2019-08-17 19 views
位於中環的一間優質咖啡室,正正係PMQ對面。%arabica已經有幾間分店,而呢間環境好大好舒服,呢間咖啡室環境優美舒服,真係一個放空的好地方!✌️抹茶拿鐵 Matcha Latte-Ice(價錢:$60)咖啡味不會被抹茶味覆蓋,有濃郁的抹茶味道,飲落口令人感覺精神,抹茶味會殘留在口中,令到你想繼續飲多幾啖,真係一杯令人差足電既好朋友!
位於中環的一間優質咖啡室,正正係PMQ對面。

2019-08-16 28 views
呢一間咖啡店我喺IFC之前都試過啦我係勁捧場 佢哋鋪頭嘅感覺俾人好清潔 好文青咁啱 而家仲喺PMQ對面開咗 呢邊仲有得俾人坐 唔似IFC淨係得外賣 佢哋裏面嘅裝修都好靚 好簡潔但又帶點優雅 喺裏面坐下都幾舒服 同埋都好適合打卡啊 我都影咗好多相所以大家記住着靚靚尼啊佢哋個spanish latte 平時好少見 我第一次都係喺呢度飲 我一飲就愛上 佢冇普通咖啡咁苦 但係佢嘅咖啡味好香 奶味都幾重 所以啱晒我呢啲苦嘅人 當然啦佢哋有好多唔同嘅咖啡俾你揀你講得出嘅都有
當然啦佢哋有好多唔同嘅咖啡俾你揀你講得出嘅都有
%Arabica既分店越來越多,竟然開到黎PMQ對面。近近地返工地方,就決定返工前黎買番杯咖啡觀摩下。黎到要上幾級樓梯先。店舖超大,相比IFC店,呢度佔地大好多,其實可以做一間餐廳,但偏偏選擇做一間只賣咖啡既咖啡店。Spanish Latte - Cold($55)咖啡店比較少見Spanish Latte,呢度見到有就梗係叫番杯體驗一下。Spanish Latte其實就係Latte加煉奶係底,比普通Latte感覺更重奶味同來自乳糖既甜味。Spanish Latte default用Mixed blend。呢度既Mixed blend係全名Japan % Arabica Blend,咖啡味道係比較重,比較nutty同choco,好有power,配合奶類更帶出甜味。Latte - Hot, Tall, Single Origin, Oat Milk ($55)因為揀左Single Origin,用既豆全部都係Ethiopia Yirgacheffe Adado Grade 1,一路沖已經聞到藍莓味,超吸引。飲落真係非常fruity,同Spanish Latte用既Mixed blend有好
黎到要上幾級樓梯先。

Spanish Latte - Cold($55)

因為揀左Single Origin,用既豆全部都係Ethiopia Yirgacheffe Adado Grade 1,一路沖已經聞到藍莓味,超吸引。飲落真係非常fruity,同Spanish Latte用既Mixed blend有好大分別!轉用oat亦令奶味有更重瓜子味,overall令咖啡fruity中帶點nutty,真係味蕾新衝擊!

座位有室內有室外,色調都係白色。室外有一幅鋪滿綠葉既牆可以打卡,室內仲有個咖啡製作工場可以了解多啲製作過程。
仲有超靚既洗手間添。
行開PMQ可以黎呢度飲杯咖啡坐番幾個鐘。

2019-08-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Breakfast)
  • Spanish  Latte
  • Latte
2019-08-12 16 views
終於到了% Arabica 潮聖,來的是上環PMQ對面的分店,店面裝橫以簡潔白色型格為主,給人輕鬆自在的感覺。我和友人分別點了Ice latte ($48)和Ice Americano ($45)。久聞%自家烘焙出來的咖啡豆是偏深焙的,所以喝下的口感會偏厚重。呷一口冰凍的ice latte,很特別的咖啡香,奶味不會重,也不會甜,正中本人口味。再嚐Ice Americano,味道獨特,開始是帶一點點酸,後味是甘醇的可可風味!很不錯!整體感覺是,環境不錯,咖啡味道絕對有其過人之處,無疑品牌形象做得很好,但餐牌比較選擇少和簡單,只有不超過十款飲料,沒有輕食,價格也偏貴了點。

我和友人分別點了Ice latte ($48)和

屋企附近開咗 %Arabica 其實都有幾個月而且成幫襯 不過依家先有時間打食評點了Ice Spanish latte or Caffe latte.Ice Spanish latte($55)咖啡豆味突出,加入左煉奶,相比起普通Latte 略甜少許。而咖啡味仍久久停留起口中不散.Caffe latte ($50) 口感順滑細膩,飲完之後咖啡餘韻久久仍停留起口腔👍🏻.Ice Spanish latte or Caffe latte ? 兩者都好喜歡,不過小妹就比較偏愛Ice Spanish latte😆
屋企附近開咗 %Arabica

