2015-12-04 284 views
雖然主打不是賣麵包,但味道和麵包的質感不會比蛋糕遜。煙肉切粒粒,過足口癮。薯仔磨蓉,仍然食到其質感,而且味濃濃的。沙律醬味道也不嗆,恰到好劇。麵包也很軟熟,不用翻叮/烘。
雖然主打不是賣麵包,但味道和麵包的質感不會比蛋糕遜。

煙肉切粒粒,過足口癮。
薯仔磨蓉,仍然食到其質感,而且味濃濃的。
沙律醬味道也不嗆,恰到好劇。
麵包也很軟熟,不用翻叮/烘。
煙肉薯仔沙律包
2015-12-04
TakeAway
$11 (Breakfast)
煙肉薯仔沙律包
2015-09-05 240 views
凡親東海堂出新野,都會想試下。今次仲有我愛的抹茶系列,實在不容錯過收工去到觀塘地鐵站,Mini版成日都無晒。今日行完街,經過呢度,就順便問下有無mini. 皇天不負有心人,第三次終於都買到!有紅豆,又有抹茶啫喱,咁多料,好吸引!切開,佢嗰啲夾心其實好薄,無廣告的咁厚。cream,蛋糕,啫喱,都好濃抹茶味!但中間有啲黑糖醬,過甜左少。開頭仲以為係黑芝麻醬添!

收工去到觀塘地鐵站,Mini版成日都無晒
。今日行完街,經過呢度,就順便問下有無mini.
皇天不負有心人,第三次終於都買到!
有紅豆,又有抹茶啫喱,咁多料,好吸引!
切開,佢嗰啲夾心其實好薄,無廣告的咁厚。
2015-08-01
2015-06-12 487 views
今日在荔枝角做完Treatment,手上又剛好有一張東海堂餅卡,所以就去了東海堂買蛋糕啦~ 晚上七時許到達,沒有什麼餅剩,cut cake 賣相麻麻,只好選擇較為吸引的紫薯蛋糕($158),反正米飯班主愛紫薯,就買它吧~這個紫色的紫薯蛋糕很漂亮,像一朵紫色大花一樣~ 蛋糕足足有八層,在鬆軟的朱古力蛋糕中間,以紫薯忌廉作夾層,忌廉較為淡口紫著味亦不濃,可幸最底的一層紫薯忌廉,混入了不少紫薯粒粒,粉稔可口,亦加添了一點點紫薯味~為了減低蛋糕的漏膩感,其中一層用了脆脆取代忌廉,口感更豐富~頂層的紫色唧花,則是很有口感的紫薯蓉,是有一點粗糙,但念在它有豐富的紫薯味,也罷~雖然蛋糕有不少忌廉,但卻沒有為蛋糕的濕潤度加分,始終蛋糕層較為粗糙,忌廉的份量也沒有很多呀~~始終長沙灣荔枝角好餅店欠奉,有時口痕起來,東海堂只是一個比較好的選擇....

2015-04-14
Dining Offer
Voucher
2015-01-26 204 views
東海堂紫薯蛋糕(細)$138,賣相就好正,不過紫薯味太啖溝得太稀了,而且朱古力蛋糕質感粗糙,空心老棺 ,麻麻地 比佢呃左...所以話人不可以貌相!可一不可再下次唔會再試呢間野

