

$100 (Dinner)
2009-01-07 9 views
一個多月前跟老公來吃晚飯慶祝他的生日。我們六時廿分來到,店內只有一枱客人,環境很靜,真好。跟老公看了menu一陣子,最後點了minestrone、棒棒雞沙律(半份)、Cabonara、berry味飲品(忘了名字)、三文魚伴蕃薯蓉(還加了一條腸)和Applegreen Crisp。湯味道可以,但不算特別、沒驚喜,可以不試。沙律汁的味道很特別,老公很喜歡這沙律,吃下半份沙律,開始覺得飽。Cabonara很好吃,我和老公都一致覺得很好吃,味道香濃,意粉有咬口,水準高。不過吃這意粉也蠻漏和滯的,我們吃畢這個後,覺得已八九成飽了。berry飲品很一般,味道甜了一點。三文魚伴蕃薯蓉送到來,份量看似不多,但我們吃了一半已飽得很,胃口向來不多的我們倆看來是點太多食物了。三文魚味道很一般,反而蕃薯蓉很好吃,不過吃這個也蠻滯的。我和老公你推我讓的,好不容易終於吃了大半碟,但真的很飽很飽再也吃不下去。由於開始吃三文魚伴蕃薯蓉時已覺得很飽,所以跟店員說要取消甜品Applegreen Crisp。很可惜呢,我本來是很想試這個的,唯有等下次再吃。坐在店內吃了不到一個半小時,店內慢慢越坐越多人,明顯沒有了我們初坐下
一個多月前跟老公來吃晚飯慶祝他的生日。
我們六時廿分來到,店內只有一枱客人,環境很靜,真好。

湯味道可以,但不算特別、沒驚喜,可以不試。

berry飲品很一般,味道甜了一點。

坐在店內吃了不到一個半小時,店內慢慢越坐越多人,明顯沒有了我們初坐下時的清靜和舒適感覺,不過熱熱鬧鬧的,氣氛也蠻好。
店員服務一般,但尚算勤快有禮。
總的來說,我和老公也很滿意今天的晚飯,只是我們點得太多食物,吃得太飽了。
  • 沙律、Cabonara
一提起吃美國菜, 即刻跟煎煎炸炸, 大堆頭....掛勾. 不過好友跟我說, 這裡係另一回事, 好吧! 見你誠意拳拳, 當然要嚟試試. 仲有的係, 它係近來的人氣店嘛!! 咁不試不可啦!點了 :牛油果沙律, 牛油果唔算係一個好健康的生果, 少食, 但卻係友人至愛. 見她咁想食, 都要捨命陪君子. 原來, 呢條命都捨得過. 唔係咁, 我都無發現牛油果可以咁可愛. 牛油果呈半溶狀態. 加入爽甜的青瓜條, yummy! 我諗個醬汁係牛油果再加咗旦王醬/乳酪和檸檬汁之類卦? 呢種味的沙律還是第一次食到, 幾fresh! 好似係墨西哥辣味意粉+辣肉腸, 類似咁既名...呢度的意粉, 可以加自己想要的配料, 所以我們自選了辣肉腸. 腸ok. 但意粉, 卻係超級油膩和過硬. 味道也只有一點點辣味, 不太合口胃. 炭燒牛扒, 呢個真係幾唔錯, 燒成網紋的牛扒, 己給賣相加分. 深呼吸一下, oh, 好香的炭香味, yummy! 再嚐一口, 好嫩滑. 牛肉味都幾足. 脂肪唔算很飽滿, 但至少沒有太多的渣. 算係咁啦! side dish 的炭燒菠蘿, 都幾好味喎! 本身很怕吃熱菠蘿, 因為菠蘿熱咗後,

點了 :

炭燒牛扒, 呢個真係幾唔錯, 燒成網紋的牛扒, 己給賣相加分. 深呼吸一下, oh, 好香的炭香味, yummy! 再嚐一口, 好嫩滑. 牛肉味都幾足. 脂肪唔算很飽滿, 但至少沒有太多的渣. 算係咁啦! side dish 的炭燒菠蘿, 都幾好味喎! 本身很怕吃熱菠蘿, 因為菠蘿熱咗後, 會變酸. 但又係拜那網紋所賜, 我也試了一點. 很不錯喎, 無錯, 係有d 酸味, 但本身原始的那甜品, 跟酸味相配, 又不是那麼讓人難受. 味道還好!