其實都有幾個月而且成幫襯 不過依家先有時間打食評

2019-08-08 21 views
一直都知Arabica黎左香港好耐,估唔到連上環都有。仲係PMQ隔離,文青打卡必備。Cafe有戶內戶外地方,而且唔少得佢既logo % 比人打卡坐位都唔少,可以靜靜坐落黎嘆一杯咖啡Cafe內裝潢都以簡單為主嗌左2杯野飲,一杯抹茶拿鐵另一杯Caffe Latte兩杯都唔會太甜,而且抹茶味都幾濃,而奶味都好香。而caffe latte,咖啡香都唔錯。今次係第一次去Arabica ,遲啲一定去西營盤嗰間打埋卡先。

Cafe有戶內戶外地方,
而且唔少得佢既logo % 比人打卡
坐位都唔少,可以靜靜坐落黎嘆一杯咖啡

Cafe內裝潢都以簡單為主

嗌左2杯野飲,一杯抹茶拿鐵另一杯Caffe Latte
兩杯都唔會太甜,而且抹茶味都幾濃,而奶味都好香。
而caffe latte,咖啡香都唔錯。
今次係第一次去Arabica ,
遲啲一定去西營盤嗰間打埋卡先。
2019-08-08 20 views
之前去過尖沙咀碼頭同鰂魚涌怪獸大廈嘅分店 對於咖啡嘅品質都好滿意 堅尼地城仲未有時間去 今次PMQ店有分店有分室內同室外座位 門口種左植物 成個環境好寫意!!Spanish latte iced $55☕️岩哂唔鐘意咖啡太苦嘅朋友 本身已經有煉奶 口感好滑溜Lemon sparkling $50 🍋因爲呢排天氣都好熱 飲呢個就非常消暑 有氣又fresh!入面有烘豆嘅地方 呢個位置可以一邊歎冷氣一邊望住PMQ 可惜果日落雨 比較陰天
堅尼地城仲未有時間去
今次PMQ店有分店
有分室內同室外座位 門口種左植物 成個環境好寫意!!

Spanish latte iced $55☕️
岩哂唔鐘意咖啡太苦嘅朋友 本身已經有煉奶 口感好滑溜

入面有烘豆嘅地方

呢個位置可以一邊歎冷氣一邊望住PMQ
可惜果日落雨 比較陰天
2019-07-18 24 views
星期六約左朋友在上環文娛中心打球,因為之後5點先約左男朋友出街,所以同個朋友在網上搵一間光猛、寧靜又可以坐得耐、可以hea到成個下午的咖啡店,一搵就搵了% Arabica ,原來是在新開分店在上環。上環店的外型好靚,滿滿的綠油油草皮圍滿在門口,有種清新舒服的感覺,可以做個文青打下卡。店內同其他分店的修飾都差唔多,除了有咖啡和咖啡豆專賣外,發現店備還有賣自家品牌的布袋、布鞋,以素色簡約為主。店內還有一間烘焙咖啡房間,非常大型的機器,感覺好專業。Caffe Latte ($45),這杯咖啡是用上招牌綜合咖啡豆,比起西班牙咖啡豆飲起上黎更香濃、香醇,同樣以鮮奶味重的Latte也是一樣好飲的賣點,而且飲完每一口都會有留在口腔中回甘的味道。Matcha Latte ($65),抹茶味香濃,奶味好重,整杯有綿綿的口味,不落糖的甜味已好足夠了。每杯飲品均有拉花,睇到的賞心悅目,而且這間咖啡館坐得又舒服,的確可以hea足成個下午。

Caffe Latte

Matcha Latte

$55 (Tea)
Caffe Latte
Matcha Latte
在2個月前,中環鴨巴甸街 PMQ  對面新開京都咖啡店第5間分店 % Arabica!這間人氣咖啡店繼西環新店後開設,對上環工作的我來說,這新店絕對是最就腳嘞! 門面有綠悠悠的植物 feature wall 增添生氣,似乎跟對面有綠色元素的 PMQ 互相輝映!在5月尾的星期六早上,我第一次幫襯! 店員們都有禮貌,咖啡師沖調咖啡手勢純熟專業,好快手便弄好'一杯咖啡!不用食客久等!咖啡店的店內及店外均設有餐桌椅,光猛開揚!  聽店員講,鴨巴甸街店是全港最大間的分店,這裡空間感充裕! 店方更利用鏡,擴大視覺空間感! 等候飲品期間,我好奇在店內兜個圈,才發現有部炒咖啡豆機!店方選用來自世界各地的咖啡豆!餐具齊備!Menu:供應多款咖啡及飲品咖啡有不同 size 之分,主要熱飲有 Hot short 及 Hot tall!Matcha Latte 抹茶拿鐵 $50 (Hot short) +$5 配杏仁奶 Almond可能係因為加入杏仁奶影響其濃稠度,成品竟然沒有拉花顯得平平無奇! 質感濃稠,香滑順喉,味道甘中帶甜!Matcha Latte 抹茶拿鐵 $55 (Hot tall) 視乎咖啡師的手

