2024-09-12 314 views
💗 我自己非常推薦海鮮炒飯非常之有泰國嘅風味,不會太過辣仲好有鍋氣!同埋兩個人一齊分享食剛剛好!如果想叫一個炒飯就極之推薦大家去試試😆🥬馬拉盞通菜都是其中一個值得推薦嘅,佢有分三隻味飛天就是辣的,馬拉盞或者蒜蓉就係不辣,咁就如果食辣同唔辣嘅朋友仔都可以嘗試🥰炒通茶係每次食泰國菜,必食嘅菜式之一。🤤椒鹽軟殼蟹,大概就有四塊炸蟹左右,炒得好有蟹味,但好多朋友仔一齊可以叫多兩份分享一齊食。🍢串燒沙嗲好抵食喔,一碟有6個串燒夠曬爆,肉都大塊值得叫一份試埋,多沙嗲醬配合非常入味😸😆最好叫返杯泰式奶茶食呢餐飯就非常之完美了!菜式:馬拉盞通菜 🥬hkd 68 辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 🍤hkd 68 椒鹽軟殼蟹 hkd $108 串燒沙嗲(豬肉🥩、雞肉各一半)hkd 88 泰式奶茶 🧋 hkd 25

😆最好叫返杯泰式奶茶食呢餐飯就非常之完美了!

菜式:馬拉盞通菜 🥬hkd 68
辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 🍤hkd 68
椒鹽軟殼蟹 hkd $108
串燒沙嗲(豬肉🥩、雞肉各一半)hkd 88
泰式奶茶 🧋 hkd 25
📍 阿來泰式地道風味 (旺角)旺角通菜街97號地舖👉 泰式肉碎生菜包💰88😋😋😋😋.8/5生菜包肉碎鮮嫩,搭配香料,口感層次豐富。生菜的清脆與肉碎的香味相得益彰,既清爽又滿足,是一道輕盈的開胃菜👉 泰式鐵板蠔仔蛋💰98😋😋😋😋.9/5鐵板蠔仔蛋外焦里嫩,蠔仔的鮮甜與蛋香完美融合,每一口都帶來海洋的味道。淋上特製醬汁,更加提味👉 阿來海南雞飯💰58😋😋😋😋.8/5海南雞飯以其簡約而不簡單的魅力吸引著食客。雞肉嫩滑,配上香滑的雞油飯,搭配特製的辣椒醬,讓人欲罷不能,猶如回到了泰國的街頭呢👉 豬頸肉炒橄菜苗💰78😋😋😋😋.6/5豬頸肉鮮嫩多汁,橄菜苗的清脆口感增添了健康感。調味適中,簡單卻充滿家常味回頭: yesyesyes,阿來泰式地道風味餐廳,無論從味道還是擺盤上,都展現了泰式料理的精髓,值得一試👍🏻👍🏻😋
📍 阿來泰式地道風味 (旺角)
旺角通菜街97號地舖

👉 豬頸肉炒橄菜苗
💰78
😋😋😋😋.6/5

2024-09-03 364 views
身為泰菜愛好者,食過唔少既泰國餐廳,呢間位於旺角既阿萊,係我食過既泰國餐廳入面既TOP3,想食泰菜又想就腳,我都會揀呢間。泰式炒金邊粉,豐富既蛋香,配上鮮味的海鮮和香脆的豆芽,酸酸甜甜既醬汁,剛好能突出食材的新鮮感,每吃上一口就讓人感受到濃厚的泰國風情。冬蔭功湯絕對是這次用餐的亮點,湯底酸辣適中,蝦肉好夾口新鮮,香茅和檸檬葉的香氣撲鼻而來,落左椰漿令個湯好濃郁,一口接一口,十分開胃。炒飛天通菜則是清新爽口,搭配蒜蓉同獨特香料的香氣,讓這道菜品更添風味。通菜的脆感和醬汁的調和,讓人感到十分滿足。泰式炸蝦餅,外酥內彈牙,新鮮的蝦肉炸到香脆,搭配甜辣醬更是絕配。整體而言,這頓泰式餐點充滿層次感,讓人回味無窮。
2024-08-28
  • 冬蔭功湯
太耐冇去泰國 好想食啲泰國野 (⌯¤̴̶̷̀ㅅ¤̴̶̷̀⌯) 咁啱喺旺角搵間開業𝟠年既泰國菜食下先⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ 冬陰功湯(小) $𝟟𝟠材料多 有三隻蝦好多菇同蕃茄仔 ᵔ⤙ᵔ 味道濃郁椒鹽軟殼蟹 $𝟙𝟘𝟠店家有幫手斬件 總共有兩隻軟殼蟹 所以𝟚變𝟜 食得方便 啲配菜多 ’▾‘ 我同男朋友都爭住食辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 $𝟞𝟠一個足料炒飯$𝟞𝟠 都幾抵 有蟹柳蜆肉魷魚仲有蝦 又辣又香 真係想食多幾啖(⌯¤̴̶̷̀ᴗ¤̴̶̷́⌯︎)✧ 馬拉盞炒通菜 $𝟞𝟠好香既炒通菜 仲有好多小蝦米 ̵͈̑ᴗ˂̵͈̑ 一粒小蝦米都唔可以放過!龍眼冰 $𝟚𝟝唔算太甜 仲有龍眼肉可以食免費甜品 ⸌☻ັ⸍꙳ 只要有𝓖𝓸𝓸𝓰𝓵𝓮評分 就有免費甜品食有紅豆糕同埋西米糕 兩款都好食 為呢餐飯劃上完美句號♡ ྀི

