2020-06-03 1417 views
油麻地區想食平靚正地道泰菜, 想起廣華街嘅《阿來東南亞風味》。二人餐$228這裏的海南雞特別美味, 一於點選2人餐, 真係抵食,兩款小菜,一款小食,仲有油飯, 飲品~《海南雞例牌》唔係雞髀嘅部位都非常嫩滑, 雞皮好爽唔會有好多肥膏👍, 雞味濃, 再蘸上秘製嘅海南雞汁, 味道提升更惹味! 油飯都幾大碗, 粒粒甘香爽身而不油膩。《炒通菜》夠鑊氣,份量足, 加入了泰式豆醬, 特別香濃惹味, 還有蒜,辣椒爆炒, 適合重口味一族,下飯一流!《鹹蛋黃雞翼》沾上薄薄的鹹蛋黃同炸,入囗充滿 濃濃的鹹蛋香, 口感鬆化, 雞翼開邊, 外脆裏面夠juicy ,味道鹹香! 回味!椰汁三色冰好香嘅椰汁味,夠天然, 唔会充滿糖水嘅甜~ 炎夏解渴解辣之選!咸檸七, 非常推介。二人餐特飲也不需要加$, 而且冇加一, 招呼都唔差, 會想再來的餐廳。

二人餐$228

椰汁三色冰

咸檸七, 非常推介。

2020-05-26 76 views
今日去左食泰國菜,兩個人簡單叫左幾款食物。海南雞 例牌$78叫左份例牌,估唔到份量有咁多!雞髀位超嫩滑,雞胸位都唔會好乾。海南雞皮爽肉滑,配埋黑豉油、薑蓉一齊食,正。睇相都見到有幾滑!泰式生蝦刺身生蝦一份有六隻,生蝦經過冰鎮之後,肉質緊緻而富彈性, 味道鮮美,口感爽脆!食既時候一定要配埋生蒜、辣椒同埋個醬汁, 咁食不但可以殺菌,仲可以有助帶出蝦肉的鮮味!馬拉盞炒椰菜苗泰國菜必食,馬拉盞帶微辣,香口惹味!仲要飲返個椰青!青檸梳打都係泰國菜一定要飲!
今日去左食泰國菜,兩個人簡單叫左幾款食物。

海南雞 例牌$78
叫左份例牌,估唔到份量有咁多!
雞髀位超嫩滑,雞胸位都唔會好乾。
海南雞皮爽肉滑,配埋黑豉油、薑蓉一齊食,正。

睇相都見到有幾滑!

泰式生蝦刺身

馬拉盞炒椰菜苗
泰國菜必食,馬拉盞帶微辣,香口惹味!

仲要飲返個椰青!

青檸梳打都係泰國菜一定要飲!

如果很想吃泰國菜 覺得去九龍城又很遠力推這家店 地點非常就腳 交通又方便重點全部菜都不是很貴 好抵食😍物超所值!!會再來泰式酸辣無骨頭鳳爪沙律🥗這個帶點微辣卻不是很酸 整體來說 鳳爪還是很入味的沙律部分食落去都係好新鮮嘅🍍菠蘿炒飯:份量很足 ,配料也是很足夠 ,菠蘿酸酸甜甜 好開胃 而且味道不會太濃 飯粒炒的好夠火候🤗🐷豬頸肉金邊粉冬陰功湯不會太辣 偏向奶香味 但係又不會吃多了很膩 金邊粉 不會太林 啱啱好👍阿來金磚豆腐內脆外軟 豆腐入口即溶 超級滑😻🥚蛋黃雞翅 雞翅非常酥脆,蛋黃慢慢在嘴裡融化,不會很鹹 味道剛剛好 用來送飯真係超級好味😋又多一間可以經常去聚會食飯嘅地方啦🥰
如果很想吃泰國菜 覺得去九龍城又很遠

🍍菠蘿炒飯:

🐷豬頸肉金邊粉

內脆外軟 豆腐入口即溶 超級滑😻

🥚蛋黃雞翅
雞翅非常酥脆,蛋黃慢慢在嘴裡融化,
不會很鹹 味道剛剛好 用來送飯真係超級好味😋

又多一間可以經常去聚會食飯嘅地方啦🥰
  • 星馬蛋黃雞翼
2020-05-23 75 views
週六對自己好啲,去咗美容院做spa,做玫瑰香薰按摩。做完就去咗附近嘅廣華街阿來東南亞風味醫肚。下午茶時段來到有空位,唔使等位真開心。呢度主打泰國菜,但價錢比其他泰國餐館更優惠。 我哋一人一個椰青,金柚鮮蝦沙律,同海南雞飯,加十蚊轉咗雞髀肉。飲住椰青,新鮮清甜,有種真係去咗泰國放假嘅感覺。海南雞飯係我嘅最愛,雞髀肉超滑嫩,啖啖肉真係滋味。最好食都係個甜品芒果糯米飯,因為我好鍾意食呢個甜品,所以每次食完都覺得好開心。而且呢度嘅水準好高,芒果夠甜,糯米飯軟糯。

飲住椰青,新鮮清甜,有種真係去咗泰國放假嘅感覺。

海南雞飯係我嘅最愛,雞髀肉超滑嫩,啖啖肉真係滋味。

2020-05-23
2020-05-22 47 views
呢間係廣華街既泰國菜, 價錢相當街坊!! 唔怪得平日都KEEP住滿場!! 抵食又好多選擇!!我地叫左1個青咖喱牛肉配薄餅, 都係$88咋! 薄餅牛油香好足, 而且熱辣辣, 配埋咖哩汁真係超正!青咖喱味道都好香, 唔會太辣, 同埋好多料, 有豆角, 波波茄子等等, 好有泰國風味!!另外仲叫左海南雞飯, 好似50幾蚊, 只係LUNCH既價錢,. 油飯一粒粒好大碟, SHARE都唔錯, 唔會好軟身, 雞肉無骨又滑, 真係好好食!飛天炒椰菜苗都幾好食, 不過呢個有D辣XD最後推介埋芒果燸米飯, 難得既熱辣辣有誠意之作!讚
呢間係廣華街既泰國菜, 價錢相當街坊!!
唔怪得平日都KEEP住滿場!! 抵食又好多選擇!!

飛天炒椰菜苗都幾好食, 不過呢個有D辣XD

最後推介埋芒果燸米飯, 難得既熱辣辣有誠意之作!讚

2020-05-21 41 views
今日來到旺角,晚餐選擇了食阿來東南亞風味泰菜。餐廳裝修明亮整潔,正播放著一些懷舊歌曲。香茅鹽燒鰂魚$138鹽燒鰂魚面上見到還有鹽被燒過的痕跡,打開面上的魚皮,一陣的熱氣冒出,還是剛剛燒好就出來呢。鰂魚肉質嫩滑,點上秘製的酸甜醬汁,尤其美味。香葉辣椒肉碎煎蛋拌白飯$56上枱最顯眼的,當然是面上的太陽蛋,蛋邊帶點脆,蛋黃流心。肉碎裡面有辣椒、香葉、洋蔥及芫茜蔥…等,令肉碎很入味又有配料的香,與蛋拌著飯食,尤其美味。飛天通菜$58飛天通菜面上有少少炸蒜粒,裡面有很多豆板醬及辣椒,食落隻是微辣,比平時食開的炒通菜多了一重重的泰式味道。可樂食泰菜,再配上冰凍的可樂,感覺更美味也。