老棺 ,麻麻地
2015-01-25
5 Minutes (TakeAway)
$130 (Other)
2014-12-23 453 views
味道很濃郁, 質感很有份量,旦味的確很厚, 旦糕很滑,因為cream 都幾多下, 如喜歡 cream 的食家都會好鐘意...我本人就好中意了不過都幾貴, $138 切到5件左右,對於一個蛋卷黎講都有d 貴.不過佢既包裝都做得很好,盒內也有放透氣乾冰.
味道很濃郁, 質感很有份量,
旦味的確很厚, 旦糕很滑,
因為cream 都幾多下,
如喜歡 cream 的食家都會好鐘意...我本人就好中意了
不過都幾貴, $138 切到5件左右,
對於一個蛋卷黎講都有d 貴.
不過佢既包裝都做得很好,
盒內也有放透氣乾冰.
2014-10-04 358 views
小妹是個抹茶控,所有抹茶的甜點都愛吃呀!最近東海堂推出了好幾款抹茶甜點才出了幾天,已經有好幾位朋友告訴小妹,甜點有多好吃呢~我當然要一試這甜點的滋味啦!今日剛巧在荔枝角做treatment,回家路上經過東海堂當然要買點來試試啦!晚飯後先試宇治抹茶紅豆杯樣子很漂亮~點點的紅豆配上胖嘟嘟的白玉及抹茶忌廉,外表很對板!!可是,匙子才叉下去就失望了...抹茶忌廉比較硬身,奶味濃但茶味淡胖嘟嘟的白玉亦只是只有外表而已,硬卜卜的,一點也沒有玉子平日的軟綿煙韌還好底下的抹茶奶凍頗為幼滑,雖然茶味不濃,但配著甜美的紅豆同食,都還可以... 隔天早上,就試了抹茶卷蛋卷蛋的樣子對板,氣孔綿密,忌廉也是滿滿的~這個卷蛋比抹茶杯做得好~蛋糕部份,入口鬆軟綿密,抹茶忌廉奶味濃但茶味也不淡,清淡美味!!雖然未算做得極好,以這個價位來說,也是不錯了!!最後用了一杯Matcha Latte 來配襯這抹茶卷蛋,這個早上,很滿足!
小妹是個抹茶控,所有抹茶的甜點都愛吃呀!
最近東海堂推出了好幾款抹茶甜點
才出了幾天,已經有好幾位朋友告訴小妹,甜點有多好吃呢~
我當然要一試這甜點的滋味啦!

今日剛巧在荔枝角做treatment,回家路上經過東海堂
當然要買點來試試啦!

晚飯後先試宇治抹茶紅豆杯
可是,匙子才叉下去就失望了...
抹茶忌廉比較硬身,奶味濃但茶味淡
宇治抹茶紅豆杯
宇治抹茶紅豆杯
隔天早上,就試了抹茶卷蛋
卷蛋的樣子對板,氣孔綿密,忌廉也是滿滿的~
這個卷蛋比抹茶杯做得好~
雖然未算做得極好,以這個價位來說,也是不錯了!!
2014-05-27
抹茶卷蛋
第一款~抹茶梳乎厘蛋糕這款芝士蛋糕分為抹茶慕絲、抹茶芝士、芝麻抹茶三層,可以聞到淡淡的抹茶香味,入口有相當濃郁的回甘味,不像許多坊間的抹茶蛋糕般偏甜。另外,質感較厚重,吃太多會覺得有點膩,所以小小一個蛋糕也夠4-5個朋友開心share。第二款~抹茶紅豆布丁這款布丁分為抹茶慕絲、抹茶布丁、紅豆三層,布丁上有白玉和蕨餅,整體配合非常不錯,尤其抹茶布丁的質感嫩滑得像乳酪般,令人不 禁一口接著一口停不了地吃,而且這款布丁的抹茶回甘味比芝士蛋糕更為濃郁,抹茶與紅豆的味道配搭更是完美。雖然這個布丁看起來只是小小一杯,但吃完也能感覺到飽足感。大推!!第三款~抹茶撻這款抹茶甜品說實在令人挺失望,外層的抹茶慕絲味道很淡,被内裡蛋糕和撻底的味道完全覆蓋了。而内裡只是普通的海綿蛋糕,沒有驚喜,平平無奇。唯一可取之處是底部的皮撻頗為香脆可口,與外層抹茶慕絲是不錯的配搭。但整體而言,此款不值一試。
第一款~抹茶梳乎厘蛋糕
第二款~抹茶紅豆布丁
第三款~抹茶撻
2014-08-12
2014-07-12 325 views
晚上做完treatment 後,發現有一張東海堂餅卡,咁就順道去換件餅吧~北海道牛乳芝士蛋糕是今晚的甜點啦~~蛋糕有三層面層鋪滿左碎白朱古力同薄薄嘅白朱古力片,因為只是很薄很薄的朱古力片,所以不會很甜~白朱古力片下是牛奶忌廉,口感幼滑而不膩,奶味香濃~中間是芝士蛋糕,芝味濃郁而且軟軟的,不會死實實,配著最底層的oreo餅底,脆脆的,口感豐富~食飽飽,很滿足呢~
北海道牛乳芝士蛋糕是今晚的甜點啦~~