在5月尾的星期六早上,我第一次幫襯!
不用食客久等!
咖啡店的店內及店外均設有餐桌椅,光猛開揚!
  聽店員講,鴨巴甸街店是全港最大間的分店,這裡空間感充裕!
 店方更利用鏡,擴大視覺空間感!
 等候飲品期間,我好奇在店內兜個圈,才發現有部炒咖啡豆機!

店方選用來自世界各地的咖啡豆!

餐具齊備!

Menu:供應多款咖啡及飲品

質感濃稠,香滑順喉,
味道甘中帶甜!

抹茶拿鐵 (配杏仁奶)
視乎咖啡師的手勢及技巧!
裝得滿滿基乎滿潟啊!
 所以,我要小心翼翼把紙咖啡杯拿到桌上!入口味甘醇幼滑少甜!然而,精美的心形拉花清晰分明!混合牛奶的抹茶拿鐵,其香滑度比較配杏仁奶更勝一籌!

抹茶拿鐵
西班牙拿鐵 Spanish Latte  $45 (Hot short)
咖啡甘香醇厚,特別加入煉奶,香滑程度倍增!
 表面厚厚而細膩的奶泡,好似咖啡上,多了一層有心心拉花的雲團呢!

西班牙拿鐵
比較連鎖咖啡店,% Arabica 咖啡價位的確進取些少,
 難得有如此舒適環境嘆咖啡,也覺得值回票價呢!

2019-05-25
$55 (Breakfast)
抹茶拿鐵 (配杏仁奶)
抹茶拿鐵
西班牙拿鐵
2019-07-16 22 views
係出面行街,意外地發現呢間店,用葉子砌成的主題牆配上淺色的磚牆,文青又非常嘿嘿!天氣好的時候到戶外雅座慢慢歎咖啡的確很寫意!而店內環境一貫以啡色和白色為主色,柔和又讓人感到非常舒適。一進去就聞到陣陣濃濃的食物香氣。我哋一人叫左一杯野,熱飲有靚靚拉花,呢度唔洗行樓梯,拎返埋位後嘅拉花依然唔會變形,兩杯都啜左一啖,夠晒綠茶香陣陣甜香,果然係國際級數嘅水準。再叫左杯,抹茶拿鐡,味道超新,抺茶味道和鮮奶味道份量平均,喝下去十分消暑呢。
2019-07-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Voucher
2019-07-13 36 views
夏日熱辣辣,行到上pmq附近成身大汗,抬頭一望見到呢兩年好hit既% Arabica,當然要入去涼下冷氣順便打個卡🤣我order左一向最鐘意既iced matcha latte,平時盡量唔吸收咁多奶類製品,見到menu入面寫住可以加五蚊轉用almond milk、soy milk、或者oatmilk,即刻心心眼左, 以後唔飲牛奶既朋友又多個選擇啦!問一問店員覺得抹茶配邊種係最夾,佢就推介燕麥奶,同時細心提醒我,本身抹茶個base都含有少量牛奶,所以如果係對牛奶過敏,就唔建議嗌呢度既matcha latte。試完之後,發現燕麥奶同抹茶原來係好朋友,呢個配搭完全不比牛奶失色,甚至可以話係好飲得驚人!呢度既matcha latte係用日本抹茶粉,所以抹茶味香濃又唔會甘澀,同讀書時最鍾意喺連鎖咖啡店飲嘅好唔同,唔會有浸死甜味道,入口順滑好舒服。一向鍾意飲咖啡嘅朋友就叫咗tall latte($45),咖啡豆方面選擇咗佢地自家既blend,朋友仔表示牛奶同咖啡濃度好平衡,細味一下會感受到深炒咖啡豆既香醇味。係鋪頭兜一個圈,發現呢度除咗有得飲咖啡,仲可以輕輕購物一下,有咖啡杯有波鞋有布袋,全部同鋪

係鋪頭兜一個圈,發現呢度除咗有得飲咖啡,仲可以輕輕購物一下,有咖啡杯有波鞋有布袋,全部同鋪頭設計一樣都係走簡約白色日本風,咖啡迷就可以喺度賣新鮮既自家烘焙咖啡豆,仲可以自選烘焙程度家添!