今日來到旺角,晚餐選擇了食阿來東南亞風味泰菜。

餐廳裝修明亮整潔,正播放著一些懷舊歌曲。

香茅鹽燒鰂魚$138
鰂魚肉質嫩滑,點上秘製的酸甜醬汁,尤其美味。

香葉辣椒肉碎煎蛋拌白飯$56
上枱最顯眼的,當然是面上的太陽蛋,蛋邊帶點脆,蛋黃流心。

飛天通菜$58
比平時食開的炒通菜多了一重重的泰式味道。

可樂
食泰菜,再配上冰凍的可樂,感覺更美味也。

2020-05-18 1085 views
餐廳環雖然沒有豪華的裝修, 光猛企理, 食物質素不錯 ,價錢親民。二人套餐$228豬髀肉(例牌)豬髀肉外貌油光亮麗 , 豬皮彈牙緊緻 , 豬肉嫩滑, 十分入味, 充滿骨膠原 , 女士恩物 ,沾上泰式醬汁, 更加惹味,平時唔食豬皮的我都食埋了。蛋黃雞翼單骨雞翼外表炸至非常酥脆,咬下去“吱嚓”聲,內裡多汁嫰滑,表面被鹹蛋黃醬汁包裹著, 鹹香好惹味,令雞翼更加誘人,吃完滋味得舔舔手指上的鹹蛋黃醬汁! 蒜蓉通菜蒜蓉通菜火候控制剛好,好有鑊氣,通菜翠綠爽甜 , 還散發出陣陣蒜香, 拌飯一流。油飯兩碗金黃色的油飯, 入口帶有香 香雞油味, 香軟可口。椰汁三色冰兩杯椰汁三色冰, 冰爽蜜甜, 配上顏色艷麗的丸子和粉條, 煙煙靭靭 , 增加口感 , 椰汁迷人細膩,甜度不會隨冰溶化而減退, 十分欣賞。芒果糯米飯$58雪白的糯米飯, 被倒上香稠 椰汁, 香甜誘人, 糯米飯入口黏糯煙韌 ,與熟透多汁、金黃色芒果肉, 一起享用 ,令人忘不了, 泰式人氣甜品,完美作結。

二人套餐$228

豬髀肉(例牌)

蛋黃雞翼

蒜蓉通菜

油飯兩碗
金黃色的油飯, 入口帶有香 香雞油味, 香軟可口。

椰汁三色冰兩杯

芒果糯米飯$58

2020-05-17 39 views
油麻地旺角這一帶素來也是美食林立,刺身火鍋放題到處都有,如果想吃泰國菜,必定要來這間阿來東南亞風味。晚飯時間來到,人山人海,當然要排一下隊等候。生蝦刺身看到二人餐裡面有我最喜愛的生蝦刺身,當然必點,新鮮大蝦剝殼開邊後放在冰凍的碟上,配一片蒜一小件辣椒,刺激味蕾之餘也能感受到生蝦之爽甜。椰青朋友最愛喝椰青水,冰凍的椰青清甜又解渴,是夏日消暑良品。青檸梳打用了最常見的玻璃樽裝泰式梳打水,清新美味又健康。生菜包份量十足的豬肉碎混入了多種香料,提昇了層次感,令味道不會太單調,用新鮮生菜包裹,外脆內香。泰式豬脾泰式豬脾肉肉嫩味濃,醃得入味之餘又不失口感,點一些泰式辣醬,味道更佳。油飯米飯粒粒分明,乾爽不黏,香口之餘又不會太油膩。
晚飯時間來到,人山人海,當然要排一下隊等候。
生蝦刺身

椰青
朋友最愛喝椰青水,冰凍的椰青清甜又解渴,是夏日消暑良品。
青檸梳打
用了最常見的玻璃樽裝泰式梳打水,清新美味又健康。

生菜包
泰式豬脾
油飯
米飯粒粒分明,乾爽不黏,香口之餘又不會太油膩。
2020-05-16 51 views
有朋友剛轉新工話附近有間泰菜好正,好食夾大件,今日即刻過去試試,果然有驚喜🤠🤠店內茶餐廳格局,有卡位和圓枱,冷氣充足🧏‍♀️餐牌選擇豐富,分類清晰。青咖哩雞飯~不算太辣,雞肉鮮嫩加上泰國茄子好match😎😎蒜蓉包~必點推介,蒜蓉醬塗滿成塊包,焗得香脆,再沾咖哩汁簡直一流🤤🤤飛天通菜~每條菜都充滿蒜香豆豉味,有少少辣,完全冇得輸😚😚鮮蝦金邊粉~用蛋皮網包住,賣相一流,內裡材料豐富,大大粒蝦,爽口彈牙,金邊粉條條分明,配上青檸汁,酸酸甜甜🥰🥰🥰蒜蓉牛油雞翼~一碟6隻大大雞翼,外皮香脆,肉質juice,加上蒜粒香䓤一齊食真係停唔到口😊😊5樣食物+2杯咸檸7,只係$281已經攬住個肚,今時今日仲可以去邊度揾吖,下次再黎試冬陰公先💯💯