咁啱喺旺角搵間開業𝟠年既泰國菜食下先

免費甜品 ⸌☻ັ⸍꙳
只要有𝓖𝓸𝓸𝓰𝓵𝓮評分 就有免費甜品
1939 views
2024-08-31 258 views
Tucked away in the bustling streets of Mong Kok lies a hidden gem of a restaurant that locals swear by. Despite its unassuming facade, this little hole-in-the-wall eatery serving authentic Thai cuisine is a true culinary paradise.From the moment you step inside, the aroma of exotic spices and herbs fills the air, setting the stage for a dining experience like no other. The place may be small, but it exudes a vibrant energy that is infectious. It's no wonder why it's always buzzing with diners ea

From the moment you step inside, the aroma of exotic spices and herbs fills the air, setting the stage for a dining experience like no other. The place may be small, but it exudes a vibrant energy that is infectious. It's no wonder why it's always buzzing with diners eager to feast on the delectable offerings.

And oh, the food! Each dish is a masterpiece, bursting with bold flavors and fresh ingredients that transport your taste buds straight to the streets of Bangkok. From fragrant curries to fiery stir-fries, every bite is a celebration of Thailand's rich culinary heritage. The young coconut and Thai ice tea were amazing.

I had the pleasure of dining at this hidden gem recently, and I must say, the food did not disappoint. In fact, it exceeded all my expectations. Every dish was a symphony of flavors, perfectly balanced and utterly delicious. It's no wonder why this place is always packed with satisfied customers.

If you find yourself in Mong Kok craving authentic Thai cuisine, do yourself a favor and seek out this little hole-in-the-wall restaurant. Trust me, it's worth the hunt. Your taste buds will thank you for the unforgettable culinary journey that awaits at this true hidden gem in the heart of the city.
Type of Meal
Dinner
  • 串燒沙嗲
2024-08-30 343 views
今天去了旺角一間泰式餐廳叫阿來泰式地道風味,有分上下二層,設有多張木枱我地叫了二人餐(B)$378泰式海南鷄🐔雞肉肉質柔嫩,口感鮮美,搭配油飯更相得益彰😋燒豬頸肉🐷燒豬頸肉外脆內嫩,鹹甜適中☺生蝦刺身🦐生蝦刺身鮮甜,口感滑嫩😚泰式肉碎生菜包🐷爽脆生菜包住鮮香的碎肉,正好平衡肉的油脂感😛椰汁三色冰🍹椰汁三色冰的味道清新可口,椰漿的濃郁和水果的鮮甜相互交融,清爽又不膩口😙鹹檬七🥤鹹檸檬的味道獨特,酸酸鹹鹹,與七喜的甜味和氣泡感結合🙂整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4/5🎇阿來泰式地道風味🎈旺角通菜街97號地舖