甜品要了turnaround banana, 都唔知咩叫turnaround, 淨係知道, 甜品一上枱, 我從心底裡面嘩....了出來. 很丟臉呢... 那一圈圈的波浪, 把普通的碟子粉飾為美麗的圖畫. 放在上面那turnaround banana, 像一朵龍珠果那樣. 龍珠果一般被已凋榭的花瓣包裹著, 它現在就是這樣子了. 原來係用了一片薄薄的皮, 包著朱古力和香蕉片. 唔知大家知唔知, 香蕉跟朱古力的味道其實很匹配. 我去吃自助餐時, 有時偷偷拿香蕉去玩朱古力噴泉架! 半溶的香蕉更係好好味呢! 可惜的係朱古力唔夠濃味, 比一般的淡, 似加了牛奶之類的野開稀了, 不知是否怕搶去了香蕉的原味呢? 對我而言, 有點遺憾吧! 朱古力味濃一點會更好吧!

侍應有禮,. 服務不錯, 環境一般般. 可能又唔係d 可以開懷高聲說笑的地方, 又不是好浪漫的格調. 不過, 能吃到較健康的美國菜, 還是頭一次. 我想很快會帶其他朋友來, 試試其他菜色!
健康的牛油果沙律, 檸檬汁係精髓!
意粉太油膩和過硬
網燒, 有炭香味!
賣相精緻, 味道差了點
$250 (Dinner)
  • 牛油果沙律
  • 網燒牛扒
2009-01-06 8 views
星期六上班其實都是在消磨時間,整個早上連電話也沒甚響過,回公司都是旨在有個人坐在那個位子。十二點多便在盤算待會吃甚麼好,想呀想呀,忽然想吃一口美味的意大利麵,簡單又好吃的意大利麵,一下子便想到人氣店Applegreen。立即致電訂位(對,午餐也要訂位),安排好後便等著吃那口濃濃的忌廉意大利麵。店裏的裝潢走簡潔路線,若不人這麼多,感覺挺悠閒。焗薯皮,上面的是切碎蕃茄和一些碎洋蒽,還有像是沙律醬。一般的薯皮都是配搭牛肉或是吞拿魚作為餡,很易感到膩;這個換了疏菜,中和了焗薯皮本是的豐厚感覺,我連續吃了兩塊也不覺過份。主角來了,忌廉煙肉意粉,這個意粉我用的字眼是曾經滄海。真的一點也沒有過份,在這裏之前,我認為忌廉煙肉意粉只是簡單的一道菜,味道普通;但吃過這裏的出品後,那口濃濃的忌廉,佈滿整個口腔,根本在別處沒法子吃到。還有在意粉上的那片芝士,靠著熱力溶化,增強了汁醬的豐厚度。別小看這一小碟意粉,一個人根本沒可能吞下。這個意粉的威力在於,本身有著乳糖敏感的我,奶是絕不能碰,連太濃的忌廉和芝士也是受不了,否則胃會刺痛一整天。說了這麼多,如此濃烈的意粉,我每次都是冒著胃痛風險來享受美味。自午餐後我便

店裏的裝潢走簡潔路線,若不人這麼多,感覺挺悠閒。

自午餐後我便沒再吃任何東西,現在晚上一時多,我的胃還有隱隱作痛......

更多圖片在:http://blog.yam.com/ywjoseph928/article/19064434