店內茶餐廳格局,有卡位和圓枱,冷氣充足
🧏‍♀️餐牌選擇豐富,分類清晰。

青咖哩雞飯~不算太辣,雞肉鮮嫩加上泰國茄子好match😎😎
青咖哩雞飯

蒜蓉包

飛天通菜~每條菜都充滿蒜香豆豉味,有少少辣,完全冇得輸😚😚
飛天通菜

泰式鮮蝦金邊粉

牛油蒜蓉雞翼

2020-05-15
$140 (Dinner)
蒜蓉包
飛天通菜
泰式鮮蝦金邊粉
牛油蒜蓉雞翼
2020-05-14 37 views
疫情關係,太耐無外出食飯啦!天氣又熱,所以就去食泰國菜,因為想飲青檸梳打啦😂😂😂我們點了2人餐,份量十足!最出色一定係生菜包,肉碎很多,炒得很香,我們夾埋蒜蓉包一齊食! 估唔到都好夾,好似食緊pizza泰式生蝦,蝦夠大隻又甜,肉質爽口,二人餐可以有6隻份量,出手大方,配上蒜頭🧄辣椒🌶️青醬,清新海南雞,份量十足,可惜雞有啲肥,所以食得多會覺得油膩,不過有醬料令味道可以fresh d 泰菜必點飲品青檸梳打,清新感不用多解釋吧

我們點了2人餐,份量十足!

泰菜必點飲品青檸梳打,清新感不用多解釋吧
Type of Meal
Dinner
剛放寬了限聚令,今天旺角人氣明顯回升了,這才是從前熟識的香港景像。少了些自由行,換來較舒服的逛街環境😉。位於廣華街的這食店,較大街易搵位。食物質數不錯,吃東南亞菜,少有的不加一!金磚豆腐$68外皮很鬆酥,裡邊嫩滑,熱燙燙,先嘗一口,再蘸點泰國甜辣醬,!馬拉盞炒通菜 $58濃濃的馬拉盞,蒜粒與乾葱,還有碎蝦米仔,料頭用料足,鹹香惹味嫩嫩的通菜,好味!主角出場:軟殼蟹火山包 $138濃濃黃咖哩汁加了雞蛋變得更濃稠香滑,甜而不辣的咖哩香,用來送包,查實送白飯或薄餅吃同樣好味道。這個焗脆豬仔大包注滿濃汁,快口吃也未失脆包的口感;連殼吃的軟殼蟹,蘸點汁吃香濃,不點便脆香吃😋。❮椰青❯$35清甜又夠凍,熟透椰肉,嫩滑解膩消熱。

金磚豆腐$68

外皮很鬆酥,裡邊嫩滑,熱燙燙,先嘗一口,再蘸點泰國甜辣醬,

馬拉盞炒通菜 $58

主角出場:軟殼蟹火山包 $138

❮椰青❯$35

清甜又夠凍,熟透椰肉,嫩滑解膩消熱。

2020-05-09
2020-05-08 59 views
聽講呢間泰國菜好多人食,想食咗好耐咖啦,今日決定試一試!!果然冇令我失望,好足料好抵食🤩👍🏻.秘製炒大蝦🍤 $148呢個大蝦好正,首先啲蝦夠大隻,蝦膏超多,好入味!而且份量超足,起碼都有7-8隻大蝦!好似食極都食唔完咁😍辣辣地,配埋洋蔥青椒紅椒,不過咖喱味唔算太重,可以再濃啲.串燒沙嗲$ 78/6pc🐥🐷(雞肉豬肉個半)沙嗲串燒好入味,雞肉同豬肉都好嫩滑,燒得啱啱好,唔會好干身!都幾抵食.飛天通菜🥬 $58個味道好地道,不過都幾辣!但通菜好嫩,唔會有渣,份量都算幾大,三個人食啱啱好👍🏻👍🏻.另外仲叫咗蒜蓉包同薄餅🌮諗住用嚟點咖喱,兩者都好好食!蒜蓉包夠多醬同夠脆,不過真係要趁熱食!

秘製炒大蝦🍤 $148
串燒沙嗲$ 78/6pc🐥🐷
(雞肉豬肉個半)
飛天通菜🥬 $58
2020-05-07 151 views
我一直都幾中意食泰國菜,香口惹味,是日我嘅泰國癮又起了😛阿來金磚豆腐 ($68)呢個真係幾好味,外皮鹹香惹味,有芝麻香,一咬開塊豆腐入面竟然好軟滑嫩口,襯熱食就最滋味啦😌星馬蛋黃雞翼 ($68)佢用單骨雞翼呢點好抵讚,好方便食~ 鹹蛋黃香味濃郁,真係超級邪惡啊😝 但始終佢係油炸,所以係雞翼表面都比較油~泰式酸辣無骨鳳爪沙律 ($58)呢個鳳爪完全去骨,食落啖啖肉~ 鳳爪酸辣味都夠重,又夠爽口,仲要份量好多😂 食極都仲有~椰青 ($35)食泰國菜點可以唔配番個椰青飲下呢~ 椰青水甜度足夠,食完重味嘅食物用嚟解辣解油膩一流啊~ 飲完椰青水仲可以食入面嘅椰青肉,不過就唔係個個椰青嘅肉都容易刮啦,要睇運氣😆😆總結,試左幾款小食都唔錯,可以一試😊
我一直都幾中意食泰國菜,香口惹味,是日我嘅泰國癮又起了😛