我地叫了二人餐(B)$378
泰式海南鷄🐔
雞肉肉質柔嫩,口感鮮美,搭配油飯更相得益彰😋

燒豬頸肉🐷
燒豬頸肉外脆內嫩,鹹甜適中☺

生蝦刺身🦐
生蝦刺身鮮甜,口感滑嫩😚

泰式肉碎生菜包🐷
爽脆生菜包住鮮香的碎肉,正好平衡肉的油脂感😛

椰汁三色冰🍹

鹹檬七🥤
鹹檸檬的味道獨特,酸酸鹹鹹,與七喜的甜味和氣泡感結合🙂

整體得分: 4.5/5
味道: 4.5/5
環境: 4/5

🎇阿來泰式地道風味
🎈旺角通菜街97號地舖

2024-08-21 431 views
之前喺隔離撘小巴收工返屋企,見到成日好多人排隊堂食同外賣,終於搵到日去試嚇‼️二人餐C ($378)🩵鮮蝦冬蔭功湯⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️唔算好辣,充滿茄香❣️啲料多到超級誇張,2人餐有三隻蝦大大隻😱🤍泰式炸蝦餅炸到卜卜脆😋蝦肉爽口蝦牙🍤酸酸甜甜好開胃🤤🩵青咖喱(雞、牛、豬或雜菜)唔係好食得辣,員工好好俾我哋轉做黃咖哩雞肉🥹個餐包白飯或油飯2碗,如果轉蒜茸包加$10,識食緊係食油飯再加份蒜茸包‼️咖喱好大碗到可以3個大人食🫨咖喱超香椰香味🥥雞肉份量好多👍🏻🤍飛天通菜夠曬鑊氣🔥香辣惹味之餘,通菜夠新鮮,食落好爽口😚🩵飲品2杯好耐無飲過三色冰,依家好似愈來愈少見🥲冰甜香甜好消暑☀️奶茶充滿獨特嘅泰國茶香🇹🇭雖然話就話2人餐,但真係食到勁飽,3個人食加多個菜就真係差唔多🤣

二人餐C ($378)
🩵鮮蝦冬蔭功湯
⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️

🤍泰式炸蝦餅
炸到卜卜脆😋蝦肉爽口蝦牙🍤酸酸甜甜好開胃🤤

🩵青咖喱(雞、牛、豬或雜菜)

🤍飛天通菜
夠曬鑊氣🔥香辣惹味之餘,通菜夠新鮮,食落好爽口😚

🩵飲品2杯

飛天炒通菜:炒通菜一上到嚟已經好香,如果你鍾意食蒜頭一定啱晒!😍通菜爽脆,炒得恰到好處,加埋啲辣辣地嘅醬料,食落真係好過癮!😃生菜肉碎包:生菜肉碎包呢一道菜,清新嘅生菜包裹住香嫩肉碎,一口咬落,清脆爽口,我個人就唔係太鍾意食太過瘦嘅肉碎😆,呢個生菜肉碎包啲肥豬肉恰到好處,食落又唔會過分油膩,如果下次嚟一定會再嗌!😆大蝦炒金邊粉:大蝦炒金邊粉,大蝦新鮮彈牙,金邊粉滑溜入味👏🏻。炒得恰到好處,香氣撲鼻,一試難忘,絕對推薦!同埋金邊粉唔會黐埋一舊,炒到條條分明真係好難得☺️最後每人都係俾咗百零蚊左右,真係好抵食!
飛天炒通菜:

生菜肉碎包:

大蝦炒金邊粉:

最後每人都係俾咗百零蚊左右,真係好抵食!
平民泰式之《阿來泰式地道風味》位置方便,地鐵站一出行一分鐘就已經到啦😉,地方雖小,但食物絕對好食,金柚子鮮蝦沙律:相當多柚子,甜甜酸酸嘅味道特別開胃,鮮蝦非常新鮮😊,燒豬頸肉:燒得剛剛好,唔會太燶,厚度適中,份量十足,而餐廳提供嘅酸辣醬料,亦都提供左唔同嘅風味比客人👍🏻,泰式鐵板蠔仔蛋:鑊氣夠,蠔仔同蛋既份量都好多,我認為係屬於三人嘅份量😁,值得一讚係油唔會太多,食完之後唔會覺得太油膩既感覺👍🏻,泰式香芒蟹肉炒飯:蟹肉份量好多,加上唔同嘅配菜,例如蛋、蔥花等等,每一啖都有不同層次口感😊,飲品:椰青 & 泰式奶茶椰青非常新鮮清新,泰式奶茶好有泰國嘅風味,重點係唔會好甜,易入口😆,總結:相當平民既泰國菜,菜式好有鑊氣,沙律及小食非常到位,加上位置非常方便,絕對值得推介畀鍾意食泰國嘢嘅朋友😋。
平民泰式之《阿來泰式地道風味》