行去鋪頭最入,可以見到存放咖啡豆同烘豆機既地方,原來呢間分店比其他分店更優勝嘅係,呢度係用Probat烘豆機,係黎自德國既咖啡界名牌,好多國家既烘豆機都係仿它的原理製造架!佢既滾筒設計係前後左右轉動既方式,加上獨特既葉片設計,令咖啡豆永遠處於翻炒既狀態,平均地受熱,質素好有保證架
2019-07-11 35 views
今日黎PMQ行街順便黎呢間好文青既% arabica飲杯野純白而簡約既店面加上綠色既植物比人一種好舒服同文青既感覺入面坐位唔算太多但因為星期日太多人既關係我就外賣左Iced 抹茶latte一直都係我最愛抹茶濃而不澀冰量唔多 所以唔走冰都無咩所謂入口係濃濃既抹茶同奶香味兩者配合得好好 飲落唔會有粉粒也有點漸層既感覺朋友就叫左spanish latteSpanish latte係用煉奶取代鮮奶奶味比較重同埋比較自然而且飲落會比較甜所以唔洗另外加糖都得高質飲品 舒服既環境休閒咁嘆杯咖啡呢間係唔錯既選擇
今日黎PMQ行街

所以唔洗另外加糖都得

高質飲品 舒服既環境
休閒咁嘆杯咖啡
呢間係唔錯既選擇

今天去了PMQ,走的時候發現對面有一間朋友時常提到的咖啡店,而且裝修與別不同,有一種身在外地的感覺,決定來光顧!這間咖啡室的裝修特別開揚,而且走簡約路線,感覺非常舒服。由於是星期天,來咖啡店的人比較多。Spanish Latte本來想點熱飲的,但由於天氣太熱了,最後點了凍飲。這杯Latte有驚喜!雖然是凍飲,但咖啡與奶的比例剛剛好,既有咖啡的香味,又有煉奶的甜味,而且十分有層次!Americano (Single)朋友想喝齋啡,點了這杯single origin 的Americano雖然平時我喜歡喝有奶的咖啡,但喝美式咖啡才能試到咖啡豆的功架!果然沒有令我失望!這杯帶有果香酸味,而且齒頰留香!整體來說十分喜歡這裏的環境,一邊望着PMQ,一邊學咖啡,十分Relax!下次來試試其他咖啡飲料!

Spanish  Latte ,  Americano
Spanish Latte

Americano (Single)

2019-07-07
$50 (Tea)
Spanish  Latte ,  Americano
2019-07-03 31 views
** % Arabica **我諗身為年輕人對 % 呢個LOGO 絕對唔會陌生 , 第一間開係IFC既時候我已經好想飲,但奈何每次都見到好多人等,所以打消念頭 . 今日同朋友黎開呢邊HIGH TEA , 就算食到好飽 , 都要黎試 .門口有好大幅草牆 . 店內既裝修好日系 簡簡單單 , 仲有位坐 室外室內都有 .我地一人一杯 , 大家SHARE下 試多幾款唔同既味雖然天氣好熱 , 但我堅持要飲熱 , 因為我覺得咁先係原味道我就要左杯 SHORT 既熱LATTE . HKD40仲要SPANISH LATTE 係用X奶沖既 , 所以會有甜味 ( 我見唔係間間分店都有) HKD55 MATCHA LATTE 我唔飲抹茶既 所以我無試到 HKD60ICED LATTE HKD40 呢度除左有咖啡飲, 仲賣咖啡豆 同埋 精品
** % Arabica **

我諗身為年輕人對 % 呢個LOGO 絕對唔會陌生 ,

室外室內都有 .

我地一人一杯 , 大家SHARE下 試多幾款唔同既味
我就要左杯 SHORT 既熱LATTE . HKD40

ICED LATTE HKD40

呢度除左有咖啡飲, 仲賣咖啡豆 同埋 精品

2019-05-27
TakeAway
Type of Meal
Tea
放假相約好姊妹出去中環,沿途經過不同壁畫,愛相照既我們都不禁拍照打卡呢!天氣好炎熱,走到PMQ看到% Arabica新店,就入去坐下休息一下,嘆杯咖啡☕😍% Arabica以日式簡約風格的設計,環境舒適簡單,很適合與朋友共度時光!點左兩杯凍咖啡,Iced Spanish latte blend轉左almond milk +$5,飲落去味道很鮮明特別,咖啡味與杏仁奶的味道好夾😍入口清新怡人及帶陣陣的香味,令我一試愛上。