阿來金磚豆腐

阿來金磚豆腐 ($68)

星馬蛋黃雞翼

星馬蛋黃雞翼 ($68)

泰式酸辣無骨鳳爪沙律

泰式酸辣無骨鳳爪沙律 ($58)

椰青

椰青 ($35)

總結,試左幾款小食都唔錯,可以一試😊

2020-05-04
$130 (Dinner)
泰式酸辣無骨鳳爪沙律
2020-05-07 963 views
這間餐廳每次行過都有話想下次先,今次終於都入去食啦!餐廳格局有點像茶餐廳,但是這間餐廳是食泰菜的,感覺什有風味!餐牌上有多款菜式和二人套餐選擇,最後我們決定散叫。泰式肉碎生菜包,肉碎份量很多,味道很地道,酸酸辣辣,再加上有香茅等的味道,十分香口,配上生菜一齊食更加清新!青咖哩雞配薄餅,青咖哩不是太辣,份量也很多,雞肉嫩滑,除了有雞肉,還有泰式茄子、豆角等蔬菜。而薄餅很鬆脆,點上青咖哩特別惹味!飛天炒芥蘭,早前去泰國近乎日日都會食炒芥蘭,這裡的飛天芥蘭都幾辣,芥蘭爽脆鮮味。香茅鹽燒鰂魚,沒有想過這份鰂魚都幾大條,魚身塗滿粗鹽,內裡放了香茅、芫茜等香料,魚肉嫩滑,魚骨不算很多。魚肉點上附有的辣醬更能提起魚的鮮味!青檸梳打、咸檸七,前者味道不會太甜,青檸也很足夠!而後者會給予一罐七喜,飲落咸咸酸酸,十分醒胃!這間餐廳食物價錢不算很貴,而且份量很多,怪不得這麼多人來這裡晚餐,有機會會再來!
這間餐廳每次行過都有話想下次先,今次終於都入去食啦!
餐牌上有多款菜式和二人套餐選擇,最後我們決定散叫。
泰式肉碎生菜包
青咖哩雞配薄餅
飛天炒芥蘭
香茅鹽燒鰂魚

2020-05-06
$200 (Dinner)
泰式肉碎生菜包
青咖哩雞配薄餅
香茅鹽燒鰂魚
2020-05-06 63 views
跟朋友搵食,黎到呢一間東南亞餐廳。餐牌上嘅嘢普遍都係平嘅,套餐上面嘅嘢幾吸引,問埋侍應部份菜式可微調,所以就揀咗二人餐了!豬脾,上菜時微暖,豬脾舊舊都勁腍,又濃味,真材實料。圖中望以為芥蘭托起豬脾令個份量好似唔少咁,點知原來托咗好少,部份範圍其實係全豬脾,真係超大份量!仲有蛋,我覺得計1.5個菜都不為過。炒通菜,呢個就係少少微調果個菜式,原本無得咁揀,真係好。又係一個勁大份量嘅菜。食到中途夾開啲菜勁多煙冒出,真係超夠鑊氣!蛋黃雞翼,賣相邪惡,炸到金香皮脆,食落都有蛋黃味,重點係只係一條骨,勁方便懶人食,又不失“損”骨感!因為都唔算好餓,所以只要一油飯一蒜蓉包,兩樣都係足料之作,油飯香又唔黏,蒜蓉包香到爆,一上忍唔住食咗先影,結果影得兩塊(實則四塊)脆又濃嘅蒜蓉包真係好正。我夾埋豬脾食,又係另一番風味!上面雞翼蒜蓉包類,配埋鹹檸七同埋熱情果梳打真係爽到爆,猶其天氣開始熱,真係倍感涼快!呢度真係名符其實:大件夾抵食,仲要高質!仲有好多嘢想叫,大機會再黎,再黎再寫!!