金柚子鮮蝦沙律:
相當多柚子,甜甜酸酸嘅味道特別開胃,鮮蝦非常新鮮😊,

燒豬頸肉:

2024-08-15
Type of Meal
Dinner
2024-08-16 394 views
在旺角經過這間泰國餐廳見到有好出名的火山排骨,聽得多卻未試過,就入店嘗一下,味道的確好贊👍🏻!菠蘿飯金黃色的菠蘿散發著陣陣清甜的香氣,融入到整碗米飯之中,飯粒表面泛著誘人的金黃色,有誘人的香煎蛋,香腸和臘肉的鹹香,配上肉鬆,與酸甜的菠蘿交織,口感層次豐富,每口都令人回味無窮,忍不住想再吃一口!泰式金不換香辣肉片炒河熱氣騰騰的河粉比普通河粉大片和透明,肉片也是好大片,所以更加吸味香濃,Q彈有勁,搭配細玉米苗,蘿蔔,草菇,辣椒,青菜,層次豐富,無疑是一道集香、辣、鮮、嫩於一體的泰式美饌!泰式火山排骨幾條長排骨組合為火山的造型,咬下第一口,肉質軟嫩鮮美,汁水橫流,香辣的青椒汁包裹住排骨,在口中化開,酸辣的味道為整個菜餚增添了層次。西米糕表面一層厚身的光滑柔順的椰奶,散發著淡雅的椰香,下層軟糯Q彈的白色西米露,兩種質地和口感的交織,冰涼順滑!酸辣鳳爪沙律鳳爪比較軟嫩,醬汁好入味,酸甜辣爽,仲有洋蔥生菜清新爽口,完美地中和了鳳爪的油膩感!

菠蘿飯

泰式金不換香辣肉片炒河

泰式火山排骨

西米糕

酸辣鳳爪沙律

2024-08-13 462 views
中午時分約咗三五知己到旺角食嘢。 揀咗間泰國菜,原來呢間餐廳係之前我哋有食過㗎喎,到今時今日都屹立不到,覺得十分開心。午市套餐55蚊起,我最推介嘅呢就係泰式炒河粉呀。因為呢佢用嘅河粉係寬身河粉,非常香口彈牙。另外,我見到其他人嗌到冬陰功泡飯都非常之吸引。我哋都嗌咗份菠蘿炒飯,份量非常之大,海鮮有蝦仁,蟹柳,魷魚,仲有菠蘿。 今時今日喺旺角食到呢個價錢呢個質素呢都唔錯。 炸蝦餅馬拉盞炒椰菜苗泰式生菜包因為我哋傾好耐計呀,幾好坐。最後, 係我最愛既芒果糯米飯成隻芒果啲肉都喺曬度呀,飯呢十分之軟淋,加埋香噴噴嘅椰汁。呢我哋呢都覺得十分之滿足呀食到。椰青脆爆華田飲品
中午時分約咗三五知己到旺角食嘢。