蛋糕有三層

食飽飽,很滿足呢~
2014-04-11
北海道牛乳芝士蛋糕
入店內看看買咩麵包,俾我見到1款之前無乜點見過的 芝士棒 $10 (用報紙coupon,家庭裝麵包即減$2)芝士棒共5條, $8 非常抵食!!唔會好似條裝的芝士棒不斷出油+oily,軟林林~芝士濃度適中,唔會好「漏」,仲之100個yummy 希望下次再0係東海堂可以見到芝士棒啦,必買!!
入店內看看買咩麵包,俾我見到1款之前無乜點見過的
芝士棒 $10 (用報紙coupon,家庭裝麵包即減$2)
希望下次再0係東海堂可以見到芝士棒啦,必買!!

Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2014-06-22 262 views
公司有人請食散水餅,東海堂都係大家首選,雖然都係美心旗下西餅店,但大家都覺得東海堂高檔小小。其實散水餅可唔可以係中式糕點嘅呢???散水餅又係咩習俗呢??講反呢個士多啤梨卷,其實我未食佢之前我次次經過東海堂都會望佢幾眼,好期待大大啖咁食左佢,今次終於有機會,不過我諗我期望太高,士多啤梨蛋卷竟然冇士多啤梨味,cream唔香,無論蛋卷定入面粒士多啤梨都一樣冇香味。唔好食,相比上次試個粟子蛋卷味道相差太遠啦…比你咁靚咁吸引嘅外表呃左tim。失望……
散水餅又係咩習俗呢??
2014-06-13
  • 北海道牛乳芝士蛋糕
  • 粟子蛋卷
2014-06-07 484 views
今日是白色情人節呀~無論如何都要慶祝一下呀!今日做完treatment 之後經過東海堂,決定買個蛋糕回家慶祝一番紫薯蛋糕外表真的真的好靚呀!見到真的甜入心!面層是紫薯蓉,中間是朱古力蛋糕及紫薯忌廉相隔紫薯蓉軟滑香滑,薯味濃郁朱古力蛋糕略嫌粗糙,但配著紫薯忌廉,又剛好可以平衡到食完之後,好滿足呀!!!
今日是白色情人節呀~
無論如何都要慶祝一下呀!

紫薯蛋糕
外表真的真的好靚呀!見到真的甜入心!
面層是紫薯蓉,中間是朱古力蛋糕及紫薯忌廉相隔
紫薯蓉軟滑香滑,薯味濃郁
朱古力蛋糕略嫌粗糙,但配著紫薯忌廉,又剛好可以平衡到

食完之後,好滿足呀!!!
2014-03-14
Celebration
Valentine's Day
紫薯蛋糕
出新品, 仲要係抹茶味, 緊係要試試啦, 仲有另一款卷蛋都好吸引.濃厚‧宇治抹茶梳乎厘芝士蛋糕 ($98) 約5吋 : 蛋糕包裝很精緻亮麗, 切蛋糕時, 感覺好輕盈, 但比一般芝士蛋糕痴刀, 很難切得靚.茶味濃郁,所以不會太甜膩, 令整個梳乎厘芝士蛋糕很清新, 底部的是竹炭芝麻蛋糕, 芝麻味幾夾抹茶.