午市套餐55蚊起,我最推介嘅呢就係泰式炒河粉呀。

因為呢佢用嘅河粉係寬身河粉,非常香口彈牙。

另外,我見到其他人嗌到冬陰功泡飯都非常之吸引。

今時今日喺旺角食到呢個價錢呢個質素呢都唔錯。

炸蝦餅

馬拉盞炒椰菜苗

泰式生菜包

因為我哋傾好耐計呀,幾好坐。

最後, 係我最愛既芒果糯米飯

成隻芒果啲肉都喺曬度呀,飯呢十分之軟淋,加埋香噴噴嘅椰汁。

呢我哋呢都覺得十分之滿足呀食到。

椰青

脆爆華田飲品

回頭度🍪7/10|人均消費💰~$100-150-🤍泰皇咖喱火山軟殼蟹法包 $158軟殼蟹好脆身 又大隻🦀咖喱都煮得好香🥘點法包好惹味🥖🤤仲帶微微嘅椰香🥥味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍串燒沙嗲(豬雞各三串)$88沙嗲汁好夠多 舖滿哂啲肉😍但啲肉有啲鞋🥲味道🌕🌕🌕🌗🌑-🤍泰式鮮蝦炒金邊粉 $68好大份都炒得香嘅🤩但啲蝦冇咩蝦味 份量又少🥲味道🌕🌕🌕🌑🌑-🤍馬拉盞炒通菜 $68正正常常😂味道🌕🌕🌕🌗🌑-整體味道🌕🌕🌕🌗🌑抵食🌕🌕🌕🌗🌑
回頭度🍪7/10|人均消費💰~$100-150
泰皇咖喱火山軟殼蟹法包
串燒沙嗲
馬拉盞炒通菜
2024-08-10 364 views
平時去開通菜街食lunch,但未試過呢間泰國菜,有個friend力推呢度嘅芒果糯米飯,就過嚟試一試。泰式鐵板蠔仔蛋蠔仔蛋有超多粒蠔仔,而蠔仔亦比想像中大隻飽滿,完全冇腥味,啲蛋又唔會完全煮到熟晒,仲好滑,呢款鐵板蠔仔蛋好有驚喜。辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯原本以為辣椒膏會好辣,點知唔係,對於辣椒愛好者嚟講有啲失望。不過個辣椒糕係幫到個海鮮炒飯提味,份量夠晒大,入面都有齊蝦、魷魚仔,口感幾豐富。泰式咖喱炒大蝦總共共有七至八隻大蝦,但佢咖喱汁太多,唔係好食到蝦嘅味道,不過啲咖喱汁配埋飯食就好正。大蝦未至於好新鮮,但唔會霉,仲keep到有啲彈牙。芒果糯米飯特登為咗個芒果糯米飯嚟,果然冇失望。芒果超甜,糯米飯夠黏口,配埋個唔太甜嘅椰漿,好似係泰國食嘅芒果糯米飯咁🤤原來佢午餐都好抵,$50至$60,見隔籬枱食啲份量都好多,下次又多一個食晏嘅地方啦

泰式鐵板蠔仔蛋

辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯

泰式咖喱炒大蝦

芒果糯米飯

2024-07-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
  • 芒果糯米飯
  • 泰式鐵板蠔仔蛋
  • 辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯
2024-08-05 396 views
係先達附近行街 搵到呢間泰國野 人來人往 好似唔錯 試一試泰式火山排骨擺盤勁靚既排骨 仲有不少蔥花芫荽醬汁係排骨上 味道酸酸甜甜 好得意😊目測都有6-7條骨每條骨都啖啖肉 最鍾意咬到條骨乾乾淨淨😂炒通菜蒜茸有幾款炒通菜(馬拉盞/飛天辣椒/蒜蓉) 今次就擇蒜蓉炒 滿滿既蒜頭係菜上 炒得勁香蒜味😻菜又新鮮 條條都食到索索聲!海南雞例牌海南雞例牌黎講份量都算多 每件雞都啖啖肉 仲要去左骨!肉質勁滑 點埋個秘製泰式辣醬 一流青檸梳打好解渴既青檸soda, 帶點酸味椰青好清甜嘅椰青水
係先達附近行街 搵到呢間泰國野 人來人往 好似唔錯 試一試

泰式火山排骨

炒通菜蒜茸

海南雞例牌

青檸梳打
好解渴既青檸soda, 帶點酸味

椰青
好清甜嘅椰青水

2024-08-04 351 views
🐟冬陰功烏頭新鮮原條烏頭肉質彈嫩,保留了魚肉原有的鮮甜味。濃郁香料湯頭以冬陰功為基底,加入多種泰式香料調味,湯汁酸辣順口。結合酸甜的青柚、香菜、辣椒等配料,層次豐富,突出了泰式風味。整體口感清新爽口,讓人回味無窮。🐮牛肉炒粉絲分量十足的牛肉塊肉質軟嫩多汁,搭配脆嫩的粉絲和爽脆的蔬菜配料,口感層次豐富。辣椒、蒜蓉等調味料賦予了菜式濃郁的香氣和微辣感,令人食欲大開。蛋液的加入為整體添加了鮮美的口感,讓這道菜層次豐富,滿足味蕾。🥗飛天炒通菜新鮮通菜炒制後保持了爽脆的口感,搭配蒜蓉、辣椒等調味料,有著微辣爽口的風味。菜品色澤翠綠,清脆爽口,清新爽口。簡單的烹飪方式突出了食材本身的鮮甜,適合作為清爽的開胃菜。🥭芒果糯米飯糯米飯粒粒分明,Q彈帶勁。芒果塊果肉飽滿多汁,搭配黏稠的椰奶醬料,酸甜可口。整體口感香濃綿密,微甜不膩。這道甜品外表清新,內裏卻有層次豐富的香甜滋味,回味無窮。#阿來泰式地道風味 #阿來 #旺角美食 #泰國菜

🐟冬陰功烏頭

🐮牛肉炒粉絲