濃厚‧宇治抹茶梳乎厘芝士蛋糕 ($98) 約5吋 :

濃厚‧宇治抹茶梳乎厘芝士蛋糕
2014-05-11
濃厚‧宇治抹茶梳乎厘芝士蛋糕
2014-03-04 583 views
一直都幾欣賞東海堂的出品,因為價錢合價,水準穩定,今天經過,又買了三款作是日宵夜。士多啤梨卷: 士多啤梨香甜,忌廉又奶味但不夠滑,旦糕濕潤,不過甜,可以~~紅豆奶凍: 是日的最愛,奶凍又滑又夠奶味,沒有甜味...因為甜味交由下層的紅豆負責,紅豆蓉滿是紅豆的清甜,伴上奶凍同吃,剛好...讚。鮮芒果撻: 芒果鋪滿了TART面,很香甜,有濃濃的芒果味,中間有吉士醬和旦糕,又滑又甜美,底層的TART皮保持了鬆脆,三種口感,非常不錯,絶不比貴價店遜色。
紅豆奶凍

2014-03-10
5 Minutes (TakeAway)
$25 (Last Night Supper)
紅豆奶凍
2014-01-22 279 views
今日放lunch 行過東海堂,突然被廚櫃既一種「紫」吸引住。小妹並唔係紫色既愛好者,但就係被呢一隻紫吸引。原來係東海堂一個新產品 - 「戀上沖繩.100%紫薯」。雖然小妹唔係紫色既愛好者,但絕對係紫薯既忠實粉絲。所以決定買幾件新產品,做一個完美既下午茶先。沖繩戀薯撻 (hk$20)外形一睇就已經好吸引小妹了,顏色好搶眼好亮麗,份量都好足夠,絕對物超所值。首先先吃佢最頂部既紫薯,入口好實在,甜度好適中,係口中慢慢移動,會吃到一陣陣既紫薯香。真係層層有驚喜,沖繩戀薯撻有好多個層次,先係豐富既紫薯包住整個薯撻,再有一層朱古力海綿蛋糕。以為已經到底? 不是不是,再深深向下吃,就會見到一層薄薄既奶油,再下一層又會甩到朱古力海綿蛋糕。層次分明,口感好豐富,而且配搭既朱古力海綿蛋糕,都能夠同紫薯互相揮影,真係天作之盒。撻底更有一層朱古力,鬆脆,香口。真係好完美既一個甜品。沖繩紫薯卷 (hk$16)呢一件甜品我就覺得比較平凡,因為紫薯份量唔算多,反而覺得紫薯係配襯卷物既裝飾品,紫薯味道亦唔突出。反而被朱古力搶佐戲份。
沖繩戀薯撻 (hk$20)
沖繩戀薯撻
撻底更有一層朱古力,鬆脆,香口。真係好完美既一個甜品

沖繩紫薯卷 (hk$16)
沖繩紫薯卷
2014-01-21
TakeAway
$56 (Tea)
2013-10-01 61 views
同事牛一去咗公司就近的東海堂買個生日蛋糕賀吓佢,其實個人比較喜歡士多啤梨造型,因為士多啤梨造型是整條流心蛋糕系列扮得最似,好可愛,不過牛一同事喜歡紫色,所以就買咗流心巨峰提子蛋糕啦。荔枝角東海堂裝修後第一次光顧,原來包裝也變得有詩意了,藍天與白雲,HI-Class了,價錢都比以往漲了點。講番個流心巨峰提子蛋糕先,切的時候要非常小心,因為蛋糕半圓,而且軟軟的慕絲包圍著中層的話朱古力海棉蛋糕,朱古力海棉蛋糕下層就是流心的巨峰提子漿,technically 係一切開已經慢慢地流出來,同事們仲嫌我切得慢~哈哈~我喜歡整個蛋糕的味道不會太甜,甜中帶點微酸的巨峰提子味道,東海堂的海棉蛋糕一貫有水準的香軟,流心有數粒巨峰提子在裡頭,由於一個蛋糕分成8分,我太唔好彩,我個份沒有巨峰提子在裡頭。

2013-09-25
Celebration